Ezt a topikot azoknak a rutinos és kevésbé rutinos háziasszonyoknak és (amatőr) szakács uraknak nyitnám akik csakis a receptek és főzési technikák okán néznek be ide és szívesen osztják meg egymással a felvetődő kérdésekre az általuk a konyhájukban főzés közben megtapasztaltakat. Csak olyanokat várok akik nem isteníteni akarják a szóbanforgó termékeket, hanem csak egyszerűen főzni akarnak! :)
Kétféle hozzászólás kategóriát nem látnék szívesen: Értékesítési céllal érkezőket és az AMC és Zepter edények fikázóit. Erre már van topik ezért arra szeretném kérni az ilyesféle célzattal garázdálkodókat, hogy ezt itt most ne! :)
bocsánat, hogy csak most válaszolok, két napig nem voltam a gépnél, és 2 órával ezelőtt egy másik topicon válaszolgattam.
Nekem van 24 cm-es, asszem 4 és 6 literes AMC, fedőkkel és gyorsfőző=kukta- fedővel. Éveken keresztül tervezgetek visszatérni hozzá, mert mindent elfelejtettem, csak aztán mindig közbejön valami. Elfelejtettem az alapokat. Majd egyszer elmegyek tanfolyamra, de nem most. Pillanatnyilag Fagor kuktákban főzök. Az AMC-nél kicsit nehezebb súlyú a fedő, azért kicsit hanyagoltam, és ez most már elhúzódott. A hiba bennem van. A férjem néha emlegeti, hogy AMC-ben milyen jó rántott húst csináltam (évekkel ezelőtt- de majd valaha újból fogok), persze nem kuktásat (előbb szólok, mintha valaki megelőz), te úgyis tudod, miről van szó.
Jól emlékszem, hogy volt egy weboldalad AMC-s receptekre, de most nem találom. Van még? Érdekelne.
Továbbá azt akarom megkérdezni, hogy a 3 db-os tepsi- szetthez (azok a tepsik a lecsavarható gombbal) NINCSENEK NEKED VALAMILYEN RECEPTJEID? NAGYON ÖRÜLNÉK, HA ÍRNÁL NÉHÁNYAT. És nagyjából HÁNY FOKON és mit szoktál sütni bennük? Próbáltad már zsíradéknélküli sütést bennük?
Remélem, hogy ezt még elolvasod a nyaralásod előtt. Különben jó nyaralást kívánok!
Nos, ha a társadalmi rálátásod is akkora, amekkora a konyhai szakértelmed, akkor igazán nem kell komolyan vennem ezt a hsz-odat!!! Ok. Okoskodjatok itt magatoknak, én meg megyek nyaralni! Üdv mindenkinek!
He-he! Mégis mit gondoltál, a visiotherm minek a hómérsékletét jelzi??? Nem, ezt nem veszem be! Ekkorát senki sem bakizhat!100 %, hogy csak viccnek szántad!!! Ugye így van?
- Csak a szigorú diétára kényszerülők, vegetariánusk alkalmazzák, de tartsák be az étkezési rendjük szakemberek által meghatározott, szigorú szabályait!
- Sznobok mániás étkezési szokásaival -zugnassolásaikkal- nem foglalkozok.
- Normális életvitelű halandók csökkentett zsírtartalmú étkezéseikél vegyék figyelembe, rengeteg ételnél az elkészítéséhez használt anyagok íz-illat-vitamintartalma csak zsiradékok jelenlétével bontakoztatható ki teljesen, állaguk zsiradék nélkül nem lesz kívánatossá!
Helyes életvitelhez helyes étkezési rendszer szükséges:
- Reggel királyság, délben polgárság, este koldúskálás, közben laza 10órai, ozsonna!
- A régi étrend ma is megállja a helyét: Hétfő tisztítónap, péntek böjti nap, hétvégén ünnepi húsételek, hétközben szegényes üzemi kaja.
- A nagyzabálásokat előzze -zöldséges-, és kövesse -gyümölcsös- pár böjtös nap!
- A korral együtt lassan fölrakodó kilókat kordában lehet tartani megfelelő mozgással, fizikai tevékenységgel.
- Kerüljük a halmozás: Húst-hússal, tésztát-kenyérrel-krumplival... Hagymát hagymával lehet! :o)
- Aki 50-60 évesen is 20 évesnek akar látszani, nagyon nagyot fog csalódni sikertelenséget tapasztalván.
- Az emberek nagytöbbsége családi kajakészítésre használja edényeit, nem heti klubbtalikra főzőcskézik benne.
- Ízlések és pofonok.
Nálunk nem szokás összejöveteleken nagy traktát rendezni, hanem kis nass, többféle ital, és rengeteg beszélgetés a buli lényege. Körbelátogatjuk egymásét.
:o)
Körünkben -lehet leszólni a hülye értelmiségi csürhét, nem zavar senkit- nem csak nem szokás, nem is illik villogni csodaedényekkel, szerkentyűkkel!
Mindenkinek van heppje, olyan területe életének, amelyben extra igényekkel lép föl.
Nekem épp a konyha az.
De nem csúcsszuper-méregdrága edényekben, hanem az összes praktikukmában, kiváló minőségben, tetszetős megjelenésében.
Épp most alakítom át házikónk konyháját olyanra, hogy nekem megfeleljen.
Ez igaz. A secuval főzésnél nem lehet kóstolgatni. Habár utána, amikor felnyitom, még szoktam egy kicsit állni hagyni a sima fedő alatt, akkor megkóstolom és ha kell még valami ízesítés, lehet korrigálni. De az tény, hogy itt nem lehet azt, amit a hagyományosnál, hogy "na még egy kis bors, stb..." Előnye, hogy nem is állunk órákig a konyhában. Főleg akkor jó, amikor sok embernek főzünk többféle ételt. Egy klubtalálkozón egy ember fél óra alatt 4-5 féle kaját el tud készíteni! (Persze, előkészítés nélkül, az előre megcsináljuk.)
Nem "zsírjára sütni", hanem hirtelen megpirítani. Minden húsnak van saját zsírtartalma, több-kevesebb, csupán az aljzat hőmérsékletétől függ, hogy "leadja." ugyanígy készítem a csirkemellet, a halakat, vagyis nem teszek hozzájuk semmi zsiradékot. Szükségtelen. Egyébként ez azért sem nagy kunszt, mert ha jól állítod be az aljzat hőmérsékletét, meg tudod rajta pirítani a hagymát is, minden zsiradék nélkül. Tehát lényegében mindegy, mennyi zsírt ad le a hús.
Igen, a secu a gyorsfőzőfedő. Pontosan, a húst megpirítom, hozzá teszem a gerslit vagy a rizs, mert én néha azzal is csinálom, utána a káposztát és vizet, mert nekem a káposztalével nagyon savanyú. De szerintem ez ízlés dolga, aki szeretni, miért ne tehetné a káposzta levet? Nem az a lényeg, hogy hogyan ízesíted az ételt, mert azt mindenki csinálja csak úgy, ahogyan ők szeretik, hanem az, hogy a főzési technikát jól alkalmazd, minél többet hozzál ki az edényekből. Nagyon sokat tudnak! Csak rendszerben kell gondolkodni, amikor az AMC-ről van szó, mert rengeteg konyhai eszköz van, ami 1-1 AMC előnyt szintén tud helyettesíteni, de az AMC-nek - többek között - az a lényege, hogy ezeket mind egyben tudja, ha a rendszert az elvnek megfelelően használod. Már több, mint 30 éve vezetek háztartást, amit csak lehetett, kipróbáltam, amíg az AMC-ig eljutottam, de még csak hozzá foghatót sem találtam. ez az egyetlen oka, hogy behoztam a vállalkozásunkba.
Ez a secu micsoda? A gyorsfőző, azaz kuktafedő más neve?
Ha megpirítod a húst, hozzá dobod a gerslit és úgy pirítod? Vizet teszel hozzá?
Mi van, ha nem csavarnám ki a káposztát, és annak a leve maradna? (A káposztalé állítólag jó a cukorbetegeknek, és sem apró káposztát székelykáposztához, sem sav.káp.leveleket nem szoktam kimosni, mert ha már káposzta, akkor káposzta íze legyen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak ez az igazi módszer, mert nyilván ezt nem mindenki szereti - ugye, Joy, nem baj, hogy ezt írom? )
Ez jó kaja, én is gyakran főzöm, de secuval. Vagyis előmelegítem az edényt, először a húst teszem bele, lepirítom, a saját zsírján pirítom meg a hozzávalókat, amikor minden benne van, kicsit magasabbra veszem a hőforrást, lezárom a secuval és kb. 10 perc múlva elzárom alatta a hőforrást. 5 éve műtöttek epekő miatt, tökéletesen tudom enni.
- 2 felezett csirkemellfilét megfűszerezzük, és a felforrósított szeletsütőben mindkét odalán lepirítjuk _2-3'.
Ráöntünk
- 1-2 dl fehérbort, lefedjük, és fedő alatt megpároljuk _10'.
Fölöntjük
- 2 dl főzőtejszínnel /10%-os, ha van/, fedő alatt összeforraljuk, elzárjuk.
A csirkemelleket jénaiba fektetjük, kupacban rátesszük a főtt-lecsorgatott spagettit, tetejére 1-2 paradicsomkarikát, piciny aprított bazsalikomot, ráötjük a mártást, megszórjuk
- 10 dkg reszelt sajttal, kevés parmezánnal, és sütőben 15' alatt piroskásra sütjük.
/Elvégezhetjük a sajt ráolvasztását is a szeletsütőben, de az más, nem sült, hanem párolt lesz./
A szeletsütőt melegvízben szivaccsal kitöröljük, puha konyharuhával szárítjuk, eltesszük.
Jól olvtátok, a tapadásgátló bevonatos "Thomas" sütőben valóban nem kell semmilyen zsiradék.
DE!
Az első használat előtt mosogassátok el alaposan, öblítés, szárítás után célszerű szelet szalonnát lassan megpirítani benne, majd papírtörölközővel a belsejét mindenhol kikenni-kitörölni vele. Ezután már nem kell sem zsír, sem más hozzá.
Negatív tapasztalatom, hogy átadtam a lányomnak a karácsonyi ajándéknak szánt 29-es serpenyőt és vok-ot, mert láttam, hogy az ő "régi" /3 éves/ tefaljuknak keze-lába kivan, de szinte állandóan azt használják.
/Magunknak tartaléknak vettem még egy 29-es "készletet". Készlet, mert az üvegfedő mindkettőre jó. Az sem kizárt, ajándék lesz belőle./
Erős fönntartásaim voltak /vannak/ a tecsós dolgokkal, de ez valóban megéri az árát -különösen, ha már úgy is elköltöttetek annyit, hogy van rá pont.
Még nagyon gondolkodok kisebb 26-os serpenyőn is.
Mivel nekem régtől van nemesacél szendvicstalpú készletem, és egy VMF kuktám is, így azokból nem veszek, pedig igen kedvezőek az árak.
Most voltunk először Tescoban, de rögtön sikerült is 3 pontgyűjtő füzetet telematricázni.
Ha tényleg olyan jó minőségűek ezek Thomas cuccok, akkor lehet vennék én is 1-2 serblit. Ránézésre helyén voltak a dolgok, meg amit írtál azt is biztató. Ugye nincs semmi negatív tapasztalatod a múltkori hozzászólás óta? Továbbra is ajánlod?
Főzés: Ha nagylángon, lobogó vízben történik, az étel megfő, ízei kioldódnak a lébe. Sérülékenyebb alkotóelemei -aroma anyagok, vitaminok- részben tönkremennek. Ezért célszerű az ételt forráskor takaréklángra tenni, majd 1/2főtt állapotában elzárni a hőforrást, és békén hagyni 1/2-1 órán át.
Párolás: Megőrzi a zöldségfélék értékes anyagait, csak üvegesedésig szabad végezni kis hőforráson. Az étel "al dente", azaz roppanós, de már nem nyers.
Mindenféle módszer jó, ha megfelelő alapanyagot használunk, és az elkészítésre odafigyelünk!
A szendvicstalpú kuktkotlákban főzés külön tudomány, gyakorlat kell hozzá!
Hideg, citromos rumlileves reklámhalandzsa nélkül szendvicstaplú kotlában:
A megtisztított, mosott, []-zott krumplit a kotlában fölteszem annyi vízzel, amennyi éppcsak ellepi, dobok bele 1-2 babérlevelet, csipet sót, 1/2annyi őrölt szerecsendiót, alágyújtok, lefedem és a jelzésig döngetem -üvegfedősök, hőmérő nélküliek gyöngyözésig/, majd takarékon 10-15 percig hagyom. Ekkor kidobom a babért, beleöntök adagonként 1/5 dl főzőtejszínt, és fedő alatt békén hagyom 15-20'ig, turmixolom, közben belecsorgatok 1-1 eka citromlevet. Másik edényben lehűtöm, jegelem, és hidegen tálalom.
Gyümileves:
Kimagozom a gyümölcsöt.
Levesalapot készítek:
Adagonként 1,5 dl vízben fölforralok 1 fűszerzacskót /gézbe kötözve darabka fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókaszem, ujjnyi citromhéj/ a jelzéstől számítva takarékon 5 percig főzök, kidobom, 1-1 eka cukorral- 1 eka /csomag/ vaníliáscukorral édesítem, a gyümölcs felét beledobom, 10'-ig főzőm, összeturmixolom, közben belentök adagonként 1-1 dl főzőtejszínt, összeforralom. Leszedem a tűzről, beleteszem a gyümölcs másik felét, fedő alatt hagyom 10-15'-ig, majd lehűtöm, tálalom.
Igen, jól olvassátok, főzőtejszínt használok, nem tejfölt!!!
Sokkal bársonyosabb a leves.
Mindenféle más állítással ellentétben a főzőtejszín 10-15%, míg a normál tejföl 20% zsírt tartalmaz.
Mindenképp nézztek meg, mi van ráírva a tejtermékre! Pontosan annyi rész zsiradékot esztek meg, ne higgyetek a reklámszövegek hazugságainak!
Ezért a fogyózóknak kizárólag sovány joghurtot javaslok!
Egy könnyű, nyári krémleves recept azoknak, akik egyszerűen csak szeretnék minél jobban használni AMC készletüket. (Pontosan írom le és az okokat is, hogy mit miért.)
Citromos burgonyakrém leves:
Kb. egy kg. burgonyát meghámozok, kockázom és főni teszem egy legalább 2,6 l-es AMC alapelemben, amit nem melegítek elő, mert a párolásnál, főzésnél lényeges, hogy az étel együtt melegedjen az edénnyel. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a párolást, főzést milyen edényben végzitek, az alacsony hőfok és a zárt rendszer képes arra, hogy a vitamin, ásványi anyag tartalmat megőrizze. Tehát a meghámozott, kockára vágott burgonyát annyi vízzel teszem föl főni, hogy csak kevéssel legyen több a burgonya mennyiségénél, és ennyit is csupán azért, mert levest akarok készíteni. Ha csak párolni akarnám, egyáltalán nem tennék hozzá vizet! (ugye, az világos, hogy a vízben való, hagyományos főzés, párolás gyakorlatilag leamortizálja a zöldségeket?) Tehát kevés víz, só, bors, babérlevél kell még hozzá és lassan fölmelegítem a visiotherm főzési tartományáig és itt tartom kb. 15-20 percig. (Secuval 5 perc soft üzemmódban.) Ezután a babérlevelet kidobom belőle, langyosra hűtöm, beleöntöm egy citrom levét, turmixolom, közben tejföllel is elkeverem. Hűtőbe teszem és hidegen, bögrében tálalom. Nagyon finom, aki fogyózik, nyugodtan használhat a tejföl helyett kefirt vagy joghurtot, de mivel semmilyen zsiradékot nem használok hozzá, a tejföllel is könnyű, egészséges kaja lesz. Amit érdemes a technikából kiemelni, hogy alacsony hőfokon, lassan fő, egyetlen percig sem forr, és az AMC fedő által kialakított zárt rendszer nem engedi elpárologni az értékes anyagokat. (Hagyományos és üvegtetős edények nem tudják a zártrendszert létrehozni, és alacsony hőfokon sem tudnak főzni. Pedig lényeges, hogy a főzés, párolás a lehető legkíméletesebb legyen, ne roncsolja, ne lúgozza ki a zöldségeket.) Ebben a melegben nagyon fogjátok értékelni ezt a kaját! Egyszerű, olcsó, egészséges, finom - mi kell még?