Keresés

Részletes keresés

elemes Creative Commons License 2016.10.18 0 0 23264

...de ahhoz, hogy ezt értékeld, kellett a tíz év panel :)

Előzmény: murray (23263)
murray Creative Commons License 2016.10.18 0 1 23263

jól fontold meg miket írunk. az én példám az volt hogy én meg a párom is házban (régi ház) nőttünk fel.   házasság, vettünk egy panelt arra tellett.  jött 2 gyerek és 10 év után kifizettem a panelhitelt és hirtelen qrvára elegünk lett a panelből.   gyűlöltük a szomszéd matatását , a felettünk a bútortologatást, , a liftet a mindent!  a közös költséget ami a fele banda se fizet..

 

aki szereti a panelt az magának is hazudik!  egyedül , singliben, gyerek nélkül esetleg.  munka-haza-füldugó ennyi. 

 

vettünk egy itt rémképként leírt több részletben épült felújtandó házat. mivel Buda így a 30%os plusz szorzó mindenen.  és nem akartam kimenni az agglóba így nem sok lehetőség volt. 

az eleje nagyon kemény volt.  téli költözés, fos konvektoros fűtés. amig a ház fele elől szétverve addig hátul éltünk mint a vadak..

irgalmatlan pénz és munka. 

 

viszont nyáron amikor 50 fok van és hazaérsz a melóból és becsobbansz a kis hűlye medencédbe és kifekszel a kertedben a napra . na igen..:-) 

 

 

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23259)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 23262

"Az sem mindegy, hogy te mit tartasz beköltözhető állapotnak, és mennyire sürgős a beköltözés."

 

 

   Bizony nem mindegy. Az egyik boldogan költözne be a másik meg szétverné az egészet.

 De hát ha megveszi azt csinál vele amit akar.

 Más a helyzet egy bérletnél. Pár éve volt egy bérlő jelöltem. Úgy 17 perc mustra után sorolta , hogy mit kell ebben a lakásban csinálni. A sok közül egy , hogy az egyik sarokban a parketta  4 mm lejt. De nem probléma majd tesz rá lamináltat.

 Gondoltam magamban ok. majd a magadéban teszel rá.

 Aztán egy másik bérdeklődő kivette és már 6,5 éve használja.

 

 Egy lakásnál /háznál, hogy mi kell az egy dolog  és egy másik hogy mit lehet csinálni.

 A kell az egy szűk kör. Csak az élet és vagyonbiztonsággal összefüggő dolgokat  kell elhárítani.

 

 Viszont lehet akár  88 féle dolgot is csinálgatni.

 

 A jogi fórumon egy  'doktor' hivatkozva a lakás törvényre azt írta  ( mint kibic ), hogy egy lakásnak a kazán    az fő alkotó eleme, anélkül nem lakás a lakás.

 Már hogy ne lenne az. Lehet jancsi kályhával is fűteni

Előzmény: Caran78 (23248)


Mezőföldi 2 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 23261

Az egyik Rákoson rendelkezem  175 nm  ingatlanokkal ( 3 db. ). Érzem , hogy annyit nem ér, mint a család egyes tagjai vélik, de azért annyira nem rossz hely. De ha valaki menni, akar menjen.

Aztán az új építésről : egy másik család rész most csapott bele az új építésbe, természetesen nem a Rákosokon mert az 'proli' hely.. A Buda  a menő .... szerintük.  Ad egy életérzést  / most még /.  Nos a vállalkozó taktikázik. Bevonja őket   az építkezésbe. Most ,hogy falak készülnek  feltesz olyan kérdéseket  pl. hogy hol legyen az ajtó az egyik válaszfalon , hol legyenek a konnektorok stb. Olyan a kérdések amivel az építtető fontosságának  szituációja  előjön. Viszont  még a födém sehol , de az eredeti költségvetésnek a 30 % már elfogyott.  Mert az az un. készültségi fok bizony tágan értelmezhető.

Előzmény: LandCruiser (23260)
LandCruiser Creative Commons License 2016.10.18 0 1 23260

Nem egyszerű döntés, hogy mit kezdjen az ember az adott lehetőségeivel. Erről regényt tudnék írni, de gondolom sokan vagyunk így, ki elégedetten, ki nem annyira. 

Amit leírtál a vásárolni kívánt választékról, több részletben épült, fafödém, stb... félek, hogy a visszasírod a panelt, ahonnan most menekülni szeretnél. Távol álljon tőlem, nem felülbírállak, de szerintem egy végeláthatatlan szélmalomharc, aminek az eredménye messze elmarad majd az elvártaktól, és amiben aztán egy szikra örömötök sem lesz. 

Az, hogy mi mennyit fog érni, a tv2-n a jósók se tudják megmondani. Az általad leírt lehetőségekhez viszonyítva mondom, hogy mi 2008-ban kezdtünk el hirdetni netto 100 m2-es önálló családiházat 675 m2 telekkel Bp. XVII. ker.-ben (Rákoscsaba) 25 milláért. 20-at többen is adtak volna érte, de annyiért nem adtuk. Aztán 2013-ban adtuk el 13 milláért.

A házról annyit, hogy 71-be kezdték építeni szüleim, szerkezetileg belekötni nem lehetett. Irdatlan betonalap, rendes nedvesség elleni szigetelés (egy szikra penész soha sehol) 40-es téglafal, 30 cm.-es betongerendázat, (jóapám szerezte a melóhelyéről, hídszerkezet lakatos volt) betonkoszorú. Minden más felújítandó volt, fűtés, víz, villany, stb... előbb-utóbb a tető is csere, bár megrogyva sem volt. Ja, és 40 m2 pince, persze beton, és 30 m2 terasz, ugyancsak beton. A vevő elmondása szerint, volt rá 8-10 millájuk rendbeszedni. Hát nem lett elég, pl. nyílászáróra már nem jutott, persze tetőcsere sem volt, de azért nagyon sokminden megvan. 

Ezt csak azért írom, mert itt szerkezetileg egy nagyon komoly épület volt, vízszigetelést is beleértve, még a vakolat is tele volt cementtel, sehol nem porlott, hullott le, és mégis a vártnál előbb elfogyott a 8-10 milla. A vevő azt mondta, neki csak fa nyílászáró kell, hát még műanyag se lett. Ennek ellenére azt mondom, jól jártak, mert ha kész lesz, akkor az épület lesz, nem egy tákolt, kifényesített szarkupac. 

Ha érdekel küldök róla képet, hogy miről írok.

Ezzel szemben egy fafödémes, több részletben épült ház elég "titokzatos" a jövőre nézve. Én biztosan nem mennék bele.

Nekem is mondták, hogy vegyek egy felújítandó házat, de mikor megnéztem egy párat, azt mondtam, ha sírni akarok elmegyek Fásy Ádám koncertre, annak vége van este 10-kor, a felújítás meg az a gödör amiből nem mászok ki. 

Úgyhogy én pont fordítva vagyok, családiházból mentem panelba, amit elképzelhetetlennek tartottam, és a sírás kerülgetett, hogy hova kerültem, de aztán megszoktam, és talán mondhatom, hogy meg is szerettem. Menekülési kényszerem egyáltalán nincs. Mondjuk lekopogom, nagyon jó helyen van, teljesen családias hangulatú hely.

 

Szerintem Joevagyoknak volt egy kiváló ötlete, amit osztok vele, mégpedig a telek, nyaraló vásárlás. 

Én a panel mellé szerencsére tudtam venni egy üdülőtelket Csömörön, és orvosság volt az első idős panellét ellen, és most is feltölt, megváltás. 

Nem tudom, ha nem lenne, hogy viselném a panelt, biztosan nehezebb lenne. Ezért mondom én is, amit Joe. Oda el tudtok menekülni, feltöltődni. Akár ha egy kis lakás méretű vityillót tákolsz rá, akkor is. Lehet megszereted a panelt is, mert ki tudsz belőle mozdulni, nem éred úgy, hogy bele vagy kényszerítve. 

Bocs, hogy ennyit írtam, de nagyon átérzem a helyzeted, és a menekülés belevihet egy nagyon rossz döntésbe.

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23259)
E_L_E_A_N_O_R Creative Commons License 2016.10.17 0 0 23259

A panelből szeretnék elmenekülni kertesbe! Világ életembe kertesbe vágytam, és most még ha kompromisszumokkal is, de megvolna a lehetőség. Nem bármi áron akarok kiszabadulni, de nem panelben akarok megrohadni. Azt majd ha megérem a nyuggerkort, ráérek akkor is.

Tisztában vagyok a kerti nyűgökkel, de annak lehetőségei és szépségei sokkal jobban vonzanak!

Tudom, mik a különbségek, végigrágtuk már magunkat kertesházas ismerőseinkkel.

Tehát nem az a kérdés, hogy mi nyűg vagy mi munka fenntartani!

Hanem hogy mit tudnék kihozni a lehetőségeinkhez mérten!

 

Előzmény: joevagyok68 (23253)
E_L_E_A_N_O_R Creative Commons License 2016.10.17 0 0 23258

Saját célra szeretném, de úgy, hogy ha később bármi oknál fogva tovább kell állnom, akkor ne legyen veszteség a belefeccölt.

Előzmény: Töck Jenő (23251)
Andriskaaaa Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23257

Győr 15km-es körzetében gondolkodom, valamelyik faluban. Duplagarázsnál lehet, hogy félreérthetően voltam, azt a leírt nettó laktérhez pluszban értettem.

20nm-es teraszban is gondolkodom, de van egy olyan érzésem, hogy az csak "majd valamikor" kategória... Bár a dupla garázsból is szerintem le kell mondanom a látott árak alapján. Köszi a segítséget!

Előzmény: digium (23256)
digium Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23256

Hol?

Most duplagarázzsal, vagy nélküle?

Mit jelent nálad a fűtéskész?

Jobban járnál pth30 + 15 cm grafitos szigeteléssel...

 

Előzmény: Andriskaaaa (23255)
Andriskaaaa Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23255

Sziasztok!

Mielőtt felkeresek egy epiteszt, szeretnék tájékozódni hogy realisak-e az elképzeléseim.

25m forintból fel lehet húzni egy 110nm-es, 3 szobas, padlofuteses, + dupla garázs is házat futeskesz állapotra, ha nem generallal csináltatom a kivitelezést?

Főbb paraméterek, 38as porotherm falazat, 12cm grafitos homlokzati, 3 rétegű ablakok (a többi "paraméter nagyjából" ez a kategória)

 

Előre is koszi

srudolf1 Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23254

A tavaj volt alkalmam felújítani, egy szép telken, nagyon jó helyen, egy intézmény által megvásárolt ingatlaneggyütest, ami 3 házból állt, egy 8o nm-res negyedében alápincézett földszíntesből, egy kb. 9o nm-res manzárdosból és egy 12onm-res elmeletesből, aminek a harmada alá volt pincézve (a telek 12oonm). A házak a mult század 4o éveibe épültek, de nem voltak műemlékek. A házak nem voltak tönkremenve, a vásárlás elött lakottak voltak. A nagyobbiknak gyönyörű utcai homlokzata volt, egy kis előkerttel.

Készíttem egy pontos felmérest a házakról (alaprajzok, metszetek, homlokzatok) és egy felújítási tervet is, mert mindenképpen kellett építkezési engedély az új utcai kerítés és a területrendezés miatt. Bontani a házakat nem lehetett, mert ugyanazt az alapterületet már nem lehetetet volna visszépíteni.

A felújítási tervnek előmérete nem volt, lehetetlen volt megállapítani, hogy mit kell majd bontani és újraépíteni, a megrendelővel megegyeztünk az egységáras szerződésben, amit valamivel a piaci árak alatt lőttem be.

A megrendelő megkért, hogy a mai kényelmi elvárások alapján tegyem rendbe a házakat.

Részletes havi elszámolást végeztem, minden mukatételt elmagyaráztam a megrendőnek. 

 

A 8onm-res házból csak a tartófak maradtak, az egyik sarkát le is bontottuk és új alapokat építetteünk, a pincét elhantoltuk, új tetőszerkezet került rá, stb.

Az emeletes héznak a pince feletti födémet le kellett tőrni, mert nem volt rendesen megvasalva, egy vasszerkezetet építettünk a pincébe és arra öntöttünk ki egy 13cm vastag vasalt betonlemezt, a földszint feletti fa födémek kicseréltük vasszerkezetre és mind a két lépcsőt kidobtuk. Itt is csak a tartófalak maradtak, a tető megmenekült, de a szaravaztot kicseréltük.

Teljesen új szereléseket kapott a két ház, új közművesítést.

A munkálatok 6 hónapot tartottak, 13 munkás dolgozott szorgalmasan+ a gépészeti szakkvállakozók emberei, akik az első hónap bontásai után végig ott voltak a telepen. Én minden nap a telepen nézelődtem egy-két órát és minden anyagot is beszereztem (a megrendelő nem szólt bele a finisz anyagok beszerzésében sem). 4o darab 12tonnás billencsnyi bontási sittet hordtunk ki a két házból.  

Drágább volt mindt egy új épület, hasonló kikészítésekkel- de nem sokkal- a területrendezés az drága volt: 35onm térkő, 17o fm kerítés a szomszédok fele, egy 15 méteres kovácsoltvas kerítés és kapu

kővel burkolt betonoszlopokon, minden közmű az udvaron.

 

Most a 3. házra várom az építkezési engedélyt, mert azt teljesen le kell bontani és újjáépíteni eredeti álapotra. 

A papírtokat a kollegáim és én intéztünk, az új közművesítési dokumentációt és a kivitelezést is.  Az ment a legnehezebben (a villanyra külön építési engedély kértünk, oszlopot kellett állítani, stb). 

A munkálatra 5 év jottállást adtam. 

Úgy látom, hogy a megrendelő meg van elégedve, egy mosdókádat kellett kicserélni- az tényleg gyatra volt, készítettünk helyette egy szép túsolófülkét és egy ajtó nyílásíránya nem stimmelt.

 

 

Előzmény: joevagyok68 (23252)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23253

Azt is jó lenne átgondolni, hogy biztos kell-e a HÁZ, meg kert ?

Meg a velejáró 'nyűg"...

Mert ha

- panel nem annyira gáz, hogy menekülni kell

- hétköznap szinte csak "aludni" jár haza az enber

meg mondju

 sem gyerek, semm

inkább gondolkoznék mai eszemmel , így 12 év felújítgatás után úgy, hogy

- marad panel + hétvégi ház vétel, hétvégén erlhúzni oda vagy wellness..

- vagy sorház, "alatta" garázy kocsinask, mögötte kis kert kiülni..

 

Arról nem is beszélve, hogy a felújításba ölt pénz SE életem legjobb befektetése...

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23245)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23252

HA megvan a megfelelő mennyiségű $$$$, hogy minden KÉSZ legyen, AKKOR 'egy ideig" nyugta van az embernek !

Mondjuk az elso "fás" cuccok újrafestéséig....2 évig..

 

Míg ha felújít az ember, főleg ha ő maga, akkor sosenincs vége !

Mindíg marad valami "apróság" ami miatt nem 100%-os, DE már használható....így soká úgy marad,  de basztatja az ember szemét..

 

Előzmény: Alapi42 (23249)
Töck Jenő Creative Commons License 2016.10.16 0 0 23251

A házat saját célra vagy eladásra kívánod felújíttani?

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23247)
Caran78 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23250

Biztosan, csak abban nem volt részem :)

Előzmény: Alapi42 (23249)
Alapi42 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23249

"Arra viszont készülj fel (nem ijesztgetés), hogy egy soha véget nem érő történet lesz. Rengeteg idegeskedéssel, anyázással, "munkásvárással", és minden egyéb szépséggel."

 

 

 Ugyan ez elmondható egy új építésnél is  triplán.

 

Előzmény: Caran78 (23248)
Caran78 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23248

Nézd, ha nincs pénz újat venni vagy újat épiteni, akkor úgyis az lesz a megoldás, hogy megveszed az egyik kinézettet. Hogy mire elég a felújításra szánt pénz, azt meg lehetetlen megmondani, mert felújítandó meg felújítandó között ÓRIÁSI különbségek lehetnek.

 

Az sem mindegy, hogy te mit tartasz beköltözhető állapotnak, és mennyire sürgős a beköltözés. Mi elvoltunk egy ideig úgy is, hogy csak beton volt a szobákban, és nem tudtuk lecserélni a ramaty nyílászárókat, és egy régi kályhábal fűtöttünk. Másnak meg nyilván ez nem felelt volna meg.

 

Hallgass a megérzéseidre (meg persze a pénztárcádra), de arra készülj fel, hogy rengeteg kompromisszumot kell majd vállalni.

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23247)
E_L_E_A_N_O_R Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23247

Előző 3 észrevételhez együttesen hozzáfűzve:

 

Most éppen 2 olyan ház van kinézve a délpesti kerületekben ami 18-20 milla között jó esetben vihető, viszont mindkettő jelenlegi állapotában lakhatatlan. Megvenni egy dolog. Ezen felül kellene max 8 millából kihozni beköltöző állapotra felújítani. A lentiek alapján elég lehetetlennek tűnik kereten belül maradni. Nem luxusanyagokból akarom kihozni, de nem is a legolcsóbb, pár éven belül tönkremenős olcsóhús-hígléből.

 

Mint írtam, a korábban felsorolt lista nyilván nem  teljes. Ráadásul én, mi nem tudunk részt venni kétkezi munkával. Se idő, se szakértelem hozzá. Tehát mindenért fizetni kell. Max kifestek, dehát azzal nyilván marha sokat spórolnánk meg, tekintve az összeköltségeket :)

 

Ami még felvetődött kérdés, hogy okés, hogy most adott egy régi ház, mindkettő több ütemben épült, fafödémesek. Ha a jövőben el akarom majd adni, akkor lesz-e olyan értékes, hogy nem vész kárba a belefeccölt pénz. Leginkább arra gondolok, hogy most ugye arra nincs pénz, hogy vegyek 20-ért egy teleket és másik 20-ért építsek újat. Azt sem biztos, hogy 5 év múlva 40.ért el tudnám adni. Most tegyük fel, hogy megveszem 20.ért a lepukkant szart, 10-et ráköltök. Ha 5 év múlva a most 40 millás új házat el tudnám adni 40-ért, ugyanakkor (5 év múlva) érne-e ez a felújított 30-at? Remélem, kézzel-lábbal sikerült elmagyarázni, mit akarok kérdezni :)

 

A most épülő új házakkal az a bajom, hogy egy telekre építenek kettőt, így egy rohadt kicsi telek lesz hozzá. Nem beszélve, most a CSOKolózos marhaság miatt jól felmentek ezeknek is az árai, mert nyilván le kell nyúlni... had nem írjam le a véleményemet...Ráadásul én/mi nem vagyunk jogosultak semmilyen kedvezményben, sem házassági, sem kor, sem gyerek, semmi. Az áfa-visszaigénylést nem tudom, kinek adják, de sztem az is passz.

 

Közben nézegetem a köztes árban levő, jelenleg is lakható korábban, részben felujítgatott házakat, dehát ott is, ami olyan állapotban vagy, hogy 10 éven belül ne kéne súlyos összegekért korszerűsíteni, az is 30 körül vagy afölött van.

 

Tehát nem egyszerű...

Vélemények?

Előzmény: murray (23244)
Caran78 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23246

Nincs azzal semmi gond, ha egy régi házat akarsz felújítani, ha egyszer az fér bele a büdzsébe, akkor ez van.

 

Arra viszont készülj fel (nem ijesztgetés), hogy egy soha véget nem érő történet lesz. Rengeteg idegeskedéssel, anyázással, "munkásvárással", és minden egyéb szépséggel.

 

Költséget tényleg nehéz mondani, akkora a szórás, és annyi mindentől függ. Mindenesetre a gyorsszámítást eleve szorozhatod kettővel :), és utána is ls lehetnek még meglepetések.

 

Szóval ha jók az idegeid, és van időd folyamatosan haladni, sokszor várni, szervezni, akkor nyugodtan vágj bele. De arra készülj fel, hogy messze nem úgy fog menni a dolog, ahogy ilyenkor elképzeli az ember.

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23239)
E_L_E_A_N_O_R Creative Commons License 2016.10.15 0 0 23245

Panelből, igen, tudom!

 

Ez egy 80 m2 alapterületnél milyen munkálatokat és milyen költségeket takar?

Előzmény: joevagyok68 (23242)
murray Creative Commons License 2016.10.14 0 0 23244

szia, 3 éve újitok, újittatok fel egy öreg házat. 

kb végigcsináltam amit leírtál.  legnagyobb gond a csatorna. utálok már ásni...:-)  a csatornát mindenki megszívja! 

mindenképp olyan helyen , környéken vedd meg a házat ahol kurva értékesek a telkek mert csak így éri meg a felújitás!  telekárban vedd meg a házat vagy még olcsóbban. 

én Budában gondolkodtam,  megnéztem mennyibe kerül itt ebben az utcában egy ekkora házban lakni, + saját telek, milyenek az árak. nem volt más megoldás ennyiből. 

árakat nem lehet írni.  nagy az ingadozás

 

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23234)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 23243

olcsóbb lenne új házat építeni

 

HA nem is olcsóbb

DE

kompromisszum

és

"hőhídmentes"... mert egy régit " normálisan" megcsinálni hőszigetelésileg....szintre lehetetlen vagy többe kerül...

 

 

 

Előzmény: zsigusz83 (23237)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 23242

HONNAN költöznél oda ?

Emeletes házból, ahol 'meleg" a padló (fűti szomszéd) vagy jelenleg is papucsban vagytok otthon ?

 

Bár tök mind1, mert szerintem padlót HŐSZIGETELNI mindenféle képen kéne !

Most míg lehet !

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23234)
elemes Creative Commons License 2016.10.14 0 0 23241

A jelenlegi állapot = latrina az udvaron, azért messzi van a lakhatótól :)

Előzmény: zsigusz83 (23240)
zsigusz83 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 23240

Nem lebeszélni akartam senkit a házfelújításról, csak kérdezted nagyvonalakban mi mennyi. Szerintem, ha van tőke kb a házat megvenni és tudtok fizetni 1-2 lakástakarékot még mindig jobban megérheti, és így hitel mentes lehet maradni felújítással, mint új házzal, de ki mit vállal...

Mindkettőt komolyan meg kell tervezni, mit milyen ütemben csinálsz. Használtnál pl ha jó állapotú a ház csak festéssel már lakható, vagy kezdésnek nyílászáró csere és/vagy szigetelés, utána lehet fűtés korszerűsítés és/vagy belső átépítés utána a belső burkolás stb...

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23239)
E_L_E_A_N_O_R Creative Commons License 2016.10.13 0 0 23239

Köszönöm a válaszokat!

A vélemények alapján lehetséges, jobb, ha újragondolom a dolgokat. Sajnos az én előzetes gyorsszámításaim alapján sem gondoltam sokkal jobb lehetőségeket.

Márcsak azért sem, mert munka mellett esélytelennek látom, hogy bármi komolyabb munkálatokban oroszlánrészt tudnék vállalni. Max kifestek, az már rutinos, de tekintve a többi munkát... pitiáner.

 

nzozi Creative Commons License 2016.10.12 0 0 23238

Meg tudlak erősíteni. Mi is tavaly még használt házban gondolkodtunk. Vidéki kisvárosban, használt lakóház inkább 12-15 millió az általad leírt kondíciókkal, oké kertváros, meg szinte központ, de kiszámíthatatlan az a pénz amit felemésztene közel újjá alakítani. Meg persze előjöhet egy-két nem várt meglepetés bontás közben, ami plusz költség lehet . Olyan viszont sosem lesz mintha teljesen újat épülsz. Ha hozzávesszük az új háznál, ha esetleg csok-ot, meg ÁFA visszaigénylést is kihasználod, azt nem mondom hogy az új ház építésére dől a mérleg, de ésszerű keretek közt gondolkodva nem túlzóan nagy összeg az eltérés. Persze nem mind1 mennyiért lehet telket venni....

Egy ilyen ház akkor lehet buli, ha a fű alatt, tehát engedély nélkül meg lehet oldani a felújítást, és sok mindenhez értesz, meg persze van időd.

Ettől függetlenül ez is csak egy vélemény, mindent meg lehet oldani.

 

Hogy kerek legyen azért hozzátenném, hogy új építésnél is eléggé kezdenek elszaladni az árak úgy veszem észre, és persze ez igaz bármi nemű építőipari munkára. Jobb vastagabban számolni azokat a bekerülési költségeket sajnos...

Előzmény: zsigusz83 (23237)
zsigusz83 Creative Commons License 2016.10.12 0 1 23237

Szia

 

Én sem vagyok szakember, de jövőre szeretnénk építkezni. Lassan 1 éve olvasom a szakmai fórumokat, tanulgatom a mai technikákat és több idő kellene... Ilyen "tudás" nélkül milliókkal többe kerül egy ilyen project :( és még mindig benne lesz a "nem várt kiadások". Amit felsoroltál inkább 20 millás kategória mint alatta. Gyanús, hogy olcsóbb lenne új házat építeni. Tavaly télig nekünk is ez volt a terv régi kocka ház vásárlása+felújítás apránként.

Vidéken 6-8 milla egy konvektoros 10*10-es. Tehát gáz, víz, villany van, talán szennyvíz is.

Tető csere 1,5-2 milla

Nyílászáró csere 1 milla (3 rétegű szvsz megéri, hangban és hőben is nagy különbség, van tapasztalat mindkettőre)

Központi fűtésre átalakítás 1 milla + kazán

Szigetelés (amennyi pénz van rá, de inkább több) B30-ra 15 cm grafit + 8-10 cm lábazati + tető 25 cm gyapot (kivéve üveg) + 10 cm aljzat 1,5 milla ha a nagyját magad csinálod (ez kb az ajánlott minimum).

Már 12-14 millánál járunk és akkor nincs belső munkálatok semmi benne.

Belül hideg burkolás kb 2,5 e/m2 + alapanyag 4-6 e/m2

Egy közepes fürdőszoba (5-6 m2) 4-500 e mindennel.

Lamináltat 2-4 e/mvagy szalagparkettát 6-20 e/mmagad lerakod vagy más 1,8-2 e/m2

Víz-villany szerelés horror alig találsz értelmes szakit itt nagy a szórás.

 

A lista korántsem teljes és ha még alakítani is kellene...

A főváros és környéke ettől biztos drágább.

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23234)
srudolf1 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 23236

Probáld meg csoportosítani a munkálatokat.

Ácsmunka, szerkezeti kőművesmunka, viz-gáz- fűtés és villanyszerelés, nyilászárók, valamint finisz (burkolás, glett, festés). 

Ha ez megvan, nézz utánna, hogy helyileg ki vállalná el. 

A tetővel kell kezdeni, ha ázol, nem lehet kikészíteni az épületet.

5o éves házban sokminden lehet, amit rendbe kell tenni. 

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23234)
építkező11 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 23235

Amit építésztől hallottam az felújításra kb. 150e/m2, végignézve a listádat ez kb. reális is. Viszont a listádból egy csomó minden kimaradt, ha tényleg korszerű házat akarsz. Pl.aljzat szigetelés, vízszigetelés falakba stb.. apró és egyéb dolgok, amikre most nem is gondolhatsz. Én nem vagyok szakember, csak építkező. Érdemes lenne egy építésszel felvenni a kapcsolatot és akár több tízezer ft-ot rászánni, hogy megnézze, felmérje és tételes költségvetést csináljon.

Előzmény: E_L_E_A_N_O_R (23234)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!