Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Evonly aug. 23. Creative Commons License 20226

Ha még nem vetted meg, azért a következőkre figyelj: nézesd meg statikussal, áccsal. Ez lesz a legkisebb költséged, és épp ezért még spórolhatsz is, ha megtudod azt, hogy mi mennyi lesz!

 

Szerintem erre a méretű tetőre - faxnik nélkül - 1 milliót mindenképp számolj! Faanyag+munkadíj. Ha tetőteret akarsz és hőszigetelnél is, gondold át jól a szarufa méreteket, hogy legalább 25 cm-es hőszigetelést tudj beletenni ( ez a minimum! ), és gondolkodj minimum egy 5 cm-es kiszellőztetésben! Ne kapkodd el! 

 

Hőszigetelésekkel, faanyaggal, munkadíjjal, gipszkartonozással, cseréppel, csatornával, bádogos munkákkal én legalább 2,5 milliót tennék félre erre a tetőcserére! Legalább, de lehet, hogy többet. 

Ezzel meg nem segítettem neked sokat, pedig a saját új házam adataiból indultam ki!

Előzmény: arnoldj (20225)
arnoldj aug. 23. Creative Commons License 20225

Mert még csak nem is abban a megyében vagyok még egy ideig, és akivel eddig beszélni tudtam, és hajlandó lett volna látatlanban mondani valamit, az az e-mailben küldött kép hallatán vagy keresztet vetett.
Vagy a következő párbeszéd zajlott le:
- Igen van a címem: gipszjakab az a gubancos és hu
- A gubancos és a hu között még kell lennie valaminek!
- Mondom még egyszer: gipszjakab gubancos pont hu

- Ez így biztosan nem jó!
- Jó lesz az, küldje csak!

Nyílván nem ez fogja eldönteni, hogy megvesszük, vagy sem. De mielőtt kivinnénk egy szakit és odahívnánk a tuajdonost, és az ingatlan közvetítőt, jó lenne egy kb árat tudni.

 

Előzmény: Evonly (20224)
Evonly aug. 23. Creative Commons License 20224

Miért nem kérsz árajánlatokat cégektől/ácsoktól?! Az a legegyszerűbb hidd el, és az egyetlen hiteles információ!

Előzmény: arnoldj (20223)
arnoldj aug. 22. Creative Commons License 20223

Sziasztok!

Régebben aktív (leginkább olvasó) voltam ezen a fórumon, és mindíg csípte a szemem, ha valaki csak annyit kérdezett, hogy "Szerintetek mennyibe fog kerülni ez vagy az?".
De most úgy néz ki én is ebbe a csapdába kerültem. Ugyanis lenne egy elég nyomott árú ház amit kinéztünk, de a tető az egy az egybe kuka. Még a '80-as években építették rá a régebbi házra a tetőteret, és nagyon úgy néz ki, hogy az eredeti fanyagot rakták vissza. Van ahol kézzel tudom mozsolni a szarufát, van ahol purhabbal van kinyomva a cserepek közti hézag.
Szóval adott a kérdés, hogy kb. mibe fájna egy 9x13 m alapterületű új tető, faanyag és mundíjilag egy baranyai kisvárosban? Csak szigorúan az ácsmunka érdekelne bontás és cserepezés nélkül.
Valószínűleg az 1. képen látható "kutyaól" nem lenne vissza építve, ha ezt engedély nélkül meg lehet oldani.
Köszi a válaszokat!
ArnoldJ

VaZoLa aug. 22. Creative Commons License 20222

Az egyik ismerősnek padlófűtése van, és mellette az ablakok alá tett egy-egy pici vékony radiátort....azt mondja, a fűtést a padló adja, a radiátorokat csak azért tette, hogy leszárítsák az ablakról a párát...mondjuk elég jó hőszigetelésű háza van, ICF falazat....

Előzmény: KömKel (20220)
LandCruiser aug. 21. Creative Commons License 20221

Erre a konkrét házra gondoltam. Azt nem tudom milyen lehet egy passzívház 3 rétegű üvegfelülete mellett üldögélni radiátor nélkül. Nem ültem még.

Előzmény: KömKel (20220)
KömKel aug. 21. Creative Commons License 20220

Azzal azért vitatkoznék, hogy a padlófűtés nem való főfütésnek, mert jó vezérléssel és elég alacsony hőigény esetén (<60W/m2) működhet kellően alacsony előremenővel is.

 

Tény, hogy a belinkelt ház rohadt messze van a prémiumságtól, de ezt már mondtuk neki korábban is. Ennél a háznál, ezekkel a szerkezetekkel én is kizártnak tartom a csak padlófűtés elégségét.

Előzmény: LandCruiser (20219)
LandCruiser aug. 21. Creative Commons License 20219

Nekem erős kétségeim lennének az építő céggel kapcsolatban, már csak egy dolog miatt is. Az pedig a 4 cm. aljzathőszigetelés. Ez nem prémium, de még csak az elégségest se éri el ma már. Ezelőtt 10 évvel már nagyon sok helyen 10 cm volt. De padlófűtésnél ez a minimum, a 10 cm. Arról nem beszélve, hogy a leírásból azt veszem ki, hogy kizárólag csak padlófűtés lesz. Kizárólagos padlófűtés szerintem egy eszement baromság. A padlófűtés nem elsőszámú fűtési mód, hanem egy komfortérzetet nővelő kiegészítő, (ami persze fűt is) Ahhoz, hogy a házba megfelelő hőmérséklet legyen, a padlófűtésnek mennie kell, és olyan hőfokon, amit a ház hőmérsékle megkíván. Qrva kellemetlen is tud lenni a túl meleg padló, és személy szerint változó, hogy kinek milyen a talpa, mi esik neki jól. A padlófűtés melegvizét a visszatérő "lehűlt" vizéből szokták táplálni körönként. Az kellemes hőérzetet ad. A hőigényedet pedig ki kell számolni, és ahogy KömKel mondta nem csak légköbméter alapján, mert nem mindegy, hogy C kategóriás vagy A+-os házat fűtesz. 

Előzmény: VaZoLa (20218)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20218

azt már látom, hogy egész pontosan ki kell kérdeznem mindent a rendszerről...az volt a baj, hogy nem tudtam, hogy mi a fontos infó, és mi nem az...mostmár látom, hogy pl. a működés/vezérlés elég fontos, hogy van-e szintjelző érzékelő, hogy van-e a tartályon szigetelés, fűtés típusa, hőcserélők felülete stb...

 

amire emlékszem, azt leírtam...110nm ház, 18kW kazán, 110literes puffer(?)...lehet ő tényleg fűtés pufferről beszélt(?)...

megpróbálom megkérdezni megint....a lényeg, amit közölni akart velem, az az volt, hogy a 12kW nem lesz elég, mert FÁZNAK télen...mert a meleg víz van prioban...legalábbis ennyit/így jegyeztem meg...

 

parázom, mert csábító a húgóba a 12kW-os kazán...(bár egyenlőre nem tudom pontosan miért, csak gondolom az kevesebb gázt zabál...)...

de ugyanakkor nem vicces 3 gyerekkel a hideg házban...még az éves egyetlen hideg napon/héten sem....

 

ja igen, nyáron nem lehetne ezekben a csövekben valahogy hideg vizet keringetni?...vagy az hülyeség?

 

Parci aug. 21. Creative Commons License 20217

ugyanez jön hozzánk is, az ariston genus 24 kw-os kazánnal

Előzmény: joevagyok68 (20212)
halaloszto aug. 21. Creative Commons License 20216

nekem ezert van sokkal konnyebb dolgom. ha evente ketszer langyosvizzel zuhanyozom, azt mondom magamban hogy ennyi belefer cserebe hogy a kisebb tarolo mellett tobb hely maradt. ha egy mernok penzert tervezte volna nekem ilyenre, akkor meg hangosan szidnam.

 

Vajk

Előzmény: KömKel (20215)
KömKel aug. 21. Creative Commons License 20215

Nem akarok ezen vitatkozni, mert nektek is igazatok van.

De nálam asszony zuhanyzik 30 percet, és ha kirugdaltam a kádból, akkor én jövök. Tehát a törölközés/fogmosás már az én zuhanyzásommal párhuzamosan zajlik.

 

Ráadásul ha elkészül a másik fürdőszoba, akkor párhuzamosan történik a két zuhanyzás, mert nem várom meg amig ő végez.

 

Nekem az a bajom, hogy ha veszel egy picsányi 110 literes indirektet, és mellé egy 12 kW-os kazánt, akkor előfordulHAT, hogy kevés lesz a melegviz. A 110 litereshez képest pedig a majdnem dupla méretű már nem annyival drágább.

Előzmény: halaloszto (20214)
halaloszto aug. 21. Creative Commons License 20214

Mint tervezonek tokre igazad van. Olyan rendszert kell tervezz, ami a szokasos elvarasoknak megfelel. 

 

Nekem a tapasztalatom az, hogy egy pancsolos tipus mondjuk 30 percen at folyatja a vizet zuhanyozaskor 10liter/perc-el (es ezzel ello 300 liter vizet, ami egy bazi nagy kad), akkor ahhoz kell 225 liter 50 fokos viz. Viszont az egesz balhe torolkozessel fogmosassal, oltozkodessel kb 50 perc. 50 perc alatt csinalni 225 liter 50 fokos vizet az meg pont 12.6kW. Tehat a fenti mutatvany vegen pont annyi melegviz van a tartalyban mint az elejen.

 

Vajk

Előzmény: KömKel (20208)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20213

igaz nem 12kw-os a kazán !  :-)

De szerintem akkor se "hülne" ki ...

Előzmény: joevagyok68 (20212)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20212

Nekünk OKH125NTR/HV van

hőcserélő 1,45 m2 (32 kw)

10 (tíz) fokról -60 (hatvan) fokra 14 perc alatt fűti fel a tárolót !

 

Van amelyiknél megadják a "HMV tartós teljesítményét " !

ez egy kisebb hőcserélős  ( 1,08 m2) 100 literesnél  610 liter/óra !

http://www.szakszer.hu/sites/default/files/Kozvetett_26+27.pdf

A mienkben meg 1,5x akkora a hőcserélő..

Előzmény: joevagyok68 (20210)
halaloszto aug. 21. Creative Commons License 20211

Erre irta komkel, hogy egy regi haz total maskepp viselkedik mint egy mostani!

 

Kicsit bonyi, de figyelmesen olvasva talan ertheto:

 

1. A haz egy lyukas vodor. A vizszint a homerseklet. A lyukon kifolyo viz a hoveszteseg. A beletoltott viz az a futes.

 

2. A regi haz egy 10 literes vodor. Akkora a lyuk rajta, hogy ha nem toltod, fel nap alatt kiurul. (1liter/ora). Ha van 1liter/ora toltesed hozza, akkor tudod szintben tartani, de novelni keptelen vagy a szintet. Ha van 2 liter/ora toltesed, akkor egyreszt eleg ketorankent egy orat tolteni, masreszt ha kiurult, akkor is tele tudod tolteni 5 ora alatt. Ha 3liter/oraval tudod tolteni, meg vidamabb a helyzet, pl a kihult hazat fel tudod futeni bo harom ora alatt.

 

3. Az uj haz ugyanugy 10 literes! Viszont sokkal kisebb rajta a lyuk. Kevesebb mint a fele. Monjudk 3 deci/ora a veszteseg csak. Igy egyreszt futes nelkul joval tobb mint egy nap hogy kiuruljon. Masreszt par ora futes nelkul meg sem kottyan. Egy 0.3liter/ora kazannal is szinten tudod tartani, egy 1liter/ora kazannal (ami harmada a 2. pont belinek) orankent 0.7 litert tudsz emelni a szinten.

 

Es itt jon a poen: a total kihult hazat ez a kicsi kazan tenyleg lassabban tudja visszafuteni mint a nagy kazan a regi lukas hazat! Viszont erre nem lesz szukseg, mert annyival kisebb a futeskoltseg, hogy felesleges hagyni lehulni amikor elmesz otthonrol!

 

A 2. pontban ha elmesz otthonrol 48 orara, akkor ugye megsporolod a 48 ora futeskoltseget, ami 48 liter viz, de utanna a 10 litert vissza kell toltsd, tehat valojaban 38 litert sporolsz. A 3-asban viszont ha 48 orara kikapcsolnad a futest, csak 14.4 litert sporolnal, amibol a 10-et itt is vissza kellene tolteni, vegul valojaban 4.4 litert sporolnal. A 38 az eleg sok ahhoz hogy az ember probalkozzon, de a 4.4 tokre kibirhato, a komfort meger ennyit.

 

Vajk

Előzmény: VaZoLa (20206)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20210

"egyszerűen nincs időd 20 percet arra várni, hogy felmelegedjen a viz."

neizéljmár !

A víz le SE hül tulajdonképpen !

Érzékelő a tartály felénél, ha elég nagy a hőcserélő észre se veszik, hogy bekapcsolt a kazán !

 

Max arról, hogy az alatt a 10 perc alatt 2 fokot esett a ház hőmérséklete, me nem vót füttés  !  :-)

 

 

Előzmény: KömKel (20208)
KömKel aug. 21. Creative Commons License 20209

10 cm-re hizlalni a padlóhőszigetelést +6 cm lépésálló, valamint egy sor tégla pluszban.

Kb 200e Ft.

Előzmény: VaZoLa (20201)
KömKel aug. 21. Creative Commons License 20208

Két fürdőszobánál, azonos időben történő fürdésnél (jellemzően reggeli torlódás) egyszerűen nincs időd 20 percet arra várni, hogy felmelegedjen a viz.

Én mindig abból indulok ki, hogy megkérdezem az ügyfeleket, mennyire pacsálósok, és érdekes módon mindig kiderül az egyik félről, hogy szereti folyatni a vizet...

Ezért nem igazán szoktam javasolni a 200 liternél kisebbet. Ráadásul ha gyereket akarnak később, akkor meg cserélik 5 év múlva 300-asra?

 

Azt is figyelembe kell venni, hogy a 300-asnak nagyobb a helyigénye. Tehát ha most nem az kerül legalább betervezésre, akkor nem biztos hogy jut neki hely (tipikus ilyen a lépcsőforduló alá berakás).

 

-

A tárolós kazánokat meg ne keverjük ide, mert

- kurva drágák a sima kazánokhoz képest

- ha megdöglik a kazánod, akkor vehetsz megint egy ugyanilyen belső tárolóst sok pénzért

 

Ezt csak akkor ajánlom, ha semmiképpen nincs hely indirekt tárolóra.

Előzmény: qwertz77 (20202)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20207

Mekkora háza van ?  m2, légm3 ?

Hőszigeteltség "körben"  hány cm ?

Ablakok ?

Hőleadók ? radiátor ? padló ?

 

És majd utána nem izélgetlek !  :-)

Előzmény: VaZoLa (20206)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20206

te ne izélj légy oly kedves...

próbálom összerakni, hogy miről csacsogott az ismerős, hogy miért nem fűti fel a házukat a 18kW-os kazán...nem viccből mondta....

Előzmény: joevagyok68 (20205)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20205

"ekkor is lehet gond a fűtéssel?...."

 

Lendülj már túl ezen a "gond lehet a fűtéssel " dolgon !!

 

A belinkelt ház, azzal a hőszigeteléssel, -15 fokban fűtés nélkül 12 óra alatt hül 1-1,5 fokt !

NEM bírsz ki naponta 2 x 10 ( 24kw-os kazán esetén), vagy  2 x 20 perc ( 12kw-os kazán) fűtési "szünetet" míg felfűti a kazán az indirekt tárolót

vagy

átfolyós kazán esetén 15 percet, míg megtölti valaki a kádat ??

 

Neizéljmár !  :-)Leírták már nem 1x világosan, hogy mi a helyzet  !

 

 

Előzmény: VaZoLa (20203)
halaloszto aug. 21. Creative Commons License 20204

Ez szerintem is igy van. A gyakorlat is ezt mutatja (24kW kazan, 120l tarolo, 5 fo, ket furdoszoba, sosem volt meg problema), meg ki is lett szamolva tobbszor. Egy 12kW kazan percenkent 6 liter 40 fokos vizet csinal 10 fokosbol. Egy ora alatt 360 liternel tobb melegvizet elhasznalni nem egyszeru, plane nem eletszeru. Tehat atfolyosban csak azert nem hasznalhato, mert a kadtolteshez, rendes zuhanyhoz ennek minimum a duplaja kell. De atlagban ennyi boven eleg, mert nem tudsz egyfolyataban vizet engedni, kell torolkozni meg fogat mosni is.

 

Vajk

Előzmény: qwertz77 (20202)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20203

hopp-hopp...hogy is van ez?...próbálom megérteni...:)

HMV-t saját logikával használati meleg víz -ként oldottam fel...remélem nem tévedtem....

mini 2kW-os hőszivattyú...hú...ez nekem homály....akarok én ilyent?...kell nekem?...:)

a (puffer)tartályban is van hőcserélő, mint a villanybojlerben?...ezt nem tudtam, azt hittem ezek passzív szigetelt tartályok....

a kis tartályos "kombi" kazánnak nem az a gondja, hogy nem jó hatásfokú, sok hő elmegy a kéményen...mondjuk én csak a régi gázos átfolyós "FÉG" termékekhez tudom hasonlítani....

 

Gondolom ha a (puffer)tartályból elfogy a melegvíz, akkor ez a rendszer is kvázi "direkt" átfolyóssá válik...ekkor is lehet gond a fűtéssel?....

 

 

Csak kérdezek....

 

 

Előzmény: qwertz77 (20202)
qwertz77 aug. 21. Creative Commons License 20202

"110 literes puffer még két személyre is kevés lesz, 3 főnél 200 liter kell, több főnél 300 literes."

Ezt elmagyarázhatnád, hogy miért? Ha egy mini 2kW hőszivattyúval készít HMVt, akkor ok. De ha 12kWos kazánja van, akkor a 110l-t negyed óra alatt újramelegíti, persze ki sem hűl a tartály, mert már menet közben melegíti. Ha valaki 10 perc alatt több mint 100 l 45C-os vizet akar akkor lehet gond. De 3 fős háztartásban ilyen??? Minimum két kádat kell párhuzamosan tölteni ehhez.

Inkább arra kell figyelni, hogy a pufferben jó hőcserélő legyen, hogy a kazán teljesítményét fel is tudja venni! Túl nagy puffer-> feleslegesen pangó melegvíz-> bacik/vagy rendszeres túlfűtés (amivel nyáron feleslegesen fűtöd a házat)

 

24kW-os "kombi" kazánunk van. Hát ez nem teljesen nem átfolyós, egy pici direkt  belső tartály van benne ha jól emlékszem 16l-es, még sosem fogyott el a melegvíz, ha a kád mellett a zuhanyt is használtuk. (igaz nincs két kádunk, csak 3 gyerek)

 

Egyébként ha 24kWos lesz a kazán, akkor nem is sok értelmét látom az indirekt tárolónak, ez a belső tárolós módszer (némelyik kazán 30kW-ot tud HMVre, 24-et fűtésre) szerintem sokkal hely és költségtakarékosabb.

 

 

 

Előzmény: KömKel (20187)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20201

Igen...

de már tárgyaltuk, hogy elvileg kevés...dehát minden változtatás súlyos plusz pénzeket emészt az ott feltüntetetthez képest....

Előzmény: joevagyok68 (20199)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20200

Értem, tehát a megfelelő ház hőszigeteléssel kalkulálva, a télen is meglévő szellőztetésekkel kalkulálva, a fürdővíz (melegvíz) elhasználásának igényével számolva a megfelelő méretű és hőszigetelésű tartállyal kombinálva, esetleg az egyéb berendezések és emberek hőleadását is bele kalkulálva....

 

az az érzésem ,hogy egyre inkább közelítünk egy passzív házhoz, aminek én örülök, csak a pénztárcám nem...a sok "kicsit vastagabb", "kicsit jobb", hőszigetelés, meg a "ha ott is van hőszigetelés", "lehet hozzá kapni" hőszigetelést, "ne a leggagyibb" hőszigetelést....

én ezeket megértem, és nem a szükségességükkel van a gondom, és tudom, hogy egyszeri befektetés, ami majd idővel meghálálja magát....hanem az az érzésem, hogy az árukkal lesz bajom, és amiatt kell majd kompromisszumot kötnöm építkezéskor nekem is...:)...és végül venni egy nagyobb kazánt....

 

arról nem is beszélve, hogy ha lesz véletlenül valami elbaxás a kivitelezéskor (ami ugye bármely kivitelezővel előfordulhat), akkor baxhatom a számítást, hisz a ház nem fogja tudni a valóságban azt, amit papíron....és akkor csak imádkozni lehet, hogy tényleg ne legyen -15fok odakint, mert odabent csak egy 12kW-os "duruzsol", ami a papíron létező házban teljesít jól....

 

lehet túlparázom, és ekkorát nem lehet tévedni kivitelezéskor....nem jól látom?

 

 

Előzmény: KömKel (20197)
joevagyok68 aug. 21. Creative Commons License 20199

"padlófűtés.."

És ennyi hőszigetelés lesz/van alatta  ?

"4 cm vastag  hőszigetelő lapokat,"

Előzmény: VaZoLa (20198)
VaZoLa aug. 21. Creative Commons License 20198

padlófűtés....

a renovartos Hugo házról van szó....

http://www.csaladihazepito.hu/epitkezesrol

 

Előzmény: joevagyok68 (20196)
KömKel aug. 21. Creative Commons License 20197

Ha reggel 21 fokos s ház, és elmentek napközben dolgozni, estére sem fog lemenni 19 fok alá a legnagyobb hidegben sem (normálisan hőszigetelt háznál).

 

Épp ezért sokszor érdemesebb belőni mondjuk 20 fokot minimumnak, mert igy nem hűlnek át a falak, fogyasztásban meg ugyanannyi, mintha alacsonyabbra engednéd, és felfűtenéd. Viszont komfortosabb.

 

Az a lényeg, hogy 5-6 éve történt egy nagy energetikai váltás, ami totálisan felboritotta a fűtési rendszerekkel kapcsolatos dogmákat. Akinek 4 évnél idősebb rendszere van, az már irreleváns, mert a mostani rendszereket már máshogy méretezik, máshogy alakitják ki. Tehát aki 20 éves házban lakik, ne próbáljon példálozni a saját fűtési rendszerével...

 

A hőigényt KI KELL számoltatni helyiségenként, rendesen, programmal (NEM légköbméter alapján!). Egy normális házban ez max 8 kW/100 m2 lesz, tehát a 12 kW-os kazánnal is van bőséges tartalék.

Nem beszélve arról, hogy ez a hőigény -15 fokra vonatkozik, és a téli magyar átlaghőmérséklet +4 fok.

Előzmény: VaZoLa (20195)