Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

KömKel szept. 3. Creative Commons License 20301

Csak erre reagálok, mert a többi sajnos általában igaz az itthoni viszonyokra:

"a 15x15-ös fa oszlopok helyett beton 25x25-ös oszlopot nem engedte meg, mondván tervmódosítás kell hozzá!"

 

Igen, tényleg kell, mivel az egyik sima fa tartórendszer, a másik pedig vasbeton, ami megváltoztatja a tartószerkezeti rendszerét, és ez már engedélyköteles.

Előzmény: szalaics (20300)
szalaics szept. 3. Creative Commons License 20300

Olvasó szemlélője vagyok a fórumnak, néha kérdezek, mint építető.

Köszönöm, hogy a hsz.-edben az utolsó szó ez: "általában..."

Nálam a 3. köműves brigád lesz jelen /magyar/...

Úgy küldtem el őket mind..../munkavégzés terén, szakmai felkészültség terén (nem úgy van az...) egy nagy 0-ák voltak/

idén az építkezést valószínüleg le állítom, remélhetőleg egy szakmailag hozzáértő/bb brigád megtalálása reményében!

tisztelet a kivételnek, de Én azt még nem találtam meg, csak azt aki előre tartja a markát!

 

Statikusokról is van véleményem, ezért tartok +majd 1 MFt-al beljebb a költségvetésben a tervezetthez képest /12-es falra beton födémet terhelni....no komment/, de a 15x15-ös fa oszlopok helyett beton 25x25-ös oszlopot nem engedte meg, mondván tervmódosítás kell hozzá!

 

öszintén, ha Én ennyit, vagy így végezném a munkám, már rég a híd alatt lennék, úgy kirugnának...méghogy ettől a szigorodott építési előírásoktól tisztul a kivitelezői csoport.... /csak pénzlehúzás az építetőtől/

Sorry csak egy magán vélemény volt, elnézést, hogy bele vau-ztam! :)

Előzmény: Evonly (20298)
KömKel szept. 3. Creative Commons License 20299

Ezért kell kiviteli terv.

Épp most véglegesitek egy falazási tervet, csak a földszinti részhez van 13 csomópont, hogy a különböző ablakoknál/ajtóknál hogyan kell elhelyezni az áthidalókat, hogy a redőnytok is beférjen, és ne legyen hőhidas.

Minden nyiláshoz oda van irva melyik csomópont tartozik hozzá, könnyen ellenőrizhető és számonkérhető. Ha nem aszerint van CENTI pontosan, akkor visszabontás, újraépités (saját költségen természetesen).

 

Egy energetikailag korszerű épületet lehetetlennel határos engtervből jól megépiteni, és az engterv egyszerűen alkalmatlan megfelelő számonkérésre.

Engterven van 2 metszet, kiviteliben 8-10, és kellő léptékben, nem bolhafasznyi papiron.

Előzmény: Evonly (20298)
Evonly szept. 3. Creative Commons License 20298

Az én brigádommal az volt a baj, hogy egy jottányit sem akartak eltérni a tervtől....nem kiviteli, hanem engedélyezési tevtől. A vasalásért is veszekedni kellett velük a jobb megoldásért......ráadásul szakmailag kb a 90-es évek szintjén voltak, állandóan a sarkukban kellett lenni, hogy " ugye úgy csináljátok, ugye így csináljátok"? Akkor jó lett de amúgy trágya munkát végeztek. A falazás, ásás, betonozás témakörnél leragadtak. A finomabb odafigyelősebb dolgokhoz már nem értenek. Felhúznak ők egy házat, az kb háznak is néz ki, de csak olyan mintha ház lenne. Kívülről. Na mindegy....a magyar brigádok mégha kicsit drágábbak is, nagyobb szakmai felkészültséggel rendelkeznek általában......

Előzmény: KömKel (20297)
KömKel szept. 3. Creative Commons License 20297

Az erdélyiektől a falra mászok... jól dolgoznak (többnyire), de olyan magasról szarnak az előirásokra meg szabályokra, meg a tervre, hogy rettenetes.

Rábeszélik sokszor a tulajt más megoldásra, amitől "csak pár centivel lesz nagyobb a ház". Egyszerűen nem értik, hogy most már nem megy (annyira) a hatóságot lefizetős módszer, és nem mindenkinek van gyomra ehhez.

 

(elismerem, hogy vannak szar tervek is, de én a saját eseteimről beszélek most)

Előzmény: Evonly (20296)
Evonly szept. 3. Creative Commons License 20296

Igen, ez tényleg így van: a saját házamnál is elhangzott párszor az erdélyi kivitelezőtől : " ezek hülyék, mindent íróasztal mögött akarnak megoldani, dehát ezt nem így szokjuk".....na ettől én is falra másztam.

 

 

Előzmény: KömKel (20295)
KömKel szept. 3. Creative Commons License 20295

Felfelé lehet növelni, mert annak nincs akadálya. 

Itt most arról van szó, hogy kevesebbet akarnak. Ami mondjuk egy monolit födémnél rohadtul nem mindegy...

 

2011 előtt a koszorú fővasak 10-esek voltak, a kengyelek 6-osok, a beton C16.

Aztán jött az EUROCODE, és a fővas 12-es, a kengyel 8-as, a beton pedig C20-as lett.

Egyszerűen szigorodott a szabvány. 

 

És jön a kőműves, aki 20 éve csak Blikket olvasgat maximum, és "hát ezt nem igy szoktuk"-al lehülyézi az épitészt meg a statikust.

Előzmény: Evonly (20294)
Evonly szept. 3. Creative Commons License 20294

Én például simán felülbíráltam a statikust is és a kivitelezőt is a saját házam építkezésén. Be is került a jegyzőkönyvbe. Ahová azt mondták - sávalap - hogy nem kell vas, oda tettünk, ahová 8-as vasat írtak, ott 10-es vas lett, ahová 10-est, ott 12-es. Nem bánom most sem, nincs is 1 repedés sem a házon..........filléres különbözet volt, a várható problémákhoz képest! 

 

 

Előzmény: KömKel (20292)
KömKel szept. 3. Creative Commons License 20293

Tehát a megoldás:

 

1. Szólni a statikusnak, hogy számolja át. Ha ragaszkodik hozzá, hogy ennyi az annyi, akkor megmondani neki, hogy másik statikussal át lesz számolva, és ha 20%-nál nagyobb a különbség, akkor ő fizeti a másik statikust (lévén amit ő csinált egy kalap szr)

 

2. Megmondani a műszaki ellenőrnek, hogy okés, átszámolja másik statikus, de ha a különbség 20%-on belüli, akkor a műszaki ellenőr fizeti a statikusi számitások költségét. (és lesz két közel hasonló statikai számitás a házhoz)

Előzmény: KömKel (20292)
KömKel szept. 3. Creative Commons License 20292

Nincs olyan, hogy ki dönt. A műszaki ellenőr abban az esetben birálhatja felül, ha van statikusi végzettsége, és megcsinálja a KOMPLETT épületre a számitásokat, és ezeket leirja, aláirja.

 

Én ilyen esetben azt szoktam csinálni, hogy megmondom a statikusnak, hogy számolja át még egyszer. Ha egy másik SZAKSZERŰ számitás szerint tényleg sok benne a vas, akkor viszont ő állja a különbözetet.

 

Nemrég egy sima kétszintes családi háznál a statikus betervezett pillérvázat, 25 cm-es monolit födémeket és 30 cm-es lemezalapot. MEgmondtam az épittetőnek, hogy az én statikusom sávalappal és pillérváz nélkül megoldaná, 20 cm-es födémből. Ez a számitás kb 200e Ft-ba kerül, de akkor nem kell kifizetni a másik statikust, mert szar munkát végzett.

Érdekes módon egyből nem kellett a pillérváz, se a lemezalap, és a födém is "normál" vastagságú lehetett. Spóroltam 4 milliót az épittetőnek.

 

Néha rugdalni kell a statikusokat.

Viszont a kőművesek/épittetők/femük állandóan soknak tartják a vasmennyiséget az épületben, mindig megy a károgás... csak éppen amikor át kellene számolni, és azért tartani a hátukat, egyik se akar pénzt áldozni vagy felelősséget vállalni.

Előzmény: petinagy (20287)
Töck Jenő szept. 2. Creative Commons License 20291

Innentől a statikus már SEMMIÉRT sem felel, mert az épület nem sok falból, oszlopból stb. áll, hanem egy darab épület és a szerkezetek összefüggésben vannak egymással. (pl. lásd Cross-olás)

Előzmény: Töck Jenő (20290)
Töck Jenő szept. 2. Creative Commons License 20290

Nagyon bátor a Műszaki Ellenőr! Lehetnek olyan igénybevételek amiről ő nem tud, mert nem ő számolta. Olyat már hallottam, hogy a M.E. kevesellte, de, hogy sokallta 40 év alatt most hallom először. Ettől még lehet igaza, de ettől fázni szoktak.

Előzmény: petinagy (20287)
epitkezes1 szept. 2. Creative Commons License 20289

Ha a műszaki ellenőr számítással tudja igazolni az állítását, akkor gáz van, kellene egy harmadik vélemény is. illetve, beszéljenek a femü-vel. de valszeg, nincs számítás, csak duma. az meg pont annyit is ér..

Előzmény: petinagy (20287)
halaloszto szept. 2. Creative Commons License 20288

a felelos muszaki vezeto. o felel erte hogy a terv szerint keszult-e el. ha felulbiralja a statikust, akkor ezt rogzitik a naploban, es o alairja. innentol a statikus nem felel.

Előzmény: petinagy (20287)
petinagy szept. 2. Creative Commons License 20287

Egy gyakorlait kérdés.....Mi van ha a statikus szakvélemény anyagszükségletét (vas) a műszaki ellenőr túlságosan soknak , feleslegesnek tartja.  Ki dőnt ilyen esetben? Szerintetek?

qwertz77 aug. 27. Creative Commons License 20286

Lehet fikázni, de nem sok értelme van. Ha nekik ez tetszik akkor eleve kár erőlködni.

Másrészt mi is tervezés előtt állunk (ha meglesz a víz kezdjük a tervezést), és nem egyszerű döntés.

Tetszenek a modern formák. Viszont ha most mindenki ilyet épít, akkor nem a magyiteránt lesz nehéz eladni, 10 év múlva mindenki a MAGYERN formákat fogja kerüli (a fekete tetővel stb.), mert éppen azt fogják szidni. És lesz fogás bőven. Egy mérnök mondta, a háznak 3 ellensége van: a víz a víz és a víz. Ehhez jöhet még az UV sugárzás (gyk. napsütés). na ezek ellen a tetőtúlnyúlás véd leginkább, és ebben a mediterrán /magyiterrán nagyon jó.

Nekünk speciál nagyon tetszik, a modern+tégla burkolat is, pl. a szépházakban láttuk ezt, http://www.szephazak.hu/gallery/gallery.php?id=14363&ext=jpg

Majd előkeresem azt a fotót, amit mi lőttünk a házról, hát nem véletlen nincs abból a szögből fotó. (a ház különben nagyon szép)

Élőben, ahogy a legtöbb ilyen pár évesnél idősebb házon, csúnya foltok éktelenkednek több felé. Egyszerűen nincs olyan, hogy valahol ne érje koncentráltan a víz, és annak nyoma lesz. Biztos létezik tökéletes kivitelezés, de még ezek a nem éppen olcsó házak esetén is csak elenyésző arányban sikerül.

Biztos jók az új nem koszolódó/öntisztuló nemesvakolatok, de ezek ára már majdnem a téglaburkolatot éri el, és mivel a technika lényege a tök sima felület (amin nem tapad meg a kosz és a moha), idővel ez is karcolódik (jég homok stb), szóval csak később kezd koszolódni/mohásodni, ha víz éri.

Tehát a tetőtúlnyúlás lehet, hogy ciki egyesek szemében, de mind árnyékolás, mind az épület védelme érdekében a mi klímánkon nehezen megkerülhető. És ha már mindenhol tetőtúlnyúlás, akkor  több szintesben majdnem biztosan „magyiterán” lesz.

 

 

Előzmény: Pitylogós (20281)
KömKel aug. 27. Creative Commons License 20285

Én tudom, mert látok ilyen szigeteléseket. :)

Előzmény: Pitylogós (20282)
KömKel aug. 27. Creative Commons License 20284

Kötni kell egy rendes tervezői szerződést erre. Ha kell dobok át mintát. Ebben benne van, hogy 8 napon belül köteles vagyok hiánypótolni, amit a hatóság kér, és egyéb jogi blabla.

Tervezője válogatja, én nem vállalok igy be munkát, hogy csak a jogerős terv után van fizetés, ugyanis semmilyen eszköz nincs utána a kezemben, ha az ügyfél nem akar fizetni.

 

Vegyünk egy bármilyen más munkát, teszem azt autójavitást. Ott sem teheted meg, hogy majd akkor fizetsz, ha kipróbáltad, hogy biztosan jó-e a javitás pár nap próbaút után. Ha nem jó, akkor visszamész, és kötelesek garanciában, ingyen javitani.

 

Már bocs, de ha az elején ilyen gondolatok felmerülnek az épitésszel kapcsolatban, akkor megette a fene az egészet. Ha nincs meg bizalmi kapcsolat közöttetek, akkor a kellő összhang is hiányzik ahhoz, hogy rendes terv szülessen.

Vagy pedig kifizetsz még pár tizezer forintot azért, hogy egy másik tervező átnézze beadás/kifizetés előtt, hogy jogszabályilag megfelel-e.

 

Előzmény: j4ck (20283)
j4ck aug. 26. Creative Commons License 20283

Köszönöm, KömKel.

 

Természetesen megértem a tervezőt is, hogy szeretne mielőbb pénzéhez jutni, csak mivel én nem tudom megítélni a munkáját, mármint, hogy az előírásoknak megfelel-e...Több százezer forintért pedig drága kép lenne a falra egy elutasított terv...

Előzmény: KömKel (20276)
Pitylogós aug. 26. Creative Commons License 20282

Most csináltattuk meg így a garázsunk (lapos)tetejét. Hát az nagyon nem tófólia... és nagyon nem segédmeló...

Előzmény: KömKel (20248)
Pitylogós aug. 26. Creative Commons License 20281

Mediterran

 

magyiterrán

Előzmény: peter17 (20267)
Evonly aug. 26. Creative Commons License 20280

Elég lesz rá, még jó szigeteléssel és jó ablakokkal is! De azt nem mondom , hogy nagyon elszaladhat veletek a ló, de elég lesz rá! 

Előzmény: Dopebob2014 (20278)
KömKel aug. 26. Creative Commons License 20279

110 m2 körül kb reális, vagy 80m2 földszint és 50 m2 tetőtér.

 

 

Előzmény: Dopebob2014 (20278)
Dopebob2014 aug. 26. Creative Commons License 20278

Sziasztok,

 

telekáron, tervezesen/kozmuveken felul 22-23m ft-unk lenne építkezni. Szerintetek érdemes belevagni? Ket szulo, ket gyerek felallas, konyha-etkezo-nappali, harom halo lenne kb. Garazs nem hiszem, hogy belefer, de valami epulettel egyben levo, fedett kocsibeallo kene legalabb. Talan 100-105 nm jon ki, tetoresbol esetleg kicsivel tobb?

 

semmi extra, de szigeteleseken nem sporolnank, padlo, fal, fodem, 20-20-30cm, jobb ablakokkal talan ez mar erosen a+ feletti.

Parci aug. 26. Creative Commons License 20277

egyetértek, és ha tényleg szuper a telek, akkor 3m ft felár egy építkezés összköltségéhez képest nem sok, sőt. pláne, hogy az egyetlen dolog, amin tényleg nem lehet változtatni később, az a ház helye.

Előzmény: vundergraf (20274)
KömKel aug. 26. Creative Commons License 20276

Igen.

 

Én 25%-ot szoktam visszatartatni, de ezt is az engedély megadásáig.

Ugyanis nekem mint épitésznek már rohadtul nincs közöm ahhoz, hogy mikor emelkedik jogerőre a terv.

 

Mondjuk most pont van egy olyan esetem, ahol próbálom kapacitálni az ügyfelet, hogy ne nagyon fizesse ki az engtervet még, mert szerintem nem engedélyezhető a terv, olyan jogszabályellenes hibák vannak benne. A tervező szerint persze megfelel mindennek...

Előzmény: j4ck (20271)
Evonly aug. 26. Creative Commons License 20275

Igen, egálba jön, épp ezért megfontolandó, mert sosem lesz olyan mint egy új! Ha hozzáépítessz, az repedni fog, ha nem, akkor meg van egy felújított és kompromisszumos házad ugyanannyiért, amennyiért egy olyan is lehetne amilyet szeretnél, és akkor még a piaci értékéről egy szót sem ejtettünk. Én tuti nem venném meg, ha jó telek, ha nem! 

Előzmény: peter17 (20266)
vundergraf aug. 26. Creative Commons License 20274

Viszont ez a legjobb telek a domboldalon...

 

Akkor ne a ház újra hasznosítási értéke érdekeljen...

A 3 milla a LEGJOBB telek felára, számodra.

 

Az, hogy esetleg egy része újra hasznosítható is lesz... csak a prémium, ami csökkenti a felárat :-)

 

Az ALAP kérdés, tehát, hogy a LEGJOBB telek megéri-e neked a MAX 3 milla plusz pénzt?

Ami szerencsés esetben akár nullára is visszaeshet...

 

Erről kel döntened valójában, szerintem.

Előzmény: peter17 (20262)
vundergraf aug. 26. Creative Commons License 20273

HA!!! TÉNYLEG tudod használni a meglévő részt akkor az 50 m2 az 50x~30= ~1,5 milla...szerintem, maximum.

Előzmény: peter17 (20253)
vundergraf aug. 26. Creative Commons License 20272

Tófólia IS az ....

 

A gyártó gépem még hót mindegy, hogy tetőszigetelés vagy tófólia lesz belőle.

Illetve annyiból nem, hogy a tófóliában nem lehet mérgező adalék...

 

De maga az alapanyag és technológia igazából ugyanaz.

Akár PVC,  akár EPDM az a fólia.

Előzmény: KömKel (20248)