Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

RedNeck79 4 napja Creative Commons License 20448

De akkor hasonlóan jó megoldás, egy szigetelt sávalap? Mondjuk a szerelőbeton aljától számolva még 40cm mélységig a falon lévővel megegyező vastagságú xps?

 

Illetve ha mondjuk 30 PTH alsó vagy alsó két sorát kitöltöm EPS gyönggyel, ami olyan ~50e Ft, azzal is hasonlóan jó eredményhez juthatok?

Előzmény: KömKel (20447)
KömKel 4 napja Creative Commons License 20447

Ha ki van tömve gyapottal, akkor a cellák hőszigeteltek, nem pedig levegő (rosszabb esetben habarcs) van bennük, tehát nehezebben hűl át minden irányból.

Igazán akkor van jelentősége, ha padlófűtés van, mert a padlófűtés betonja oldalirányból melegiti az alsó sor téglát, és emiatt (is) jobb, ha ez hőhidmentesebb, mint a többi falrész.

Előzmény: RedNeck79 (20445)
KömKel 4 napja Creative Commons License 20446

Alápincézésnél a legjobb, ha a pince alulról van hőszigetelve, valamint a P44T-t én beraknám a pince FELSŐ sorába. Így a pincén belülről kevésbé tud áthülni a koszorúnál a födém. (ugyanezt a célt szolgálja a pincefalra belülről rakott peremsáv, csak mivel hülyén néz ki és sérülékeny, szinte sosem rakják fel)

Előzmény: LandCruiser (20444)
RedNeck79 4 napja Creative Commons License 20445

Segítsetek egy kicsit mert nem értem, miért éri meg az alsó sor 44-es szigetelt tégla. Értem, hogy ki van tömve gyapottal, de ha azt nézem hogy alulról felfelé hogyan vezeti a hőt, ott pont számít szerintem, hogy van e benne gyapot, vagy nincs.

 

 

Előzmény: LandCruiser (20444)
LandCruiser 5 napja Creative Commons License 20444

Így érzékelhető a nem kis különbség a szigeteltségben. Nem kérdés, hogy ez az alsó sor 44T megéri. 

Nekem nem szerelőbeton lesz, mert pince lesz alatta, tehát födém. 

Így nálam az 5. pontban leírt  """és a szerelőbeton alatt egy peremsávban 5 cm XPS.""" gondolom nem működik, mert a födémgerendának (LMF) 6 méteren 10 centi felfekvés kell. Cserébe nem kell XPS, (elég az EPS) mivel a pincefal felső 1 métere már 30 NF tégla, alatta szigeteléssel. 

 

Ez igazán részletes volt, és érzékelhető. 

Kösz.

Előzmény: KömKel (20443)
KömKel 5 napja Creative Commons License 20443

A végső aljzatbeton oldalára (tehát a tégla oldalához) mindenképpen kell a polifoam szegélyperem, tökmindegy milyen a falazat.

 

Ennek a lábazati résznek a fokozatai hőhidmentesités szempontból (egyre jobb felé haladva):

 

1. Hagyományos téglafal, sávalap, kivül XPS lábazati hőszigeteléssel a szerelőbetonig.

2. Hagyományos téglafal, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt)

3. P44T Profi az alsó sorban, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt)

4. Hagyományos téglafal, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt), valamint a zsalukő belső oldalán függőlegesen 5 cm XPS, és a szerelőbeton alatt egy peremsávban 5 cm XPS.

5. P44T Profi az alsó sorban, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt), valamint a zsalukő belső oldalán függőlegesen 5 cm XPS, és a szerelőbeton alatt egy peremsávban 5 cm XPS.

6. Lemezalap, komoly XPS hőszigeteléssel alatta.

 

Értelemszerűen minél jobb, annál drágább is.

Viszont a háznak ez a része utólag sem javitható, mert nagyon maximum a lábazati XPS-t tudod vastagitani, ami viszont bizonyos vastagság felett (~10 cm) már mérhetetlen javulást hoz csak. Cél az, hogy a hideg útját minél jobban megnöveld, illetve minél hőszigeteltebb szerkezeten kelljen átmennie.

 

Az 1. változatnál kb 1.15 W/mK a lábazati (vonalmenti) hőveszteség (~600 m3 gáz/év), a 2.-nál 0.7 körül, a 4-5nél 0.5 (270 m3/év), lemezalapnál már PHPP-vel számolni kell, tud nagyon kevés lenni.

(a gázfogyasztás 100m2-es épületre, 100 fm lábazattal, 30 cm-es kiemeléssel van kb)

 

Egy AE ház összfogyasztásának a FELÉT adja a rossz lábazati kialakítás.

 

Előzmény: LandCruiser (20441)
KömKel 5 napja Creative Commons License 20442

A téglák belső fele síkol, tehát a 30-as tégla 5 cm-t lelóg róla kifelé. Értelemszerűen a szerelőbeton és a lábazat is beljebb kerül ezzel az 5 cm-el.

Igy a lábazati XPS lesz vastagabb  ennyivel.

 

Nem kell alá semmi teherelosztó, ennek a téglának ugyanolyan jó a teherbirása, mint a többi vázkerámiának. Sima habarcs, és kész. Jól kell lehúzni a szerelőbetont, ennyi.

Régebben Ytong A+t rakattunk a fal alsó sorára, de annak a teherbiró képessége fele/harmada a vázkerámiának, és merevitő pillér nélkül az új statikai szabványt nem elégiti ki a falazat ezzel, így több bonyodalmat okoz az alkalmazása, mint amennyit megold.

Előzmény: digium (20440)
LandCruiser 5 napja Creative Commons License 20441

Nekem is ez lett volna a következő kérdésem. 

Én a 44T és az aljzatbeton közé mindenképp 1 cm. polisztirolszalagot tennék. 

A másik kérdésem, hogy mennyire hőhídmentesíti ezt a kényes részt ? Mondjuk %-ban. 

Előzmény: digium (20440)
digium 5 napja Creative Commons License 20440

Ez a 44T tégla 25x44x25cm méretű.

Két kérdésem is felmerült:

Mit rakatsz mostanában mellé és melyik irányból, hogy vastagabb legyen (vagy 25-ös a külső fal)?

Kell a 44T-re valamilyen teherelosztó (betonyp lap, vastagabb habarcságy)? 

 

Köszi

Előzmény: KömKel (20438)
LandCruiser 5 napja Creative Commons License 20439

Ezekről a anyagokról még nem is hallottam, de ahogy nézem az árait, a 44T tégla még mindig a legjobb, legolcsóbb megoldás.

Előzmény: KömKel (20438)
KömKel 5 napja Creative Commons License 20438

Egyik ilyen megoldás sem olcsó... még szóba jöhet: purenit, habüveg, de mindkettő jelentősen drágább.

A lemezalap+alatta XPS meg pláne.

Előzmény: LandCruiser (20437)
LandCruiser 6 napja Creative Commons License 20437

Gondolom más megoldás meg nincs. Ezzel sincs semmi gond, csak nem olcsó.

Előzmény: KömKel (20436)
KömKel okt. 14. Creative Commons License 20436

...és nem nagyon lehet darabra beszerezni, csak egész raklapra (50 db/raklap).

Előzmény: LandCruiser (20435)
LandCruiser okt. 14. Creative Commons License 20435

Ez a 44 T jó dolog, cserébe nem olcsó, és nem is nagyon akciózzák.  

Kösz.

Előzmény: KömKel (20430)
Parci okt. 11. Creative Commons License 20434

én is csak ennyit mondok: amint van valami extra költség, ugrik a büdzsé. oké, nekem most rosszabbak a tapasztalataim, mert felújításnál előjöhet ez-az, ami egy építkezésnél talán kevésbé, hiszen tiszta lappal indulsz.

 

gázt amúgy én sem kötnék be, nyél nélkül sem. ugyanakkor nálam például adottság volt a radiátoros gázfűtés, viszont kellett kazáncsere.. :/

Előzmény: Evonly (20433)
Evonly okt. 11. Creative Commons License 20433

Ha valaki nnem tud/akar részt venni benne tevőlegesen - szervezni, letárgyalni, kitalálni, összeveszni/elküldeni ,anyagot beszerezni, fuvarokat egyeztetni, megcsinálni ezt azt - akkor neki meg kell fizetni valakit aki hajlandó erre, és ez manapság a generál kivitelező. Tehát itt jelentkezik egy olyan plusz pénz, amiből azért sok megspórolható.

 

Nekem pl nincs gázfűtés....drága lett volna és van jobb kevesebbért. 2 millió lett volna a gázbekötéssel együtt végigvezetve a 30 m-es nyélen. Lett belőle jobb és olcsóbb, meg majdnem kijön a hővisszanyerős szellőzés is a különbözetből. A vége egy magasabb nívó mint a gázfűtés, magasabb piaci érték, pedig ugyanannyiba került!

 

Ezt csak példának írtam, mert sok ilyen típusú döntést kellett meghozni. Látod: Kömkel 3 házat épített idén 200 alatt! Hidd el, nem szar anyagokat teszek bele! Nem azért jön ki ennyiből - pont nem az anyagminőségen akartam spórolni - hanem a sok egyéb apróságon, ami a végére jelentős!

Előzmény: Parci (20431)
Parci okt. 10. Creative Commons License 20432

...de ha egyszer építkezünk, ami nem mostanában lesz, akkor kömkel fogja csinálni a kiviteli tervet (ha nem kér addigra sztárgázsit :)), aztán meglátom én is :D

Előzmény: Parci (20431)
Parci okt. 10. Creative Commons License 20431

erre mondtam, hogy oké, hogy te megcsinálod a beltéri burkolásokat, de más meg csak fizet azért, hogy leburkoljanak és szegőzzenek neki mondjuk 100 nm-t + két fürdőt, kapásból lesz jópár százezer forint difi.

 

lehet 200-ból építkezni és jó lesz a hőszigetelés, de amint elkezdesz bármi extrára költeni, túl fogod lépni, akár egy kivitelező az, akár egy szebb burkolat, lámpatest stb. de mondjuk nem vagyok szakember, csak épp felújítok és így látom (lehet, hogy rosszul).

 

ráadásul az anyagbeszerzést is csak addig bírtam kézben tartani, amíg én magam terveztem, hogy miből mit vegyünk (eps, xps, gipszkarton, faanyag, gyapot, laminált padló stb.), amikor már a gázos csicskáztat mindenféle könyökidomokkal, szelepekkel és kutyafülével, inkább azt mondom, hogy vegye meg ő, különben naponta kétszer kell elrohangálnom egy-egy szarért :/, és persze ellenőrizni is nehéz, hogy egész pontosan mit és hova szerelt be.

 

és még így is jobban beleástam magam szerintem, mint az átlag user. na ő nem fog 200-ért építtetni - szerintem.

Előzmény: Evonly (20427)
KömKel okt. 10. Creative Commons License 20430

1. A pincefödém alját is hőszigetelni kell.

2. A legalsó sor tégla lehet hőhidmentesitett(ebb), pl Porotherm 44T Profi keresztbe forditva.

Előzmény: LandCruiser (20428)
LandCruiser okt. 10. Creative Commons License 20429

Nagyon variálni nem szeretnék utólag, csak bontott Német nyílászárók lennének, és nem tudom mikor kapok olyat, ami a legmegfelelőbb lenne. 

Kösz.

Előzmény: vundergraf (20409)
LandCruiser okt. 10. Creative Commons License 20428

Van itt egy rajz a pince fal, pince födém, koszorú, szigetelés, aljzatbetonról, külső főfalról. (méretarényos)

 

A födém LMF gerendás (azt mondtad, azzal csinálnád) 

 

Az a gondolatom, hogy van egy hőhíd a födém-főfal-aljzatbeton között. Arra nincs valami megoldás ? 

 

Előzmény: KömKel (20408)
Evonly okt. 10. Creative Commons License 20427

Kerítés tereprendezés nekem sincs benne, de pl a 30 m nyél viacolorja igen! 200 alatt vagyok, a 200-at kvázi számként írtam. És amire nem kell nem fizetek, megcsinálom magam...pl kerti földmunkák, talicskázás, beltéri burkolások szaniterek felszerelése stb....de azért túl sok mindent nem csinálok meg, inkább kiadom és még így is beférek 200 ba! Nem azt mondom, hogy nem kell tudni jó döntéseket hozni - mert kell. De ebből a 200 ból csináltam/ok egy olyan házat aminek 30 kwh/nm/év alatt lesz a hőszükséglete, 3 rétegű szuper nyílászárókkal, extra szigeteléssel. Sokat kellett rágódni azokon az építészeti megoldásokon, amik épp úgy jók mint egy bonyolultabb/drágább - minőségi különbség nincs - és esetleg saját munka is tehető bele. Igényel utánajárást és odafigyelést. És mindezt úgy, hogy nem versenyeztettem kivitelezőket 5 forint különbségért, hanem ismerősi alapon egyben megbíztam és a nagyját megcsinálta. Választhattam volna olyan megoldásokat is és cuccokat, hogy nem férek bele a 200-ba....de nem tettem ilyet. 

Előzmény: KömKel (20426)
KömKel okt. 10. Creative Commons License 20426

Idén 3 házam épült fel 200e/m2 alatt. Igaz, hogy anyagot maga szerezte be a tulaj, és nincs benne a tereprendezés/kerités, de akkor is az épület kihozható ennyiből.

 

Most tervezek egy 300m2-es kéglit, ami kicsit kiemelkedik az átalgból, ott 72 milla a költségvetés az épületre, az utolsó centi szúnyoghálóig bezárva, minden full áfásan.

 

Ami plusz költség szokott lenni a fenti árakon felül:

- hőszivattyú

- hővisszanyerős szellőztető

- közműbekötések

- klíma

- kandalló

- extrém tető/födém/burkolat

- lemezalap

Előzmény: Evonly (20424)
Evonly okt. 10. Creative Commons License 20425

Rengeteg betelepülőt vár az ország - ez eléggé nyilvánvaló....

Előzmény: ghosty9 (20415)
Evonly okt. 10. Creative Commons License 20424

Figyu! Nekem azért 200, mert nem fizetek senkinek a szervezésért, én veszem az anyagot - nem a kivitelező hozza. Természetesen nem vállalnám el senkinek 200-ért én se - de nem is vagyok kivitelező. Viszont simán ki lehet hozni! Nem kérdés. Nem írnám ha nem lehetne!

Előzmény: Parci (20417)
joevagyok68 okt. 10. Creative Commons License 20423

Igazad van !

Nem mentem vissza a kályháig !  :-)

Innen indult..

"Sok sok önkormányzati lakást kell építeni"

Előzmény: Axióma (20422)
Axióma okt. 10. Creative Commons License 20422

1. mi kulfoldre megyunk, tehat a szabad lakasok mennyiseget noveljuk, nem masikat epitunk

2. nem arrol volt szo, hogy altalaban minek epitkeznek az emberek, hanem azt, hogy az onkormanyzatok miert epitenenek, ha van uresen allo (eladasra varo) lakas? Azert ott az 50 nm 2+2 fore is inkabb sok, mint keves (ha mar olcson berbeadas cellal akar lakast szerezni).

Ja es ugyan az nem megoldas, hogy az V. kerulet Valkon adjon lakast berbe (igaz, ott berhazat se fog epiteni), viszont a hoszigeteltseg azert a ket beruhazas kozotti kulonbseg toredekebol megoldhato. Plane tarsashazban. Nem jelenti azt, hogy barmelyik hazat/lakast menteni kell, de van olyan is amit siman meg kene lepni. [Es a jelenlegi tulajnak jo esellyel nincs beruhazasi potencialja.]

Előzmény: joevagyok68 (20416)
Dunit okt. 10. Creative Commons License 20421

 adjál hozzá még egy milliót !

 nagyjából 4 millió, de néha elhangzik a 4,1 milliós adat is.  100 év az nagyjából stimmel. de egy lakásra a 100 év alatt még legalább az építési költségnek megfelelő karbantartás kell.

Előzmény: halaloszto (20418)
halaloszto okt. 10. Creative Commons License 20420

az újat látod, az feltűnő. hogy valamelyik külső kerületben végre bedózeroltak egy közös udvaros izét ahol 6db 30m2-es lakás volt egy 500m2 telken azt nem látod.

 

Vajk

Előzmény: ghosty9 (20419)
ghosty9 okt. 10. Creative Commons License 20419

Jó, ez meg a másik. De itt lokálisan (Szeged) is látszik egy trend, hogy a lakosságszám csak picit nő, sőt '90 óta sem nőtt sokat, mégis van egy rakat új lakópark, családi házas övezet stb., és egy új kétemeletes társasházi csoda előtt azon a helyen ritkán állt egy régi kétemeletes csoda, inkább volt az magasföldszintes vagy földszintes vityilló. (Ritkábban temető vagy laktanya.) Családiház-szinten sem az álmok netovábbja már a 10x10-es Kádár-kocka, inkább valami olyasmi, ami talán elég lesz.

Előzmény: halaloszto (20418)