Keresés

Részletes keresés

Töck Jenő Creative Commons License 2018.01.06 0 0 24305

"Nem túlzás a 30-as falhoz 50 cm széles sávalap, egy egyszintes háznál?"

 

Amennyiben Ön jobban ért hozzá, akkor el kell zavarni a tervezőt és az Ön tervei szerint kell megépíteni a házat. Az Ön felelősségére. Halkan jegyzem meg, hogy egy alaptest teherbírása NEM egyenesen arányos a szélességével. Magyarul a 60 cm széles teherbírása nem 150%-a a 40 cm-nek, hanem jóval több. Fordítva is igaz. Talajmechanika nem készült, tehát a szabványban szereplő értékkel kell figyelembe venni a talaj teherbírását. Minden esetre ha a betonnal így spórol (ami az egyik legolcsóbb építóanyag) akkor a ház időtállósága megkérdőjelezhető lesz. A szigetelés kérdése vitatható, meg kell beszélni a tervezővel (ha nem TESCO takarékos tervet kért), szerintem nincs akadálya.  Kazánhoz nem értek, azt viszont tudom, hogy a tervezésen elért spórolás az egyik legnagyobb ráfizetés.

Előzmény: Kriszibacsi (24304)
Kriszibacsi Creative Commons License 2018.01.06 0 0 24304

Sziasztok,

 

fejlemény: tervezőnk átrajzolta kérésünknek megfelelően a teherhordó falak vastagságát. (30 NF) Még egyszer köszi mindenkinek a megerősítést! Már minden klappol, de feltűnt, hogy 50x100 sávalapot írt elő. Nem túlzás a 30-as falhoz 50 cm széles sávalap, egy egyszintes háznál? Ez így elég sok betont megenne... Talajmechanikai vizsgálat nem volt.

 

Továbbá a gépészeti tervben szereplő leírástól mennyire lehet eltérni? pl. olyan kond.kazánt írt bele ami nekem egyáltalán nem tetszik, mert csak 7,6 KW tud lemodulálni. Amit én szeretnék az tud 1:10 arányban (akár 3KW-ig le tud modulálni, ami szerintem a mai alacsony energiás házaknál fontos). Plusz egy árban vannak és szinte azonos teljesítményűek. Az indirekt tárolónál is más típusra gondoltam...stb. Van egy olyan érzésem, hogy egy fogtak egy "sablon leírást" és az úgyis jó lesz...bár remélem tévedek.

 

A terven feltüntetett hőszigeteléseknél jobbat beépíttethetek? Fura, mert pl. konkrétan megmondtam, hogy 30 cm kőzetgyapotot (még a márkát is megmondtam) akarok a födémre tenni, ehhez képest a terven 30 cm üveggyapot szerepel. Ugyanez van a homlokzatnál is, terven 15cm EPS 80, én meg 15cm gratit mondtam. 

 

A tervdokumentációnak tartalmaznia kell egy előzetes energetikai számítást? Arra gondolok, hogy amennyiben a terven szereplő anyagok beépülnek, akkor a ház energetikai jellemzője: XXX KWh/m2a. 

 

 

Köszi előre is a válaszokat!

 

 

Kard Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24303

Dehogynem az aktuális kormány. Ő a szabályozó, ő írja elő, hogy minden hülyeségre például közjegyzői iratba foglalás kell. Nekem például pont most volt, hogy az első törlesztő részlet kiutalás csúszott mert önerőből megoldottam egy fizetést. Na ettől csúszik a hitel végső határideje ami szerződésmódosítás és már mehetsz is a közjegyzőhöz miközben egy teljesen nullad rangú dolog, hogy 2 hónappal később indul a 10 éves időablak.

Ugyanilyen hülyeség, hogy semmi sem lehet 30 napnál régebbi irat miközben egy csomó papírt kell beszerezned (ha még csok is van akkor duplán). Én az elsőkkel simán kifutottam az időből mire az utolsók meglettek, mert lassan mentek a dolgok. Ez is teljesen értelmetlen.Főleg, hogy a csokhoz egy csomó olyan hivatalos iratot kérnek amit maga a hivatal is le tudna ellenőrizni (hiteles tulajdoni lap, büntetlen előélet, nullás nav igazolás).

Vagy mondjuk az a szabály, hogy csak bejelentett munkaviszony megfelelő. Vállalkozó vagy (pl. egy katás fodrász) akkor hiába jön be 900e forint havonta a számládra nem fogsz hitelt kapni de ha van munkaviszonyod akkor simán.

Csak a szabályozók akik a szabályokat hozzák teljesen idióták legtöbbször és nem is igazán érdekli őket, hogy gördülékeny folyamatot hozzanak létre mert nem ők fognak vele szívni.

Előzmény: Töck Jenő (24299)


Téli nap Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24302

  ok.   " ,nem értek hozzá "  , de ezt azért hangoztatni nem kell !

Előzmény: Dragan1 (24301)
Dragan1 Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24301

Nem sietek olyan 3 évet tervezek rá mire beköltözünk ,van saját 4 szobás felújított lakás van hol lakni nem sürgős,mindenképpen olyat keresek akik végig viszik az egészet .

Pénzt keresni meg ezzel foglalkozni nem tudok egyszerre ,asszonynak is dolga van .

Tervezésre már képben vagyok hogy akár 800 ezer is lehet ,de hát az az alapja a lényeg ,ha ennyi akkor ennyi...

Igazából még konténert rendelni sem akarok ,se anyagot beszerezni semmit ,nem értek hozzá ,olyan csapat kell akik mindent intéznek.

 

Ha már idén meg van a kiviteliterv már jó ,ha idén nem lesz elkezdve akkor majd jövőre ,addig is minden hónappal egyre több pénz lesz ,tavasz nyár lemegyünk a kertbe 800 nm-er sütünk főzünk ,itt van a lakásunktól 200 méterre,meg ott a boros pince :)

 

Igazából már lenyugodtam ,inkább ráhagyom azokra ikik értenek hozzá!

Előzmény: srudolf1 (24300)
srudolf1 Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24300

Dragan

Ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél építeni és ezt egy tervező megérti, akkor készít egy műszaki tervet, aminek van egy előmérete is.

Ezzel lehet ajánlatokat kérni, azokat összehasonlítani, kiválasztani az optimálist.  

Az sok fejfájástól megszabadít. De ezt ki kell neki fizetni, nem azzal kell kezdeni egy projektet, hogy a tervezést olcsón oldjuk meg.

Olyan kivitelezőt keress, aki A-Z-ig mindent megold- le kell egyeztetni vele részletesen az anyagokat és a te dolgod befejeződőtt- csak fizetned kell.

Másképp ahányszór hazajössz meg fog enni a méreg, hogy nem azt látod kivitelezve, amit elképzeltél. Még egy tanács: nem szabad sietni és siettetni senkit, a jó munkához idő kell.

Ki kell várni ameddig egy viszonylag becsületes (és saját csapattal rendelkező), referenciákkal rendelkező kivitelező felszabadul. 

Amit csináltatani szeretnél az nem repülőgép, de minden egyszerűnek tűnő munkálatoknál is vannak olyan részletek, amikhez jó szakemberek kellenek. 

A szakágak összehangolása a legnehezebb dolog egy kivitelezésbe, ezt ne vállald be semmiképpen. 

Előzmény: Dragan1 (24298)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24299

Azért a hitelezés formaságait a bank szabja meg, nem a kormány! Nyilván rossz tapasztalataik voltak az "ügyes" magyarokkal.

Előzmény: Dragan1 (24298)
Dragan1 Creative Commons License 2018.01.05 0 0 24298

Elsőnek a hitelnél lepődtem meg ,csak fele lóvém volt a házra ,mert olyan jó helyen van hogy egyből le kellett csapni rá ,így vettem fel hitelt nem is sokat 5 M ft-ét ,azért itthon mert kinti címemet megszüntettem ,már Magyarországi van 7 éve ,megszoktam kint bemegyek a bankba 33 ezer eu-ig rögtöni helyi elbírálás van,megnézik jön a lóvé a cégtől havonta van lakcímed fél óra kifordulsz a bankból a számládon a lé.

Itt egy kálvária volt ,mire meg kaptam a hitelt majdnem fel sem kellett vennem ,mert meg volt a pénz na mindegy megy a házra .....Majdnem már a pápától kellett pecsétet beszereznem hogy kapjak :D kegyetlen volt ,ha ezt tudom be sem mentem volna .

 

Nehéz dolga van aki építkezni akar ,mondjuk sok munkahelyet teremtettek ez által az irodákban ...na mindegy azt észrevettem hogy ha nem pattog az ember hamarabb szabadul ,pénzel meg majdnem minden megoldható.

 

Szakit lesz nehéz találni akik egyben falaznak meg tetőt is felhúznak ,meg persze van köztük műszakiellenőr jogosultságú ne keljen külön az is.

Lehet be kell szerezzek egy pár adag leszarom tablettát is nehogy beleőszüljek .

Előzmény: Töck Jenő (24296)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24297

Sziasztok!

Van egy minimális fejlemény és tapasztalat amit most meg is osztok veletek.

 

Sikerült egy helyet találni ahol a kondenzvíz csapda 2500Ft-ba kerül. Le is rendeltem belőle 7 darabot délután, ha az üzenetek tanulsága szerint holnap meg is érkezik, le a kalappal előttük, bár tény az is, hogy ebből élnek.

 

Munka után elmentem a kedvenc  építőanyag kereskedésembe és elhoztam a légtechnika csöveket, az összeset ami volt:) 7db meg hozzá 7db derékszög. Ej, meglehetősen horror az áruk :/ nem örülök neki, de még csak szállítón van:)

 

Hazaértem és szétbontottam az összes vezetéket, jó stabilak voltak, sajnáltam is, de az 1m-es csövek a szigetelés tetejéig éppen méretesek, így nem is lesz nagyon hulladék.

 

Az összes csövet a helyére is tettem már csupán a kondenzvíz csapdákat várom.

Szétszedéskor tapasztaltam, hogy a párásodás minden helyen a legfelső pontból kezdődött.

Tehát hiába voltak a csővezetékek a teljes hosszukban leszigetelve a kilépési pont hőmérséklet különbsége okozta a gondot, mindenütt nedves, párás és nyirkos volt a cső, sőt a víz is folyt belőle.

 

Annyi megnyugvás látszik, hogy ez okozhatta a problémát, tehát eha a szigetelés fölé beteszem a csapdát nem okozhat gondot.

 

Ugyanakkor egy kérdésem lenne, kértem kölcsön a szomszédtól egy infrás / lézeres hőmérőt és megnézem a szigetelések között a hőmérsékletet.

12 Celsius fok volt, hozzá tartozik kint 4, a padláson 5 fok volt.

Szerintetek ez reális, hogy a két szigetelés közötti levegő hőmérséklete ennyi?

Vagy megy valahol a meleg?

Első körben nagy gondot nem látok.

Vettem dobozos fehér festéket is amivel a gipszkartont lefújom és utána le tudom festeni a normál színre, eléggé átlátszik jelenleg, bosszantó.....

 

folyt holnap remélhetően................

 

Töck Jenő Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24296

Ezt az EU-nak köszönhetjük. Amíg az MSz volt érvényben sokkal (nagyon sokkal) egyszerűbben mentek a dolgok.

Előzmény: Dragan1 (24289)
Varek1 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24295

Sötét látásmód !

Előzmény: Dragan1 (24289)
építkező11 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24294

Meddig vannak szigetelve a csövek? Egészen a tetőig? Mert ez fontos lehet. Ha jól szigeteled, akkor talán elkerülhető a kondenzvíz kicsapódása és majd csak a kifújás után a levegőben fog kicsapódni.

Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24293

Az az igazság, hogy nem atombombával szeretnék nekimenni a hangyának....

Az alapfelállás és a jelenlegi előkészületek adottak, véleményem szerint ezekre is létezik teljesen jó biztonságos és üzembiztos hosszútávú megoldás.

Az teljes padláson a kőzetgyapot felett tetőfólia van a porosodás elkerülése végett, ugyanakkor a szarufák alja be van drótozva ami szigetelésnek egy plusz tartást biztosít.

Ezen elemek megbontásába nem szeretnék ebben a fázisba belemenni, meg még több más dolog is adott, sajnos most erre ennyit költeni nem tudok, a légrés hasznos lesz ha esetleg később központi szellőztetést szeretnék, de jelen állás szerint azt sem tudom hány fok van a szigetelések közötti légrésben és mozog e a levegő.

Lehet szenzorokat kellene beszerelni, vagy hőmérő még ezen nem agyaltam, de ott szerintem gyenge pont lehet.

Akkor első körben a kondenzvízcsapda meg átszerelem rendes légtechnikai vezetékre a rendszert. A többi meg kialakul lassan....

Előzmény: szszilikis (24292)
szszilikis Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24292

Szia,

 

Csak ha kicsit beleszolhatok....

Szerintem így a tetőkivezetőkkel sohasem lehet jó megoldást elérni. Én azt javasolnám, mielőtt mégtöbbet kültessz erre a koncepcióra, hogy alakítsd át a rendszeredet csillagpontos, központi elszívósra(és befújósra). Az egy komolyabb plussz költség lenne, de a végeredmény mindenképpen jobb. 

A 40 cm-es lágrásben van helyed bőven. Én oda felraknék minden elszívási helyre szelepfogadót és állítható tányérszelepeket raknék rá, 100as vagy 125ös méretben. Ezeket összecsövezném egy helyre 75ös vagy 90es félflexibilis légtechnikai csővel. Ezt 50 méteres tekercsekben kapni. A végükre tennék egy osztót 160as gyüjtőcsővel, amit sonoflexxel hangcsillapítanék, majd egy Vents TT 160as ventivel oldalfali kivezetésen működtetnék fordulatszám szabályozva.

Tudom ez egy komolyabb költség(2-300e Ft) de ez a végleges és jó megoldás erre.

 

Nálam a monolit födémekbe vannak belerakva a szelepfogadók és 75ös csővel van összehozva a gépészeti helyiségben. 9 befújó és 6 elszívó ágam van. 160as lesz a gerinc.

Most vadászok megfelelő osztókat illet 2 ventit. Plussz szeretnék egy cső a csőben hőcserélőt elhelyezni a garázsba.

 

Szerintem nézz át a szellőztetős topicba is ott vannak jó megoldások.

 

Üdv

 

Előzmény: Nikolas Pe (24286)
Dobo77 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24291

Hát ahogy gondolod. Te kérdezted, hova vezesd a kondenz vizet, én írtam rá egy lehetőséget, de ha akarod, akkor nyomasd ki szivattyúval az ereszcsatornába, ha neked úgy jobb. Elpárologni télen nem fog egy kis tálkából, az biztos. Legalább egy nagyobb tálcán folyasd akkor szét. Egyébként gipszkarton mennyezet felett csövezni kb. annyira bonyolult, mint a födémet utólag szigetelni gyapottal. Nem kell bontani hozzá semmit, mert felülről szerelhető minden. Arról meg nem tudom ki tehet, hogy valami tervezés és szaktudás nélkül lett kivitelezve, de ilyen problémákkal hozzá fordulj, mert új háznál van 3 év garancia!

Előzmény: Nikolas Pe (24290)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24290

Nem ez lesz messze az első lehetőség ezt amit írtál nem egy kész háznál kell kivitelezni ahol már minden ki lett alakítva.

Kicsit túlbonyolított futurisztikus sztereotípia a véleményem szerint....

Szükség van kondenzvíz csapdára és ez megoldja a problémát elviekben, a többi kiderül, ésszerű megoldás érdekelt de mást nem találtam ami jobban és viszonylag a legkevesebb kellemetlenséggel kivitelezhető, a többi meg ki fog derülni, hogy működik vagy sem....

Előzmény: Dobo77 (24288)
Dragan1 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24289

Igen igen közben elmondta a volt tervező rokon és bizony mindennel együtt kerülhet 500-800 ezer ft-ba is ,statikus stb ...

Hát ha ennyi akkor ennyi ,volt kollégája márciusban el tudja vállalni addig ,rokonunk elküld mindent megbeszélik és egy közeli árat is tud mondani,nyárra lesz belőle már valami mert kb 1-2 hónap a terv elkészítése.

 

Rokon a rengeteg jogszabály változás miatt és a várossal az állandó harc miatt nem hosszabbította meg a jogosultságát,inkább szakterületet váltott ,szinte az egész város le van védve ,rengeteg a szabályozás,beszéltünk a főépítésszel aki levédette ,idén is változtak a jogszabályok ,de még neki is puskáznia kellett hogy micsoda ,egy bürokratikus káosz lett az egész.

 

Volt a városban 6 tervező már csak egy van,az viszont plafonig van melóval ő el sem tudta vállalni csak jövőre majd valamikor.

 

Én Ausztriában vagyok már 17 éve mióta inkázom mert egyszer haza akarok végleg jönni ,de mindig ledöbbenek hogy mekkora káosz van itt ,mind bankügyekben,mindenben akit lehet csak gáncsolnak mindenféle szabályozással ,de a pénz az kéne mindenért ,nem tudom ez egyre rosszabb ,kirakatország! 

Előzmény: Töck Jenő (24280)
Dobo77 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24288

Ha meghagyod a mostanit, akkor nincs más lehetőséged, mint kivezetésenként beépíteni a kondenzvíz elvezetést. Nézd meg hol van legközelebb fali szennyvíz csatorna kiállásod (háztartási helység kazánnál ahol a kondenzvízet kivezeted, már ha gázzal fűtesz, vagy fürdőszoba, WC), azt felvésed falban 40es csővel éppen csak hogy a gipszkarton mennyezet fölé érjen, szigetelés alá. Ebbe a csőbe bekötöd az áttöréseknél a gyűjtőből kivezetett csöveket. Lejtésre figyelned kell, de azért lesz 20-30 cmed, szerintem az bőven elég még 5 méteren is. Átmérő szinte lényegtelen. 10mm-es csőátmérő is elég, flexibilissel megoldhatod, szerintem közel annyi víz sem termelődik, mint egy klíma esetében. A strangcső tetejére tegyél valami lezárást, vagy légbeeresztő is jó, csak azt fel kell vinni födém szigetelés felé.

Az áttöréseknél meg építsd be a korábban linkelt kondenz csapdát, a kivezetésest a gipszkarton felé, ahogy az elszívó motor engedi.

Előzmény: Nikolas Pe (24286)
duraball Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24287

Akkor jön a penész. Szellőztetni kell, egészségtelen, ha nincs szellőzés. Ha rosszak az ablakok, ajtók, akkor azon keresztül tud szellőzni a lakás, de új nyílászáróknál feltétlen szükséges szellőztetni. Légbevezető meg nem elég, kell valahol távoznia is, hogy legyen légcsere.

Előzmény: janus53 (24283)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24286

Egy egy két lakásos ingatlan és egymástól igen távol helyezkednek el a helyiségek, teljesen rendben van amit írtál én is ezt alább mint kritikus lehetőség felvázoltam.

Nem hinném, hogy annyi hó távozna, főként mivel a csövek le vannak szigetelve, központi szellőztetést meg nem alakítottam ki, mennyivel több lenne a gépészet ezen része, szóval az út adott már és nem bántam meg, csupán a legoptimálisabb megoldást keresem. Ennyi se több se kevesebb!

Előzmény: Dobo77 (24285)
Dobo77 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24285

7 helyen van neked külön-külön szellőztető ventillátor és födém áttörés? Nem lett volna olcsóbb 1 helyen kivezetni, a helységeket meg összecsövezni a gipszkarton mennyezet felett (oda még 50-es cső is bőven elég lakáspára elszívásához), de még a szigetelés alatt? Úgy sehol nem lenne kondenzvíz képződésed, egyedül a kitörési ponton, ahol az elszívó motort is be kell építeni. Ráadásul padlástérben menne a motor, kevesebb zajterhelés. A központi kivezetést lehet a szennyvíz csatorna strang felé helyezni, a kondenzvizet  pedig belevezetni azonnal a szennyvíz csatornába, ott ahol a kiszellőztetésed van -már ha van. Ha nincs, akkor is egyszerűbb lett volna egy 50-es PVC csövet falban felvinni a padlásra, mint most majd a kondenzvíz elvezetéssel kínlódni. Csatorna kivezetésre megy felülre egy légbeeresztő, a szigetelés alá meg könyökkel bekötheted a kondenzvizet is. A tetőáttörést, és a szellőzőrendszer összefutását meg ide kell hozni.

Ha rajtam múlna, én nem is csinálnék ennyi áttörést a födémen, mert egyrészt sok hibapont, másrészt azon a 7 db 110-es lyukon nem kevés hő is távozik. Hiába van zárólamella a motoron, 30cm gyapottal nem ér fel :)

Előzmény: Nikolas Pe (24282)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24284

Minden ki van alakítva, és ezt használni szeretnénk mert anno is bevált, és a komfortzónánkhoz szükséges.

Ergo a megoldás irányvonalát szeretném első körben követni, ha minden kötél szakad akkor marad az optika, de már ezidáig is százezrekbe került a tetőátvezető elemekkel együtt biztos nem hagyom ennyibe...

Előzmény: janus53 (24283)
janus53 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24283

Értem, hogy mire gondolsz, de én kipróbálnám azt, hogy a csövek lakótér felőli végét, mondjuk 20 cm mélységben ronggyal betömném. Tehát, mintha ott sem lenne. Aztán így hagynám vagy két hétig és kipróbálnám, hogy mennyire élhető a lakás.

Előzmény: Nikolas Pe (24282)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24282

Sziasztok!

 

Éjjel alvás helyett összeraktam a képet és az alábbira jutottam:

 

- veszek speciális festéket a gipszkartonra amit utána a normál színre le tudok festeni, az a gond, hogy a gipszkarton elszíneződése meglátszik hiába festem át simán

http://www.parafalo.hu/kereses.php?q=Kondenzv%C3%ADzgy%C5%B1jt%C5%91  --> ezen az oldalon kétfajta kondenzvíz csapda van az egyiken van túlfolyó a másikon nincs. Azt ötöltem ki, hogy alúra beteszek egyet amin nincs túlfolyó és közvetlenül a szigetelés fölé egy másikat ami rendelkezik túlfolyóval. Oda elég egy tálat tenni, mivel az a minimális víz ami kijön elpárolog.

 

Szerintem ezzel a két eszközzel ki tudom a nem kívánatos vízkicsapódást küszöbölni.

Bár lehet a 110-es csöveket le kell cserélnem sima 100-as fehér PVC légtechnika csőre ami megint rengeteg melót jelent a tetőn.

Meglehetősen költséges mutatványnak nézek elébe mivel 7-7db-ot kell vennem ha mindent meg szeretnék rendesen oldani.

 

Ennél jobb ötletem ami kivitelezhető nincsen elsőre, vagyis durván költséges módszerrel a szigetelések között egy tárolóba összegyűjteni a kondenzvizet amit aztán egy kis szivattyú a tetőn kívülre juttat. De ebbe bele sem merek gondolni már:)

 

A párát meg igen is el kell egy házból távolítani, a nem kívánt szagokról nem is beszélve.

 

Nagyon zavaró, hogy ez történik, mikor a lehető legkörültekintőbben próbáltam ezidáig is eljárni...

 

Ha akad valakinek jobb ötlete kérem tegye publikussá!

Előzmény: ksanci (24281)
ksanci Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24281

Nem valószínű, hogy lenne párakicsapódás alatta, mert a fűtött térhez elég közel van ahhoz, hogy ne hűljön le harmatpont alá. Ha meg használaton kívüli az alatta lévő lakótér - nincs fűtve -, akkor meg a páratartalom sem valószínű, hogy magas lenne.

Előzmény: Dobo77 (24278)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24280

Utána kérdeztem:

A vonatkozó jogszabály előírja, hogy mikor milyen mélységű (és ki által készíthető) tervdokumentáció kell. A tervdokumentációnak építész, statikai, villamos és gépész fejezetből kell állnia. Egyszerű esetben az építész is csinálhatja ezeket, de bizonyos - nem nagy -méret fölött már építész nem csinálhatja. Amennyiben monolit teherhordó elem is van épületben akkor mérettől függetlenül építész nem csinálhatja, csak mérnök. Ezt a rendeletben előírt részletességű tervdokumentációt kell feltölteni az építési hatoság számára mint bejelentési tervet.

Előzmény: Dragan1 (24263)
Axióma Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24279

De mitol nem fagy be a kondenzatum kivezeto? Gondolom valami vekonyabb cso. Foleg ha vizes helyisegben van, inkabb lehetne csatornaba juttatni...

Előzmény: Dobo77 (24278)
Dobo77 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24278

Pl. ezen a sematikus ábrán be van építve kondenzátum csapda. De szerintem ez sem 100%os megoldás, mert a csapda alatt is simán csapódhat le pára, ha sokáig nincs szellőztetés, és a csapda alatt harmatpont alá hűl a csővezetéked.

Előzmény: Dobo77 (24275)
janus53 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24277

Így valahogy.  Egy ilyen cső nem kémény, azt ugyanis fűti a füstgáz. Ez meg lehűl, sosem lesz jó. Hiába van hőszigetelés a csövön, semmit nem ér.

Előzmény: Dobo77 (24275)
janus53 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 24276

A másik, hogy nem kell minden ajtót csukva tartani, akkor " egy légterű " lesz a lakás és sokkal nagyobb térfogatban kényelmesebben elfér a sok(?) pára.

Előzmény: janus53 (24274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!