60 cm-es magas,de szeretném kicsitt bokrosítani,ja,és elkezdett az alsó 3 levele barnulni,a végei szradni.nem éri nap,kap,fényt egész nap,és nem öntöztem tul.
Jó, és akkor minek egyáltalán becsomagolni? A nem-csomagolás még jobb légáteresztő...
Egyébként nekem műanyag zacskóban is be szokott érni, pedig az aztán tényleg rossz légáteresztő. Ha pedig almát is teszek mellé a zacskóba (etilénforrásnak), úgy érik meg a leggyorsabban.
Egyéb magyarázat? Vagy túlléphetünk ezen az újságpapíros dolgon, mint félresikerült városi legendán?
Csak azt tudom, hogy valakik állítanak ilyet, és érdekes, de ennyiből teljes értelmetlenségnek tűnik.
De ha azt is meg tudnád nekem magyarázni, hogy mindez miért lehet így, akkor már sejteném. És ha ki is próbálnám, és tényleg ez jönne ki belőle (a kétféle papírba csomagolt avokádók közül következetesen a sima újságpapíros puhul meg rendesen), akkor már azt mondanám, hogy tudom, és tényleg így van.
Sziasztok, tudtátok, hogy az avokádó, ha még nem érett meg, nem elég puha, akkor újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten tárolva pár nap alatt szépen utóérik. (Fényes újságpapír erre a célra nem jó, csak a hagyományos, napilap minőségű)
Sziasztok, egy receptet szeretnék veletek megosztani: avokádó krém leves. Nagyon finomra sikerült. Egy fontos dolgot azonban szigorúan be kell tartani, az avokádót nem szabad melegíteni, főzni, mert elviselhetetlenül keserű lesz tőle az étel.
Ha van ott elég fény, én a lépcsőházba tenném. A napraforgót meg úgy is ki lehet tenni szárastól, mindenestől a cinkéknek, hogy levágod, és leszúrod a földbe (vagy napernyőtartóba).
hm, hát a választék a pince olyan 12 fok körül (bár még sosem mértem, lehet, hogy kevesebb), vagy a lépcsőház, 14-15 (de ezt sem mértem). Vagy a lakás, 17-20 fok között. Mondjuk lehet, hogy a lakásba megy, csak persze egy b*zi nagy dézsába raktam bele, és abban vannak a napraforgók is, amit a cinkéknek akartam kinn hagyni. Dilemma. Kérdés, hogy kibírná-e, ha most egy másik edénybe tenném át, a földjével együtt.
A legközelebbi hely, ahol avokádó-ültetvényt láttam, az Izrael volt, de talán akad közelebb és kevésbé lövöldözős országban is. Csak ki ne rohaszd a télen, ha hűvös helyen tartod, szerintem főleg arra kell vigyázni!
Izgulok. Pár hete (hónapja akár??) beraktam egy magot egy dézsába, amit rendszeresen kell öntöznöm, szóval kap ő is eleget (remélem). Megörültem a 30 fokoknak, hátha úgy gondolja, hogy a trópusokon van és akár ki is nőhetne. :) erre most eső és 18 fok..
Viszont végre találtam érett avokádót Pesten, 2 helyen is, hááááát... a barna foltok sajna nem látszódnak a fekete bőr alatt.. :( Ide miért nem tudnak szép és hibátlan érett avokádót hozni? Ja és persze horribilis áron.
Egyszer, ha eljutok Brazíliába, ill. bárhova, ahol termesztik, csak ezt fogok enni.
Brazil származású csaj fogyasztási szokása: tejturmix. Avokádó+tej+méz
"Megsózom, borsozom, rányomok max. 1 gerizd fokhagymát (többet ne, mert akkor nagyon az az íz fog dominálni), belelapátolok 3-4 teáskanál tejfölt, megkutyulom és voálá. Mmmmm, isteni.
Tud valaki egyéb avokádó-recepteket?"
Nem olvasom végig a topicot, de hátha nem volt még:
Ugyan úgy ahogy csinálod csak a tejföl helyett tökmagolajat teszel bele és ráteszed a spaghettira, megszórod reszelt parmesannal.
Igaz, viszont nagyobb a veszélye, hogy befullad a víz alá kerülő rügy, illetve a kibújó gyökér mindjárt az edény aljába ütközhet, és akárhogy is áll a mag, úgyis megy minden szépen a maga útján. A magnak meg igazából tökmindegy, a természetben senki nem igazgatja a lepotyogó avokádó termést, hogy jól álljon a mag, és a termését fogyasztó állatok sem vállalnak sok felelősséget ezért. :)
Azok kedvéért, akik nem tudják, honnan, hogyan csírázik ki az avokádó, lefotóztam egy olyan magoncot, ami egy fél magból nőtt ki. A mag egyik sziklevele (egyik fele) elhalt (elbarnult és le is esett), a maradék viszont szépen kihajtott. Pár hete csináltam a fotókat, mielőtt földbe ültettem a magoncot.
A második képen jól látszik, hogy a mag tompa végénél van a csíra, a tompa vég felé (kifelé) indul el a gyökér, hegyes vég felé (befelé) indul a hajtás, és természetesen mindkettő fordul a neki megfelelő függőlegesbe, amikor tud.
Szerintem árnyékos-félárnyékos, védettebb helyre kitéve már elkezdheted kiszoktatni. Ha hajnalra nem jeleznek 5 foknál kevesebbet, én már megkockáztatnám a kinnhagyást is. Aztán 2-3 hét után mehet kicsit naposabb helyre.
...köszi szépen! Úgyvélem sikerült a műtét,mert nem volt egybekavarodva a 2 növény gyökérzete. Az avokádó gyökere egyáltalán nem sérült átültetés közben,mert olyan jól sikerült kiszednem,hogy mégcsak a gyökerét se láttam..nagy föld labdával vettem ki és raktam az új cserépbe. Viszont a kérdésem az hogy ilyenkor már kilehet rakni kicsit napozni vagy még hűvös van neki? Az angyaltrombitát én még nem mertem kiültetni..ma reggel is csípős hideg van felénk...barátságtalan hideg reggelünk van!