Keresés

Részletes keresés

mcm2015 Creative Commons License 2019.09.12 0 0 22695

Engem múlt héten hétfőn műtöttek epekövekkel (epehólyag-eltávolítás)... Aki emlékszik rám tudja, hogy nekem SOHA SEMMILYEN panaszom nem volt ezzel kapcsolatban, mármint SOHA nem volt epegörcsöm, nem voltak fájdalmaim, SEMMILYEN panaszom... De az orvos mégis rábeszélt a műtétre, merthogy a kövek nem tűnnek el, csak több lesz, és előbb-utóbb biztosan problémát fog okozni...

A műtét óta a legnagyobb problémám a műtét utáni diéta, illetve annak betartása... :-S Hat hétig kell diétáznom, és a legnagyobb gondom ezzel kapcsolatban az, hogy nálunk sehol nincs olyan önkiszolgáló étterem, ahol ilyen diétás kajákat tudnék enni... [Lehet, hogy az előttem hozzászólónak is hasonló problémája van? *-)] Én egyáltalán nem tudok főzni-sütni magamra (még a gáztűzhelyet sem tudom begyújtani, ilyen szinten vagyok e téren...), és a szüleim se nagyon tudnak nekem úgy főzni, hogy az diétás kaja legyen... Vagyis anyám egyáltalán nem tud főzni, apám tud, de ő meg nem szeret, és mindketten másfajta ételeket szeretünk, így már nagyon régóta mindig valamilyen önkiszolgáló étteremben vagy gyorsétteremben ettem... De mivel ezeken a helyeken nem ehetek egy jó ideig, most apámra kell hagyatkoznom, aki eddig 2 dolgot készített nekem, amit tudott: Krumplifőzeléket kefires habarással és párolt csirkét főtt burgonyával... Az a baj, hogy mást nem nagyon tud már ő se csinálni, így most egyem a főzeléket meg a párolt csirkét felváltva 6 (vagyis már csak 5) héten keresztül? :-S

 

Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

 

1) Egyáltalán szükséges ez a 6 hetes diéta? Mert az egyik barátom szerint egyáltalán nem szükséges, és erről a gyakorira egy kérdést is feltett, amire eddig csak egyvalaki reagált...

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__betegsegek__10079480-epeholyag-eltavolitas-utan-most-akkor-kell-dietat-tartani-vagy-sem-nekem-azt-m

2) Ha szükséges (és a legtöbb szakember, orvos, dietetikus márpedig ezt mondja, akiket kérdeztem...), mennyire égbekiáltó nagy probléma, ha műtét óta egyszer már ettem olajban sült panírozott halrudakat, és önkiszolgáló étteremben kis adag sajtkrém levest és nagy adag rántott csirkemellet? Ugyanis akkor még nem tudtam, hogy ezeket sem szabad enni, utána mondta egy dietetikus, hogy ezeket ne egyem még...

 

Amúgy SEMMI panaszom nincs a műtét óta (sem), hacsak nem a hashajtó nélküli székelés, ugyanis 2008. óta KIZÁRÓLAG csak hashajtóval ment nekem a széklet ürítés, most meg hashajtó NÉLKÜL már a műtét óta 4x is voltam WC-n, és jól kikakáltam magamat (egyszer hasmenésem is volt)... Vagyis valami biztosan meghajt/meghajtott a műtét óta, csak azt nem tudom mi...

 

KÉRLEK TITEKET, AKI HOZZÁÉRTŐ A TÉMÁBAN, LEGYEN SZÍVES NEKEM MINÉL ELŐBB VÁLASZOLNI, UGYANIS SZÁMOMRA EZ NAGYON FONTOS LENNE! KÖSZÖNÖM!

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.12 -1 0 22694

Budapesten ismertek olyan kórházat, ahol epés menü ebédet el lehet hozni?

HCastorp Creative Commons License 2019.07.20 0 0 22693

Mondjuk teljesen ötletelés szinten egy részleges izomszakadás vagy erős izomhúzódás  ahogy felfektettek az asztalra.   Csak teljesen hasraütésszerű tipp. :)    De nem tudom ezek 5 hónapig érezhetőek e.    Az furcsa, hogy csak állva érzed  fekve nem az gyanús, hogy akkor nem epetéma.   Mert azt elvileg fekve is érezned kellene. 

Előzmény: lakben (22690)
HCastorp Creative Commons License 2019.07.20 0 0 22692

Rokont műtötték nem epére  mindegy mire  amit mondani akarok a műtét után az egyik szemhéjának a működését nem tudta szabályozni .    Idegeket vágtak el és attól volt.  Idővel helyre jött. 

 

Az durva lenne ha a gerinced sérült volna epeműtét során a műtőasztalon.     Inkább valószínű vsz, hogy az epehólyag hiánya okoz egy ilyen kisugárzást a lapockád környékére ahogy az epegörcs is okozhat ilyen tüneteket mintha a hátadba kést vágnának.     De a helyedben azért ezeket a sérülésveszélyeket kizárnám  MR  , ortopédia és a jó ég tudja milyen vizsgálatok.   Mert az furcsa ahogy felhelyeztek  a műtőasztalra akkor érezted ezt. 

 

 

Előzmény: lakben (22690)
HCastorp Creative Commons License 2019.07.19 0 0 22691

Kicsit bővebben is kifejtenéd ?     Melyik része ostobaság és miért?       

 

Gondolom nem azt vitatod , hogy a mekis kaja nem éppen az ideális táplálék főleg nem egy epebetegnek.   Ha esetleg arra gondolsz, hogy a zsírszegény táplálkozás miatt kialakult epebetegség kezelése mekis kajával az irónia akart lenni.   Bár azon sokat lehetne vitatkozni melyik a rosszabb a szervezetnek a túl sok zsírbevitel, vagy a túl kevés.  Melyik nyírja ki előbb az epét.    Valószínűleg a túl kevés  az szerintem akár egy drasztikus fogyókúrával is elérhető.    Túlzott zsírbevitellel tippem szerint több évtizedre is szükség lehet hozzá. :)   Persze mennyire túlzó az a zsírbevitel .  

Előzmény: FRANKYE. (22689)
lakben Creative Commons License 2019.07.18 0 0 22690

Sziasztok!

Laparoszkópos epeműtétem volt 5 hónapja, azóta zsibbad a hátam közepén, kicsit jobb oldalon. Fekvésben nem érzem, de keléskor beindul a "zsibolygás". Köze lehet ennek az epehólyag eltávolításához? Illetve még eszembe jutott, hogy a műtőasztalon, mikor felfektettek, iszonyú fájdalmat éreztem azon a helyen, a jobb lapocka és a gerincoszlop között. Próbáltam jelezni az aneszteziológusnak, hogy ezt nem bírom, annyira fáj. Aztán "elaludtam". Állítólag valami mellkaskiemelő domborulatot képeznek a műtőaszatlon. Én úgy éreztem, mintha egy kisméretű téglát felejtettek volna ott, és arra fektettek rá. :) Csak nekem lett ez a szövődményem?

Egyébként a jobb oldalam is fájdogál a (volt) epehólyag környékén. Ha keveset eszem, erősebben. De az mintha múlna.

FRANKYE. Creative Commons License 2019.07.17 0 0 22689

Szinte mindig ostobaságot szoktál írni de ez a legostobább hozzászólásod.

Előzmény: HCastorp (22686)
HCastorp Creative Commons License 2019.07.16 0 0 22688

Közepes sült krumpli   mekis  22%-át fedezi a napi zsírszükségletnek.    Tehát ha 1 db bigmac 1 közepes krumlival  betol valaki akkor kb a napi zsírszükségletének 60%-át bevitte.     Annak a két  élelemnek a rosttartalma együtt fedezi a szervezet napi  élelmirost szükségletének kemény 0 azaz nulla százalékát.  :)    Ami egyenlő magas zsírbevitellel  értelmezhető rost bevitel nélkül.

 

Mindez a meki által közölt adatokból.   Amit ha akarom elhiszem ha akarom nem.   

Előzmény: Láló 36 (22685)
HCastorp Creative Commons License 2019.07.15 0 0 22687

Megnéztem most  1 db bigmac   egy átlagos felnőtt napi zsírszükségletének 37%-át fedezi.   

 

Mo-n nagy valószínűséggel az epebetegek jelentős része  a túlzott zsírbevitel + mozgásszegény életmód miatt epebeteg.    Igaz ez a sok  divat fogyókúrás őrület is bőven adhat problémákat az is jöhet fel szépen az epebetegek arányában főleg fiatalok között.  

 

Ha a túlzott zsírbevitel miatt  lett epebeteg és kivették a hólyagját   ami jelezte ezt a problémát  mint erre érzékenyebb szerv    amit eltávolítottak   akkor az egyik ideális táplálék a mekis kaja . :)    A megborult zsírháztartás + epehólyag hiánya ami még megkavarja a zsíranyagcserét    ha már amúgy is nem lenne teljesen megborulva    más se hiányzik ilyen esetekben mint a méltán népszerű meki. :)    Mondjuk biztos van rosszabb is ennél pl hormontartalmú gyógyszereket szedni vagy szteroidokat, vagy ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat, vagy nyugtatókat marokszámra  amit kezelőorvosa gyógyszerésze ajánl  mert amúgy nem is lehetne élni nélküle.    Ezeknek a hatásához képest egy szolíd mekis kaja epebetegként teljesen elfogadható.   Nézőpont kérdése a dolog. .)   

Előzmény: Láló 36 (22685)
HCastorp Creative Commons License 2019.07.15 0 0 22686

A szervezetnek szüksége van zsírra.      Szénhidrát, fehérje, zsír   napi bevitel  életkor/nem   és a jó ég tudja még mi alapján grammra meghatározható.   

 

Mekis kaja rosttartalma elég szerény  miközben a zsírtartalma magas.   Energiatartalma is magas.   Simán összejöhet az  egyetlen mekis kajázással  sikerül bevinni a napi zsír , fehérje szénhidrát mennyiséget.   Vagy átlépni.    Akkor ott az aznapi többi étkezés.        Mellette tartósítószerekben gazdag, és nyakonöntve ketchup, mustárral. 

 

Ez a táplálék egy esetben indokolható ha valaki nem jut semmilyen élelemhez és az éhhalál és a mekis kaja között választhat. :)     Annál jobb valószínűleg mintha tápanyaghiányosan élne  az éhezésnél jobb.  De minden más esetben nehezen értelmezhető .    Egy epebetegnél végképp.

 

Persze lehet olyan epebeteg is aki attól lett epebeteg túl kevés zsírt vitt be  pl  fogyókúrázott de nem figyelt a megfelelő zsírbevitelre és ez kikészítette az epéjét is többek között.    Ilyen esetben lehet egy radikális mekis kúra akár használ is. :)    Bár nem valószínű. :)   

Előzmény: Láló 36 (22685)
Láló 36 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 22685

Nekem pl. kis epehomok van. Ezt mutatta az ultrahang. Ellentmondásos javaslatok vannak. Az egyik az, hogy ne együnk zsírosat, mert epekövet okoz. A másik az, hogy ha nem eszünk akkor ugymond epepangásunk lesz. Melyik a dominánsabb hatás az epekőre. Nyilván az érvényesül. 

 

Az én tippem az talán, hogy ne együnk zsírosat általában, de néha ritkán iden. Ezt azért, mert ez esetleg kiüríti az epét, a kezdődő követ, epehomokot. Javasoltam lent ezt balra fekvő pozíciót, amiben az eppe kifolyó csöve lent van. Zsírosnál esetleg kimehet belőle a kezdő homok, kis kövecske.

Előzmény: HCastorp (22683)
petty35 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 22684

2 hónapja írtam az epekő műtétemről.Április 10-én műtöttek.Volt 2 db 1 centis kövem.Mivel már panaszt is okozott a doktor javaslatára belementem.Nehogy nagyobb baj legyen.Nem érzem az epehólyag hiányát.Gyakorlatilag mindent eszek,de szerencsére semmi gond nincs.Nem görcsölök,nem puffadok mint azelőtt.Egy tünetem van.Reggel ha nem eszek kb 6 óráig akkor enyhe szúró gyomorfájdalom van.De 2 falat bekapása után azonnal elmúlik

.Ezzel együtt tudok élni.Feltételezem ez amiatt lehet hogy az üres gyomrot zavarhatja az epesav.Nem nagyon járok mekibe,1x voltam a műtét óta,de panaszt nem okozott.Ezt a 3 sorral lejjebb kérdezonek írom.Persze mindenki máshogy reagálhat..

HCastorp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 22683

Az a része teljesen el van hanyagolva ennek a sztorinak ami elvezetett a kövekhez.   Kövek ne zárjanak el semmi, epehólyag kivétel az kidomborítva.     Erre ráerősítve azokkal dumákkal visszatérhet a megszokott életmódjához 1-2 hónap diéta után max lesz 1-2 apró kellemetlenség.     Ez okozza ezeket a logikai bukfenceket amiket csak a 2 esetből előjön egy fórumon beszélgetésben.

 

Epehólyag nélkül még sokkal inkább zavarai lehetnek a zsírháztartásnak  ugyanazzal az életmóddal  1-2 hónap kímélés után visszatérve a normál kerékvágásba.     

 

Mindegy hagyjuk ezeket a sintéreket addig jó amíg az ember nem kerül a kezükbe. :)

Előzmény: mcm2015 (22678)
HCastorp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 22682

Erre a munkára a pontot azzal lehetne feltenni ha epeműtét után egy mcdonaldsos szórólapot is osztogatnának  , hogy éppen akció van a nem tudom milyen menüre. :)

 

Egyszerűen téboly vsz úgy kiengedni embereket nem tudasítják bennük a betegségük nem múlt el az epeműtéttel csak az egyik tünetét eltávolították, és utáni utókezelés zéró,  utánkövetés, táplálkozási ,életmód stb leszarva.

 

Mondom még a koronát erre a munkára az epeműtöttek kórtermében gyorséttermi szórólappal lehetne feltenni.  Komoly rendszerszintű kezelése ez az embereknek. :)     De a panaszmentes kő az = epeműtét      hát finoman szólva igen komoly logikai bukfencek. 

Előzmény: mcm2015 (22678)
HCastorp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 22681

Nagyon tetszik ez a  helyzetkép ami ebből a két hsz-ből amire válaszoltam lejön.   Az egyik páciens epeműtét után valaha is meki közelébe kerül,  téged meg óvnak a fűszeres ételektől  panaszmentes epekővel és rábeszélnek egy műtétre.

 

Ez logikus. :)    Röviden az történik a zsírháztartás zavarai amik részben táplálkozás miatt jöttek létre epekövet képeztek,  eltávolítják a szervet,   aztán a páciens a mekiben kajál x idő múlva  ami az egészségügyben senkit nem érdekel.   Téged viszont óvnak panaszmentes kővel még a fűszertől is. :)  Aztán ha a munkát elvégezték akkor akta lezárva .     A munkát elvégezték és pont. :)   Az egész nyomorúság benne van ebben a két történetben.   

Előzmény: mcm2015 (22678)
HCastorp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 22680

Ezek ilyen sablonok  amit minden esetre ráhúznak.   Ennek a logikája részben az ha olyan ételeket fogyasztasz amik fokozott epetermeléssel epeáramlással járnak azok a köveket megmozgathatják úgy elzárhatnak ezt+azt. 

 

De ez bekövetkezhet egy húslevestől is, vagy egy pohár tejtől is.    De az is lehet egész hátralévő életedben a KFC-ben kajálsz és a köveid köszönik szépen nem zárnak el semmit. :)     Az egy másik kérdés vélhetően zsírháztartási problémákkal gyorséttermi kaják fogyasztása  mennyire jó ötlet .   Nem tűnik egy célszerű dolognak de  magyar konyha sok étele , és gyorséttermen kívül kapható sok feldolgozott kaja legalább hasonló minőség vagy még sokkal rosszabb is akad bőven. 

 

Abban amit írsz a  műtétre panaszmentes köves esetek rábeszélése ami nálad is történt hajmeresztő vsz.   De nyilván meg lehet indokolni sok mindennel.     Ennyi erővel a lábadat is amputáltathatnád hátha később elkezd üszkösödni majd egyszer. :)  Jó azért nem egészen ez az eset de így is meredek ez a nagyvonalúság .   Viszont bizonyos kockázatokat tényleg kizársz ezzel ez tény,  de ezzel ilyen nagyvonalúan eljárni .   

 

Előzmény: mcm2015 (22676)
HCastorp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 22679

Epehólyag eltávolítás és meki az kb olyan mintha valakinek kiveszik a fél tüdejét de azért szívja a bagót. :)   

 

Hogyan is fogalmazzam  ezek a tünetek amiket tapasztalsz a teljesen alap forgatókönyv és valószínűleg statisztikailag a panaszmentes kategóriának minősül.   Miközben azért az se normális ha valaki bizonyos ételektől hasmenést kap.   Persze jobb mintha refluxod és haspuffadásod lenne nap mint nap   cifrább dolgokról nem is beszélve 

De azért ahhoz kell egy orvosi nagyvonalúság, hogy valaki tejtermékektől , zsíros kajáktól hasmenést kap azt  a no probléma kategóriában kezelje.

 

Ez végül is a teljesen papírforma forgatókönyv egy hólyag eltávolítás után amiről beszámolsz.  Bizonyos helyzetekben bizonyos ételekre hasmenés.    Meglepő lenne ha ilyen nem lenne hólyag nélkül.   Ennél jobb eredmény nehezen elképzelhető hólyag nélkül,  rosszabb könnyen .     Ilyen szempontból pozitívnak is mondhatjuk. :)    

Előzmény: Elaril (22675)
mcm2015 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 22678

Nincsenek epés panaszaim, SOHA nem is voltak (SEMMILYEN), pedig már régóta vannak epeköveim, ennek ellenére az orvos végül mégis rábeszélt a műtétre...

Előzmény: Zegzug (22677)
Zegzug Creative Commons License 2019.06.13 0 0 22677

Már bocs, de konzultáltál egy orvossal, aki felvilágosított, hogy milyen étkezési előírásokat tarts be, majd utána meg beírsz egy netes fórumra és várod, hogy az ide írók bírálják felül az orvosi tanácsot??

 

Egyébként műtéttől függetlenül akinek epés panaszai vannak, mindenki olyan ételeket eszik, ami számára nem okoz panaszokat. Ha neked nem okoz, egyél. Ha lesznek rosszulléteid, úgyis elkezded kerülni azokat amik kiváltották. Bár általánosságban nem kísérleteznék vele és az orvos tanácsát fogadnám meg, hogy kerüld az erős fűszerezésű és zsíros kajákat epekövesség esetén.

Előzmény: mcm2015 (22676)
mcm2015 Creative Commons License 2019.06.12 0 0 22676

Engem szeptember 2-án műtenek epekövekkel (végül mégis beadtam a derekam, a műtő sebészorvos rábeszélt)... Az lenne a kérdésem, hogy ehetek addig hetente-kéthetente egyszer KFC-s kaját (Grander,2 Strips, Twister)? Aki majd műteni fog azt mondta, hogy kerüljem a (nagyon) fűszeres ételeket, ezért kérdezem főleg...

Elaril Creative Commons License 2019.06.10 0 0 22675

Ha érdekel, nekem műtét után egyedül a tejtermékek, fagylaltok okoznak panaszt, ami kimerül hasmenésben. Illetve ha túlzásba viszem a csokievést (nagyon durván!) mekizést akkor szúrkál az oldalam! De ennyi. :-)

Előzmény: HCastorp (22671)
feanorthegreat Creative Commons License 2019.05.10 0 0 22674

Sziasztok!

 

Van itt valaki akit esetleg epehólyag polipok miatt műtöttek?

Köszi

hivi Creative Commons License 2019.04.22 0 0 22673

Honvéd Kórházba kihez érdemes fordulni epekővel?

petty35 Creative Commons License 2019.04.17 0 0 22672

Egyenlőre semmilyen tünet nincs a műtét óta.Tejet iszok,banán is becsúszik napi 2.De eddig minden rendben.Nem érzem az epehólyag hiányát.10 én műtöttek.Első napokban kellemetlen volt hogy húzódik a seb,de már az is elmúlt.Tegnap kivették a varratokat

Előzmény: HCastorp (22671)
HCastorp Creative Commons License 2019.04.15 0 0 22671

De kívánom legyél problémamentes   későbbiekben,    pár év múlva esetleg leírhatnád a tapasztalataidat.    Mennyire apróság ez az ügy.      jó esetben akkor is így tudsz nyilatkozni.   Erre viszont kicsit rosszabb az esélyed mint arra, hogy a műtét után felébredsz.      Ez biztos, hogy mennyivel az bizonytalan mert az adatszolgáltatás elég homályos róla. 

Előzmény: petty35 (22668)
HCastorp Creative Commons License 2019.04.14 0 0 22670

A múltkor szóba került a kockázat  számítása  mire milyen esély van akkor böngészgettem.   Elég kevés adathoz lehet hozzáférni mi miért annyi amennyi.

 

De amit találtam pl   az epeműtét halálozási aránya 1% alatt van.   Tehát arra durván 1:100 hoz  - 1:200-hoz közötti esélyed van egy epeműtétbe belehalsz.   Persze nem mindegy ki a sebész aki elvégzi. :)    Azt írták amikor bejött ez a laparoszkópos cucc akkor az arányok rosszabbak voltak.   Tanulni kellett valakiken a szakmát kezdetben rosszabb halálozási statisztika volt.

 

Műtét utáni szövődmények pl  hasi sérv ha már szóba került semmit se találtam róla milyen  %-os arány,   egyéb szövődmények lehetősége a végtelen kb   arra se találtam konkrét statisztikát.

 

Ahogy arra sem találtam epeműtét utáni különböző epéhez köthető tartós panaszok hány %-ot érintenek, illetve erre a 10%- 40%-ig  találtam  különféle becsléseket. 

 

Arra aztán végképp nem találtam semmit  az epeköves esetek milyen arányánál kénytelen sürgősségi műtétet végrehajtani,    itt csak az epebetegek száma   és a sürgősségi epeműtétek száma hiányzott a számításhoz.

 

Szóval mit mondjak  arra igen jó esélyed volt a műtét után felébredsz  mondjuk jobb mint 1:100-hoz egy kicsivel, ez még önmagában nem egy olyan rendkívüli eset  bár aki  beleesik  abba a szűk 1%- ba az  ezt is nagyon szuper eredménynek tartaná, hogy felébredt egyáltalán műtét után.       Az érdekesebb része az ezután jön vsz,  a homályosabb része. 

Előzmény: petty35 (22668)
HCastorp Creative Commons License 2019.04.14 0 0 22669

Jó ez az egeres példa    valószínű éreztek a tescos almán valami olyan illatot ami nem tetszett nekik.   Pl  azt, hogy több benne a vegyszer mint egy vegyi üzemben. :)

 

Ha már kaják emlékszem gyerekkoromban a trappista sajt sárga színű volt,   most fehér   bármilyen megvilágításban nézzük.       Elhiszem, hogy minden szabványnak megfelel csak valószínűleg egy ipari hulladék a régi fajtához képest   a  zsírtartalmat kivonták belőle attól lehet ilyen fehér.     Az egereken még nem teszteltem,   bár szüleimnek volt olyan esetük, hogy az egércsapdába tett kajához soha nem nyúltak   lehet valami ilyen újhullámos sajt vagy akármit tettek csaléteknek  aztán messzire kikerülték.    

Előzmény: ghepard (22667)
petty35 Creative Commons License 2019.04.08 0 1 22668

Sziasztok

Most műtöttek laporoszkópiával.Előtte semmilyen mutétem nem volt.És csak biztatni tudok mindenkit hogy nem kell félni.Kb 1,5 évet vártam mire rávettem magamat.A legjobban az altatástól féltem,de rég aludtam ilyen jót.2 db egy centis kövem volt.Reggel gyors fürdés,epilálas a szükséges területen.2 adag infuzió plusz sanax.Utána toltak is be a műtőbe.Annyira féltem hogy a sanaxnak hatása nem volt.)Pár kérdés az Anesztes orvostól aztán beadták a koktélt vénába.Utána teljes filmszakadás.kb 2 percen belül.Semmire nem elmékeztem,csak arra hogy ébredjen készen vagyunk.Kicsit feleszméltem de vissza is aludtam rögtön.A korterembe kaptam infuziót még.Fájdalom felfúvódás,hányinger nem volt.Egyedül egy kis diszkomfortérzés tompa jobb oldali gyenge szurkálas ami kb 3 óra alatt elmúlt.Jelenleg semmi panaszom nincs.Csak éhes vagyok😀.Torkom nem fáj a tubustól.Vizet ihatok kortyonként.Szóval fel a fejjel.És mihamarabb túlesni rajta.Nem megvárni amig begyullad.Fekszek.Holnap fel is kelhetek.

Jobbulást mindenkinek.

 

ghepard Creative Commons License 2019.04.08 0 0 22667

OK, szívesen. Hát biztos nem buta dolgok, több évezredes múltja van ezeknek - a mai fejletteb technikai háttér már bizonygatja, hogy van benne valami. Még talán az is kiderül, hogy a test sugároz messzire is jeleket, meg fogad is - már olvasni ilyesmikről. S a természetben vannak olyan dolgok, amit másképp nem is lehet megmagyarázni.

 

A kertészkedés is meg az állattenyésztés is mozgást igénylő cselekvés, ráádásul kint, nem a négy fal között. Nekem is van kis kertecském, tavasztól őszig megdolgoztat az is - a feleségem alig várja, hogy onnan legyen az uborka, paprika, paradicsom stb - az egész más, mint az üzleti. Az idén az egerek is ezt az eszembe juttatták. Valahogy télen többen lettek a pincében, mint az utóbbi években.  Volt ott almám is, amit kintről hoztam (erdőszéli fák stb), aztán mikor már kevés volt, akkor kezdtem vásárolni a TESCOban is. Na a kintit jóízűen eszegették - a TESCOféléhez hozzá se nyúltak, pedig azok szebben néztek ki. Ha nem látom, el se hiszem.

Előzmény: HCastorp (22666)
HCastorp Creative Commons License 2019.04.05 0 0 22666

Köszönöm megnézem.        Érdekes lehet ez a rezgés történet is.   

 

 

Ezek a távol-keleti  harcművészetek,  tornák         jógától a karatéig és a tajcsíig  és a végtelenségig lehetne sorolni  valami olyasmire épülnek      filozófia + mozgás +légzés + meditáció .    Egy komplex  test+lélek harmónia  napi mozgással kombinálva.    Nem buta dolgok ezek.

 

De egyszerűen ilyen lehet pl  a kertészkedés is.    Nézd meg pl  Bálint gazdát  100 éves  és még szellemileg , fizikálisan tartja magát.       Nagymamám volt hasonló ő 99 évig élt,    faluban élete nagy részében,   zöldséges, gyümölcsöst művelt,  kukoricát is termesztett amit még kézzel törtünk le   akkora terület ami a jószágoknak az éves takarmányt megadta.   Lucernát  szintén saját jószágoknak. 

 

Friss tojás , friss tej,  friss rántott csibe ebédre,    egy nagy tál eper leszedése  és ebéd utáni desszert,  vagy borsószedés, bontás utána finom borsófőzelék.    Saját kertből szedett kukorica megfőzve és jó kis uzsonna. :)  Csodálatos dolgok voltak ezek,   testi lelki harmónia a természetben,  kombinálva egy szabadban végzett  napi szintű  mezőgazdasági munkával,   és saját kertben előállított ételek nem mindenféle ipari hulladék kaja címszóval.         

       

Előzmény: ghepard (22664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!