Keresés

Részletes keresés

appp Creative Commons License 2014.01.14 0 0 599

Mely vidéken élsz?Eléággé fontos ha gombát akarsz.Vasárnap kimegyek és ha találok adok belőle.Persze feltételes:

Előzmény: stevew (598)
stevew Creative Commons License 2014.01.14 0 0 598

Üdvözlet Mindenkinek!
Néhány, kisebb szemű szarvasgombát keresek megvételre.
Tudna nekem ebben valaki segíteni?

Előre is köszönöm!

ezosgk Creative Commons License 2013.12.24 0 0 597

cifkó!ÉN sajnos nem mondhatok semmit erről av dologról főleg nilvánosan nem de megadom annak az embernek a nevét akinek magyarországon először volt triffla kertje és ő fejlesztette ki a tökéletes mégis lehető leg egyszerűbb eljárást. Nagy fejeseknek szokott tartani konferenciát, külföldre kijár előadásokat tartani és Magyarországon az ő nevéhez kötődi az első és tudomáson szerint a európában az eggyetten szarvasgomba múzeum.Stuchlik László,szélyesen mutatott meg minden fortéjt és trükköt és kért meg ha van rá lehetőségem keressek embereket akiknek megvan az elhatározásuk és kitartóan végzik majd a munkát.Többet nem mondhatko mert nincs meg a felhatalmazásom az ő "titkának" a felfedésére maximum meg adhatom az elérhetőségét és ő majd eldönti hoyg tovább adja.Mivel teljesen nyitott volt a konferencia amiket tartott sokan elmentek majd az orszégban saját nevében védették le a teknikákat.Sajnálom ezért szegényt.Tehát ha kell adok elérhetőséget de szerintem a név alapján már te is találsz a neten. Sok sikert.

Lnebularis Creative Commons License 2013.12.20 0 0 596

Sziasztok

 

Én is 3 éve gombászok .Gondolkodom ültetvényen is  talán majd egyszer megtalálom a megfelelő területet .

Eddigi tapasztalataim alapján ugy látom nagyon sok minden számít a szarvasgombánál Szerintem érdemes zúzott mészkővel megszórni a talajt az sem a baj ha nagyobb darabok jó hatással van a talajra mintha nem száradna ki olyan hamar .Hálózatosan érdemes üres közöket hagyni mintha utakat hagynál .Az is számít honnan származik a csemete vagy makk érdemes a közelbő beszerezni .Békéscsabán merre gondolkoztatok?

cifkó Creative Commons License 2013.12.15 0 0 595

Hy :-)

 

ezosgk lentebb az 585 hozzászólásodban irtad hogy van infód csemeték mikorhizzálási eljárásáról. Megosztanád e ezt bővebben akár itt akár privát. Van elképzelésem a dologról de biztosabb lenne a dolog ha kitaposott utat tudnék követni. Van saját oltóanyagom agaron és folyékony cukros vizes gombakultúra formályában én magam klónoztam le vadon gyűjtött gombából de jól jönne egy kis szakszerű útmutatás a tovább lépésekhez egy ültetvényhez. Az is segitség ha megsugod milyen cikkekre keressek rá.

Várom válaszod!

 

Szia;-)

Előzmény: ezosgk (585)
ezosgk Creative Commons License 2013.12.01 0 0 594

Na mi a helyzet emberek voltatok -e mostanában gombászni? Lehet -e találni ?

Appp neked sikeres volt -e a keresés vagy esetleg máshol próbálkoztál? Nekünk a csemeték el lettek ültetve igaz közben lettek változtatások de az eredmény uyan az lett vagy még jobb. :)

ezosgk Creative Commons License 2013.11.09 0 0 593

ezosgk Creative Commons License 2013.11.09 0 0 592

megkezdőttek a munkálatok.

ezosgk Creative Commons License 2013.11.07 0 0 591

Nemrég voltak apósomék a bükk be és 4 db gombát találtak. Lehet hogy rosz helyen keresték de mástól is halottam hogy ot sincs,a jászsági gazfikók keze oda is elér. De azért sok sikert. Ha tálász remélem beszámolsz róla.

appp Creative Commons License 2013.11.07 0 0 590

Én pedig úgy gondolom hogy ahova nem volt váltva engedély oda fogok menni.Mármint a Bükkbe és a Börzsönybe de talán a Mátrát is megnézem.Talán találok valamennyit.Üdv mindenkinek

Előzmény: ezosgk (589)
ezosgk Creative Commons License 2013.11.06 0 0 589

Sziasztok!

Remélem én is hogy jövőre jobb lesz. Sajna már csak pár napig érvényes az engedélyem és attól tartok hogy nem lesz alkalmam kimenni szerencsét próbálni.

Lord nálunk a talaj ph értéke jó és enyhén lejtős nem sík terület, nevolt művelve csak here volt ültetve bele, a laposabb felén nem elég meszes a talaj azt meszenznünk kell, ha minden igaz akkor holnap mésziszapot jövőhét hétfőn pedig humuszt hoznak a talajlazítás miatt, majd jöhetnek a csemeték. Egyenlőre 6 sort szántattunk be a többit jövőre ezt is elég lesz saját erőből beültetni. Sajnos békésmegyében nem vagyok ismerős de ha arra felé van gomba akkor sztem nem lesz nagy őrdöngősség. A korábban erdősített területek későbbi beültetésén kijöhet a lisztharamt nevű betegség amit úgy tudok hogy elég veszélyes a fára de csak akkor kell permetezni ha már elszaporodott mert kerülni kell a vegyszert. Lord van pár otthoni lehetőség hogy vizsgáld a talaj szerkezetét, mész illetve ph értékét de az ügye nem laboratóriumi vizsgálat. Kiveszel egy darab földet öntesszrá ecetet és ha pezseg akkor van benne mész, minnél jobban pezseg annál meszesebb.A másik hogy egy kis rögöt eláztatsz 2x -es vízben és közönséges vizelet tesztes indikátor papírral amin van ph mérő megméred. Figyelembe kell venni a víz ph-ját is. Vagyis ha a víz ph-ja 6 majd a föld belehelyezése után 7 vagy 8 lessz az eredmény akkor egyértelműen lúgosította a folyadékot tehát lúgos a talaj ha azonban az érték leesik 5-re vagy lentebb akkor savas a talaj és közönbösítette a víz ph-ját.De az interneten részletesebben is találsz leírást érdemes olvasgatni.

Ti a téli időszakra kiváltjátok az engedélyt vagy nem éri meg szerintetek?

 

További szép napot.

 

 

appp Creative Commons License 2013.11.06 0 0 588

Üdvözlet mindenkinek! Nagyon örülök hogy végre mkozdul a fórum mert az utóbbi időben nagyon le volt ülve.Sok sikert kívánok a gomba telepitéshez csak elég nehéz kivárni azt a nyolc -tizenkét évet mikorra teremni fog és még az sem száz százalék.Elég nagy a rizikó ÉPPEN ÚGY MINT A GYŰJTÉSBEN AZ ÚJSZÁSZI ERDŐKBEN.Hát én is kivártam a pontos határidőt és mikor kimentem az erdőbe azthittem segreesek úgy össze volz kapálva.Sajnos ez ellen mi nem sokat tudunk tenni.Egyszer találkoztam ellenőrzéssel.Két engedélyt bevontak de másnap ugyanúgy ott voltak és kapáltak.Talán majd jövőre jobb lesz.ÜDV

Előzmény: ezosgk (586)
LordScarbantia Creative Commons License 2013.11.06 0 0 587

Sziasztok! Szia ezosgk! Én is álmodozok egy szarvasgomba ültetvényről. Egy hektár nekem elég is lenne. Somogyban lakok, így a talaj (gyengén savanyú) egy kicsit problémás. Arra gondoltam azonban, hogy egy Békéscsaba környékén gazdálkodó barátommal összefogva, talán ott megvalósíthatnánk. Te mit gondolsz erről? Ha kocsányos tölgynek megfelelő és gyengén lúgos ph-jú talajt kerítünk ott, akkor működhet a dolog? (félek az Erdőssztyepp klímától). Vajon arrafelé is megtalálja a természetes igényeit a gomba (öntözni nem szeretném)? Előfordúlhat arrafelé egyáltalán?

 

Előre is köszönöm a hozzászólásaitokat!

Előzmény: ezosgk (585)
ezosgk Creative Commons License 2013.11.05 0 0 586

http://www.youtube.com/watch?v=s2lsyejUP04 ezen s videón a Hőgyészi ültetvény tulajdonosa beszél és elmondanak pár hasznos infót.

http://www.youtube.com/watch?v=OES3xnAn7jA Ezen a videón pedig egy szétbombázott jászsági erdő látható Kisér melett. Feltételezem hogy a Tomi erdő látható a képen ami amúgy is tíltó listán van. Hol van az ellenőrzés. Ahogy említettem én már 3 éve gombászom és még nem is ellenőriztek. Ha már elkérik az árát és feltételekhez kötik akkor már csnáljanak is valamit. Ladányban a rendőrség a gyüjtési tilalom idején  egy igen jelentős mennyiségű  tudomásom szerint 200 kg szarvasgombát találtak, éppen átvétték. És mit csináltak .... SEMMET. Még csak le sem foglalták mert ügyesen kimagyarázták hogy egy magán erdőből van amire külön engedély van. Ezt meg támadták azzal hogy a tilalom az magánerdőben is tilalom, de akkor azzal jöttek hogy az az előző szezonból van arra pedig nincs jogszabály. XD

Na a lényeg az egészben annyi hogy a gombát le sem foglalták és 100.000.- forintra büntették őket. ENNYI. Gondolom zsebből kifizette és ment tovább lopni és károsítani az erdőt.

 

Na ennyit a sérelmeimről reméem nem untattam senkit és nem vettem el seninek a kedvét a gombászattól nem az volt a célom csak gondoltam rok pár sort a saját tapasztalataimtól. Mert ügye erről szó ez a fórum. :)

ezosgk Creative Commons License 2013.11.05 0 0 585

Üdvözlök mindenkit!

Én még csak  3 éve gombászom. Eddig egy kutyával, de most szereztem még eggyet. Pesten végeztem a vizsgámat a Vagoemt.kft-nél és a kutyámat is ott vizsgáztattam. Idén mindennel eggyütt olyan 200.000.- be volt a szezonon kezdésem de mikor kimentem gombászni akkor eléggé elszomorodtam mivel láttam hogy az addig becsben tartott "rejtek" helyeink mind felvannak dúrva. Én a jászságban lakom és azt kell hogy mondjam a helyzet elég siralmas. Mikor kiváltottuk a gombászengedélyt alig vártuk hogy kimehessünk, mindenki azt mondta hogy még nem gombásznak, félnek az ellenőrzéstől stb.. Mikor hazajöttünk és elmondtuk pár ismerősnek hogy mi a helyzet gúnyosan közölték hogy " ezek meg azok már március óta szedik". Beszélgettem Papával még tavaj és azt mondta hogy régebben mikor kezdődött a szezon volt olyan hogy a talpukkal éreték a gombát, mert addig nem bántotta senki.Most kimész a szezon elején és közlik hogy már felszedték.FA@ZA..

Én idén belevágok a termesztésbe mert szerintem pár év és tönkre vágják a gombászatot. A gombát lehet hogy nem teszik tönkre, mert csak az ujszászi erdőt kell nézni abban sok a gomba,de ha nembír kifejlődni mert korán felszedik , meg dúrják mint az állat akkor korán elfogy.Sokan 1 nap alatt akarnak meggazdagodni belőle.Szóval idén belevágok, már me is van a terület és az edigi gyors tesztek azt igazolják hogy a terület jó. Most azon gondolkodunk hogy mink magunk mikorrhizáljuk a gombát vayg vegyük a kész csemetéket. Igazság szeront több ismerősöm is van akinek ez a szakterülete és elmagyarázták hogy kell, meg több cikket is elolvastam sikeres ültetvényekről akik szintén maguknak mikorrhizáltak. Egyenlőre 1 Hektárunk van de ha minden igaz akkor bővítjük a szomszédos telkekkel.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.22 0 0 584

10 év elég volt arra, hogy tönkretegyék ezt az egykor nagyszerű életet.

Senki nem bántott senkit. Mindenki ismerte és rendszerint tiszteletben tartotta a másikat. Nem rabolták el egymás elöl a gombát. Nem túrták fel kapával a Jászságot. Amit akkor még nem örzött fegyveres őr a gomba miatt. Az erdőben pedig nem kellett a puskától félteni a kutyát. Persze volt verseny, de nem vérre ment. Aki nagyon tisztességtelenűl üzletelt annak pedig hamar híre ment.

Ki lehetett menni engedély nélkűl sétálni és gombászni amikor csak jól esett. Mert mi nem csak akkor gombásztunk amikor dolgoztunk. Hanem hétvégéken, kutyasétáltatáskor, karácsonykor és egyáltalán amikor csak alkalmat találtunk rá.

Szép volt.

majola Creative Commons License 2013.10.02 0 0 583

Visszaolvastam... Jézusom, már tíz éve volt, hogy elkezdtük? Jubilálok, juhúúúú...

Mazsola még megvan, jól van, bár öregesen. Sosem lett gombászkutya, viszont valóban szereti a gombát, többször elrontotta már vele a gyomrát... Gombavadász Labdácskája már sajnos nem él.

majola Creative Commons License 2013.10.02 0 0 582

Szia, én még megvagyok, fél évente kb ránézek erre a fórumra. Te ki vagy? Szerintem nem a régi új fórum a bűnös, ez az indexes izé nekem nagyon nem szeretem hely, most is negyed órát tökölődtem, indapassz, blabla... jobb volt a régi, csak a lendület fogyott el. Beszélgetések vannak, főleg ha az erdőben összeszaladsz valakivel, de hogy is mondjam... ha te is egy vagy közülünk, tudod. :)

Előzmény: Visszatér (571)
Szothisz 974 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 581

A telefonszám helyesen: 06 30 489 6279

Előzmény: Szothisz 974 (580)
Szothisz 974 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 580

Cégünk keres szarvasgombát felvásárlásra, mindegyik típus érdeklődésre tarthat számot. Hosszútávú üzleti kapcsolat kialakítására törekszünk. A szothisz@szothisz.hu emailcímre küldhet üzenetet vagy a 30 489 6269 telefonszámon érhet el bennünket.

appp Creative Commons License 2013.07.06 0 0 579

Hali! Tud valaki információt a jászsági erdőkről.Mennyire van szétkapálva?Lehet még gombát találni? Köszönöm.

appp Creative Commons License 2013.07.06 0 0 578

Szia! Szeretném megkérdezni,az ország mely részén szedted? Mer most inkább a fekete a menőbb.Köszönöm!

Előzmény: Puskos (577)
Puskos Creative Commons License 2013.07.01 0 0 577

Szép napot mindenkinek! Szeretnék érdeklődeni hogy valakitudna-e nekem segíteni friss szarvasgomba eladásában vagy vásárolna-e valaki esetleg? A fehér szarvasgombából (choiromyces meandriformus) a napokban szedtem garantáltan friss.

Súlya:1Kg 40dkg

 

             Várom válaszotok!!!!

 

Elérhetőség:06303171933   Vagy e-mailben:puskos@freemail.hu

 

Bérfarkas1.0 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 576

Sziasztok!

 

Nekem van egy vizsgázott trifflavadász beagle kutyusom(Pannika), akit idén szeretnék elindítani szarvasgombász versenyen. Akik már látták dolgozni Őt azt mondták, hogy szépen csinálja és jó a stílusa. Kérlek segítsetek abban, hogy hol és mikor lesz legközelebb ilyen verseny? (mhaltrich@gmail.com címre is örülök a tippeknek)

Illetve volt már valaki ilyen veresnyen? Hogy zajlik az ilyesmi?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 575

Májusi esők után........?

Előzmény: Törölt nick (574)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 574

Keresem, hogy mi a föld alatti gomba és  a szarvagomba közötti különbség. Ok, hogy lhet velük "keresni", tumányos fokozatot elérni, de annak aki szeret az erőben indián módra baktatni, annak van különbség?

appp Creative Commons License 2013.02.11 0 0 573

Szia! Arra leszek kiváncsi milyen lesz idén az ellenőrzés és hány kapás keresőt fognak meg!!!Mert nekünk ugye vizsgázni kell de a kapás nem törődik ilyen csekélységgel.Voltam egy erdésznél és akartam engedélyt kérni,azt mondta vigyem a helyrajzi számot ahol keresni akarok.Normális?Most kezdeném ,ez volna az első szezon. Elvégeztem a tanfolyamot levizsgázott a kutya megvan a gyüjtési napló csak az erdésztől nincs engedély.De azért nyugodtan megyek majd ha elment a hó. Sok sikert kívánok a gombavadászathoz.Éljen a fórum

Előzmény: Triflavadászat (572)
Triflavadászat Creative Commons License 2013.01.30 0 0 572

Kedves Gombásztársak!

Sajnos valóban van téma, ami megkeseríti az eddig is normálisan gombászók életét. Az új rendelet szerint a kutya is részt kell vegyen egy képzésen és vizsgáznia kell. A gombászokat is kötelezik a tanfolyam elvégzésére.

Ami teljesen felháborító, az az, hogy a képzésen részt vevő és levizsgázott triflakereső kutyákra szintén kötelező a szájkosár és pórázon vezetheti a gazda. Tehát fizetünk, tanítjuk, vizsgáztatjuk és még ki is lőhetik, hiszen a rendeletben ez van.

„4. § (1) Triflát gyűjteni kizárólag a szervezeti és működési szabályzat szerint trifla gyűjtéssel foglalkozó szervezetek által tartott, a triflagyűjtésről szóló képzésen igazoltan részt vett és azon alkalmassági vizsgát teljesített kutyával (a továbbiakban: triflakereső kutya), a triflakereső kutyát alkalmazó felelősségére lehet.”

Miért kellett levizsgáztatnunk akkor a kutyát? Hiszen póráz és szájkosár használatához vannak kötve a továbbiakban is. Saját felelőségre, eddig is így volt, de most még egy rendelet is kimondja? Nem lehet kiharcolni a munkakutyáknak a szabadságot? Kereső kutyát pórázra? Normálisak?

Nem elég, hogy rengeteg pénzbe kerül az, hogy az új rendeletnek megfelelően gombászhassunk tovább, még csak nem is ad semmilyen pluszt sem a vizsga, sem az engedély, sem a vadásztársasághoz történő bejelentés.

Hallottam egy olyan verziót ami által mentesülhetünk a póráztól, ha a kutya vadászkutya és vadászvizsgát tett. Akkor bejelenthetem, hogy gombára vadászni megyek. Vicc.

- ez még egy kiképzés és vizsga, ami nem kevés pénz.

- a kutyáinkat kezdetektől „vadsemlegessé”neveljük, ez meg szembe megy vele.

Mi a véleményetek, tapasztalatotok az új rendelettel kapcsolatosan. Szerintem érdemes lenne beszélni róla.

Üdv.

Triflász

Visszatér Creative Commons License 2013.01.27 0 0 571

Végigolvastam az egész fórumot, amit gombavadász nagyon szépen életben tartott és jól is csinálta, mignem megjelent vérpocok és el nem szúrta ezt ezzel a költözősdivel. Index fórum létezik most is 2013-ban, az meg teljesen elérhetetlen. Sajnálom, hogy ma már nem tudok gombászként csatlakozni hozzátok, tapasztalatott, véleményt cserélni...stb. Mi van veletek azóta Gombavadász,Majola, Naish, Pandamaca és a többiek? Valamelyik fórumon szóba állnak a szarvasgombászok egymással így 2013 ban? Most is van téma sőt. Jó lenne ha lenne egy életképes fórum valahol. Lehet ezt kéne újraéleszteni.

 

Gombavadász jelentkezz....:)

 

Üdv.

 

Az egyik erdőjáró.

denest Creative Commons License 2011.12.30 0 0 570

Szia !  

 

Ajánlom neked  " A szarvasgombász mesterség " című remek könyvet , mindent megtalálsz benne amire szükséged lehet !

 

Sok sikert !

Előzmény: dzsofi9 (569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!