Keresés

Részletes keresés

Timi7589965 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 21736

Sziasztok!
Örülök,hogy rátok találtam.
Nekem októberben kezdődött minden
Akkor az egyik gyógyszer,a Merckformin total tönkre tette a gyomrom.
Kezdődött az állandó gyomorègès, hogy bármit ettem utána lángolt a gyomrom .De tényleg.
Megettem egy lekváros linzert,rá 5 percre brutális gyomorègès puffadás nehézlégzés.
Aztán jött hogy állandóan égett a gyomrom akkor már szédülés hozzá, gyengeség pánik
Igen ha ég a gyomrom ideges vagyok és pánikolok.
Ha este még lefekvés előtt eszem néhány szem kekszet akkor jobb de általában állandóan ég és ilyenkor sok a hasmenés és állandóan éhes is vagyok .
Ez lehet reflux??
Már nagyon ki vagyok, tegnap is egész éjjel égett reggel brutális hasmenes és utána éhség.
Egész nap ez van ha ég a gyomrom .
Hasmenés és mintha nem ettem volna semmit.
Már nagyon ki vagyok ettől.
Hasonló valakinek?
Mit tudok tenni ellene ?
Valami gyógyszer?
Már idegileg is ki vagyok a sav az orromon jön ki kb .
Éjjelente is felkelek mintha nem kapnék levegőt vagy nem tudok nyelni gombóc a torkomban.

erikanyu Creative Commons License 2022.05.15 0 0 21735

Sziasztok! Sajnos én is refluxos vagyok. Esomeprazolt szedek egyenlőre napi 2x40 mg-ot. Noaciddal kezdtem, de nem hatott, így kaptam ezt a gyóygszert+ itopride 3x1.  Ez rögtön hatott. A kérdésem az lenne, hogy más gyógyszereket, pl. vitamint, protexint mikor szeditek be? Mehet együtt a többivel, vagy tartotok közte szünetet? A másik az esomeprasolnak elmondták hogyan építsem le, azonban az itopridról nem szóltak semmit. Azt is le kell építeni, vagy ha elfogyott a dobozzal akkor annyi volt ? Köszönöm ha válaszoltok.

ViiBoo Creative Commons License 2022.05.12 0 1 21734

Szia! Feleségem unszolására elkezdtem inni a salvus vizet. Nálam csodákat tett 2nap alatt - elmúlt a folyamatos gyomorszáj fájdalmam. Kár hogy korábban nem kezdtem ezt inni.

Előzmény: _juno_ (21733)
_juno_ Creative Commons License 2022.05.11 0 0 21733

A savanyú szájíz is refluxtünet lehet Nálad (gyakori), türelem, ha gyógyul a gyomorszájad, ez is javulhat.

Előzmény: ViiBoo (21732)
ViiBoo Creative Commons License 2022.05.09 0 0 21732

Szia! Köszönöm a választ. Eléggé felmaródott a gyomorszájam környéke, emiatt vannak a nyilaló tünetek. Kaptam PPI-t, ma van az 5. nap hogy szedem és lassan ez a borzalmas fájdalom kezd alább hagyni.. Ami zavaró még az a savanykás íz a számban. Erre nincs valami megoldás a fogmosáson és öblögetésen kívül?

Előzmény: _juno_ (21731)
_juno_ Creative Commons License 2022.05.07 0 0 21731

Igen, abszolút lehet, ezek tipikus tünetek. A fogyás segíthet majd, illetve - amíg nem lát orvos - a vény nélkül kapható készítmények közül jó étkezések után a Gaviscon szirup (jobb, mint a tabletta), étkezések előtt-között pedig valamilyen szukralfát hatóanyagú bevonószer (a Ventert sajnos kivonták a forgalomból Magyarországon, de külföldről behozható ilyen hatóanyaggal termék a Pharmaexpresszen keresztül - sajnos nem a legolcsóbb). A Rennie-t és savlekötő társait felejtsd el, legalábbis rendszeresen ne szedd, tartósan többet árt, mint használ. 

Előzmény: ViiBoo (21730)
ViiBoo Creative Commons License 2022.04.26 0 0 21730

Sziasztok! Lehet ez reflux? Az elmúlt 1-2hónapban a számban savanykás ízt érzek. Evés után kb 1 órával fáj a gyomorszájam és a nyelőcsövem. Az elmúlt egy hétben 1-2x volt hogy erős nyilallást érzek a szegycsontom mögött, de nem sugároz le se vállba se karba sehova, csak mintha kést szúrnának közvetlen a szegycsontom mögé. Ez tart 2-3 másodpercig és utána minden rendben van. A covid alatt felszedtem hasra... le kell adjam. Szóval lehet ez reflux?

RefluxBreki Creative Commons License 2022.04.25 0 0 21729

Szia! Nagyon köszönöm a válaszodat! Kicsit megnyugtató azért :) Bár a tünetek változatossága megbolondít... Elkezdtem ezt a fórumot olvasni az elejétől, már az 5000. hozzászólásnál tartok és egyre jobban megnyugszom hogy igen, ez tényleg az. Nagyon várom már a gasztroenterológiás beszélgetést, de borzalmas ez a várólista... addig azt hiszem, összeírom a tüneteimet egy füzetbe, hátha addig is kiszűrök belőle valamit...

Előzmény: _juno_ (21725)
Styco Creative Commons License 2022.04.22 0 0 21728

Magnéziumpótlással próbálkozott már valaki - ha igen volt-e érzehető hatása? Azért kérdezem mert kb. két hónapja közepes dózisban szedek magnézium citrátot és úgy érzem jelentősen enyhíti a tüneteket, plusz más területeken is pozitív változásokat hoz.

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 21727

Mondjuk sokat köhögtem.

Ami azt illeti nekem sem volt semmi tünet.

Gy. tükrözés fontos ott legalább látják mi van.

A beutaló csak konzultáció és a gy. tükrözésre megint várni kell.

Endomedix-be járok ezért.

 

Előzmény: RefluxBreki (21723)
_juno_ Creative Commons License 2022.04.19 0 0 21726

Ilyesmit én is tapasztaltam, meg másoknál is hallottam, PPI mellett pl. a gyomorfájás eltűnt, de a torkomban többször éreztem én is váladékot vagy keserű ízt, vagy jobban bedurrant az arcüregem, fülem, jobban felcsapott a sav az orromba (vagy legalábbis ehhez hasonló érzés volt). A PPI-k mellett sokszor romlik a gyomorürülés-emésztés, megnőhet a hasűri nyomás, nálam érezhetően ilyesmi volt a háttérben, enyhébb/kisebb adag savcsökkentőre áttérés azonnal tudott segíteni, vagy néha valamennyit a motilitásjavító, meg legjobban később a teljes gyógyszerelhagyás (ezt én jóval a műtét után, már kimutatott refluxmentességnél csináltam, szóval semmiképp nem biztatni akarlak erre, nyilván perpill okkal szeded a gyógyszert). A PPI a refluxot sajnos nem oldja meg, nem szünteti meg, olvastam, hogy adott esetben az (epés) feláramlást még fokozza is, csak a feláramló gyomortartalom lesz kevésbé savas, és benne a pepszin kevésbé aktív, szóval ez nem károsítja úgy a nyálkahártyát. Szóval lehet, hogy ez a garati váladékérzés az adott adagolás mellett maradni fog, mérlegelni kell, egy kellemetlen gyomorégésnél nyilván jobb ez, ha erozív a reflux, van egy felmaródás, akkor sem kérdés, hogy inkább a gyógyszer.

 

Előzmény: evrynet (21721)
_juno_ Creative Commons License 2022.04.19 0 0 21725

Ezek totálisan lehetnek refluxos panaszok, jól gondolta a háziorvosod. Egyáltalán nem kell, hogy klasszik gyomorégésed legyen, meg éjszakai gondok, van, akinek az egyetlen tünete az pl., hogy krákog (vagy arcüreggyulladásai vannak, én így kezdtem, az elején semmi más tünetem nem volt kb., nulla gyomorégés, ezért is tartott évekig a diagnózis)...Te még ehhez képest tök sok konkrét tünetet produkálsz :) Figyeld majd, hogy javulnak-e a panaszok erre a kombinált kezelésre, ha igen, akkor tényleg egy kis reflux és/vagy pl. gyomorgyulladásról lehet szó, a gasztrón ilyenkor sokszor meg sem tükröznek, hanem marad ez a tapasztalati kezelés, idővel szép lassan leépítve. Ha nem javulsz eléggé, akkor szinte biztos, hogy át kell esni a tükrözésen, ott kiszűrhetőek más problémák is, pl. egy Helicobakter fertőzés. (Megj.: Ha a tükrözésed negatív, az nem zárja ki a refluxbetegséget, nagyon gyakori a non-erozív forma is!)

A szakrendelésig hátralevő időben tudatosítsd magadban, hogy a probléma súlyossága és a tünetek sokszor nincsenek összhangban, enyhe gyomorgyulladással-nyelőcsőgyulladással, vagy akár szinte teljesen ép nyálkahártya mellett is volt hátba-lapockába sugárzó, baromi zavaró fájdalmam, azt hittem, már fekélyem lett, olyan is volt, hogy csak görnyedve tudtam megmaradni, aztán a tükrözés mutatta, hogy még a kis gyulladásom is szinte elmúlt. Szóval jó eséllyel nincs komoly gond, legtöbbször nincsen, csak kellemetlenek a panaszok. Az esetleges félrekezelésen meg addig is ne rágódj, ha ott és akkor azonnal bejutottál volna a gasztróra, konkrétan ott is 99%, hogy a panaszaid alapján ezzel a tapasztalati PPI-kezeléssel indítottak volna, mint amit a háziorvostól is kaptál, mert jelenleg ez a protokoll, ha nem használ, akkor mennek csak tovább.

Előzmény: RefluxBreki (21723)
_juno_ Creative Commons License 2022.04.19 0 0 21724

Itthon még csak a fundoplikáció elérhető, legalábbis 2017-ben, amikor engem műtöttek, ez volt a helyzet. Elvben újabb műtéttel a fundoplikáció is visszafordítható lehet, kiszedhetőek a varratok, de ez komolyabb dolog, és - külföldi fórumok alapján - még indokoltabb esetekben is nehezen találni rá sebészt.

Ami könnyebben visszafordítható illetve kevésbé invazív beavatkozás, az pl. a TIF vagy a Stretta, ezek elvben Európában is elérhetőek, de pl. egy komolyabb rekeszsérv megoldására ezek nem jók...valamiért még mindig a fundoplikáció a gold standard mindenhol. Az eredményekről pl. a Pubmeden tudsz tájékozódni.

 

A műtéten egyébként csak akkor érdemes egyáltalán egy kicsit is elgondolkozni, ha az életminőség drasztikusan lecsökkent, és a tünetek kb. egyáltalán nem kontrollálhatók a gyógyszerekkel (a piacon levő minden hatóanyagot, motilitásjavítókat, nyálkahártyavédőket is végigpróbálva!) meg diétával. Nekem ez volt a helyzet (LPR/nem klasszik és tükrözés szerint epével tarkított refluxom volt, illetve mint később kiderült, nyelőcsőmotilitási zavarom volt, vagyis ez még van is), rekeszsérvet is láttak, így a gasztrós maga javasolta a műtétet, kb. párféle ételt tudtam már csak megenni, folyton rosszul is voltam, tönkrementek a fogaim, és állandóan belázasodtam a légúti érintettség miatt, ez munkára és mindenre is rányomta a bélyegét, szóval tényleg nem volt már semmi veszteni valóm, nekem így visszanézve nagyon megérte a műtét - nem lettek szövődményeim, és bár évekig úgy tűnt, hogy csak papíron javulok, tünetileg nem, mostanra le tudtam tenni a gyógyszereket is, és már tök jól vagyok. Volt itt más, akit napi hányások után műtöttek már, a legutolsó infóim szerint ő is jól van. De külföldi oldalakon sokan írják, hogy megbánták az egészet, mert szövődményeik lettek, pl. Dumping-szindróma vagy komolyabb fájdalmak, vagy többszöri újraműtést igénylő problémák a mandzsettával, valaki kb. egy roncs lett...vagy csak szimplán nem múltak el a tünetek, a gyógyszerigény ugyanúgy megmaradt, akár csak hiperszenzitivitás miatt, ez is gyakori. Szóval ez nem egy egyszerű és garantáltan nyerő sztori, nagyon nem. Ahogy így megnéztem a hozzászólásaidat, szerintem Neked abszolút nem ez az utad, amit leírsz, azok relatíve enyhe és gyógyszerrel (adagvariálgatással) menedzselhető panaszok...ennyi miatt ne kockáztass. Egyeztess egy jó gasztróssal, és játsszatok még a gyógyszerrel, nekem simán volt, hogy az segített, hogy a PPI-ről áttett a dokim H2r-blokkolóra (tartósan szedhető, és tök sok szempontból jobb, mint a PPI, inkább csak az a baj ezzel hatóanyagcsoporttal, hogy a hatásuk egy idő után lecsökken), meg motilitásjavítóra.

Előzmény: BurnEden (21720)
RefluxBreki Creative Commons License 2022.04.07 0 0 21723

Sziasztok!

34 éves vagyok, és nagyon úgy tűnik, hogy refluxos... A háziorvos szerint az, bár én gyomorégést nem igazán érzek. A mellkasom szokott fájni, a lapockám (főleg a bal) egy része, meg újabban a gyomrom és a nyelőcsövem is. Labor és hasi ultrahang vizsgálaton hálistennek semmilyen kóros elváltozást nem észleltek. Gasztroenterológiára viszont majd másfél hónap múlva mehetek, mivel nem sürgős beutalóm van csak "sima"...

Néha hányingerem van, a lapockámban a fájdalom gyakori, hálistennek nem folytonos, de vannak napok amikor megőrjít. Enni sokkal kevesebbet tudok mint 2-3 hónapja, egyszerűen nem esik jól a sok étel. Mondjuk ez nem feltétlenül baj.

A nap közbeni köhögések, slájm, rekedtség, krákogás mind megvannak, viszont mindenhol olvasom hogy milyen nehezek az éjszakák, visszajön a sav, stb. Ez mennyire jellemző tünet? Mert nekem ilyenem egyáltalán nincs. Tudom, sokszínű a reflux, csak fura hogy pár nagyon jellemző tünet (pl. gyomorégés) nekem nincs. Jelenleg a háziorvos javaslatára Emozult meg Itoprideot szedek, de nem szeretném félre kezeltetni magamat, ezért kérdezek olyanokat, akiknek több tapasztalata van mint nekem.

Orion2020 Creative Commons License 2022.03.23 0 0 21722

Azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb ellenségnek titulált paradicsom nálam nem vált ki semmi rosszat, ellenben a tartósított szeres dolgokkal, amire azonnal reagál a refluxom. A kenyér mennyiség csökkentése hatalmas hatással volt, áttérve a kovászosra plusz a kávé mérséklés.

evrynet Creative Commons License 2022.02.23 0 0 21721

Srácok, eszem a protonpumpa gátlót, nincs gyomorégés, hátfájás viszont folyamatosan nyelnem kell, mintha náthás lennék és a tutyi ott lenne a torkomban... jön fel az epém?:D vagy ez elmúlik majd? kb napi 2x1 szedek 2 hónapja lassan.

 

köcce mindenkinek :)

BurnEden Creative Commons License 2022.02.20 0 0 21720

Valaki le tudná írni milyen anti reflux mütétek vannak? Föleg olyanok érdekelnek ami visszaforditható. Esetleg tudja valaki milyen eredményei vannak ezeknek a mütéteknek?

Styco Creative Commons License 2022.02.18 0 0 21719

Ezt feltétlenül nézzétek végig. Minden pontban teljesen igaza van. Ha nincsenek meg ezek az információk, akkor reménytelennek tűnik a javulás, főleg a teljes gyógyulás. Azt a legjobb az egészben, hogy a kiváltó okot keresi - és meg is találja. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rs5-60Z-DPM&list=WL&index=66

Előzmény: Orion2020 (21717)
evi.b. Creative Commons License 2022.02.18 0 0 21718

Azt tudom, hogy gyümölcs és méz az egy jó nagy savbomba. Gondolom akkor külön-külön is savasít.

Előzmény: Orion2020 (21714)
Orion2020 Creative Commons License 2022.02.16 0 0 21717

Egy itteni tanácsra egyelőle teljesen mellőzöm a kávé minden tipusát, csökkentettem felére a kenyeret (azt is csak kovászost) és nagyon jók a tapasztalatok, sokszor egészen elfelejtem a refluxot, igaz eleget szenvedtem az utóbbi hónapban, de ebben közrejátszott a Karácsony, Szilveszter is...

Előzmény: f74p (21715)
f74p Creative Commons License 2022.02.16 0 0 21716

Sziasztok, keresnék olyan orvost aki mélyebben ismeri a reflux és a fülzúgás lehetséges összefüggéseit. A problémám szerint ha felerősödnek a refluxos tüneteim, 1-2 hét csúszással a jobb fülem elkezd egyre jobban zúgni, csengeni, rendkívül zavaró mértékben. Általában 3-4 hét elteltével lassan alábbhagy, de ehhez az is kell hogy a hétköznapinál sokkal jobban odafigyeljek a refluxomra. Egy gyenge tinnitusom kb 20 éve van mindkét fülemben, azzal már megtanultam élni, nem is remélem hogy változni fog, de ha esetleg mindkét fülemnél akár tartósabban megmaradna ez a kiugró jelenség, hát ott lehet vége lenne a dalnak... Olyan infónak örülnék a legjobban ami tényleg konkrét lehetőség, soktízezer forintos beszélgetésekből meg felesleges körökből már volt bőven. Előre is köszi :)

f74p Creative Commons License 2022.02.16 0 0 21715

Szia, én átszoktam a 3in1-re (Bravos), egész jól megvagyok vele. Ha néha vendégségben megkísértenek egy főzött koffeinessel, kb egy óra és már meg is bántam...

Előzmény: Orion2020 (21703)
Orion2020 Creative Commons License 2022.02.06 0 0 21714

Láttam, régebben szó volt itt a repcemézről.Kinek mi a tapasztalata?

Orion2020 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 21713

Egyelőre naponta egy koffeinmenteset iszom reggeli után és nagyon lecsökkentettem a kenyér mennyiséget , azt is kovászosra. Nem tudom most pontosan bemérni ennek a  hatásait , mert két hónapig kell szedjem a Milurit-ot húgysav csökkentésre, majd ha abbahagyom, akkor tudok teljes képet látni, de mindenképp ráálltam a diétára, komolyabban, mint bármikor.

Előzmény: sogormail (21710)
Kriszta1234567 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 21712

Szia,

A paleo diétát mások tapasztalatai alapján kezdtem el végső elkeseredésemben, állítólag viszonylag hamar segít. Természetesen figyelembevehzem a reflux diétát is, nem eszem semmi zsírosat.

 

Te már szedtél protonpumpa gátlót ezek szerint? Nekem sajnos eléggé fáj a gyomrom felsőrésze, valószínűleg be van gyulladva, és attól tartok, hogy ha nem szedem a gyógyszert, akár fekély is kialakulhat. Ezért kérdezem, hogy másnak hogy sikerült abbahagynia ezt a gyógyszert? Szívesen fogadok gyakorlati tanácsokat.

Előzmény: sogormail (21711)
sogormail Creative Commons License 2022.01.31 0 0 21711

"Tudnátok abban segíteni, hogyan tudnám abbahagyni a protonpumpagátló szedését?"

Leteszed a polcra a dobozt es nem veszed be. Szenvedsz par napig, aztan vagy jobb vagy nem. Kiserletezel..

Es legfokepp nem ossze vissza dietazol az epp aktualis bullshitgyogyaszat szerint. Paleo egy marhasg a magas zsirtalmu kajak miatt. Az, hogy csokkentett szendhidrattartalmu kaja kell, az megint csak egy ketes iranyelv. Salvus viz szinten bullshit, sima egyszeru szodabikarbon atartalmu viz. Pont leszokasnal sz.r a "visszacsapas" effektus miatt. Akkor mar inkabb Rennie vagy vmi hasonlo, de nem surun. Legjobb a semmi egy szigorubb dietaval.

Előzmény: Kriszta1234567 (21709)
sogormail Creative Commons License 2022.01.31 0 0 21710

koffein is, de inkabb a savak.

Keress olyan kavet ami alacsonyabb savtartalmu es rovid kavenak fozd. Espresso, risretto. Hosszu kavek a legrosszabbak refluxra a hosszan kioldodo savak miatt. 

Előzmény: Orion2020 (21703)
Kriszta1234567 Creative Commons License 2022.01.28 0 0 21709

Sziasztok,

 

Tudnátok abban segíteni, hogyan tudnám abbahagyni a protonpumpagátló szedését?

 

November közepén megállapította a doki, h néma refluxom van, és azért vannak köhögési rohamaim (ekkor még más tünetem nem volt). Protonpumpagátlót írt fel (Rabeman, 20 mg) ebből napi kettőt kellett szednem 2 hétig (mostanra tudom csak, h ez elég sok...) majd további kb 1,5 hétig napi 1 db-ot kellett szednem. Ezzel párhuzamos a laborleletből kiderült, hogy vmi bakteriális fertőzésem van, és amiatt is köhögök, így antibiotikumot is szedtem a protonpumpagátló mellé. December közepén hagytam abba mindkét gyógyszert, minden rendben volt, majd január elején-közepén a semmiből émelygés kb 1-2 napig, majd égett a gyomrom, és elkezdett fájni a bordaív alatti rész. Megijedtem, így a maradék protonpumpagátlóból kezdtem szedni napi 1-1 db-ot, néha kihagyással, mert nem szeretnék gyógyszereket szedni. Egyébként sem ettem/ittam olyasmit, ami súlyosabb refluxot okozna (pl kávé, tea, cigi, csipős, fűszeres, zsíros ételek stb) max paradicsomot ettem.

Most mégis változtattam az étrendemen is, hogy mihamarabb meggyógyuljak, áttértem a paleo étrendre+reflux diétára, és reflux elleni gyógyteát iszom minden nap, plusz néha salvus vizet. A fájdalom so-so elmúlt, és a gyógyszert szeretném teljesen elhagyni. Nektek hogy sikerült ezt kivitelezni, és mennyi idő alatt?

Orion2020 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 21708

Vagyis próbáltam kb . 2 alkalommal, de inkább kényszerből, más gyógyszer mellé adták gyomorvédőnek. Apropó, mi a különbség a Controloc és a Quamatel között?

Előzmény: Orion2020 (21706)
Orion2020 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 21707

Nem értem egészen, mi segített?

Előzmény: fistiKK (21704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!