Keresés

Részletes keresés

papugaja Creative Commons License 2007.02.20 0 0 43
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.07 0 0 42
Éljen a szabadrablás! :-(
Előzmény: NoGun (41)
NoGun Creative Commons License 2006.09.07 0 0 41
vigyázzatok a borportal.hu -s Nagy Ízutazás 2006 pályázattal ...

még ilyenek vannak:

"A felhasználási jog terjedelme: A Magyar Turizmus Zrt. a fotókat a www.nagyizutazas2006.hu és a www.itthon.hu honlapokon, illetve bármelyik kiadványában - beleértve az utánnyomást is - vagy más promóciós eszközén jogosult felhasználni. Az ARBIX Kft. a fotókat a www.borportal.hu honlapon és az ahhoz kapcsolódó nyomtatványokon jogosult felhasználni.

A fenti felhasználási jog átadásáért a pályázót külön díjazás nem illeti meg. A pályázat kiíróinak felhasználási joga nem kizárólagos, tehát a pályázó a fotókat továbbra is szabadon felhasználhatja, és rendelkezhet velük.

A pályázó neve a honlapokon, kiadványokban, promóciós eszközökön szerzőként nem kerül feltüntetésre. A pályázó utóbb a neve feltüntetésének elmaradása miatt semmiféle igénnyel nem élhet.

A pályázó szavatol azért, hogy az átadott fotók felhasználása a semmilyen akadályba nem ütközik, a fotók jogtiszták, senki felhasználási-, kiadói-, személyiségi jogát nem sértik. A pályázó a fentiekért teljes körű felelősséget vállal, és helytáll bármilyen utóbb felmerült jogdíjigényért vagy egyéb követelésért.

A pályázat kiíróinak jogutódlással történő megszűnése esetén a felhasználási jog változatlan tartalommal átszáll a jogutódra."


NoGun Creative Commons License 2006.09.07 0 0 40
Hú ez nagyon durva ...

"A pályaművek beküldésével - tehát nem csak az első három helyezett, hanem valamennyi fotó tekintetében - a pályázat kiírói (a Magyar Turizmus Zrt. és az ARBIX Kft.) megszerzik a fotóknak az alábbiakban részletezett felhasználási jogát.

A pályázat kiírói a fotókat korlátlan ideig, változatlan formában jogosultak felhasználni (az átméretezés nem minősül változtatásnak). A pályázat kiírói nem jogosultak a fotókra harmadik személynek felhasználási jogot adni."

még szép h forgalmazási jogot nem kötnek ki ...
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.31 0 0 39

Asszem, erről már volt itt szó...

Érdemes megnézni a feltételeket.

Előzmény: jhidas (38)
jhidas Creative Commons License 2006.08.31 0 0 38
Látványos Tudomány címmel fotópályázatot hirdet a Novartis Hungária fotósok és grafikusok, illetve biológiai kutatók, kutatóorvosok, orvosi és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és biológus-hallgatók számára. A pályázatra három kategóriában – Tudomány Képei, Emberközelben, Tudomány és Művészet – lehet benyújtani fotókat. A kategóriák első helyezettjei 250 000, a másodikak 150 000, a harmadikak 100 000 forint díjban részesülnek. Beküldési határidő: szeptember 30. További információ: www.latvanyostudomany.hu, 06-1-270-2822.
optikus Creative Commons License 2006.08.05 0 0 37

>mert a szerzői jog ugyanúgy "áruba bocsátható", mint bármilyen más termék

 

Na ez egy eleg csunya es alapveto tevhit, pont hogy nem adhato el mint ahogy az eredeti levelben van. Ámerikaban lehet de europaban (mo.-n) nem.

 

Előzmény: elami (32)
elami Creative Commons License 2006.08.04 0 0 36
Sziasztok!

Ne bántsuk szegény Pálinkás Róbertet, hiszen csak én citáltam ide a levelét, amiért meg is követem itt a nagy nyilvánosság előtt! Mindezt ráadásul úgy, hogy nem is érzem igazán érintettnek magam a témában. (Bár én is kiírtam egy "versenyt", amit a korábbi beszélgetések miatt direkt nem mondok már pályázatnak. )

Egyébként amiben szerintem teljesen igaza van, az az, hogy ha látom, hogy egy pályázat tiszta lenyúlás, és csak olcsón "szerzik" a minőségi képeket, akkor egyszerűen nem veszek részt benne, és kész. Mondjuk nekem nem is lenne mivel részt vennem semmiben, mivel nem vagyok fotós sem, így könnyen beszélhetek.

Azzal meg, hogy sokan még ennek ellenére is részt vesznek az ilyen lenyúlós pályázatokon, és ezzel rontják az ebből élő fotósok üzletét, szerintem elég nehéz mit kezdeni. Lehet róla itt is, máshol is beszélgetni, de attól még nem fog megváltozni a helyzet. Bár mivel tényleg csak mostanában kezdtem a témában olvasgatni ezt-azt, lehet hogy teljesen rosszul látom a dolgokat.

Üdvözlettel,
Elami

Előzmény: Ahmet (35)
Ahmet Creative Commons License 2006.08.03 0 0 35

Pálinkás úr ott hantolja az ebet jó mélyre, hogy az az 500.000 Ft, amit befektetett, azt effektíve 3-4-5 db képre fizeti ki, de itt 5 fizet 1000-et kap rendszer van, és akkor mindjárt csak 500 Ft egy kép, ami igen messze van az általa említett 60-80.000-től. Persze nyertes pályázó szemszögéből úgy tűnik, hogy drágán adta el a képet, de nem, csak sok olcsó képért egyedül ő kapta a fizut.

(A számok csak feltételezések.)

Előzmény: elami (32)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.03 0 0 34

http://mobilarena.hu/c.php?mod=10&id=19974

 

 

Haladunk... már nem csak a képtárak anyagát akarják 0 költséggel begyűjteni egyesek. Immár eljutottunk odáig, hogy egy interjút is az olvasók kérdéseiből raknak össze. :-D

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 33

Pálinkás Róbert véleményével nem tudok 100%-ig egyetérteni, de mind1.

 

Előzmény: elami (32)
elami Creative Commons License 2006.07.31 0 0 32

Sziasztok!

 

Igen, szeretnénk a guglit is meghülyíteni, és ezt nem is rejtem véka alá. ;)

 

Viszont olvasgattam egy kicsit itt-ott, és egy érdekes véleménnyel (egy levél, és rá a válasz) találkoztam egy levelezőlistán, amit be is szúrok ide:

 

Kedves Béla!

A lista tagjai többször kérték, hogy csak pályázati kiírásokat kérnek a listára, véleményeket nem, ezért, mint a lista moderátora, nem továbbítottam a leveledet a listának. Valamilyen technikai hiba folytán úgy tűnik, mégiscsak kiment, úgyhogy melléteszem a válaszomat is, amit eredetileg csak Neked írtam, hogy ne legyen egyoldalú az információ.

Mivel én is fényképész vagyok, és ismerem ezt a problémát (mindkét oldalról - már sikeres fotópályázatot is bonyolítottam le, és nyertem első díjat is mások által kiírt pályázaton), ezért szeretnék pontosítani azon, amit írsz. Jogilag ugyanis nem helytálló, amit írtál.

Egy pályázati kiírás, amennyiben a pályázó egyetért vele és ezt jelzi, jogilag egy SZERZŐDÉS. Sokan nem értik, hogy mi minden számít szerződésnek, és (tévesen) azt hiszik, csak az a szerződés, amikor mindkét fél aláír egy papírt. Jogilag például az is szerződésnek minősül, ha felszállsz a buszra, mert a jog szerint a felszállás (a szolgáltatás igénybevételének ténye) a közzétett utazási feltételek elfogadását jelenti, tehát szerződés. Ezért van joga a BKV-nek megbüntetni, ha nem vettél jegyet (magyarul megszegted a szerződési feltételeket).

Amikor egy szerző egyetért a pályázati kiírással, és ezt jelzi azzal, hogy beadja a munkáját egy pályázatra, akkor éppen azt a jogát gyakorolja, ami jár neki a szerzői jog szerint: hogy azt csináljon a saját munkájával, amit akar. Ebbe beletartozik az is, hogy eladhatja, felhasználási jogot adhat bárkinek, vagy akár el is ajándékozhatja ingyen. Ha a pályázati feltételek, amiket elfogadott, tartalmazzák azt, hogy a pályázat kiírója felhasználhatja a beadott képeket, és azt, hogy ezt milyen módon/formában teheti meg, azzal a pályázó ezt a jogot megadta a kiírónak, tehát további szerződés NEM szükséges. Akkor lenne az, ha a kiíró az elfogadott pályázati feltételekben leírt módoktól eltérően akarja felhasználni a képet.

Ha ez nem így lenne, Te és más alkotók soha nem tudnák eladni a munkájukat - azért tehetik meg, mert a szerzői jog ugyanúgy "áruba bocsátható", mint bármilyen más termék, és azt, hogy kinek és milyen feltételekkel adja meg ezt a jogot, az teljes egészében az alkotó döntésén múlik. Ez a jogi kérdés másik oldala. A törvény nem tiltja meg egy alkotónak, hogy eladja vagy pályázaton nyerjen az alkotásával, mert ezzel éppen az alkotót korlátozná.

Ez a kérdés sok vitát vált ki fotós körökben. Ezek a viták többnyire eléggé egyoldalúak. Vannak fotósok, akik rendszeresen megpróbálnak "óva inteni másokat a gonosz pályázatkiíróktól". Ez egyoldalú, szemellenzős nézőpont. Például az a fotópályázat, aminek én voltam az egyik szervezője, szintén feltételként szabta meg a pályázati kiírásban azt, hogy felhasználhatjuk a képeket a saját kiadványainkban (szerző feltűntetésével) de nem adhatjuk el, vagy csinálhatunk más módon pénzt a mások munkájából. A pályázatszervezőkre kígyót-békát kiabálók szeretik figyelmen kívül hagyni azt, hogy egy pályázat csak akkor, és úgy fog működni, ha kölcsönös előnyökkel jár. Sok fotós azért szegény, mert nem vette észre, hogy változott a világ. A mi pályázatunkon (még nem ért véget a zsűrizés) kb. 400.000 Ft értékű a díjak összértéke. Mit gondolsz, ki töltött sok-sok órát azzal, hogy szponzorokat szerezzen, akik a legjobb alkotókat megjutalmazzák? A nyertes kép alkotója egy negyedmillió Ft-os profi EPSON nagy formátumú fotónyomtatót fog kapni. Ennyit egy eladásból (és talán összesen sem) soha nem kapna ezért a képért. Így működik egy pályázat. Mit gondolsz, ki költött több, mint félmillió Ft-ot a pályázati weboldal elkészítésére és a pályázat meghirdetésére? Több, mint 600 munkaórát tervezéssel, grafikával, weboldal készítéssel, stb.? Ki fizeti a weboldal fenntartásának költségeit?

Az a koncepció, hogy egy pályázaton csak a beküldő fotós dolgozott és teremtett értéket, ugyanolyan elvakult, mint az ellenkezője. Egy jó pályázatban a fotós is és a kiíró is beletette a saját részét, és egy pályázatszervező ugyanúgy megdolgozik a pályázat sikeréért, mint a fotókat beküldő alkotók. Nem beszélve arról, hogy a kiíró költségei, ha úgy tetszik, "befektetése" a pályázat sikerébe sokkal nagyobb, és neki sokkal több vesztenivalója van, mint a fotósnak.

Persze, mint mindenhol, itt is vannak hiénák, cápák, nyerészkedők. De ez nem a pályázatok specialitása, ez egyfajta "ügyeskedő" embertípus specialitása.

Tehát nem kell a fürdővízzel a gyereket is kiönteni. A jogos figyelmeztetés nem úgy hangzik, hogy "óvakodj a pályázatoktól", hanem úgy, hogy figyelmesen olvasd el a kiírást, a feltételeket, és a feltételek PONTOS ismeretében döntsd el, hogy részt akarsz-e venni vagy nem. Az olyan pályázatokat, ahol a szerző minden jogot át kell hogy adjon a kiírónak, érdemes messze elkerülni. Az olyanokkal, ahol csak használati jogot ad, de saját maga a továbbiakban is szabadon rendelkezhet a képével, amennyiben a feltételek elfogadhatóak, nem látok semmi problémát. Ezt adom cserébe a pályázat kiírójának az általa elvégzett munkáért. Ami, megjegyzem, sokkal több, mint a legtöbb pályázó valaha is gondolná. A pályázat, aminek egyik szervezője vagyok, nekem eddig kb. 600 munkaórába és több, mint 500.000 Ft-ba került. Ez minden, csak nem "olcsó", mint ahogy Te valószínűleg elképzelted, amikor azt írtad, hogy "hogyan szerezhetek be jó ötleteket olcsón". Az az igazság, hogy a fotós szakmában olyan nagy a tülekedés, olyan sok fotós verseng a kevés megrendelésért, hogy egy átlagos jó képért nem nagyon fizetnek 60-80 ezer Ft-nál többet. Ennél a legolcsóbb pályázat kiírása is lényegesen többe kerül, és többet is fizet (pénzben vagy nyereményben) a nyertes munkáért. A cégek többsége nem azért írja ki ezeket a pályázatokat, hogy "olcsón" jusson jó fotókhoz, hanem azért, hogy sok fotós versenyezzen, és így sokból lehessen a legjobbat kiválasztani. Ezzel mindenki jobban jár: nekik nem kell "zsákbamacskát" venniük (ha megbíznak egy fotóst, ha az eredmény nem tetszik nekik, akkor is ki kell fizetniük), a díjat pedig az kapja, aki a számukra legjobb fotót készítette. Mi ezzel a probléma? Ha fair-ek a feltételek, akkor szerintem semmi.

Ahogy Te írtad, "Az ötlet érték, tessék az ötleteket megbecsülni és megfizetni.". Ez ugyanúgy érvényes a pályázatok kiíróira: ők is ötleteket, értéket, lehetőségeket hoznak létre, és általában a szokásoson felül megjutalmazzák a legjobb munkák alkotóit. Legalábbis azok, akik becsületesen, tisztességes pályázatokat írnak ki, ezzel megjelenési lehetőséget, fair versenyben, a művészi érték szerint nyerhető nyereményeket és más, értékes dolgokat biztosítanak a pályázóknak. Ők is dolgoznak ezzel, és legtöbbször sokkal többet, mint amennyi időbe egy pályázatra beadott kép elkészítése került. Azt elvárni, hogy mindezt a pénzt és időt "jótékonyságból", számukra minden haszon reménye nélkül tegyék, egyszerűen naivitás. Ha olyan törvény születne, ami illegálissá tenné a kiíró számára is hasznot biztosító pályázatokat, akkor a pályázatok megszűnnének, és a fotósok (beleértve Téged és engem) kezdhetnének házalni a munkájukkal. Nagyon sok világhírű fotós kezdte a pályafutását fotópályázatokon. Szóval, nem a pályázat, és a kiírónak ebből származó haszon az ellenség. Meg kell tudni különböztetni a fair és a nyerészkedő pályázatokat.

Nagy fiúk és lányok vagyunk, mindenki meg tudja ítélni magának egy pályázat feltételeinek elolvasása után, hogy részt akar venni vagy nem. Akit "meg kell védeni" mert "szegényt becsapják, kihasználják" (magyarul: nem olvasta el a pályázati feltételeket), azt a piacon is be fogják csapni és a TV-shopban is meg fog venni minden vackot. A cél az hogy nőjünk fel, értsük meg, hogy piacgazdaság van, a legtöbb pályázat ugyanolyan üzlet, mint a TESCO, és tanuljuk meg "megvédeni magunkat" anélkül, hogy minden pályázat-kiírót egy kalapba próbálnánk beletuszkolni.

Üdvözlettel,

Pálinkás Róbert


>
> Tisztelt lapszerkesztők és mindenki!
>
> Had hívjam fel mindenki figyelmét egy aprónak tűnő ámde lényeges dologra.
> Manapság a fotópályázatok nagy része a "Hogyan szerezzünk be jó ötleteket
> olcsón" című marketingfogás szellemében kerülnek kiírásra.
> A szerzői jogi törvény (amely alaptörvénynek számít, tehát semmi más
> jogszabály vagy szerződés nem tartalmazhat vele ellentétes kikötést, vagy ha
> tartalmaz az a törvény előtt semmis) kimondja: a szellemi alkotások
> (beleértve az egyéni elképzelés alapján megvalósult fotográfiát)szerzői
> joggal védettek, ahhoz a szerzőnek ELIDEGENÍTHETETLEN joga kötődik.
> Ez azt jelenti, hogy a felhasználás tekintetében a szerzővel történő
> megegyezés szükséges. Erről a jogról a szerző érvényesen nem mondhat le,
> mert az alapvető személyi jogok körébe tartozik.
> Egy fotópályázat kiírója nem kerülheti meg ezt a jogot azzal a kikötéssel,
> hogy "a résztvevő tudomásul veszi, hogy a beküldött pályaműveket a kiíró
> felhasználhatja". A kiíró eldöntheti mely pályaműveket díjazza a kiírásnak
> megfelelően
> (Kártyaolvasóval, sztereó hengszóróval plüsmacival stb) de nem tehet olyan
> kitételt, hogy a beérkezett művek fölött bármilyen felhasználási jogot
> gyakorol! Ha bármely pályázatra beérkezett művet fel akar használni (akár a
> kiíró akár a szponzor) ahhoz a szerzővel történő külön megállapodás
> szükséges!
> Ez aló csak a kimondottan a pályázat prospektusában, vagy a pályázathoz
> kötődő hirdetési és sajtó anyagokban történő felhasználások lehetnek
> kivételek.
>
> Az ötlet érték, tessék az ötleteket megbecsülni és megfizetni.
>
> Tisztelettel:Tőke Béla fotográfus

 

Szerintem ez elég meggyőző írás, én a hatására a saját kiírásomat is módoítottam kissé.

 

Üdvözlettel,

Elami

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 31

Bocs, itt még tetézték a dolgot ezzel a kissé idiotikus, hogyan hülyítsük meg a gúglit tipusú "versennyel" is...

Ettől függetlenül már nekem is kezd elegem lenni az effajta "pályázatokból", holott még soha, egyetlen pályázaton sem indultam és asszem, nem is fogok.

 

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 30

Valóban, lehet, hogy amit leírtam, az egy kicsit szigorúnak tűnik a webes tárhelyekre postolt fotók esetében. Ami a zsűrit illeti, az ilyen helyeken a népítélet teljesen rendben lévő dolog. Ami viszont a képek további felhasználását illeti, azt gondolom, a szerzőnek mindenképpen meg kell hagyni a képeivel való rendelkezés jogát.

 

(említettem a kivételt: amikor valaki kifejezetten, szerződéssel eladja a képét szabad felhasználás céljára)

 

Az ilyen webes feltöltőhelyeknél a szerző előre megismerkedhet a hellyel, annak szokásaival, megjelenési formájával, ez alapján dönt, hogy odateszi-e a képét. Más felhasználás (újságcikk, könyv, más helyre belinkelés, "alkatrészként" való felhasználás) azonban szerintem csak úgy etikus, ha előtte a fotós rendelkezhet, hogy ahhoz_a_felhasználáshoz hozzájárul-e.

 

EZ az én véleményem és tanácsom. Azt gondolom, ezeket a dolgokat nem törvényeknek, hanem a szakmai szervezeteknek és az ittenihez hasonló közösségeknek kell szabályozni. A törvénykezés annyira rossz, hogy ha azt belekeverjük a játékba, attól csak rosszabbá válhat.

Előzmény: elami (29)
elami Creative Commons License 2006.07.31 0 0 29

Kedves slr!

 

Amit az általam ajánlott pályázatról tudni kell:

Fő célja egy alacsony költségvetésű fotós oldal népszerűsítése. Nincs nevezési díj, és a nyeremények sem kimondottan anyagi jellegűek. (Konkrétan az oldal egyéb, fizetős funkcióinak használatára nyer jogot a legjobb kép készítője.) A zsűri helyett maguk a felhasználók döntik el szavazással, melyik kép a legszebb, melyik fog nyerni. Mondjuk úgy, hogy csak közönség-díjas képek lesznek. A pályázat tárgya, a nevezés -, a szavazás-, az elbírálás feltételei, és a díjak- ha röviden is, de szerintem korrekt módon fel vannak tüntetve.

 

A végére pedig odabiggyesztettem egy - ezek szerint nem túl korrekt - részt:

"A nevezéseddel hozzájárulsz, hogy képedet esetlegesen kiállításokon, újságokban, vagy egyéb fórumokon szerepeltessük. Mindezt természetesen a neved, és egyéb közölni kívánt információid megjelölésével tesszük."

 

Be kell valljam, hogy talán túl naívan, de arra gondoltam, hogy ez így mindenkinek megfelelő megoldás. Az oldal reklámozása céljából megfelelő minőségű kép-anyag gyűlik össze. És ami még fontos, a kép készítőjének egy témábavágó felületen megjelenhet a képe, és a neve is. Ezzel kapcsolatban kell újból megjegyeznem: Az oldal több mint egy éves működése során ilyenre még nem volt példa, hisz bármilyen prospektusba, vagy bárhova bekerülni több képpel, és reklámmal jelentős összegekbe kerül. A képeket más célokra sem használtuk fel még soha.

 

Viszont, hogy a kérdésedre is válaszoljak, ha elfogadom, hogy csak az lehet pályázat, amit leírtál, akkor az általam kiírt "valamit" még nagy jóindulattal sem lehet pályázatnak nevezni. A további vitákat elkerülendő idézőjelbe is raktam a fotópályázat szót a címben, és ezentúl csak versenyként hivatkozok a dologra. ;)

 

De itt felmerül bennem a kérdés, amit már fel is tettem korábban:

Van erre valami törvényi szabályozás? Mit lehet pályázatnak nevezni, és mit nem? Milyen feltételeknek kell megfelelni egy törvényes pályázatnak? Az általam kiírt versenyt lehet-e pályázatnak nevezni, vagy sem? Mert ha csak az etikus viselkedésre, és egyéb hasonló normákra hagyatkozhatunk, akkor elvileg teljesen felesleges vitatkozni erről bárkivel is, úgyis azt csinál, amit akar.

 

Én szeretném úgy csinálni ezt a dolgot, ahogy kell, persze az oldal anyagi keretei között. A fizetett zsűri tehát kilőve. Ha emiatt nem lehet pályázatnak hívni, akkor versenynek fogom hívni, vagy bármi másnak. Ha az ominózus résszel (idézet) gond van, akkor kiszedem, átírom, stb. Nekem a cél az, hogy minél több résztvevő legyen, és ez csak úgy megy, ha mindenki megfelelőnek gondolja a feltételeket, tehát korrekt feltételeket szeretnék kiírni. Ezért is kérdezősködtem első hozzászólásom végén.

 

Üdvözlettel,

Elami

 

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 28

Kedves Elami!

 

Ha valaki kereskedni akar, sajnos nagyon sok szabálynak kell eleget tennie. Nem tehet saját belátása szerint, engedélyeztetni kell a tevékenységet, és ami a legcsúnyább, adózni kell, meg mindenféle ronda adminisztrációs kötelezettségeknek is eleget kell tenni.

 

A fotópályázat kiírás ennél sokkal kevésbé kötött tevékenység, itt főleg önként vállalt etikai normáknak kell eleget tenni. Bármennyire jól esne is, nyilvános pályázatot nem szabad átgondolatlanul, önkényes feltételekkel meghirdetni. Mivel a fotó alkotás, egyszerűen nem lehet a szerzőket megfosztani elemi jogaiktól.

 

A díjazásnál a pályázóknak tudniuk kell a versenyfeltételeket. Ezért a pályázatnak már a kiírása is szakértelmet igényel. A pályázóknak tudniuk kell, hogy mi alapján fogják elbírálni a pályaműveiket, ezért kell kategóriákat meghatározni, és megfogalmazni a témát, a módszert, a pályázók körét, és a pályaművek jellemzőit (egyéni kép, sorozat, stb.). Nem mindig korrekt dolog együtt versenyeztetni profikat és amatőröket, és nehezíti a korrekt értékelést és az egyenlő esélyeket, ha nem korlátozzák a beköüldhető pályaművek számát.

 

Aki pályázatot hirdet, annak illik biztosítani a zsűrizés szakmai színvonalát és pártatlanságát. Ez persze pénzbe kerül, hiszen zsűrit kell felkérni, a pályázóknak pedig előre tudniuk való, hogy ki lesz a zsűri,

 

Nem való a pályázatokat más képfelhasználással összekötni. Aki pályázaton indul, az a pályázathoz kapcsolódó verseny és kiállítás céljáraadja oda a képét. Más célú felhasználásról külön való megállapodni. Különösen nem való "szabad" felhasználást kikötni. Egy szerzőnek elemi joga eldönteni azt, hogy milyen kiadványban, környezetben, minőségben, esetleg vágásban jelenik meg az alkotása. Ez alól kivétel az, ha szabad felhasználásra eladja az alkotását, és erről szerződést kötnek. Ezt a szerződést azonban szerintem nem való egy pályázati kiírásba elbújtatott szöveggel helyettesíteni.

 

A fotósoknak és a kiadóknak is elemi érdeke, hogy minél több, minél értékesebb pályázat legyen. Aki veszi a fáradságot és korrekt feltételekkel hirdet pályázatot, az joggal sérelmezi azokat a pályázatokat, amelyeknél megspórolják a zsűrit, a gondos előkészítést, a korrekt díjazást és a tisztességes feltételeket.

 

Nem ismerem a Ti pályázatotok részleteit. A fentiek tükrében hogyan értékelnéd a Ti pályázatotokat?

Előzmény: elami (23)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 27

Kérlek, ne veszítsd el. A fórum egy olyan hely, ahol meg lehet(ne) beszélni dolgokat egymással. Ha a felek elveszítik az önkontrollt, annak durva beszólások, kölcsönös sértések a következményei, ráadásul ahogy szállnak a pofonok a szélben, olyan is beletarthatja véletlenül az arcát, aki nem is érdemelte meg.

 

Kérlek téged és minden más fórumozót is: olyan hangot üssünk meg, amit szemtől szemben, terített asztalnál is vállalni tudnánk. Ne kövessük a magyar állam gyakorlatát, a bűnösség vélelmét.

 

Ha így teszünk, lesz rá lehetőségünk, hogy érdemben megbeszéljünk dolgokat. Ellenkező esetben csak meddő átkiabálásra számíthatunk anélkül, hogy a vitázó felek szóba állnának egymással.

Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.31 0 0 26

2. - a más pályázatos topikokban már többek által nehezményezett: küldjetek jó sok képet ingyen, én meg csinálok velük amit akarok.

Az egy dolog, hogy esetleg a nyertes képekkel csinálsz amit akarsz, de hogy a nyeretlenekkel is, az már a pofátlanság kategóriája.

Bocs, de a te kiírásod rövid idő alatt az 5. vagy 6. ami hasonló feltételekkel jön, elvesztettem az úri modoromat.

Előzmény: elami (25)
elami Creative Commons License 2006.07.30 0 0 25
Kedves Ló Fauszt!

1. Teljesen igazad van, igyekszem népszerűsíteni az oldalt. Hol fizetett hirdetésekkel, hol azzal, hogy mondjuk ide írok, ahol ha jól láttam a témában érdekeltek pont a pályázatokról beszélgetnek. És bár ha jól emlékszem, én még nem szórtam szemetet senki postaládájába, de elfogadom, legyen igazad, én spammer vagyok. Egyébként ha nem írom le, hogy én vagyok a rendszergazda, akkor nem lenne ezzel gondod?
2. A pályázaton teljesen ingyen vehetsz részt, így nem igazán értem. Mi ezen a szabad rablás? A hatalmas nyereményeket hiányolod? Mivel nem sok pályázatot írtam még ki, így örülnék az építő kritikának, hogy legközelebb jobban menjen.
3. Én kérek elnézést mindenkitől akit megzavartam, nem szerettem volna itt lábatlankodni.

Üdvözlettel,
Elami

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.30 0 0 24

1. spammer

2. a feltételek (már ha komolyan vesszük, hogy ez pályázat és nem egyszerű néphülyítés) kimerítik a szabadrablás fogalmát.

3. elmész a ...ba

Előzmény: elami (23)
elami Creative Commons License 2006.07.30 0 0 23
Sziasztok!

Én is ajánlanék egy pályázatot:
Pillangószív

És az előző kommenteket elolvasva megszóróm a fejem hamuval, de mint fenti oldal adminisztrátora én is beleírtam a kiírásba, hogy a képeket esetlegesen máshol is megjelentetnénk az oldal reklámozása céljából, a feltöltők adatainak feltüntetése mellett.

Mondjuk hozzátartozik a dologhoz, hogy a több mint egyéves működés alatt ilyenre még nem volt példa.

Egyáltalán van erre a kérdésre valami törvényi szabályozás? Tudtok erről valamit?

Üdvözlettel,
Elami
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 22

Pár hete még ott tartottam, hogy megpróbálom kicsit komolyabban venni a fotózást. Sőt! Odáig "süllyedtem", hogy a Panasonic idei pályázatára feltöltöttem pár képet.

Aztán próbáltam e-mailben érdeklődni tőlük egy-két részletről, de válasz a mai napig nem jött. Egy heti várakozás után onnan is leszedtem a képeimet. Pedig az ilyen tipusú kiírásokhoz képest még korrektnek tűnt a társulat, mivel ők csak a díjazott képekre tartanak igényt.

Na mind1, én már letettem a lantot... illetve a gépet. :-)

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 21

"A képeken számítógépes

eljárással nem szabad módosítani."

 

"a pályaműveket

lehetőleg elektronikus formában (CD-n) küldjék be"

A nem díjazott képek feletti szabad rendelkezés nem korrekt. Kíváncsi vagyok, van-e olyan fotós szakmai szervezet, amely ajánlást készít pályázatok kiírásához, illetve amely minősít kiírásokat, hogy azok eleget tesznek-e az alapvető etikai elvárásoknak.

Előzmény: DIE_ROBOTER (20)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.07.28 0 0 20
A következő:

Látványos Tudomány

"Pályázó tudomásul veszi, hogy a pályázat kiírója a beérkezett pályamûvek felhasználási jogát - ideértve a földrajzi és idõbeli határok nélkül történõ tetszõleges számú reprodukálás, közlés és kiállítás jogát is - vagyoni ellenszolgáltatás nélkül megszerzi. Az érvényes pályázat feltétele a pályázó által kitöltött, aláírt és visszaküldött pályázati lap, amely a pályázó nyilatkozatát is tartalmazza."

Úgy látszik, ez már divat lett.
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.07.24 0 0 19
Bocsi, le vagyok maradva.
Előzmény: DIE_ROBOTER (18)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.07.24 0 0 18
Szépséges Magyarország fotópályázat

"Nevezési díj nincs, viszont az alkotó tudomásul veszi, hogy a pályázatra beadott képeit - nevének feltüntetésével - a kiadó térítésmentesen, szabadon felhasználhatja kiadványaiban. "

Valamiképpen díjazott képeknél ezt normálisnak tartom, de az összes képre?
Ez akár több száz felhasználható, minőségi képet jelenthet.
Nekem kezd gyanús lenni ilyen esetekben, hogy nem maga a pályázat a cél, hanem egy jó kis anyag összegyűjtése, relatíve olcsón.
papugaja Creative Commons License 2006.07.14 0 0 17
"Alulírott pályázó tudomásul veszem, hogy a pályázat kiírója a pályázati anyagom valamennyi elemét kiadványaiban – a nevem feltüntetésével – korlátozás nélkül felhasználhatja."
Előzmény: bakgab (15)
eke Creative Commons License 2006.07.11 0 0 16
aki hülye velük tart...
Előzmény: bakgab (15)
bakgab Creative Commons License 2006.07.11 0 0 15
www.pannon-literatura.hu/palyazat
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.11 0 0 14
Asszem a Fotómozaik e havi számának Pályázatok szekciója... most nincs kéznél, de mintha ott láttam volna.
Előzmény: eke (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!