Keresés

Részletes keresés

Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6249

Szegény barátom, nem akartam emlékeztetni arra a történelmi beégésére ami a Magyar Szabadkömüves Fórumban történt. Pár nappal belépése után ez év júliusában, kb. 20-an akadtak ki a folyamatos okoskodásai és ostoba magyarázkodásai miatt. De ahogy Ön látja a dolgokat, mind a 20 személy egy elvetemült ádáz gazember volt akik az Ön igazát és "tudományos" munkáját nem fogadták el és Ön ellen fordultak. Tehát röviden, bennük volt a hiba és ezért kellet szószerint elmenekülnie a Fórumból. Ahol azóta is olvashatóak szellemes és föleg értékes bejegyzései.

 

Utószóként hagy idézzem Bástya elvtárs szavait: "Szerénység, ne tömjénezze magát! Ha én valamit szeretek magamban akkor az a szerénység!

 

UI: Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet!

Előzmény: Lalo (6248)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6248

Lépcsőházi gondolatok. Ugye ez már nem jut el Nosce Orbishoz, mert ő elbúcsúzott tőlünk.

 

Azt javasolta, hogy "ülj be a saját sötét szobádba és gondolkozz el elöbb azon, hogy mit szeretnél leírni."

 

Megpróbáltam, beültem a szobámba és leeresztettem a redőnyöket, hogy sötét legyen. (Mert amúgy besüt a nap.) S ahogy gondolkoztam, gondolkoztam, rájöttem, Nosce Orbis meglehetősen ellentmondásosan gondolkozhat, legalábbis a megnyilvánulásai alapján.

 

Folyamatosan azt mantrázta, hogy mivel nem vagyok szabadkőműves, téves dolgokat terjesztek. De ezekről a téves dolgokra nem volt hajlandó rámutatni. Aztán azt is írta, hogy rám értve, hogy "én szavam a szent írás és más meg fogja be a pofáját". Ez nagyon furcsa, mert én semmi ilyesmit, sem szó szerint, sem máshogy, de hasonló jelentéssel nem mondtam. Végig kértem, hogy mondja már el hibás állításaimat, de nem tette. Ezt könnyű ellenőrizni, bárki visszapergetheti az itt leírtakat. Viszont éppen ő és kebelbarátja szeretett volna engem elhallgattatni. S erre egyetlen "érvük" volt, hogy aki nem szabadkőműves, az ne beszéljen a szabadkőművességről.

 

Ezzel persze nem értek egyet, ezt ki is fejtettem a 6246-os hozzászólásomban: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137785351&t=9027376

 

De ha valaki elfogadná ezt az abszurd elképzelést, hogy csak olyasmiről szabadna szólni, amely dolgot valaki belülről ismer, akkor megkérdezem: Nosce Orbis Lalo-nak érzi magát? Honnan veszi bátorságot az én belsőmre, gondolkodásomra vonatkozóan megnyilatkozni, ha ő nem én?

 

Persze lehetne, ezt a doktrinát elvetve egymás megnyilatkozásait elemezgetni. De cikipartnerem nem olvasta az én írásaimat, én pedig nem olvashatom az ő írásait, mert olyanok nincsenek. (Legalábbis eddig nem derült ki az ellenkezője.)

 

 

Előzmény: Nosce Orbis (6245)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6247

Rájöttem alapvető problémádra: abszolút érvényűnek tekinted azt a szlogent, hogy "amihez nem értek, így nem szólok hozzá".

 

De ez nem így van.

 

Nem kell ahhoz atomfizikusnak lenni, hogy az atomfizika történetéről írjunk.

 

Nem kell ahhoz postásnak lenni, hogy a postaszolgálatok történelmi fejlődését és szerepét a társadalomban boncolgassuk.

 

Nem kell ahhoz politikusnak lenni, hogy a politikatörténelmet tárgyaljuk.

 

Nem kell ahhoz örökéletűnek lenni, hogy a történelmről írhassunk.

 

...

 

 

Nem kell ahhoz kannibálnak lenni, hogy a kannibalizmus szerepét, jelentőségét vizsgálhassuk.

 

Nem kell ahhoz szabadkőművesnek lenni, hogy szabadkőművesség történetéről publikáljunk.

 

 

Figyelmedbe ajánlottam korábban H. Balázs Éva (https://hu.wikipedia.org/wiki/H._Bal%C3%A1zs_%C3%89va) és L. Nagy Zsuzsa (https://hu.wikipedia.org/wiki/L._Nagy_Zsuzsa) műveit a szabadkőművességről. Ezeket a komoly szabadkőművesek rendkívül nagyra becsülik. Pedig nem szabadkőművesek. Általában is a nagypáholyok támogatják a profán kutatók munkáját, archívumaikat megnyitják előttük. Erre a legeklatánsabb példa az UGLE ilyen irányú tevékenysége. Az első ilyen kutató Magyarországról Péter Róbert volt (http://epa.oszk.hu/00800/00861/00029/pdf/peter.pdf), de már én is két ízben kutattam az UGLE archívumában és a magyar anyag jelentős részét lefényképeztem.

 

Mindezeket nem Nosce Orbis-nak írtam, hanem azoknak, akiket esetleg zsákutcába vezetne, meggátolná abban, hogy megértsék az összefüggéseket és ezáltal dezinformálná őket.

Előzmény: Nosce Orbis (6242)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6246

"csak az, hogy mit tesznek, hogyan befolyásolják a társadalmat, a történelmet"

 

"Már ez a megközelités is helytelen, egy szabadkömüves nem akarja befolyásolni a történelmet vagy a társadalmat,"

 

 

De igen. Ha csak a magyar történelmet nézzük:

 

Számtalan jótékonysági egyesületet alapítottak, tartottak fenn és vezettek páholyok.

 

Lásd: http://szk.referata.com/wiki/J%C3%B3t%C3%A9konys%C3%A1gi_egyes%C3%BCletek

 

Hasonlóképpen közművelődési egyesületeket.

 

Lásd: http://szk.referata.com/wiki/K%C3%B6zm%C5%B1vel%C5%91d%C3%A9si_egyes%C3%BCletek

 

És voltak közvetlenül társadalmi reform célú alapításaik:

 

Lásd: http://szk.referata.com/wiki/T%C3%A1rsadalmi_reform_c%C3%A9l%C3%BA_egyes%C3%BCletek

 

Talán a legfontosabbak ezek közül az Általános titkos választójog országos szövetsége, a Párbajellenes szövetség, és a Budapesti önkéntes mentő egyesület.

 

Befolyásos volt a nyilvános szabadkőműves társadalmi, politikai lap, a Világ, amelynek szabadkőművesek voltak a szerkesztői, a páholyok tartották fenn, főmunkatársa volt Ady, sokáig főszerkesztője Supka Géze főmester, majd nagymester. Voltak helyi publikus szabadkőműves lapok is a belső kiadványokon kívül: http://epa.oszk.hu/00000/00021/00025/0007-1ca.html fenn

 

És ne feledkezzünk meg az első szabadkőművesnek is tekinthető magyar kiadványról, Kazinczy Orpheusáról.

 

A Draskovich obszervancia valóságos társadalmi programot dolgozott ki. Ezt képviselték tagjai, amikor sokáig támogatták II. József reformjait. (Más kérdés, hogy később, a németesítés miatt szembefordultak vele.) http://szk.referata.com/wiki/%C3%89rtelmis%C3%A9giek_a_szabadk%C5%91m%C5%B1ves_p%C3%A1holyokban

 

Kossuth 1852-es USA-beli felvétele előtt, de még inkább után, az amerikai szabadkőművesek gyűjtéseikkel támogatták a magyar szabadságharcosokat, a magyar emigrációt.

 

Hasonlóképpen 1945-50 között mind pénzügyi, mind természetbeni támogatást kapott a hazai szabadkőművesség, amelynek jelentős része a páholyház felújítására szolgált, de sokat segíthettek ebből a rászorulókon, s nem csak a szabadkőművseken.

 

Arthur H. Keil amerikai magyar szabadkőműves, főmester 1956-ban segélyezési alapot hozott létre, amely főként a "disszidenseket", de az itthon maradókat is támogatta, legnagyobb részt a páholyok adományaiból.

 

A szabadkőművesség már a létével is társadalmi folyamatokat indított el:

 

Lásd a pápák kiátkozásait, a diktatúrák betiltásait:

 

http://szk.referata.com/wiki/Hivatalos_dokumentumok_a_szabadk%C5%91m%C5%B1vess%C3%A9gr%C5%91l

 

Az USA-ban erre példa a Szabadkőműves-ellenes Párt (Antimasonic party) megalakulása volt 1827-ben New York Államban, amely rövid fennállása során jelentős sikereket ért el. Sokak véleménye szerint a mormonizmus is a szabadkőművesség alapján alakult ki. http://www.galilei.hu/sajto/mormonok.htm

 

Richard Coudenhove-Kalergi a Páneurópai Unió mozgalom létrehozóját szabadkőműves páholya támogatta, többek között ennek eredményeképpen jött létre az EU.

 

Egyszóval meglehetős információhiányra vall idézett mondatod...

 

Hogy is mondta Lenin elvtárs: Tanulni, tanulni, tanulni!

 

(Ha már ilyen részletes információkkal rendelkezel kommunistaságomról.)

 

 

 

 

Előzmény: Nosce Orbis (6245)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6245

"csak az, hogy mit tesznek, hogyan befolyásolják a társadalmat, a történelmet"

 

Már ez a megközelités is helytelen, egy szabadkömüves nem akarja befolyásolni a történelmet vagy a társadalmat, ezt ha valaki akarja akkor mint magánember teszi és nem szabadkömüves. Nem hallottam még egy szabadkömüvestöl sem azt a mondatot elhangzani, hogy "én mint szabadkömüves a társadalmat akarom befolyásolni"

 

Erre értem azt, hogy aki nem tudja miröl szól ez az egész, nem ismeri az esszenciáját valaminek akkor az jobb ha attól távol tartja magát mielött olyan dolgokat állit ami elég könnyen félreérthetö.

 

Inkább azt javasolnám, hogy ülj be a saját sötét szobádba és gondolkozz el elöbb azon, hogy mit szeretnél leírni. A másik oldalról pedig az, hogy ha más ember véleményét nem fogadod el, nem is gondolkozol rajta, hogy esetleg tévedhetsz te is, akkor felesleges is tovább erröl beszélgetni. De ezen sem csodálkozom mert olyan mint te aki a kommunizmusban szocializálódott és ahol az "én szavam a szent írás és más meg fogja be a pofáját" volt a szent írás azzal nem lehet norm;alis keretek között beszélgetni.

 

Részemröl ennyi, téma befejezve, további szép napot és kellemes ünnepeket!

Előzmény: Lalo (6243)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6244

"amihez nem értek, így nem szólok hozzá"

 

Szeretném már látni, hogy az általam választott, a szabadkőművességet történetében kutató munkám eredményei miben hibásak. Az itt elhangzott lesajnáló, dehonesztáló vélemények minden érv mellőzésével, zsigerből keletkeztek. Akinek nem tetszik amit művelek és ezt meg is tudja indokolni észérvekkel, azzal lehet értelmesen kommunikálni. Eddig - mostanában - ilyennel itt nem találkoztam.

Előzmény: Nosce Orbis (6242)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6243

Mint említettem, én a szabadkőművesek cselekedeteit, a szabadkőművesség történetét kutatom és publikálom ezzel kapcsolatos eredményeimet. Egyéb engem nem érdekel. Nem érdekelnek az ún. titkok, a "misztériumok", stb. Kizárólag a történteket akarom feltárni és közreadni.

 

Hasonló ez valamennyire a művészeti alkotások elemzésére. A művek értékelése teljesen független lehet a művészek fejében levő ideológiáktól, művészeti elméletektől. Pl. Balzac royalista volta nem gátolta meg, hogy kiváló realista műveket alkosson, vagy az egyes, a fizika fejlődésével elavulttá tett színelméletek híveinek  műalkotásai egyáltalán nem avultak el.

 

Szóval engem abszolute nem izgatnak a szabadkőművesek véleményei a szabadkőművességről, csak az, hogy mit tesznek, hogyan befolyásolják a társadalmat, a történelmet.

 

Lehet ezt kevesellni - akkor tessék meghaladni -, de létjogosultságát megkérdőjelezni nem lehet. Eredményességét lehetne kritizálni, de ilyesmi itt eddig nem fordult elő, csak indoklás nélküli cikizés "vitapartnereim" részéről. Kénytelen voltam felvenni ezt stílust, ugye amilyen az adjonisten, olyan a fogadjistem.

 

Örülnék, ha logikus, érvelő vitapertnerekre találnék.

 

 

Előzmény: Rby (6239)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6242

Igazad van, de meg van az oka. Lalo barátunknak vissza kellene vennie az okoskodásából és több tiszteletet mutatnia a szabadkőművesség iránt és ez nem csak az én véleményem. De mélyebben belegondolva ez megbocsájtható neki mert aki nem ismeri azt, hogy "amihez nem értek, így nem szólok hozzá" attól más viselkedés nem is várható el.

Előzmény: Rby (6238)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6241

Képek nem voltak, csak szöveg. Így kénytelen voltam végig olvasni őket.

Előzmény: Lalo (6237)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6240

Szegény barátom, Ön már megint tévedett. Egy szóval sem mondtam, hogy én szabadkőműves vagyok. 

Előzmény: Lalo (6236)
Rby Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6239

Mikor feldolgozod az általad megismert informáziókat gondolj arra, hogy a ritusok, vagy tagsági listák igazából nem sokat jelentenek. Illetve nagyon is sokat jelentenek nekünk, de nem úgy, mint ahogy azt elképzeled. Az internet tele ezeknek a leírásával, nem sok titiok maradt a ritusok szempontjából.

 

Viszont az, ami a szabadkőművesség a szabadkőmüvesek számára, azt nem fogod utudni igazán megrteni. Egyrészt azért, mert ahámy szabadkőműves, annyi egyéni nézet, másrészt mert ezek sosem kerülnek leírásra, mert nincs is mit leírni: ez sokkal több annál, minthogy szavakban megfogalmazható legyen. 

Előzmény: Lalo (6231)
Rby Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6238

Micsoda szinvonalas beszélgetés... egyikőtöket sem helyezi túl jó fénybe...

Csillapodjatok kicsit szerintem.

Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6237

"olvastam egy jó párat"

 

Már úgy érted, hogy lapozgattad és nézegetted a képeket, nemde?

 

 

Előzmény: Nosce Orbis (6235)
Lalo Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6236

"De többet most már erről a témáról nem mondhatok mert elvágják a torkomat."

 

Szerintem már túllépted ezt a határt. Ideje köszörülni a torkod.

 

Sőt mi több, te magad leszel az ítéletvégrehajtó! Ez szabadkőműves kötelességed!

Előzmény: Nosce Orbis (6234)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6235

Szegény barátom a csalódottság és a szomorúság érződik a válaszában arra vonatkozóan, hogy nem olvastam könyveket a szabadkőművességről. De most felviditom, olvastam egy jó párat, sőt még olyanokat is amihez egy átlag embernek nincs hozzáférése. De most már többet nem árulhatok el mert az életemmel játszom, tehát ne kérdezzen erről mert nem áll módomban válaszolni erre többet.

Előzmény: Lalo (6231)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6234

a, a zsákutca saját magad vagy
b, mint profán soha nem is fogod
c, nem szabadkőművesként nem tudsz hiteles információkat adni annak aki igazán érdeklődik a szabadkőművesség iránt


De többet most már erről a témáról nem mondhatok mert elvágják a torkomat.

Előzmény: Lalo (6233)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6233

Na ez már blaszfémia!

 

Szerinted "a szabadkömüves titkok közé tartozik és nem lehet róla beszélni", hogy én hol és hogy

 

a) sétáltam zsákutcákba;

 

b) nem értem az összefüggéseket;

 

c) dezinformálom az embereket?

Előzmény: Nosce Orbis (6229)
New Aeon Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6232

Magyar Szabadkőműves Fórum

 

... nem csak szabadkőműveseknek

 

 

Ahol az érdeklődő  hiteles információkat kaphat a szabadkőművességről

 

 

Keresd a facebookon!

 

 

Link: https://www.facebook.com/groups/1439932086221708/

 

 

Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6231

"Ezekre a régi adatokra már senki sem kiváncsi, ezektöl nem leszünk okosabbak."

 

Mondod te. Persze gondolhattam volna az eddigi - tények elé konteókat helyező - megnyilvánulásaidból.

 

Mondjad, olvastál már el egy egész könyvet? Akár a szabadkőművességről? Abafi? L. Nagy Zsuzsa? Vagy csak egy cikkecskét? H. Balázs Éva? Pók Attila? Tudod, ezek történészek és a szabadkőművességről írtak, írnak.

 

Historia est magistra vitae.

Előzmény: Nosce Orbis (6228)
New Aeon Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6230

Magyar Szabadkőműves Fórum

 

https://www.facebook.com/groups/1439932086221708

Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6229

Ez már a szabadkömüves titkok közé tartozik és nem lehet róla beszélni.

Előzmény: Lalo (6227)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6228

Sajnos megint csalódást okoztál. Ezekre a régi adatokra már senki sem kiváncsi, ezektöl nem leszünk okosabbak. Kár....pedig már kezdem reménykedni benned. Kit érdekel már az, hogy ki volt több mint 100 évvel ezelött szabadkömüves. Ha mostani tagokról publikálnál az sokkal érdekesebb és meggyözöbb lenne.

Előzmény: Lalo (6226)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6227

Hányan vagytok, ti "erőlkődők"?

 

De azért igyekezzetek!

 

Köhögjétek már, hogy hol és hogy

 

a) sétáltam zsákutcákba;

 

b) nem értem az összefüggéseket;

 

c) dezinformálom az embereket?

 

 

Előzmény: Nosce Orbis (6225)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6226

"Tökéletes....most legalább megtudjuk a szabadkőműves összeesküvők neveit akik politikusaink és országunk ellen szervezkednek."

 

Tiszteltetem a meggyőződésedet! Én nem a konteókat, hanem a tényeket kedvelem.

 

 

Az a gyanúm, hogy manapság nekem van a legnagyobb gyűjteményem Magyarországon autentikus szabadkőműves iratok másolataiból.

Előzmény: Nosce Orbis (6224)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6225

Nem, és hiába erőlkődők nem is fogok :-(

Előzmény: Lalo (6223)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6224

Tökéletes....most legalább megtudjuk a szabadkőműves összeesküvők neveit akik politikusaink és országunk ellen szervezkednek.

Előzmény: Lalo (6222)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6223

Jut eszembe, te megvilágosodtál már?

 

Úgy értem megtaláltad, hogy hol és hogy

 

a) sétáltam zsákutcájba;

 

b) nem értem az összefüggéseket;

 

c) dezinformálom az embereket?

 

Előzmény: Nosce Orbis (6221)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6222

Te engem összekeversz valakivel! Nekem eszem ágában sincs a szabadkőművesség misztériumait megérteni! Sem bármilyen más misztériumokat. Én ugyanis nem hiszek bennük.

 

Én a szabadkőművesek cselekedeteit, a szabadkőművesség történetét kutatom és publikálom ezzel kapcsolatos eredményeimet. Mostanában pl. a hazai magas fokú szabadkőművességről találtam rendkívül érdekes új információkat, amelyek  közreadása eléggé meg fogja változtatni ezzel kapcsolatos eddigi ismereteinket.

Előzmény: Nosce Orbis (6221)
Nosce Orbis Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6221

Hát kedves Lalo, úgy látom a fényt nekem nem sikerül benned felgyújtanom. De ez érthetö is ezt saját magadnak kell megtenni más ebben nem tud segiteni. Hát igen nehéz a dolga egy profánnak aki megpróbálja megérteni a szabadkömüvesség misztikumait, még egy avatottnak is sok-sok évbe kerül.

Előzmény: Lalo (6220)
Lalo Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6220

"Gondolkozz.....fog ez menni neked :-)"

 

Á, dehogy. Ne reménykedj.

 

Ha tudnék gondolkodni, fel se tételeztem volna, hogy olyat állítasz, amivel kapcsolatban érvelni tudsz...

Előzmény: Nosce Orbis (6217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!