Keresés

Részletes keresés

F1 Hierro Creative Commons License 2016.10.01 0 0 11117

Na és a német címek? :P

Előzmény: Inner Circle (11113)
Quantumleap Creative Commons License 2016.10.01 0 0 11116

Szándékos marhaság és irónia ide vagy oda, én sose fogok rájönni, hogy az étterem vécéjéből hogy a fenébe kerültek a hajóra vécéstől. :O :)

Előzmény: Inner Circle (11113)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.30 0 0 11115

"A Nyomás utána!* a hihetőnek szánt, de a sulykot sokszor mégis elvető és a végén már öniróniába hajló Roger Moore-féle James Bond-filmek paródiája, ebbe tökéletesen passzolnak K1 marhaságai."

 

 

Hasonló ehhez még a Terence Hill és Ernest Borgnine által közösen forgatott Szuperzsaru c. film is: ebben ha a K1 bomba éppenséggel nem is, de más képtelenségek bőséggel szerepelnek! <--(Kiugrik a villamosszékből és áttöri a falat, "feltámad" a "vízbe fulladt" őrmester, az óriás léggömb tetején hasalnak ezer méter magasan, estükben átfúrják a Földet és a Föld átellenes félgömbjére kerülnek át!!, stb. ...). Pedig csak nagyon ki akartak deríteni valamit... .

A (11112)-ben olyan filmekről írtam, ahol a forgatókönyvíró a hihetetlenséget magával a hihetetlenség szándékos kinevettetésével ellenpontozza, ill. még azzal is, hogy a hihető és a hihetetlen részletek aránya a hihetőek javára van elbillentve. Például az hogy egy bűnügyet ki akarnak deríteni, az teljesen hihető elem, és a két nyomozót itt elejétől végéig a nyomozni akarás motiválja, még akkor is, ha közben még a korrupciógyanús rendőrfőnökükkel is szembe kell menniük!!

 

A (11111)-ben viszont olyan elejétől végéig hihetetlen filmre hoztam fel példát, amit nemcsak maguk a hihetetlen események, hanem a különböző történelmi korok összekeverése és a Földünkön sohasem létezett rémfigurák ábrázolása tesz nemcsak hihetetlenné, de egyúttal teljességgel hiteltelenné is!! Emellett ez a film nem szól másról, csak egymás értelmetlen elpusztításáról!

Ugyanitt ennek ellenpontozásaként összehasonlítottam egy látszatra hasonló kategóriájú, de az előzővel szemben teljesen hihető és akár hitelesnek is felfogható történelmi kalandfilmet, amelyben az események láncolata logikusan egymásból következő jellegű, az indítékok, a közbülső lépések, és végül a végkövetkezmények is a helyükön vannak, és a filmnek megvan a maga komoly tanulsága is. És emellett még szórakoztató, történelmi ismeretterjesztő, és az igazságosságot szem előtt tartó, jóra nevelő és tanító(!), igazi kedvenc film is. Egyszóval olyan film, amelynek valódi értéke(!!!) van.

Előzmény: Inner Circle (11113)
Ludicros Creative Commons License 2016.09.30 0 0 11114

Sziasztok! Nem tudom volt már itt szó róla, keresgéltem, nem találtam. Mi a véleményetek a Bud Spencer parkról? Konkrétan a 3. kerületi ügyre gondolok!

De ha már felvetettem, leírom a véleményemet: én ellenzem ezt, mert a helyszín nagyon nem méltó rá, nagyon erőltetett, ahogy be akarják oda tuszkolni. Úgy érzem valakik azért sietnek ezzel, hogy náluk legyen az első az országban, világon. Kicsit kisajátítás-szagúnak érzem. És nem túl hangulatos a kiszemelt hely! 

Persze ha már így történik, akkor adjam meg az esélyt ugye!? Tegyék rendbe a parkot, legyen méltó a névadójához és vigyázzanak rá! Ha íg lesz, akkor örülni fogok neki!

Szerintetek?

Inner Circle Creative Commons License 2016.09.29 0 0 11113

A Nyomás utána!* a hihetőnek szánt, de a sulykot sokszor mégis elvető és a végén már öniróniába hajló Roger Moore-féle James Bond-filmek paródiája, ebbe tökéletesen passzolnak K1 marhaságai.

 

*Bud-éknak nem igazán volt szerencséjük a filmcímekkel. Az eredeti címe majdnem minden filmjüknek gáz, vagy legfeljebb átlagos.

Előzmény: Carina_S (11112)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.29 0 0 11112

A hihetetlen és hihető filmelemek témájában Bud Spencer - Terence Hill-féle filmekhez visszakanyarodva -- e "kis" kitérő után, Bud-éknál a leghihetetlenebb részek talán a Nyomás utána c. filmben (K1-es bomba, számok nélküli világ, K1-es rakéta), vagy a Seriff az égből c. filmben (a H7-25 nevű űrkisfiú, meg a csettintéssel kifogott hal vagy a beszélő ló esetei), de ezek azért nem teszik hiteltelenekké e filmjeiket, mert a forgatókönyvíró a hihetetlen részek mintegy "zárójelbe tételével" direkt nevetségessé és átlátszóvá teszi ezeket a hihetetlen filmrészeket, ill. ezen filmekben a hihető részletek többségben vannak.

Előzmény: Carina_S (11111)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.29 0 0 11111

Igen, ez is, amit Te leírtál a (11091)-ben, ez a hat szempont (1. - 6. pontok mindegyike) is elengedhetetlen ahhoz, hogy a néző egy filmet hitelesnek éljen meg... . <---((Az 1., 3., 4., és 5. pontok betartása tesz arról, hogy hitelesnek hidd el a színész által előadott mondanivalót és jelenetet; míg a 2., és 6. pontok betartása garantálja azt, hogy a néző a dramaturg által megírt szövegeket is hihetőnek élje meg. Ezek a pontok arra elegendőek, hogy egy-egy jelenetsort hitelesnek hihessél el. Ennek a hat pontnak a következetes betartása ui. még csak az adott film szinkronjának a rendbetételéről szól. De a filmben lévő egész történet elhitetéséhez kell még valami... .. ! Ez a valami pedig már a forgatókönyvíró munkájának minőségén múlik... .. ! De ennek taglalását bővebben lásd: lentebb, ITT!!!-->... .. <<[*1.]))

De viszont nemcsak ezek szükségesek hozzá, hogy valóban valóságosnak hihessed el a film játékát is, és a mondanivalóját is, vagyis összességében véve a filmben lévő teljes kerek egész történetet is az elejétől a legvégéig. Mert van itt még valami, ami ahhoz szükséges, hogy a teljes történetet hitelesnek hidd el... . ---> Miről is beszélek??? Magának a teljes egész film által elmondott teljes egész történetről, aminek a hitelessége már főleg a forgatókönyvíró munkájának minőségén múlik. Az egyes rész-jelenetek hitelességéhez elegendő a szinkronrendező, a dramaturg, és a színészek, és a szinkronszínészek munkájának az összhangja, de ez mindig csak egy-egy jelenetsor minőségét dönti el. Mert ahhoz már, hogy maga az egész kerek történet elejétől végéig hiteles és/vagy hihető legyen, ahhoz már az szükséges, hogy a forgatókönyvíró jól és hihetőnek írja meg a történetet. [*1.]>> Ez a valami pedig a következő (tehát a forgatókönyvíró munkája!!):--> Sok filmet azzal rontanak el, hogy magát az elmesélt történetet teszik hiteltelenné azáltal -- függetlenül az egyes jeleneteken belüli hiteles alakításoktól! -- , hogy a film egyszerűen egy olyan világot próbál meg eléd vázolni, amilyent lehetetlennek tartasz. Ez pedig minden esetben a forgatókönyvíró által elkövethető lehetséges hibákon múlik.. ! <<[*2.]. Az ilyen jellegű tipikus filmkészítési hibák többnyire a következők, vagy ezekhez nagyon hasonlatosak:>>

1. A film egy fantasztikus űrhajót ábrázol, amin hosszú ideig képtelenség megélni.;
2. A film a nem a Földön, hanem a Marson, a Holdon, a Plútón, a Vénuszon, vagy más egyéb, de köztudottan lakhatatlan helyen játszódik.;
3. A film a Földön játszódik ugyan, de benne hihetetlen élőlények -- marslakók, elfek, zöld "emberkék", ufonauták, sohasem létezett szörnyek, rémfigurák, csontevők, vámpírok, földtörténeti középkor-beli húsevő dinoszauruszok (= alloszauruszok), stb.-k ... -- vannak.;
4. A film a Földön játszódik ugyan, de benne össze-vissza keverik a modern kort az ókori elemekkel -- pl. ókori hősök kezében modern kori gépfegyvereket, netán lézerfegyvereket látsz a korabeli hagyományos fegyverek ((korabeli kardok, tőrök, buzogányok, dárdák, lándzsák, íjak, számszeríjak (= nyílpuskák) helyett)), és így a két, vagy esetleg több össze nem illő kor összekeverése, összezagyválása által válik a történet hiteltelenné.;
5. A filmben a "hősök" "időutazást"(??!) visznek véghez... ! :-O
6. A film hihető korban játszódik ugyan, de benne jelentősen el van túlozva az erőszak, a horror, a terrorfenyegetettség, a gonosz világok hatalma, ereje, azt a hazugságot sugalmazva az átlag-emberek felé, mintha a rend őrei tehetetlenek lennének. <---((Ennél a verziónál már a filmkészíttető indokai és érdekei is felmerülnek: ki fizet neki azért, hogy ilyen ocsmány, félelemkeltő és hazug filmszemeteket készíttessen zsinórban??!! --> Direkt népbutításból készíttet talán ilyen hazug filmszemeteket.. ??!))

[*2.]>> A forgatókönyvíró által elkövethető lehetséges hibák.:--> A film egyszerűen egy olyan világot próbál meg eléd vázolni, amilyent lehetetlennek tartasz. Visszatérve ennek a pontnak a lényegéhez -- a tipikus hibák (korántsem teljes...) felsorolása után -- , erre a hibára két hasonló témájú film összevetésével szeretnék rávilágítani. Ezek a filmek viszont nem Bud Spencertől vagy Terence Hilltől származnak ((és mivel Bud S. és Terence H. filmjeiben nem követtek el sohasem ilyen szarvas hibákat, ezért kivételesen nézzétek el nekem, hogy itt és most ezekre a hibákra, ill. ezen hibák elkerülésére nem Bud S. és Terence H. filmjeiből hozok példát, hanem teljesen másféle filmekből)), mert az Ő filmjeikben ilyenre nem akad ilyesféle hibákra példa, mert ezekben minden történet hihető: hihetőek az Aranykezűhöz vagy Gennarinohoz hasonlatos zsebmetszők, zsebtolvajok, a kábítószer-maffia emberei, ezek áldozatai, a vallatások <--((lásd Tom Ferramenti esetében min. két ízben is :)) , vagy pl. a Piedone Afrikában c. filmben a fullasztásos vallatás :)) , vagy a Piedone Egyiptomban c. filmben a vörös sapkás barna ruhás arab kivallatása: lábra taposásos "felébresztés" után úgy kiabál vele, hogy "[...] A Svéd gyilkos.. !!!! Beszélj, mert különben olyan laposra verlek, mint ezt a szőnyeget!!!" :)) )), a túsz-szabadítások is egy hihető történet elemei <--((Coni esetében a Piedone Egyiptomban c. filmben, az Őrangyalok-1.-ben az elrabolt Huaníta és barátnője esetében, az Atyai Pofonosztóban Lulu esetében, ill. Maddalena kimentése a lövöldözés alkalmával, stb. ...)).

Ezek a filmek tehát, amik arra példák egymás összevetésével, hogy mitől hihetetlen egy adott történet, vagy hogy mitől válik az adott történet hihetővé és életszerűvé, a nem Bud Spencer - Terence Hill-féle filmek közül(!) az itt alább ismertetett két amazonos témájú film kitűnő példa rá.:>>

[A.]---->> Egy olyan film, amelyet a forgatókönyvíró nem hihető módon írt meg:--> Az egyik az ilyen rosszul megírott filmek közül, amelyiknek a címe (az egyik amazonos film) Fönix az amazon (Teljes film) egy olyan amazonos film, amelyben a történet szereplői részben ókori ruhákba öltözött nők (1. Kép.), de modern gépfegyverekkel felszerelve (2. Kép.), az amazonok ellenségének egyikénél nagy teljesítményű gokart-terepjáró (ahhoz hasonló, mint a quad), meg motoros szemüveg(!!), továbbá még géppisztoly is van (3. Kép.), másik ellenségük pedig egy eltorzult arcú rémalak-szerű öreg nő (4. Kép.), akinek fejéből drótok vezetnek ki és be a feje egyik és másik pontja között(!!), és "természetesen" rémalakként is viselkedik... . ---> Ez a film -- bármennyire élethűek is az egyes jeleneteken belül az egyes szereplők egyes alakításai -- teljesen hiteltelen történetvezetésű az ókor és a modern kor összemosása, a sosem létezett és hihetetlen rémalakok, és a történetvezetés logikátlanságai (egymás ellen is harcoló, széthúzó, kétféle táborra szakadt amazonok, továbbá egyéb ókorban nem létezett elemek, például a spermabankok(!!!) -- [:-O] -- megemlítése, stb. ...) miatt.

 

 << 1. Kép.                        << 2. Kép.                       << 3. Kép.                        << 4. Kép.[B.]---->> Egy olyan film, amelyet a forgatókönyvíró valóban hihető módon írt meg:--> Az egyik az ilyen kitűnően megírott filmek közül, amelyiknek a címe (a másik amazonos film) az Amazonok és Gladiátorok (2001) egy teljesen logikus és elejétől végéig érthető történetvezetésű film, melyben az egyes motivációkból, indokokból a következmények törvényszerűen következnek egymásból, néha az események egész, egymásból következő láncolatán keresztül előrehaladva ((lásd: amazonok falujának felégetése és Serena anyjának megöletése --> Serena bosszúvágya és bosszúja a film végén Marcus Crassiuson; Ione kimenti Serenát és Brianát a római rabszolgaságból és a megerőszakolástól --> Serena megmenti Gretschen életét --> Ione amazonokká avatja Serenát és Brianát a karperec átnyújtásával, ami egymás védelmezésének is a jelképe --> amikor Serena és Briana magára hagyatva küzdenek az arénában Marcus Crassius ellen, akkor Ione az egész amazon-csapattal értük meg a kimentésükre, és itt Gretschen(!) is jelen van;)). Ebben a filmben az amazonok ruházata is, és fegyvereik is, meg egyéb más használati tárgyaik is egyazon korhoz tartozó módon(!!!) mind-mind korhű ókori ruhák és fegyverek, ill. használati tárgyak ((erős anyagú posztó- és szövet-ruhák, mellvértek, vállvértek, pajzsok, láncos és nyeles buzogányok, tőrök, kardok, íjak és nyílvesszők, dobókések, szekercék (= harci fokosok), dárdák, lándzsák, nyergek, lovak, lószerszámok, a sátraik, stb. ...)). --> Ez a film egy elejétől a végéig hihető népvándorlás-korabeli történet, amelyben a római rabszolgaság rémképétől fenyegetett amazonok összefognak a saját védelmük érdekében, és az életüket és a szabadságukat is egyaránt védelmező szigorú, de ésszerű és betartható szabályokat hoznak önmaguk életvitelére(!!) nézve, egymásért felelősséget és védelmet vállalnak, az ellenségeiket nem engedik a közelükbe sem, rejtett, és viszonylag biztonságos helyeken élnek, állandóan szorgalmasan gyakorlatoznak a különféle harci módokat gyakorolva, becsületesek és soha nem hagyják cserben egymást, edzettek, és még egy olyan idősebb társuk is van, aki a gyógyításban is elég járatos(!!), ami (a gyógyítás tudománya!!!) az ókorban nagyon figyelemre méltó dolog volt!

Történet:--> Marcus Crassiust, mint a pun háborúk győztes tábornokát és mint Spartacus legyőzőjét, a római császár, hogy hatalmi fénye és népszerűsége Marcus mellett el ne homályosulhasson, a Rómától igencsak távolra eső szíriai Hanne tartományban lévő Hanne városába (a tartomány székhelyére) nevezi ki helytartónak. A tábornok-helytartó elégedetlen a mellőzöttségével, és emiatt kegyetlen gladiátor-viadalokkal és a környező falvak (melyeket részben a közel-keleti népek és részben pedig az amazonok laknak) felégetésével "kárpótolja" magát. Élvezettel gyilkoltatja(!!) és irtatja az amazonok népét, és más népeket is, akik csak az útjába akadnak... . Az egyik ilyen felégetett kis faluból viszik el rabszolgának Serenát és Brianát, miután Serena anyját kegyetlen kínzással megölették (5. Kép.), melynek egyik felelőse -- részben -- Marcus Crassius volt. A régi táborból rabszolgaságba elhurcolt Serena és Briana számára Ione az első adandó alkalommal felajánlja a kiszabadításukat (amivel a szenátor csak hazug módon hitegette őket, azt Ione őszintén és komolyan is gondolja, és önzetlenül ajánlja fel nekik!!!), és ki is szabadítja őket (6. Kép.), ami után elviszi őket a biztonságot nyújtó amazon-táborba. Itt új ruhákat és meleg ételt, és nagyon sok szeretetet ad nekik(!!), majd pedig megismerteti velük a -- nekik nagyon is tetsző -- szabályokat (7. Kép.), aztán elkezdi a kiképzésüket (8. Kép.), hogy egyedül is meg tudják magukat szükség esetén védeni. Közben Serenának alkalma nyílik bebizonyítani az amazontársai iránti hűségét: amikor ui. Gretschent lábtöréses baleset éri (9. Kép.) és emiatt kis híján kiszolgáltatottan magára marad az erdőben, akkor Serena éjjel egyedül hazaviszi Őt, és ezzel megmenti Gretschent (10. Kép.) a majdnem biztos haláltól. Ione idővel bemutatja nekik a hercegnőjüket, Zenóbiát is, és idéz nekik Zenóbia tanításaiból ("Szabadítsál fel inkább száz rabszolgát, mintsem hogy egy zsarnokot is megölnél!!"), majd tapasztalatot és információkat cserél velük Marcus Crassiusról, amiből rájönnek, hogy Marcus Crassius a közös ellenségük. Ettől kezdve Serenának a céltáblájává válik Marcus Crassius (Serena anyjának meggyilkoltatója!), akit a történet végén -- kimentésére érkező társnői segítségével -- sikerül megölnie, és még a gladiátorokat is maguk mellé állítják át azzal, hogy őket is sikerül kiszabadítaniuk(!!), és ezzel sikerül hosszabb időre felszámolniuk a rómaiak fenyegetését. Serena Zenóbia táborában megismerkedik Luciussal, aki az egyetlen megbízhatónak tartott férfiként Zenóbia testőrségének vezére, és akitől Serena a harc terén rengeteget tanul, immár egy férfi-ellenféllel szemben is(!!!) kipróbálhatja az erejét és ügyességét, és tovább fejlődik. Időközben Marcus csapatai a Greenhaveni csapdánál elfogják és megölik több amazonnal együtt Zenóbia hercegnőt is; de ennek ellenére az Ione és helyettese, Britta által vezetett amazon-kolónia szerencsére a túlélők között marad csaknem teljes létszámban. A történet vége felé Serena egy gladiátor-viadal során kihívja párbajra Marcus Crassiust (Serena anyjának meggyilkoltatóját(!!!), aki (vesztére) egyúttal épp eme viadal előtt vált Serena nővérének, Gwynednek a gyilkosává(!!!) is!!), és szintén ugyanő, azaz Marcus Crassius(!) az is, aki a párbaj feltételéül Briana megölését(!!) szabja ki Serenára, aki viszont Brianát csak színleg(!!!) öli meg (Serena és Briana ezt úgy oldják meg, hogy Briana a szoknyája övrésze alatt a hasán vastag acélpajzsot visel, és Serena csak az áthatolhatatlan acélpajzsra céloz a kardjával a "hasba szúráskor", máshová még véletlenül sem, ami után Briana elájul ugyan az ütés erejétől, de nem sérül meg, de Briana -- megfontoltan(!!!) -- halottnak tetteti magát, amiről Serena szintén tud(!!!!); utána Briana az előzetesen Gwynedtől kapott kulccsal kiszabadítja a gladiátorokat a fogdából, ahová tetszhalála után visszavitték őt az őrök), akit a történet végén -- a Serena és Briana kimentésére a rohamtempóban sietve(!!) a -- korántsem véletlenül(!) -- legjobbkor megérkező amazon-társnői segítségével (11. Kép.) -- sikerül megölnie az élvezettel kegyetlenkedő zsarnok tábornok-helytartót, Marcus Crassiust (12. Kép.), és még a gladiátorokat is maguk mellé állítják át azzal, hogy őket is sikerül kiszabadítaniuk(!!), és ezzel sikerül hosszabb időre felszámolniuk a rómaiak fenyegetését.

Ez a történet elejétől a végéig logikus, az ókori római kori viszonyokat is többé-kevésbé megmutatva kalauzolja vissza a nézőt egy mára már rég letűnt ókori világba, a gladiátorviadalok, a rómaiak, a vízigótok, a hunok, az amazonok, és a népvándorlás korába, továbbá -- egy bizonyos fokig -- belelátást enged a rómaiak hierarchiájába is, és a film legvégén a narrátor még azt is felsorolja, hogy mely népvándorlás-korabeli (ún. "barbár"-) népek miatt bukott el ie. 476-ban a Római Birodalom (vízigótok, hunok, vandálok, és amazonok).

Ebben a filmben nemcsak a kitűnő színészi teljesítmény van beleadva, hanem a film által elmondott történet is elejétől végéig hiteles, hihető, minthogy az ókori Szíria és Anatólia területén valóban éltek amazonok, és valóban több elnyomó birodalommal szemben is sikerrel védekeztek, és álltak helyt eléggé hosszú ideig (a valódi amazonok több ízben a görögországi Athént is megfenyegették és feldúlták, egy ízben pedig be is vették egy rövid időre...). Ez a film csak annyit módosít  a valóságon, hogy itt az amazonok legfőbb ellenségeként nem az ókori Görögország, hanem az ókori Római Birodalom lett bemutatva.
Kiegészítésként azért meg kell jegyezni, hogy a rómaiak vezére nevében van egy kis névvita, vagy inkább talán névbizonytalanság... . A pun háborúk hőseként és Spartacus legyőzőjeként elhíresült tábornok-helytartót ui. a filmben Marcus Crassius néven, míg a történelmi anyagokban Marcus Crassus néven tartják számon. Hogy e két név közül melyik a helyes, azon lehetne vitatkozni.. . Ez azonban a történet hihetőségéből nem von le semmit, miután Marcus Crassus nevét valóban a pun háborúk hőseként és Spartacus legyőzőjeként tartja számon a történelem, mint ahogy valóság az is, hogy Szíriában is vezetett legalább egy hadjáratot, tehát azon a vidéken, ahová a film is és egyes történészek is helyezik az ókori amazonok szállásterületét (Kaukázus-hg., Grúzia, Anatólia, Szíria vidékei).

Az amazonok legmagasabb rangú vezetőjének (a hercegnőjüknek, Zenóbiának) neve már könnyen lehet filmes fantázia is (de ez persze nem feltétlenül biztos... ..), mert ebben a filmben ő a Zenóbia nevet viseli, a történelemben viszont egyik királynőjüket Pentheszileia néven tartják számon, aki viszont inkább a trójai háborúban vett részt és a görögök voltak az ellenségeik, míg Zenóbiát a film egyértelműen a későbbi római kor végére helyezi, az ún. "barbár"-népvándorlások korába... . Ilyen értelemben a film "némileg" keveri ugyan a valós elemeket a mondavilággal és a mítikus világgal, de arra ügyel, hogy az amazonok szállásterületét, a népvándorlás-kori időszakot, a főbb ellenséges népeket és néptörzseket legalább hozzávetőlegesen helyesen jelölje meg, és hogy a szemben álló felek (az amazonok, és a rómaiak) ruházatát, fegyverzetét, és egyéb használati eszközeiket is megközelítőleg korhű módon ábrázolja.

 

 << 5. Kép.                       << 6. Kép.                        << 7. Kép.                       << 8. Kép.

 

 << 9. Kép.                       << 10. Kép.                      << 11. Kép.                      << 12. Kép.

 


Összességében nézve, ha ezt a két, hasonló kategóriájú filmet összevetjük egymással, akkor könnyen belátható, hogy a két filmet a forgatókönyveik kidolgozottságának teljesen különböző színvonala miatt, a hihetőség és a hitelesség terén egy egész világ választja el egymástól, még egy kategórián belül is.
(Mindez pedig a két, egymástól teljesen különböző mértékben alapos forgatókönyvíró munkáján múlott... !!!)

Előzmény: A BS-TH Fanok Fanja (11091)
caseyjones Creative Commons License 2016.09.24 0 0 11110

Nekem csak a két Bud Spencer-könyvhöz volt szerencsém, nekem nagyon tetszettek, szerintem megérik a pénzüket. Budnak elég eseménydús és érdekes élete volt, úgyhogy simán elmehetne egy kalandregénynek is. :) Terence Hillnek külön fejezetet szentel, de azon kívül is rengeteg alkalommal emlegeti színésztársát. És sokat megtudhatunk az '50-es, '60-as évek Olaszországáról. 

Úgyhogy érdemes őket elolvasni. Terence Hill kötetét még nem olvastam, de lassan már be kéne pótolni. :)

Előzmény: ka_TARZI_s (11096)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.24 0 0 11109

Válasz: "Bunkó vagy, Bugsy!" <---- :-D :)))

Előzmény: Mantis Screamer (11108)
Mantis Screamer Creative Commons License 2016.09.23 0 0 11108

"Ki az a Corporation ?"

Előzmény: Inner Circle (11105)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.18 0 0 11107

Mert akik a filmben szerepeltek, azok bizony ilyen rútul járták meg... .. :-D!!!

Előzmény: Carina_S (11106)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.18 0 0 11106

Na látom, Te már a cégjegyzékszámukat is megszerezted... .. ! ---> .. ...Gratulálok!! :) ---> Na most még járjál utána hogy mi a telefonszámuk, és ha már ez is megvan, akkor hívjad fel őket, és kérdezd meg tőlük, hogy:

 

Nem kérdezte-e meg tőlük "egészen véletlenül" egy nagy darab, torzonborz, szakállas alak, hogy: "Már miért szálljak ki?", és nem tette-e utána hozzá azt haragosan, hogy: "1. Hogyha nem kellő tapintattal ébresztenek, akkor elsírom magam.; 2. Ha elsírom magam, akkor felizgatom magam, és izgalmamban fel kell kelnem... .; 3. Ha felkelek, bal lábbal kelek!!!; 4. .. ...És ha bal lábbal kelek?... .. ---> Akkor le kell hűtsem magam!"; és ezek után nem verte-e őket agyba főbe hol ököllel, hol egy infótáblával, hol meg nagy vasláncokkal ugyanez a nagy darab, ijesztő, szakállas alak, és hogy nem-e Charlie Firpo volt-e a neve "véletlenül"... .. !!! ;-D

 

---> Mert ha minden egyezik, akkor csakugyan őket találtad meg, az eredeti Nimfas-Corporation Bt.-t... .. ! ;-))

 

Előzmény: Inner Circle (11105)
Inner Circle Creative Commons License 2016.09.09 0 1 11105

És ez nem vicc, haver!

Inner Circle Creative Commons License 2016.09.08 0 0 11104

OFF a Kellemes húsvéti ünnepeket! szinkronja is zseniális.

Előzmény: ka_TARZI_s (11103)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2016.09.06 0 0 11103

Legendás szinkronok: Nincs kettő négy nélkül

A ráncos szocializmus utolsó éveiben és az újjászületésnek kikiáltott rendszerváltás kezdeti időszakában még virágoztak azok az ütött-kopott és korhadt székeikről elhíresült balatoni kertmozik, valamint a legtöbbször egy tisztás közepére, vagy egy erdő szélére[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Zoli_78 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 11102

A Őrangyalok kaszinós jelenete a 2. epizódban volt.

Viszont az Őrangyalok 6-ban is van egy olyan a vége felé, mikor Richard Lynch-től kap jó néhány hatalmas behúzást, és a földre is kerül a verekedés közben. Persze, aztán felülkerekedik...

Előzmény: Jánosi András Imre (11092)
Zoli_78 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 11101

Van még egy film, ahol a  2. szinkron is kiváló lett. Ez pedig az Egy katona, meg egy fél. Nagyon jó a szövegkörnyezet itt is, és amit Pálfai Péter meg Forgács Gábor műveltek benne, az kimagaslóan jó, én szétröhögtem magam. :))

Sajnos az első szinkront nem volt alkalmam látni, ami még a 60-as évek elején készült a Pannóniában.

Előzmény: A BS-TH Fanok Fanja (11075)
Inner Circle Creative Commons License 2016.09.05 -1 0 11100

A "Különben dühbe jövök" minden rajongónak kötelező, ezzel együtt csalódás volt. Az alapanyag elképesztően gazdag lett volna, de Bud a kora miatt vagy egyébként sem tudott igazán jól írni, a "szellemíró" (akinek a dolga az lett volna hogy az ő élményeiből élvezetes és lebilincselő könyvet írjon) meg biztos idegesítette és már az elején leütötte, mert mintha semmit sem tett volna hozzá. Lapos és töredezett az egész, nagyon sok "benne maradt". De azért is érdemes elolvasni, amit megírt.

Előzmény: ka_TARZI_s (11096)
Mantis Screamer Creative Commons License 2016.09.05 0 0 11099

az élete volt fordulatos, gondolom akkor a könyv is az

Előzmény: ka_TARZI_s (11098)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2016.09.05 0 0 11098

Akkor jó könyvek?

Előzmény: Mantis Screamer (11097)
Mantis Screamer Creative Commons License 2016.09.05 0 0 11097

Bud fiatalkora simán lehetne Rejtő-regény, amennyire én tudom

 

amikor arról mesél Heisenberg dokinak hogy "a Rio Grande partján szitálom a homokot, csak szitálok, csak szitálok" hát aranyásó nem volt, de voltak nehéz évei Brazíliában és nagyon fiatalon egyedül ment vissza Olaszországba, szóval kalandos élete volt

Előzmény: ka_TARZI_s (11096)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2016.09.05 0 0 11096
atazs Creative Commons License 2016.09.05 0 0 11095

Az "Isten megbocsát én nem"-be van amikor verekednek TH-el. Itt sikerül is leütnie TH-t de utána jön San Antonio az embereivel és leütik majd fogságba kerül egy ideig. 

"És megint dühbe jövünk"-be amikor a kamiont ellopja TH, előtte van amikor elkapják egy lánccal és fojtogatni kezdik (itt nagyon úgy néz ki hogy nem bír velük) de aztán kiszabadítja magát.

"A seriff az égből"be van egy rész amikor az erdőbe szétlövik kábító lövedékekkel és összeesik és elájul.

 

Ennyi jutott eszembe most. 

Előzmény: Jánosi András Imre (11092)
Quantumleap Creative Commons License 2016.09.04 0 0 11094

Az Én a vízilovakkal vagyok-ban pedig akad egy aránylag méltó ellenfele, akivel szemben oda kell tennie magát egy kicsit. Nekem az állam leesett, amikor most nyáron megtudtam, hogy az illető szőregi volt (Szeged melletti település, mostmár hozzá tartozik), és apám, aki onnan származik, ismerte is:

 

http://hvg.hu/kultura/20140625_Joe_Bugner_interju

 

 

 

Előzmény: Jánosi András Imre (11092)
Jánosi András Imre Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11093

Kiváló sorozatok.

Nekem nagy kedvencem az Óriási nyomozó és az Extralarge I. széria.

Az őrangyalok és az Extralarge II. már kicsit lightosabb,több vígjáték-elem lelhető fel bennük, de ezek is nagyon jók.

Meg a 2010-es szakácsos soriról se feledkezzünk el, mint séf segít a nyomozásban, kisebb-nagyobb poénokkal ötvözve, szerintem jópofa kis sori. Még jó hogy az RTL leadta. Papp János itt is remekelt. :)

 

TH-tól a Lucky Luke és az Alpesi őrjárat is jó, de a Don Matteo nagyon ütős. Apropó, Don Matteo. Nem tudja valaki, mikor adják már a 10. évadot?

Előzmény: Carina_S (11090)
Jánosi András Imre Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11092

Melyek is azok a filmek, ahol úgymond BS nem vagy nemigen győzedelmeskedik a verekedésben? Nekem ezek jutottak eszembe...

- Blackie, a kalóz - Itt TH üti le hátulról a hajókabinban.

- Fekete varázslat - Itt PM üti le, valami csapóeszközzel rávág a hátára, és Bud összeesik.

- Mozgó célpont - Itt az arabok kapják el a szobájába belépve, és elég sokat és nagyot kap, mire magához tér és kirugdossa az ajtón a szemeteket.

- Őrangyalok egyik része - Mikor a kaszinóból kijövet verekedésbe keverednek PM-el, sok csapás-ütlegelés után Bud a Földre zuhan, az ellenfelek elfutnak.

- Bűnvadászok - A kis étkezdében 4-5-en lefogják, és püffölik, és csak TH segítségével tud kiszabadulni.

- Sötét Torino - 2-3-an lefogják és a Földre tiporják, majd megfenyegetik valamivel.

 

Valaki tud még valami ehhez hasonlót a hatalmas filmkínálatukból? :D

A BS-TH Fanok Fanja Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11091

Persze, világos amit írtál, értem én, és egyet is értek a leírtakkal. Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy ahhoz, hogy egy szinkron jó legyen, többféle tényező is szükséges:

 

1. A szinkronizáló színész hangja passzoljon az adott színészhez / karakterhez. Ha ez nincs meg, lőttek az egésznek. Képzeld el, ha az összes BS filmet Gesztesi Károly vagy Turi Bálint hangján kellene végignézned, nem hiszem, hogy tetszene neked meg sokaknak. Ez a szinkronrendező egyik feladata, hogy alaposan kiválogassa a hangokat. (Pl. az említett Blackie, a kalóz 3. szinkron; Öfős hadsereg 1. szinkron, ahol nem sikerült a választás).

 

2. Jó, hiteles legyen a fordított / megírt szöveg. Ha ez nincs meg, szintén lőttek az egésznek. Ez a dramaturg / magyar szövegíró dolga. Ez az, amiről te is írsz.

 Nemhiába, a régi-eredeti szinkronok sokkal jobbak, azokat még alaposan kidolgozták, átnézék. Persze, sokszor van olyan, hogy a szinkronjainkban kicsit eltérnek a pontos fordítástól, és a magyar szájíznek megfelelően tálalják azt. :) Ez még dob is rajta... (pl. Csendőr-filmek, amik tele vannak rímekkel)

 

3. Legyen beleélés, ne csak amolyan felolvasás. Akkor jó, ha 'elhiszed' (ha a szinkronizáló színész eltudja hitetni), hogy tényleg az adott karakter beszél. Ha láttál már Zone-os szinkront, akkor tudod, miről beszélek, és mi a különbség. :) Ezért a legjobb ha igazi színészek szinkronizálnak, mert ők hitelesen előtudják adni, el tudják játszani a számukra kiszemelt karaktereket. Egy szinkronszínész már nem biztos, hogy ugyanezt, ugyanúgy megtudja csinálni. Persze köztük is van nagyon sok, rendkívül tehetséges.

 

4. Passzoljon a szájmozgáshoz a megírt és felmondott szöveg. Amit írsz az Atyai Papp-félénél, ott valószínű hogy aki rávágta rosszul vágta rá a hangot, vagy konvertáláskor csúszott félre, ez megint más tészta, ezen lehet segíteni a pontos vágással. Én láttam az Atyait a Papp János félével, és ott minden stimmelt e téren. A szinkron persze közel se olyan jó, az 1-es és 2-es és 3-as pontok miatt, míg az 1.szink. kiváló..

 

5. Legjobb ha közel akkor készül a szinkron, amikor maga a film, vagy pár évre rá, úgymond filmkorabeli a szinkron is. Ha évtizedekkel később készül, az már nem lesz olyan jó. Persze azért kivételek vannak. :)

 

6. Legyen idő és pénz a szinkronra. Régen napokig, hetekig dolgoztak egy-egy szinkronon, ma pár óra alatt felveszik, és pár nap alatt megírják a magyar szöveget. Nem mindegy, mennyit áldoznak a szinkronra. Ha kevesebbet, abból nyilván nem telik a legtehetségesebb színészekre, nem lesz olyan jó az adott karakterhez a hang. A dramaturgot se tudják úgy megfizetni, a szöveg se lesz olyan jó és hiteles.

Ha nincs idő, a színész nem tudja annyira beleélni magát, csak gyorsan felmondja, essünk már túl rajta címszóval. Nemhiába jobbak ma is a moziszinkronok, hisz azokra több pénzt is szánnak és jobban odafigyelnek.

 

Lényegében ha az első három pontból valamelyik nem teljesül, már veszít az értékéből a szinkron. És persze ez minden filmre vonatkozik, nemcsak BSTH-kra...

 

Előzmény: Carina_S (11088)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11090

Értem, akkor tehát az Atyai pofonosztóból nem lett sorozat. Végül is nem baj, de ha lett volna folytatás, akkor azt is nagyon szívesen megnéztem volna. Ui. Bud azon filmjei, amelyből sorozatok születtek (Őrangyalok, Óriási nyomozó, Extralarge, stb. ...), más sorozatokkal ellentétben a későbbi epizódok leforgatásakor sem laposodtak el, mert a történetekbe mindvégig belevitték a fordulatosságot, a nevetőgörcsöket előidéző poénokat, az izgalmasságot, és a végén az igazságosság helyreállítását (minthogy mindben szerepeltek gengszterek, meg maffiózók is) sem mulasztották el bemutatni a filmjeik vége felé.

 

Így ha tehát ha az Atyai pofonosztóból is sorozat lett volna, akkor biztosan az sem laposodott volna el, hasonlóan a többi Bud Spencer-es olasz sorozatukhoz (ami egyébként Terence Hill-re is éppúgy igaz, lásd: Don Matteo --> éppen most adják). Egyszerűen mert ezeknek az olasz filmstáboknak, akár Sergio Curbucci, akár Ruggero Deodato, akár valaki más volt is a rendező, mindegyiküknek egyaránt megvolt az a remek istenáldotta érzékük a maffiózós-bűnözős, de ugyanakkor mégis humoros, és a végén igazságosztással végződő filmeknek a megszerkesztéséhez, mindig beletéve az izgalmas, az igazságos, a fordulatos, és a megnevettető jeleneteket, és filmrészeket egyaránt.

 

De az Atyai pofonosztó így folytatás nélkül is egy szép kerek egészet alkotó film, a végén megnyugtató befejezéssel, amikor a kisváros végleg megszabadul a leleplezett calabriai maffia rémárnyaitól. -- Ha ez a valóságban is így lehetne... .. :-O

 

Előzmény: A BS-TH Fanok Fanja (11077)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11089

itt mag a szinkronszínész = itt maga a szinkronszínész

Előzmény: Carina_S (11088)
Carina_S Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11088

Bocsi, akkor nem fogalmaztam elég pontosan a (11074)-ben. Nem magukat a szinkronszínészeket hasonlítgattam össze, hanem az általuk elmondott mondatszerkesztést, ami ugyebár már inkább a szinkronrendezőn múlik. (Hogy ehhez képest a szinkronszínész mennyit improvizálhat, alakítgathat -- apróbb léptékben -- a mondat egyes, variálható részein, azt nem tudom ugyan, de gondolom, hogy itt a szinkronrendező húzza meg neki a határt.

 

Vagyis én egyszerűen magukat azokat a mondatszerkesztéseket tartottam (és tartom most is!) poénosabbaknak, amiket az általam pártolt filmváltozatban adnak elő, és nem pedig magukat a szinkronszínészeket óhajtottam egymással összemérni, akik ugyanazon személyek magyar hangjait adják az egyik, ill. a másik filmváltozatban.

 

Egy film azért van, aminek az esetében az egyik filmváltozat teljessége hiányában csak egy nagyon rövidke részlet erejéig lehet összevetni mind a két filmváltozatot, ez pedig az Atyai pofonosztó. ----> Itt ez esetben a YouTube-on a Kránitz Lajos-féle szinkron van meg az elejétől a végéig, és a Papp János-féle szinkron az, amelyikből csak egy részlet, nevezetesen a nyitójelenet nézhető csak meg (bár ez a jelenet egészben megvan legalább!). Ez esetben már ebből a pici részből is látható két dolog: 1. a Papp-féle szinkronban a kislány hangja is meg a többi szereplőé is el van fél másodperccel csúszva a szájmozgáshoz képest, míg a Kránitz-félénél ez rendben van; 2. a Kránitz-féle változatban jobban érezni a volt rendőrből lett pap felelősségre vonó erejét, ellentmondást nem tűrő felelősségre vonását akkor, ha a kislányt sakkban tartani próbáló gazfickó helyébe képzeled magadat, és itt sem a szinkronszínész orgánumán, hangszínén múlnak a dolgok, hanem a keményebbre sikeredett mondatszerkesztésen. Egy picit -- talán -- még a papnak a kislány felé irányuló megnyugtató hangvétele is mintha valamivel jobban kiérződne Kránitz Lajos szinkronhangjából. Vagy maga Kránitz, vagy a szinkronrendezője gyakorlottabb, mint a Papp-féle filmváltozatban lévő szinkronszínész és/vagy szinkronrendező, tehát megint csak a mondatszerkesztésen múlott itt is sok minden <--(szinkronrendező), de mintha itt mag a szinkronszínész Kránitz is rá tudott volna még tenni a hangulatra annak életszerűbbé tételét illetően.

 

Hát ez persze amolyan saját "filmkritika", és főleg a Papp-szinkron teljességének híján korántsem lehet teljes (mert a többi jelenetet és a többi szereplőt és színészt is látni és hallani kellene a teljes összeméréshez!

 

Tényleg, valaki nem tudná feltenni a YouTube-ra a Papp-szinkron teljes filmhosszát az Atyai Pofonosztó esetében??? Nagyon kíváncsi lennék rá!!!

Előzmény: A BS-TH Fanok Fanja (11075)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!