Keresés

Részletes keresés

pityu2010 Creative Commons License 2 napja 0 0 26907

szevasztok volt egy brutális jégeső nálunk előbb úgyhogy mihelyt engedi az idő topas-t kell kinyomni minél hamarabb

pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26906

Bekevert totális gyomirtó meddig örzi meg a hatékonyságát?

Nem tudom. Egyéb növényvédő szereknél a bomlás általában a víz hozzáadásával megkezdődik, ezért nem lehet bekeverve tárolni.

Gyomirtónál sem hiszem hogy másképpen lenne. Szóval ha biztosra akarsz menni, akkor nem használod fel. Vagy megtartod és amikor felhasználod hígítod a kívánt mennyiségre és ismét hozzáteszed a szükséges gyomirtó teljes dózisát.

Előzmény: taormina001 (26905)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26905

Köszönöm szépen a tanácsokat; megpermeteztem. Az a láncszem hiányzott, hogy a tafrinát csak megelözni lehet. Azt hittem, hogy ez a Score kuratív hatású, ha már ilyen drága.

 

Ez lehet, hogy dilettáns vélemény, de én a rezisztencia kifejlödésénél még nagyobb bajnak látom, hogy  az Unioban lassan csak olyan szerek maradnak szabad forgalomban, amiket kb. inni lehetne, annyira hatástalanok. A régi "bevált" szereket meg rendre be- kitiltják, olyan gyorsan, hogy a rezisztenciának esélye sincs.

 

Még az érdekelne, hogy

Bekevert totális gyomirtó meddig örzi meg a hatékonyságát?

pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26904

Nyáron is permetezheted tafrina elleni szerrel, például Score-ral, ártani nem fog, univerzális gomba elleni szer. Levélbetegségekre is kiváló. Önmagában a fertőzés azonban tavasszal keletkezett.

Előzmény: taormina001 (26900)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26903

Van tafrinád, de nem most fertőződött meg a gyümölcsfa. A tafrinát csak megelőzni lehet! Ezt késted el. A fertőzött levelek lehullanak, jön helyettük másik. A fa kondíciója nyilván rosszabb lesz, egy-két gally és ág leszáradhat. A termés minősége és mennyisége rosszabb lesz, már ha marad rajta. Durva esetben egy egyébként is vírusos beteg fa bele is pusztulhat.

Előzmény: taormina001 (26900)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26902

Pontosítsuk!

Ahhoz hogy a tafrina fertőzés feléledjen, és elkezdjen ismét fertőzni, ahhoz nem elég 1-2 napos hidegfront. Nyáron ezért a fertőzés veszélye nulla.

Ráadásul a tafrinát okozó gomba kifejezetten hidegkedvelő. A 14-15 fok egy szélső határérték, ami felett a gomba már garantáltan csak a korábban megfertőzött levelekben és fás részekben működik. Legjobban 4-5 fokon és ködös taknyos időben érzi magát jól. Az meg nem nyáron van.

Előzmény: kavicsos64 (26901)
kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26901

16 fok feletti hőmérséklet felett nem aktív ez a gombaféle ! De ha hidegfront jönne és 16 fok alá esne a hőmérséklet 2-3 napra azonnal elindul a gomba szaporodása ,ilyen lehet akár mikor a nyár folyamán !

Előzmény: taormina001 (26900)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26900

Bocs, ezt nem értem, de hát VAN Tafrina! Tudom, hogy a már megbetegedett levelek nem fognak meggyógyulni, de nem kellene megelözni, hogy újabbak keletkezzenek? Tudom, hogy azt mondják, hogy melegben nem fertöz, de nálam még junius végéig söt azon túl is keletkeznek új tafrinás levelek.

Előzmény: pacsepa (26898)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26899

A cseresznye és meggy kukacosodás ellen (cseresznyelégy) még ráérsz. Majd közvetlenül a szemek színesedése előtt kell kezdeni.

 

Az almafélék, barack és a szilva molykártevők okozta kukacosodása a kártevő rajzásának figyelésével előzhető meg a legbiztosabban. A tapasztalati időpontot nem biztosak, hetekkel változhatnak. A megfigyelésre kaphatók különféle feromoncsapdák és ragadós lapok.

 

Ezt a dokumentumot már sokszor belinkeltük...

Ennél részletesebben én sem fogom leírni:

Szőlő-gyümölcs technológiai füzet és növényvédő szer ajánlat - 2018 PDF file-t töltsd le és főleg tanulmányozd!

 

Ez lényegesen több, mint egy gyártó termékeinek reklámja, technológiai segítséget is tartalmaz, valamint sok "miért" kérdésre is válaszol, ami segít alapvető most még hiányzó dolgokat megérteni.

Gyümölcs-specifikusan megtalálod ami Neked kell!

Előzmény: taormina001 (26897)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26898

Tafrina ellen már nem kell, nem érdemes permetezni.

Előzmény: taormina001 (26896)
taormina001 Creative Commons License 2 napja -1 0 26897

Meg azt se tudom most, hogy akkor rovarkártevök ellen tegyek-e most valamit? Öszintén szóva a szilvadarást nem igazán ismerem. Viszont az alma-birsalma, cseresznye nagyon kukacos szokott lenni. Mikor és mi kell ellenük?

Előzmény: taormina001 (26896)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26896

Köszönöm, csak azt nem tudtam meg, hogy akkor permetezzek-e még tafrina ellen, vagy most már úgyis mindegy.

 

A szilván ez a probléma már évek óta megvan: a termés 80-90%-a minden egyéb tünet nélkül lehullik, a maradékból 1-2 szem kukacos, de nem vészes. Semmi egyebet abból amit leírsz még nem láttam. gyürü alaku folt se a leveleken, se a termésen nincs.

Nálam a fák kivágása és pótlása nagyon nehéz: a fák nagy része még eredeti, nagyapám ültetéséböl való, azaz lassan 80-100 évesek lesznek, stratégiai pontokon állnak, még eddig semmit se vágtam ki.

Előzmény: pacsepa (26887)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26895

Köszönöm, ezeket a tüneteket nagyonis jól ismerem: nem sok maradt már a meggyfámból. De az idén evvel csakugyan szerencsém volt. Mondom: ritkán vagyok itt, édesanyám meg vagy megcsinálja vagy nem: évröl-évre elfelejti, hogy VIRáGZáSKOR kell permetezni.

Előzmény: pacsepa (26889)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26894

Ezt megnézné még valaki?

Valami Glifozát származék.

Előzmény: taormina001 (26877)
szaru Creative Commons License 2 napja 0 0 26893

Szép Napot! Segítséget szeretnék kérni vértetű ellen miként tudnák védekezni..van olyan év hogy ragad a fiatal hajtás a sok tetűtől.

Érdekes volt a tavalyi év..megjelentek a katicák és 2 nap alatt elpucolták a vértetű fészkeket.Nem lehet mindig rájuk számítani..jó lenne rá valami jobb vegyszer.

 

Előre is köszönöm a választ!

kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26892

Gondoltam hogy valami új keletű dolog lesz ! És a többi féle, pl Nomolt  ? Vagy azokat is hasonlóan átirták a használhatóságukat ?

Előzmény: pacsepa (26886)
kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26891

Körülöttem senki nem permetez de mindenütt gyümölcsös van ! Champion ,és Rendhaven barack van hibátlan levélzettel ! Régen nálam is volt mindig tafrinia és ugyan úgy permeteztem ellene mint te is teszed ,de én meg változtattam a tavaszi lemosókat és én arra gondolok az az oka hogy nem jelenik meg már évek óta ! A mellettem lévő telken minden fa beteges főleg az őszibarack  ,és a mandula ! Ráadásul mindkét oldalamon van mandulafa is !

Előzmény: pacsepa (26884)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26890

A "méreg drága" ampulla nem probléma. Erre is írtunk már megoldást.

Ugyan én nagyobb kiszerelésben vásárolok gazdaságossági megfontolásokból, de pont ma elővettem egy Score 2,5 ml-es ampullát. Egfy kis szilvafát kezeltem levéllikacsosodás ellen vele és ehhez bőven elég volt egy liter. Pontosabban ebből még fél liter maradékot a málnára fújtam ki rozsda ellen.

 

A 2,5 ml Score 10 liter vízhez elegendő. A probléma tehát pont az amit írtál. 0,25 ml kellett volna belőle.

Megoldás:

Bemész az első gyógyszertárba és kérsz 3 ml-es, 5 ml-es fecskendőket a lehető legvastagabb tűvel. Lehet hogy drogosnak néznek, de ki nem xarja le? :-)

Szóval én az ampulla tartalmát felszívattam fecskendőbe. Ez egyrészt skálázva van, tehát innentől könnyű adagolni, másrészt hosszú távon biztonságosan hermetikusan lehet zárni a levegő kiszorításával.

Előzmény: taormina001 (26882)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26889

Azt jelenti a meggy virágmonília elleni védekezés elkésése, hogy már felesleges rá permetezni.

N+1-szer le lett írva itt is:

A virágmonília ellen a fehérbimbós állapottól teljes virágzásig kell és lehet permetezéssel védekezni. Ha a monília gomba a virágon keresztül bejutott a fás részbe, akkor ott dolgozik tovább, leszárad a gally, vagy azt egész ág durvább esetben.

Sziromhullás esetén a monília tüneteit csak metszőollóval lehet kezelni. Az ép részig kell vágni, célszerűen a fertőzés alatt 10 cm-el.

Előzmény: taormina001 (26882)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26888

Írtam, hogy a Score elég univerzális szer.

Előzmény: taormina001 (26882)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 1 26887

A tafrina tavasszal fertőz, de a tünetei nyáron még simán jelentkezhetnek. A legnagyobb baj, hogy a fa nem gyógyul ki belőle teljesen, rákos burjánzások, gyantafolyások keletkeznek. Ott van benne!

Ja írtál a szilva hullásról korábban. Arra nem válaszoltam. Valószínűleg vírusfertőzés. Tipikus tünete, a növekvő termésveszteség és a leveleken, termésen, termés magján megjelenő gyűrű alakú folt. Külön-külön, vagy akár együtt! Sharka vírus, vagy más néven szilvahimlő. Keress rá, jobb az ilyet gyorsan kivágni. A kajszira, őszire, szilvára veszélyes. Először csak ízetlenedik a termés, aztán egyre több lehullik a teljes érés előtt, végül már 90%-ot is eléri a veszteség. Azon túl hogy nem éri meg egy ilyen fát gondozni, még a továbbfertőzés veszélye is fennáll. Nálam is van vírusos fa, de a fa viszonylag jól tűri, addig nem vágom. Már két fát kellett kivennem miatta. A tünetek egyértelműek, de azért óvatos vagyok, minden metszőolló használat előtt fertőtlenítem a szerszámot, nehogy átvigyem a vírusokat egyik fáról a másikra.

Előzmény: taormina001 (26882)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26886

Az engedélyt keresd meg. 2017-ben változott! Nekem is van készleten Dimilin, de az azért visszatart, hogy kifejezetten étkezési célú haszonnövényekre tiltották meg a használatát. Ez inkább arra utal, hogy valami korábban nem kalkulált tényező, pl. szermaradvány merült fel.

Előzmény: kavicsos64 (26880)
alfi13 Creative Commons License 2 napja 0 0 26885

Gyógyszertárban vegyél egy 5 vagy 10ml-es fecskendőt és bármilyen tűt aminek a végét kalapáccsal ellapítasz. Az ampullából tölts át a permetszert a fecskendőbe és a  tűvel légmentesen lezárhatod ezenkívül nagyon pontosan tudod adagolni a szert. Az amerikai lisztharmatra is hat a score a permetezőszerek nagy része nem csak egy típusú gomba ellen hatásos.

Előzmény: alfi13 (26883)
pacsepa Creative Commons License 2 napja 0 0 26884

Nálam a tafrina elleni permetezés hetente megy. Értsd 7-8 naponta. Váltogatom a Score-t és a Folicur-t. Legalább négy alkalom mert a fák nem egyszerre virágoznak és mindig mindegyiket permetezem. Régebben 4 db, most éppen három őszi / nektarin fám van.

Jó pár éve nincs semmiféle problémám tafrinailag még akkor sem, amikor a szomszédaimnál pusztított de rendesen.

Amúgy a gombaspórák sajnos a levegővel, széllel is terjednek. Ez nem hit kérdése. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. Azaz a tavaszi lemosózás nem elégséges.

Aztán meg ott van, hogy minden gyümölcsfa még fajtán belül is különféleképpen érzékeny az egyes betegségekre. Azt tudod mivel permetezett a szomszédod? Az időjárás is fontos tényező. A tafrina például melegebb időben már nem fertőz a szakirodalom szerint, kora tavasszal annál inkább. A monília a ködös hűvös időben van elemében: "elvitte a köd a meggyet" -mondták régen az öregek. Szóval ha kontakt szerrel permetezel, akkor ezekkel is kell számolni.

Ez egy sok ismeretes egyenlet. Ha Neked szerencséd van, vagy volt, az jó dolog. maradjon is így!

Előzmény: kavicsos64 (26879)
alfi13 Creative Commons License 2 napja 0 0 26883

A Score a tafrinán kívül még használhatod lisztharmatra, alma körte varasodásra és levéllikasztó betegségre is. 

Előzmény: taormina001 (26882)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26882

Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást.

Azóta már beszereztem még néhány szert.

 

Ezt a Tafrina-dolgot nemigen értem: mindig azt hallom, hogy melegben nem fertöz, de tavaly még juni végén is találtam újonan fertözött leveleket, holott akkor nem késtem el a védekezéssel.

Azt, hogy elkéstem, pontosan mit jelent? Hogy most már nem is permetezzek ellene? (szereztem SCORE-t, de sajnos ampullás, és az sose fogy el, mert csak Tafrinára való és annyi sose kell.)

 

A virágmoniliával csakugyan szerencsém volt, padig a meggyfa nagyon hajlamos rá. De most csakugyan nem látok rajta semmit. Ha eddig nem volt, már nem is lesz? Itt is mit jelent, hogy elkéstem? Hogy akkor már nem is kell ellene permetezni?

 

Az egres amerikai lisztharmata viszont majdnem 100%-os biztonságga jelentkezni fog. Az általad említett szerek közül most tehát Score van, de ha a Tafrina elleni permetezéstöl eltanácsolsz, akkor 5 bokorért nem bontanám föl a méregdrága ampullát. Nem egészen értem, hogy az amerikai lisztharmatra és a tafrinára miért ugyanazt a szert kell használni? Hasonló betegségek ezek? A Thiovitet miért nem ajánlod? És még van Chorus is.

 

Szölöatkát én nem tapasztaltam, és szilvadarázst se nagyon. Van viszont rengeteg alama-és cseresznyemoly.

A szilva viszont a virágmoniliára nálunk egyáltalán nem hajlamos.
Azért adjak neki rovarölöt is? és csak a szilvának, a többieknek ne?

Előzmény: pacsepa (26868)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 0 26881

Köszönöm a tanácsot.
(a -1 -et nem én nyomtam)

ez mit jelent?

 

Előzmény: lacy63 (26851)
kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26880

Ez érdekes a csomagoláson nem szerepel ilyen felírás ,de holnap megnézem mi áll rajta ,mert eddig környezetbarát rovarölőként szerepelt ! Az is meglepő hogy 2 kategóriás lett !!!! Igaz tavaly vásároltam !

Előzmény: pacsepa (26865)
kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26879

Hát ezt erősen vitatom ,mert évek óta nem jelentkezett nálam ilyen betegség ! Mihelyt lesz valami pénzem veszek egy kamerát és valami napilap mellett lefilmezem az akkor állapotot ! Pont most voltam az egyik internetes fórumosnál ahol gyümölcsös van ,motoros permetezővel permetezett épp ,és minden tafiniás meg moniliás ! És többször permetezett mint én !!!! Most vagy az időzítésen ,vagy a vegyszer jó fedésén múlik hogy van gomba vagy nincs gomba ! Nálam eddig semmi gomba nem jelentkezett ! Pedig 1 kezelés Champion 50 WP lemosás volt ,és 1 kezelés Nevikén Extra lemosás ,valamint 3 kezelés Chorus és tegnap volt a 3 kezelés ! Én ennyit permeteztem és semmi sem gombás ! Az egyik alma fán láttam levéltetűket és hangyákat ,de holnap ha nem esik akkor enni adok nekik ,mert a burgonyát is fújnom kell a bogarak miatt ,tömegével van a kikelt burgonyán a burgonya bogár !

Előzmény: pacsepa (26864)
kavicsos64 Creative Commons License 2 napja 0 0 26878

A szappan csak olyan segéd szer szerintem bió ! Én olyan dimilinre ,vagy más kitinszintézis gátlóra gondoltam inkább ! Ezek a vedlésekbe avatkoznak be ,ugyanis a kukacok a növekedés üteme miatt kb 3 naponta levedlik a bőrüket de a vedlés alatt nem esznek ! Na most ezek a szerek ezt a vedlést elnyújtják addig ,hogy a kukac éhen hal !

Előzmény: gesszti (26862)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!