Keresés

Részletes keresés

nighttrain Creative Commons License 2010.08.07 0 0 420
áhh mindenhova csak repülővel..le kell fizetni egy halászt és elvisz hajóval:D teljesen lehetetlen oda hajóval menni? gondolom van ott kikötő..a repülőnél csak olcsóbb. Bár skandinávia európa legdrágább része.
A püspök inasa Creative Commons License 2010.08.07 0 0 419

Tegnap véget ért a nagy kaland, hazatértünk a Feröer-szigetekről. Nehéz most mit írnom, mert még eléggé az utazás hatása alatt vagyok, de elég sokat jegyzetelgettünk útközben naplószerűen, majd szépen formába fogom önteni, az egy jó részletes útinovella lesz majd.

 

Az biztos, hogy ez egy olyan hely, amihez eddig még hasonlón nem jártam, olyan táj, olyan közösség, ami biztos hogy unikum a világban. Az időjárás persze olyan volt amilyen, gyakran a teljesen áthatolhatatlan köd miatt 5 méterre sem lehetett látni, de ez már csak ilyen, ezen idegeskedni a Feröeren felesleges, ez hozzátartozik a hely szelleméhez. Sokszor átszabja a tervezett programot, hogy az ember az orrát se látja a "locsogó" ködtől (tényleg, ilyent még nem nagyon tapasztaltam, legtöbbször nem az esőtől lettünk csuromvizesek, hanem a ködtől. Feröeren a felhők mindig a földig érnek. De néha elég odébbmenni pár kilométert, ott meg süt a nap, ilyenkor egészen káprázatos a táj, minden vakító smaragdszínbe öltözik.)

 

Azért elég sok helyre sikerült eljutni - sok helyre meg nem -, jártunk Torshavnban természetesen, Saksunban, Tjornuvikban, Eidiben, Funningurban, Gjógvban, Oyndarfjordurban, Sorvagurban, Mykinesen, Klaksvikban, Kalsoy-szigeten és a Fugloy-szigeten Kirkjában és Hattarvíkban. Az árak azért gyakran földbe döngölik az embert, azt, hogy egy kávé 1.000 Ft, egy korsó sör meg 2.000 - nehezen dolgozható föl, szóval nem nagyon érdemes átszámolgatni, nem a mi dimenzióinkban gondolkoznak árügyekben.

 

Az emberi tényező nagyon pozitív faktor, a kisebb településeken és szigeteken nagyon nagy kedvességgel és segítőkészséggel állnak hozzá az idegenekhez. Előfordult, hogy miközben vártuk a hajót, kijött egy közeli házból valaki, és megkérdezte, hogy nem lenne-e inkább kedvünkre, ha a házában egy forró tea mellett várakoznánk, és nem kinn a hideg szélben, közben beszélgetnénl egyet. Máskor palacsintára hívtak meg, vagy éppen egy korsó sörre a közeli bárban. Szerintem máshol már régen kiveszett empátia, és közösségi összetartozás-érzés van még jelen itt.

 

No, most elkezdek fényképeket rendezgetni, de majd még jövök.    

 

 

oldlady Creative Commons License 2010.07.27 0 0 418
Jó utat, és ha visszajöttél mesélj!
Előzmény: A püspök inasa (417)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.27 0 0 417

Sajnos a helikopterezésről úgy tűnik le kell mondani. Kicsit elbambultam az időt, ma akartam lefoglalni a helyet Mykines-re, de közölték, hogy minden egyes "desztináció" foglalt aug. 6-ig, azaz nemcsakhogy Mykinesre nem tudunk így eljutni, de egyáltalán sehova máshova.

Ez nagyon fejbevágott, mert ezt az élményt nem akartam kihagyni. Úgy látszik ezt tényleg hónapokkal ezelőtt kellett volna intézni, nem gondoltam volna. Akkorhát maradunk a földön. Pedig bíztam a festői légifelvételek készítésében.

Már nekiálltam pakolni: esőkabát, pulóver, megfázás elleni gógyszer, stb...

Holnap reggel indulás. 

hooker007 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 416

pár napja beszélgettem egy tanárommal , és mondtam neki hogy Feröer a cél :)

Mire: az meg hol van ? talán afrika ?

 

szerintem az emberek nagyobb része nem tudja merre van

Előzmény: A püspök inasa (415)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.23 0 0 415

Ez a dilemma bennem is megvolt mindvégig, márminthogy ezért a pénzért akár egy Izland túra is beleférne. Aztán a sok töprengés után mégiscsak az eredeti terv maradt, vagyis Feröer.

 

Egyrészt megvan bennem az az alapvető makacsság, hogy szeretek ragaszkodni az eredeti elképzeléseimhez, így ha már egyszer valamikor régen elhatároztam, hogy eljutok a Feröer-szigetekre, akkor folyamatosan lelkiismeret-furdalásom lenne, ha mégse lépném meg. Másrészről hiú is vagyok, és tudom, hogy ez egy nevetséges tulajdonság, de mindig jólesik, mikor utazási terveimről kérdeznek, és mondom a Feröer-szigeteket, akkor értetlen tekintettel néznek, vagyis senki nem tudja az hol van. Nekem önmagában kihívás, hogy olyan helyre megyek, amiről a nagy többség nem tudja merre van.

 

Ettől függetlenül az izlandi túra szerintem nagyobb falat. A Feröer területileg nem nagy, egész jól bejárható, nyilván egy hét kevés ahhoz, hogy minden szegletét végigcsavarogjuk, de arra bőven jó, hogy elég alapos képet kapjunk az "országról". Izland viszont egy méretesebb sziget, ott ha a legfőbb nevezetességeket egy hétbe bele akarjuk sűríteni, akkor folyton úton kell lenni, a legideálisabb a terepjáró-bérlés, ami az egekbe löki a költségeket. Úgyhogy Izlandra szerintem vagy több idő, vagy több pénz kell, hogy tartalmas legyen. Én mindig abból indulok ki, hogy ezekre a helyekre jó eséllyel csak egyszer jut el az ember az életében, így ezzel az egy alkalommal kell nagyon jól gazdálkodni.

 

Itt pedig egy kellemes montázs Annika Hoydal csodaszép zenéjével:

 

http://www.youtube.com/watch?v=69huWkZs034

 

Előzmény: hooker007 (414)
hooker007 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 414
ezértr írtam hogy Feröer a cél , de hogyha Izland jön össze akkor se fakadunk sírva :)
Előzmény: minimal (410)
Elk Creative Commons License 2010.07.22 0 0 413
Malévvel jövünk vissza, ezek szerint valószínüleg működni fog a dolog
Előzmény: oldlady (411)
oldlady Creative Commons License 2010.07.22 0 0 412

Tényleg olcsóbb, nekem küldenek rendszeresen hírlevelet.

 

A csomagmegőrző jó dolog, Koppenhágában talán van is elég, de mi egyszer megjártuk Frankfurt-Hanh-on. Volt 6 óránk az átszállásig, az egész reptéren csak pár automata volt, persze mind tele, így ülhettünk a reptéren, mert a nagy pakkjainkkal nem igazán volt kedvünk kiruccanni. Azóta igyekszem kerülni a fapadosok világvégi reptereit.

Előzmény: minimal (410)
oldlady Creative Commons License 2010.07.22 0 0 411

Nekem is pont 2 órám volt az átszállásra Izlandról jövet, de szerencsére nem késett a gép :)

Még valami eszembe jutott, nem minden légitársaság járatára lehetett automatán csekkolni, de ha Malévval jöttök haza, arra igen.

Előzmény: Elk (409)
minimal Creative Commons License 2010.07.22 0 0 410
Halkan megjegyzem, hogy egy izlandi út most valószínűleg jóval olcsóbb!

Automatikusan lehet be tudsz csekkolni korábban, de a pultnál biztosan nem. Viszont csomagmegőrző tuti van, és természetesen gyorsan be lehet jutni a városba. Én ott töltöttem egy éjszakát, mikor Feröerre mentem. :o)
Előzmény: hooker007 (406)
Elk Creative Commons License 2010.07.21 0 0 409
köszi, reméltem,hogy van megoldás. lehetett volna úgy is foglalni, hogy csak 2 óránk van az átszállásra, de az utazási irodában azt mondták,hogy ez elég necces, mert a köd miatt gyakran késnek a felszállással Feröeren. Mondjuk én szálltam már át kevesebb mint tíz perc alatt is Koppenhágában,amikor Izlandról jöttünk vissza. szerencsére Izlandon ki tudtuk könyörögni, hogy a teljes útra csekkoljanak be, és az első ülésre kértük a jegyet az ajtó mellé. Mire átértünk a repülőtér másik végére márt bezárt a kapu, de az útlevélellenőrző fiú, integetett, hogy rohanjunk. Mire a pulthoz értem majdnem meghaltam, de sikerült. Így még bevárták a másik izlandról jövő magyar párt is, akik kis lemaradással, de megérkeztek.
Előzmény: oldlady (407)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.21 0 0 408
Kitűnő, akkor mi is így csináljuk, mert visszafele nekünk is kb. 8 óránk lesz Koppenhágában. Így legalább nem kell csomagmegőrzőre költeni, mert úgy képzeltem az elkerülhetetlen lesz. Így legalább lesz időnk bedobni valami gyorskaját az egyik két michelin csillagos vendéglőben:-))
Előzmény: oldlady (407)
oldlady Creative Commons License 2010.07.21 0 0 407
Koppenhágában én kipróbáltam az  automata check-int a hosszó sorbanállás helyett. Nagyon gyors volt, kinyomtatja a beszállót, meg a poggyászra való szalagot, azt leadod egy pultnál, ahol csak ezeket a csomagokat veszik át, és már mehetsz is várost nézni :) 
Előzmény: Elk (405)
hooker007 Creative Commons License 2010.07.21 0 0 406

Igen , voltam . 2008-ban.

Észak Eu a gyengém nekem is meg páromnak is , így Izland , Feröer is.

Most egyre jobban feröer felé kacsingatunk , de ha Izland jön össze nem fakadunk sírva :))

Megnéztem és Stockholmból tényleg nem megy közvetlen repcsi :(

 

 

Előzmény: A püspök inasa (402)
Elk Creative Commons License 2010.07.21 0 0 405

Én a szállodától béreltem egy suzuki ignist 5 napra. Így a repülőtérről még a menetrendszerinti busszal megyunk oda-vissza. Az autót a szállodában vesszük át, és ott is adjuk le. Ez így elég kényelmesnek tűnt.

 

Tényleg valakinek van tapasztalata Koppenhágában a check-in kioskoknál? Nekünk visszafelé 8 óránk lesz (ha nem késik a repülő), így szeretnénk előre becsekkolni, leadni a csomagot, és metróval bemenni Koppenhágába. Szerinetetek ez megoldható?

minimal Creative Commons License 2010.07.21 0 0 404
Ha valaki Izlandról érkezik ebből az irányból repül be, ugyanis a az öböl végén van a reptér. :o)

Én kitúráztam a kép jobb felső sarka felé a legközelebbi településről, de nem mentem végig mert ködös volt (van kép róla az albumomban).
Előzmény: A püspök inasa (403)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.20 0 0 403
No mégegyszer:Feröer-szigetek
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.20 0 0 402

Nagyszerű, egyre többen vagyunk... Te ugyebár már jártál Stockholmban? Rémlik valami. De Stockholmból úgy tudom nem repül az Atlantic. Csak Koppenhágából, meg Londonból, meg valahonnan Norvégiából, talán Stavangerből.

Nos, én már tűkön ülök, nagyon várom...

Egy kis kedvcsináló fotó mindenkinek (magamat beleértve):

 

Előzmény: hooker007 (400)
minimal Creative Commons License 2010.07.20 0 0 401
Busszal is elég jól lehet közlekedni - olvasd vissza az én hozzászólásaimat, aztán ha van kérdés én időnként nézem a fórumot!
Előzmény: hooker007 (400)
hooker007 Creative Commons License 2010.07.20 0 0 400

szerbusztok !

 

Énis csatlakozom azon emberek közé , akik Feröert terveznek :)

A terv Stockholm - Feröer vagy Koppenhága- Feröer

Már néztem szálláslehetőségárakat , repárakat . Elég vadak , de egy kis sporolással megoldható a hiányzó öszeg talán :)))

Bár sajna jogsi nincs , így a helyi buszok éshelikoteres nézelődés jöhet szóba , mert gyalog nem, vágnék neki a nézelődésnek :)

 

Várom a bszámolokat , püspök inasának pedig jó utat és kellemes időtöltést kívánok :)

 

 

 

A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.20 0 0 399

No, örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel az utazási ötlettel. Az autóbérlés nagyon jó dolog, biztos, hogy így lehet legjobban bejárni a szigeteket, mert ahogy néztem a menetrendeket, eléggé szellős, vagyis néhány apróbb falut nem, vagy csak alig lehet busszal megközelíteni. Ha találok valami olcsóbb helyi céget én is meg fogom lépni 1 vagy 2 napra. A nagy nemzetközi cégek - pl. Avis, Hertz - ajánlatai (kis kategóriás autó 100-120 EUR/napért) számomra nagyon vadak. Tudom, hogy nem összehasonlíthatóak az árak, de Marokkóban egy hétre béreltem egy Fiat Palio-t napi 30 euróért. Világos, hogy ennyiért itt ez szóba sem jöhet, de azért ne legyen már a négyszerese. 60-70 EUR-t még ki tudok csengetni, de ennél többet biztosan nem.

Te hol fogsz bérelni?

 

Mindenképpen írok majd ha hazatértem, sőt, még az is lehet, hogy onnan is bejelentkezem, ha lesz valahol internet-hozzáférés.

 

Ahogy nézem, jelenleg komoly strandidő van a szigeteken, akár a 12 fokot is eléri a legmagasabb nappali átlaghőmérséklet. 

Előzmény: Elk (397)
minimal Creative Commons License 2010.07.19 0 0 398
Az remek döntés!
Előzmény: Elk (397)
Elk Creative Commons License 2010.07.19 0 0 397

Hello,

légyszi ha hazaértél írj ide néhány mondatot a friss tapasztalataidról, mert én szeptember elején megyek egy hétre és kiváncsi vagyok. Én végig Torshavnban alszom a Hotel Streym-ben, onnan fogunk autóval csillagtúrázgatni. Még nincs pontos program, mert sajnos még van 1,5 hónapunk indulásig. Neked addig is jó utat!

Előzmény: A püspök inasa (395)
minimal Creative Commons License 2010.07.19 0 0 396
Csak legyen élvezhetően jó idő, és nem fogod megbánni. :o)

Örülök hogy elérhető távolságba kerültél a régen tervezett túraához! Fotókat, beszámolót pedig természetesen ide várom/juk. :o)

Talán annyi, hogy Mykenes-re ha tervezitek az utat, talán az elején érdemes menni arr az esetre, ha rossz idő miatt a hajóút szünetelne. Van ott is elvileg egy olcsóbb szállás - erről annak idején a sokat szidott Rough guide nagyvonalúan megfeledkezett (miután külön köszönetet fejezett ki a konkurens, 3x annyiba kerülő szállás tulajdonosai vendégszeretetének).
Előzmény: A püspök inasa (395)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.19 0 0 395

Köszi a választ! Időközben sikerült foglalni a klaksvíki hostelben, "Ibud" a neve, a helyi turistairodán keresztül jött össze végül, és - eddig - nem jelezték, hogy előre kéne fizetni. Jó lenne a kemping, nekem, de a feleségemet nem tudom rávenni, aztmondja, ha már egyszer a nyár közepén a hidegbe, esőbe, szélbe-ködbe viszem, akkor legalább legyen fedél a fejünk fölött, mert ő nem fog egy egy sátorban vacogni, igen fázós típus. Szóval ezt a békát le kell nyelni és fizetni. Én is úgy számolom, hogy ez lesz a legnagyobb tétel, a 6 éjszaka kb. 150.000 Ft - ez valami horror. (Ennél kevesebb volt ugyanennyi időre Kairóban egy ötcsillagos szálloda. Ezek meg mind fürdőszobátlanított ifjúsági szállások lesznek.)

De nem érdekel, engem már nagyon hajt a lelkesedés. Jövő hét pénteken ilyenkor remélem már az Atlantic Airways járatán ücsörgünk.  

Előzmény: minimal (394)
minimal Creative Commons License 2010.07.18 0 0 394
Sajnos csak ott és utólag közölték velem, hogy van hostel Klaksvíkban, úgyhogy nem ismerem az elérhetőségét. De én is a nyár kellős közepén voltam, és semmilyen gondot nem tapasztaltam szállásügyben - bár az is igaz, hogy egy személyre mindig sokkal könnyebb.

Ha nem viszolyogtok a kempingezéstől, akkor én továbbra is javaslom, mert jóval olcsóbb, és Feröeren messze a szállás volt a legnagyobb érvágás - plusz ad egy biztonságot, mert kempingben üres helyet biztosan találtok. Máskülönben ne számíts vendégszerető és különösebben barátságos helyiekre... viszont a varázslatos vidékben nem fogtok csalódni, majd drukkolok a jó időért!

Egy tanács még amit talán nem írtam: ha Tórshavnban köd van, nyugodtan induljatok északra mert simán lehet, hogy pár km-re már süt a nap!
Előzmény: A püspök inasa (393)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.07.12 0 0 393

Szia, nem emlékszel annak a klaksvíki hostelnek a nevére, elérhetőségére? Szeretnék foglalni szállást, de nem jutok előre.

Eddig a torshavni Bladypi-n kívül mindenhol azt akarják, hogy előre fizessem ki bankátutalással a teljes összeget. Én ezt nem értem, ilyent még soha nem kértek tőlem, akármilyen országba is mentem. Nem mondom, 10-20% előleget már utaltam néha korábban is, node a teljes összeget? Aztán viseljem én a kockázatot, fussak a pénzem után, ha netán bármi közbejön, pl. megint kitör a vulkán. Nem ettem meszet. Arról nem is beszélve mennyi pluszköltsége van a banknál a dán koronában történő devizatranzakcióknak.

Mik voltak a tapasztalataid, lehet "csak úgy" szállást találni - mondjuk éppen Klaksvíkban - ha csak beesik az ember az utcáról?

Előzmény: minimal (392)
minimal Creative Commons License 2010.05.15 0 0 392
Amanda vagyok, hogy csak Torshavnben es Klaksvikban (es ezen helyekrol csillagturaban) gondolkozz, mert az egesz hely kicsi es igy meguszod a ki-becsekkolast amivel a fel/egesz nap elmegy. Ha a csalad vevo ra, kempigezzetek, mert sokkal olcsobb (meg lehet akkor is jobban kijottok, ha nincs meg felszerelesetek, azaz meg kell venni).

Minel eszakabbra mesz annal szebb a taj. Kalsoy, Bordoy es Vidoy a legszebbek.

A helikoptertezes viszonylag olcso es igy akar eltolthetsz nehany orat Dimun szigeten (szimplan egy korutazas delre). Sajnos en mar nem tudtam meglepni, a vegere halasztottam es rossz idojaras miatt lefujtal az utat. Hajoval voltam delen, de a kodtol akkor sem lattam semmit.

Gjogv nagyon szep!

Ja, es sok sikert a hamufelhovel, remelem az en hazateresemet se akadalyozza meg. :o)
Előzmény: A püspök inasa (391)
A püspök inasa Creative Commons License 2010.05.10 0 0 391

Kissé elkezdtem izgulni a vulkán-téma miatt, mivel úgy képzelem, hogy valószínűleg ha bármi hamuszivárgás is van, akkor amit az elsők között lezárnak, az biztos a vágár-szigeti reptér... Még odébb van az utunk, több mint két hónap, de ez a fenyegető rém ott lebeg a fejünk felett.

 

Próbálom összeállítgatni az útvonaltervet, első körben úgy nézem a déli szigeteket ki kell ejteni, mert nem férnek bele az időbe, így Suduroy és Sandoy titkai nem fognak feltárulni. A fő csapásirány Streymoy és Esturoy, persze Mykinest sem szeretném kihagyni és az északi szigetekre is be akarunk kukkantani. Három napra foglaltam szállást Torshavn-ban (a Bladypi hostelben), a többi három éjszakát nyitva hagyjuk, majd a helyszínen improvizálunk. Abban bízom, hogy nincs olyan nagy turistaforgalom a szigeteken, hogy ne tudjunk ad hoc módon szállást szerezni aznap érkezve. De ha valakinek ellenvéleménye, más tapasztalata van, azt szívesen meghallgatnám. Egyébként Gjogv-ban, Klaksvikben és Midvagur-ban gondolkozom még szállásügyileg.

 

   

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!