Keresés

Részletes keresés

békástó Creative Commons License 6 napja 0 0 173465

Durván jók ezek a videók, az emberi kreativitás határtalan. :D A Szarvasinál be tudnám pumpálni a levegőt a gőzölőcsövön keresztül is vajon? Még be sem kellene kapcsolni, csak egy előre felforrt vizet beleönteni és nyomni bele pumpával a levegőt... Van itthon két Szarvasi is, ami nincs használva és mindkettőnek van gőzölőcsöve. Már csak poénból is kipróbálnám, bár nem tudom a pumpából jövő kellemetlen gumiszagot(?) és gépzsír(?) szagot hogyan semlegesíti... Viszont ha ezzel a French Press -el tényleg ki lehet nyomni egy cremás kávét, akkor beruházok egyre.

Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 1 173464

Ha felnyomod a nyomást 9 atm-ra, akkor a víz ami a kávra jut 120c fok körüli éesz, ezt nyilván hűtened kell, mielőtt eléri a kávét, és meg kell oldani, hogy a 9 bar nyomással érkező gőz net forrázza le a tűzhelytől 5m-re a másik szobában játszó gyereket :). Nem lehetetlen megoldás, és létezik is, csak nem olcsó: https://youtu.be/UWC1Y7I_JSI

Előzmény: Aser Tzuiko (173463)
Aser Tzuiko Creative Commons License 6 napja 0 0 173463

Hát kapd el mielőtt lefújja. Láttam már fantasztikus kremát csőrös kotyogóból is, csak idejében le kéne kapni az eredményt a főző alól, nem hagyni hogy a csersavas vége-lötty elrontsa. Szarvasihoz kéne egy plusz szelep a kazánba amin be lehet pumpálni 9 bart és levenni a hőfokot 90 körülire. Vagy PID-elni...

 

https://www.youtube.com/watch?v=OO2Qn93vatk

 

Bár ahogy nézem nincs olyan főző amit ne lehetne felpumpálni. Talán csak a dzsezvát nem.

 

https://www.youtube.com/watch?v=T-Y8VTS8OEI

Előzmény: békástó (173455)
Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 0 173462

Paljoc olcsóbb blendjei (Locavore, GetUp), KVX olcsóbb blendjei (Silver, Gold, esetleg bronz) stb. Nem nevezném őket újhullámosnak, és könnyebben jön a siker mint bolti kávéknál. Ha ez megy lehet feljebb lépni, ha már közel fél millát feccölt a gépparkba. A Casino Moccát csak a végére írtam, mint egyféle végállomást.

Előzmény: Katoczi (173460)
H_G Creative Commons License 6 napja 0 0 173461

Aha, a kezdőknek pont újhullámos kávéra van szükségük kis pörkölőktől, meg még egy púpra a hátukra :) Olasz kávéval kell tanulni, és könnyebb ugyan jót beszerezni webes rendeléssel, de ezért található a boltokban is. Ha pl. a MM boltnak számít.

Előzmény: Katoczi (173460)
Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 0 173460

A kosár névlehes töltőtömege +/-10-15% kávétól függően amennyi kávét teszel bele jó kiindulási alap. Kezdetnek tekintsd alapszabálynak, hogy a kávé mennyiségét csak az befolyásolja, hogy mennyi italt szeretnél (ha szárazon felteszef majd rögtön leveszed a kart, és látszik a felsőszűrő nyoma, akkor biztosan sok a töltet), és ehhez ragaszkodj, szintén állandó az idő (25-30 s) + 5-10s előáztatás, ha tud a gép. A használt kávé/ital arány szintén legyen állandó (1:2-1:3 között, ahol jobban ízlik, nekem az 1:2 jön be). Egy dolog amit változtathatsz az a szemcseméret. Ha gyors a lefolyás finomabbra darálsz, ha lassú vagy befullad akkor gyorsabbra. A jó eredményhez kelleni fog valami rendes kávé, amit boltban nem találsz. Kezdetnek nézd meg a Paljoc, Pacific, KVX (AVX), Kapucziner olcsóbb kávéit, ha azok már stabilan mennek akkor jöhetnek a drágább kávék ugyaninnen, és jöhetnek a drágább kávék (Kávékalmár, Awaken, Black sheep). Ha már ez is megy akkor meg Casino Mocca, és egyéb speciality cuccok.

Előzmény: Zoli-Weber Kettle (173446)
Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 0 173459

Na jó, legyen egy perc, de max 2 perc. :)

Előzmény: Mylord3 (173445)
Surda :D Creative Commons License 6 napja 0 0 173458

Az espresso onnan indul,hogy daráló és egy alap gép.
Gaggia baby,Classic, esetleg turmix t10 vagy Quickmill gépek.
Ezek árban összesen 100 körül vannak.
Az összes többi fapados megoldással lehet,hogy egy laikus számára megfelelő kinézetű,állagú kávét kap az ember,de hogy kiérezni nem fogod egyetlen kávé igazi ízét sem,az biztos.
A nyomásfokozós kar egy ál-cremát csinál,ami nem a valódi nyomástól jön létre,hanem a karban lévő szeleptől.
Előző hozzászólásodból nem derült ki,hogy van-e darálód,de ha jól értem nincs.
Az elengedhetetlen.
Ha a 100ezer nagyon elérhetetlen összeg erre a célra,akkor esetleg kóstolj meg egy jó kávéval készített french presst.
Darálót mondjuk így sem tudod megúszni,ami olyan 30tól indul.

Előzmény: abilo (173453)
abilo Creative Commons License 6 napja 0 0 173457

Köszi szépen, megnéztem és utánaolvastam. Egyetlen hátrányát említik a gépnek, hogy nyomásfokozós karral szállítják. Ez mit jelent használat során gyakorlati szempontból? Mi a különbség a nyomásfokozós és anélküli között?

Előzmény: Mylord3 (173454)
Mylord3 Creative Commons License 6 napja 0 0 173456

"említettétek a Nescafé-t, próbáljátok ki nagyon kevés vízbe felolda, mondjuk 3 cl-ben, meglepően jó íze van, szerintem sokan ott rontják el az összes ilyet, hogy 2 deci vízbe keverik el, és gyak. egy sáros levet kapnak..."

 

Nálam 3 cl folyadék kizárólag unicum formájában mehet a gyomromba (így viszont bármikor, ha valamilyen családi ünnep van, bármikor találok a családban ünnepelni valót :D)..., nescafés higításként soha. :-)

Előzmény: békástó (173455)
békástó Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173455

Sziasztok, ma kipróbáltam a Promodo-t és egy Omnia féleséget fele-fele arányban keverve, és gyakorlatilag porcukor finomságú őrléssel. A Szarvasi egész szépen lefőzte, kb. 40-50 ml vizet tettem bele és lehet, hogy az előírtnál jobban lenyomtam a kávét... Az elején meglepően szép mogyoró barna kávé kezdett lefolyni, és kezdett gyűlni pár mm crema szerűség, de hirtelen jött egy nagyobb gőz bele és "elfújta".. Az íze elég jó volt, kellemesen kicsit édes. Ezek után már alig várom, hogy kipróbáljam valami crema szemessel, például amit itt ajánlottatok, a Dolce Gustot.

 

említettétek a Nescafé-t, próbáljátok ki nagyon kevés vízbe felolda, mondjuk 3 cl-ben, meglepően jó íze van, szerintem sokan ott rontják el az összes ilyet, hogy 2 deci vízbe keverik el, és gyak. egy sáros levet kapnak...

Mylord3 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173454
Előzmény: abilo (173453)
abilo Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173453
Mennyit szabad egy használtra rááldozni? 20 és 30 között gondoltam egyébként. Egy egyszerű kis gépet szeretnék, ami megbízható, kicsit szép is és különösebb beavatkozás nélkül használható. Sokan ajánlják a Gaggiát, csak azt olvastam rólunk, hogy nagyon érzékeny a kávé darálási beállításra. Espresso, hosszú kávé, esetleg cappuccino ennyire volna szükségem.
Előzmény: Mylord3 (173452)
Mylord3 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173452

Mennyit szánsz rá? Mi az elképzelésed? Milyen KV-t szeretnél készíteni?

Előzmény: abilo (173451)
abilo Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173451
Sziasztok, kávéfőzőt szeretnék vásárolni és tanácsot kérnék. Tapasztalatom nincs, ez lenne az első. Használtban gondolkodom első körben. Tanuló kávéfőzőnek mit ajánlanátok, amivel a totál laikus is tud bánni kis kísérletezés után? Hol érdemes nézelődni? Köszi: Gabi
_MrB_ Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173450

Ugye ezek egyéni preferenciák. Ízlések. Azon nincs értelme vitázni. Van akinek bejönnek ezek a vákuumos üveghéjak is, más a fémcsészéből is jókat iszik. Porcelán is van papírvékonytól betonvastagig, mindnek megvan a maga vevőköre. ~ : D

Előzmény: H_G (173449)
H_G Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173449

És a vastagság? És a súly? Sokkal jobbak léteznek ennél az önmagába csavarodónál, még a piros-fehér világban is.

 

Előzmény: Saughassy (173444)
Zoli-Weber Kettle Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173448

Szia,

 

ok, megnyugtattál, hogy akkor nem én vagyok a hülye :)

 

Tudom, hogy a 12 nem szentírás, állítottam is rajta, csak ez volt a kiinduló pont :)

 

Amúgy alapvetően eszembe se jutott volna méregetni, csak szembekerültem a babtartályban tárolt kávé öregedésének problémájával és itt a fórumon olvastam, hogy erre megoldás lehet a méhész üvegben való mélyhűtős tárolás, amihez viszont tudni kellene, hogy egy adag az hány gramm kávéból jön ki és így kezdtem el ezt a szélmalom harcot a kosarakkal és mennyiségekkel :)))

Előzmény: _MrB_ (173447)
_MrB_ Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173447

Szűrőket nagyon eltérő mennyiséggel lehet rakni, hogy kialakuljon a jó. Darálón meg nem szentírás az a 12-es az espressohoz, ha átrobog a víz, olyan mennyiségnél is 12-es finomsággal őrölve, aminél a pogácsán marad levételkor a felső szűrő nyoma, akkor finomíts az őrlésen. Az utolsó lenne a gramm, amit néznék. Nem kávézó vagyok, ahol a minél több kávé adott kilóból kihozva a cél.

Én duplából iszom reggelente ~ dupla ristretto-t. Lemértem egyszer mennyi kávé is van a szűrőben... 21-22 gramm.

Előzmény: Zoli-Weber Kettle (173446)
Zoli-Weber Kettle Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173446

Sziasztok,

 

segítséget, tanácsot szeretnék kérni tőletek.

 

Catler 9010-t használok, 8030-as őrlővel. Egyszerűen nem értem, hogy mit rontok el az adagolással kapcsolatban.

 

A eredeti olasz szimpla/dupla ugye 7/14 gramm lenne. Annak már sikerült utánajárnom, hogy a Catler (Breville) gyári ajánlása szerint a gyári szűrőkosárba ennél többet, 10/18 grammot kell tömöríteni, a 8030-as őrlő 12-es állása (ami az Espresso határ kezdete) mellett. Viszont ezekkel a mennyiségekkel is úgy szalad át a víz a pogácsán, mintha nem is lenne őrlemény a kosárban.

 

Próbálgattam és arra jutottam, hogy a gyári szimpla kosárba közel 14 grammot kell tennem, hogy 9bar mellett 25mp alatt 25 ml-t tudjak csapolni. Gondoltam, ha már így, akkor inkább használom a 14 grammos LM szűrőkosaramat, ami 22,5mm magas, tehát éppen csak elmarad a gyári szűrő 23mm-es magasságától. Na itt jött a következő dolog, amit nem értettem, ha ebbe 14 grammot tömörítettem, akkor éppen a szükséges szint feléig volt a kosár. Ha állítok a gyárilag javasolt 12-es mérettől, akkor természetesen nagyobb térfogatot tölt ki ez a 14 gramm, de akkor a szemcseméret miatt lesz használhatatlan a csapolás.

 

Szerintetek mit nem értek/csinálok jól a kosár/mennyiség/őrlési finomság tekintetében?

 

Előre is köszönöm, ha van ötletetek.

 

Zoli

Mylord3 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173445

Te 30 mp-en belül "el is mész" az eszpresszóval??! :D    B@sszki, ezért felesleges egy creminát üzemeltetned. :-) Egészen más íze van - és most maradjunk az eszpresszónál, vagy épp a ristrettónál! -amikor frissen, forrón a legelső kortyot isszuk (akár előmelegített csészéből), más, amikor mondjuk, fél perc múlva a másodikat, ami már kicsit hűlt, és végül (ez lehet akár a következő fél-egy perc is), amikor a legutolsót, a maradékot a szánkba toljuk, de ez így még akkor mindig több, mint fél perc. 30 mp alatt a nescafét isszák, de valszeg ezt is csak azért ilyen gyorsan, hogy a hatás meglegyen, de minél gyorsabban túl legyenek ezen az ízlelőbimbók elleni terrortámadáson. :)) Amúgy pedig szerintem ez a julius meinl csésze egy kicsit túlméretes eszpresszónak, itt most - méretben - a kevesebb talán több lenne.

Előzmény: Katoczi (173443)
Saughassy Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173444

:D Nem erzem rossznak, pedig jo nagy mancsom van. Meg aztan a piros-feher a gyengem, sok mindent elviselnek cserebe. Inkabb serulekenynek tunik.

Előzmény: H_G (173440)
Katoczi Creative Commons License 2017.09.17 0 0 173443

Arra a 30 másodpercre amíg kiürül tökmindegy milyen a fogása :)  nekem is nagyon tetszik, bár én inkább fehérben vettem.

Előzmény: H_G (173440)
Mylord3 Creative Commons License 2017.09.16 0 0 173442

Én is ittam ilyenből KV-t a Lipótiéknál :-) (asszem, lehet itthon is venni) nekem a színösszeállítása is tetszett, és én sem árulom el, hogy miért. :-)

Előzmény: Giuseeppe (173441)
Giuseeppe Creative Commons License 2017.09.16 0 0 173441

Én nemrég ittam ilyenből, és éppen a fogása tetszett, de nem árulom el, miért:)

Előzmény: H_G (173440)
H_G Creative Commons License 2017.09.16 0 0 173440

Ez sokfelé van Pesten is. Amíg még örülsz neki, nem mondom el a véleményem a fogásáról :)

 

Előzmény: Saughassy (173439)
Saughassy Creative Commons License 2017.09.16 0 0 173439

 

Jó reggelt. Szlovéniai túra közben botlottunk bele, vegül 2 euroert megalkudtam a felszolgaloval. :)

_MrB_ Creative Commons License 2017.09.15 0 0 173438

Jó régen volt már, mikor még ilyen géppel játszottam. Klasszikus crema azért nem teljesen volt, de hasonló. Igen, le kellett kapcsolni, mielőtt átfröcsögte a végét. És sokáig azért nem maradt meg.

Előzmény: MZ/Y (173437)
MZ/Y Creative Commons License 2017.09.15 0 0 173437

Akkor nem egyről beszélnénk?

Én cremának azt a habos izét gondolom a tetején. Az már kb. olyan formában jön ki a csövön, csak a pohárban a kávé tetejére ül fel. Ezt tudja a Saeco. Az Ufesa (és korábban a Szarvasi) viszont semmi ilyet nem adott, egyből a fekete, sima folyadék jön, abból a pohárban már nem lesz hab.

 

Hacsak arra nem gondolsz, hogy már akkor ki kell kapcsolni a gépet, mikor még nem vagy alig jött le kávé és a termelt gőz csak a vizet tolja ki. Vagy nem tudom. :)

Előzmény: _MrB_ (173428)
békástó Creative Commons License 2017.09.15 0 0 173436

Vettem egyszer egy Bravos 3 in 1 -et, kis tejjel bagyon ízlett, az illata is jó pörkölt volt a folyadéknak. Azóta keresek ahhoz hasonló szemest...Dallmayr is finom volt automatából, de gyanítom az lehet a crema változat volt, vagy még a gép adagolt bele ezt-azt. Ilyesmik ízlenek, finom pörkölt és jó krémes, semmiképp nem a fekete vizes lötty. Abból ittam eleget.

Előzmény: H_G (173435)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!