Keresés

Részletes keresés

akárkibárki Creative Commons License 1 napja -1 1 61807

Mondjuk az internet világában otthon is fel lehet készülni egy ilyen meghallgatásra és akkor ugyanúgy megszerzi a jelvényt.Az meg személy szerint az én jelvényem értékén nem fog csökkenteni semmit,hogy mások érdemtelenül szerzik meg.

Előzmény: pozo (61806)
pozo Creative Commons License 1 napja -1 3 61806

 Ha valaki meg csalni akar, az igazolás nehezebbé / szigorúbbá tétele nem fogja elrettenteni. Mondjuk nem is értem e mögött a "filozófiát". Szerintem az ember ezt magáért teszi, mégis kinek / minek hamisítja meg az eredményeket?

 

Magadból indulsz ki. A Kéktúra teljesítése a turisták között egyfajta státusszimbólum, és ez így van rendjén. A Kéktúra teljesítése nem egyszerű feladat, az 1000 km legyaloglása mellett még több százezer forint kiadással is jár(hat) (utazási és szállásköltség stb.).

A fentiek miatt vannak, akik szeretnének időt, fáradtságot és pénzt megtakarítani, de ugyanakkor büszkélkedni a Kéktúra teljesítésével.

Azt hiszem múltkor már leírtam ide, hogy láttam, amikor a Rozália téglagyárnál az autóból kiszállt valaki, aztán vagy tíz Kéktúra füzetbe pecsételt...

 

Mi (lehet) a megoldás? Vissza kell menni a 60-as, 70-es évek gyakorlatához, amikor a Kéktúra füzet beadásakor nem csak beszélgetni hívták be az illetőt, hanem az útvonalba eső jellegzetes helyeket kellett felismerni fényképekről. Nem kell a topicon mostanában feltett képes feladványokra gondolni, sokkal egyszerűbb helyeket kellett akkor felismerni, pl. Dobogókői turistaházat, füzéri várat stb.

Ugye azért már gyanús, ha valaki az említett helyeket nem ismeri föl?

Ez a megoldás meggondolásra késztetné azokat, akik csak néhány száz kilométert, (vagy még annyit sem) jártak le a Kéktúrából...

Előzmény: Rob_p (61762)
Rob_p Creative Commons License 1 napja -1 1 61805

Az aki komolyan veszi nem fog csalni nem ugyanazt jelenti, mint a senki sem csal.

 

Szerintem könnyen belátható, hogy a puszta közepére kihelyezett ellenőrző pontokon pecsételés ellenőrizhetetlen, ezért a résztvevők lelkiismeretére van bízva, hogy betartsák a szabályokat. Plusz régen rossz, ha a retorzió veszélye miatt, és nem a saját erkölcseit követve becsületes valaki. Ezt nem csak a Kék kapcsán, a hétköznapi életre is értem.

Előzmény: jzp2107 (61763)
hobo-bobo Creative Commons License 1 napja -1 0 61804

"Időm kevés, mégis hajt valami tovább ,
Kormos városomban rám , nem várnak csodák..."

Zseniális volt, átéreztem, köszi!

 

Előzmény: Bikk Pubi (61803)
Bikk Pubi Creative Commons License 2 napja -1 5 61803

Hajnali (inkább még éjszakai) kelés, hosszú, 180 kilométeres út, majd indulás a kormos városból. Ködös idő, a fákon zúzmara, a hideg levegő először az orromon keresztül a tüdőmből, majd az arcomon át az agyamból is kezdi kimarni az elmúlt hét összes mocskát. Kezdem észrevenni a környezet apró csodáit. Furcsán koppannak a léptek, a botok, meg-megakad, majd kényelmesebb úton folytatódik a beszélgetés. Társam hátán fagyott "PETAMI 100" felirat hirdeti, hogy nem érdemes pamutpólót venni polárpulóver alá. Békés falvak jönnek, a szokásos téli vegyestüzeléssel, disznóöléssel, az utcán folyik a vér(es víz). Újabb és újabb kaptató, mikor már kezdek fáradni felnézek, ott valami furcsán kéklik, majd pár méter múlva mélykék téli ég borul fölém. A fennsíkon süt a nap. Utunk töbrök közt kanyarog, fenyők közt vág át, majd tarvágáson, istállók mellett vezet a pihenőponthoz. A felfrissülés után kilencszázas csúcsok mellett, újabb töbrökhöz kanyargunk le és fel. Közeleg a túra csúcsa, a legmagasabb pont. Kíváncsian várjuk, hol lehet a felhőhatár, mármint a teteje. Aztán kiderül, 850-900 méter között. Szájtátva bámulunk, a szomszédos köveken kívül csak a Kékes és a Galya látszik. Van, aki felhívja kedvesét, mert egyedül nem bírja elviselni az élményt, mi többiek pedig nem tudunk segíteni neki, hisz' ugyanúgy kiégett aggyal állunk. Aztán menni kell, hogy mások is felférjenek, meg aztán már tényleg túlcsordultunk. Kissé fásultan igyekszünk lefelé a ködbe, de nicsak, a havon szélirányba úgy nőttek a jégkristályok, mintha subaszőnyeg lenne mellettünk! Nem merem túl közelről nézni, mert a leheletemmel tönkretehetem. Újabb pihenő, de innen is indulunk. A Török-út, fáradtságtól függően, hol kellemesen ritmusos, hol fárasztóan hullámzó szakasza jön, most a második állapotot élem meg. Aztán itt az utolsó meredek kapaszkodó, Mezőkövesd most nem látszik tisztán a párától. Végre itt a turistaház, innen már csak a kötelező "majd csak beérünk" van hátra, de kilépve hirtelen lehűl a levegő, fejlámpám fényében csillognak a kristálybarlang frissen kifagyott drágakövei. Ez a csoda visz el a nyeregig, ahol a kanyar után már feltűnnek a város fényei.

Miskolc-Eger, csupán egy szabadban végzett sporttevékenység.

Előzmény: HEV (61797)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -2 2 61802

Igaz,hogy már lerágott csont. Ezt a táblát ma fotóztam a Tátika-vár alatti pihenőnél. A tartalommal már nem érdemes foglalkozni,de a tollal oda írt üzenetek jelzésértékűek.

 

      Bár mint megboldogult főiskolai  tanárom mondotta volt:  "Beszélhetek ezeknek úgyis csak falra hányt borsó.."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maszogep74 Creative Commons License 2 napja -2 1 61801

Azok se az igazi bakancsosok lehettek az Ördögárokban, gondolom (így a leírásod alapján inkább hétvégiek).

 

Egyébként dettó, én is lehetőleg eleve hétköznap mozdulok bármerre is, és kerülöm a nagy megmozdulásokat. 

 

Igazából jó dolog a TT is, csak az nem tetszik, ami köréépül, és ahogy látszik, amint egyre jobban elüzletiesedik az egész. 

Előzmény: annyi baj legyen (61799)
nagypapi Creative Commons License 2 napja -1 10 61800

"A tt rendezők az üzleti szellem jegyében maguk nevelték ki azt a 'birkanyájat' akik nem tudnak kulturáltan természetben mozogni, nem tudnak tájékozódni, csupán a csordában mennek és ennyi.

Ja és követelik az ellátást és hasonlókat ... "

 

Amíg van rá kereslet, miért ne tegyék? Talán CsG említette néhány napja, mennyien indulnak a Gerecse TT-ken. Eccer kiszámoltam, átlagosan 4 mp-enként indul egy túrázó. Hát menjenek, ha így érzik jól magukat. Biztos hiányzik nekik a május 1-i felvonulás.

Én pl. meg szoktam nézni, hogy amerre tervezek túrázni, van-e teljesítménytúra, és lehetőleg elkerülöm azt a környéket.

De tudomásul veszem, hogy vannak olyanok, akiknek ez a hétvégi életforma. Inkább legyen ez, mint Pumped Gabót és társait bámulni a tévé előtt, vagy verni otthon a zasszonyt. 

Követelik az ellátást? Követeljék, ha megígérték nekik a csokit, gyümölcsöt, zsírosdesszantot, kitűzőt. Ezért fizetnek.

 

Nem hinném, hogy csak az a jó és elfogadható, ahogy MI szeretünk túrázni. Nem kell ebből ügyet csinálni, ráadásul elég nagy az átfedés a különféle túrázási módok között, még itt a hozzászólók között is. 

Ki egyedül megy, ki társasággal, ki sátorral és hálózsákkal, ki szállodában száll meg; ki ortodox módon kékezik, ki unortodox módon. 

És akkor vannak még az elvetemült zarándokutakat is járók, teljesítménytúrázók, külföldön (is) túrázók - és a sor sokáig folytatható. 

Nem kell lenézni a másik csoportot. Szerintem.

(Biztos hogy vannak olyanok, akik azért néznek minket - pl. személy szerint engem is - hülyének, mert többezer forintot kiadnak egy jelvényért.)   

 

 

Előzmény: HEV (61797)
annyi baj legyen Creative Commons License 2 napja -1 1 61799

"A tt rendezők az üzleti szellem jegyében maguk nevelték ki azt a 'birkanyájat' akik nem tudnak kulturáltan természetben mozogni, nem tudnak tájékozódni, csupán a csordában mennek és ennyi."


Nekem mondjuk pont a vezetett, csoportosan túrázókról jut az eszembe a birkanyáj kifejezés.
Tavaly nyáron inkább sarkon fordultam az Ördög-árokból, mert nem akartam tovább hallgatni a visítozó gyerekek, kiabáló felnőtteket, meg kerülgetni az ösvény szélén huggyozókat.  Voltak 30-40-en, 300 méteren széthúzódva, szörnyű volt.
Elhiszem, hogy valakinek ez a természetjárás, de én inkább elkerülöm őket. mint ahogy elkerülöm a népes tt-k helyszíneit is, de azt legalább ki tudom deríteni, hogy merre járnak a túranaptárból, és tervezhetek vele.

Előzmény: HEV (61797)
Mr Long Creative Commons License 2 napja -1 1 61798

A TT-knek van szamomra egy jo elonye. Egyre tobb elore felteszi az utvonal terkepet es en galad modon letoltom es felhasznalom futoedzesekhez :)

HEV Creative Commons License 2 napja -1 1 61797

Ma mar az egyesületi turak ideje lejart. Tetszik-nem tetszik , ez van. Hany olyan "Vallalat" van amelyik hetvegen Buszt berel, hogy a brigad vagy a vallalati termbarat egyesület turazzon?

 

El vagy tévedve, az egyesületek már régen nem köthetők cégekhez, persze kivétel lehet!

 

Ez annyira nem igaz, hogy pontosan fordított a helyzet, az egyesületi túrázásra olyan nagy az igény, hogy mindig várólistákra kerülnek a későn kapcsolók. Ez persze csak a különjáratos utakra érvényes. A tömegközlekedéses utaknál nincs ilyen gond, de gyakran kell pót buszt kérni.

 

Az egyesületi túrák nagy többsége nem teljesítménytúra, főleg azért mert az sokak szerint nem része a szervezett természetjárásnak, csupán egy szabadban végzett sportteljesítmény ami persze lehet fizikailag jelentős.

A tt rendezők az üzleti szellem jegyében maguk nevelték ki azt a 'birkanyájat' akik nem tudnak kulturáltan természetben mozogni, nem tudnak tájékozódni, csupán a csordában mennek és ennyi.

Ja és követelik az ellátást és hasonlókat ...   

 

Tisztelet a kivételnek, mert azért olyan is van, rendező és résztvevő egyaránt.

 

 

 

Előzmény: asciimo (61794)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 61796

 " Ma mar az egyesületi turak ideje lejart."

 

 

 

 

       Élesen emlékszem,mikor a "Hőskorban" hétvégente a Kossuth-on percekig sorolták szervezett túrákat ás azok indulási helyét,idejét.  Rég volt,szép volt,de sajna ma más szelek fújdogálnak. 

Előzmény: asciimo (61794)
asciimo Creative Commons License 2 napja 0 0 61795

ezt Vencel tudna megmondani. 1996-ban en is mar csak ugy kaptam, mint ahogy az Ellenör kartars is. :)

 

Előzmény: Pulmy (61783)
asciimo Creative Commons License 2 napja -1 2 61794

megszolitva erzem magam , mint TT-rendezö.

 

Hidd el, van egy olyan kategoria, aki csak akkor teszi be a labat az erdöbe, es csak akkor megy turazni, ha van egy TT. Pedig az erdö mindig nyitva van (hacsak nincs vadaszat). Ne tudd meg hany olyat hallok

"nincs szombaton semmi a közelben, csak egy olyan TT, amit nem szeretek, nem tudok menni sehova se" - Pedig egy oranyira a lakhelyetöl van 3 hegyseg is, erdökkel, turistajelzessel, meg mindennel. De nem, nincs TT szervezve, akkor nem megy sehova.

Vagy felhiv a 100-as tura elött egy csoka, hogy ejszaka mire kell figyelni. Mint kiderult meg fejlampaja sincs, es az elsö hosszabb turajara keszül.

Van egy rövid turam a 3.kerületben. Emberek felhivnak, hogy neki mindenkepp kell oklevel, mert a foiskolan/egyetemen van olyan targy hogy "teljesitmenytura" es oda kell az igazolas. Azt hittem dobok egy hatast.

 

Ma mar az egyesületi turak ideje lejart. Tetszik-nem tetszik , ez van. Hany olyan "Vallalat" van amelyik hetvegen Buszt berel, hogy a brigad vagy a vallalati termbarat egyesület turazzon? Vagy a sajat Vallalati turistahazhoz menjenek? Nincs ilyen, elmult.

Előzmény: maszogep74 (61777)
HEV Creative Commons License 2 napja -2 1 61793

Nem tudom finomabban körül írni de ha valaki nem akar egy közösséghez tartozni akkor ne várja el annak a szolgáltatásait sem.

A korábbi rendszerben még a túrázók, természetjárók gyakorlatilag szinte 100%-ban MTSZ tagok is voltak így nem volt számottevő sőt szinte elhanyagolható volt a nem tag kéktúra teljesítők száma.

A 90-es években még közel 40 ezer MTSZ tag volt mára ez nagyjából 10 ezres nagyságrend lehet, ugyanakkor jelentősen nőtt a szervezeten kívüli túrázók száma, főleg a tt-k miatt, de nyilván a kéktúra piaci szintre hozása is növelte a létszámot.

Ma már egységesen csak azt a szolgáltatást kapja mindenki amiért fizet, ez van.

2012-ben én is postán kaptam meg a jelvényt és örültem neki, az egyesületem pedig külön meggratulált egy Emléklappal így némileg megvolt az ünnepélyesség is az éves közgyűlésen.

Előzmény: Pulmy (61792)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 1 61792

"Ez eleve csak az MTSZ tagokra vonatkozott!"

 

 

 

       Bocsáss meg Kedves Zoli!,de ez a kitétel a szövegből egyáltalán nem derül ki ,legalábbis az én számomra  :D . Azt,hogy mi volt a gyakorlat nem ismerem,nem is érdekes,de a fogalmazás egyáltalán nem tesz különbséget.

 

 

 

 

             Ha az volt a gyakorlat,hogy csak a MTSz tagok kiváltsága volt a személyes ,ünnepélyes átvétel,az elég szomorú,mert így a nem tag teljesítők teljesítménye árnyékban marad(hatot)t..... 

Előzmény: HEV (61788)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 3 napja 0 3 61791

Én, a másik ellenőr 1990-ben vettem át az elsőt, akkor még ünnepélyes keretek között Dobogókőn.

Az összes többit már az MTSZ-ben, személyesen, de nem tudom az okát, hogy miért szűnt meg ez a korábban megszokott átadó ceremónia.

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (61786)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 0 61790

A bisztrót én is lekéstem a minap, amikor bejártam a kéktúra új szakaszát munka után, mire végeztem 16:45-kor már elfordították a zárat...

Előzmény: maszogep74 (61789)
maszogep74 Creative Commons License 3 napja 0 0 61789
HEV Creative Commons License 3 napja 0 1 61788

Ez eleve csak az MTSZ tagokra vonatkozott! Több ilyen ünnepélyes átadáson ott voltam - igaz nem mostanában.

 

Minden megyének van egy évben egyszer olyan túra rendezvénye ami az un. Emléktúra. Ezt a megyei szövetség szervezi és minden MTSZ tagegyesület ott szokott lenni. Itt osztották ki  ünnepélyesen a természetjáró minősítéseket és az országos túramozgalmak teljesítési igazolásait is.

Somogyban még él ez a rendszer de már csak a megyei kitüntetések és a természetjáró minősítések kiosztása történik ezen a rendezvényen mivel ezeket eleve csak MTSZ tagok kaphatják meg.

 

Mivel a kéktúrákat sok nem MTSZ tag túrázó is teljesíti igy nekik meg kell vásárolni a jelvényt. A gyakorlat úgy alakult, hogy az egyre türelmetlenebb teljesítők lehetőleg azonnal a kezükbe akarták kapni a jelvényt így elsorvasztották az ünnepélyességet a tagok között is.

 

Kéktúrák vonatkozásában Somogyban az un. Töröcskei Emléktúrán történnek az átadások illetve ismertetik, hogy az elmúlt egy évben kik teljesítettek országos mozgalmakat.  Minden évben május utolsó szombatján tartják ezt a rendezvényt Somogyban.

 

Ezt elfelejtetted beidézni: (MTSZ tagoknak így kellene eljárni)

 

A túra teljes távjának bejárása után a füzetet a lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve budapesti természetbarát bizottsághoz/szövetséghez kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek.

 

(röviden, Te nem vagy MTSZ tag így teljesíts, örülj, add le a füzetet, ha elfogadják  fizess, és megkapod a jelvényt postán vagy a kezedbe)

Előzmény: Pulmy (61783)
HEV Creative Commons License 3 napja 0 1 61787

A Kéktúra jelvénnyel rendelkezők nemek szerinti megoszlása 1996.06.03.-ig

A Kéktúra-teljesítések évek szerinti megoszlása 1996.06.03.-ig (3242-ig)

 

 

 

Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 3 napja -1 0 61786

Nem tudom. Amikor több mint tíz éve az első jelvényemért mentem be az MTSZ-be, akkor Pálmai Vencel egyszerűen, minden ünnepélyesség nélkül a kezembe nyomta és az orrom elé rakta az átvételi elismervényt, hogy kaparjam alá. Ellenőr társam régebb óta szintén zenész, talán őt tud erről valami konkrétabbat mondani.

 

Kíváncsi leszek, milyen lesz a kiírás az új OKT igazolófüzetben, megtartják-e vajon az általad említett kitételt!

Előzmény: Pulmy (61783)
maszogep74 Creative Commons License 3 napja -2 0 61785

Szerintem nem olyan nehéz... A hagyományos bakancsos turizmus ma sem az a "sport" aminél olyan nagyon sok és drága cuccra van szüksége az embernek. A TT/kalandtúra/bushcraft viszont versenyszerű dolog, aminél el lehet hinteni, hogy akkor űzöd sikeresen, ha minél több, drágább, minőségibb speciális felszerelésed van. (A jelenlévő, hol túrázó, hol TT-ző urakhölgyek természetesen kivételek. Aki ezer éve túrázik, az nem a reklámok alapján dönti el, mire van szüksége a gyalogláshoz, hanem egyéni tapasztalat alapján.) Ámde! egy jól hangzó kiírással - vagy akár a Kék tömegsporttá tételével - az amateuroket és a hétvégieket is ki lehet csábítani, és akkor ott a tömegben szépen beindul a nyálelválasztás ("láttad azt a faszit milyen gyorsan ment felfelé?", "Igen, de láttad, milyen komoly nadrágja/botja/bakancsa/pulzusmérője/telefontokja/technikai pólója/GPS-e volt...?") 

 

Én még minidg úgy látom, hogy túrázni az elhivatottak járnak (az én olvasatomban a bakancsosok), a tömegrendezvényeken meg az odatévedő bakancsosok mellett igen nagy hányadban a sznobok, divatsportolók, étrendkiegészítőfogyasztók és (juszt is! :D) gasztrobloggerek vannak jelen. Akik a teljesítményre mennek, de arra is csak azért, hogy utána megoszthassák a sikerüket másokkal. 

 

Ismétlem, az, hogy valaki rendszeres túrázik, és TTzik, az más kategória. Készséggel elismerem, hogy sokan ezerféle természetben űzhető sportot művelnek azért, mert szeretik az erdőt. De a nagy tömegek harcra horgasztása szerintem még sosem vezetett jóra. Viszont a kiszolgálószemélyzetnek nagy bevételt jelenthet...

Előzmény: olahtamas (61778)
Pulmy Creative Commons License 3 napja -1 0 61784

@hobo-bobo  figyelmébe!

 

        Szombathely környéke valósággal tobzódik a régi,elhagyott,megszűnt jelzésekben. A környék a jelzések történetével foglalkozóknak valóságos paradicsom. Egy kis ízelítő,kedvcsináló:

 

 

Pulmy Creative Commons License 3 napja -1 0 61783

 Az én(gondolom máséban is  :D :)  ) igazoló füzetemben  (4.old.)szó szerint ez szerepel:

 

              "  ...A jelvényt az MTSz központja adja ki. Átadásáról-lehetőleg ünnepélyes keretek között-gondoskodik...."

 

 

 Kérdésem: ez a gyakorlat,elv mikortól változott meg?

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (61782)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 3 napja 0 5 61782

Bár neked válaszolok, de ez mindenkinek szól! Aki úgy gondolja, hogy személyesen szeretné átvenni a jelvényt tőlünk, az írjon nekünk - e-mail címünk nyilvános - és akkor a hétfő délutánonként tartott értékelő napunkon átveheti tőlünk az MTSZ-ben! Azért kérem, hogy írjon, mert például mostanában nem megyünk be heti rendszerességgel a központba, ugyanis kivárjuk, hogy összejöjjön legalább tucatnyi füzet.

 

Én személy szerint benne vagyok abban, hogy tartsunk évente két-három kis ünnepséget (akár turista találkozókon, akár benn a központban), ahol kis ceremónia kíséretében megkaphatnák a teljesítők a jelvényeiket. Erről javaslatot teszek majd a legközelebbi bennjártamkor, és szerintem elintézhető, de itt természetesen nem a mi álláspontunk a döntő, hanem az MTSZ-é.

Előzmény: akárkibárki (61780)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 2 61781

Az nem rossz ötlet, hogy mondjuk egy turista ünnepségen lehetne ilyen szekciót is tartani, hogy kéktúra jelvények ünnepélyes átadása.

Egy évben egyszer talán a kéktúra ellenőrök is bevállalhatják, bár természetesen nem akarom a csalánt máséval :)

Az is jó, ha valamelyik kompetens MTSZ alkalmazott teszi meg.

(persze az lenne a legjobb, ha olyan, aki már végig járta...)

Előzmény: akárkibárki (61780)
akárkibárki Creative Commons License 3 napja 0 0 61780

Szerintem hobo-bobo nem úgy értette,hogy minden héten kéne ilyen ünnepélyes átadás,hanem mondjuk évente 1-2 alkalommal.Akinek nem annyira sürgős a jelvénye,az bevárná ezt és mégis lenne egyfajta szépsége...:)

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (61779)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 3 napja 0 1 61779

"Aki 70-80 túranapot, és pár évet rá tud szánni a kéktúra teljesítésére annak nem gondolnám hogy ez gondot okozna, akik pedig ezt elbírálják, és a jelvényt átadják legyenek már akkor olyan emberkék akiknek ez nem akkora gond, és meg tudják szervezni. Családja mindenkinek van."

 

1. Na, azt hiszem lenne itt össznépi felhördülés, ha az MTSZ bejelentené, hogy jelvényátadás mondjuk minden héten hétfőn és szerdán 16 és 19 óra között!

2. Az a gyanúm, mintha te most máséval szeretnéd ütni a csalánt.

 

Bízzuk a döntést az MTSZ-re, hogy be kívánja-e egyáltalán vezetni ezt a rendszert, valamint a kéktúra ellenőrökre, hogy tudnának-e a mostani heti egy mellett még egy délutánt erre a procedúrára rááldozni a munkájuk, családjuk és egyéb elfoglaltságaik mellett.

Előzmény: hobo-bobo (61765)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 2 61778

Nehéz megfejteni az okát, érdekes lehetne egy ilyen tanulmány.

Van aki a közösséget keresi, van aki a biztonságot, van aki pontot gyűjt, szóval mindenki másképp csinálja :)

A hagyományos csoportos túrákban nehéz megtalálni a közös tempót, míg egy ttúránál mindenki mehet a maga tempójában.

Én is szoktam néha ttúrázni, meg csapatban is beszélgetve túrázni, de néha nagyon jól jön egy kis létszámú csendes túra, ahol a madarak csicsergését is lehet élvezni :)

És nem tudnék választani, hogy melyik a jobb, fő a változatosság.

Előzmény: maszogep74 (61777)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!