Keresés

Részletes keresés

vick_1899 Creative Commons License 1 napja 0 0 145915

 

Cserszegi.... :D :D :D :D

Előzmény: Jolida (145909)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 145914

Az a divat meg a fél láb :), néne betett egy ilyen gyári megoldást ide a múltkor, iparit, szóval nem találtuk fel ezt sem.

Az biztos, hogy meg kell csapágyazni, szimeringezni, de ez mindössze egy ~30-50-es darab KO cső vagy br. persely beforrasztva, aminek a belseje meg van esztergálva csapágy / szimering méretre elég egy csapágy a motor úgyis megvezeti, 15-ös tengellyel, ki kéne legozni, lehet, hogy akad olyan KO cső, aminek a belmérete cuppanós csapágyra, akkor az esztergálás is megspórolható.

Előzmény: rézműves1 (145913)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145913

Elővettem ezt a 12V-os IMI-motort...szénkefés és 1500-on 48W-ot, 2000-es fordulaton pedig 100W-ot vesz fel a táblája szerint...

De közben eszembe jutott egy nagyon lényeges dolog is...magas fordulatokon, már nem biztos, hogy megfelelő egy egyszerű csúszócsapágy...akkor pedig golyós kell...az pedig nagyobb átmérőjű "tönkcsövet" igényel a csapágy miatt és alulra pedig szimering szükséges...úgyhogy szerintem nem lenne olyan egyszerű a magas fordulattal...nem véletlen, hogy szinte kizárólag a szöghajtás a "divat"...

Előzmény: endrepp (145910)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145912

Nekem nem szorult fel, nem csapodott fel, teljesen tiszta volt a sisak levételkor.

Előzmény: Jolida (145909)
Jolida Creative Commons License 2 napja 0 0 145911

Keverővel!

Előzmény: Jolida (145909)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 145910

Nem tudom, azt gondolom egy adott magas fordulatszámhoz mag kell találni az optimális lapátfelületet, átmérőt, szöget és működni fog.

Előzmény: rézműves1 (145908)
Jolida Creative Commons License 2 napja 0 0 145909

100-as DES-ben 60l szőlő (géppel szemelt szőlő fúrószárazva, pektinbontózva stb.) cefre a fedél akár feléig is felcsapódik, pedig az 30-40 centi a cefre szintjétől!

Sokkal kevesebbet kéne beleraknod.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145889)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145908

..."nem kéne ragaszkodnunk a fordulathoz,"...          ...(a 150-180-as fordulathoz)...

 

Igen , emlékszem, de nem tudom, hogy a viszonylag "sűrű" (a vízhez képest) cefrében, az ilyen kis átmérőjű propeller nem fog-e "el-kavitálni", mert akkor adtunk a kakinak egy frászt...:):)...

Habár ha szabályzóval csinálnánk, akkor talán jó lenne...de akkor is kellene egy megfelelő DC-táp, szabályzó, stb...ki kellene próbálni és nem vízzel, cefrében...meg egy nagyobb propellerrel

 

Jut eszembe, van egy 80-100W-os DC-motorom...magyar IMI-motor, 12V-os, gyárilag kétféle fordulattal...ez talán még egy 100-literest is simán megkavarna...

Előzmény: endrepp (145906)
Jolida Creative Commons License 2 napja 0 0 145907

Jéééézus....

Ehhez képest még az ótomata kávéfőzőm is igényesebb. :-)

 

https://index.hu/tech/2018/01/13/x_kutyu_amit_azonnal_hazavittunk_volna_a_ces-rol/

Pálinka, szerelmem, légy az enyém

endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 145906

Már említettem neked, nem kéne ragaszkodnunk a fordulathoz, be kell tenni áttétel nélkül, megpörgetni ami a csövön kifér (egy 12V-os DC motort elektromos szabályozóval) és rátenni egy kis 8-10cm 3 lapátost. Tudod leégettem a motorom, tehát valamit kell faragni helyette, így fogom megoldani, az szól még mellette, hogy zavart eddig a zaj, áttétel nélkül pedig valamivel csendesebb általában, egy jó motor szinte néma. Majd beszámolok, ha működik, akkor a motor kérdést sokkal könnyebb lesz megoldani.

Előzmény: rézműves1 (145905)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145905

Nincs ezen nagyon mit megfontolni, hiszen nem nehéz belátni, hogy egy szimpla üst (pláne ha 50-es sörös), jóval olcsóbb és egyszerűbb is elkészíteni, mint egy duplát...akár vizes, akár olajos...

A megfelelő méretű és teljesítményű motor itt a nehéz kérdés (de ezt már te is tudod)...

Na meg a fordulatszám, ami talán a legfontosabb. Ami nekünk jó egy szimpla üstben, azt általában csak egy hajtóműves motor elégíti ki...150-180-ford/perc...

És ha ez mind nem lenne elég, általában ezek a motorok még használtan is elég drágák és ráadásul vadászni kell rájuk, mert ritkán lehet ilyet kapni. Viszont aki olyan szerencsés, hogy elkap egy megfelelő motort, annak "egyszerű" a dolga. Ezt a tengelyt "simán" lehet oldalról is bevezetni, (ha van hely) nem kell a sisakon keresztül bevinni.

A jó fordulattal hajtott és jó propellerrel készített keverő olyan turbulenciát csinál az üstben, hogy az sose fog leégni....

 

Ha nincs ilyen motorunk, akkor marad a dupla fal, mert abba egy kisebb teljesítményű, lassú keverő is tökéletes.

Előzmény: endrepp (145904)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 145904

Ezt kéne megfontolni, hogy 50l-ig egy keverővel+üstház teszi a dolgát, nem indokolt duplikálni, pláne olyannal, aminek ilyen korlátai vannak.

Előzmény: rézműves1 (145903)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145903

Ebben igazad van, a víznek van egy pár előnye...de azt te is tudod, hogy egy jó (és biztonságos) vizes főzőt nem olyan könnyű csinálni...a kifogástalan hegesztés elengedhetetlen és csak AWI-val...a másik dolog, hogy a vizessel főzni, egyeseknek komplikáltabb lehet, mint egy (egyszerű) olajossal...

Előzmény: foxrudi (145895)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145902

Egyelőre betakarom, már ennek is meg kell oldani a problémát, mert így kisebb lángon tudok elvileg főzni, tehát az olaj hőfoka is kevesebb elsz.

Előzmény: endrepp (145901)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 145901

Szó volt lejjebb a keverőről, az megoldaná hosszú távon a problémádat.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145900)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145900

Na így már biztos a takarás.

Előzmény: rézműves1 (145899)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145899

Tuti, hogy túl nagy a "defi"...én a 60-asomra, sem csinálok az üstfedővel együtt 18-20-literest...az erős deflegmácó, szinte "hanyatt löki" a főzőt, egyszerűen megáll a csurgás...írtam már ezt is, hogy amikor cefrefőzéskor lepárolgott a víz a pistóriusz-tányérról és öntöttem rá vizet főzés közben, leállt a csurgás...pedig a bojlerből engedtem a forró vizet, nem hideget tettem rá...

 

Nekem átlagban 28-33%-os alszeszeim voltak eddig...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145897)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 145898

Háát nem tudom, ott egy 300-as üstnek, 450-literes sisakja van?...én amikor kint néztem egy kis főzőt, annak teljesen arányos sisakja volt...

 

......ez egy kis 60-as volt a vendéglőben...

 

A Békésiéknél láttam még egy pár régi, 1.000.-literes "kisüstöt" is...azoknak is rendes, normális sisakja volt...

Előzmény: gabor0036 (145896)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145897

És az alszesz amit így produkál, az is ezt bizonyítja, hogy nagy a defi? Neked átlagosan hány fokosak az alszeszeid?

Előzmény: rézműves1 (145894)
gabor0036 Creative Commons License 2 napja -1 0 145896

Sogoréknál nem hogy 30%, hanem 100-150%... 😉

Előzmény: rézműves1 (145894)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 0 145895

Na ezért használok én olaj helyett vizet,mert azzal lehet küldeni,soha nem lehet leégés,és ha lassan főzöl lehet emelni a defit,vagy csökkenteni nagyobb hővel.

  Az olaj ugye 130-140c° fölött necces! :-)

Előzmény: rézműves1 (145894)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 1 145894

Hát gyerekek, most ülök a gép elé...micsoda ribillió kerekedett itt a leégésből...viszont a jó ebbe az, hogy úgy látom mindenki segíteni akar...DD...

 

Lajoskám, te mondtad a frankót, csak a többiek nem figyeltek eléggé rád...D...

 

..."Nagyon régi, 30-40 literes réz üst a sisakom"...hát itt a bibi, ekkora sisak egy 50-esen ...nem figyeltek?...

 

Akkora a deflegmáció, hogy szinte minden visszafolyik az üstbe...ha azt akarja, hogy rendesen folyjon, "nyélgázon" kell nyomatni, persze hogy túlhevül az olaj...de ezt ő mondta is többször és nagyon jól mondta...

A nagy mesterek szerint egy főzőüst deflegmációs felületének, nem szabad a 30%-ot meghaladni...egy söröshordón max 10-15-literes sisak bőven elég, akkor nem kell takargatni sem...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145891)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145893

Nekem a lesülés, nem magokat tartalmazott hanem a rostos dolgokat, ezért félek a narancstól, mert az meg aztán csupa rost.

Előzmény: körtés 01 (145892)
körtés 01 Creative Commons License 2 napja 0 0 145892

Elnézést, átsiklottam felette, visszaolvasva látom ,hogy már írtad. Az idén főztem szemezett direkt termő szőlő cefrét, 1/3 üsttel. Annak ellenére, hogy van kavaróm ( percenként 60- at forog) a mag leült az üst aljára és összetapadt. 2 colos oldalkifolyós az üst, leeresztve a moslékot a magot marékszámra kellett kihalászni, evőkanállal kikaparni. Elfelejtettem a cefrét megkóstolni főzés előtt. Lehet , hogy elakadt az erjesztés mert, a szabadban erjedt. Főzés előtt 1 héttel vittem be 14 fokos helyiségbe. Kicsit még bugyborékolt, de bunda már nem volt rajta.

Gondoltam inkább főzni hamarabb, mint később.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145884)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145891

Elképzelhető, amit én a nagy sisakom nagy deflegmációjával magyaráztam.

Előzmény: naivkezdo (145890)
naivkezdo Creative Commons License 2 napja 0 0 145890

Ezt mondjuk tovabbra sem ertem, de ez nem visz kozelebb a megoldashoz:) par adag szolot rottyantottam mar, de semmi nem zart el semmit. Nem lehet, hogy ezt a jelenseget is onmagaban csak a tul eros futes adta?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145889)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145889

Turmix előtt felgyúlt a tetejére főzés közben , így lezárta a gőz útját, mikor meg elindult alóla akkor túl sok gőz szabadult fel hirtelen és kinyomta. Hallani is lehetett h durrog.

Előzmény: naivkezdo (145888)
naivkezdo Creative Commons License 2 napja 0 0 145888

A darabost nem ertem. A vizzarashoz meg nem ertek, de tul eros futes nem ezt produkalja?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145887)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2 napja 0 0 145887

Mert előtte puffogva forrt és kilökte a vízzárat. Mert darabos volt.

Előzmény: naivkezdo (145885)
Jocó0423 Creative Commons License 2 napja 0 0 145886

25°-os alszeszről indulsz? Mert akkor nekem valami nem stimmel.

Előzmény: Jolida (145841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!