Keresés

Részletes keresés

kezman46 Creative Commons License 3 napja 0 0 141999

Bocs hogy bele vau, nálam ugyan ez a helyzet, csapról lassan kapja a hidegvizet felül a melegvíz át folyik egy hordóba amiből átszivatyuzom a kertbe lévő egy köbméteres tartályba, onnan meg hülés után el locsolom, dupla hasznositás :-)

Előzmény: vick_1899 (141990)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 0 141998

Beltérben főzöl? Akkor át kell szellőztetni a helységet vagy kéne egy üstház.

Előzmény: kri87 (141987)
kivimánia Creative Commons License 3 napja 0 0 141997

Pálinkás szép napot! 

Találkozott már valaki akrolinos pálinkával,milyen az és mennyire mérgező, vagyis hány cent okozna mérgezést.

endrepp Creative Commons License 3 napja 0 1 141996

Egy dimenzióval lejjebb. Idomok nélkül, 10m 16-os csőre számolhatsz 0.01bart. (Persze ez függ csőtípustól, hőmérséklettől, térfogatáramtól, sok mindentől, de ebben a dimenzióban lesz az eredmény.)

Előzmény: beetee (141992)
Amphenol Creative Commons License 3 napja 0 0 141995

Nincs .2 Bar se ... gondolj bele : ha bort fejtesz .  A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...

Előzmény: beetee (141992)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 1 141994

Keringtetsz, amit fel kell nyomni a nyomó oldalon, az a nyomás megjelenik a szívón, csak a rendszer súrlódását kell legyőznie a szivattyúnak.

Előzmény: vick_1899 (141990)
Amphenol Creative Commons License 3 napja 0 0 141993

Bocs a floodért ... de tovább olvastam ...

 

Szóval a 4-5 l / perc is sok ... 20 perc alatt egy 100 literes hűtőt átforgatsz .... a tartályba tett hűtőn olyan gyorsan megy át a víz , hogy nem tud kihülni .... Az egész rendszer beáll "langyosra" ....   Ilyenkor jobb a lassúbb , csak a hűtő tetején lévő forró víznek az eltávolítása , az alulra visszajövő vízbek van ideje kihűlni ....

 

Amúgy én is feleslegesnek tartom a keringetést .. csapról lassan szivárogtatott hidegvizet engedek be alul ... fennt a forró folyik ki magától ... mindig csak a felső pár centi meleg ...alatta csapvíz hőmérsékletű ...  A fogyasztás a gáz árával össze sem mérhető ... egy golyóscsap meg egy sarokszelep kell hozzá ... pár száz forint ...

Előzmény: vick_1899 (141990)
beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 141992

Viszont a cső hossza, keresztmetszete, belső falának tulajdonsága a keringetés szempontjából ellenállás.

Tehát azért a nullánál nagyobb munkát kell végezni a szivattyúnak...

Amit nyugodtan át lehet konvertálni valamilyen emelőmagasság igénnyé.

Ugye a 2 m, az 0,2 bar ... ennyi tuti van a súrlódási ellenállás is, amit le kell küzdeni.

Előzmény: Amphenol (141991)
Amphenol Creative Commons License 3 napja 0 0 141991

Tényleg ne számolj vele .. zárt rendszernél a "lefele" jövő víz ellennyomást fejt ki ....

Előzmény: vick_1899 (141990)
vick_1899 Creative Commons License 3 napja 0 0 141990

De a "hűtőhordó" kint van, én meg a föld alatti garázsban, 2m a szintkülönbség.

Előzmény: endrepp (141989)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 1 141989

Én ennek a szivattyúnak az árából 185 főzési alkalom hűtővizét tudom kifizetni és a hűtőt, a csövet még nem vettem meg.

Emelési magasság = nyomás. Mivel keringtetni akarsz, így nem kell emelőmagassággal foglalkoznod.

http://www.ebay.com/itm/Solid-Quiet-12V-Solar-Hot-Water-Circulation-Pump-Brushless-Submersible-Aquarium-/131669481326?hash=item1ea81cd76e

Előzmény: vick_1899 (141986)
beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 141988

Ez jó lesz?

 

Én egy hónapja rendeltem más célra (de még nem ért ide)

 

De van egy csomó féle 12, 24 V-os kis szivattyú akár forró vízre is ilyen-olyan paraméterekkel. emelőmagasság, megkergetett folyadék mennyiség stb...

 

hot water pump keresés eredményei

Előzmény: vick_1899 (141986)
kri87 Creative Commons License 3 napja 0 0 141987

Csak egy lángterelő szoknya van alatta...

Előzmény: endrepp (141985)
vick_1899 Creative Commons License 3 napja 0 0 141986

Milyen vízzárral dolgozol? van plussz szoknya hegesztve a kupoládra, hogy ne a vízzárba menjen vissza a lecsapódott gőz?

 

Más kérdés: Nekem is vízzáras a főzőm, de szeretném átalakítani valamilyen szilikonos megoldással. Aki csinált már ilyet megoszthatná velem, hogy mi a jól bevált módszer.

 

Lenne még egy kérdésem: Télre szeretném átalakítani a hűtőrendszerem, mivel elég sok vizet elpacsálok, a terv, hogy egy terasz alatti hordóba teszek egy feleslegessé vált autóhűtőt amin keresztül keringetem a hűtőmben lévő vizet, így már nem a hálózatról menne a hűtésem. A gondom csak a szivattyú kiválasztásával van, mivel olyanra lenne szükségem aminek 4-5 m az emelési magassága, és nem túl nagy a nyomása, tehát egy kis 12V szivattyú kéne aminek nagy a szállítóképessége(~4-5L/perc), de nem generál túl nagy nyomást a rendszerben. (nem akarom, hogy szétnyomja a hűtőt.) Valaki esetleg tud ajánlani igényeimnek megfelelőt?

Előzmény: barkócza (141981)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 0 141985

Üstház?

Előzmény: kri87 (141984)
kri87 Creative Commons License 3 napja 0 0 141984

Sziasztok,

Kérdésem lenne, hogy aki Fég égővel fűt, az az égéstermék elvezetést hogyan oldotta meg? Köszönöm a válaszokat!

endrepp Creative Commons License 3 napja 0 1 141983

Ha a hűtő kivezető csövére húzol egy csövet, amit a felfogott párlat szintje alá vezetsz, akkor kizárható, hogy itt távozna bármi, illetve buborékolnia kellene.

Nekem ez a cső mindig fent van, de csak néha ér bele a párlatba, buborékolást még nem figyeltem meg, én ezt nem tartom elképzelhetőnek, hogy a 20C fok körüli párlat felett átjön valami, ami nem csapódik le. Megindulás előtt szokott egy parfümös illat megjelenni rövid időre.

Előzmény: barkócza (141981)
barkócza Creative Commons License 3 napja 0 0 141982

"...megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez viszonyítotthiánynak..."

Előzmény: barkócza (141981)
barkócza Creative Commons License 3 napja 0 1 141981

Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.

 

Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.

 

Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam.  Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.

 

Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest. 

 

A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.

72lakiluk Creative Commons License 3 napja 0 1 141980

Cu-Technik, X. ker. de szerintem neten találsz többfélét, formában, árban, méretben. Én a legkisebbet vettem. Kicsit illatosabb és finomabban tűnik az idei főzet, de nagyon nem tudok nyilatkozni, mert tavaly még némi kabai is volt benne, idén elhagytam teljesen. A keverőlapát letöréséhez igen sűrűnek kell lenni a cefrének. 15-20 percenként mozdítom meg, nem ég le, hasznos nagyon.

Előzmény: gyugyu. (141942)
sogi01 Creative Commons License 3 napja 0 0 141979

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141917)
zsorsz Creative Commons License 3 napja 0 0 141978
Előzmény: ROBI876 (141975)
Green Corner Creative Commons License 4 napja 0 1 141977

Nekem a 100-as DES-en még füstcső sincs, csak a huzatszabályzó a csonkon. Rendesen tud melegíteni!

Előzmény: ROBI876 (141975)
ROBI876 Creative Commons License 4 napja 0 0 141976

gát=gázt

Előzmény: ROBI876 (141975)
ROBI876 Creative Commons License 4 napja 0 0 141975

:-)) Egyetlen egy helyen kaptam a városban, zománcos méretre való pillangót. Frankó találmány. 2 palack gát elégetek és a 3.-ik ingyen van. 2-őt fizetsz, 3-at kapsz, nálam ez a hatása. No, meg meleg van a házban. Máskor ilyenkor már sparhelt begyújtás kellett. Most olyan meleg van, mintha a városi lakásomban lennék, nem is falun,,,,semmi plusz fűtés nem kell, ezen kívül, falak meg megtartják a meleget szépen, egész éjszakára is. Csak főzni kell, egy adag is befűti a házat, pedig jó nagy légtér van. Előbbi évben meg megfagytunk mellette, nagykabátban is,.....Komolyan.

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 4 napja 0 0 141974

Simán!

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 4 napja 0 0 141973

Somán fekete csőnek láttam az előző képen. (biztos elfogyott a zománcos cső:))) 

Előzmény: ROBI876 (141972)
ROBI876 Creative Commons License 4 napja 0 0 141972

Ne szólj,,, mert egy hete megvan, méghozzá fórumos jótanácsra! Azóta változott nem keveset a helyzetem! Ez nagyon kirántotta, úgy látszik igen erős kéményem van. Bár előbb kérdeztem volna.....

Előzmény: Green Corner (141971)
Green Corner Creative Commons License 4 napja 0 0 141971

Tegyél a füstcsőre pillangószelepet, huzatszabályzót, mert rengeteg meleget kiránt a kémény! Amennyiben van rajta, akkor nem szóltam.:)

Előzmény: ROBI876 (141967)
ROBI876 Creative Commons License 4 napja 0 0 141970

Fasza, kiadós, ... cefréből még 46%-osom is volt. Azt már én is vissza hígítottam 41%-ra. No, ez az, ami változott, nem keveset, jól látod.

Előzmény: ROBI876 (141967)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!