nagyon köszönöm a tanácsokat, akkor megnyugodtam hogy ez természetes jelenség, nem valami sajátos hibája ennek a lepárlónak
Alapvetően nem tűnik elhanyagoltnak, de lehet hogy egy tisztítás ráfér, a só+facsart citromlé kombinációt tegnap már kipróbáltam az üstön, hatásos, működik, sikerült teljesen letisztítani a felső részét ahol a párával érintkezik, a hűtőcsövet pedig ma megnézem/tisztítom - trisó - és akkor ezek szerint ez a normál főzési szertartás része lesz :-) Megmértem egyébként, a cefre pH 3,5, de ami meglepő az alszesz 2,7... nem is csoda hogy kicsit "megkapja" a rezet párláskor
A gyantás kation szűrő használata mennyire elterjedt/ajánlott? Megérné a kész pálinkát majd átküldeni rajta, hogy a beleoldódott anyagoktól (esetleg kozmaolaj) megtisztítódjon?
Minden tisztázás előtt átmosom az üstöt belülről, papírtörlővel tisztára (tiszta, amikor a papíron nincs semmilyen nyom) törlöm, 1-2l lobogó forró vizet öntök bele és üres hűtővel átpárolom.
A hűtőt (már amennyire azt a vékony csövet lehet) előtte átmosom.
A tisztázás után ugyanezt még egyszer elvégzem. Ilyenkor teljesen normális, hogy sárga lesz a papírtörlő, de addig kell csiszatolni (esetleg só+facsart citromlé keverékkel), míg le nem jön, ami rágyógyult.
Ha nagyon elhanyagolt az üst, érdemes nagyobb mennyiségű élelmiszeripari citromsavat (por) venni (gazdabolt, FloraVita stb.). A neten sok recept van ecet, só, citromsav, liszt kombinációkra, ki kell próbálni, melyik a leghatékonyabb.
A spirált át kellene alaposan mosnod, forró trisós víz vagy inkább hideg zsíroldó, nem egyszerű feladat, főleg, ha el van hanyagolva.
Bele kellene nyúlni valamivel, ha lehetséges mert csak a vegyszer nehezen hozza le, az opálosodás, ilyen olyan színeződési problémáknak 99%-ban ez az oka.
Majd ugyanígy minden finomítás előtt ki kell alaposan tisztítani. Persze az üst, sisak, páracső is legyen tiszta, de ezek kevésbé befolyásolják, mint a hűtő, mivel abban már a tömény desztillátum közlekedik.
a véleményeteket szeretném kérni: múlt héten vásároltunk pálinkafőzőt, leginkább beletanulási okokból a több éves cefrekészítés majd máshol főzetjük után otthoni főzés elkezdésére ami egyenlőre "csak" egy AlAmbic. Akitől vettem pár évig használta, csak ő kinőtte és egymenetesre váltott, de nem is ez a lényeg, hanem az első főzésem (alszesz) utolsó fázisában sárga (réz...?) szerintem fémsó jellegű dolgok jelentek meg a párlatban. Az nap az alszesz még szép víztiszta volt, majd másnapra "megtört" és kissé opálos is lett, de a tetején nem látok kozmaolajat. Próbaképpen, az üst kitakarítása után másodikként sima vizet desztilláltam benne, de abban is megvoltak ezek a sárgás szennyeződések(?)
Miután itt már sok mindenkinek a kisujjában van a főzés és sokkal nagyobb a tapasztalat az ilyen teljesen réz eszközökkel is:
- elképzelhető hogy sokáig nem volt használva az üst és most tisztul, vagy ez hülyeség?
- lehet hogy savasabb volt a cefre és megmarhatta a rezet, vagy ez sem valószínű? (most megyek egyébként pH mérőért és rámérek mi a pontos érték)
Mondjuk miután az első főzés után el lett takarítva az üst, másnap a feltöltés feletti részben volt ilyen sárgás, vizes kézzel letörölhető valami, minta oxid réteg lett volna, de passz....
Na ennek talán fuss neki mégegyszer, mert ez a stílus nem divat errefelé, pláne ha kérdezel...arról nem is beszélve, hogy olyan valakivel kötözködsz, aki neked segíteni akart, és ráadásul olyan elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az otthonfőzés területén, hogy simán egyetemen oktathatná...
Talán szerényebb is lehetnél, miután nem tudod, hogy mihez kezdj az adott alapanyaggal ....Szerezz minél több tudást , információt a pálinkafőzęs terén, akkor esetleg oktathatod ily módon a Jolida főzōtársat, lapozz....
Pl. főzve hámozza, majd festékkeverővel bohóckodik, végül átrostálja:-)
Miközben nekem 1 másodperc alatt pépé darálja a gép mindenestül.
Majd az user cefréje 1 hét után ecet lett :-) Ilyen amatőrök találati listájával ne fárassz már, ha azt se tudod a témában merre az előre akkor inkább lapozz.
A motor saját szerzemény volt, a gyártó (pálinkafőző) aplikálta rá, én csak a helyét és dőlésszögét határoztam meg, a többit rá bíztam, azóta is teszi a dolgát, pedig próbára lett téve..,..
Egy több száz literes üstnél.., egy kis üstben a cefrét keverő nélkül is minden további nélkül ki lehet főzni 0-ra, ha van elég fűtés ehhez, nem fújja el a szél a lángot stb. Kézikeverőt motorra cserélni, az tényleg egy lépés komfort téren előre.
Leginkább az inspirál a kísérletben, hogy mindenhol azt olvasom, a keverés elengedhetetlen a jobb alkohol kihozatalhoz. Hogy időben rövidül - e a főzés az másodlagos.
Még a kényelem ami bejátszik, mert most kézzel fogható a fenékkeverő.
Nem akarom a kedved elvenni, de én nem nyúlnék bele a konstrukcióba, ha egyébként a a főzés menetével elégedett vagy, jó a felfűtési időd, 1+2óra alatt lemegy a főzés, akkor az jó, ahogy van, nem leszel előrébb egy másik keverővel, ettől nem lesz jobb pálinkád sztem. Vagy van valami konkrétan, amire megoldást keresel, valami minőségi, technológiai probléma?
Jelenleg nekem is egy "fenékkeverő" van az 50 literes, inox, szendvicstalpas nagykonyhai fazekamban. Idén lesz 10 éve, hogy főzök benne de még nyomát sem láttam cefreletapadásnak. Ezért gondoltam arra, hogy ki próbálnék egy propellert, ami nem is annyira a leégést előzné meg, hanem a jobb párlat kinyerést és a főzés rövidítését szolgálná. Mivel próbálkozásról beszélek ezért nem akarnám kifúrni sem a sisakot, sem a fazekat, hanem függőlegesen helyezném el a propellert is, csak a fenék felett 15-20 cm-el. Tudom, hogy nem ez a legszerencsésebb elhelyezés, de egy próbára érdemesnek látom. Ha igazolódni látszik, lehet mégis beépítem ferdén a főzőbe. Készítek egy próba propellert és majd leírom a tapasztalataimat.
Köszönöm a tapasztalataid megosztását és megértem a feltételidet is.
Szívesen, ha van egy motorod, amiben van erő, akkor menni fog az 100-as fordulaton is pár kísérlettel, nincs ebben semmi űrtechnika, növelni kell a forgó felületet, átmérőt, a fakanál is egy egyszerű dolog, az is működik, sok sikert! :)
Lassú és gyenge, én azt nem választanám, abból nem tudsz olyat kihozni, hogy örvénylik az egész üst és sztem ez alá nem érdemes adni, ha már motorizálásba belefog valaki, pláne ha az üst szimpla falú.
Én úgy gondolom, hogy a fordulathoz kell/lehet igazítani az átmérőt, szóval a 100-ashoz jó lehet a kb. 300mm-es propeller akár, de nem biztos, hogy jól elfér.
Így alakult ki a próbálkozásaim és pár kolléga visszajelzése alapján, hogy a 200mm jól elhelyezhető, de kell pörgetni, különben pangó részek lesznek.
Ha van nyomatéka bőven a motorodnak és van lehetőség rá, próbálkozhatsz ilyen kialakítással is laposvasból, ez gyakorlatilag egy egyenes állású szivattyú lapát: