Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62832

" elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!"

Óriási hiba, hogy elfogadott. Semmilyen tuning nem elfogadható. Semmilyen és soha. Ebben a kérdésben nincsen helye a kompromisszumnak. 

Előzmény: Jocó0423 (62826)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62831

"Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy,"

A hasonlat tökéletes. A pálinka azonnal elveszi a pálinka jellegét amint hozzáadsz _BÁRMIT_ 
Akkor a boir miért marad bor ha pancsolják?

Előzmény: naivkezdo (62824)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 2 62830

El kell dönteni, hogy mi a bor. Egyszerű ipari termék, amiből minden évben időjárástól függetlenül ugyanannyit kell előállítani ugyanolyan minőségben, ugyanazzal a jövedelmezőséggel, vagy ennél azért valami sokkal több.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62829

És, gondolom, ugyanannyiért adták, mint a 2013-as borokat. Na ne. Hallottam olyan borászról is, aki 2014-ben azt mondta, hogy sz.r szőlőből nincs bor. 

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62828)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62828

Ez mind olyan szép és jó nekünk hobbistáknak de gondold végig:

Pl 2014-ben igencsak kevés bor került volna az asztalokra ha nem erősítettek volna a gazdák a rengeteg 15-16 fokos muston. De tavaly is érdekes volt a kékfrankosom, éppen elérte a 17 fokot és a lémennyiség az idei 70%-a volt.

Tudom ez nem mentség de akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat.

Ha a bortörvény megengedi akkor sztem nincs benne kivetnivaló!

Az így készült borok nem is a 30 eurós ársávban mozognak, ha pedig ott is eltudják adni akkor az a fogyasztó meg is érdemli!

Előzmény: barkócza (62827)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62827

Tényleg nem olvastam el elég figyelmesen, de azért a véleményem ugyanaz. Én pl. a pálinkacefréimhez sem adok cukrot, de még mondjuk a birscefrét sem szaporítom almával. Abból dolgozom, ami a gyümölcsben van, és szerintem a bort is így kell csinálni. 

 

Az más kérdés, hogy a mesterséges boroknak is megvan a létjogosultsága, és lehetnek nagyon jók (pl. portói, cherry). Csak tudnunk kell, hogy mit iszunk.

Előzmény: naivkezdo (62818)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62826

Zoli ennyire ne durvulj :)

Tudtommal még a répacukor is elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!

Akkor miért bíráljuk a mustsűrítményt?  Az legalább a szőlő leve na :D

Előzmény: BZoltan (62814)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62825

Ezt nem tudtam, hogy kierzodik, erdekes.

Előzmény: dezso (62819)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62824

Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy, mert nincs termeszetesen maradekcukros palinka, mas mufaj a leparlas es utolag aszalas pl.

Előzmény: BZoltan (62820)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62823

Eroltetettnek erzem a hasonlatot, mert ahogy levezetted is latszodik, hogy nem ezek az esetek dontik romba a vilagot. Mas az az eset, mikor 15MM az alapanyag.

De meg javulhat a hozzaallasom, nem kobe vesett eletem vegeig:)

Előzmény: BZoltan (62821)
joskabacsi Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62822

Jól mondod, fenolosan érett szőlőnek is lehet alacsony cukorfoka.

A kérdés mindig az, hogy kinek mi az érett és mi az alacsony ....

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62811)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62821

10g maradékcukor akkor lesz egy borban, ha mondjuk 20.5 mustfokkal szüretelsz le egy bort és az kierjed 12.6vv%-ig, majd ott megáll magától az erjedés.

Ehhez képest egy 12.6vv% erős borhoz elég 19.7 mustfok amit ha utólag musttal édesítesz fel 10g cukortartalomig akkor értelem szerűen az ehhez szükséges alapanyagot könnyebb, olcsóbbb és kevesebb kockázattal járó munka megtermelni mint a 20.4 mustfokú alapanyagot.


A sportban, hogyan is hívják azt amikor valaki ugyanazt a végeredményt nem ugyanazzal a módszerrel, hanem egy kis mellékes rásegítéssel éri el? Na látod, pontosan ez a helyzet itt is.

Előzmény: naivkezdo (62818)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62820

Nem szigorú álláspont ez. A pálinka is csak addig pálinka ameddig nem adsz hozzá semmit. Ha megédesítesz egy pálinkát akkor onnantól az párlat vagy szeszesital.

Előzmény: naivkezdo (62817)
dezso Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62819

Azzal az a gond, hogy erzodik rajta a nyers (adott esetben hokezelt, ha nem mondok hulyeseget) must ize.  En peldaul nagyon nem birom az olyat.

Előzmény: naivkezdo (62818)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62818

Tényleg nem érted.

Én arról az esetről beszélek, amikor érett volt a szőlő, de tökéletesen kierjedt, maradék cukor nélkül.

Mindegy, nem fontos.

Tokaj: holdvölgy, szent tamás

Előzmény: barkócza (62804)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62817

De ha nem tesz utólag sűrítményt édesítés céljából, akkor marad bor.

Szigorú álláspont.

 

Előzmény: BZoltan (62814)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62816

A bor esetében fájdalmas a szigorú termékleírás hiánya.

 

A legutóbbi HNT közgyűlésen pár küldött szörnyűlködve, mintegy a magyar borágazat elleni támadásként említette, hogy az EU-ban is vannak már olyan hangok amelyek szerint a borra is rá kellene írni, hogy miből készül. Ne tudd meg, mekkora hogydeúgyvanozás volt a reakció, a sok pancsgyáros úgy bólogatott, hogy majdnem lefejelték a cipőjüket. Én  meg kerestem a hányózacskót... mert okádhatnékom van ezektől az élőskődő takonyporcoktól.

 

A Varga is abból él, hogy kizsigereli a szőlőtermelőket és átveri a fogyasztókat. Mindenre indok az, hogy a csóró tömegeknek is joguk van az olcsó borhoz.

Előzmény: loading (62815)
loading Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62815

Minden szabályozás kérdése. Az Európai Unióban 0,5%, 1,5% és 3,6%-os zsírtartalmú tejet lehet tejként kereskedelmi forgalomba hozni. Magyarország x évig felmentést kapott, hogy a 2,8%-os zsírtartalommal is lehessen (lassan lejár a felmentés). Néhány éve ezért nincs pl. 2,8% szlovák tej, mert az nem készülhet(ett volna) az előírások szerint EU-n belüli forgalomba. Büntettek is érte.

Svájc nem tagja az EU-nak.

 

De ilyen most az új Élelmiszerkönyv miatt a kenyér vs. buci. A tepertőspogácsa vs. tepertős leveles, vagy a bejgli vs. tekercs. Hiába definiálod, akkor is lesz egy nagyon hasonló nevű. Ugyanakkor fontos a termék minősége, mert hiába nem bejgli a Daubner tekercse, de mégis inkább azt veszem, mint más cukrászdák bejglieit.

Ahogy egy régi reklám mondta: tartalomhoz a forma, avagy névhez a minőség. Különben megette a fene.

Előzmény: barkócza (62807)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62814

"Egyebkent azzal van gond, ha szarazra erjedt bort vki suritmennyel picit edesit?"

 

Semmi gond nincsen ezzel ha a fogyasztónak joga van a címkéről megtudni, hogy ez egy szőlőből készült édesített szeszesital és nem _BOR_.

 

Előzmény: naivkezdo (62799)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62813

"Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok "

 

Ha a borszőlő természetes cukortartalma nem elegendő ahhoz, hogy az erjedés során a stabilitáshoz és törvényességez szükséges minimális alkoholtartalom termelődjön akkor azt a szőlőt definíció szerint éretlennek nevezzük.

Előzmény: Jocó0423 (62811)
Z-vitamin Creative Commons License 2017.10.11 -1 1 62812

Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok

 

Tehát, tkp éretlen a szőlő :)

Előzmény: Jocó0423 (62811)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.11 0 1 62811

Öööö nem akarok beleugatni de egyáltalán nem biztos, hogy éretlen a szőlő!

Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok és akkor nem tudsz mit tenni, ha jó bort akarsz akkor használsz mustsűrítményt!

Előzmény: barkócza (62804)
dezso Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62810

Raadasul az is szlovak, ha nem csalodom.

Előzmény: ronin s8 (62809)
ronin s8 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62809

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy nálunk legtöbbet a gyakorlatilag élelmiszeripari hulladék 0%-os UHT tejből adnak el. Más ország, más nép, más igények...

Előzmény: barkócza (62807)
barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62808

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Én ugyan most éppen Prágábn vagyok, de otthon a laborunkba érkezik egy Tokaj rajongó kanadai professzor. Ha minden igaz, hét végén elviszik a kollégák Hegyalljára - azt nem tudom, hogy ott alszanak-e. Tudnátok segíteni, hogy kit látogathatna meg?

barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62807

Svájcban pl. már a 2,5%-os tejet sem lehet tejnek hívni, a dobozon a "Drink" felirat díszeleg.

Előzmény: bandika (62806)
bandika Creative Commons License 2017.10.11 0 1 62806

Az volt a gond emlékeim szerint, hogy egy vagy több édes bor címkéjére azt írták Vargáék, hogy az édesség a "Balaton tükre által megsokszorozott napsugaraknak" köszönhető. Nem tudom, van-e még ez a retorika arrafelé. Én fogyasztóként és a minőségi bortermelők szimpatizánsaként is nagyon egyetértenék azzal a BZoli által (is) ezer éve hangoztatott, 2 pillanat alatt megoldható szabályváltozással, amely jól látható módon megkülönböztetné a mustsürítménnyel vagy más, a természetes folyamatokba beavatkozó módon készült termékeket. Például kezdhetnénk azzal, hogy azokat nem lehetne bornak hívni. A tejszerűségek mintájára lehet esti ital, vagy (Vargáéktól idézve) "hölgyek jóindulatának elnyerésére szolgáló" vagy "az együttlét csúcspontjaira ajánlott" borjellegű szeszesital. 

 

Persze tudom, hogy ez a jelenlegi boros szcénában mozgó vállalkozások túlnyomó többségének nem érdeke.

 

Más: drasztikusan eldőlt pár évtizedre a francia-amerikai borvita: http://index.hu/kulfold/2017/10/11/hivatalos_kalifornia_katasztrofa_sujtotta_terulet/

Előzmény: barkócza (62797)
szellemijáték Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62805

Ez így van sajnos. Lassan már nem lehet megkülönböztetni az évjáratokat, mert az ügyfél ízlése szerint készül a bor. Ha valamelyik ízvilág a piacon bejött, akkor azután lesznek "gyártva" a következő évjáratok is. A borászat ma már kémia. 

Előzmény: Hepci (62803)
barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62804

Ne haragudj, de nem értem. Ha mustsűrítményt kell adni édesítés céljából egy musthoz, akkor az a must éretlen szőlőből készült. Abból pedig nem lesz jó bor, függetlenül attól, hogy milyen maradékcukornál állítják le az erjedést, mondjuk, egy hatalmas adag borkénnel. Nem a maradékcukorról van szó.

Előzmény: naivkezdo (62802)
Hepci Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62803

A gond azzal van - legalábbis az igényes borászok szemszögéből -, hogy a különféle manipulációkat/segédanyagokat nem köteles a gyártó feltüntetni a palackon, így aztán kizárólag a fogyasztó íz(le)lésére és fantáziájára van bízva, hogy miként különbözteti meg a nagyjából természetes módon készült borokat a pancsolmányoktól.

A kenyér mellett a bor az utolsó nagy mennyiségben fogyó élelmiszeripari termék, ahol ez még így van.

Ha pl. veszel egy ún. májpástétomot, ott jogodban áll elolvasni az összetevőket és rádöbbenni arra, hogy a kiszemelt "májpástétom" 10% májat tartalmaz.

Előzmény: naivkezdo (62799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!