Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62029

Hát barátom akkor te nagyon fantasztikus ízérzékkel rendelkezel, le a kalappal. Az a baj, hogy nem tudom mit értesz értelmezés alatt :)

 

Tehát ha te elmész egy ilyen általad is többezresnek leírt borkóstolásra, akkor tévedhetetlenül megtudod állapítani, hogy melyik bor  volt jó, vagy kiemelkedő a 30-40-ből egymás után kóstolva.

 

Nem gondolod, hogy minimum sommeliernek kéne menned? Persze nem, mert ők elnemitélhető módon rágcsálnak valamit két kóstolás között.

 

A borverseny meg tudod arra való, hogy helyre tegye az olyan borászokat akik elvannak ájulva a saját boraiktól és felmérhessék hol tartanak a többi bortermelő között.

Az "engem nem érdekel ki mit csinál" ma már egyre nehezebben tartható.

Előzmény: BZoltan (62028)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62028

Sosem írtam, hogy tudatosan vállalt különcködés lenne. Azt mondtam, hogy nem viszek le senkit a pincébe és le is írtam, hogy miért. Minden vendégnek ugyanezt elmondom és mindenki meg szoktak ezt érteni.

Nálunk jelenleg 17 fok van a pincében.

A higéniához szerintem még sokminden más is kell mint a kénlapégetés. A tiszta ruha, tiszta kéz, tiszta haj és minél kevesebb felesleges mozgás.


Nem három kékfrankost, de akár 8-10 féle bort is tudni kell értelmezni evés nélkül. Nálunk a pincében egy-egy fajtából 3-5 hordónyi szokott lenni. Bevallom, a gondolat is furcsa, hogy két hordóminta kóstolása között én nekiálljak enni a pincében. Vagy kirohangáljak a pincéből harapni egy pogácsát hordónként. Te ezt csinálod?

Borversenyt pedig soha életemben nem láttam és nem is fogok.

Előzmény: Jocó0423 (62027)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 -1 0 62027

Somlón életemben kétszer voltam és tényleg nem ismerem igazából az ottani pincéket.

De ezekszerint ez nálad végül is kényszer és nem tudatosan vállalt különcködés. Így érthető de akkor ezt írd és ne kertelj :)

Nálam hála Istennek ilyenkor se megy 20c° fölé a pince hőmérséklete és a legkeményebb télen se 12-14°alá. Igaz ehez az is kellett, hogy két előtermet húzzunk a pince elé.

A higénia fontos és ezt 2 hetente kénlapégetéssel igyekszem fenntartani.

 

A méretkülönbséget a javadra írtam, hiszen mi a legjobb évben sem készítünk 800 liternél több bort.

Azt még mindig nem értem, hogy hogyan tud egy ember aki borokat kóstol és megiszik egymás után mondjuk 3 kékfrankost, különbséget tenni köztük? Hacsak nem romlott valamelyik.

 

Gondolom láttál már pár borversenyt, akkor érted miről beszélek. Ha igazából véleményt akarok mondani egy borról akkor semlegesnek kell lenni a számnak.

Előzmény: BZoltan (62026)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62026

A pincémre én is büszke vagyok. De nem vagyok biztos benne, hogy ismered a somlói pincéket. Szóval az van, hogy az én pincém egy kétszáz éves kőpince egy bazalthegyen. Akkoriban a bazaltba azért nem volt olyan egyszerű pincét vésni. A bazalt ugye nem tufa és nem is homokkő. Szóval a mi pincénk nincsen mélyen. Emiatt nyáron ha sokat nyitogatják akkor könnyen felmelegszik, télen pedig nagyon le tud hülni. Ezért nagyon vigyázunk a klímára, ha ki be járogatnánk a vendégekkel az nem tenne jót a pincének.  Ahogy pincehigénia szempontból szerencsésebb ha minimalizáljuk a pinceforgalmat.

A pincehigénia is mérhetetlenül fontos. Ezért koszos ruhában, piszkos kézzel tényleg nem megyünk le. De ugye a munkásgatya is lehet tiszta, ahogy a vasalt nadrág is lehet koszos.


Kóstoltatni értelem szerüen szoktnk. Ahogy évene több rendezvényen veszek részt ahol fogyasztók ezrei kóstolnak. Bevallom, hogy még soha senkit nem láttam, hogy a mi 6-8 boros sorunk közben semlegesítő falatokat evett volna.

Az olyan aromásabb fajták mint a tramini után szoktam poharakat öblíteni.

A méretkülönbséget mire érted. Mi kicsik vagyunk, nem szégyellem. De szerintem lehet három hektáron és hatezer palackkal is nagyot alkotni.

Előzmény: Jocó0423 (62024)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62025

Lehet, hogy nálatok ez egyedi, Te mégis ellenpontként állítottad a többivel szemben, ahol fogadnak és kóstoltatnak... Akkor most el kéne dönteni, hogy egyedi, és akkor vonatkozhatnak rá más szabályok (bár ilyen nincsen, csak kibúvót keresel), vagy nem egyedi, akkor meg csak szimplán nem akarod elfogadni a kritikát...

Előzmény: BZoltan (62023)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62024

Na azt külön megnézem, hogy vasalt nadrágban fejtesz bort :D

Ha a pincében dolgozol akkor nincs munkásgatya, értem. Ha véletlen a szőlőben dolgozva esik be valaki akkor mielőtt lemész a pincébe átöltözöl?

Mondjuk számomra az is szokatlan, hogy senkinek nem mutatod meg a pincéd :)

Én speciel büszke szoktam lenni a pincémre és örülök ha elismerik a munkámat ott is. Igaz méretkülönbség van kettőnk között :) Nálam ez is hozzátartozik a borkultúra propagálásához.

Bársonyban én se szoktam dolgozni, ez csak a te perverz fantáziádban fordulhat elő :D

 

Most akkor valamit nem értek: te soha nem kóstoltatod a boraid? És ha igen, akkor két borfajta között mivel semlegesíted a szád? Nekem ne mond, hogy semmi nem kell mert annyira mester nálatok mindenki!

Előzmény: BZoltan (62023)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62023

Na látod :) a pince az ahova még egyedül sem megyek be piszkos nadrágban.

A pogácsa és a sajttál nem ciki, de mi nem etetünk. 

Már írtam, vélhetőleg elkerülte a figyelmed, hogy nálunk nincsen üzemszerű, kereskedelmi vendéglátás, így borkóstolókat sem tartunk. A weboldalunkon nincsen telefonszám sem. Nálunk az a rendszer, hogy ha ott vagyunk a pincénél és éppen akkor jön valaki akkor megmutatjuk a szőlőt és a borokat. De hétvégén vagy este például nálunk teljesen esélytelen a dolog. Kivéve ha hétvégén van dolgunk. A pincébe például soha, senkit nem viszünk le.

Tudom és értem, hogy számodra ez a modell teljesen szokatlan. De nálunk ez így működik. Hozzánk nem vendégségbe jönnek, hanem megnézni a helyet ahol dolgozunk. De láttad, hogy nem egyedi ez.

Én nagyon sok olyan borászatnál jártam szerte a világban ahol ugyanez a rendszer. Az ilyen helyeken a gazda abban a ruhában fogad ami éppen rajta van. Ha munkásgatya akkor az, ha kötény akkor meg az. Bíborbársony palástban viszonylag ritkán csinálunk bármit is :D

Előzmény: Jocó0423 (62022)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62022

Az eltartott kis újat kikérem magamnak :)

De könyörgök ne írjál már hülyeséget tisztelettel, baromságot!

 

"Ha bekopogtatsz egy pékséghez vagy húsüzembe akkor ott talán galléros vasaltingben, vászonnadrágban és kifényesített bőrcipőben fog a pék meg a mészáros fogadni? A francokat."

 

Nem erről beszélünk! Hanem ha bejelentett vendéget fogadunk! A két dolog nem ugyanaz, fogod?

Mindig csúsztatsz és mellébeszélsz.

 

Ha a pincémben iszogatok munka közben a kishordó poharamból az egy dolog (akár piszkos gatyában is)

De ha vendégeket fogadok, akár a barátaimat is, akkor megadom a módját, mint minden normális ember gondolom.

És kóstolásnál van sajttál meg pogácsa, ciki mi? :P

Előzmény: BZoltan (62021)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62021

Igen, én ugyanezt láttam egy csomó borászatnál.

Ha bekopogtatsz egy pékséghez vagy húsüzembe akkor ott talán galléros vasaltingben, vászonnadrágban és kifényesített bőrcipőben fog a pék meg a mészáros fogadni? A francokat.

 

Szerintem pont a bor misztikumát hamisítják meg azok akik talláros, műbársonyos, eltartot kisújas sznobériával vélik megadni a tiszteletet.

Ez a gáz a városi prolikkal (a szó jó értelmében). Annyira elvesztették a kapcsolatot a földdel és a földműveléssel, hogy azt hiszik, hogy öltönnyel és nyakkendővel kell a bornak megadni a tiszteletet. Hát a nagy büdös francokat.

Előzmény: kakaszem (62020)
kakaszem Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62020

Üdv! A Movia kóstolóján, Collioban Ales Kristancic ugyanígy nyomta. A család hölgytagjai szépen felöltözve, ő meg megjelent oldalzsebesben, atlétában, merthogy épp munkában volt.  Nyitott egy magnum palackos Purot, vágtuk vele a dalmát sonkát a Berkel szeletelőn, körbevitt lent a pincében, aztán este 11- kor elnézést kért és ment vissza a dolgozni.

BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62019

Emlékszem a nagyapám azt mondta mindig, hogy tegezve is meg lehet adni a tiszteletet és magázva is meg lehet valakit alázni. Én úszógatyában is tisztelettel iszom a bort, ahogy láttam sok prosztó gyükeret akik öltönyben viselkedtek tapló módon a borral.

Én erre mondom azt, hogy a tartalom és a hitelesség számít, nem a külsőségek.

Előzmény: Jocó0423 (62018)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62018

Szigorúan csak ha magam vagyok, max az asszony meg a gyerekek na.

Nekem így kerek a világ :)

Előzmény: BZoltan (62017)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62017

Micsudi? Kertésznadrágban? Mi ez a lazaság. Hát hol van a tisztelet meg a külsőségek?

Előzmény: Jocó0423 (62015)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62016

Nagy nehezen megvolt. Egy kicsit pirongtam, mert sima térdnaci és poló volt rajtam, meg a keményen kitaposott festékfoltos tornacsukám. Semmi öltöny vagy bíborpalást. De nagyon udvariasak voltak a vendégek, mert semmit nem szóltak. Lehet varrok magamnak egy palástot... ki tudja, még felledül a biznisz tőle.

Előzmény: ronin s8 (62009)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62015

Áááá nem, néha függönyrojtos műbársony talárban is iszogatok :P. Sőt néha bevallom lecsúszik egy egy fröccs kertésznaciban is de ezt ne mond el senkinek :(

Előzmény: BZoltan (62014)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62014

Szóval neked ez a két véglet van :) Vagy öltönyben fehér asztalnál koccintgatni vagy járdaszélen dajdajozni.

Előzmény: Jocó0423 (62010)
kifli Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62013

eben a melegben pláne

Előzmény: Jocó0423 (62012)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62012

Eltorzítja a függöny meg a palást :D

Előzmény: kifli (62011)
kifli Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62011

sajnos a vitatkozókat a humorérzék teljes hiánya jellemzi.

 

pedig még proliknak is lehet humorérzéke:)

Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 1 62010

"A külsőségek igenis hozzátartoznak a borfogyasztáshoz, pontosan ez különbözteti meg többek között a borivót az alkoholistától."

"Ohh, megható, hogy ez mennyire nem igaz. _NEM_, nem... nem és nem. Nem a külsőségek különböztetik meg hanem a tartalom és a hitelesség. A palástban pukedlizés az sem nem hiteles sem nem valódi tartalom."

 

Akkor ha jól értem az a hiteles ha a járdaszélen üldögélve dajdajozva iszogatom a jó Somlói borroccskkát hukk.

Tisztára visszataszító fehérasztalnál, esetleg öltönyben a felséggel és barátokkal koccintani egy jó évjárattal.

Hogy hol a francba éltem idáig :(  Tisztára fogalomzavaros vagyok. Most már mindegy beletörlöm a taknyomat a függönybe és a taláromba, aztán elmegyek valami kocsmába hitelességet tanulni.

Előzmény: BZoltan (61996)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62009

Csak ügyesen! 😉

Előzmény: BZoltan (62007)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62008

Tényleg mi lenne ha leesnél már erről a palástdologról?

Egy évben ha egyszer felveszem borünnepünkön a felvonuláskor, az miért szúrja a szemedet?

Én se rohangálok talárban, csak megadom a tiszteletet a társaknak és a közönségnek Orbánnapon.

A tiszteletet ha érted mire gondolok!

Gondolom néha szerves-trágyáztok is a szőlőben, amit én ügye nem ismerek, ezért gondoltam, hogy szaros is tud lenni az a gatya :)

A borkóstolást hogyan intézed egyébként? Se sajt se pogácsa? Két bor között az bizony nagyon elkél pedig :)

Zoltán az a baj veled, hogy nem bírod elviselni ha véletlen másnak is igaza van.

Eltudom képzelni a helyzetet amint Zoltán Riedl pohárral áll a kezében nyakig komposztálva 3 kedves hölgy társaságában :D

Előzmény: BZoltan (62003)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62007

Nem tudom, hogy miről beszélsz és azt sem, hogy miért... sosem jártál nálunk, nem ismersz engem személyesen és azt sem tudod, hogy mit és miért csinálunk. Azt látom, hogy amit írok az nem érdekel téged és nem akarod megérteni.

 

Na, de így hirtelen ennyi... mindjárt vége a déli pihenésnek és hamarosan jön két pár látogatóba. Szerintem nekik is egy utcai nadrágot és pólót fogok felvenni a kicsit kitaposott tornacsukával. Lehet műbársony palástban kéne fogadnom őket :)

Előzmény: ronin s8 (62006)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62006

"Megérteni hasznosabb lenne :)"

 

Ha nem figyelsz az emberekre, hanem helyette valami geek szarságot nyomsz le a torkukon, az pontosan azt jelenti nekik, hogy ők nem fontosak, és bár te a szőlőre, meg ki-tudja-mi?-re hivatkozol, valójában Magadat erőlteted rájuk. Arra viszont nem biztos, hogy mindeki kíváncsi...

Előzmény: BZoltan (62005)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62005

Megérteni hasznosabb lenne :)

Egyébként szerintem a Somlón én vagyok az egyetlen kistermelő aki minőségi pohárból kóstoltatom a borainkat. A Kreinbachernél és a Somlói Borok Boltjában adnak még igényes poharat. Szerinted ez nem fontosabb a városi öltözetnél?

Előzmény: ronin s8 (62004)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62004

Tudod mit? Rád hagyom...

Előzmény: BZoltan (62003)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62003

A bíborpalást a borrendek meg borlovagok alapvető ruházata. Onnan indult a téma.

Nálunk olyan, hogy valaki kóstolni jön nincsen. Tényleg. Hozzánk látogatóba szoktak jönni fogyasztóink, barátaink és velük körbejárjuk a terepet, megnézzük az ültetvényeket és bizony beszélgetünk a metszésről, növényvédelemről, de a komposztról és a takaró növényzetről is.
Persze rendszerint borkóstolásba is torkollik az ilyen látogatás, de pon a múlt héten volt nálam három kedves hölgy akik nem a borért jöttek és nem is kóstoltak, mégis 2 órán át beszélgettünk és jártuk/néztük a szőlőt meg a Somlót.

Mi mindig a munkát és a Somlót demonstráljuk. Nálunk nincsen vendéglátás, mi nem főzünk pincepörköltet (sem) nincsen sajttál meg pogácsa.

Beismerem, hogy meglehetősen eltérő modellt követek a fősodortól...de mint már mondtam, nekünk ez működik és az én fogyasztóimnak nincs is igényük a külsőségekre.

Előzmény: ronin s8 (62002)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62002

Esel egyik végletből a másikba... Senki sem említette a bíbor palástot. Ha a munkádat szeretnéd demonstrálni, az rendben van, de én a kóstolásról beszélek, a potenciális vevők fogadásáról. Amikor leültök az asztalhoz, vagy kicsit beszélni kell a pincében, a présházban. Nem amikor a szőlőmetszést demonstrálod, mert akkor igazad van, felesleges átöltözni.

Ez az emberek iránti tiszteletről szól, arról, hogy nem a földet, a sarat tekinted fontosnak, hanem az embert. Szőlő ide, szőlő oda...

Előzmény: BZoltan (62001)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62001

Te, figyusz. Te jártál már szőlőhegyen? Tudod itt ha esik az eső akkor sár van, ha szárazság van akkor por van, ha meleg van akkor izzadtak vagyunk. Nálunk nemhogy klíma nincsen, de még vezetékes víz és csatorna sincsen. Ezért vigyázunk a ruhánkra.

Bíbor műbársony palásot konkrétan senki nem hord a hegyen.

Előzmény: ronin s8 (62000)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 62000

Tőled - ha elnézik - nem azért nézik el, mert jól csinálod, hanem azért, mert udvariasak...

Előzmény: BZoltan (61998)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!