Keresés

Részletes keresés

Alpári Gnác Creative Commons License 2017.09.26 0 2 23969

Tényleg ritkán megy, de minek is próbálnák?

 

Mi értelme fine dining helyen olyat csinálni, amit mindenki sokkal jobban meg tud csinálni otthon?

Ezek a helyek nem erről szólnak és nem személyesen neked címzem, hanem általánosságban, hogy kicsit olyan érzésem kezd lenni, mint ha egy tetszőleges gasztroblog hozzászólásait olvasgatnám.

 

El tudom fogadni, hogy Boszorka nem nézelődni megy étterembe, hanem enni.

Én viszont nézelődni is megyek, meg enni is, mert a kettő messze nem zárja ki egymást.

 

Egyszerűen nem látom értelmét azért étterembe menni, hogy olyat egyek, amit fél óra bevásárlással, vélhetően magasabb szinten magam is el tudok készíteni.

Azért nem megyek étterembe, mert nincs kedvem főzni, mert ha nincs kedvem, akkor eszek egy melegszendvicset.

 

Ma például a Bock bisztróban voltunk és a barátnőm kérdezte, hogy nem akarok-e steak-et enni és nem akartam, mert pont ugyanazt a húst meg tudom venni én is, addig érlelem, ameddig tudom, hogy nekem jó és úgy sütöm meg, ahogy akarom és ha túlment, akkor csak magamat okolhatom, nem kell még jó képet is vágni hozzá 8.500.- Ft-ért.

 

Jókuti étterem-látogatásából indult ez ki és nem tudom, hova kellett volna vinnie az emberét.

Aki a Náncsi nénit írta, remélem viccelt.

 

Csillagos helyekre nyilván nem akarta, hogy pont a Borkonyha a kivétel, azt annak tudom be, hogy látványos haverságban van Sárközi Ákossal, akinek az éttermébe akkor mennék legközelebb, ha ők fizetnének.

 

Egyébként a Bock helyett elvihette volna mondjuk a Petrusba, de az meg inkább francia, mint magyaros.

A Laci! ugye bezárt, de én azt is túlértékelt helynek tartottam, a legendás onglet egy darab rágós hús volt.

 

A helyzet az, hogy éppen a fine dining az, ahol a legközelebb vagyunk a világhoz és ha ebben tud valaki magyaros, helyi színekkel operáló, de konyhatechnológiát illetően kifogástalan produkciót adni, akkor bizony ez lehet az, ami érdekelheti az erre fogékony külföldi látogatókat.

 

Ha valaki amúgy is ide jön, az nyilván eszik valahol, tehát itt nem nyerünk semmit.

 

Ha viszont valaki érdeklődését fel tudja kelteni egy globális véleményvezér (nem tudom, hogy a Jókuti vendége mennyire az), akkor az esetleg úgy jön ide, hogy amúgy nem volt szándékában és eszik olyan helyeken, amiknek napi plusz 5 vendég akár a konkrét hasznot jelentheti.

 

És ne tévedjünk, nem a sarki kifőzde viszi előre a gasztrokultúrát, hanem igenis a fine dining helyek.

 

Ujj Péter a Laci! bezárása okán egy jó kockásat hányt a street-foodra és helyenként igaza is van, de 10 éve hamburger csak a mekiben, meg a burgerkingben volt, ahhoz hogy ma már nem élhet meg egy bisztró JÓ hamburger nélkül, ahhoz kellett néhány úttörő.

Ugyanígy jó tészta 10 éve nagyjából a Fausto-ban volt, miközben magukat rangosnak gondoló olasz éttermek az étlapjukon hirdették, hogy Barilla tésztát használnak, ma azért már itt is más a helyzet.

 

A legnagyobb baj, hogy nincs középréteg éspedig azért, mert nincs igazi középosztály.

 

Kész röhej, hogy több Michelin-csillagos hely van Pesten, mint Bib Gourmand-os és biztos mindenki tud mondani olyat, ami még beférhetett volna, de 4 darab csillagos helyre 30 BG-nek kellene jutnia és annyit biztos nem tudnánk összeszedni.

 

És akkor nem kizárólag a Bock, meg a Rosenstein lenne a hivatkozási alap.

 

És emellé kellene 400 olyan sarki kocsma, ahol van naponta 3 főétel, de az olyan alapanyagból és annyi munkát-időt beletéve, ahogy otthon csináljuk, mondjuk 2.000 forintért.

 

Csakhogy ehhez kellene naponta 40 ezer olyan ember, aki ezeken a helyeken eszik.

És van???

 

Pedig egyébként egy Bic Mac menü hasonló áron van és még nem szóltam a 100 forintos anyagárú úgynevezett pizzákról, amikre dalolva basszák el a pénzüket a gyerekek, tehát elvileg még akár lehetne is.

 

És akkor vidéken meg aztán még keserűbb a helyzet.

 

Az én családom gyöngyösi és tiszta szerencse, hogy megnyílt ott a Bori Mami, ami egyébként semmi más, mint egy becsületes bisztró-konyha.

 

De ha az nincs, akkor lehet menni a Kékesbe, vasárnap délben egyébként tele is van és egyetlen ételük sem ér egyetlen fillért sem.

Steak Palota bazmeg, soha életemben nem ettem olyan rosszat, mint ott.

A helyiek imádják, de attól még a fos egy túlzóan jó minősítés rájuk nézve.

 

De ha azt nézzük, hogy tudni kell, hogy a Duna partján hol van jó halászlé is el vagyok keseredve, mert Duna-, Tisza-parton bárhol tisztességes halászlét kellene tudnunk kapni és kapunk?

 

Magyarul: értem én az ellenkezést a fine dining sznob szóhasználata miatt, az ezüst villa, a fehér kesztyű miatt, de ők nem hibásak semmiért.

Ők azt csinálják, amit nekik kell, amit másnak kellene, azt nem illik rajtuk számon kérni.

Előzmény: Hepci (23966)
Hepci Creative Commons License 2017.09.26 0 0 23968

Fogalmam sincs. Egyszer voltam, még a csillag előtt, ebédelni. Az nagyon jó élmény volt, a kesztyűk dacára. Nagyon jó volt az étel és nem is kevés, nem is túl drága. Sajnos leálltak az ebéddel.

Nézd meg az új Costest, az lazább - egy barátom volt a családjával ebédelni pár hónapja, igen elégedettek voltak.

Előzmény: Caipi (23967)
Caipi Creative Commons License 2017.09.25 0 0 23967

:) Na oda semmiért sem. A fehér kesztyű nagyon sok volt. :) Vajon csinálják még? 

Előzmény: Hepci (23964)
Hepci Creative Commons License 2017.09.25 0 0 23966

Ritkán szokott ez menni a fájndájningosoknak - a különféle modernizált marhapörköltektől (szuvidolt hatalmas húskockák és külön készített "kifinomult" paprikás szaft/jus) többségében kirázott a hideg, bár pl. Pesti István verziója az egykori Babelben tetszett. Aztán a Tantiban, ebédmenüben ő is egyszer olyat csinált, ami inkább csak pörköltviccként volt értelmezhető.

Bezzeg a Rétisas...

Előzmény: nagypapi51 (23965)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 23965

Szeretnéd, mi? :)

Előzmény: Hepci (23964)
Hepci Creative Commons License 2017.09.25 0 0 23964

Beülünk egy marhapörire a Costes vendéglőbe. :)

Előzmény: Caipi (23963)
Caipi Creative Commons License 2017.09.25 0 1 23963

A vendéglő az az én felfogásomban egy kategória, nem az étterem szinonimája. Annál talán hangulatosabb, régimódibb és semmiképpen sem fine dining.

Előzmény: nagypapi51 (23961)
Tu Sok Creative Commons License 2017.09.25 0 0 23962

Esetleg főz/süt magának.

Esetleg kőpoh...

 

tuutuu

most Kifőzde

 

Ja, aki nem ismeri az alapviccet,kérdezzen...:}}

Előzmény: nagypapi51 (23961)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23961

...Aki meg kulináris élményre vágyik, az nem vendéglőbe megy...

Hanem hová? Becsönget Segal Viktorhoz? :)

 

Előzmény: Caipi (23960)
Caipi Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23960

Annak, aki táplálkozni megy, tényleg. Aki meg kulináris élményre vágyik, az meg nem vendéglőbe megy. Csak tudni kell, hogy ki (és esetleg mikor) hova menjen, hogy ne érje csalódás. :D

 

Előzmény: Boarhunter (23959)
Boarhunter Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23959

Én enni járok vendéglőbe nem csodálkozni.

 

Ebben minden benne van... Tökéletes.

Előzmény: Boszorka (23958)
Boszorka Creative Commons License 2017.09.24 0 4 23958

Nekem ezek inkább képzőművészeti alkotások mint ételek. Van amiről elképzelni se tudom mi lehet, de mindegy is. Én enni járok vendéglőbe nem csodálkozni.

Előzmény: nagypapi51 (23950)
Caipi Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23957

Ez 'egy fine dining érdeklődésű pasas' esetében szerintem nem igazság, csak Átlag Józsi ismerőse esetén. Én úgy értelmeztem Világevőt, hogy az embert a magyar 'történések' érdekelték. Az nem történés, hogy sertéspörkölt nokedlival - az 1970-ben is ugyanolyan volt. 

Előzmény: nagypapi51 (23953)
Hepci Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23956

Igen fárasztó lehet egy fine dining érdeklődésű pacákot 2 nap alatt 5 helyen megetetni... és valóban elvihette volna a Náncsi Nénibe is...

Előzmény: Amerigo61 (23952)
Hepci Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23955

Valamilyen olajat cseppentettek a tetejére ízfokozónak.

Előzmény: Amerigo61 (23952)
homerx Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23954

ezek nagyreszet mi is vasaroljuk. kifejezetten szeretek odajarni.

Előzmény: lola31 (23939)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.24 0 1 23953

Néha az extrém túlzás világít rá az egyszerű igazságra.

 

Előzmény: Amerigo61 (23952)
Amerigo61 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 23952

"Szóval ha én mondjuk a lakóhelyemre invitálnék valakit, hogy megmutassam, mi is van itt IRL, akkor nem a helyi "bocuse-versenyistállókban" hordanám körül, ahol szenzációs buggyantott tasmánördögszem-levest lehet kóstolni és utána biodiverz gazdagtápanyagban elásva rothasztott, majd kiásott és posírozott kakasfülcimpát válogatott tengerikaviccsal."

 

Ez nagyon fájt :-)

 

A Stand25 hideg levesén (a honlap alapján talán "Hűvös paprika leves" lehet) ránézésre valami zsiradékféle (?) úszik. Ez így viszolygást kelt bennem, bár nyilván teljesen másról van szó ...

Előzmény: nagypapi51 (23950)
beetee Creative Commons License 2017.09.23 0 0 23951

Az eggyel előbbit is érdemes elolvasni.

Előzmény: nagypapi51 (23950)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 23950

Hét végi olvamány Jókuti tanár úrtól.

A kommentek érdekesebbek!

 

Boszorka Creative Commons License 2017.09.23 0 0 23949

Ma délben kipróbáltul a Park vendéglőt. Nagyon szimpatikus étlapja van, a rendelt kaják jók és számomra túl sok is volt. Legközelebb gyerekmenüt kérek. Árak igen barátságosak. Kettőkor már zsufoltan tele volt a hely, sokan akartak még jönni, de nem volt hova. Nagyon remélem, hogy tartják ezt a szintet, mert akarunk még menni. Utána feljöttünk a bevásárló központba újságért. A Tantiban hatan ültek.

Hepci Creative Commons License 2017.09.22 -1 0 23948

És mindennek nagyjából megvan a megfelelője az Aldiban is, hasonló minőségben, hasonló áron....

Előzmény: lola31 (23939)
Caipi Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23947

Mert szerinted azért nézem az összetételt, hogy aztán 68% hústartalmú valamit vegyek? Nem igazán értem, hogy miért vonatkoztatod rám azt, ami veled szembejött. 

Előzmény: lola31 (23945)
H_G Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23946

A Magellan és Colombus nevű lengyel keménysajtok is egész ehetők ott.

 

Előzmény: lola31 (23939)
lola31 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23945

Attól hogy valami bio, még nyugodtan lehet rossz. Az első bio virsli ami az interneten elém jött pl. 68% hústartalmú, az is vegyesen. Téged megnyugtat, hogy a maradék 32% nem hús, hanem valami egyéb bio dolog?

Előzmény: Caipi (23944)
Caipi Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23944

Biobolt. :) Mármint a felvágottra, és ezért veszek inkább onnan, nem a bioság miatt. (Múzeum krt. vagy Mammut, utóbbiban nagyobb a hűtőpultos választék)

Előzmény: lola31 (23943)
lola31 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23943

http://gaultmillau.hu/buvos-szakacs/mi-az-hogy-virsli

 

Elég kevés virslinek van 85%-os hústartalma, és egyéb összetevők is mindben vannak.

A Pikok esetében a gyengébbik verzió 83%-os, a jobbik 90% fölötti.

De ha az összetevőket elkezded olvasgatni bármely felvágott esetében, akkor biztos nem fogod megenni.

Előzmény: ...FGHKLÉJ (23941)
...FGHKLÉJ Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23942

Ha nem tésztán, akkor felszeletelve esszük saját friss vagy szárított bazsalikommal, olivaolajjal és saját paradicsommal, vagy télen olivabogyóval. Nem a tömbön volt a lényeg, hanem a műanyagra emlékeztető állagán. Mint említettem, nincs időm 100 helyre rohangálni, ezért ha nincs időszakosan olasz bivalytejből készült mozarella, a Spar-ban veszem a Szarvasit. Szerintem sokkal jobb, mint a Lidl-ben kapható.

Előzmény: lola31 (23940)
...FGHKLÉJ Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23941

A gorgonzolát és a brie-t nem ismerem (csak a lengyelre emlékszem),  a tömb ementáliban egyetértünk abban, hogy ehető, de az sem éri utól a rendes emmentáli sajtokat. Szlovák bryndzát szoktam még ott venni, vagy ha tematikus hetek vannak, mint legutóbb, francia sajtokat, vagy eredeti olasz bivaly-mozarellát.

A Combino-ban és Chianti-ban szintén egyetértünk, régebben vettem ott Lambruscót, nem tudom van-e még a kínálatban. A Nixe nekem nem jön be, sőt a Pikok sem, ha jól emlékszem 85% alatti a hústartalma, és kilométeres az összetevők listája. Virsliként a Dulano-t szoktuk venni, azt tényleg jobb, mint a többi kommersz virsli a vetélytársaknál.

Nekem ízlik a Pikok-os téliszalámi is, ha nincs Pick, azt veszem. A felvágottakat többnyire kerülöm, bár a feleségem szereti a prágai sonkát és az általad említett feketeerdei sonkát.

Ami tetszik, hogy néha leakciózzák a homárt, és 2500 forint körül lehet kapni. Nem tudom máshol mennyi, mert két gyerek mellett nehezen mozdulok tovább a Lidl-nél, sajnos a piacra is ritkán jutok el (igaz van egy csomó saját zöldségünk/gyümülcsünk).

 

Előzmény: lola31 (23939)
lola31 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 23940

Próbáld meg ezt a "tömböt" felszeletelni, sózd meg, őrölj rá friss borsot. Jó paradicsommal és feketeerdei sonkával tányérra tenni. A paradicsomra tegyél zöld koriander levelet vagy bazsalikomlevelet.

Egyébként melyik mozzarella nem "tömb"?

Előzmény: ...FGHKLÉJ (23936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!