Keresés

Részletes keresés

nicky77 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 1079

szia, szerintem ne használd vagy ha szeretnéd kérdezd meg az orvost!!!! Mivel a szalag most épül be ! Elég ha emelgeted a lábad illetve amit mutattak csak azt csináld. Jobbulást!!

Előzmény: szoltan888 (1075)
gurabli Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1078

Az első műtét nálam gyakorlatilag egy vizsgálat volt, belenézett a térdembe, hogy pontosan mi is a helyzet. Nem volt biztos, hogy sérült a szalag, de félő volt, hogy meniscus sérülésem van. A combom erős volt nagyon a focitól.

Az artroszkópia során kiderült, hogy sajnos teljesen elszakadt az elülső keresztszalag, és nem sérült a meniscus, de sajnos az üvegporc egy 0,5x0,5cm területen igen. A szakadt szalagot kiszedte, a porcot kezelte. Kimondottan erősek a szalagjaim, és a szakadt szalagra is azt mondta, hogy nagyon erős volt, vágni is nehéz volt:) Kár, hogy elszakadt és külön mondta, hogy nagyon peches mozdulat lehetett, ami ilyen erős szalagot elszakít.

 

Most kaptam időt, hogy amennyire lehet, rendben jöjjön a térdem és felerősítsem a combom, majd jön az LCA-pótlás.

Előzmény: pom-pom77 (1077)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1077

nem értem,nekem 10 éve szakadt el a keresztszalagom  és nem kellett eltávolítani ,mert felszívódott hónapok alatt,

azt sem értem,ha már egyszer  el kell távolítani akkor miért nem tette meg ezt a doki akkor amikor pótolja a szakadt int  ,vagyis miért kell 2 műtét?

gurabli Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1076

Szerintem kérdezd meg a gyógytornászt vagy a fizikoterápián, esetleg az orvost. Olvastam azt is, hogy a beültetett fém kontraindikáció, de volt aki járt fizikoterápiára fém csavarral.

Előzmény: szoltan888 (1075)
szoltan888 Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1075

Sziasztok!
Majdnem 2 hete történt az ACL pótlásom, holnap lesz varratszedésem. A combom viszont vészesen fogy, pedig csinálom becsülettel a gyógytornát :( Volt már korábban ebben a fórumban, aki ajánlotta a TENS (elektromos izomstimulátor) készüléket a rehabilitációra. Úgy tűnik sikerül egy ilyen gépet ma beszereznem, de fogalmam sincs, hogyan használjam.. Mennyi időre, combom melyik részére, milyen erősséggel? Tudnátok ebben segíteni?

gurabli Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1074

Köszönöm válaszaitokat! Sajnos gondoltam, hogy elsőre nem fog rendesen menni, de a tegnapi esti "futástól" azért kicsi többet vártam. Arra nem tértünk ki, hogy kint lehet-e futni, csak arra, hogy egyenes, óvatos futás, egyenletes talajon. Mivel február elején még elég rossz idő volt, ezért ekkor még a konditeremről beszéltünk, futópadról. De tegnap nem volt annyira hideg, és jól esett volna újból egy jó futás, november óta nem futottam. Szerintem most már nem is fogom nagyon erőltetni, max ha eljutok még konditerembe, akkor majd futópadon, de félek, hogy nehogy valami sérülést okozzak a porcoknak. Szerintem ez az egy hónap alatt nem is tudnék olyan sokat rádolgozni. Bár jó lenne minél "normálisabb" térddel nekivágni a műtétnek.

 

A gond az, hogy igen csak parancsolnom kell magamnak, hogy ne fogjon el komolyabban a depresszió a mozgás hiánya miatt, és egyre gyakrabban kezdem el sajnálni magam (tudom, hogy nem szabad, meg vicces, de rettentően dühös vagyok arra a rossz pillanatra).

 

80-83 kilóról 88-90-re híztam, főleg a hasam:( A térdtorna az nagyon jól megy, az csinálom is, de a többi torna az katasztrófa.

Feleségem legalább heti kétszer tornázik otthon, könnyed tornákat, pl. Rubint Réka Add önmagad 3. DVD-re (szigorúan hang és zene nélkül). Na most itt a felsőtest része úgy-ahogy megy (előtte ilyenen csak mosolyogtam), de a hasizmot egyszerűen nem tudom megcsinálni, nem megy. Kérem szépen, ide jutottam! Pár hónapja meg sem kottyant volna, most meg abba kellett hagynom. A hasamra felszedett plusz kilók nagyon nem hiányoztak.

Most próbálom ezt a DVD-t lenyomni, amíg rendesen nem megy. Minden nap egy kicsivel többet, amíg nem tudom teljesíteni, aztán műtét után úgyis visszazuhanok:(

Axióma Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1073

Hat, nekem ebben az a meglepo, hogy a tegnapi minuszokban probaltad. Nekunk anno azt mondta a gyogytornasz, hogy 8-10 fok alatt ne nagyon, igaz ott biciklirol volt szo ahol szembeszel is jatszhat, es mar szalagpotlas utan voltunk. Ha a dokid tudta, hogy kulteri kocogasra gondolsz, es ugy engedte, akkor nem szoltam, mindenki mas protokollt kovet, mint itt mar tobbszor kiderult.

Előzmény: gurabli (1071)
L0riana Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1072

Nem akarlak elkeseríteni, de... valamennyit javulni fog nyilván, azért ez nagy műtét volt, a talán legfontosabb stabilitátort veszítette el a térd, az izomzatnak meg kell tanulnia átvenni a szerepét. De a sérüléskor a porc is sérül, még ha a meniscuson nem is látszik nagy szakadás, azért megnyomódhatott, illetve az üvegporc is. Tehát ez javulni fog idővel, csak fő a fokozatosság. A pótlás után sajnos még rosszabb lesz. Min. 2-3 hónap, mire újra próbálgathatod a könnyed kocogást (szigorúan egyenletes, nem kemény talajon), addig újra lesorvadnak az izmok (vagyishát a gyógytorna segíthet a látvány kiegyensúlyozásában, de azért akkor nincs úgy használatban az izomzat, erre azt a hasonlatot mondhatnám, hogy hiába vannak nagy izmai egy body buildernek, nem bírna végigmenni egy 20 km-es 2000 méteres szintkülönbségű túrán, via ferrátát... és vice versa: a hegymászók sem body builder kinézetűen, ellenben meglehetősen funkcionális az izomzatuk). Nekem így 7 évvel a sérülés, 1 évvel az utolsó pótlás után is fáj, volt, hogy nyáron heti 3x futottam 5-7 km-t a margitszigeti futókörön, ezt max 2 hétig bírtam, mert annyira fájt, hogy utána 1 hónap pihenő következett... mindösszesen kétszer próbálkoztam ezzel, aztán sajnos beláttam, hogy vagy nincs, vagy túl lassú a javulás ahhoz, hogy heti többször végigszenvedjek fél-1 órát.

Előzmény: gurabli (1071)
gurabli Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1071

Tegnap este elmentem az első "komolyabb" kocogásra (futásnak még csak minimális jóindulattal sem tudnám nevezni). Hát, azt kell, hogy mondjam, nagyon letört vagyok. Előtte próbáltam jól bemelegíteni, majd óvatos tempóban nekivágtam a sötét éjszakának.

Először is, egyáltalán nincs szinkronban a mozgásom, minden futólépésnél vagy egy ütemtelen kihagyás, egyszerűen nem tudok rendes ütemet felvenni. Próbáltam erre nagyon összpontosítani, némileg talán javult is, de nagyon vicces volt és még kocogásnak is siralmas. Nem volt rossz a tempóm, de tényleg úgy festett az egész, mint akinek jóval rövidebb az egyik lába. Nem tudom ezt máshogyan leírni.

Az elején nem volt fájdalom, inkább csak kellemetlen, mert az agyam úgy félti a térdemet, mint a hímes tojást. Teli talppal, inkább sarokkal tapostam, aztán fokozatosan kezdtem átváltani és átrakni a terhelést a lábujjaim felé. Na az fájt, kellemetlen, zavaró érzés volt a patellám felett és mediális, belső részen is. Kicsit visszavetten a tempóból, és kb 15 másodpercig tudtam is futni. Akkor kis séta, majd megint egy kis futás. Így kb. fél órát sikerült összehoznom, amikor úgy éreztem, hogy elég.

Persze a vége felé megpróbáltam egy kicsit normálisabban futni, akkor egy jó nagyot belehasított a térdem felett, ami szinte azonnal elmúlt, de ijesztő volt nagyon. Ez akkor történt, amikor megpróbáltam tartani a kocogás rendes ütemét, vagyis nem "húztam", normálisan próbáltam használni a sérült lábamat is.

 

A sérülésem november 15-én volt, a műtétem, ahol kiszedték a szakadt elülső  szalagot december 3-án, azóta 11 hét elmúlt. Az orvos is engedélyezte az óvatos, lassú futást. Az üvegporcom is sérült sajnos, de a meniscus nem. A gyógytorna, a keményebb része is, nagyon jól megy, határozottan tudom csinálni. Egyedül még lépcsőn lefelé érzem, hogy valami nincs rendben, ott is jelentkezik az "ütemtelen" járás, de már egyre kevésbé. ACL-pótlás április 3-án, addig szeretnék minél többet futni, rendbe hozni a lábam.

 

Ti is éreztetek hasonlót? Mi lehet az oka, a szalag hiánya? Vagy még normális, hogy ilyen gyatrán megy a "futás", kocogás? Idővel ez javulni fog? Sajnos nagyon letörtem ezen, hiszen ha most ilyen lassan megy az egész, mi lesz majd az ACL-pótlás után?

 

Ormió Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1070

Igen, félelmetes egy ilyen szerszámpark! Valóban, mint a műszerészek.

No, most megpróbálok aludni, holnap korán kelek, és dolgom is lesz :-)

Előzmény: L0riana (1069)
L0riana Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1069

Pedig nagyon életszerű :D. (Viccen kívül, egész eszköztár kell, pl csavarhúzó. Nekem egy 5 centis vágásom lett a sípcsontom felett,)

Előzmény: Ormió (1068)
Ormió Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1068

Kösz az infot! A "műtétkor" - ezalatt persze nem azt értettem, hogy már enyhe bódulatban kifektetve benyögöm, hogy csavarhúzót hozott-e dokikám :-)

Előzmény: L0riana (1067)
L0riana Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1067

Csak arra akartam utalni, hogy a csavarkivételhez külön eszközök kellenek, azt ott helyben nem fogja a kulcslyukon keresztül megcsinálni, ha mégis szükség lenne rá.

Előzmény: Ormió (1066)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1066

Kösz, de szerintem ráérek a műtétkor (kedd), addig úgysem hiszem, hogy elérném. Elég vagány úgyis, kicsit a "nézzünk bele, aztán meglátjuk a teendőt" alapon lesz a kukucska. A meniscus szakadás sem egyértelmű (MRI-n nemigen megítélhető), a csavarok akkora árnyékot adnak (műtermék), hogy azokról sem mondható vélemény, csak az, hogy valami "ott bent" nagggyon nem stimmel. Nem marad más, mint az orvos tapasztalatában bízni, meg a szerencsémben :-)

Előzmény: L0riana (1065)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1065

Az én csavarom titánium, de az előző nem tudom, mi lehetett, annyira zavarja az MR-t, hogy másodszor is eltanácsoltak, a szalag értékelhetetlen... Ha te volnék, én is felvetném a dokinak ezt az allergia témát, hátha. De még talán a műtét előtt pár nappal, ha egyet ért, akkor a műtétnél ezt is kiszedheti.

Előzmény: Ormió (1064)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1064

Nocsak, rokon lelkek vagyunk, nem csak térdesek :-) Te aikodóztál, én "tajcsizom" - amiről persze a kínaiak azt tartják, hogy az aikido őse...Hátha kedvet kapsz még a taiji quan-hoz :-)

Mindkét térdem "laza", így a műtött is kissé instabil, ez nálam alkati dolog. Évek óta vannak rossz érzéseim a műtött térdemben, feszülés, nyomás, ez+az, arról viszont nem tudtam, hogy csavarok is vannak benne.  Fogalmam sincs, milyen irányban és hány, hol a végük, stb. , így a rossz érzéseim és a köztük lévő esetleges kapcsolatot nem tudom kideríteni. Begyulladva (eddig) biztosan nem volt, minden labor paraméterem tökéletes, és a gyulladás nyilván hevesebb tünetekkel járt volna. Krómot pedig sajnos, ha csak nyomokban is, de minden fém tartalmaz.

Mindenesetre majd mondom a dokinak a beavatkozás előtt, úgyis ő dönti el, és rábízom magam. Utána, a hét második felében majd beszámolok Nektek a tapasztalataimról.

Addig is köszönöm  az eddigi tanácsokat, bíztatást :-)

 

Előzmény: L0riana (1063)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1063

Én például sokszor érzek a csavarnál nyilallást, illetve nem tudok miatta térdelni. Ezutóbbi miatt hagytam abba többek közt az aikidót. De emiatt nem vetetném ki, már túltettem magam rajta. Nekem a korábbi rögzítést azért kellett kiszedni, hogy az újnak helyet csináljanak (újabb szalagpótlásra került sor, mert a korábbi laza volt, nem tartott), ezt az újabbat pedig nem fogom kivetetni, habár mondta az orvos, hogy kiveszi, ha szeretném, mert szerinte lehet, hogy attól fáj a térdem.

Előzmény: Ormió (1061)
Axióma Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1062

Ez a gockutatas vicces, nekem a mutet elott csinaltak vegig, sehol semmi de sullyedes az egekben (kozben volt betegseg akkor az antibiora fogtak, de ful-orr-gege, nogyogyi, fogaszat semmit nem talalt, korzeti meg azt mondta, szerinte a terdem, de miert nem mondtak MR-nel). Vegul megcsinaltak, bar csusztatva es 1 het eros antibio utan a mutetet, es mikor legkozelebb mertek, sullyedesem szinte 0 volt. Szoval eros eselye van, hogy eleve a terdem volt az oka...

Előzmény: L0riana (1060)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1061

Nincs gócom, amennyire csak lehet, ezek kizárva. Milyen érzés az, ha zavar a csavar?

Előzmény: L0riana (1060)
L0riana Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1060

Szia! Nem valószínű a krómmal való összefüggés közvetlenül, tudtommal krómot nem használnak beüteltetendő fémként. Esetleg jelezheti viszont a más fémekkel szembeni allergiára való hajlamot. De szerintem azért az a valószínűbb, hogy van valahol valami góc a szervezetedben. Voltál góckutatáson? Fogorvos - panorámaröntgen, arcröntgen (tályosg fog, vagy krónikus arcüreggyulladás), vérvétel (gyulladásos értékek: süllyedés, CRP), belgyógyász, urológus stb. Nekem egyébként az első csavaromat kivették (ebből az egyik beletört a csontba, egy 3-4 mm-es darab benne van a sípcsontomban jó mélyen...), sőt, a mostanira is azt mondta az orvos, ha zavar, kiveheti. Nem szokták amúgy kivenni, mert orvosilag nem indokolt általában - de nyilván mindig van kivétel.

Előzmény: Ormió (1059)
Ormió Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1059

A csavar kivételről/ bennhagyásról tudtok valamit? Nekem 16 éve bent van, kb. 10 éve vannak rejtélyes eredetű kiütéseim. Számos bőrgyógyász látott, de nem tudtak mit kitalálni. 2+ króm érzékenységem van. Lehet összefüggés?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 1058

 kedves Müzli 71 olvasom,hogy meniscus sérülésed van. Engem is ezzel  műtöttek . Az operációt  követően 3 óra múlva,a saját lábamon mankó nélkül mentem haza.2-3 napig kismértékben bicegtem. Semmilyen fájdalmam sem volt az első éjszakán se. Tehát ne  gondolkozz !!! Nem fog az sehová beépülni,szép lassan elkoptatja  a még meglévő egészséges  porcod. Arról nem beszélve,hogy beakadhat és akkor hajlítani sem fogod tudni

Müzli 71 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1057

Köszönöm a válaszodat!

 

Egyik nap úgy érzem, hogy jobb a másik nap úgy, hogy nem ... Egyre inkább hajlok a beavatkozás felé, remélem az orvosom is így lesz ezzel. Ma is többször kiakadta térdem, a gyulladáscsökkentő (flector) befejeztével visszatértek a fájdalmak. Szedek hialuront, de ahhoz idő kell, hogy beépüljön, és az esetleges sérülésen nem sokat segít.

Próbálkozom mágneses térdvédővel, állítom, hogy használ ... Tudom, hogy hinni kell benne, de a fájdalomcsillapításban hasznos, de az alapproblémán nem segít. 

 

Egyébként nem sportolok, tehát a napi tevékenységhez használom a lábaimat, de most úgy érzem, hogy ezekkel a fájdalmakkal még ez is megerőltető. Látványosan tele van folyadékkal is a térdem. Nem szeretnék úgy járni, hogy most elhalasztom, és ahogy Te is írod később nagyobb károm származhat belőle. Talán tényleg jobb ezen mihamarabb túlesni.

 

Gondolom Neked sporttevékenységből eredő problémád van, és ezért van szükséged erre a beavatkozásra. Kitartást és minden jót kívánok Neked!

Előzmény: gurabli (1052)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1056

Érdeklödnék,hogy melyik doki  műt még double bundle féle módszerrel ésmiért nem preferálják ezt az eljárást?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1055

Kit műtöttek double bundle módszerrel és ki volt az orvos? Utánaolvastam a szakirodalomban, állítólag ez a legjobb módszer. Köszönöm.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1054

Szeretnék érdeklődni, hogy kit műtött Knoll Zsolt a double bundle-féle keresztszalag-pótlással vagy tud-e olyan személyt, akit ő műtött.

Köszönettel: pompom

pom-pom77 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 1053

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Előzmény: gurabli (1052)
gurabli Creative Commons License 2013.02.13 0 0 1052

Senkit nem akarok műtétre rábeszélni, hiszen nekem is minden nap eszembe jut, hogy hiányzik ez nekem? Kell ez nekem? Igaz, rám sajnos sokkal komolyabb műtét vár (LCA-pótlás), de belevágok, mert az orvosom szerint érdemes megcsinálni.

 

Ha meniscus sérülésed van, akkor szerintem nem érdemes várni. Kockáztatod, hogy komolyabb izületi sérülésed lesz és idővel a sérült, leszakadt darab "kikezdi", felsérti az üvegporcot, más részeket, és akkor komolyabb sérüléssel számolhatsz. 

Ha a sérült meniscus darab leválik és beakad, akkor biztos műteni kell, akkor nem kérdeznek.

 

Kérdés, hogy mennyire terheled, veszed igénybe a térded, munka, sport, stb? 

 

A műtét, ami rád vár, nagyon jól tolerálható, kevés a komplikációk esélye, valamint viszonylag gyors a felépülés is.

Az atroszkópia gyakorlatilag egy invazív vizsgálat, ami keretein belül a meniscus sérülést azonnal el is tudják látni. 

 

Azt se felejtsd el, hogy csak az atroszkópia során derül majd ki, hogy valóban meniscus sérülésed van-e és milyen mértékű (esetleg más is sérült-e), mert még az MR sem ad pontos és megbízható képet. Csak akkor derül ki biztosan, ha "belenéznek" a térdedbe.

 

Gondolom, hogy nem erre a válaszra számítottál, de sajnos a térd sérülései nagyon kegyetlenek, jó nagy szívás minden esetben:(

Előzmény: Müzli 71 (1051)
Müzli 71 Creative Commons License 2013.02.13 0 0 1051

Meniscus sérülés miatt artrószkópiát javasoltak. Érdemes-e, lehet-e halogatni ezt a beavatkozást? Az orvosom szerint lehetne időt adni, hátha a sérült rész valahová beékelődik. Ahogy olvasom, ez nem mindig szerencsés, mert ne adja isten az izületbe, akkor nagyobb a probléma vége.

Ormió Creative Commons License 2013.02.12 0 0 1050

Én sokat túrázom és 12-ik éve Taiji Quan-t gyakorlok (Chen stílus). Ez hozta rendbe a mozgásom és kondim, bár sokszor elég térdcsavarós tud lenni, attól függően, ki mit és hogyan gyakorol ki belőle.

Focit, futást szuflával nem bírom igazán, illetve elképesztő lúdtalpaim és gerincsérvem miatt inkább kellemetlen érzés, de bármi egyéb mozgás jöhet - úszás, bringa, tollas, stb.

Előzmény: gurabli (1049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!