Keresés

Részletes keresés

Magasröptű papírgalacsin Creative Commons License 2009.12.24 0 0 topiknyitó
http://www.fogyasztok.hu/cikk/20091221/ingatlandepo-tisztessegtelen-szerzodesi-feltetel


Már bírósági ítélet is igazolja: tisztességtelen szerződési feltételt alkalmazott az ingatlandepo.com.

"Az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft. által a www.ingatlandepo.com internetes oldalon korábban közzétett, internetes hirdetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó, 2008. október 12. napját megelőzően hatályos ÁSZF 3. azon feltétele, mely szerint "a szerződő felek közötti szerződés a Szolgáltató visszaigazolása nélkül is létrejöttnek tekintendő", - valamennyi, ezen időpontot megelőzően az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft.-vel szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelen" - olvashatjuk a Fome oldalán.

Mások is perlik

2009 júniusában a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) beperelte az ingatlandepo.com honlapot üzemeltető társaságot, mivel harminc napos ingyenes hirdetési lehetőséget hirdető oldal apró betűs, és a fogyasztók számára nehezen észlelhető helyén szerepelnek olyan feltételek, miszerint a hirdetésre vonatkozó szerződés hat hónapig biztosan fennmarad, ezért a hirdetőt fizetési kötelezettség terheli. Amennyiben a bíróságok megállapítják a támadott rendelkezés érvénytelenségét, akkor egyetlen fogyasztót sem fognak kötni ezen feltételek - olvasható az FJSZ közleményében.


Az ingatlandepo.com internetes oldalt korábban üzemeltető ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft. ellen a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által még 2008-ban indított közérdekű keresete alapján az ügyben másodfokon eljárt Szegedi Ítélőtábla meghozta ítéletét. Az ítélet az elsőfokon eljárt bíróság ítéletét az illetékviselés tárgyában módosította, egyebekben hatályában fenntartotta.

Az ügyben a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének kereseti kérelme a vállalkozás által alkalmazott egyes általános szerződési feltételek (ÁSZF) tisztességtelenségének megállapítására irányult.

A problémát álláspontjuk szerint elsődlegesen nem is az jelentette, hogy csak harminc napig volt ingyenes az All-Finance Management Kft. által nyújtott szolgáltatás, hanem az, hogy az ÁSZF alapján a szerződést visszaigazolás nélkül létrejöttnek tekintették. Amennyiben azonban nincs visszaigazolás, a fogyasztó nem tudhatja azt, hogy létrejött-e egyáltalán a szerződés, és pontosan mikor (azaz a harminc nap mikor kezdődik). A visszaigazolás kötelezettségét jogszabály teremti meg, ennek hiányában a szerződés nem jöhet létre.

Összességében az ítélet - a Fome álláspontja szerint - a fogyasztók széles körét érintően kedvező tartalmú.

A versenyhatóság is vizsgálódik

A Gazdasági Versenyhivatal 2009. június 24-én, Vj-091/2009 ügyszámon versenyfelügyeleti eljárást indított az EXPENT BUSSINES CLUB Ingatlanforgalmazó és Pénzügyi Kft.-vel szemben, mert az általa nyújtott "30 napig ingyen hirdetheti ingatlanát honlapunkon!" szlogennel jelzett szolgáltatás igénybevételének feltételeit - mint a fogyasztó tájékozott ügyleti döntéséhez szükséges és ezért jelentős információkat - az általa üzemeltetett www.ingatlandepo.com és www.ingatlanbazar.com honlapokon a kereskedelmi gyakorlata során elrejti, és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg. (Forrás: GVH)


Korábbi cikkek a témában:
Ingatlandepo: az ingyenesség lépre csal
Négy pert indítanak a fogyasztóvédők

A károsultak fóruma itt található:
http://www.panaszfal.hu/index.php/topic,1732

Forrás: Fome

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!