Igen, ennek már láttam az "erdélyi" változatát a nagyanyóval (mint keverőmotor)...DD...
Egyszerű, de nagyszerű...a lapátok követik az üstfenék ívét és az ékekkel egy kicsit leszorítva, szépen kavarható és nem ég le...de hát emellett ott kell ülni...:):)))...
Úgy látszik indul a szezon és egyre több a főzéssel kapcsolatos kérdés. Nem szeretném "off-olni" a topikot, de azt már régóta ismerjük, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. És persze a két "szezon" is nagyjából egybeesik. Ennek apropóján mutatnék valamit, mert azt is régóta tudjuk, hogy amiben pálinkát lehet főzni, abban többnyire lekvárt is.
Egy barátom kért meg, hogy csináljak vörösrézből egy kb. 20-literes lekvárfőző üstöt a feleségének, de dupla falúra olajtöltéssel, hogy a lekvár se kozmáljon oda. Azután jött az igény, hogy jó lenne, ha nem kellene órákig kevergetnie sem, tehát legyen benne motoros keverő is.
És ha lehet, ne legyen túl komplikált, mert a felesége nem szeret szerelgetni és az elmosogatáshoz egyszerűen szét lehessen szedni.
A végeredményt mutatom meg, mert a tervezés és a megvalósítás elég jóra sikerült.
Olyan tartókat sikerült a keverőhöz csinálni az üst két oldalára, amire egy mozdulattal lehet az egészet feltenni az üst feltöltése után és semmit nem kell csavarozni, vagy ilyesmi.
.........
.........ja és nem lehet festett alkatrész, csak réz,
vagy rozsdamentes anyagokból lehet az egész...hát így sikerült...
Egyetlen sárgabarack fám van, de idén nagyon sok termés ígérkezik. Olvastam hogy egyszerre kell beindítani az erjedést, viszont nekem naponta van 1-2 kg anyagom. A napi adagot elkészítve műanyag zsákban hűtőben tartom így gátolva hogy beinduljon és ha kellő mennyiségben összegyűlt már hordóba öntve beoltom élesztővel. Kérdésem az lenne hogy így jó lesz-e vagy van erre már bevált módszer? Kérném a tapasztalt fórumtársakat hogy világosítsanak fel. Szép napot!
Gyenge jellem. Azzal az emberrel nem beszéli meg a vélt sérelmét akivel volt, viszont másokkal igen. Ráadásul nem egészen úgy ahogy történt. Sajnalom hogy lelépett, ő döntött így.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
O az en titkos magantanarom....es nagyon orulok is neki hogy partfogol es iranyit....iszom a szavait,mind szakmai mind erkolcsi vonalon.Es nem mondok nagyot ha azt mondom hogy sirig tarto lesz ez a baratsag kettonk kozott ugy erzem,de szerintem o sem velekedik maskeppen!!!
Én is köszönöm, hogy meglátogattál minket és véleményezted zsengéinket. Az külön öröm, hogy ilyen sok jó pálinka volt a felhozatalban. Amit tudunk, itt tanultuk, nem utolsósorban Tőled. Én hamarosan meglátogatlak a főzdében. :)
Koszonom neked MESTER a dicsero szavaidat....marmint a szervezesert es a halert....mert azt magamra veszem hiszen mindketto hozzam kotheto!! Valahol sajnalom hogy nem tudtam a szemedbe nezni mialatt megizlelted volna az izlelo bimboiddal az en sajat "neduimet" ....de ez most igy alakult...egyszer sortkeritunk majd meg ra....talan ebben az eletemben..... Utolag koszonom hogy megtiszteltel minket, es azzal fejeznem be hogy a "homokoraba folyik a homok,nem all meg" ahogy az elet sem itt, es en szemely szerint is a "MEGJOBBRA TOREKSZEM" ezekutan is...!!!!!
Nagy nehezen kialakult a véleményem és lesz bátorságom megosztani.
Nagy elismerés a csapatnak a szervezésért és az egész országot lefedő részvételért. Remélem a Balaton közelsége csak a döntést könnyítette meg, és személyes kapcsolat volt a döntő elem.
A kajáról: a hal remek volt, még éjfélkor is ittam rá, igaz már csak vizet. :-)
Az alkoholos felhozatal: na az várakozáson felüli. :-(
Régen írtam hogy kóstolással megmondom otthon főzött vagy hivatásosnál készült. Ezt elfelejthetem.
Minden pálinka technológiailag hibátlan volt. A teljes igazsághoz tartozik azonban hogy kettő azaz KETTŐ amivel valami nem tetszett. Itt kérek elnézést hogy személyesen nem mondtam, de annyira jót mondtatok róla hogy elbizonytalanodtam. A birs! Szerintem a gazdája meglátogat és akkor az enyémmel összevetve megbeszélhetjük a különbséget. A másik a bodzavirág párlat. De arról ott is volt véleményem.
Összességében jó úton jártok. Utópárlat nem volt semmiben. Előpárlat sem, de azt is megbeszéltük. A cefrézét jól csináljátok mert olyan hibát sem találtam. Biztos főztök kevésbé jó pálinkát, de fel tudjátok ismerni és azt nem kellett megkóstolnom.
Köszönöm hogy meghívtatok és úgy tetetek mintha kíváncsiak lennétek a véleményemre. Ez nagyon jól esett. Megadtam az elérhetőségem, mindenkit szívesen látok, ha Ti is kíváncsiak vagytok.
Jó bulizást, "szakmázást" és napos időt kívánok.
És a legszebb: "szimpatikusabb vagy mint a fórumon" Ez mindent vitt. :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Snapszi! Köszi szépen az őszinte velemenyeket! Remeljuk neked is legalábban akkor élmény volt mint nekünk! Alakuló beszég végén koccintottunk a törkölyöddel! Ps: nagyon baba!