Keresés

Részletes keresés

Stiletto Creative Commons License 2001.04.23 0 0 186

sziasztok!
en egy erdeklodo/szimpatizans vagyok
vegre ratalaltam erre a topikra...igaz, meg csak felig sikerult visszamenoleg elolvasnom (pedig nem szokasom am elejetol atragni akarmilyen topikot), holnap befejezem, s ha marad meg kerdesem azt felteszem. :)

udv,
stil.

philozófika Creative Commons License 2001.04.23 0 0 185
igen, igen, a komjadi melletti haz bizony nekem is feltunt mar regen. kivancsian varom kutatasod eredmenyet.

phf

Előzmény: webmastermason (183)
philozófika Creative Commons License 2001.04.23 0 0 184
1 kicsit tavol voltam, bocs a kesedelmes valaszert.

szoval ezt igy messzirol nem igazan konnyu leirni... amikor bent maszkaltunk, bizony eleg sok - az anti/pro mason konyvekben megtalalhato - alapszimbolumot veltem felfedezni. a szokasos korzoket, es 3szogeket is pl. de hangsulyozom, h en csak mukedvelo vagyok.
juteszembe, valamint sok egykori szk. is el van temetve az abbey kulonbozo kriptaiba...

phf

Előzmény: Osszián (169)
webmastermason Creative Commons License 2001.04.23 0 0 183
Kígyó,

Antimaszonikus oldal: megadnád a címét? (Nem igazán a tartalma miatt, hiszen anti-m. oldal kábé ugyanannyi van, mint pro-m. oldal, azaz billió, hanem érdekelne, milyen az ízlésednek megfelelő kinézés (esetleg csinálok egy személyes kiadást, csak Neked ;-) ). Azért, ha - ad absurdum - támadnak gondolataim az általad korrektnek talált oldallal kapcsolatban, és nem tudom elhessegetni őket, megírom itt, OK?

Komjádi: WOW! nem tudom melyik házról írtál, megyek, megnézem és jelentkezem!

Üdv:

a Webmastermason

Előzmény: Kígyó (182)
Kígyó Creative Commons License 2001.04.23 0 0 182
Drága Webmastermason,

ez a gyorsaság!
Örülök, hogy nem vetted támadásnak a kritikát. Igen, a Holy Blood, Holy Grail c. könyvre gondoltam, és amikor feltűnt a játékban, azt hittem, költött, de kiderült, hogy valóságos.
A webszerkesztésben egyáltalán nem vagyok járatos, egyszerűen láttam pár weboldalt. Ha nem Worddel szerkesztik az oldalt, akkor bocs. Nemrég láttam egy kifejezetten anti-mason honlapot, amolyan "rántsuk le a leplet" típusút, és ANNYIRA szép volt, és tartalmilag ANNYIRA korrekt (nem operált buta összeesküvés-elméletekkel), hogy egészen elszorult a szívem az igényesség láttán. (Beírtam a Google-ba hogy freemason, és ez jött ki.)

Valamit elfelejtettem megkérdezni, ami régóta érdekel: A Komjádi uszoda melletti (ha szemben állsz vele, jobboldalt) sarkon van egy ház, amin szabadkőműves szimbólumok vannak. Arról mit tudsz?

Szia

K

Előzmény: webmastermason (181)
webmastermason Creative Commons License 2001.04.23 0 0 181
Kedves Kígyó,

Köszönöm a kritikát. Bizony, a Kelet nem jelenik meg eléggé gyakran, és a honlapot sem frissítettük egy ideje. Ami a külalakját illeti, elismerem, hogy mentes minden szofisztikációtól (ugye, így kell írni elegánsan a csicsát?) de sajnos nem volt elég időm mondjuk ablakokat gyártani, meg animációt meg ilyesmit... és, őszintén szólva, az ízlésemmel nem is egyezne (mint böngésző lény, utálom a sok vagy akár 1-2-nél több ablakot :-( ). A szerkesztésért (tartalomért) pedig nem én felelek, én csak szolgálok azzal, hogy felteszem a webre az anyagot. Mellesleg ami a "jogtalanul elrabolt..." jelzőt illeti a székházzal kapcsolatban, sajnos nincs jobb, ez történt... a részletek a sajtóban is megjelentek...

OFF
Ami a krix-kraxos megjelenést illeti, nem tudom mi lehet a probléma. Az én gépemen (Netscape 4.75) - eltekintve néhány makacs egybeíródástól, amit nem tudtam teljesen kiirtani - jól jönnek az ékezetes betűk... milyen böngészőt használsz?

A honlapot egyébként főként Netscape Composer és CuteHTML programokkal készítettem. A Composer elég jó lenne, de - lehet, hogy azért, mert nem tanulmányoztam eléggé - mindig összezagyválja a címeket, ezért a CuteHTML-lel szoktam beállítani véglegesre :-( Te netán tudsz esetleg egy kellemesebb programot? Az Adobe PageMill is meglehetősen kényelmetlen...
ON

Nem tudom, a Szabó Ervin Könyvtárban melyik számot láttad. Ha azt, amely a weben fent van, akkor - sajnálom - nem hiszem, hogy sokkal elegánsabb kivitel várható belátható időn belül. Ha régebbit, akkor értem a csalódásodat, mert 1999-ig finom kifejezéssel élve eléggé "hagyományos", közlönyszerű, magyarán igénytelen megjelenésű volt...

Holy Grail: szerény szakkönyvtáramban legalább 10 kötet van, amelynek a címében benne van a "Holy Grail..." szókapcsolat. Ha a Holy Blood, Holy Grail című könyvre gondoltál, most "Az abbé titka" hangzatos címmel kapható magyarul. Ha nem, kérlek, pontosíts.

Nem tudom, mi az a Gabriel Knight 3 játék...

Köszönöm még egyszer a kritikát és üdvözöllek:

a Webmastermason

Előzmény: Kígyó (180)
Kígyó Creative Commons License 2001.04.22 0 0 180
Kedves Webmastermason,

azt előrebocsátva, hogy rokonszenvezek a kőművességgel, a honlapotok siralmas. Ilyen, finoman szólva, egyszerű szerkesztést 5-6 éve lehett látni, manapság a technikai analfabéták személyes lapjain dívik még. A "jogtalanul elrabolt" kitétel a kép alatt pedig feleslegesen hangulatkeltő, ilyet sokkal-sokkal jobbra állók szoktak mondani vélt vagy valós egykori tulajdonaikra. Nincs magyar ékezetes szövegszerkesztőd, vagy az én böngészőm produkálja a skandináv, román stb. ékezeteket? Honlapot amúgy sem szövegszerkesztővel kell csinálni. Nem beszélve arról, hogy egyetlen számot, a 2000/1-es (!!!) olvashatjuk csak.

A nyomtatott Keletről, ha lehet, csak rosszabbat tudok mondani - már ha ez a Kelet azonos azzal, amit a Szabó Ervin Könyvtár folyóirat-szabadpolcán lehet olvasni. A gimiben különb kinézetű iskolaújságot csináltunk.
Bocs a hosszú és éles kritikáért, de épp azért írom, mert pont tőletek fájdalmas ez nagy igénytelenség.

Szóval igyekezzetek, én mindezt építő (érted, építő!!!) kritikának szántam.

Más: korábban céloztál rá, hogy a Holy Grail már megjelent korábban is. Erről van biztosabb adatod is? Ismered a Gabriel Knight 3 játékot? Annak a története eköré fonódik.

Szia

K

webmastermason Creative Commons License 2001.04.21 0 0 179
"Arany Rózsakereszt Szellemi Iskola" -

kb. másfél évvel ezelőtt felfedeztem, hogy a Rózsa utcában egy szerény kinézetű ház hatalmas komplexumot rejt. Minthogy egy kiirást találtam, hogy érdeklődőknek előadásokat tartanak a szervezetről, elmentem egy ilyen előadásra.

Csak a benyomásaimat mondhatom el, nem biztos, hogy minden ül. Úgy tűnt, identitásukat kereső, talán már több szektában, közösségben csalódott emberek jöttek el AZ ELŐADÁSRA - hangsúlyozom, mert az előadók intelligensnek és műveltnek tűntek. Ami nekem gyanús volt, hogy nemigen engedtek kérdezni...

Benyomásom: bár a honlapjukon (ha ugyan azonosak az AMORC-al) azt állítják, hogy szervezetük nem vallás, nem felekezet és nem szekta, nekem mégis arra emlékeztetett... és nem éreztem azt a világosságra törekvést, ami a szabadkőművesség lényege... de, ismétlem, ez egy, kívülállóknak szánt ismertető előadás alapján leszűrt benyomás, lehet alapvetően téves is.

Webmastermason

Osszián Creative Commons License 2001.04.21 0 0 178
Köszönöm.
Megnéztem az AMORC honlapot, elolvastam a "Ki mit tud a Rózsakersztesekrol?" című topicot (a címben szereplő gépelési hiba miatt majdnem nem találtam meg).
Ezek alapján ez az AMORC tényleg egy kissé üzleti ízű vállalkozásnak tűnik inkább, de ez csak benyomás, nyilván ennyiből nem lehet ítélni.
Szerintem nekünk, szabadkőműveseknek, a régi rózsakeresztes hagyomány olyan szempontból példa, hogy függetlenítve magukat a korszellemtől, a mainstream gondolkodástól, igyekeztek önállóan választ találni a világ kérdéseire. Inkább a keresésben, semmint a megtalált válaszban érzem a rokonságot.
Az AMORC honlap hangulatában nem éreztem olyasmit, ami engem a szabadkőművességre emlékeztetne. Intézményesen biztosan nincs hozzájuk közünk, elvileg lehet, hogy van olyan szabadkőműves, aki hozzájuk tarozik, de nem tudok róla.

Egyúttal ismét szeretném mindenkinek figyelmébe ajánlani páholyomnak, a Galilei Páholynak a honlapját, már csak a fíling összehasonlítása céljából is.

Még 1X jelzem azonban, hogy történelemből nem lévén különösebben jártas, a régmúltat illető kérdésekben sajnos nem tudok részletes információkkal szolgálni, de remélem lesz, aki pontosabb választ tud írni nálam.

Üdv,

Osszián

Előzmény: Naropa (176)
Naropa Creative Commons License 2001.04.21 0 0 177
Szóval többször szóba kerül a szabadkőművesség is. :-))
Előzmény: Naropa (176)
Naropa Creative Commons License 2001.04.21 0 0 176
Rószakereszteseken az A.M.O.R.C rendet értem, azaz: ALTER MYSTISCHER ORDEN ROSAE CRUCIS
- A Rózsa és a Kereszt Ősi Misztikus Rendje.

A magyarorszagi szervezetüknek van is honlapja:
http://alap.net/amorc/

Van egy topic is ezen a néven: Ki mit tud a rózsakeresztesekről? , ahol szóba többször is a szabadkőművesség.

Előzmény: Osszián (174)
Osszián Creative Commons License 2001.04.20 0 0 175
Jelenkor = Jelenkori
Előzmény: Osszián (174)
Osszián Creative Commons License 2001.04.20 0 0 174
Na, ez jó kérdés.
Viszont a választ sajnos nem tudom. "Szellemtörténeti" kapcsolat biztos van, de a konkrét történelmi és személyes kapcsolatokról nem tudok semmit.
Jelenkor rózsakeresztességen egyébként mit értesz? Az "Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolát", vagy vmi titokzatosabb, rejtettebb dolgot?
Előzmény: Naropa (173)
Naropa Creative Commons License 2001.04.20 0 0 173
Sziasztok!

Az a kérdésem hogy milyen kapcsolatuk volt a szabadkőműveseknek a rózsakeresztesekkel, illetve milyen kapcsolatuk van ma? Van-e ma nálatok olyan szabadkőműves aki rózsakeresztes is?

webmastermason Creative Commons License 2001.04.17 0 0 172
Közhelybetyár:

WOW!

Előzmény: Közhelybetyár (171)
Közhelybetyár Creative Commons License 2001.04.17 0 0 171
Minden halado, szabadelvu gondolkodasu, intelligens entellektuel elete toretlen fejlodesenek utjan megfeleloen eljut a Szabadkomuvessegig, hogy ezaltal is felvegye a harcot a civilizacio, a technika, a nagyipar es a gazdasag toretlen fejlodeset gatlo, szelsoseges elemekkel, melyek szerencsenkre egyre kevesbe kepesek korunk egyre magasabb szintu elvarasait megfelelo kreativitassal, relevansan menedzselni, es peldatlan fejlettsegi szintre eljutott civilizacionkban egyre inkabb hatterbe szorulnak avitt, poros, idejetmult nezeteikkel.

Eljen a szabadelvu gondolkodas! Eljen a Szabadkomuvesseg! En is szabadkomuves vagyok.

webmastermason Creative Commons License 2001.04.16 0 0 170
Philozófika:

az érdekes idézetre közvetlen maszonikus kapcsolatot nem találtam. Tény azonban, hogy a (vörös) rózsa kőműves szimbólum, talán a kialakulásána történetében a rokon (de nem egyenesági!) rózsakeresztes irányzat szimbólumrendszerével van kapcsolatban.

Találtam némi utalást az Apokalipszisre is, de nem értem rá átböngészni...

Üdv:

a Webmastermason

Előzmény: philozófika (166)
Osszián Creative Commons License 2001.04.15 0 0 169
Mesélj, milyen szimbólumokat láttál?
Ez nagyon érdekel. Eddig csak a Rosslyn kápolnáról hallottam, hogy állítólag szk szimbólumok fedezhetők fel benne.
Előzmény: philozófika (168)
philozófika Creative Commons License 2001.04.14 0 0 168
nos, igen. lehet, h ezen eszrevetelem csak az anglikan egyhaz es a szabadkomuvesseg kapcsolatanak jellegere lehet pelda, hiszen nem gondolom, h barki is teljesen kisajatithatna ezeket a szimbolumokat.
viszont az abbey.t vegigjarva figyelmesek lehetunk egyeb jol ismert - az en keveske ilyen jellegu ismeretemmel is - egyertemu szabadkomuves szimbolumra... minden bizonnyal surgolodtek az epitesenel, v valamelyik felujitasnal a mason.ok, es otthagytak kezjegyunket.
koszi a valaszt,

phf

Előzmény: Osszián (167)
Osszián Creative Commons License 2001.04.14 0 0 167
Hát, sajnos nem tudom megmondani, hogy ennek az idézetnek van-e köze a szabadkőművességhez.
Lehetne, mert a rózsa valamelyest szerepel a szimbolikánkban, és hangulatilag is elképzelhetőnek tartom.
De ugyanezzel az erővel lehetne ez mondjuk valamelyik keresztény misztikus írásából vett idézet vagy egy ősi kelta mondás vagy egy nemesi család címerfelirata is. Nem tudom.
Bár az angol királyi családdal és az anglikán egyházzal is jó a kapcsolatunk, de nem igazán hinném, hogy valaki pont egy oltárterítőre akarna szk idézetet hímez(tet)ni.
Előzmény: philozófika (166)
philozófika Creative Commons License 2001.04.13 0 0 166
hat megprobalom. o.angol nyelvezetben irodott, igy nem tudok 100%.os garanciat nyujtani az amugyis erdes forditasra.

"Mikor a tűz nyelve(i) - melyek összefonódtak a tűz pattogó fészkében - és a rózsa egy(é válnak)."

elsorosban a tuz, es a rozsa szimbolumokkal valo operalas, ami felkeltette az erdeklodesemet.

phf

ps.: "When the tongues of flame are infolded into the crowed knot of fire and the rose are one"

Előzmény: Osszián (165)
Osszián Creative Commons License 2001.04.13 0 0 165
Be kell vallanom, gyér angoltudásommal nem értem az idézetet.
Lefordítanád?
Előzmény: philozófika (164)
philozófika Creative Commons License 2001.04.12 0 0 164
no, latom 1 kicsit lelassult a topic.
azert nekem lenne 1 kerdesem. londonban jarvan betertem a nagy/hires westminster abbey.be, es ott lattam 1 feliratot, ami egeszen pontosan az elulso oltar elott levo asztal teritojere van himezve.
ez az:
"When the tongues of flame are infolded into the crowed knot of fire and the rose are one"
valamiert itt szabadkomuves szagot erzek... lehet ez?

phf

Osszián Creative Commons License 2001.03.19 0 0 163
Nehogy már elsüllyedjünk...
Felhozom!
Osszián Creative Commons License 2001.03.10 0 0 162
Kedves topictársak!

Nagy örömmel jelenthetem, hogy a Nagypáholy honlapja után elkészült a saját páholyomnak, a Galilei Páholynak is a honlapja, mely megtekinthető a www.galilei.hu címen.
Szerintem egészen szépen sikerült (nem én csináltam, úgyhogy dicsérhetem).
Valamilyen rejtélyes okból sajnos nem igazán műxik neccképpel (4.0-sal legalábbis), úgyhogy IE használatát javaslom.

Igen kíváncsian várom a véleményeteket!

webmastermason Creative Commons License 2001.03.08 0 0 161
Kedves OV,

Dehát honnan veszed, hogy az általad említett politikusok szabadkőművesek??!?!?!?!???

WMM

Előzmény: orbanviki (160)
orbanviki Creative Commons License 2001.03.08 0 0 160
Kedves Osszian!

Nem is azt mondom, hogy a szabakomuvesek befeszkeltek magukat a politikaba. Hiszen Stumpf es Orban, mar korabban is SZK volt, mielott meg hatalomra jutottak volna. Az egyebkent is koztudott, hogy Stumpf alapitotta meg azt a szakkolegiumot, melynek szobatarsaibol all most a fidesz csucs elitje. Es hat Stumpfmester iranyit mindent. A problema szerintem az, hogy ezek az emberek hatalomban abszolut SZK elvekkel ellentetesen cselekszenek, es polititikai gazdasagi hatalom eroszakos megszerzesen es megtartasan munkalkodnak. Persze lehet, hogy ok rendes emberek voltak, csak elvesztettek a realitast. Nero is peldas uralkodo volt evekig. Hitlert pedig maga a nep juttata hatalomra. Kovetkezmenyek ismertek. Remlem mi nem ide jutunk!

Osszián Creative Commons License 2001.03.07 0 0 159
Kedves orbanviki (aki ezek szerint nem annyira rajong az igazi orbanvikiért),
Szerencsére nem vagyunk annyira befolyásosak, hatalmasak stb., hogy a hatalommal bíró embereknek érdemes legyen minket felhasználni. Legalábbis Magyarországon nem, de szerintem máshol sem.
Különben is, ha valakik pénzügyi-politikai-sajtó ügyben össze akarnak fonódni, akkor szerintem ezt abszolút pragmatikusan, informális keretek között teszik meg, nem fognak ennek kedvéért hetente összejárni régi rituálékat őrizni (ráadásul fix helyen és időpontban tartott az összejövetelre - kész lebukás!).

Vata,
Hihető, amit írsz. A szabadkőművesség eszméi a modern demokrácia eszméi (az emberek egyenlősége, általános titkos választójog, a közösségért való felelősségvállalás), úgyhogy el bírom képzelni, hogy egy amerikai középületre szk szimbólumokat helyezzenek el. Nem tudtam róla, de bizonyára így van.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy milyen egy Kapitólium-szentelés szabadkőműves rítusa - a mi szertartáskönyvünkben legalábbis nem láttam leírva, hogy miként kell ilyet végezni :-)

Osszián

webmastermason Creative Commons License 2001.03.06 0 0 158
ov,

na végre egy jó kis provokativ hozzászólás, már azt kezdtem hinni, hogy végleg meghalt a topic.

Stumpf, Orbán: legjobb tudomásom szerint nem szabadkőművesek (persze, tartozhatnak a másik irányzathoz, de ez enyhénszólva valószinütlen).

WMM

Előzmény: orbanviki (154)
Vata Creative Commons License 2001.03.06 0 0 157
Ami a szk befolyást illeti Washington, DC épiteszére, azt tudom hozzáfűzni, hogy a saját szememmel láttam képeket (rajzokat) a Kapitólium szk ritusok szerinti felszenteléséről, nem valami elvont anti-szk honlapon (mert sok ilyen van :)), hanem Washingtonban az obeliszk mellett, nyilvánosan elhelyezett ismertető táblákon. Több kormányépületen is van szk plaketta.

Ami az szk befolyást illeti, az utolsó 11 elnökből 5 szk volt. A kormányzók, birák és törvényhozók többsége a mai napig szk tag. És ami még érdekesebb, 1941-től 71-ig szk többségű volt a legfelsőbb biróság. Ezalatt az idő alatt sikeresen megváltoztatták, szekularizálták az amerikai társadalmat.

Egyébként angolul tudók számára ajánlom Dr Stanley Monteith a The Dark Brotherhood c könyvét. Nem csak, illetve nem kifejezetten a szk-ről szól, de több érdekes adatot is lehet benne találni.

Előzmény: Osszián (150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!