Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2004.08.02 0 0 217

Szia!

 

Ezek csak munkadíjak? Konkrétan a betonozás érdekelne. 7490 Ft/m3, földmunka és zsaluzás nélkül? Alapba ment + aljzatbeton? Betonkeverővel készítették a betont vagy mixer hozta?

Mert mixeres beton bedolgozására ennyi pénz elég soknak tűnik 1-2 napi munkáért. Ahogy én számoltam, ~60 m3 beton kell az alapba és aljzatbetonhoz a tervezett háznál. Most így beszorozva elég brutális az összeg. Köszi!

Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.02 0 0 216

Üdv mindenkinek!

 

Mostanában nem írtam, mert benne vagyok a közepében.

 

Szóval csak csatlakozni tudok a diplomázó dolgozó építkező népséghez, nekem is egyszerre sikerült :-)

 

Alapot most fejezzük be, így kaptam egy rakás kőműves árajánlatot szerkezetkész kivitelig.

 

Nem csak az ár döntött, hanem a minőség is.

 

Ebből pár munkadíj kiemelve - hely Bp.-től 20 km.:

 

Falazás - 1400/m2 - volt olcsóbb is, de úgy is nézett ki, ez meg gyönyörű

Elválasztó 10es falak - 1300

Vakolás - 1100 Ft/m2

Bádogozás - 1200/m, ebben minden benne van.

1 m3 beton bedolgozás - 7490

 

 

Akinél döntöttem korrekt, nem iszik, felkeresve referenciaházakat tulajokkal beszélve is ok minden.

 

Voltak ennél olcsóbb ajánlatok is, de vagy minőségi problémák voltak, vagy a szakival volt probléma. Nekem átlag +10% megér annyit, hogy ne tépjem a hajam.

 

Üdv!

Attila

Előzmény: maestro (215)
maestro Creative Commons License 2004.07.30 0 0 215
"Apró és pillanatnyi örömök, folyamatos idegbaj és gyors öregedés - talán ez lehetne a címe...:)"

Érdekes, az én 'készülő könyvemnek' ennek pont a fordítottját terveztem címül adni: "Építkezés idegbaj nélkül"... Persze mondhatod, hogy könnyű nekem, de akármennyire is nem ez a szakmája valakinek, ha szakmailag profi és emberileg tisztességes kivitelezőket választ magának, és soha nem a minőségen spórol, akkor bosszankodni legfeljebb apróságokon lehet, miközben az építést végigszemlélni (hát még végigcsinálni) nagy élmény!
Előzmény: FLA (205)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.30 0 0 214

Így ahogy leirtad már nem drága,, sőt olcsó!

1000 körül van az alp nm ára+a másik oldal + szerkezet....

Előzmény: fougamin (210)
fougamin Creative Commons License 2004.07.30 0 0 213

Köszönöm a gondolatokat. Igérem, hogy nem fogok szőrözni.:-)

 

Ez a repedési hajlam azért megzavart egy kicsit. Nem gondoltam rá, pedig logikus, hiszen a födém sem merev teljesen, változó teherre változó behajlása lehet, mert a gipszkarton ezt nem akadályozza meg.

 

Köszönöm a topikindító üvegtapéta-javaslatát is.

Előzmény: FLA (211)
NeomatiK Creative Commons License 2004.07.30 0 0 212
Gipszkarton falra repedések ellen javasolják az üvegszövet tapétát (erős mint a barom), 300-400 Ft/m2, mintázattól függően. Enyhe túlzással kismilliószor át is festhető.
Előzmény: FLA (211)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 211

Elvileg lehet, csak az még drágább lesz...:)))

7 m2 kőzetgyapot sacc 5-6 eFt közé. Nem értek hozzá, de úgy tudom, ezt javasolják kitöltőnek.

Két réteg gipszkarton természetesen, mindkét oldalra kell. A profilok áraival nem vagyok tisztában, a glettanyag és a hézagolócsík négyzetméterre jutó ára sacc/kb. 200-250 Ft, a gipszkarton vágásokat is számítva 2*500-600 Ft, úgyhogy ezt így áttekintve azért, hát lehet, hogy picit erős az árajánlatod, de biztos, hogy nem tudományos mértékben. Ilyen kis felületre pedig szerintem annyira azért nem érdemes szőrözni, főleg, ha tisztességesen és SZAKSZERŰEN csinálják meg (na ez utóbbihoz nem ért a szakik jelentős része - valamit mindenki elszúr, pl. a találkozó felületek összehézagolását). Mert a könnyűfal tud aztán repedni a csomópontoknál, ahogy kell...

Előzmény: fougamin (210)
fougamin Creative Commons License 2004.07.30 0 0 210

MIT JELENT A GIPSZKARTON KIS VOLUMENE?

 

A kis volumen az ajtófelület levonása után 7 m2-t jelent! (A kivitelező budapesti, a távolság a Lánchídtól 20 km:-)

 

Nem szárazvakolatról, hanem szerelt válaszfalról van szó EGYSZERES tartószerkezettel, KÉTOLDALI borítással.

Ne kérdezd, hogy a kétoldali borítás hány réteget jelent, mert sajnos erre már nem kérdeztem rá.:-(

A hanggátlás fontos, de azt gondolom, hogy az ajtó miatt nem érdemes túllőni a célon. (Dugalj nem lesz ezen a falon)

A két lap közét mivel érdemes kitölteni (kitöltetni)? Gondolom a kőzetgyapot erre a célra szükségtelenül drága. Szoktak-e réskitöltésre például purhabot használni?


 

Előzmény: FLA (204)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 209

Matusekkel egyébként elég nagy a párhuzamosságom, én is az építkezés közben diplomáztam le és dolgoztam is közben.

Ez a napló egy kézzel írt dolog, természetesen nem szándékozok neki sem címet adni, se kiadni... :)))))

Előzmény: MacAry (208)
MacAry Creative Commons License 2004.07.30 0 0 208

 

Szia FLA!

 

Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Nagyon hasznosnak tartom, helyet szorítok neki a falon Matusek barátunk "novellája" mellett! :-))))

 

Kérdésedre a válasz: igen, konkrétan még nem látom hogyan és mikor tudom lakhatóvá tenni. Azért titkon bízom benne, hogy idén télvíz idején már tető alatt lesz, aztán jövő tavasszal (na, jó ősszel) befejezem.

 

A "tök koki" effektus így építkezés előtt nálam is abszolút működik, de a "gátlástalan mennyiségű ismeretszerzésre" is nyitott vagyok. Ha esetleg valaki tudja hol lehet kapni a " Tanuljunk könnyen, gyorsan új szakmát: építőipari generálkivitelezés" c. könyvet, kérem szóljon! :-))

 

A naplót pedig kérlek - mindannyiunk örömére - folytasd, szerintem a tervezett címe is szenzációs! :-))

 

Üdv

MacAry

 

PS: jövő héten, csak úgy kiváncsiságból találkozok egy potenciális generálkivitelező jelölttel (TEKO házak), majd beszámolok, ha valakinek esetleg van tapasztalata velük, kérem ossza meg velem.

Előzmény: FLA (205)
MacAry Creative Commons License 2004.07.30 0 0 207

 

Szia Matusek!

 

Köszi a sok hasznos és érdekes infót, egy kávé mellett épp most emésztgetem őket. :-)))

Biztosan sok minden eszembe jut még menetközben, és szuperjó, hogy vannak "sorstársak", akikhez mindig bizalommal lehet fordulni, életünk egyik legnagyobb projektjében.

 

De komolyan! Annyira tetszik, hogy azt tervezem kinyomtatom, kinagyítom és kitűzöm a szoba falára örök mementóul. Ha valamiben meg akarnak vezetni, vagy egy kérdésben én bizonytaladom el, elég lesz egy pillantást vetni rá. :-)

 

Mellesleg gratulálok a diplomádhoz. Csak nem építészmérnöki? :-)

 

MacAry

Előzmény: matusek (202)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 206

Bocsi, hülyeséget írtam, félreértettelek, azt hittem, fal gipszkartonozására jött az árajánlat, nem gipszkarton falra. Erről nem tudok véleményt mondani, lehet, hogy picit sok, de lehet reális is. Elnézést.

 

Előzmény: fougamin (200)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 205

Szervusz!

 

Kérdésem: mit jelent az, hogy idén tető alá hozod, aztán majd a jövőben befejezed?

Még nem látod konkrétan, hogy anyagilag hogyan és mikor tudod lakhatóvá tenni?

 

Nézd, én tök koki voltam az építkezés előtt mindenhez, ami téglával, gipsszel, stb. kapcsolatos, és most sincs igazi szakismeretem, csak viszonylag sok tapasztalatom, amit a saját és mások építkezésein szereztem. Tehát csak tanácsaim vannak, és ezeket csak vélemény súlyban kezeld.

 

Matusekkel egyetértek, hogy nem muszáj generálkivitelezőt szerződtetni, bár azért amatőrként több szempontból nem árt (bár az biztos, hogy erős ára van a dolognak), sokkal megnyugtatóbb a szerkezeti fázisokra. A többi szakipari melóra - beltéri munkák, burkolás, szigetelés, vakolás, stb. - azonban én is szükségtelennek tartom, amennyiben nem csak szponzor, hanem hatékony és ismeretekkel felvértezett irányítója akarsz lenni az építkezéseknek.

Ahogy korábban írtam, amit magad tehetsz, az az ismeretszerzés gátlástalan mennyiségben, kérdéshegyek, könyvek, prospektusok, netanyagok, barkácsáruházi körséták, szakboltok, statikusi eszmecserék, stb. Úgysem tudsz mérnöki szintű tudományt összeszedni magadban, de minden egyes tapasztalat megtakarítás lehet számodra, és egy építkezésen komoly pénzek mozognak, ez köztudott...

TÉTELES árajánlatot MINDIG kérj, de sose csak egy fószertől bármilyen melóra, mindig legyen összehasonlítási alapod, amely - ha nem is az olcsóbb mellett döntesz - írásos áralku-alap lehet egy kevésbé elfogadható, de megbízható szakival szemben.

Szerződés: elfogadható minőség alatti munka elleni fellépés elsőrendű jogalapja, de ez húzós ÁFA hegyekbe kerül. Ráadásul általában a hibás teljesítés jó ügyvéddel valahogy "megmagyarázható", de Isten ments, hogy idáig fajuljon egy építkezés... 

Szóval valamit valamiért, ez egyéni eldöntendő kérdés. Én nem szerződtem.

Előleget általában kisebb melóknál kérnek, ott is nyilván csak anyagra (pl. bádogos, vízszerelő, stb.). Szerkezeti melóknál komolytalan, ha valaki előleget kér. Részteljesítéses elszámolások természetesen játszanak/játszhatnak, de előre nem fizess, ezt én is javaslom.

A ME - ha lesz - valóban független fickó legyen. Ha úgy érzed, nem értesz eléggé ahhoz, hogy magad megítélj fázisok minőségét (vagy nem ismered eléggé a szerkezeti munkák végzőit és nem teljes a bizalmad bennük ismeretség - "összefonódás" - vagy referenciák alapján), tényleg jobb, ha független ME-t fogadsz.

Nekem nem volt szükségem rá.

Építőanyag: a legfontosabb megtakarítási tényező. A tételes árajánlat többek között erre is jó... Itt típusra leírnak mindent, amit - még egy menet közbeni egyeztetés után - be kell szerezned, utána már könnyen lehet versenyeztetni a szállítókat, csak az időzítést kell megfelelően koordinálnod.

Költségvetési kiírás: hagyd, hogy megcsinálják a "pályázók", aztán ha nincs ismeretbeli alapod arra, hogy elbíráld a műszaki tartalmat, kérj meg egy szakit, hogy nézze át. A mennyiségeket és az egységárakat/díjakat nyilván Te is össze tudod majd vetni.

A saját anyagbeszerzés általában akkor előnyösebb, ha olcsóbban jössz ki, mint az árajánlatod... (szállítással együtt persze, és olyan anyagoknál, ahogy nem kell különleges raktározási körülmény, ha nem just-in-time :), hanem korábban szállíttatod le).

Pl. megbontott Ytong nem olyan nagy probléma, ha nem ázik széjjel...(de lehet, hogy tévedek)

A "szenzációs" naplót majd később folytatom, bár szerintem egy tök átlagos építkezésről szól. Nincs benne semmi különleges, csak azért adtam közre, hogy az éppen építkezés előtt álló olyan laikusok, mint én, kicsit beleszagolhassanak abba az idegbajba, ami ilyenkor körbeveeszi az embert. Apró és pillanatnyi örömök, folyamatos idegbaj és gyors öregedés - talán ez lehetne a címe...:)

Előzmény: MacAry (199)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 204

Húúú, vazze... :)))

Mennyi az a kis volumen? Méhány négyzetcenti? Mert akkor megértem, hogy a kiszállási költség is szerepel benne... :)))

De mondjuk mittomén ha nem az ország túlsó végéből jön és legalább 15-20 nm, akkor nagggyon brutál.

Előzmény: fougamin (200)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.30 0 0 203

Szárazvakolással?

Egy kicsit huzósnak tünik, de ha kics a nm akkor lehet reális is.

Előzmény: fougamin (200)
matusek Creative Commons License 2004.07.30 0 0 202
Üdvözöllek a topikban MacAry!

Nagy dolog a ház építése, és kezdő létemre előre nem látható buktatók és kiadások nehezítették a dolgomat, de csak felépült a házikó. Röviden válaszolok a kérdésekre:

- Generálkivitelezőt felejtsd el! Ha van időd és energiád egy kis szervezésre, akkor Te csinálj mindent, ami az anyagbeszerzéssel és a munkaszervezéssel kapcsolatos. Nem nagy ördöngősség, én munka és főiskola (1 hónapja diplomáztam :-) ) mellett meg tudtam oldani. Ezen lehet a legnagyobbat spórolni egy házon. Nekem így fele annyiba került a ház, mint amilyen ajánlatokat kaptam az elején. Na jó, 55-60 %-ba.

- Költségvetési kiírás: Szerintem nem kell, az elején úgysem tudod, hogy milyen extra költségek jönnek elő a semmiből. A szakik majd a dolgok sorrendjében megadják az ajánlatukat.

- Szerződés: Ha hivatalosan akarod építeni, és sok ÁFÁt akarsz fizetni, akkor kell szerződés. Ebbe beleírhatsz mindenféle jót, bár akkor a szaki nem fogja aláírni. Kötbért útálják, a szakik 2/3-a szóba sem áll veled, ha ezt felhozod. Elég, ha szóban megegyeztek. Kérjél referenciát, és ne sajnáld az időt és a benzint arra, hogy megnézed az előző munkáit. A legjobb, ha a bentlakókkal is tudsz beszélni, nekik mi a tapasztalatuk. Kárviselés csak akkor, ha ő ront el valamit, a lopáskárt felejtsd el, azt te bukod be, ha megtörténik. Az ablakaim áprilisban kerültek be. Én azóta kint alszom a háznál, nehogy eltűnjön valami. Először a spájzban, az volt a legkisebb, ott nem fáztam annyira :-) A lámpa mindig világít, ha nem vagyok ott, a rádió szól. Még mindig nincs kész - hetek kérdése, és költözünk - és bár zárható, mindig ott alszom. Most megyek hétvégén az Isztriára, hogy idén is lássam a tengert, addig anyukám "őrzi" a házat.

- Fizetés: előre állapodjatok meg, hogy mindig CSAK AZ ELVÉGZETT munka után fizetsz. Így nem tudnak átvágni, mert ha valami nem stimmel, addig nem fizetsz, amíg meg nem csinálják. Kész.

- Műszaki ellenőrről nem tudok sokat mondani, nekem az egyik barátom faterja "ingyenbe". Talán az a fontos, hogy NE a kivitelező legyen, hanem egy teljesen független ember.

- Építőanyag: MINDIG Te szerezd be ami kell. A legjobb, ha a legközelebbi tüzépen "összehaverkodsz" a tulajjal. Ha jól csinálod, jóval olcsóbb lesz az anyag, mintha mindent máshol vennél meg. Persze körül kell nézni, mert hatalmas árkülönbségek lehetnek tüzép és tüzép között.

- Szállítás: Ha meg tudod oldani, akkor az a legjobb. Én akkor dobtam egy hátast, amikor kihozták a béléstesteket a betongerendákkal. Szállítás + lerakodás + tetősíkba felrakodás = 80.000 Ft. ÁFA nélkül. Ezt persze nem lehetett kivédeni, de egy raklapnyi áru kiszállítását is kemény ezresek - ötezresek bánják. Ennek örömére gyorsan csináltattam vonóhorgot az autómra felrakással, műszakival 50.000-ért. Azóta sokszorosan behozta az árát. Utánfutót a tüzépestől hozok - fizetni kellene érte, de mivel "nagy vevő" vagyok, azért sem kell.

Még ezer ilyen okosság van, ami az építkezés során felmerül, de ha egyszer elkap a gépszíj, akkor nincs megállás, benne leszel Te is, és biztosan ki tudsz találni új dolgokat, amivel kímélheted a bukszádat.

Ha generálkivitelezővel csináltatod, akkor ezt az egészet felejtsd el, és fizess ki 2 ház árát 1-ért.

Egyéb kérdés?
Előzmény: MacAry (199)
NeomatiK Creative Commons License 2004.07.30 0 0 201

Egy kis bemásolásba kezdek, mondjuk azt, hogy egy fénymásolat, ami nem tudom hogy melyik újságból való (talán a Házépítők Kalauza, idei tavaszi szám) :-)

Taglalja az árakat, nem írja, hogy a munkadíjat mi alapján határozza meg, de ez is egy támpont lehet.

 

Falazás nettó árai (anyag+munkadíj=összesen Ft/m2):

 

30 cm vastag, nútféderes falazat

 

1. Ytong, 600x200x300 mm, cementes mészhabarcs:                  5090 + 1170 = 6260

2. Ytong, 600x200x300 mm, Ytong hőszigetelő habarcs:              5410 + 1080 = 6490

3. Mátratherm 30 N+F, 30x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs: 4033 + 1635 = 5668

4. Porotherm 30 N+F, 30x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs:   4034 + 1590 = 5624

5. Bautherm 30 N+F, 30x19x24, cementes mészhabarcs:            3569 + 1590 = 5159

 

 

38 cm vastag, nútféderes falazat

 

1. Ytong, 600x200x375 mm, cementes mészhabarcs:                  6359 + 1335 = 7694

2. Ytong, 600x200x375 mm, Ytong hőszigetelő habarcs:             6893 + 1230 = 8123

3. Mátratherm 38 N+F, 38x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs: 5108 + 2010 = 7118

4. Porotherm 38 N+F, 38x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs:   5155 + 1980 = 7135

5. Bautherm 38 N+F, 38x19x24, cementes mészhabarcs:            4512 + 1980 = 6492

 

 

30 cm vastag, (kézi) nem nútféderes falazat

 

1. Ytong, 600x200x300 mm, cementes mészhabarcs:           4800 + 1200 = 6000

2. Ytong, 600x200x300 mm, Ytong hőszigetelő habarcs:      5215 + 1185 = 6400

3. Mátratherm 30, 30x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs: 3973 + 1830 = 5803

4. Porotherm 30, 30x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs:   4018 + 1695 = 5713

5. Bautherm 30, 30x19x24, cementes mészhabarcs:            3670 + 1695 = 5365

6. Tondach Körös 30, 30x25x23,8, cementes mészhabarcs: 3414 + 1695 = 5109

7. Kurca 30, 30x19x24, cementes mészhabarcs:                   3544 + 1695 = 5239

 

38 cm vastag, (kézi) nem nútféderes falazat

 

1. Ytong, 600x200x375 mm, cementes mészhabarcs:           6263 + 1425 = 7688

2. Ytong, 600x200x375 mm, Ytong hőszigetelő habarcs:      6922 + 1485 = 8407

3. Mátratherm 38, 38x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs: 5140 + 2205 = 7345

4. Porotherm 38, 38x25x23,8 cm, cementes mészhabarcs:   5054 + 2115 = 7169

5. Bautherm 38, 38x19x24, cementes mészhabarcs:            4764 + 2115 = 6879

6. Tondach Körös 38, 38x25x23,8, cementes mészhabarcs: 4635 + 2115 = 6750

fougamin Creative Commons License 2004.07.29 0 0 200

GIPSZKARTON falra kapott ajánlatom ANYAGGAL együtt: 3500 Ft/m2 (kis volumenre)

Vélemény?

MacAry Creative Commons License 2004.07.29 0 0 199

Sziasztok ismeretlen ismerősök!

 

Új vagyok a topicon, de egy ideje már lelkesem olvasom a hozzászólásaitokat.

 

Magamról röviden annyit, hogy építkezés előtt állok (első építkezés
lesz) Dunakeszin ('L'-alakú mediterrán típusú ház, földszint: 125 m2 + 18 m2
garázs, emelet: 40 m2).
Az építkezés tervezett kezdete: 2004. szeptember, és a tervek szerint
még a tél előtt tető alá kerülne, aztán jövőre (vagy mondhatnám a jövőben) befejezném.
Jelenleg ott tartok, hogy 2 hete beadtam az építési engedélyezési
tervet, és most MEGBÍZHATÓ kivitelezőt (remélem van ilyen) keresek (s remélem találok).

Mivel, ahogy látom többen közületek (FLA, matusek, stb.) az építkezés alatt már szinte kész szakemberré képeztétek magatokat, az érdekelne, hogy mi az amit biztos másként kezdenétek, ha újra abban a fázisban lehetnétek, amelynél most én járok.

Mivel nálam (talán másnál is) a szűk keresztmetszetet elsősorban a pénz (illetve hiánya) jelenti, minden információ érdekel, amelyet Ti fontosnak gondoltok az ember pénztárcája és idegrendszere szempontjából! :-)

Néhány ízelítőt küldök a főbb dilemmáim közül:

- Generálkivitelező vagy szakik az egyes munkafolyamatokra?
- Kiviteli terv megéri-e?
- Költségvetési kiírás: saját fabrikálású (fizessek meg, ezért egy külön szakit), amelyet a mesterek beáraznak, vagy hagyjam, hogy mindenki a sajátjával "pályázzon"?
- Szerződésben rejlő trükkök (pro és kontra: azaz mivel lehet a laikus építtetőt megetetni, illetve mihez kell feltétlenül ragaszkodni!(Kötbér, fizetés, egyéb feltételek, ki és mikortól köteles viselni egyes károkat, pl. lopás, stb.
- Műszaki ellenőr kérdése. Kit (kit ne!), mennyiért, milyen feltételekkel?
- Építőanyag-beszerzés dilemmái: saját beszerzés mikor előnyősebb?
- stb-stb.

Aki esetleg hosszabban is megkívánja osztani a tapasztalatait (FLA naplója szenzációs), írhat a privát címemre is. Előre is köszönöm a segítségeteket!

 

Bocsánat, egy kicsit hosszúra sikerült a "székfoglaló" beszédem. :-))))

Dióhéj Creative Commons License 2004.07.28 0 0 198

1500 -ért rakták nm-ét számla nélkül Tatabányán.

De volt ajánlat 1890-ért is szintén feketén.

hali

Előzmény: hoho11 (197)
hoho11 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 197

Sziasztok!

 

A kőműves Pth 38 NF, Pth 30 NF falazási m2díja mennyi lehet mostanában. Egy dunántúli árfekvés érdekelne.

amator1 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 196

Sziasztok!

 

 

Most találtam erre a topicra.

 

A gépi és kézi vakolás előnyei/hátrányai érdekelnének. Hogyan alakulnak a költségek 600 m2 esetén? (Munkadíj, anyagköltség, stb.) Milyen anyagot célszerű/érdemes használni?

 

Amator

MZ/Y Creative Commons License 2004.07.27 0 0 195
A falazás árára én is kiváncsi lennék. Csak azért nem kérdeztem, mert belezavarodtam, hogy ki-mit csinált maga.
Előzmény: FLA (193)
FLA Creative Commons License 2004.07.27 0 0 194
Most nálunk Csillaghegyen, két hetes árlista alapján 235.- Ft a Pth 30 n+f.
Előzmény: NeomatiK (192)
FLA Creative Commons License 2004.07.27 0 0 193
Fejből nem tudom, a tételes árjegyzék nincs nálam, de pl. a belső vakolásra emlékszem (ez csak a lépcsőházamban kellett, máshol magam gipszkartonoztam), az 1 Mátyás király/nm volt.
Előzmény: NeomatiK (192)
NeomatiK Creative Commons License 2004.07.27 0 0 192

Nálad mennyiért falaztak?

 

Idén volt egyébként 10-15%-os áremelkedés az építőanyagok terén, tavasszal - tavasz végén. Szerintem a tégla is drágult.

Előzmény: FLA (191)
FLA Creative Commons License 2004.07.27 0 0 191

Hát nem toom, ha nekem nettó 1500 Ft per óráért falaztak volna, akkor kb. a héjazat előtt elmúlt volna az összes pénzem...

Az meg a másik, hogy hol van az a PTH 30-as 300 Ft? Esetleg szállítással együtt? Mert ha 10 raklapot leszállíttatsz és így jön ki A+szállra a 300-as egységár, akkor több, mint 50 rugóért jött el a pótkocsis látogatóba, ami szerintem az évtized legjobb megrendelőjévé tesz Téged a szemükben... Átolvastam a költségeimről vezetett kimutatásomat, másfél éve 10 raklap 30 N+F-et rendeltem sürgősségi szállítással kb. 15 km-ről, a szállítási díj 23 eFt volt, és ezen én akkor nagyon húztam a számat... Nem hiszem, hogy ez azóta megduplázódott volna.

Előzmény: NeomatiK (187)
FLA Creative Commons License 2004.07.27 0 0 190

ja... :))))

De egyébként is, 45 e + sarc, azért ez nem piskóta... láttam, markoló földterületet egyenget, kavicságy elterít, betonozás vasalattal mittomén 15 cm vastagon, műfű "telepítés" (jó, mondjuk ez sem kifejezetten olcsó fázis...) gumigranulátummal, palánkok - ha kell -, tartozékok, ennyire emlékszem laikusként, de mélyebben nem tanulmányoztam, - szal hogy ez összevethető nagyságrend lenne mondjuk egy romos lakás felújításával per nm.....

a locsolás értelmezésére egyébként még mindig várok érdemi magyarázatot... :))))

Előzmény: NeomatiK (188)
MZ/Y Creative Commons License 2004.07.26 0 0 189
Ami árakkal én találkoztam falazásilag, az kb. nettó 1500-2000 közt mozgott. Úgyhogy sok a 3150, de én a nettó 600-as árat nem tudom elképzelni.
Előzmény: NeomatiK (187)
NeomatiK Creative Commons License 2004.07.26 0 0 188
Ha ennyit fizetnek a locsolásért, akkor ne vitasd az értelmét! :)
Előzmény: FLA (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!