Keresés

Részletes keresés

ja nyugi Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4438

Hali!

 

Olvasgatom a tömeg kályhás hozzászólásokat, elmondanám itt is a gondomat, hátha gyógyírt lelek itt rá. Van egy négytagos öntvénykazánom, belülről bontott samott téglákat raktam bele. Nagyon hatásosan, megnőtt a tűztérben az égési folyamat. Lengyel szénnel tűzelek. A samott bélést rövid idő alatt elrepedt,darabokra esett. Második felvonás: 20 acél lemezből belső tűztér lett kialkitva a kazán fala, és a tűztélr közé samott tégla. Pompásan müködött egy darabig, majd az acél elkezdett revésedni összevissza deformálodott, nem vált be. Utána platni anyaggal béleltem a platni széttöredezett. Kályha rostéllyal védem a samotott, a rostély megolvadt, ennek ellenére, igy még használom. Valami tartós megoldást lenne jó.

 

Üdv:

Józsi

 

nedüpal Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4436

Nagyön örülök, hogy egyet értünk! Valóban hamar be csapják az embert a mai világban....kell hogy jártas legyen az ember . Ha meg valamibe nem akkor utánna néz itt. Ugye én már utánna vagyok, van amit máspépp csináltam volna; mert hogy én azt hittem az enyém is töm kályha, de nem mert téglakályha Kóti féle, de olyan jol sikerült, meleg van /van mikor tulmeleg/ igaz először voltak repedéseim körbe vakoltam+ üvegszövet /grávithálo/ s most már nincs..fogom burkolni. 

Előzmény: Cadtamas (4433)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4435

Hárman már biztos lesztek, jómagad, máhomok és  Don Michael Corleone. (Bár lehet, hogy ez a 3 inkább1) Fergeteges adatok fognak kijönni, minimális tüzelővel 25-30 C felületi hőmérséklet, és a helységhőmérséklet is akörüli. A dolog szépséghibája, hogy július vége lesz. És ti (?) jól ellesztek a kocsmában. Ott van klíma. :)))))))

Előzmény: Törölt nick (4420)
KalásziM Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4434

 Ez a vita valószinűleg a tűztér méretezéséből generálódott !

 

 

 Nos legkönnyeben úgy tudunk ilyent méretezni, ha koppintunk.

 

 Megnézünk egy meglévő,  jól működő berendezést,  aztán memorizájuk vagy mobillal felvesszük és később rajzot készítünk róla.

 Azérz ez se tökéletes,  mivel nincs az embernek röntgen szeme és nem mindenki tud rajzoni.

 Kell hozzá némi fantázia,  fizikai szemlélet stb.

 Kár hogy az életben még tömegkályhát nem láttam.

 Láttam hatalmas nagyolvasztókat, hatalmas üvegolvasztó kádkemencéket   ... serényen dolgozó kovács kemencéket , hatalmas kéményeket,  némely 200 m magas volt lifttel mentünk fel az erkélyekre stb. sajnos pont halott hamvasztó kemencét nem volt szerencsém látni.

Előzmény: Cadtamas (4433)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4433

Egyetértek veled.

Manapság sajnos ha az ember nem ért valamihez, akkor átverik aztán rá mutogatnak, hogy miért nem nézett utána.

Ha hitelt akarsz felvenni legyél jogász, (nemzetközi) közgazdász, bankár, adószakértő.
Ha építkezni akarsz legyél jogász, geológus, statikus, építész, éplületgépész, biológus, villanyszerelő.
Ha olajat kell cserélni az autóban legyél autószerelő, lakatos, karosszériás, műszereész.
Ha leugrasz a közértbe bevásárolni legyél kémikus, biológus, közgazdász.

Mert ha nem, akkor bizony átvernek.
Ha nem értesz a tömegkályhákhoz ne csodálkozz, ha (EZT SENKI NE VEGYE MAGÁRA, MERT NEM AZ ITT KOMMENTELŐKRE ÉRTEM!) kevesebb és gyatrább samott épül be a kályhádba, mint ami a számlán szerepel vagy 'véletlenül' sima habarcs lesz a téglák közöztt pedig samotthabarcsért fizettél. És a sort még lehet folytatni.

Elmesélek egy történetet:
Műszaki vizsgára vittem az autómat, ahol azzal fogadott a szaki, hogy nem tudja levizsgáztatni az autót, mert a bal első gömbcsuklót cserélni kell. De sebaj! Ő megoldja nekem 200.000.-Ft szakszervíz helyett 40.000.-Ft anyag + 20.000.-Ft munkadíjért.
Ami azért volt fucsa, mert pont ugyanezt az alkatrészt cserélte ki nekem 6 hónappal korábban 20+15e Ft-ért.
A vége az lett, hogy elvittem máshová, ahol csodák-csodájára levizsgázott az autó gond nélkül.
A dolog pikantériája, hogy pár hónapra rá kicseréltem a jobb első gömbcsuklót 20 perc munkával hozzáértés nélkül 12.000.-Forintért, gyári BOSCH gömbcsuklóra.
Szóval, bizonyára én vagyok ennyire szerencsétlen, hogy a sors mindig ilyen emberekkel hoz össze, de ha szakemberre van szükségem, inkább beállok a sarokba és magvárom amíg elmúlik.

Mindig az a munka van rendesen, tisztességesen elvégezve amit az ember saját magának csinál meg.

Tisztelet a kivételnek, akikbe természetesen minden itt kommentelő szakember is beletartozik. :)

Előzmény: nedüpal (4414)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4432

És még pár gondolat:

 

Ezen, más néven más topikokban is írok, /ahogy mások, és te is/.

Nem csak az indexen ....

A saját szakmámban bármilyen kérdésre válaszolok.

Képletek, számítások stb. ?

Nem gond.

 

Sohasem hívatkoztam még a 25 év szakmáben eltöltött igő alatt elköltött pénzmennyiségre!

Szakkönyvek, szabványok, előadások, mestervizsga, stb. stb. /miliós tétel volt már/

 

Ti itt annyira titkolóztók, mintha a "bölcsek kövét" eszkabálnátök össze.

 

Miért is?

Előzmény: ab69 (4428)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4431

Jajjjj dehogynem.

Ti követeltek itt elemzo999 kartárstól konkrétumokat!

 

Egyéb iránt, eltévesztetted a házszámot.

Nekem nincs szükségem képletekre !

 

Csak arra mutattam rá, hogy ti sem mutattatok még semmiféle konkrétumot.

Az hogy építettetek pár ilyen-olyan kályhát .....

valaki tesztelte?

 

Jobb mint egy barkácsolás?

Jobb mint elemzo9999 kályhája?

 

Ego, beszélgessünk, ötleteljünk, segítsük egymást. / már aki konyít hozzá /

Lehetőleg, ne kettős mércét alkalmazva, baszogassatok másokat, vagy követelőzzetek.

Előzmény: ab69 (4428)
Vernichter Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4430

 Nos elég hosszú lettél, de nagyjából igazad van. Van  aki innen akarja megtanulni a szakmát, meg egyebeket minimális fizikai ismeret nélkül.

 Jó fordulatok ezek az un. 'visszaolvasások' !!

 

 Azt mondja akkor 4400 -at kéne visszaolvasni, én általában  3 -.4 -et  olvasok vissza.

Előzmény: ab69 (4428)
maguborka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4429
Szuper. Koszonom. Nem sorozom, ergo jo a kocsma vegtelen ciklusban ;). A muszereket nem varnam meg. Kezratetel meg egy homero boven eleg. Na meg egy stopper ;). Szoval koszonom, mindenkepp elnek s lehetoseggel. Udv. Andras
Előzmény: Törölt nick (4420)
ab69 Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4428

Nos, akiket te ubereknek nevezel, azokra jellemzo legkevesbe a keplet meg tervrajz kovetelese, szoval nem tudom milyen kettos mercerol beszelsz.

 

Ezt az oldalt a kalyhas tankonyvbol mar lattam belinkelve, kicsit lapozgatnal meg benne, legalabb egy konkretummal maris kevesebben kene torni a fejed.

 

Igen, vannak kepletek, van amire meg csak sarokszamok, viszonyszamok, okolszabalyok. Ezek azok a dolgok amikert tanfolyamokon komoly penzeket szokas fizetni, es van beloluk boven, ugyhogy nem egy hetes tananyag.

 

Ertem en, milyen franko lenne, ha valaki kiperkalna a penzeket, vegigseggelne ezeknek az ertelmezest megtanulasat. Aztan mondjuk te csak feljonnel ide a forumra es ontanak rad a ”konkretumokat”. Ez neked jo bolt lenne, aki meg vegigkuzdotte a tortenetet annak kevesbe. Raadasul meg azt is el kellene varni tole, hogy meg is ertesse mindezeket, angyali turelemmel magyarazzon, ezek ugyanis nem egyszer egymasra epulnek, tehat lehetne kezdeni az almafatol.

Ugy ahogy a matekoktatast sem integralszamitassal kezdik, itt is van egyfajta sorrendiseg.

 

Lehet felejuk persze mindenfele elvarast tamasztani,osszak meg, meg tegyek kozze, csak ugye megis, mi alapjan?

 

A magam reszerol erre se ido, se energia es legfokepp a szanadek nincs meg. De eddigi tapasztalataim szerint a fogadokepes kozonseg sem, legalabbis itt.

 

Magyarul, amit te konkretumoknak nevezel, tolem nem igazan fogsz hallani, legalabbis itt nem. Elmelet, mukodesi elv ok, mit kellene, vagy kellett volna atgondolni barkacsolas elott szinten ok, de reszemrol nem tobb.

 

Az hogy ezek utan szemetladanak tartasz-e vagy sem legyen a te dolgod,en elmondtam hol huzom meg a sajat hatarvonalamat ebbe meg csak beletorodni tudsz.

 

Ha valasztanom kell akozott, hogy joskapista abbeli kesergese miatt nem all neki barkacsolni, mert nem mondtam neki eleg konkretumot, vagy egy lelkiismeretes szakmabeli azert csusszon le egy vagy tobb megrendelesrol mert tul sokat mondtam joskapistanak aki nagyon felbatorodott ezen.

 

Akkor keseregjen joskapista, vagy menjen el egy normalis tanfolyamra, vagy bizza a munkat egy lelkiismeretes szakira aki jo munkat vegez, annyi informaciot meg szivesen barkinek atadok, hogy el tudja donteni ki a lelkiismeretes szaki, tobbet viszont mar nem. Tobbet esetleg mashol es csak annak akinek en akarom.

 

Annak ellenere dontottem igy, hogy eleg messze vagyok ahhoz, hogy barmit mondhatnek, illetve ha a ”sajat asztalomra piszkitanek”, nem valoszinu hogy elerne hozzam a szaga.

 

Persze mondhatod azt is, hogy valojaban nem tudok semmit, nyilvan en is tudnek, illetve tanulok is ujat, de sajnos nem itt, akkor lehet, hogy en is kicsit maskepp neznem a dolgokat. Ezert lenne jo egy valoban szakmai es zartkoru meghivasos alapon mukodo forum. Azt sem kell elhinni amiket mondok persze, viszont talan erdemes vegiggondolni, leellenorizni. De ezt mindenki maga donti el, ez meg mar nem az en problemam.

 

 

Előzmény: Don Michael Corleone (4415)
Zoltanuss Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4427

 Szerintem  a rendszernek és a gázvezetéknek - készülékeknek a biztonsági ellenenőrzéséhez egy jól képzett és lekiismeretes  gáz szerelő/ gázkészülék javító  elég !

 Vagy akkor mit tudnak a gázszerelők ??

 A mezei kéményseprőkkel kapcsolatban más szkeptíkus vagyok.

 Az még csak csak megállapíthatja ,hogy egy rendszer - amit az előbb bemutattam veszélyes, de egy készülék hatásfokát, annak elállítódását nemigen tudja megállapítan.

 Vagyúgy lesz mint az én nyári seprőm, mért ezt azt,  majd hol CO -ról hol Co2 ről beszélt és a műszert amivel mért gyorsan kitörölte mielőtt megnézhettem volna - hab a tortán nem működött a készülék áramszünet miatt , de ő mért !!

 Elemezte a nem létező égésterméket !!

Előzmény: gmkiev (4424)
Zoltanuss Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4426

 Ehun van :

 

 

Őszi - tavaszi fűtés kiegészítésre a nappaliba vásárolnak egy 9 kW teljesítményű, vegyes tüzelésű kandallót. Nappali egy légtér a konyhával, ott páraelszívó melynek bekapcsolásával akkora léghiány keletkezett, hogy a kandalló kialudt, de ezzel egy időben a párhuzamosan épített kémény gázos ágán a fürdőszoba megtelt égéstermékkel.

 

 Ennek veszélyességét egy egyszerű szemlével meg lehet állapítani.

 Még különösebb mérés se kell hozzá.

 Alaphelyzet : begyújtanak a kandallóba, megvárják amig beindul az intenzív égés, kialakul egy egyensúlyi állapot.

 

 Aztán a házi asszony rákapcsolja az elszívót, ha van több fokozat,  a legerősebbet és nézik az égést a kandallóban az meg gyengül gyengül sőt esetleg visszajön a fűst  - ez a szerencse , de ha már abban a stádiumban van hogy fűstnélküli az égés, kijön a láthatatlan CO.

 Közben a nagylány elmegy tussolni - ez még a szerencsésebb, de ha nyakig a kádban merül és egy nyilt égésterű  gázvízmelegítő van szépen elalél - mert közben a papa  még az összes ablakot is bezárta.

  A jó erős elszívó  legyőzte a családot , ha ez este 1o órakor történik és a mama kényes szagokra , gondolja hadd menjen az az elszívó, a papa meg lök még egykis tűzelőt a kandallóra , az a nagylány had lúbickojon. Nyugóvóra térnek és nem ébrednek fel.

 Ennek a rendszernek a veszélyességének a megállapítására elég egy egyszerű szemle is.

Előzmény: Zoltanuss (4425)
Zoltanuss Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4425

 Pedig azt modja a média, hogy idéntől a gázkészüléet is ők ellenőrzik. Kérdés hogy mire ?

 A múgy a régi GMBSZ.ben részletesen le van írva az  5 évenkénti ellenőrzés protokolja. Gázra !!

 

 

 Viszont a te példádban egy redszer van bemutatva.

 Minjárt idemásolom.

Előzmény: gmkiev (4424)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4424

Csakhogy a gázkészülék ellenőrzéshez min. gázvezeték és készülék szerelői mestervizsga, illetve Minősítő biztonsági felülvizsgálói jogosítvány kell. No ez nékik nincsen!

Előzmény: Zoltanuss (4422)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4423

Bizony ez is "lobbi" tevékenység eredménye. Csak rendszerben gondolkodnak!

 

A létrával nekem is volt dolgom, miszerint egy un. "Eldőlésgátlót" kellett volna építeni. Megnyugtattam a helyi hatóságosdit. Majd én fogom a létrát, ha ne adj Isten felmenekedne a seperő! :)

Előzmény: Zoltanuss (4421)
Zoltanuss Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4422

 Újra kiszúrtam valamit  !

 Ime :

 

 

Őszi - tavaszi fűtés kiegészítésre a nappaliba vásárolnak egy 9 kW teljesítményű, vegyes tüzelésű kandallót. Nappali egy légtér a konyhával, ott páraelszívó melynek bekapcsolásával akkora léghiány keletkezett, hogy a kandalló kialudt, de ezzel egy időben a párhuzamosan épített kémény gázos ágán a fürdőszoba megtelt égéstermékkel.

Ezért érdeke és törvény előírta kötelezettsége minden fogyasztónak az ötévenkénti, minősítő biztonsági felülvizsgálat.

 

 

 

 Nos erre az esetre untig elég lenne az évenkénti kéményseprői sorellenőrzés .

 

 

 Ezzel ne azt mondom ,hogy a gázkészülékeket nem kell ellenőrízni  !

Előzmény: gmkiev (4418)
Zoltanuss Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4421

 Nem elemezem ki az egész írást, de erre az állításra azért rákérdezenék .

 

 

 

   "Ezzel nem azt mondom, hogy nincs, de kéményépítésre bevizsgáltatott engedéyleztetett bizony, NINCS!!!!
"

Lehet ,hogy így van. de egy pl. saválló acéllemezzel bélelt kéménynél nem mindegy az hogy milyen  a tégla ? ,

 Az a tégla csak körítés.

 

 Legrosszabb esetben az utólsó 6 sor szétfagy, 35 év alatt !!!

 

 Más ! A tetőjárdákról. Egy rangos régi budapesti társaházban a nyáron szorgalmasan nézegette a kéményseperő a kéményeket fenn a tetőn a szédítő magasban. ok. Meg is jegyeztem az egyik lakótársnak, hogy milyen szorgalmas a fijú. Aztán vagy 3 hónap múlva megint összefutok a fiatalemberrel. Kérdem mester mi járatban ? Mondja gyütt a létrát lefényképezni, az új létrát, ami a bent a padlástérben vezet az egyik tető ablakhoz. Csináltatott a ház egy zárt szelvényből (acél )  egy létrát a másik 4 mellé, azok fa létrák. Csak arrébb kéne vinni ellenőrzéskor. És még le is fényképezik, jó hogy műbizonylatot nem kérnek, ( a maradék anyagot én vittem el )

 Károly körút  , jobb időket látott ház !!

Előzmény: gmkiev (4418)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4418

"1, a gyártók nem örültek(nek) a kémény túlszabályozásnak, de a szabályozásnak igen."

Te melyik országban élsz? Nem abban amiben mi???? MO. BP. Működési területem az egész ország!
Milyen szabály hiányzott?? A légellátás szabályozása! Ez a legjobban, de a kéményekre vonatkozóan is vennek értelmes dolgok. Persze itt nem a soha nem használt tetőjárdára gondolok.

A falazott téglakéményekre vonatkozott szabály (esetleg Te nem tudtad/ismerted):
-milyen anyagú falazó elemből (milyen anyagú (égetett tégla), milyen szilárdságú, tömör, nem lyukas,..)
-milyen szilárdságú habarcsba falazva,
-légtömörség (habarccsal kikenni,...)
-kürtő arányok (szélesség-hosszúság,..)
-és milyen kürtő keresztmetszetbe, adott hosszúságnál milyen teljesítményű fűtőberendezést lehet bekötni.

Ez bizony megszünt, igen prózai okból! MO.-on nem engedélyeztetett illetve vizsgáltatott be egy gyártó sem, kéményépítésre alkalmas téglát! Ezzel nem azt mondom, hogy nincs, de kéményépítésre bevizsgáltatott engedéyleztetett bizony, NINCS!!!!

Vajon milyen szabály kellene még???

Én nem mondottam a további szabályozások bevezetését, de azt már többször elmondottam hogy ajelenlegi "agyrém" kategóriába soroltakat el lehetne hagyni!
Egyébként ezek a szabályok ma is élnek!!!!
Ha 15 éve építette a dolgozó a házát, és falazott tégla kéménye van, akkor abba most a fenti SZABÁLYOK alapján beleköthet!

Abba csak a jelenleg hatályos jogszabályok szerint kötehet tüzelő/fűtő berendezést!
De ha most építi a házát, akkor ilyet már TILOS építenie, és kötelező a drága multi által előre gyártott félkész terméket megvenni, és beépíteni.

Igen! Köteles. De nem azért mert a "Multi" gyártotta, hanem azért mert a korszerű fűtő eszközök, hozzájuk illesztett kéményt és légellátást igényelnek. ( lásd: Pl.: pellet berendezések)
Kályhákra lebontva:
A kályhákra, legyen az csempe, ellenáramú, vagy harang rendszerű tömegkályha számítási módszerekkel (képletekkel ) utána lehet számolni a kályhának. Mármint aki tud.
De egyébként is, a valamire való szakembernek adatlapot/kivitelezői nyilatkozatot kellene adnia az általa épített kályháról, kandallóról..... Így igaz! Ma minden ezzel az iparral foglalkozó "iparos" köteles (lene) egy kivitelezői nyilatkozat (MACSOI) által kiadott kitöltésére. Én magam, mindig meg is követelem, ha nincs akkor a fogyasztó van megjelölve rajta felelős kivitelezőként!!!
Egy helyszínen elemekből (jól) megépített kályha sokkal jobb lehet, egy gyári dolognál, ahol a gyártó az árverseny miatt egyszerűsíteni, spórolni,... kényszerül.

Ezen nem vitázunk, ebben sok lenne a szubjektum. (Akadémikus vita)
Attól meg hogy egy gyártó a vasdobozához papírt is mellékel, attól még csak egy vasdoboz marad, amit soha be nem hoznék a lakásomba, hogy lecseréljem rá a kályhám.

Íme, a "szubjektum" gyakorlati megjelenése!

 

Üdvözlettel:

K.I.

Szervizes.

40 esztendeje!

 

 

És egy kis olvasmányos miheztartás! :)

 

                                 Szilárd tüzelés, a fűtéstechnika fehér foltja.

                                           (oxigén is kell az élethez)

Jelenkori fogyasztói reklamáció.

Igazából én, mint szervizes, nagyon szeretek dolgozni.

A gázkészülékekkel nincs is igazi probléma. Ott a folyamat bejárt, kimunkált.

Dönt a fogyasztó, új bekötés, vagy csere. Mindenképpen, (kivéve egykét potenciális öngyilkos jelöltet) szakemberek végzik a feladatot.

Tervezéstől az üzembe helyezésig.

De mi a helyzet a szilárdtüzelésű berendezésekkel?

Elmondom.

Ez senki földje, a fűtés technikában.

Egyedi fűtő eszközöket vesz, beköt, üzemeltet bárki.

Figyelmen kívül hagyva időnként még a józanész diktálta megoldásokat is.

Némely ember azt hiszi, központi fűtés az a fűtő berendezés, amelyet a fűtendő épület középpontjában helyezett el.

Itt nem veszi senki figyelembe a teljesítményhez tartozó, maximális helység nagyságokat.

Azt, hogy egy légteret, vagy egy fűtőberendezéssel, több helységet akar fűteni.

Figyelmen kívül hagynak olyan alapvető dolgokat, állapotokat, mint a hőszigetelés, vagy a fokozott zárású nyílászárók.

Volt eset mikor többszörös életveszélyes helyzetbe sodorták saját magukat.

Erről egyszer egy cikket is írtam.

Saját pénzemen jelentettem meg, éppen egy olyan valós eset után, ami a cikkben szerepel.

 

 

 

 

 

A cikk:

 

Tisztelt Olvasó.

 

Gázkészülékből származó szénmonoxid mérgezésben évente sokan vesztik életüket. Ez egyrészt következhet kémény hibából, gázkészülék hibájából de bekövetkezhet egy teljes véletlenből, ami a lakáskorszerűsítésekkel hozható közvetlen kapcsolatba. Energia felhasználásunkat szeretnénk kisebb számla értékekkel megoldani és ezért korszerű hőszigeteléseket, fokozottan záródó nyílászárókat építünk, építtetünk házainkba, lakásainkba.

A törekvés természetes, de ki figyelmeztette már a tulajdonosokat arra a veszélyre, amit akaratlanul idézhetünk elő egy ilyen pótlólagos beépítéssel, korszerűsítéssel. Továbbiakban megemlíteném, hogy gázkészülékeinket sem igazán akkor vizsgáltatjuk meg, amikor még a gyári értékek, fogyasztás vagy hatásfok komolyabb beavatkozás nélkül biztosíthatóak. Megvárjuk a teljes működés képtelenséget, és akkor fordulunk szervizhez.

Két példa arra, hogy lehet közvetlen életveszélyt elő idéznünk saját magunknak.

Garzonlakás. Adva van egy kéményes gázkonvektor, mint egyetlen fűtési lehetőség. Korszerűsítés alkalmával modern ablak, ajtó kerül beépítésre.

Konyha illatainak elvezetésére szabadba távozó kivezetéssel páraelszívót építenek be. Ezek mind tervezés, engedélyezés nélkül beépíthető tárgyak.

Következmény: a páraelszívó első fűtésszezonban történt bekapcsolása alkalmával a helységbe tartózkodók enyhe mérgezést szenvednek, ugyanis a megjelenő vákuum csak a kéményen át tud kiegyenlítődni, így visszajuttatva a gázkonvektor égéstermékét a lakóhelységbe.

A következő esetben nem történt baleset, de nagyon könnyen lehetett volna.

Gyönyörűen felújított pestkörnyéki épület, hőszigetelés, fokozottan záródó ablakok, az egyik legmodernebb kémény technológiával épített égéstermék elvezetés. Őszi - tavaszi fűtés kiegészítésre a nappaliba vásárolnak egy 9 kW teljesítményű, vegyes tüzelésű kandallót. Nappali egy légtér a konyhával, ott páraelszívó melynek bekapcsolásával akkora léghiány keletkezett, hogy a kandalló kialudt, de ezzel egy időben a párhuzamosan épített kémény gázos ágán a fürdőszoba megtelt égéstermékkel.

Ezért érdeke és törvény előírta kötelezettsége minden fogyasztónak az ötévenkénti, minősítő biztonsági felülvizsgálat.

Pillanatnyilag ezt a fajta vizsgálatot kerületünkben csak szervizünk végzi, a lehető legnagyobb kedvezményeket adva a XXII.- kerületi lakosoknak. Átalakítások, lakás felújítások elvégzéséhez fűtéstechnikai szaktanácsadással is segítjük a fogyasztókat.

Hogy nyugodtan hajtsuk álomra a fejünket.

 

                                                                                               K. I.

                                                                                               Szerviz vezető

 

Ez a cikk megjelenése nem kis pénzbe került.  

Hogy megérte e?                   

Üzleti szempontból, egyértelműen nem.

De az én lelkemen segített.

Itt, e területen sok az okoskodó, figyelmeztető, magyarázó, de erre áldozni is hajlandó, az nem sok.

Előzmény: sancibácsi (4410)
máhomok Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4417

Érdekel a dolog .

Jan21.-e után szabadvagyok.


Előzmény: Törölt nick (4413)
maguborka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4416

Én is szívesen leutazom BP-ről egy villámlátogatásra - fecsegésre... , ha és amennyiben nem jelent gondot. mailcímem publikus...

Előzmény: Törölt nick (4413)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4415

Nos, én azzal a kéréssel fordulnék a másoktól képeket, rajzokat, terveket, stb. követelő "überekhez" /sanci, ab69 kekov,  stb. / , hogy ugyanmá', mondjatok ti is valami konkrétumot.

 

Például:  

  • hogyan kell méretezni a tűzteret, /képlet/
  • hogyan kell méretezni a "torkot" /képlet/
  • hogyan kell méretezni az első harangot /képlet/
  • hogyan kell méretezni a második harangot /képlet/
  • hogyan kell méretezni a füstjáratokat /pl. fűtött padka/

csak úgy kutyafuttában.

 

Valami ilyesmire gondoltam:

 

Ha ez "véletlenül nem sikerülne", akkor hagyják abba az említett "űberek" /is/ a kettős mérce alkalmazását.

nedüpal Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4414

sancibácsi! Sok mindent meg lehet tanulni az internetről imhol vagyok, nem büszkeségből, de: megtanultam sörkollektot , pálinkafőzőt s most kályhát, de vill. szerelek, vizet stb. mert a szegénység megtanitja az embert igaz szerk. lakatos vok. meg hát voltam már zsákba is csucsába is ennyit az önkritikáról aki akar meg van huzalma az megtudja csinlni amit akar szerintem.

Előzmény: sancibácsi (4402)
máhomok Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4412

Szevasztok!

Ha valaki tud Somogy megyében(Balatontól délre)olyan embert akinél van már müködő Tömegkályha és hajlandó lenne megmutatni kérem jelezzen.

Köszönöm

sancibácsi Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4410

"1, a gyártók nem örültek(nek) a kémény túlszabályozásnak, de a szabályozásnak igen."

Te melyik országban élsz? Nem abban amiben mi????
Milyen szabály hiányzott??

A falazott téglakéményekre vonatkozott szabály (esetleg Te nem tudtad/ismerted):
-milyen anyagú falazó elemből (milyen anyagú (égetett tégla), milyen szilárdságú, tömör, nem lyukas,..)
-milyen szilárdságú habarcsba falazva,
-légtömörség (habarccsal kikenni,...)
-kürtő arányok (szélesség-hosszúság,..)
-és milyen kürtő keresztmetszetbe, adott hosszúságnál milyen teljesítményű fűtőberendezést lehet bekötni.

Vajon milyen szabály kellene még???
Egyébként ezek a szabályok ma is élnek!!!!
Ha 15 éve építette a dolgozó a házát, és falazott tégla kéménye van, akkor abba most a fenti SZABÁLYOK alapján beleköthet!
De ha most építi a házát, akkor ilyet már TILOS építenie, és kötelező a drága multi által előre gyártott félkész terméket megvenni, és beépíteni.

Kályhákra lebontva:
A kályhákra, legyen az csempe, ellenáramú, vagy harang rendszerű tömegkályha számítási módszerekkel (képletekkel ) utána lehet számolni a kályhának. Mármint aki tud.
De egyébként is, a valamire való szakembernek adatlapot/kivitelezői nyilatkozatot kellene adnia az általa épített kályháról, kandallóról.....
Egy helyszínen elemekből (jól) megépített kályha sokkal jobb lehet, egy gyári dolognál, ahol a gyártó az árverseny miatt egyszerűsíteni, spórolni,... kényszerül.
Attól meg hogy egy gyártó a vasdobozához papírt is mellékel, attól még csak egy vasdoboz marad, amit soha be nem hoznék a lakásomba, hogy lecseréljem rá a kályhám.

Előzmény: gmkiev (4371)
kekov Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4409

A "Nyiss egy új topikot" hozzáállás is ebbe a körbe tartozik, amikor a vita résztvevője a saját értékrendjét rá szeretné erőltetni másokra úgy is hogy kizárja a vitából (településről, országból , stb.). Ennek az eredménye a végén sok komformista egy rakáson elérése, amikor csak olyanok vitatkoznának akik már úgyis belevannak kényszerítve egy keretbe. A kérdés az hogy miről, ha mindenki mindenkivel úgyis egyetért (ez már ugyanis a vallás szintje).

Na kb ezért tart itt a nagyobb közösség is, mert mindig a túlerő győz.

 

adva van ez a topik fut már pár éve és szerintem nem rekeszt/zár ki a vitából senkit, és senkire nem erőltet semmiféle nézőpontot.

Nem is vallás, nyitott mindenre, mindenki elmondja amit gondol, ismétlem ez egy egyszerű fórum a tömegkályháról.

 

Neked kevés ez, és te tolod magadat előre megváltóként.

 

miért nem mutattad meg ?

mert:

 

Az érvényes jogszabályokat nem én alkottam meg, ezért kénytelen vagyok ezekhez igazodni, jogvesztés terhe mellett

 

mindig ugyanezzel  csesztet valaki

 

mondod.

 

- ahhoz képest rengeteget fecsegtél róla és most csodálkozol hogy kevesen hisznek neked

 

- ha kevesebbet hencegtél volna, hitelesebb lehetnél és nem csesztetne senki

 

Miért ez a hatalmas küldetéstudat, miért érzed feladatodnak megváltani ezt a közösséget és felnyitni a szemét, kiemelni a „maradiság posványából” ?

 

Hagy a csudába és szárnyalj ... run Forest, run

Előzmény: Törölt nick (4407)
kekov Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4408

Kedves Cadtamas,

 

ez a golyós dolog csak egy volt a számlálhatatlan okosságnak ami itt elhangzott ill. felmerült az unortodox felhasználandó anyagok közül.

(és valóban önkényesen ragadtam ki, csakhát azt akartam ezzel illusztrálni, hogy ami egyszerűen megoldható, azt teljesen felesleges bonyolítani és drágítani))

 

ezt mondod:

 

„ leszigetelni kerámiapaplannal a tömegkályha tömegének jelentős részét kitevő kályhamagot nem igazán tartom jó ötletnek”

 

Egyetértek veled, ilyet nem is mondtam, én sem gondolom hogy hogy a kályhamagot le kellene szigetelni a tömegkályhában.

 

Én úgy gondolom hogy kerámiapaplan alkalmazása a dilatáció miatt szükséges a megfelelő helyeken, konkrétan a kályhamag-ajtók-köpeny találkozási pontokon.

Ez nem hogy nem jelentős, hanem inkább elenyésző felületi arány a teljes kályhához viszonyítva.

... nem kell abból olyan sok.

 

Nyílván jól alkalmazható az általad említett acélgyapjú is amennyiben gond nélkül beszerezhető az is.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Cadtamas (4406)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4406

Kedves kekov,

Mégis agyament kerámia/acél/öveg golyós dilatációsmegoldások kerültek szóba - csupa f@szság ...

Pusztán egy ötlet volt, sikerült is továbblépni.
De remélem megengedsz néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.

Habár nem építettem egyetlen tömegkályhát sem, de épületgépészként és ipari (acélgyári) fűtő és ötvőzőberendezések tervezőjeként talán van némi rálátásom a hőtanra meg a tüzelőberendezések működési elvére.

Nem volt célom túlbonyolítani az amúgy egyszerű konstrukciót, de leszigetelni kerámiapaplannal a tömegkályha tömegének jelentős részét kitevő kályhamagot nem igazán tartom jó ötletnek (a légrés sem ideális, hisz' akadályozza a hőátadást).
Valaki felvetette, hogy a szigetelésel gyakorlatilag jót teszünk, hisz' megnő a kályhamag hőmérséklete, miáltal még magasabb lesz a kilépő füstgáz hőmérséklete.
Ha ez lenne a cél, akkor célszerűbb lenne minél kisebb kályhamagot építeni és azt aztán ellátni valami brutál szigeteléssel, hogy még rátegyünk egy lapáttal.
De ez tömegkályha és nem rakétakályha.
Próbáltam egy egyszerű problémára a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást megtalálni.
Úgy gondolom az acélgyapjú minden szempontból megfelel az elvárásoknak és ha mégsem mindenképp jobb megoldás, mint a kerámiagyapjú.

Köszönöm, csak ennyi lett volna.

Előzmény: kekov (4405)
kekov Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4405

Néha, amikor ez a közösség hangadó része megfeledkezik az öndícséretről, a saját maga  zsenialitásának elfogadtatásáról másokkal, hanem hasznos 

gyakorlati dolgokról esik szó, akkor mindig azt hiszem, hogy na most végre elindultunk abba az irányba, ami miatt érdemes követni a fórum témáit.

 

Nem tart sokáig mert valaki rögtön beleszarik a ventillátorba. Értelmetlen felesleges dolgokról folyik polémia, wikis meghatározások, gép által 

„fordított” guglis linkek csapkodnak jobbra-balra, nem győzöd kapkodni a fejed.

 

Hogy klasszikust idézzek: a „tömegkályha nem űrsikló” - nos valóban nem - de egy jól működő, az elvárásokat teljesítő napi használati eszközünktől

mint egy kurva kályha,  nincs is ilyen elvárás.
Mégis agyament kerámia/acél/öveg golyós dilatációsmegoldások kerültek szóba - csupa f@szság ...

 

Leegyszerűsítve: elvárás szerintem itt csupán annyi, hogy kevés tüzifa elégetésével mondjuk 24 órás ciklusonként, gondoskodjon egy ilyen-olyan méretű

és szigetelésű ház folyamatos fűtéséről.
(ahogy azt az általam szeretett és tisztelt vackor topikindítójában mondta volt)

 

Mi a kevés és mi a sok ebben az esetben, azt meg lehet beszélni, vitatkozni is lehet rajta, de őszintén: nem mindegy hogy 10-12-15 kiló az a fa?
Kit érdekel hogy néhány 20Ft/kg értékű tűzifával több vagy kevesebb szükséges a meleghez?

 

Én NEM magam építettem a kályhámat, (kedvem lett volna, aztán másképpen alakultak a dolgok) de meggyőződésem, hogy szándék, elhatározás és kitartás

megléte esetén ha valaki belefog, akkor használható fűtőeszközt kreálhat. Lehet hogy négyszer lebontja és újrakezdi, de eléri a célját.

 

Itt már nem a tömegkályha a topik témája, hanem az, hogyan bonyolítsam az egyszerű, ám jól működő dolgokat, hogyan építsek (legalábbis fejben, mert

titkos és nem mutatom meg) csodakályhát lehetőleg a legmodernebb nasa technika fitogtatásával, és hogyan próbáljam megalázni a szakembereket, akik

ebben kételkednek.

 

Elemző:
feltételezve azt a tudást és intelligenciát, amit próbálsz magadról vetíteni itt mindnyájunknak - nos ha ez meglenne benned - akkor úgy gondolom nem

lennél olyan alpári és cinikusan rosszindulatú másokkal szemben, akik másképpen látják. „az igyál egy sört”, „házi feladat nektek”, „kérdés?”

„ellenvélemény?”

 

Ezek az öntelt kiszólások, a vitában nem részvevő emberek szurkálásai - nos ezek nem vetnek jó fény rád, főleg nem helyeznek feljebb azoknál, akiket

alázni szándékozol.

 

Szakmai elismerést csak úgy szerezhetnél, ha bemutatnád a munkádat, lássatok csudát. Persze mondhatod, hogy nem célod ezeknek a hülyéknek a

meggyőzése, de akkor miért ITT feszengsz ?

 

Nyiss egy új topikot „hogyan építek űberfasza kályhát a sok szar tömegkályhának nevezett fosrakás helyett” címmel.

Előzmény: sancibácsi (4403)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4404

Üdv!

Úgy látszik egyesek csak észt osztani, ötletelni járnak ide, (akik belevittek ebbe a málnásba), de amikor konkrét dologra kerülne szó: sehol sincsenek.

 

Egy lakás hőigény számításához a külső körítő falakat, padlót, födémet kellene megadni (m2-ben mennyi, és hogy miből készült, milyen hőszigetelése van).

Előzmény: kicsif (4396)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4403

Úgy látom Kekov a reakciókból, hogy érzékeny területre sikerült tapintani!

:-))

Előzmény: sancibácsi (4394)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4402

"Sancsibácsi.......és ha publikus akkor mi van, egy perc alatt lehet csinálni imailt......"

 

Igen, lehet csinálni. Ha nem is egy perc, hanem 3 :-))

Azért mégis visszatartó ereje lenne, azt hiszem. Saját névvel, é e-mail-el nem töltenék meg a fórumot mindenféle hülyeséggel, értelmetlen ötleteéssel, ami teljesen kivitelezhetetlen a gyakorlatban.

 

De gondolj bele ősziuntén: azért annak csak van visszatartó ereje, ha válallni kell a felelősséget a leírtakért!

 

"meg aztán mondjuk őszintén kell egy kis épitöipari jártasság, vagy jo barkács készség...."

 

Az építőipari jártasság lehet előny, de gondolj bele: mit használ, egy hidegburkolónak, ha saját házának villanyszerelését, GÁZ SZERELÉSÉT akarja internetről elkapott fotók/pillanatképek alapján megcsinálni??? Annyit használ, hogy tudja mi a függőleges, meg vízszintes :-)

A barkácskészség jól jöhet egy kerti szalonna sütőhöz, de bent az otthonában egy felelősségteljes családapa nem kisérletezik a családdal :-(

 

Abban igazad van, hogy a semmibe, ismeterlenbe nem szabad egyből belevágni. Ha már valaki magának akar kályhát építeni (ami tilos), és ráadásul olyat, amit még nem is látott csak néhány részletét fotóról: annak inkább egy bemutató építésre kellene elmenni, nem névtelenül fórumozni. Mert mit is tanulhat meg itt, ilyen körülmények között???

kiprobalom Creative Commons License 2013.01.08 0 0 4401

Ez a kérdés soha nem fog eldőlni. Nincs két egyforma ház, időbeosztás, ízlés. Van aki szereti a tűz látványát, van aki a cserépkályha melegségére vágyik, van aki a gázkonvektorra esküszik. (Mondjuk az utóbbi elég ritka, inkább kényszer.) Egy család időbeosztása pedig drasztikusan változhat, nálam tavaly jó volt a kandalló, az idén már fáznánk a téglakályha nélkül. Végig kell olvasni mások tapasztalatait, végiggondolni mit szeretnénk, az működik e nálunk, és aztán azt szakszerűen megcsinálni (tatni). Minden fűtési módnak van létjogosultsága, ízlés, pénz kérdése az egész.

Előzmény: matulek (4398)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4399

Sancsibácsi.......és ha publikus akkor mi van, egy perc alatt lehet csinálni imailt....../esetleg IP cim/,de szerintem mindennek a pozitiv oldalát kell nézni s nem muszály semmibe egyből belevágni, előbb össze kell gyüjteni infokat, meg hát pénzt, mert ugye nem husz forint /van akinek e nem gond/ meg aztán mondjuk őszintén kell egy kis épitöipari jártasság, vagy jo barkács készség....nem? szerintem de.

Előzmény: sancibácsi (4393)
matulek Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4398

Ha valaki nyer a lottón, akkor építsen  két egyforma házat, szereljen bele kandallót illetve tömegkályhát, és mérjen mindent. Addig nem fogjuk megtudni melyik a jobb.(persze a ház hőtároló képessége is előnyt ill. hátrányt jelent a különböző fűtési módoknál) Ahogy látom a fórumokon mindíg visszatérő vitákat, erre többen kíváncsiak lennének.  Én és az ismerőseim is változtattunk a fűtőberendezéseken, de akkor a ház is lett hőszigeteve, átalakítva, stb. Aki viszont csak a kályháit variálta, annak lehetnek hasznos tapasztalatai. Valamint döntő lehet a család napi időbeosztása  is.

Előzmény: gmkiev (4371)
kicsif Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4396

Kivánok.Azt a műkődési elvet ,megoldást neveztem én tervrajznak-gondolom nem baj,elnézést.Akkor pontosan mégegyszer milyen adatokat adjak meg a fűtendő szobák mellett?Mint alul irtam 1szobát azután 1szobát stb.Legyen 1oon;négyzetméter.,nem szigetelt a ház.ablakok termo.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4369)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4395

Sancibácsi!

Az "Anoním" tyúktolvaj a legrosszabb a világon. Ha mondok valamit, adjam hozzá a nevemet! Ha nem mondok semmit, akkor is tudja a nagyérdemű, hogy nem mondottam, csak kérdeztem, vagy gondoltam.

De rettegjenek az olvasók a dokumentálás nélküli megnyilatkozásoktól. "mértem, építettem, stb".

Előzmény: sancibácsi (4393)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4394

Kedves Kekov!

 

Az ilyen trollokra 'tenni' kell, nem válaszolni!

:-))

Előzmény: kekov (4390)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4393

" Üdv! Igazad van! Csak akkor kellene egy olyan oldal ahol csak szakmai infokhoz lehet jutni, ez is jo, mert lehet linkeni bármit csak olyannak kellene aki érti is amit ajáln, ebbe lehetne rajzok, videok stb. van hasonlok itt a forumon is."

 

Az első lépés/követelmény egy ilyen fórum felé, hogy ilyen ne lehessen:

 Email: nem publikus

 

Így mindenki azt ír, amit akar felelősség nélkül.

Előzmény: nedüpal (4375)
ptoni Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4391

Az észrevétel jogos. Nálam napi 10-12kg elégaz 55 nm-re.

Igaz hogy "12cm-es téglafal szigetelés"  a külső burkolat.

Mellesleg a kemencének minimum 30 cm-es hőtároló falat építettem az úgy jó.

Előzmény: kekov (4390)
kekov Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4390

„becslésem szerint 80-100 kg fa simán elmegy naponta ”

 

ennyi fa nekem egy hétre elég :)

Előzmény: Törölt nick (4387)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4389

Te most másról beszélsz mint amiről szó volt!

Előzmény: kiprobalom (4372)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4388

Nem tudlak megcáfolni, de a családi béke érdekében inkább elhiszem amit a hugom állít. :)

Előzmény: Törölt nick (4387)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4386

elemzo999 említette, hogy az ár nem mérvadó.

Egyszer szívesen szétszednék egy ilyet, hogy meglessem miként sikerül a lassított égés ellenére másodlagos égetést elérni...
De ez OFF téma. Elnézést mindenkitől a mellékvágányért.

Előzmény: kiprobalom (4383)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4385

Másrész meg Budapesten van bemutatótermük, ahol élőben lehet látni, hogy mit tud.

Előzmény: Cadtamas (4384)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4384

Csak másodkézből származó információim vannak, de nekem pont az ellenkezőjét mondták.
Magam is kételkedtem benne, de a kishugom nem hazudna olyat nekem, hogy 120 m2-ert fűtöttek vele keményfa brikettel havi 20.000.-Ft-ból.
Náluk karácsonyoztunk egyszer és tényleg nem raktak sokszor a tűzre. (Sajnos akkoriban még nem érdekelt ez a technológia annyira, hogy komolyabban szemügyre vegyem, a házat meg 3 éve eladták így már késő...)

Azért jutott ez az eszembe, mert a tömegkályha és ez volt, ami között örlődtem sokáig.
De a tömegkályha egyrészt olcsóbb, másrészt jobban megfelel az én(mi) igényeimnek.

Előzmény: Törölt nick (4382)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4383

Biztos jók, csak drágák. Hiába a skandináv jóléti államok szinvonala már kezd begyűrűzni. (Árban)

Amúgy meg ezt inkább a kandallósba kellene, ott kapkodnának utána.

Előzmény: Cadtamas (4380)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4381

Nem csak a kályhájuk, hanem a kandallóbetétjeik is. A CB jelölésűek.

Előzmény: Cadtamas (4380)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4380

A kályha amit belinkeltem nagyjából azt tudja amire szükség van.

Lefojtja az égést, ugyanakkor a másodlagos égetés biztosítja, hogy ne kátrányos dzsuva jöjjön ki a kéményen.
A 8 óra égésidő is nagyjából emgfelel a valóságnak. Hugoméknak ilyen volt a családi házukban.

Előzmény: Törölt nick (4379)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4378

Az elvi feladatodra az lenne, a javaslatom, hogy építsd fel a kérót olyan éghajlatra, ahol nem kell fűteni. Mégis, hogy gondolod, kandalló, cserépkályha, tömegkályha ne legyen, de a gázszámla is csökkenjen. Vagy majd olvashatunk a témában pár oldal elemzést, attól melegünk lesz?

Előzmény: Törölt nick (4374)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4377

"Elérték, pl. hogy a 100 éveken keresztül épített, és jól működő falazott kéményeket betiltsák. Nem lehet építeni új épületekbe,"

 

A mai energiatakarékossági elvárások mellett az energiapazarló (fűtési rendszer hatásfok rontó) hőszigeteletlen új kémények építését talán nem kellene engedélyezni, mivel a hőszigeteletlen kémény a kálhya építőket/gyártókat a szükségesnél jóval magasabb kilépő füstgázhőmérsékletre (= gyengébb hatásfokú kályhák készítésére)  kényszeríti.

 

Plusz ott van a hatalmas hőtároló tömeg: a felfűtési időszak elején a savas kicsapódás időszaka (amíg a belső felület fel nem melegsziki 60 fok fölé) hossza sem mindegy a kémény tartósságát illetően.

Előzmény: sancibácsi (4348)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4376

http://www.jotul.hu/
Rakjon be ezekből egy klasszikus kályhát.
Nem olcsó, decserébe kap valamit.

Előzmény: Törölt nick (4374)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4375

Üdv! Igazad van! Csak akkor kellene egy olyan oldal ahol csak szakmai infokhoz lehet jutni, ez is jo, mert lehet linkeni bármit csak olyannak kellene aki érti is amit ajáln, ebbe lehetne rajzok, videok stb. van hasonlok itt a forumon is. Az, hogy kire halgat a kedves érdeklődő magának kell eldöntenie a /netten lévő forumok csak már ilyenek/ én egy kóti féle téglakályhát építettem /még csak nem is töm. kályha/ mégis nagyon meg vagyok vele elégedve, egy GEV láda fától még tul meleg is van, két szobát füt ...bár légfütést tervezek konyhába.  Mikor neki keztem kb 2ho még nem volt nettünk, egy barátomtól kértem rajzokat, kis videot,  ez most nagyon jo aki most kezdi, mert kérdezhet, egy ilyen forum aranyat ér /igaz tudni kell kire halgatunk/ sok sikert a forumnak! üdv. Pál.

Előzmény: ab69 (4326)
maguborka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4373
Koszonom a reszletes valaszt.
Előzmény: Törölt nick (4370)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4372

Szerintem ez így hangzana helyesen: --Bár viszonylag kevés épített kályha létezik, a jó hírük miatt ez a kevés szám is csípi a kandallógyártók szemét.

Persze rossz hírű, rosszul megépített is létezik, de szerintem %-os arányban kevesebb, mint rosszul megválasztott, rosszul beépített kandalló miatt putriszagú nappali. A tömegével eladott fazabálló bádogdobozokkal persze majd mindenki jól jár. A gyártó, a kereskedő, a tüzépes. A használónak egy kicsit sokba van, de neki meg ott a filing.

Félreértés ne essék, le a kalappal a szép, gazdaságos, jól megválasztott kandalló előtt, ami lehet vízteres is, ellentétben az épített kályhával.

Érdekes lenne, ha egy barkács áruház egy raklapon elkezdene árulni komplett pl 7x5x3-as cserépkályhát, samottal, béléssel, ajtóval, agyaggal, a környékbeli kályhások elérhetőségével. Szerintem fogyna rendesen, bár biztos, lenne gond is a „takarékos” házi felépítés miatt.

Előzmény: gmkiev (4371)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4371

1, a gyártók nem örültek(nek) a kémény túlszabályozásnak, de a szabályozásnak igen.

2, Az épített kályhák nem csípik a szemüket, mert a darabszámuk elenyésző, a hírük (tisztelet a kivételnek) a gyártók malmára hajtja a vizet.

3, minden gyártó tart oktatásokat, a viszonteladói, szerelői részére, a szakmunkás képzés, nem gyártói feladat. Így a helyzete siralmas ez igaz.

4, mivel (valószínűleg) sem gyárat sem labort nem láttál testközelből, így a vizsgálati eredmények, kifogásolása egyszerű mendmonda kategória.

5, a hatásfokot nem a tűztér vastagsága (bádogdoboz/samott) határozza meg.

 

6, "De legeloszor is abban kene megegyeznunk mi alapjan hatarozzuk meg a hatasfokot, mert ha ugy ahogy kandalloknal, az nagyjabol vicckategoria, bar az ugye roppant hivatalos...."!

 

Nm a gyártó határozza meg, erre vannak jó szakemberekkel bíró hivatalos laborok.

Pl.: Gödöllőn és európában sok helyen, mert a vizsgálatot nagyon sok helen végezhetik.

"Sumi", kizárva, mivel a gyártók egymás berendezéseit is aránylag kellő alapossággal szemmelkövetik.

 

Végül:

Kellő létszám esetén, min 10, max 20 fő, megszervezek az uraknak egy látogatást az EDILKAMIN sárvári gyárába!

Ott testközelből megláthatja akit érdekel, hogyan, milyen eszközökkel, minőség biztosítással folyik a gyártás.

Akit érdekel, az az email címemen, jelentkezhet.

Előzmény: ab69 (4352)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.07 0 0 4369

"Mégegyszer- a tervrajzod alapján"

 

Nem tudom, hogy milyen tervrajzra gondolsz,

én soha semmiféle kályha tervrajzot nem készítettem még életemben (és ilyen irányú szaktudás híján nem is tervezek ilesmit). Amiket én ide felraktam, azok csak különböző működési elveket, megoldásokat ábrázolnak, nagyon messze vannak egy kályha tervrajztól. Vannak itt valódi szakemberek is, na ők talán tudnának tervrajzot készíteni neked, akár az én mórickarajzaim alapján is.

 

"1 szobát 4Mx5Mx2.2oM

 1 szobát 5Mx5Mx2.2oM

1 előtér   4Mx2MX2.2oM   szeretnék fűteni.

Lehetséges volna -e vagy sem"

 

Igen, lehetséges megmondani, hogy a fenti szobák kifűtéséhez kb mekkora hőcserélő kellene, de még mindig nem adtad meg a szükséges adatokat (a szobák számát és a négyzetmétert nem is kérdeztem).

 

Az általad megadott három szoba együttes hőigénye az év legidegebb óráján lehet kb 530 vatt (ha passzívházad van) de lehet akár 10 kilowatt felett is (pl hőszigeteletlen tömörtégla ház). Mint látod, az általad eddig megadott adatokból csak két ezer százalékos pontossággal lehetne dolgozni, amely pontossággal nem hiném, hogy meg lennél elégedve :)

Nem is beszélve a többi hiányzó adatról, amelyek még akkor is hiányoznak, ha négyzetméter helyett halál pontosan meg tudtad volna adni a szobáid hőigényét.

Előzmény: kicsif (4338)
2.5 tds Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4367

22x 22 cm -es éktéglák.köszönöm válaszát!lépésről-lépésre fotózom,ha kész teszek fel képeket az eredményekről !!

 

Előzmény: Égető1 (4363)
2.5 tds Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4366

2 évente pedig fel lehet generálozni a belső égőteret /öntvény -samott/ kályhánként 22 ezer a z alkatrész és én pakolom össze...  szóval elgurult a gyógyszerem már!!

2.5 tds Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4365

igen ezek az ék alakúak azok.kályhaépítésen töröm az agyam,ezekből van kb 50 db.tehát ezeket szeretném felhasználni és így nem kell vennem tüzépen nagy pénzért xart...    jelenleg 2 db visegrádi kandallót etetek nem kis mennyiséggel telenként,és reggel azért nincs nagy meleg.

Előzmény: Égető1 (4363)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4364

Köszönöm szépen Tamás! Szerinetm is gravitácios lesz, bár könnyen rá tudnék segiteni ugyan olyan módszerrel mint a sörkolinál : a ventit meg lehet vezérelni egy kazán hőfok kacsolóval ami modjuk 45foknál  már csak a köv. szezonba

Előzmény: Cadtamas (4355)
Égető1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4363

 Nelked van olyan téglád?

 A cementégető kemencékbe un. éktéglákat építenek be.

De azok lényegesen nagyobb méretűek az általad említettnél.

 Ipari kemence egyébként legalább  50 féle van !!

 Kibírja bizony a magas hőmérsékletet , mármint az,  amelyik a zsugorító részbe van építve.

 Ott ezer fok felett van a hőmérsklet.

 Tömegkályhához sokkal egyszerűbb samott tégla is jó !!

Előzmény: 2.5 tds (4357)
Égető1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4362

 Csakhogy te erre kérdeztél rá :

 

 "Egyedül a gázkészülékre létezik bevizsgálás,"

 

 és amire gondolsz az egy installált rendszer vizsgálata.

 Az egy gáz ellátás ( gáztömörség),   egy levegő után pótlás  - (légbeejtők)  egy égéstermék elvezetés  (kéményseprők és egy villamossági érintésvédelem   (eph ) együttes vizgálata.

 Az egy rendszer vizsgálat  !

 Erről jut eszembe,  monja a rádió a kéményseprők lesznek illetékesek a gázkészülékek vizsgálatában is .

 

 Vajon értenek hozzá ??

 

 Az új gázkészülékekeket a gyártó vizsgálja sok szempont szerint. Hatásfok, tömörség, beszabályozás stb.

Erről papírt is ad.

 És mivel a gyártás és a végleges telepítés között sok minden történhet ( megfúrja a Búvár Kund, ledobják stb ). a tömörségvizsgálatot a telepítő megismétli, sőt egy finom szabályozást is illik elvégeznie.

Előzmény: kiprobalom (4354)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4361

Most több okosságot találok, hogy nincs elemzőnk:)

kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4360

O.K

Előzmény: ab69 (4358)
maguborka Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4359
Koszonom a valaszt, de a kerdesem az volt, hogy mire, nem az, hogy hogyan es nem is az, hogy mit. Ha nem teglara, akkor mire? Vagy ez titok? Koszi Andras
Előzmény: Törölt nick (4302)
ab69 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4358

Lehet, hogy neked nem gond az uzemido, de minel hosszab ideig van nyitva a kemeny annal nagyobb lesz a hoveszteseged. Masreszt sokszor elmondtuk, ha tuzterbe rak valaki ilyen-olyan vizes izet, azzal csokkenti a homersekletet, ezaltal a hatasfokot, tokeletlen mocskos eges lesz az eredmenye. Ez pedig mar nem tomegkalyha, hanaem kazan, vagy szobakazan, az meg egy masik topic,  a vizes kandallos szaktarsak pedig nagy mesterei, hogy az el nem egett trutyi ne a kemenyben, hanem lehetoleg a szomszed orra allatt csapodjon ki. Ilyen iranyu megoldasoknal inkabb ok az embereid.

 

Tomegkalyhanal is leteznek vizes megoldasok, csak nem a tuzterben. Az egyik megoldas, ha tuzteren kivul van a hocserelo, miutan az eges mar lezajlott, igy cirka 30% vizoldali teljesitmenyt lehet kiszedni, ha ez eleg, szerencsed van ha nem, akkor az extra vizoldali teljesitmenyert cserebe boszen futheted az eget. 

 

Vagy van a Szalai Peter altal kifejlesztett tomegkazan, ahol viz ugyan nincs a kalyhaban, de kozel 90%-os vizoldali teljesitmenyt is el lehet erni, ez viszont mar nem barkacs kategoria, igazabol a tomegkalyha sem.

Előzmény: kicsif (4350)
2.5 tds Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4357

Szép estét a kályhás mestereknek!Szeretném megkérdezni talákozott már valaki ipari /cementégető/ kemence samott téglával?20x20-as kockák átlóban kettévágva.kb kisméretű tégla 1.8 x -a lehet.bírhatja a hőt rendesen vagy teszteljek 1 db-ot tűzfészekben több alkalommal?

kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4356

Köszönöm szépen az útbaigazitást.

Előzmény: sancibácsi (4353)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4355

Mivel van egy nagyszerű kályhád, ami függetlenül működik az áramellátástól én a gravitációs rendszert javasolnám.
Sajnos a légtachnikát csak mesziről ugatom, ezért konkrét tanácsot nem tudok adni azon kívül, hogy alulról szívunk be és felül fújunk ki. :)

Gratulálok a sörkollektorhoz. Én is egy ilyet tervezek a garázsomhoz. :)

Előzmény: nedüpal (4345)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4354

Már rég volt, de terv, műbizonylat, ellenőr, hatóság, kéményseprő stb. Mind pénzért. Azóta gondolom nem egyszerűsödött(12 év). Sancibácsi elmondta az okokat.

 

Előzmény: Égető1 (4347)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4353

Kedves kicsif!

 

Én tudom, hogy a szegénység, szűkség idején jár az agya az embernek, hogy is lehetne megoldani a dolgokat.

De a józanságod, realitás érzésed ne veszítsd el!

Minek tennél kazán hőcserélőt a tömegkályhába???

Eleve hogyan? Rengeteg problémát kéne megoldanod, de ha ezt sikerülne is: minek??

Többször volt már szó itt a fórumon róla olvass vissza!

Ha beleteszed, pont a tömegkályha lényegét ütöd agyon vele.

Nem lesz normális tűztered, jó hatásfokú, tiszta, magas hőmérsékletű égéssel.

A tömegkályha hőtárolását megszünteted, ha kiveszed vízzel a sok hőt belőle, és folyamatos üzemben megy (kazán lesz nem kályha), a napi 1 begyújtás helyett pakolgathatod majd.

Olyanok adják a tanácsokat, akik kandallót, más dolgokat építettek, de tömegkályhát egyet sem. Mi jöhet ki ebből?

Ne veszítsd el a realitás érzéked. Belekókányolsz (mert ez nem más) egy kazán hőcserélőt a kályhába.

A tömegkályha nem tömegkályha többé, és a családodat, és a családi házad teszed kockára!

Szerintem inkább vegyél egy vízteres kandallót. Nem drágább, mint ha normális anyagokat vennél egy tömegkályhához (minden ami kell), és ha lesz pénzed körbe burkolod.

Minden jót!

Előzmény: kicsif (4338)
ab69 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4352

Mar igy is egy betegesen agyonszabalyozott vilagban elunk, es nehogy barki azt higyje, hogy ezen szabalyok nagy resze ertunk van. Klasszikus pelda, az eloregyartott kemenyek kvazi kotelezove tetele, evszazadokig tokeletesen mukodtek es megfeleltek az egyszeru teglakemenyek is a szilardtuzelesu kalyhakhoz. A gyartok es forgalmazok egyszeruen igy iktattak ki a konkurrenciat.

 

Ugy latszik a kandallogyartoknak es forgalmazoknak kezdi csipni a szemet az epitett kalyhak altal okozott profitveszteseg.

 

Ha valoban a biztonsag miatt menne a nagy aggodas, akkor talan az oktatast kene rendbetenni, illetve azt ellenorizni, hogy valoban vegzettseggel ill. Megfelelo szaktudassal epulnek-e a kalyhak. De nyilvan nem errol van szo, hanem epp az ellenkezoje folyik, szakmunkaskepzes oktatas lezullesztese, kiolni az emberekbol a kreativitast es minel inkabb hulyeve, onallotlanna es fuggove tenni az embereket a nagyvallalatoktol.

 

Nyilvanvalo, hogy egy egyedileg epitett kalyhanal nem lehet minden egyes alkalommal felvonultatni a meresekhez a nagysagos szakertobizottsagot, ellenben eleg egyszer odarakni a futoszalag vegehez, es apolni a ”gyumolcsozo” kapcsolatokat.

 

Gondolom nem arulok el titikot azzal, hogy az kandallokra rairt nevleges hatasfokoknak nem sok kozuk van a valosaghoz. Ugyanakkor ez csak a tuzterre vonatkozhat illetve beepitesnel , hasznalatnal kismillio tenyezo van ami boritja a kepletet. Viszont szerkezetebol adodoan kozeleben sincs ezeknek a badogdobozoknak a hatasfoka ahhoz kepest amit egy vastag samottuzterrel epitett tomeg, vagy akar cserepkalyha is tud.

 

Meresek nem igaz hogy nincsenek, de ezek tobbnyire ertelemszeruen egyedi meresek, egyedi futoeszkozokrol. Kivetelt kepeznek a nemet nyelvteruletek ahol a jaratos kalyhakra, igen komoly mar-mar foloslegesen tulbonyolitott meretezesi szabalyzatok vannak. Nem tudom ott mennyire tartjak be ezeket, de nalunk a kutyat nem erdekli. Egy ket oklszabalyra azert erdemes lenne odafigyelni persze. De ez megint a kepzes kerdese lenne, amikor vizsgabizottsagokban nem egyszer ott ulnek nagy cegek kepviseloi illetve azok fele elkotelezett egyenek. Talan lesz akinel lassan kezd osszeallni a kep...

 

Ja egyebkent feltoltottek ket gyonyoruszep rajzot, tudtal vele mit kezdeni? Es igen, azt altalad ahitott meretezett rajzot, megis mihez kene meretezni? Tovabba erne valamit a keszulo negy ellenorzesek szempontjabol, ha ide barki barmilyen meretezett rajzot ide feltoltene? Ha meresi eredmenyeket keresel, Larsnal van egy egesz vizsgalati jegyzokonyv, igaz danul, meg aztan ott van a tobbszor idecitalt LopezLabs is. De legeloszor is abban kene megegyeznunk mi alapjan hatarozzuk meg a hatasfokot, mert ha ugy ahogy kandalloknal, az nagyjabol vicckategoria, bar az ugye roppant hivatalos....

 

Előzmény: gmkiev (4340)
kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4351

Ez egy régi ház ezzel a belmagasággal.Olyan kályhát vagy amit szeretnék ami meg is tartsa a meleget a bolti kazánokhoz képest.A hőcserélővel kapcs. nem tudok konkrétan szinte semmit.Kösz.

Előzmény: Zöldövezeti (4343)
kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4350

Szia .Nekem nem gond az üzemidő.A lényeg hogy meleg legyen.Kösz.

Előzmény: Cadtamas (4341)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4349

Jaj bocsi a az oldalal kapcsolatba mert fizetős; erre az évre 2000Ft

Előzmény: nedüpal (4345)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4348

"Igen kellene. Mert ugye építhetünk autót magunk is, de ha nincs műszaki vizsgája akkor az nem jármű.

Bármilyen hihetetlen is, de ha a sajtóban megfigyelitek, egyre többször vetődik fel a szilárd fűtőeszközök által okozott (legalább is nekik tulajdonított) balesetek, légszennyezés.

Ez csak "felkonf"!"

 

Egy autót ne hasonlítsunk össze egy kályhával.

Ez amiről Te beszélsz, az a multik egyre nagyobb térhódítása, és hányinger az egész.

Elérték, pl. hogy a 100 éveken keresztül épített, és jól működő falazott kéményeket betiltsák. Nem lehet építeni új épületekbe, hanem csak 'műszaki vizsgával rendelkező autót' tehát Sch.., Le... stb-t, ami ugyan minősített, de szarabb, ha a bekötésnél szétcsattan a kerámia idom, mert ráadásul javíthatatlan. (Az anyaggal munkadíjjal 100 pár ezer forintos tégla kémény helyett most 300+pár ezerért kell megvenni a kész kéményt, és pár 10 ezerért felépíttetni a melóssal.)

Említhetnénk a betiltott vályogtéglát, aminek nem száz, hanem talán több ezer éves múltja van, és megfelelő módon, környetetbe beépítve teljesen jó. De betiltották, és megvették sorba a téglagyárainkat, hogy bezárhassák őket.

És folytathatnánk a sort.....

 

Ezt kéne kályhás szintre is levinni????

Kályhásokat (kályhacsempe gyárakat) munkanélkülivé tenni, hogy gyárilag elkészített sza..-kat, vagy nem sz..-kat szabadjon cak beépíteni. Ezt ugyanis a multi gyártja, a nagy profit az övé, a melóstól a munkadíj felét is sokalják, még abból is lealkudnának,.....

És vajon jobbak???

Dehogy. Csak a multinak van több millája a vizsgálatot elvégeztetni, vagy a vizsgálatot végzőt megkenni....

A helyszínen elemekből épített kályhák (csempekályha, tömegkályha) jól megépítve lehet ugyanilyen jó, vagy akár jobb is. Folyamatos fejlesztés alatt állnak; és újabb, és újabb építési technológiák, és módszerek vannak.

Vannak tömegkályha építők, akik a legszigorúbb EU-s környezetvédelmi módszereknek megfelelve állami kitüntetésben részesültek.

De ők sem minden egyes kályhát vizsgáltatnak be, mert a gatyájuk is rá menne. Jól néznénk ki, ha a cserépkályhás 1 millióért bevizsgáltat egy 4*2,5*7-es kályhát 1,5 millióért, utánna ha 4*3*7-est, vagy 4*2,5*6-ost akarnak vele csináltatni, akkor fizessen újra ennyit??? Őrület lenne. Persze a multik dörzsölnék a kis kezüket :-(

 

Amúgy hozzám jöhetnek hamuért: küldheted őket

Égető1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4347

 Milyen bevizsgálásra gondolsz ??

Mármint a gázkészüléknél ??

Előzmény: kiprobalom (4342)
Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4346

"Vannak már országok, ahol egyszerűen mintát köteles adni a tulajdonos, a váratlanul megjelenő ellenőrnek pl.: a hamuból. Ezt megvizsgálva kaphat büntit, nem megfelelő tüzelő anyag használatért."

 

 

 országnév ???

 

 Nos az ilyen szigorúságpártiságról :

 pár napja hallom egy az Egyesült Államokba települt kutyakiképzőtől az ottani élményeit. Rádión .

 Elhízott, kasztrált kutyusok. A gazdi nagy becsben tartja  őket. Bemutatáskor sajátmagán kivül bemutatja a kutyát is,  ő a Bodri.

 És természetesen mindig csak prórázon vezetik  a közterületen.  Ha valahol találnak kutyaszart,   elviszik a mintát és DNS -sel kinyomozzák a gazdit , jön a min. 200 dolcsis bünti.

 Így van. Így láttam én is. Csak pórázon a kutyák. Viszont volt szerencsém Wasingtonban rengeteg mókust meg patkányt látni. És nem is akárhol. Az FBI székháztól jó száz méterre. Nem hittem a szememnek, de  a partner megerősített,  ni csak azok meg patkányok !!

 Szóval ilyen a nagy szigorúság.

Előzmény: gmkiev (4340)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4345

Erre én is gondoltam, már hogy légfütéssel oldjam meg a tulso szobát esetleg még a konyhát is, mert ugyanis most is nálunk /ahonan tüzelünk/ tul meleg van. Még nem tudom, hogy gravitácios legyen, vagy ventilátoros? Hogy gondolod? A vizel majd lesz valami, errősen gondolkozom a napkollektoros vízmelegitőn, levegős már van /sörkollektor/ lásd: sorkollektor.hu Köszönöm segitségedet! Pál.

Előzmény: Cadtamas (4328)
Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4344

 Olaszliszkán kezdik ezt a jó gyakorlatot ??

 

 Vagy Tiszabőn ??

 

 

 

Előzmény: gmkiev (4340)
Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4343

 Hali ! 
 Ez milyen épület lenne ? A belmagasság 2,2 m ?

 Nem akarlak cikizni, de nem járatos méret (min. 2,7 az elfogadott ).  A néhai nagy szu. -ban voltak a hruscsovkák, a maguk 2,4 -es belmagasságával.

Az más, hogy nekem is van ilyen lakásom 2,2 belmagassággal. Kiadom - panasz még nem volt rá.

 A radiátorok legyenek :

 

 1000 x 600  22 K, mind a két szobára az előtérre pedig  egy 400 x 600 22 k. biztos kifűti, ugyanis a radiátorok fűtenek,  az adja le a hőt.

 Hogy honnan viszed be ?

 Sokféleképpen,  pl. gázkazánnal,  vagy egy mika kazánnal  vagy az általad favorizált tömegkályhából. Nos abba építesz egy megfelelő hőcserélőt .

 A megfelelő mértet megmondta más valaki ?

  Szvsz jobb ha vásárolt egy kazánt,   amiben minden elég, úgy nevezik szilárd tüzelésű, mások meg vegyes kazánnak. Azt mát régen kitalálták !!

Akarom mondani kifejlesztették !!

Előzmény: kicsif (4338)
kiprobalom Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4342

Egyedül a gázkészülékre létezik bevizsgálás, bár kazáncserénél azt is ki lehet kerülni. A szuper, minősített kandallót is megvehetik, bekötik a kéménybe és tűz! Több károsanyagot bocsájtanak ki a szakszerűtlenül megválasztott és szakszerűtlenül bekötött kandallók, mint a tégla(cserép)kályhák. (Bár még mindig jobbak mint a lefolytott kazánok.) Igazad van, hiányzik a bevizsgállás, de legkevésbé a tömegkályháknál. Az elégedettség egy dolog, nem könnyen ismerik be az emberek, hogy kiadott félmillát, de nem ezt várta. Főleg mikor a szomszéd 30 éves Totyájánál azért jobb lett az eredmény.

Előzmény: gmkiev (4340)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4341

Épületgépész ökölszabály hőszükséglet számításra:

Jól szigetelt épület esetén: 25W/légköbméter.
Nem szigetelt, átlagos állapotú ház esetén 40-50W/légköbméter.
Én szerettem kicsit túlméretezni a radiátorokat, mert azért még senki nem panaszkodott, hogy túl meleg van a lakásban.
Tehát a lakásod szigeteltségétől függően 6-3,5 kW hőszükségletet kell megoldanod radiátorokkal.

Mivel annyira optimista vagy, hogy napi 2x1.5 óra üzemidő alatt felmelegítik annyira a szobákat a radiátorok, hogy az utána nem hűl ki, gondolom jól hőszigetelt az épület minden szempontból.

Előzmény: kicsif (4338)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4340

Igen kellene. Mert ugye építhetünk autót magunk is, de ha nincs műszaki vizsgája akkor az nem jármű.

Bármilyen hihetetlen is, de ha a sajtóban megfigyelitek, egyre többször vetődik fel a szilárd fűtőeszközök által okozott (legalább is nekik tulajdonított) balesetek, légszennyezés.

Ez csak "felkonf"!

Előkészítése egy szigorú fűtőeszköz ellenőrzésnek.

Vannak már országok, ahol egyszerűen mintát köteles adni a tulajdonos, a váratlanul megjelenő ellenőrnek pl.: a hamuból. Ezt megvizsgálva kaphat büntit, nem megfelelő tüzelő anyag használatért.

Tehát, kellene azért tudni, eltávozó égésztermék összetételt, hatásfokot, és méretezett rajzot látni.

Ezeket ugye meg lehet mérni egy mobil berendezésen, bármikor, de egy ilyen "intim" berendezésen nem.

Egyszóval nem elég a tulaj megelégedetsége, bár az egyik legfontosabb szempont.

Előzmény: ptoni (4339)
ptoni Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4339

De miért is kellene bevizgálási eredmény:

ha egy tisztességes netes és szakemberes kommunikáció eredményeként, a megépűlt kályha mindenféle elektronika nélkül, kellő meleget produkál. Megszűnt a folyamatos farakás a kazánra, helyette napi egyszeri begyujtás és késsz. Az elötte 2 x 5 erdei méter fa eltüzelése a felére csökkent. Az előző gázdíjjból 75 ezret vissza fizettek. A radiátoroshoz képest teljesen más, kellemesebb hőérzetről nem is beszélve. Kell ennél több.

Előzmény: gmkiev (4337)
kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4338

O.K Tul van tárgyalva,meg van értve.Mégegyszer- a tervrajzod alapján-1 szobát 4Mx5Mx2.2oM

                                                                                                                 1 szobát 5Mx5Mx2.2oM

                                                                                                                 1 előtér   4Mx2MX2.2oM   szeretnék fűteni.Lehetséges volna -e vagy sem?ÉS ha igen kb.milyen hőcserélővel?

Köszönöm...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4334)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4337

Elek!

Nincs számszerű válasz ezt te is tudod.

Sőt nincs olyan tömegkályha amit bármilyen bevizgálási eredménnyel dokumentációval megtámogattak volna, hogy ez a tuti. ( ha van miért nincs itt?)

Vízteres betét, meg természetesen nopláne hiányzik a bevizsgált berendezések sorából.

Marad továbbra is az "egy a gondolomhoz".

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4333)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4335

" Lássátok  feleim a 4 -es metrót !

 Mi pénz elment erre eddig és vajon mikor fog majd menni ??"

 

Ha az a pénz mind VALÓBAN a metróra ment volna, akkor már régóta bőrüléses, minibárral és házimozival ellátott aranyhintók járnának abban az alagútban.

Előzmény: matthiasii (4325)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4334

"Tehát konkrét ugy látom semmi.Elnézést."

 

Gipsz Jakab megkérezi tőled, hogy szerinted kb mennyibe kerül egy olyan autó, aminek 1600 köbcentis a motorja, akkor mit mondanál neki?

Ugye azt mondanád neki, hogy ez önmagában még kevés, ennyiből lehetetlen bármilyen durva árat is mondani, ilen kevés információ alapján az ár lehet ötven ezer meg húsz millió is, mondjon legalább típust meg életkort meg műszaki álapotot.

Ha ezek után Gipsz Jakab jól megsértődik és azt mondja neked, hogy mért nem mondasz konkrét árat, csak mellébeszélsz meg rétestészta,

akkor kettőtök közül melyik a ....?

 

Na kb ugyanígy van hőcserélőnél is: az, hogy "négy-öt radiátor", az nem a számításhoz elégséges információ, hanem lószar. És ha valaki azt álítja, hogy ennyiből ki tudja számolni, az hazudik.

Előzmény: kicsif (4321)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4333

"It a kérdező számszerű adatra kíváncsi. Erre mint tudjuk, nincs válasz"

 

Mint tudjuk, a kérdésre létezik számszerű válasz,

de mint tudjuk, te mindig megpróbálod lenullázni, bármit is írok,

ha másképpen nem megy, akkor pár zavaros mondattal, hátha beveszi valaki ;)

Előzmény: gmkiev (4320)
bárány b Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4331

Elég fura pont tőled olvasni ezt a mellébeszélést, és okoskodást, mikor pont te műveled ezt a legmagasabb szinten!

A bagoly, meg a veréb tipikus esete :))

 

Amúgy tőled se láttunk semmi ilyesmit.

Amit írsz, az mind rád igaz.

Előzmény: Törölt nick (4327)
ab69 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4330
1. tegyen kozze terveket

 

Mint tudjuk, ezek egyedi tervezesu eszkozok, megis mi alapjan kene meretezni ezeket a terveket? Egyebkent kis szorgalommal lehet talalni terveket szep szammal. Ez eddig kozzetett tervek utoelete nagyreszt kimerult az eszetlen masolgatasban, nem alakitotottak az adott hely felteteleihez, nem vettek figyelembe az olyan valtozasokat ami pl. falhoz epites, vagy sarokba beszoritas stb....csak hogy gyakori megtortent eseteket emlitsek es akkor meg nem is beszeltem a sok esetben gyalazatos kivitelezeskrol, buheralasokrol dilattacio kihagyasa meg meg ki tudja milyen elcsellozasokrol.

Szamos peldat talalsz ezen a forumon, ha visszaolvasol.

 

Ezert, vazlatnal tobbet szerintem nem szabad kozzetenni,az meg megvolt, a konkret tervekkel egy lelkes amator amugy sem tud mit kezdeni, masolgat eszetlenul amivel tobb kart okoz mint hasznot. Mert ahhoz mar nem veszik a faradsagot, hogy megszerezzek a megfelelo hatterinformaciot.

 

Aztan, megis kitol varjuk el, hogy kozzetegye a terveket? Az aki kemeny penzeket, idot (nem egy hetet) energiat forditott a tanulasra, estleg meg tobb ezer kilometert is utazott a tudas megszerzeseert, aztan most meg a szabad idejeben, vatikani valutaert, csak ugy mindenkinek kezdjen el terveket rajzolgatni? Egy reszletes terv elkeszitese, szinten nem kis munka, tapasztalatbol tudom. De gyanitom egy szemelyre szabott tervnek megint nem igazan akarodzana megfizetni az arat. Csernov mesternel ha jol emlekszem ez 500 dollar korul van.

 

Szoval valaki fektessen be, szenvedjen meg a tudas megszerzeseert, aztan utana meg erezze kotelessegenek a jotekonykodast azok fele akik a kisujjukat sem mozditottak erte, ill. feljonnek a forumra rajzot kerni, aztan az alapjan meg jol elb....ak, ahogy az elobb vazoltam. Ja es termeszetesen a rajz keszitoje lesz a hulye, meg a kalyha a sz...r, mindenki mas meg nagyon okos es ugyes.

 

Rajzokat igen gyakran lelkes amatorok tesznek kozze, mint peldaul itt is nemreg. Hasonlit ugyan valamire, csak epp ahhoz nincs sok koze, amire hasonlitani szeretne.


 2.minden funckionális részt elemezzen és indokoljon, mérésekkel bizonyítson

 

Ha mar itt tartunk, az emlitett rajzra pl. senki nem csapott ra, nagyszeruen lehetne elemezni a funkcionalis reszeket, ugy tunik megsem erdekelt senkit, anno volt ra probalkozas a forum eleteben, de eleg hamar elnyomta a barkacsolas zaja, meg konkretumokat akarunk, meg minek ez a sok folosleges elmeleti marhasag, fotot adjatok meg rajzot, a tobbi meg a francot sem erdekli.

Ez is megvolt, meg lett volna aztan idovel rajott akit erintett hogy minek koptassa feleslegesen a szajat.

Apropo meres, a jelek szerint ez is felesleges, pont te vagy ra az egyik nagyszeru pelda. Azok a meresek amik nem felelnek meg a te elkepzeleseidnek, azok termeszetesen mindjart hiteletelenek lesznek, mi viszont neked mindent higyjunk el.:D Ilyen figuraknak meg bizonygasson az akinek ket anyja van.

 

 3. építsen fel referencia helyeket, nyilvános helyen (vendéglő stb.)

 

Akad, meg kene keresni, fel kene venni a kapcsolatot a tulajjal az epitovel, csak keresni kell, ha kevesen is de voltak akik megtettek, a tobbseg viszont nem. Mert ugye ez is ido faradsag utazas stb.. es neki csak egy olcso kalyha kell amit jol osszebarkacsolat, vagy epp annyira okos hogy erre neki nincs szuksege, meg kulonben is tudja o hogy mi a tuti, nehogy mar masok mondjak meg. Amugy meg azt sem artani ilyen helyzetben kideriteni, hogy mi miert ugy epult azon a kalyhan es nala hogy lenne jo, tehat onmagaban ez sem eleg ehhez is tanulni kellene.

 

 

4. szervezen ismeretterjesztést

 

 

Ez a forum is annak indult...

De van olyan is aki szervez mast, nem kell sokat visszaolvasni, van komoly erdeklodes az itt forumozok reszerol?

 

Itt mar tobben az unasig hajtogattak, ha valaki sajat maganak akar kalyhat epiteni, legalabb egy ilyen kozos szeanszra menjen el. Igen mar azt is meg kell nezni, ki szervez effele ismeretterjeszteseket.

Amugy szinten nemreg be lett linkelve egy eloadas videoja is, nagyon sok olyan kerdesre benne van a valasz, amin most ujfent megy a tiprodas, biztos sokan megneztek...

 

De azert a lo masik oldalara se kell atesni, egy elodas vagy kalyhaepito szeansz utan senki nem lesz mester meg fejlesztoszakember, csak a tevhitek elkerulese erdekeben. Amikor azt hiszi az ember, hogy mar kezdi erteni a dolgokat akkor jon ra , hogy van meg boven tanulnivaloja...

 

Persze igeretesebben indult ez a forum, csakhat a tapasztalat, mindig van mit tanulni...

Ugy tunik az nem mukodik nalunk, hogy egy forum szakmai is legyen meg nyilvanos is. Ugy tunik kellene egy zartkoru szakmai forum, ahol normalis hangnemben a szakmai ismereteket tiszteletben tartva menne a diskurzus, bar lehet, hogy tul optimista vagyok. Meg lenne egy masik, a csodavaroknak, zsenialis barkacsoloknak, melegvizfeltalaloknak, bolcsek kovet keresoknek... ez az utobbi mar ugy tunik megvan:D

 

Előzmény: Törölt nick (4327)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4329

Ha mégis a tűztérbe akarsz hőcserélőt tenni vedd figyelembe, hogy a magas hőmérsékletű égés hatására az acélból 'kiéghet' a szén és hilyukadhat a hőcserélőd.
Ugye nem kell mondanom, hogy mi történne, ha a megrepedt hőcserélőből pár liter víz ömölne a több száz fokos égéstérbe?

http://www.youtube.com/watch?v=rGWmONHipVo

Mindenképp hőálló acélra, vagy öntöttvas hőcserélőre lesz szükség.

Előzmény: Cadtamas (4328)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4328

A te eseted azért egyszerűbb, mert van egy működő tömegkályhád.

A  hőcserélő tűztérbe építését továbbra sem javasolnám jó szívvel.
Napi 1-2 begyújtás nem elég egy radiátoros fűtésnek, arról nem is beszélve, hogy igen intenzív égésről van szó.
Használati melegvíz ellátás alternatív, kiegészítő fűtéseként talán megoldható.
Ismétlem, megfelelő tágulási tartály, iletve biztonsági leeresztő szelep kötelező!!!!

Fűtésre leginkább az alacsony hőmérsékletű felületfűtésekre használnám.
Méginkább légfűtésre, ami szerintem olcsóbb és megbízhatóbb is lenne.
Ha van elég helyed a kályha tetjén építs egy légkamrát, ahonnan légvezetékkel meleg levegőt szállíthaszt bárhová az épületben.

Előzmény: nedüpal (4318)
ab69 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4326

Ezen a forumon mar eleg sokszor, eleg sokan elmagyaraztak, miert nem rakunk a tomegkalyha tuzterebe mindenfele hocsereloket.

 

De ugy latszik, teljesen folosleges elmondani, ahogy egyeb alapdolgokat is.

 

Akik allitolag tanulni szeretnenek, azok egyre kevesebbet kerdeznek, akik nem tudnak azok pedig egyre tobbet okoskodnak es marhasagokat hordanak ossze.

 

Akik meg tudnanak hasznalhato tanacsokat adni, azoknak meg mar elment a kedvuk az egesztol.

 

 

Mindenki  jobban jar, ha nem az itteni "okossagok" alapjan akar tomegkalyhat epiteni...

 

 

matthiasii Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4325

  

"Siralmas, az arány és a megelégedettség.

Ezért vállal kevés ember ilyet. !"

 

 

 Így van.

 Minden egyedi gyártású - építésű projektnél be van kódólva a bukás is. Főleg ha a megbizó eleve kevés pénzt szán álmai megvalósítására !!

 

 

 Lássátok  feleim a 4 -es metrót !

 Mi pénz elment erre eddig és vajon mikor fog majd menni ??

Előzmény: gmkiev (4320)
matthiasii Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4324

 OK.

Akkor BÚÉk, ha még nem késtem el !!

Előzmény: kicsif (4323)
kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4323

SZia.Elöször is kösz.Ez már a beszéd nem mese-ide,mese-oda.Ne haragudjon meg senki, ha v-ki azt  gondolná hogy okoskodom !!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: matthiasii (4322)
matthiasii Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4322

  

Helló !

 

Ne add fel !

Választ ugyan konkrétat nem fogsz kapni, de a feladat nem megoldhatatlan !

Van egy adott tűztered, oda szeretnél berakni egy hőcserélőt.

Nos ezt a fejlesztők úgy oldnák meg, hogy a tűztér térfogatának lehető legkisebb csönkentése nékül cső kigyót raknak bé( annak nagy a felülete ) , és hogy minnél nagyobb legyen az a csőkigyót még felületnövelő bordákkal látják el.

Aztán megépítik a szerkenytyűt és kipróbálják mérnek. ha nem felelmeg - kevésbé fele meg igazítanak rajta.

Ez a folyamat a fejlesztés.

A lényege : koncepcikó, tervkészítés - próbadarab gyártás /építés, kipróbálás -mérés a tapasztalatok alapján módosítás majd a szerkenytyű igazítása újra gyártása.

Így van az a űrrakétáknál az az automobiloknák és a vízteres kályháknál is.

Csk az egyikre sok -nagyonsok pénz van akövetlezőkre egyre kevesebb. Gondolm a projektedet a lehető legkevesebből szeretnéd kihozni és ezért kérdezed mekkora felületű legyen az a hőcserélő.

sajno én konkrétan megmondani nem tudom.

Ha viszont valaki már épített vagy 5 - 15 db tömegkályhát víztereset , csak eligazít !!

Ha jók lettek azok a kályhák.  ???

 Látom a 296 -ban  a 'Mester Úrtól' rajzokat és adatokat is kértél, majd azt is látom az előttem szóló bizonyos  más mesterek elérhetőségére is céloz.

 jó munkát !!

Előzmény: kicsif (4321)
kicsif Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4321

Hát nem tudom mit válaszoljak......Ez a dolog olyan mint a nagymama rétese rengeteg rétegből áll és ha átszámoljuk szorzunk osztunk akkor nem éri meg.Saját véleményem.Köszönöm.Tehát konkrét ugy látom semmi.Elnézést.

gmkiev Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4320

Elek!

 

It a kérdező számszerű adatra kíváncsi. Erre mint tudjuk, nincs válasz, (ebben a körben) tehát miért nem mondjátok ki végre, hogy ezek a vízterek, "egy a gondolom" :)))) méretezésűek.

Pályafutásom során ezeddig egy db működik normálisan és a tulaj korábbi elvárásainak megfelelően.

A többi?

Siralmas, az arány és a megelégedettség.

Ezért vállal kevés ember ilyet.

De van Veszprémben egy Bende Zs. nevű kandallós, ő sokat készít ilyet. Keressétek meg, ott van gyakorlati tapasztalat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4319)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.06 0 0 4319

"Akkor kérdeznék másképpen_Hány négyzet cm -os felületet  kellene beépiteni 4-5 radiátor fűtésére?"

 

Ennek megválaszolása nem ilyen egyszerű, mert ehhez kellene még jó néhány adat.

Ha tudjuk, hogy

- az év leghidegebb óráján a radiátorok hány fokos fűtővízből hány kilowatt hőt adnak le a lakásnak ahhoz, hogy a lakásban jó idő legyen,

- amikor a tűztered átlagos erővel fűt, akkor a hőcserélőnél hány fokos a füstgáz és milyen gyorsan áramlik,

akkor ezekből az adatokból nagyjából meg lehet mondani, hogy kb mekkora felületű hőcserélő kell minimáliasan a radiátoraid ellátásához (vagy azt, hogy túl gyenge a tűztered ;)

Előzmény: kicsif (4313)
nedüpal Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4318

Hali! Ebben igazad lehet, épp ezért hagytam ki s nélküle lett kész a töm. kályhám. meg vagyok vele elégedve, bár a tulsó" szoba egy kicsit langyosabb / közfalba van párhuzamosan/. Vissza térve a vízteresre, szeretnék építeni egy olyat ami a vizet melegit esetleg még sütős is...ezzel kacsolatba szeretnék vlami javaslatot. köszi! Pál.

Előzmény: Cadtamas (4300)
Tanyalakó Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4317

42   Az mindig, mindenre helyes.:)

Előzmény: kicsif (4309)
matthiasii Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4316

  "hogy nem igazán érted a dolog fizikáját,"

 

 hát persze a fizikatanárokat nem fizetik meg

 állítólag az ő képzésük teljesen ingyenes lesz !!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4312)
matthiasii Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4315

 Mielőtt választ kapnál próbáld meg sk.  , ill. saját fejeddel kitotózni  , jó próbáld meg mérezetni azt a hőcserélőt.

 Tehát  mi kéne ?

 A hőcserélő felülete !!

 Sajnos nem tudjuk a radiátor felületeit, de ha az megvan m2 -ben, amit csak te tudhatsz, akkor már nem nehéz.

 Tehát  radiátor  m2 , a radiátorban lévő víz hőmérséklete - legyen olyan 50 -60fok, aztán a tűztérhőmérséklet legyen 350 -400 fok meg egy csómó álladó.

 aránypárral csak kijön. mert a felvett hőnek és a leadott hőnek egyensúlyba kell lenni.

 

 ha kicsi a hőfelvevő - a hőcserélő a felesleges hő kimégyen a kéményen, meg a kazán egyéb részein, ha nagy akkor meg nem melegszik fel eléggé.

 ha a radiátorok felülete kicsi akkor a hő (egyrésze ) dolga végezetlenül visszamegy a kazánba.

 Aztán illene tudni a rendszerben áramló víz sebességét is !!

 De lehet közben valaki már meg is adta a konkrét számot !!

 Az tényleg ügyes !!

Előzmény: kicsif (4313)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4314

Az erre a kérdésre adott válaszra én is kíváncsi vagyok! :))))

 

Előzmény: kicsif (4313)
kicsif Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4313

Megértettem és köszönöm.Akkor kérdeznék másképpen_Hány négyzet cm -os felületet  kellene beépiteni 4-5 radiátor fűtésére?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4312)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4312

A hőcserélőnél nem a liter a lényeges, hanem a hőátadó felület. Egy sima gömb alakú "hőcserélőben" még 100 liter víz sem képes annyi hőt felvenni, mint egy nagy felületűben 3 liter víz (lásd pl autó hűtők).

Kérdésedből arra lehet követkztetni, hogy nem igazán érted a dolog fizikáját,

ezért azt javaslom, hogy ne barkácsolj, hanem hívj egy szakembert.

Előzmény: kicsif (4309)
sancibácsi Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4311

Tömegkályha bemutató építéssel kapcsolatos információk (helyszín keresés, és jelentkezés) a honlapomon:

http://www.tuz-mester.hu/kezdo.html

 

Sancibácsi.

kicsif Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4309

KB.hány literes vizes hőcserélő kellene 4-5 radiátornak?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4307)
kicsif Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4308

Köszönöm Mester UR

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4307)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4307

"Egy hasonlot szerenék én is késziteni ,csak hőcserélővel"

 

A tégla hőtároló helyére mehet akár vizes hőcserélő is - persze így lehet valamennyi veszteséged, mert a víz ugyabár 100 foknál felforr és az egész felrobban, ezért a hő-terelő csappantyút (a kémény végén lévő 65 fokos hőérzékelő mellett ) befolyásolnia kell a vízhőmérséletnek is 

és ha a víz kezd a forráshoz közelíteni, akkor a hő felelsleges részét a csappantyú kiküldi a kéményen.

Vagy mégiscsak építesz egy tégla hőtárolót is, hogy ne vesszen kárba az a hő sem ;)

Előzmény: kicsif (4296)
koalacica Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4306

A tűztér után a füst útja,biztosan érintkezik a struktúrált közeggel,aminek rétegrendje,és vastagsága van,sőt hossza is..maradjunk a cm-nél..már,ha nem védi a NASA..+2cm kvarcit..igaz?

 

Előzmény: Törölt nick (4304)
Kályháskristóf Creative Commons License 2013.01.05 0 0 4305

Work-Shop ra várok jelentkezőket névvel, címmel telefonszámmal. A tömegkályha építési helye: Budakeszi. Bővebb felvilágosítás e-mailben. Folyamatos alkudozásban vagyok az építővel és az építtetővel. 

koalacica Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4303

Nem mondtam,hogy Magyarországon van folyamatban..A külső háj mekkora nálad cm-ben?

Előzmény: Törölt nick (4295)
kicsif Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4301

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/0/5/0/THM_0010801050.jpg Ez alapján  gondoltam.A égésteret is samottal vagy egyébbel oldanám meg.

Előzmény: Cadtamas (4300)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4300

FONTOS!!!

Gyakorlat és szakember tervei illetve tanácsai nélkül NE építsen bele senki vizes rendszert a kályhájába, mert ha nem jól méretezi a biztonsági tartályt, illetve rosszul épít be valamit FELROBBANHAT az egész háza.


Kevesebb rizikó ha épít a samott mag fölé egy különálló kamrát, ahonnan meleg levegőt szállíthat bármelyik helyiségbe ha van hely légvezeték létesítésére.

Előzmény: kicsif (4296)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4299

Tovább gondolva a dolgokat a bontott kazánbelsőt beépíteni a tűztérbe tömegkályhánál teljesen felesleges, sőt pazarló ötlet, mivel napjában csak 1-2 alkalommal fogsz begyújtani.

2 verziót tartok kivitelezhetőnek.

1.) Vagy a samott magba építesz bele vagy egy csőkígyót vagy valamilyen hőcserélőt és azt a hőt próbálod meg hasznosítani radiátorokban.

2.) A köpenyburkolatba falazol be csőkígyót/ hőcserélőt és ezt használod valamilyen felületfűtéshez... (fal, esetleg padlófűtés).

Mindkét rendszert szabályozni kell. (További hőcserélővel vagy 3 járatú szeleppel, esetleg bypass visszakeverős módszerrel).

Előzmény: kicsif (4296)
maguborka Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4298

Kérdeznék megint.

 

a kvarcit burkolatot mire teszed fel? Téglára, vag ysamottra?  (vasgolyók kizárva :))

Előzmény: Törölt nick (4294)
Cadtamas Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4297

Bár a kérdés nem nekem szólt, ha lehet megpróbálok segíteni.

Alapvetően kétfelé bontanám a kérdést.
Mit szeretnél?
A tömegkályha egyik előnye, hogy függetlenül tud működni a többi energiahordozótól. (gáz, villany) Ha továbbra is ezt szeretnéd, akkor egy nyitott fűtési rendszert (gravitációs) kell tervezned (nyitott tágulási tartállyal).
Ha ez nem szempont, akkor lehet zárt tágulási tartályos rendszer is.

Ha sikerül valahonnan beszerezned egy szilárd tüzelésű kazánbelsőt azt érdemes beépíteni a tűztérbe és kaphatsz egy viszonylag jó hatásfokú rendszert.
A szabályozást később elmagyarázom, most mennem kell.


Előzmény: kicsif (4296)
kicsif Creative Commons License 2013.01.04 0 0 4296

Helo.Elnézést hogy bele U a dolgaitokba.Egy hasonlot szerenék én is késziteni ,csak hőcserélővel beépitve.Kb.4-5 közepes méretű radiátort fűtsőn.Szerinted Mekk Elek ezermester Ur valahogy beépithető lenne ?Bármilyen tervrajz jol jőnne.Köszönöm és elnézést mégegyszer.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4256)
koalacica Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4293

Elemzo999!

 

Egy kerámia téglát vs kvarcitot elemezz már kicsit,miben másabb egymástol,ill,hogy alakul egy kályha ha téglábol épül, és mi a különbség ha" full" kvarcitbol(abból is melyikből?).(Megjegyzem az utóbbiról szabadalmi bejegyzés alatt állok(kvarcitkályha),tehát finoman és velősen..)

Előzmény: Törölt nick (4292)
Yag.. Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4291

Pontosabban ezt az aloldalt :) 

 

http://heatkit.com/research/2009/lopez-rocket.htm

 

 

Előzmény: Yag.. (4290)
Yag.. Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4290

Köszönöm. 
Ezt kerestem. :P 

 

http://heatkit.com/html/lopez2a.htm 

Előzmény: Yag.. (4289)
Yag.. Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4289

Sziasztok! 

 

Egy pár képet keresek egy nem magyar weboldalról amit régebben láttam itt de nem tudom merre van. Szerintem csak link formájában volt itt a fórumon talán ezért nem találom. Egy tömegkályha kísérletről volt sorozat kép. Alapvetően egy dupla falat építettek (falat kályhából) vagy samotból vagy téglából (nem emlékszem) aminek az egyik oldalában egy tűzgyújtó részt építettek. Az egész lényege az volt, hogy a falon különböző helyen méréseket végeztek. Mérték mennyi idő alatt melegszik fel az alja, közepe, teteje, mennyi ideig tartotta a hőt és mennyit, mennyi idő alatt hült le az egész "rendszer". A kísérleti kályhát (falat) egy fészerszerűségben vagy egy féligmegépített házban építették fel. A képek szóltak a megépítséről valamint a mérési kísérletekről. 

Ha valaki tudna segíteni fellelnem ezeket a képeket nagyon megköszönném. Egy elméletet szeretnék tesztelni valamint egy ötletet leellenőrízni. 

 

Köszönöm mindenkinek aki segítségre tud lenni. 

vberko Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4288

Mondanám, hogy írhatnál végre valami konkrétumot, de mivel eddig sem ez volt az erősséged, ezért kár a szóért.

 

Előzmény: Törölt nick (4287)
Korundos Creative Commons License 2013.01.03 0 0 4286

 Nincs ott egy szó sem magnezit tégláról !!

Előzmény: Törölt nick (4284)
vberko Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4285

"Amúgy meg tök mind1, hogy  milyen anyag sokan ezt nem akarják megérteni."

Alighanem ez a mondatom okozott némi félreértést. Mint később hozzáfűztem ezt a szuperanyagok keresésére értettem, amit alátámasztani igyekeztem egy rövid okfejtéssel a tűztér hatásfokáról, kilépő füstgázról és a kályha leválasztásáról. Valamint arról, hogy tök mind1 milyen hőtároló anyagot választunk, mert megfelelően méretezve bármiből lehet egyszerű eszközökkel költséghatékonyan igen jó hatásfokú kályhát építeni.

 

És mint az alábbi idézet is bizonyítja ezt nem akarják egyesek megérteni/felfogni.

"A kisérlet megismételhető, mérhető, elméletileg bizonyítható, stb. így véleményem szerint a tégla felhasználása tévedés."

 

Egy másik téma folytán említettem meg, hogy a víz nem is olyan jó ötlet hőtárolásra, mint elsőre látszik. Ekkor hoztam példának a tégla/samott hevíthetőségét. Amit Korundos kiegészített a térfogat/tömeg aránnyal. Ami megint csak a kerámiák felé billenti a mérleg nyelvét.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4280)
Korundos Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4283

 Ki beszélt magnezit tégláról ?

 Én csak a magnézium szilikát tégláról írtam, a meg nem magnezit !

 Amúgy  tömegkályhába tök felesleges mindegyik megteszi oda a samott is. Abból is a sima mezei.

 

 

 Ez az idézet kitől van ?

 

 

"Amúgy meg tök mind1, hogy milyen anyag sokan ezt nem akarják megérteni."

 Az egész a térfogatsúllyal kapcsolatban merült fel valaki mondta ,hogy a hőtárolás függ a tömegtől , a hőfoktól stb. Nos a samott térfogatsúlya olyan 2 kg/dm3 a magnézium szilikáté meg 3 kg/  dm3.

 

Előzmény: Törölt nick (4280)
gmkiev Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4281

Nem értem!

Ha ez a kályha ilyen olcsón, ilyen jó hatásfokkal, mi több szinte ingyen fűt. Ebben az esetben én nem sajnálnám a jó anyagot az építéséhez.

Megjegyezném, hogy ez a simatégla ügy nekem bajos.

De ti tudjátok!

Előzmény: Törölt nick (4280)
Korundos Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4279

 Így van !!

 

 

 

     "de a téglád/sammotot akár 500C-ig is hevítheted, míg a vized már 100C körül problémás"

 

 

 Ezen az elven működnek az un. hőtárolós villanykályhák, a maghőmérsékletük kb. 500 fok. Persze a mag nem samott hanem másfajta tűzálló anyag  un. magnézium szilikát.

 Ez az anyag és a samott is  kb. 1000 - 1100 fokra hevíthető.

Előzmény: vberko (4277)
vberko Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4278

"Amúgy meg tök mind1, hogy  milyen anyag sokan ezt nem akarják megérteni."

Ez a rész már a szuper anyagok kereséséhez kapcsolódik.

Előzmény: vberko (4277)
vberko Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4277

Először is BUÉK mindenkinek.

 

Elmentem beijglit eszegtni és mire visszaértem a távgyógyítástól kezdve a melegvíz feltalálásán keresztül volt itt minden :)

 

A vasgolyókhoz visszatérve. A német részen használnak ilyen célra sűrű szövésű acélhálót ... meg a jó öreg levegőt.

 

Amúgy meg tök mind1, hogy  milyen anyag sokan ezt nem akarják megérteni.

 

Egy sarkított példán keresztül még 1x:

 

Van egy tűzterem ~96% hatásfokkal. A kilépő füstgázhőmérsékletem ~100C (de lehet alacsonyabb is). A kályhám 1,5 óráig ég. Ezt követően leválasztom a kéményről. Ezen mit akarunk javítani ? Tulajdonképpen ez a 3 tényező határozza meg a káéyhád hatásfokát.

A különböző anyagok csak a hőleadásod sebességét és/vagy a kályhád tömegét/méretét befolyásolják. De a megtermelt és eltárolt hő mindenképpen a lakásodban fog hasznosulni, vagyis a hatásfokodat nem befolyásolja.

 

A víz mint hőtároló: igaz hogy jobb a súly/kwh aránya mint pl téglának, de a téglád/sammotot akár 500C-ig is hevítheted, míg a vized már 100C körül problémás. És ez megint plusz gépészet, költség, hibalehtőség, etc.

 

Sajnos már nincs közöttünk Péter, de ezeket a témaköröket is tárgyalta:

http://szalmaepitok.hu/olvasosarok/videotar/gallery.html?videoid=39141410

 

És a végén ott is megjelent a csodavárás ...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4275)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 4275

"akkor is még legalább 10 év"

 

Már most is lehet jó hatásfokkal hőt tárolni pl vízben (súly/kWh hatásfoka kb ötszöröse a téglának),

vagy kihasználni az alacsony olvadáspontú anyagok extra olvadáshőjét: paraffin, só, stb.

de tékozló milliárdosok alkalmazhatnak pár száz kiló zsírkövet is a kályhájukban :)

(a menő kályhákon alkalmazott pár kiló zsírkő csak díszítés, olyan kevésnek jelentős hőtároló értéke nincsen)

Előzmény: ptoni (4273)
ptoni Creative Commons License 2013.01.01 0 0 4273

Lehet hogy kicsit nehézkes a felfogásom, de a mellékleteknek mi közük a téglakályhához?

A Zeolotos megoldás, ha bejön a fűtéstechnikában akkor is még legalább 10 év. Szerintem.

+ Eredményekben gazdag újesztendőt kívánok mindenkinek.

 

Előzmény: Törölt nick (4268)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4272

Mindenkinek BUÉK !

Előzmény: sancibácsi (4260)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4271

elemzo999
Köszönöm az információkat, emésztgetem őket.

Addig is mindenkinek BÚÉK.
Jövőre jövök.

Előzmény: Törölt nick (4270)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4267

Az ábrád jó. Elméméletben működhet, úgy gongolhatnánk.

De a gyakorlat az más.

Ugyanis a rajz két dimenziós, a kályhában ezt 3 dimenzióban kell megoldani.

Ugyanis a golyók ha oldalról be vannak szorítva, akkor nem csak felfelé tágulnak, gördülnek el a rajzod szerint. Hanem oldalról bezárva befeszülnek, és nem tudják ellátni ezt a feladatot.

 

Egyébként is ha már ilyen intelektuális vesszőfutásnál tartunk:

ez vajon mivel lenne jobb?

Mi van a golyók között? Csak nem levegő????

Akkor meg mennyi a hőáramlás, a két közeg között? A golók érintkezési felülete édeskevés, ahol fizikailag érintkeznek egymással. A többi meg ugyanúgy a zárt közegen belűli hőátadáson múlik.

Vagyi megint feltaláltunk egy nagy semmit. Ami nem működik, de ha működne esetleg, akkor is kb olyan jó lenne csak, mint amit le kívántak váltani.

Erre van egy mondás a magyar nyelvben:

Nem sz-tunk a kútba, csak a kávájára :-)

 

Előzmény: Cadtamas (4265)
Dolmar_fan Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4266

Sokáig olvasod a Wikit.

Előzmény: Törölt nick (4263)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4265


sancibácsi

Igyekeztem egy egyszerű ábrát összetákolni az alapötletről.
Elméletben működhetne, de ez nyilván nem azt jelenti, hogy a gyakorlatban is fog.
Csak egy ötlet volt, de több sebből vérzik, kivéve ha valahonnan sikerülne pár ezer darab 7mm átmérőjű üveggolyót keríteni. :)
De gondoltam annyi okos ember van itt, hátha ennek kapcsán lesz valakinek egy egyszerű ötlete amire én nem gondoltam.

Most az jutott eszembe, hogy ha olyan fémgyapjút sikerülne szerezni nagyobb mennyiségben amivel azt a fém dörzsikét csinálják máris meg lenne oldva a probléma. :D

Előzmény: sancibácsi (4260)
Dolmar_fan Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4264

Te most a SWOT vagy a GYELV elemzéssel foglalkozol konkrétan?

Előzmény: Törölt nick (4263)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4262

Maguborka, Kekov: mivel a rendszer bedöglött itt a forgalmazó. A MAT kerámia kft-nél lehet kapni. Pl Budaörsön a Gyár utcában. 391Ft a 6-os samott-tégla.

Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4261

Nézd, Mari nénit Béla bácsit mindez nem érdekli és engem sem. Működik és csak ez érdekel. 

Előzmény: Vernichter (4259)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4260

Ez egy tipikus jelenség, ami nagyon jól rámutat erre fellengzős eszmefuttatásra, amikor hozzá nem értők filozofálnak vég nélkül, értelmetlenül.

A világ legjobb kályhályát építik, miközben alapvető tudásbeli hiányosságok vannak, (mert ott még nem járt a wikipédián, vagy google keresővel).

Mint mondtam, én magam is nyitott vagyok új anyagok, technológiák kipróbálására (na nem mindre, van amin az elején látszik, hogy nem jó). De ezeket előtte jó végig gondolni. Milyen anyagot, MIÉRT, MILYEN CÉLLAL építünk be, és HOVÁ, HOGYAN, stb.

Ehhez kell az alap képzettség. A szakmai ismeret, képzés.

Jelenleg a fórumon cserépkályhás, kandallós, ép.gépész, stb aktív, és egy nem is tudjuk milyen képzettségű, csak hogy köze sincs a kályhás szakmához.

Közben a hozzáértők le vannak ugatva.

Amíg ez így marad, addig marad a fórum süketek párbeszéde; és a beszélgetések zsákutcába torkollnak, meg tévútra vezetnek.

A tömegkályháknak több tipusa van

http://www.tuz-mester.hu/kalyhatipusokaloldal.html

és ezen belűl egy-egy típust is lehet több féle kialakítással építeni. Én tűzálló papírt, illetve kerámia szálas gyapottot, kőzet gyapottot legalább 6-8 helyre szoktam építeni, különböző céllal.

Kályhát építeni senkit sem akarok megtanítani innen, főleg olyan nagyképű egyéneket, akik  utánna sértegetnek, stb.

 

A lényeg:

1.

a vasgolyós, egyéb homokos ötlet butaság. Mivel nem lehet beépíteni úgy, hogy oldalirányba ne táguljon, csak fölfelé. Ha oldalt rés van, akkor kifolyik. Ha le van zárva, tuti, hogy szétnyomja a külsőt.

De javaslom, hogy elemző próbálja ki, és elemezze!

2.

Az egész ötlet képtelenség, elemző vitte a málnásba a közönséget.

Ha a normál kályhás (nem cserépkályhás, TÖMEGKÁLYHÁS!) gyakorlat szerint van hézag kiképezve, vagy rugalmas szigetelő anyag beépítve; akkor mi lesz?

Semmi! A mag hőmérséklete talán magasabb lesz (attól függ hová tesszük), de az biztos, hogy a kályhán belül, az égés alatt elraktározott hő, ha lezártuk a kályhánkat, az benne marad. Még a járatokban is magasabb hőmérséklet alakulhat ki, (és folytathatnám a gondolatmenetet), ami egyéb áldásos hatással is járhat: pl. nem kormolódik le a kályha belső fala,.... A különbség csak az, hogy ezt a hőt időben mennyire hosszan, és milyen intenzitással adja le.

 

Ma magyarországon néhányan (főleg cserépkályhások, és néhány kandallós -tisztelet persze a kivételeknek- a konkurencia miatt) próbálják úgy beállítani, hogy a tömegkályhának csak néhány éves friss múltja van, és a cserépkályha a bevált több évtizedes múlttal rendelkező, és kiforrott megoldás.

A valóság azonban az, hogy a tömegkályháknak más területeken ugyanilyen múltja van. És ezek a technológiák, kályhán belüli csomópontok (pl. mag-köpeny közötti csatlakozás) több évtizedes felylesztés, elmzés-változtatás, előrelépés, stb folyamataként alakultak ki.

A valóság nem az, amit itt egyesek (egy!) próbál beállítani: miszerint a kályhások mind primitív szakmunkások (hülyék), akiknek az iskolapadban nem tanítottak semmit, és nem tudnak különbséget tenni a házgyári csempe, meg a metlaki között. A valóság ezzel szemben az, hogy voltak (vannak is) olyan kályhás szakemberek, akik gondolkoztak, és az ő folyamatos fejlesztésük, jobbításul álltal alakult ki a tömegkályha, illetve ennek a különböző építési technológiái, részletmegoldásai.

Tehát az a karámia gyapjú, papír, stb nem véletlen van ott!

Ki lehet hagyni, de megbüntet a kályha:

"Így egy idő után tuti  kinyomja a falat, kipróbáltam."

 

Visszatérve a lényegre: már sokszor elmondtuk (én is) a tömegkályha külseje nem az égés időtartama alatt melegszik fel. (cserépkályhás logika=>aki jó tömegkályhát akar építeni, annak ezektől el kell szakadnia). Pl. az én kályhámban az égés 1-1,25 óra. Ennek végén a külső köpeny ugyanolyan langyos, mint előtte. A leégés után 1 órával kez el érezhetően melegedni, és kb a leégés után (parázs már semmi) 2 órával melegszik fel. Viszont ekkor újabb 24 óra kell, hogy vissza langyosodjon. A köpenyt tehát nem (csak) a füstgázok melegítik, hanem igazából az égés a samott magot melegíti, a mag pedig átadja a hőt a külső köpenynek.

Ezek azok a dolgok, amik egy internetes fotósorozatból sosem jönnek le, meg kéne tanulni mindenkinek, mielőtt tömegkályha építésbe kezd.

 

Mindenkinek Békés Boldog Új Évet Kívánok!

Vernichter Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4259

 ja értem a ráth hungária így nevezi. Csak hogy az még egy félkésztermék. Azt még kiégetik.

 

 Általában a modern téglagyártás technológiája   a plasztikus gyártás. Un. extrúdereken nyomják ki az anyagot, darabolják, szárítják majd égetik.

 Így készül a falazó tégla nagy része és a samott téglák egyszerűbb fajtája az un. kályhás téglák.

 Írtem én,  a rát fiúk valamiért ezt a nevet adták neki. Dolgoztam a rátnál, szemetek voltak, de  szemétségük folytán azután az életem egyik legjobb munkahelye következett.

 A jó samott téglát viszont sajtolják.

Előzmény: Kályháskristóf (4253)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4258

Mindenesetre érdekes, hogy egyesek szerint a kályhamag tömegét és hőjét kell hasznosítani, míg mások szerint a füstgázét.

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4257

Köszönöm a válaszokat.
Jó ez a fórum.
Délután már lesz min gondolkodnom...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4256

Beteszem ide egy régebbi leegyszerűsített rajzomat, ezen látszik, hogy kb hogyan gondolom ezt a hőszigetelés dolgot (zöld: hőszigetelő anyag)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4255)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4255

"A jelenlegi megoldásokkal (kerámia paplan, kőzetgyapot, légrés) gyakorlatilag leszigeteljük a kályha magját és rontjuk a hatásfokot."

 

Ha a kályha magját el-hőszigeteled a többi (hidegebb) kályharésztől, azzal a tűztér hőmérsékletét emeled. Márpedig az nem rontja, hanem éppenhogy javítja a hatásfokot. Nem véletlenül tesznek oda a profik kerámia paplant (de legalábis hagynak légrést).

Szerintem le kellene szokni arról a gondolkodásmódról hogy a hő elvonását már a tűztérben megkezdjük. A tűztér legyen kb ezer fokos, ez csak a hidegebb környezettől leválasztva érhető el. A hőt meg csak azUTÁN kezdük el kivonni a füstgázból, miután már nem maradt benne semmi elégethető komponens.

 

Előzmény: Cadtamas (4251)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4253

A Rath -nál lehet kapni plasztikus samottot. Náluk a plasztikus samott annyit jelent, hogy jön ki egy négyszög szelvényen egy nagy téglalap alakú kígyó, azt szeletelik téglává. Szóval a régi samott-tégla is így készült és a bontott cserépkályhából kikerülve is cseng 50 év használat után. 

Előzmény: Vernichter (4250)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4252

*felül

Előzmény: Cadtamas (4251)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.31 0 0 4251

Zoltanuss

Írtam egy egész esszét, de a kretén fórummotor elküldés után törölte az egészet, ezért most leírom zanzásítva.

Mindkét technológiánál az a lényeg, hogy a két falazat közötti független mozgás biztosítva legyen.
A jelenlegi megoldásokkal (kerámia paplan, kőzetgyapot, légrés) gyakorlatilag leszigeteljük a kályha magját és rontjuk a hatásfokot.
Jó alternatva lenne, ha 3mm-es tágulási hézagot feltételezve kihagynánk 10 mm helyet és feltöltenénk 7mm-es acél vagy kerámiagolyókkal és hagynánk felől elég helyet a golyók elmozdulásához.
A golyók költségessége miatt tekintsünk el ettől a lehetőségtől.
Kerek szemű folyami kavics viszont nem annyira drága és viszonylag könnyű beszerezni.

Esetleg az is felmerülhet megoldásként, hogy 'kötésbe' rakjuk a samott és a burkolótéglákat, hogy homogént testként viselkedjen az egész...

Előzmény: Zoltanuss (4248)
Vernichter Creative Commons License 2012.12.30 0 0 4250

 "Olyan, mint a békebeli plasztikus samott."

 

 az vajon milyen anyag ??

 A samottot plasztikus agyagból és  égetett agyagból készítik !

 Az agyag plasztikus, a samott viszont rideg, különféle keménységű.

 és mint írták,  sokféle minőség létezik !!

Előzmény: Kályháskristóf (4237)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.12.30 0 0 4249

 Egy jól megépített kemence olykor  40 évig is üzemel !!

Előzmény: Kályháskristóf (4235)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.12.30 0 0 4248

 Azért egy ókori ház és egy magashőmérsékletű tüzelő berendezés falazata csak más !

 És a rezgést , hirtelen lökést ne tévesszünk össze egy hőtágulással.

Előzmény: Cadtamas (4243)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.30 0 0 4247

"Könnyítésként, a régi (kb 150 éves) cserépkályhám csempe felületén miliméterenként egy miliméter mélységű mélyedés volt, így a hőleadási felületet megduplázták (2x)."

 

Hőleadás 1: hővezetés (konvekció)

A mindössze 1 mm érdességű felületet gyakorlatilag semmivel sem érinti több az áramló levegőből, mintha tükörsima lenne, tehát hővezetés útján nem ad át több hőt a levegőnek. Sőt, ha olyan a kis mélyedések formája, hogy azokban áll a levegő, vagy mikro-örvények alakulhatnak ki, azzal létrejöhet az úgynevezett cápabőr-hatás,  tehát az érdesített felülettel tulajdonképpen egy hőszigetelő légréteget hoztunk létre. Ahhoz, hogy a kályha felületi változatossága a konvekcióban kézzelfogható hasznot hozzon, ahhoz a felület váltakozásainak a centiméteres tartományba kell esniük, így a felület mentén felfelé haladó (tehát éppen hőt felvevő) lamináris légáramban olyan örvényeket tudjanak kelteni, ami által helyet cserélnek a légáram már felmelegedett és még hidegeb részei (lásd régi, öklömnyi gödrökkel és kidudorodásokkal ellátott kályhacsempék, illetve párkányok/díszítések/stb). Egy mindösze milliméteres rücskösség erre nem képes.

 

Hőleadás 2: hősugárzás

Az ideális (legjobb hatásfokkal hősugárzó) felület a tökéletesen matt fekete. A fényes (enyhén tükröző) csempék felületének nem túl magas a hősugárzási hatásfoka, ha ezt érdessé teszed, azzal a felületet ezzel egy icipicit közelítetetted az ideálishoz (a matt feketéhez), ezáltal javítottad a hőSUGÁRZÁSI hatáfokát.

Előzmény: Törölt nick (4246)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4245

Nem. Azt tudom, itthon ki forgalmazza. Privátba elküldöm, nem csinálok reklámot senki ember fiának. Valóban jó az anyag már másfél éve használom. 

Előzmény: Törölt nick (4238)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4243

"Csak remélni tudom, hogy a homokot vagy más szilárd anyagot nem ajánlotta valaki! A dilatációs rést kitölteni csak rugalmas anyaggal szabad, mert különben nem tölti be funkcióját"

Kedves tomegkalyha2010 alapvetően igazad van. Az ötlet saját kútfőből esett ki, ugyanis a száraz kvarchomok ha nem tömörítjük (főleg ha felül hagyunk neki némi levegős helyet) képes rugalmas közegként viselkedni, ugyanakkor a hőátadása is jóval kedvezőbb, mint a levegőé (ne adj isten szigetelőanyagoké.)
Az ötletet egy ókori építési technológia adta. (Földrengésveszélyes helyeken dupla héjazatot építettek a házaknak, ami közé homokot raktak rugalmas közegnek, így földrengésnél a belső héj általában sérülés nélkül megúszta a földrengést.

Előzmény: tomegkalyha2010 (4223)
bárány b Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4241

Nm is tud semmit, egyértelmű.

(Kivéve a hőbörgést, linkek bemásolását, meg wikipédiás kivágás, beillesztést).

Ő is, csak egy internetes másoló.

Nagyon dúrva, még az amerikai oldalról vett idézetet is google fordítóval fordította! :)

Előzmény: Dolmar_fan (4239)
Tanyalakó Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4240

Páran azért már észrevettük:))

De lepereg róla minden, és folyamatosan off-ol.

Előzmény: Dolmar_fan (4239)
Dolmar_fan Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4239

Miért nem veszi észre senki, hogy elemző kollega ide jár tapasztalatokat gyüjteni.

A tudása elemzésen alapul.

A más hibáinak elemzésén.ű

 

Elemzö:

A kurva életbe mutass már egy szöget ami Te vertél be?

Előzmény: Kályháskristóf (4237)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.29 0 0 4237

Amit tapasztalatból tudok: a rathos samott 10 év után is cseng. Az ukrán fél év alatt megreped. A szlovákot kalapáccsal nehéz törni, mert mozsálódik. A román nagyon rideg. A legjobb minőség-ár arányt a cseh samott mutatja. Olyan, mint a békebeli plasztikus samott. A békebeli plasztikus samott-tégla (3-as, 4-es) még 40 év folytonégő tüzelés után is cseng. Ezeket szoktam tűztalajnak használni a fatüzeléses cserépkályhákban, illetve szintezni szoktam velük. Ha lapjára van téve a samott, mindegy neki, a tűztérfal nem tud beborulni.

Előzmény: Törölt nick (4236)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4235

A tömegkályha élettartama hosszabb mint a cserépkályháé, már csak azért is, mert a samott-tégla a tűztérben lapjára van rakva. Szerintem maximum 20 év lehet, ami azért-lássuk be-szép időtartam. A jól megépített cserépkályhák is bírhatják 20 évig, igaz ezt sosem mondom, mert akkor annyi év garanciát kéne adjak egyes ügyfelek szerint.

Előzmény: Törölt nick (4233)
ptoni Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4234

50cm széles 2cm vastag kerámiapaplant lehet kapni cserépkályhás boltban. Ott levágnak annyit amennyire szükség van.

Előzmény: Korundos (4231)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4232

Na végre tudom, hová rakják. Láttam már téglakályhát, tömegkályhát, cserépkályhát, de ilyennel még nem találkoztam és igazából nem látom be miért lenne ez fontos. A jutyubos linknél még megértem, hogy a szutyok LEMEZ ajtót így rakják be, mert ékelni a lemezt nem nagyon lehet.

Előzmény: Korundos (4231)
Korundos Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4231

Megnéztem a rath ajánlatát. Általában 10 -12 -eft felett vannak a tekercs árai + a 27 % Áfa, így majd mind 15 eft körüli. És a szövegedből :

" nem egetverő mennyiségre van szükség ebből az anyagból"

így igaz, jó ha elmegy egy tekercsnek a negyede, a többi megmarad.

Végül is egy kb. milliós tömegkályhához képest jelentéktelen összeg. Vagy nincs egy milla egy tömegkályha ?

Az üvegszálas anyagok védelmében : azok egyáltalán nem környezet károsak és az egészségre se birnak különösebb káros hatással.

Ugyan ez vonatkozik a kőzetgyapotokra is.

És ha mán ráth . Az egyik ősprivatizátor, még az un. spontán privatizáció korából.

Bagóért megvettek 2 tűzállóanyag gyárat, az egyiket ledózerolták, a másikat igaz fejlesztették.

A kezdetekben Rath - Hungária Kft . nek hítták a céget - egy osztrák vállakozás , a Duna mentén, ha jól emlékszem Ybs környékén.

Mingyárt megnézem !!!

 

 

 Krummnussbaum !!

Előzmény: kekov (4226)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4230

Így igaz :) néha lehet kapni náluk "kályhás kiszerelésben" a 64 kg/m3 sűrűségűt 1600x610x12,7 mm méretben , így kell kérni mert nem szerepel a listákon, pár ezer ft...

Előzmény: kekov (4229)
kekov Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4229
Előzmény: koalacica (4228)
koalacica Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4228

Nem egy egetverő összeg ,de nem hogy hasznos,de nagyon kell is ,hacsak nem akarod mindíg a repedéseket nézegetni,mondjuk az ajtók körül.Alsitra paplan ami erre egy jó megoldás többféle vastagságban van,aluminiumszilikát paplan 1250C-ot tud.Ennél nem kell jobb!

 

Előzmény: kekov (4226)
kekov Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4227

a mondat helyesen: 

 

... hogy nem parasztvakítás

Előzmény: kekov (4226)
kekov Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4226

Sőt nem hogy nem ismerem a tömegkályhát, de mégcsak nem is láttam, mivel ritka mint a fehér holló. De ha megmondasz egy közintézményt ahol ilyennel fűtenek, bemegyek és lekoppintom.

 

- vagyunk itt páran akik láttunk már

- ha hozol egy fehér hollót, mutatok neked egy tömegkályhát

 

Egyébként dolog eredője az volt, hogy Cadtamas megkérdezte:

 

Ezek szerint a kerámia paplan csak amolyan parasztvakítás?
Nincs is rá szükség?

 

- bátorkodtam válaszolni neki  hogy van rá szükség, hogy parasztvakítás

- nem túl nagy takarékosság hagyományos üvegszálas anyagot használni, ellenben igen veszélyes az egészségre - van környezetbarát anyag ami (mivel nem egetverő mennyiség re van szükség egy kályhához) elenyésző összeg a teljes bekerüléshez képest. 

 

aki másképpen gondolja mondja el, szívesen tanulok.

 

Előzmény: Korundos (4225)
Korundos Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4225

 Sőt nem hogy nem ismerem a tömegkályhát, de mégcsak nem is láttam, mivel ritka mint a fehér holló. De ha megmondasz egy közintézményt ahol ilyennel fűtenek, bemegyek és lekoppintom.

Előzmény: kekov (4220)
Korundos Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4224

 Mivel megszólíttam,  csak annyit a dilatációs hézag kijelőlése   egzaktul csak rajz alapján lehetséges .

  És más egy fenéknél (kemence alsórészénél) és más pl. egy oldalfalnál. ) Lehet kiégő anyaggal és lehet bent maradó rugalmas összenyomhtó anyaggal.

 Viszont a kerámia paplan tömegkályhánál luxus.

Előzmény: tomegkalyha2010 (4223)
tomegkalyha2010 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4223

Csak remélni tudom, hogy a homokot vagy más szilárd anyagot nem ajánlotta valaki! A dilatációs rést kitölteni csak rugalmas anyaggal szabad, mert különben nem tölti be funkcióját. Az már egy más kérdés, hogy mit használjunk!

Ha a járatoknál el tudod érni a gáztömörséget, akkor nincs kifüstőlés, tehát akár kitöltés nélkül is hagyhatod a rést, de szigorúan figyelj arra, hogy ne legyen anyag behullás, mert az a felfűtésnél megtolhatja a külső héjjazatot.

Ahogy Korundos írja: a belső mag terjedése nagyobb, tehát azt kell kiszámolni, hogy mekkora "növekedés" várható és ehhez igazítani a dilatációs hézagot.

Előzmény: Cadtamas (4193)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 4222

Létezik egy" felhasználó barátabb" rajzoló program is, biztos sokan halottak már róla, SketchUp a neve, sok területen használják. Van az ingyenes verzió is amellyel szépen bele lehet jönni a rajzolással... itt látható pár link ahol kályha építök foglakoznak a témával, és egy egyszerű példa

http://www.forum.stovemaster.ru/viewtopic.php?t=2024

http://www.forum.stovemaster.ru/viewtopic.php?t=5571

http://www.forum.stovemaster.ru/viewtopic.php?t=4687

 

Remélem nem lett nagyon "marketing" szagú :) , nem ez volt a célom...

 

Gratulálok a kályhához, lehet a kéménybekötés sürübb elenörzést kíván, esetleg szigetelést is, egy szénmonoxid érzékelőt minden tűzelőberendezés mellé javasolnék...

 

 

  

Előzmény: B.tibor1 (4219)
Tanyalakó Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4221

Szia Tibi!

Gratulálok a kályhádhoz, teljen benne sok örömötök. Jó a dokumentáció is, átlátható.

Csak azt rontottad el, hogy nem elemezted ki előtte 300 hozzászólásban, hogy mi lesz a hatásfoka, bekerülési költsége emissziós tényezője, hőtágulása, elavulása, ökológiai hatása, ja és esztétikai értéke. Hú de gonosz vagyok:)

Te nekifogtál, és megcsináltad, és fűtesz vele, a képeket pedig felraktad mindannyiunk okulására.

Köszönöm a magam, és az innen elűzött fórumozók nevében is!

A NAP süssön Rád!

Előzmény: B.tibor1 (4219)
kekov Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4220

ezért bizonyos falszakaszok után un. dilatációs hézagokat építenel a falba , hogy tudjon tágulni az a falszakasz.

 

én nem arról beszélek, amit te a cserépkályhás történettel illusztráltál. 

 

 

Különösebben nem ismerem a tömegkályha belső felépítését, de sejtem a tűztér általában samottból épül. Mekkora annak a mérete ?

legyen egy 80 x 80 -as mag ...

valóban nem ismered a tömegkályha felépítését,

- a mag nem akkora

- a mag és köpeny között füstjárat van tehát ott tágulhat tetszés szerint

- elől a köpenyfal és az ajtó(k) beépítése a kritikus ebből a szempontból.

Előzmény: Korundos (4217)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4219

Köszönöm Cadtamas ! Utánanéztem, úgy látom ezt a programot nehéz lenne megtanulnom.  Marad a szabadkézi rajz.
Bár nem tömegkályha, de ma lettünk kész egy igazi low-cost tégla kályhával. Nem számoltam pontosan utána, de biztos, hogy alatta maradt az 50.000 ft.-nak. Ha esetleg valakit érdekel megtekintheti a következő linken: https://picasaweb.google.com/110819929325972733412/CikloKalyha20121227?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIC2yfTZ5vSvqwE&feat=directlink
 
Az első felfűtés bizalomgerjesztő. Ugyanis ez nem teljesen a hagyományos Lengyel járat. A  nagyon alacsony kémény miatt az első járat után elől kétoldalra ömlik le a füst egyszerre. Elég jól sikerült eltalálni a füstjárat szűkítését, lévén nem középen van a füstcső bekötése és ilyenkor gyakori, hogy féloldalasan fűt a kályha.
Építő kritikát szívesen vennék esetleg ha nem terhelem vele a fórumot !

Előzmény: Cadtamas (4216)
Korundos Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4217

Nem talált !

Minden anyag tágul a hőmérséklet emelkedésre. A fémek jobban, a kerámiák ( agyagtégla, samott tégla ) kevésbé.

de mivel egy magashőmérsékletü helyre csak kerámiát építenek be így itt ezzel kell foglakozni.

egy kemencében egy cs. kályhában és egy tömegkályhában néha bizony többszáz fok lehet, így ezek hőtágulása is jelentős.

ezért bizonyos falszakaszok után un. dilatációs hézagokat építenel a falba , hogy tudjon tágulni az a falszakasz. A dilatációs hézagokat majdnem mindig csak un. kiégő anyagokkal képezik. Beraknak pl. farost lemezt.

 

persze nagyon drága és nagyon magas hőmérsékletű tűzterekben a hézagokat nem ezzel tömítik,

 

Azt hanem un.kerámia papalannal.

 

 

Az eredeti neve egyébként ceramik fiber matte. Kurva drága anyag. Engem olvasztanak meg és szálat gyártanak az olvadékból majd papalanná formálják.

Cs. kályhához, tömegkályhához eccerűen pocséklás ilyen anyagot használni.

Ja ezt a kerámia paplant használják még extrém magashőmérsékletű kemekcéknél hőszigetelésre is .

Amúgy a hőtágulás marha nagy károkat tud csinálni. Vót egyszer egy kevenc cserépkályhám két falköré építve. A fal és a kályha között rés, kb 1 - 2 cm. Hogy a zaj az egyik helyről a másikra ne menjen akkor még azbeszt zsinórral volt tömítve a rés.

A kályha tetején rés szintén azbesztzsinórral tőmítve. Egy föstéskor a szorgalmas festő inas fent a hézagot kikente jó erősen gipsszel.

Semmi sem történt mivel a föstés nyáron volt. Aztán úgy nov. végére kb. 20 -25 felfűtés után a kályha sarkai elnyíródtak.

Próbált volna nőni az a kályha, de a gipsz és a felette lévő másfélméter fal és födém erősebbnek bizonyult, így a szerencsétlen kályha sarok csempéi mind elrepedtek.

"egy tömegkályhán belül több ilyen pont is van"

Konkrétan ???

Különösebben nem ismerem a tömegkályha belső felépítését, de sejtem a tűztér általában samottból épül. Mekkora annak a mérete ?

legyen egy 80 x 80 -as mag, E köré épül a burkolat . A mag lényegesen jobban tágul, így a mag és a burkolat közé illik rést hagyni.

és hogy építésközben ne menjen teli különféle építési szeméttel, illik kitölteni egy rugalmas anyaggal. Erre jó pl. a kerámia paplan, de megteszi a mezei közetgyapot is - lényeg legyen rés, tudjon a belső anyag tágulni. Mennyi legyen ? Hát ilyen hőmérsékletnél a 15 mm untig elég. Kevés ? Sok ? szak - értők !

Előzmény: kekov (4214)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4216

Persze.
Unigraphics a neve.
Nem erre a célra való, de ehhez értek. :)

Előzmény: B.tibor1 (4208)
Korundos Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4215

 Te kevered az anyag minőséget meg a test alakot.

 Van samott tégla és van égetett agyag tégla. Az igaz hogy mindegyikből sokféle anyag minőség a és nagyon sok féle forma van.

 Amúgy az égetett agyag és a samott is rokon anyag, majd testvérek. MIND A KETTŐ ALUMINIUMSZILiKÁT.

 

 

 Az agyag tégla kb  50 -600 fokig jó a samott meg lényegesen magasabb hőfokig.

 Főleg ha jó sok korundot adagolunk hozzá.

 

 

 

   

"szélsőséges esetekben bizonyos hő esetében elrepedhet."

 Pongyola fogalmazás.

 

  az égetett agyag tégla bizonyos hőfok felett megolvad ( legyen kb. 800 -850 fok ) a mezei samott pedig min. 1100 fok felett olvad. előtte mind a kettő meglágyul.

 Elreped ? Igen a hőmérséklet ingadozásra , főleg annak a sebessége miatt.

  A cserépkályhák a kemencék  és a tömegkályhák is hőmérséklet ingadozásnak vannak kitéve. reggek felfűtik, Viszonylag gyorsan és szép lassan kihül. Ez megy  egy fűtési ciklusban kb. 200  x, aza egy 15 éves átlag élttartam alatt min 3000 -szer (cs. kályha ) a tömegkályha nem tudom meddig tart.  A beépítésre váró anyagoknál azért ez a 3000 szer töténő l felmelegedést  lehülést kivárni nem lehet. Azért úgy vizsgálják hogy felhevítik a tűzálló téglát kb.1000 fokra majd hidegvízbemártják. Juuj az a hősokk, és kiáll egy tégla  legalább 30 -40 ilyen mókát. Ezt a samott téglát hőingdozásnak ellenállónak minősítik.

 

 de egy   cs. kályhába és valószinű egy tömegkályhába is elegendő ennék gyengébb samott is. Az un. mezei samott - régen kályhás samottnak hítták- kályhába jó az is.

Előzmény: Törölt nick (4197)
kekov Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4214

Még mindig nincs válasz arra , hogy hová tennéd a paplant !

 Egyáltalán tudod mi az ?

 

... hallottam hogy mondták, hogy látták, amikor használták ...

 

különböző tágulási értékekkel rendelkező anyagok (mint pl. vas, tégla ...) összeépítésénél ajánlatos használni a dilatáció okozta repedéseket elkerülendő.

egy tömegkályhán belül több ilyen pont is van

Előzmény: SolnesMM (4212)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4213

Én az esetlegels szigetelő anyagok alkalmazásáról gondoltam hogy segítek meddigg nem jön a válasz. Talán ez is jobb mind a semmi , vagy a semmit mondó szővegek...témába illő ez is probléma? az előző tobb oldalas hozzászolások weboldal nézetségekről stb nem marketing izű volt szerinted?

A méret kérdés volt ? Da ha nagyon össze szedi az ember magát talán az is "leolvasható" a téglák elhelyezéséből...

 

 

Előzmény: gmkiev (4211)
SolnesMM Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4212

 Még mindig nincs válasz arra , hogy hová tennéd a paplant !

 Egyáltalán tudod mi az ?

 

Előzmény: kekov (4200)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4211

Ezek, az építésről szóló, enyhén marketing ízű filmek.

Rajz, méret?

Az segítség.

Előzmény: Ybasc02 (4210)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4210
Előzmény: Ybasc02 (4209)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4209
Előzmény: Kályháskristóf (4207)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4208

Cadtamas ! Meg lehet kérdezni, hogy milyen tervező programot használsz ?

Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4207

Titok, hogy hová kerül ez a paplan, vagy papír? Érdekelne.

Előzmény: kekov (4200)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4206

Hát, hogy ne lenne. Sőt, a vasnak is a nem öntvény része más hőtágulású. A befalazókörmök csavarjai és az üveget tartó csavarok, igaz ez elhanyagolható. Hőálló paplant én még soha nem építettem be cserépkályhába, nem is fogok, mert minek. Egyszer láttam, hogy valaki a tetejét borította be vele, hogy minek, azt ő sem tudta megmondani.

Előzmény: SolnesMM (4201)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4205

Én ezt így nem tudnám megmondani, lehet A30, A40...tulajdonságú, a kémiai öszetéltelt ,stb  a gyártó műbizonylatán található azt meg én nem láttam. Angolul meg nem tudok. :)

Előzmény: Törölt nick (4204)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4203

 

Konkretan nem tudom mire gondoltál tüzálló téglákra,tüzálló habarcsra, kerámiapapirra, vasalatra, falazó téglára stb...

Előzmény: Törölt nick (4202)
SolnesMM Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4201

 Azért nem teljesen igaz ez !

 Van egy kályhának vas alkatrésze is !

Előzmény: Kályháskristóf (4195)
kekov Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4200

Ezek szerint a kerámia paplan csak amolyan parasztvakítás?
Nincs is rá szükség?

 

de igen szükséges, nem parasztvakítás. ott ahová szükséges tenned és kihagyod, problémát okoz a hiánya.

 

Előzmény: Cadtamas (4196)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4199

Egyetértek.

Előzmény: Törölt nick (4197)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4198

"Most csináltam egy csomó kisérletet direkt erre, mert nem szeretném megszívni, és kiderült egy pár dolog."

 

Ha már fel hoztad akkor legalább egyet modjál, légyszíves...

 

"Ha a fűtési ciklus grafikonjának felső részein beszorítják a meleget a kályha belsejébe, akkor nagyobb hőfokon marad a füstgáz és megy a meleg kifelé. Méréseim szerint nagyon komoly  aveszteség (bár nem veszik észre mert valamikor csak meleg lesz"

 

Már töbször kérdeztem, meleg kályhánál mennyi a kilépő füstgáz nállad? Szerinted mi lenne az ideális?

 

Erről a belső(tűztér) építési modról mi a véleményed? a külsejével most ne foglalkozzál...

 

https://picasaweb.google.com/100099482278258044258/BowserHeater#

Előzmény: Törölt nick (4194)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4196

Ezek szerint a kerámia paplan csak amolyan parasztvakítás?
Nincs is rá szükség?

Előzmény: Kályháskristóf (4195)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4195

Egy kályha kb 15 féle anyagból épül, mindnek közel ugyanolyana hőtágulása, különben szétesne az egész.

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4193

Látom mindenki kerámiagyapotot használ a dilatációs különbségek kiküszöbölésére.
Homokkal nem próbálkozott senki?
Vagy ennek a kerámiagyapotnak ennyire jó a hőátadó képessége?

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4192

Nos, kissé 'elcsesztem'. :)
Ennél nagyobbat szeretnék építeni. Miután beraktam a házam modelljébe, akkor szembesültem vele, hogy ez pusztán 1,4 m magas.
Este visszaülök a tervezőasztalhoz és átdolgozom a terveket.

Jelentkezem majd, hogy mire jutottam.

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4191

Jelenleg itt tartok.
Egyelőre csak a samott mag és a butkolat van megtervezve. A többi rész is meg lesz, de első körös költségvetéshez megteszi.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a habarcsozás és a kivitelezés sajátosságai miatt a pontos méretek változni fognak, de ez is több, mint a semmi.

Szeretném majd optimalizálni a füstgáz áramlást úgy, úgy hogy ha szembe állunk a kályhával a másodlagos égéstér bal oldali kiömlőjénél kilépő füstgáznak építenék egy kisebb labirintust, hogy mindkét oldalon nagyjából azonos utat kelljen a füstgáznak végigutaznia.
Továbbá szetnék egy viszonylag zárt rendszert csinálni ezért manuálisan szabályozható szellőzőjáratot szeretnék a padlástérből közvetlenül mindkét égéstérhez.

Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4190

Rendben...

Előzmény: Cadtamas (4189)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4189

1-2 órán belül befejezem a burkolatot is és átküldöm neked a modelt.

Előzmény: Ybasc02 (4186)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4188

Ok.

Előzmény: Cadtamas (4187)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4187

50-es téglát számoltam, mert az áll rendelkezésemre. (bontott, de nagyon jó állapotú)

Előzmény: Ybasc02 (4184)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4186

Küld át dwg-ben, ha gondolod, megprobálom átkonvertálni 3D animációban...

Előzmény: Cadtamas (4183)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4185

A 'csinálom' szót idézőjelben kellett volna írnom. :) Úgy értettem épp tervezés alatt áll.

Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4184

A méretek hogy alakulnak, külső, belső, magasssága ? 

A samott tégla mérete biztos hogy ...X50 mm? akkor most új vagy bontoot samott téglából csínálod? Járat rendszer is ebből lenne?

Légyszíves majd számold őssze a ráfordított munkaórákat is (anyag beszerzéssel).

Köszi.

Hajrá...

Előzmény: Cadtamas (4181)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4183

Bocsássatok meg.
Még csak digitálisan létezik. Épp most tervezem egy 3D cad szoftverrel.
3D-s modellt viszont tudok róla feltenni.  step, jt, prt, dwg formátumokban.
Anyagszükséglet számításhoz és költségvetés készítéshez megteszi.
Viszont 2 hónapon belül elkészítem és igyekszem majd mindent dokumentálni, aztán megosztani.

Előzmény: kekov (4182)
kekov Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4182

teszel fel képet, vagy valahol hozzáférést megnézni ?

Előzmény: Cadtamas (4181)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.26 0 0 4181

Egy átlagos méretű 370x625x500-as elsődleges és 370x625x300-as másodlagos tűzterű tömegkályhához cca. 250-300 darab samott tégla (125x250x50) szükségeltetik.
Ennek az ára bontott téglával ~ 55000.-Ft +habarcs
Új samott téglával ~ 165000.-Ft + samott habarcs
A samott mag tömege nagyjából 1.2 tonna.
Csinálom a tégla bukolatot is és leírom az eredményeket.

kekov Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4180

jól emlékszel ... a kályhámba ilyen értékű samott van beépítve.

Előzmény: Kályháskristóf (4177)
kekov Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4179

„ a Google Analytics statisztikája megfelel?”

 

nem, az emlegetett oldalad linkje felelne meg.

vagy az is titok?

Előzmény: Törölt nick (4178)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4177

Az nem tudom, milyen tömegkályha lehet, ami 115eFt-ból kijön. Úgy emlékszem, tisztességes tömegkályha samott-szükséglete kerül ennyibe. Majd olvassa a topikot sok okos és majd mindenki tömegkályhát akar ennyiből. Nagy lesz a csalódás.

Előzmény: Mi pálya hello! (4146)
Tanyalakó Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4176

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

Elemző meg elmehetne az oldalára írogatni, vagy melegebb éghajlatra.

 

az oldalamat 5-10000 néző figyeli most is, de sok más témában.

Dokument van róla?

 

Igaz, akár itt is maradhat, mert ezt a topikot simán kisajátította észosztásra.

 

Sajnálom, jó kis topik volt:(

Előzmény: Törölt nick (4175)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4173

"a NASA egy heti munkájával simán létrejöhetne a föld fatüzelésre használt eszközeinek a pontos kritikája és a javaslat hogy mi a jó."

 

Ez nagyon igaz,

de a NASA csak azt kutathatja, amire a kongressszus pénzt biztosít számára,

azok meg csak arra adnak pénzt, ahonnan kenőpénz várható,

az Amerikai Kályhaépítőknek meg nincsen lobbistája, aki egy táska kézpénzzel sorra járja a képviselőket,

viszont az űripar hússzoros (nem elírás: 20x) áron dolgozó beszállító cégeinek meg vannak ilyen embereik ;)

Előzmény: Törölt nick (4170)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4172

Én inkáb aztat javasolnám, hogy

- legyen egy legkisebb/alap kályha, aminek teljes dokumentációja plusz egy hozzávaló oktató fotósorozat teljesen ingyenes legyen

- de az összes nagyobb kályha-variáció dokumentáiója (ezekhez már filmet is adnék) már fizetős legyen

- a videokamerás + telefonos + helyszíni személyes(!!!) support viszont fizetős legyen.

- legyen egy (keményen moderált) internetes fórum, ahol a tulajdonosok egymásnak építési, anyagbeszerzési, stb tanácsokat adhatnak

- ugyanott kályhaépítők fizetett hirdetéseket elhelyezhetnek (akár a dokumentációkban szerepő, akár saját kályhák építése kapcsán).

 

Előzmény: Törölt nick (4143)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4171

"Erdőket tüzelnek el feleslegesen."

 

No ebben viszont neked van igazad.

De amíg az üzletekben 34 ef.-t is lehet kandallónak látszó tárgyakat vásárolni.

Amíg az emberek jó része új gondolja, hogy a közponi fűtés fogalma a ház közepén (előszobában) elhelyezett ilyen "elsőáras" vaskályha, addig el is égetik ezt a rengeteg fát.

Továbbmegyek. Miért vannak olyan másodrendű állampolgárok, akiknek nem kell a tüzelő anyaguk árát 10%-al csökkenteni??

Ez a bünti azért mert jó hatásfokú, környezetbarát fűtést készítettek, vagy készíttettek!

Igen. Vannak un. pályázati lehetőség fellángolások, aztán még a derekán kideül, hogy a rendelkezésre álló összeg csak szalmaláng életű!!!

Ha pl. A tömegkályhára kérnél pályázati pénzt?

Kiröhögnének, vagy még azt sem.

Tehát alapjában vannak gondok.

Én magam 35 évet egy gyártónál töltöttem, ma is gyártókat képviselek, de nem úgy mint a vak ló.

A tömegkályhával nekem csak egy a gondom.

A megadott üzemanyag mennyiség és a leadott hő (nem teljesítmény) viszonya.

Azt hiszem, így karácsonykor talán még egy-két közös nevezőt is találtunk.

Előzmény: Törölt nick (4170)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4169

Igazad van.

De egy biztos. Ebben a hazában nem lesz nagy sikere a dolognak.

Kereskedői megfogalmazásban: még így sem lesz egy elsőáras termék!

A mese viszont szép és álmodni is lehet szépeket.

Előzmény: Törölt nick (4168)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4167

Most jól figyelj!

Nincs még egy olyan szakma mint pl. az általad említett ahol ne mindenki a saját receptjét tartaná a legfontosabbnak!

Amirről te itt írsz és ahogy, az a dilettantizmus magas iskolája. A helyzet egyáltalán nem ismeretéből fakadó, eredeztethető, hadova!

 

"Alapképzettség nélkül senki sem fog kályhát építeni."

 

De fog és épít ma is!

Ezzel itt senkinek nem mondottam újat, legfeljebb neked, bár az informatikus is egyfajta alapképzettség, meg az autóvillamossági szerelő, de van az imeretségi körömben villamosmérnök alapképzettségű kandalló építő, no meg aztán kőműves is egy pár!

Most fejtsd ki mire gondolsz?

 

Az öreg építők, nincs mit átadjabnak a tudásukból, mert azok legfeljebb cserépkályhát tanultak építeni, a mai kandalló építés ezzel köszönő viszonyban sincs!

Ez a "tömegkályha"? Egy a sok építési mód közül, az építő személyenkénti tévedhetetlenség (én tudom a frankót) mítoszával átitatva.

Előzmény: Törölt nick (4165)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4166

Hagyjuk, beteg elgondolás az egész.

Elemezz inkább.

Pl az Orbán kormány működését....:::))))))))))

Előzmény: Törölt nick (4165)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4164

" súlyos műtéteknél is van ilyen, hogy távolról nézi egy specialista és segít tanácsokkal."

 

Te javíthatalaan vagy!

Ott az egyik szakember segíti a másikat!!!!!

Nem pedig "vak vezet, világtalant"!!

Ez a különbség.

Meg hogy a döntésekben segítő távoli orvos, már végzett olyan műtétet!

 

Előzmény: Törölt nick (4162)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4163

De b...d meg mikor veszed már észre hogy nem te vagy Christian Barnard?

Előzmény: Törölt nick (4162)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4161
Előzmény: Törölt nick (4159)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4158

Kérdés.

Egészen biztosan a "tömegkályháról" folyik itt a szó?

Ezek az ötletelések, már inkább kabaré szinvonalúak.

Annyit a távjavításról, hogy természetesen ezt minden szervizes gyakorolja minden ellenszolgáltatás nélkül. De beszarna a nagyérdemű, ha mondjuk a Weblapomon egy 90-es szám szerepelne ahol én telefonos, élőkamerás segítségget adnék kályhák bekötéséhez, hidraulikai rendszerek kiépítéséhez!

Nem az adóhivatal, sokkal inkább az eelmeosztályról kapnék megkeresést.

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4157

Az ötleted felvillanyzott.

Lehetne webkamerás, gyerekcsinálást is promótálni.

Elemezd ezt is légyszíves.::))))

Előzmény: Törölt nick (4153)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4155

Én az eddigi hozzászólásaidban most olvastam a legérdekesebbet:

"Nem mindegy ki műti meg a vakbeledet?"

 

Hát ha lehet, Te ne.

Előzmény: Törölt nick (4152)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4154

"Ilyet (munkára megfelelő típust)  kölcsönbe kaphat tőlem az építő és akkor miliméter pontosan látod mit művel.

A kamerában van mikrofon, felvevő,háttértár, wifi, és így visszamenőleg is dokumentált mit mondtál ő mit csinált stb."

 

Érdekes, akkor arra az időre véget érhet a magánélete is (az építőnek), esetleg majd dugdosni kell a kamerát, házonkívülre munka idő útán... :) :) :)

 

"Az én kamerám 32 órányi HD minőségű filmet tud felvenni, (de ez csak tár kérdése) tehát egy hétig rögzítheted mit csinál az építő. De minek."

 

Ha hang és képi rögzítésől van szó ugy tudom hogy akkor az adatkezelési téma is bejátszik, nem? plussz nyilatkozat aláírás... 

 

"Néha kell neki tanács, illetve rászólhatsz ha hülyeséget csinál.."

 

El tudom képzelni, mind Angliában a térfigylő kamerákkal...(hangos bemondon rászolnak az illetőre) -ejnye-bejnye, hülyeséget csínálsz, hagyd abba... :) :) :)

 

Szerintem ehez hasonló komunikácios otletbörzékkel el lehet vezetni egy ilyen megnevezésű topicot, simán...

 

Bocsánat az  az Off-ért !

 

Előzmény: Törölt nick (4152)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4151

Mivel az ezirányú szolgáltatásk az un. szabadáras termékek, így az árképzésnek csak az eladhatóság szabhat felső határt.

A gázkészülék karbantartás olyan tevékenység melynek több évtizedes hagyományai vannak, sőt maga a gyártó ad un. "ajánlott fogyasztó árat", vagy pl. az üzembe helyezési díjat meg is határozza.

A hasonlat így tehát nem jó.

Az építés vezénylése akár neten, vagy skype-n egy lehetőség, amivel vagy élnek vagy nem.

megjegyzem, szervizelünk már olyan kazánt (háztartási méretben is) ahol műholdas kapcsolat teremthető (opcióként vehető meg) a berendezés vezérlő dobozával. Így akár korcsolyázás közben is lehet a fogyasztóval illetve annak kazánjával, kacsolatban lenni.

Kérdés: Kinek jó ez?

Már ma is minden szombat vasárnap a nagy ráérésük kellős közepette keresik a szervizeseket a fogyasztók, mindenféle csip-csup dolgokkal, melyek már a rákövetkező hétköznapokon nem is oly fontosak.

Mint szolgáltatási kuriózum, fog bevonulni a szolgáltatói nagy történelem könyvbe az ötleted.

De nem másképp.

Ez Magyarország! (énekli Oláh Ibolya)

Előzmény: Törölt nick (4148)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 4150

Miért nem ezzel kezdted ? :)

Most már értem miért volt neked furcsa az MHA filozofiája.

 

Ez olyan "Beta verzió" szagú. Van egy alapon működő valami(fekete doboz), elméletileg működhet jobb teljesítményen de mivel összehasonlító adat, körülmény és tesztelés kevés, piacra dobják ocson. A felhasználó őrül az output oldal(kimenő)közölt információknak, ezért adatokat, visszajelzést, tapasztalatokat kell közölni a használat során a forgalmazóval(rendszergazdával), akár virtuálisan is=input oldal(bemenő). Ha esetleg valami nem úgy működne ahogy kéne majd kijavítják, fejlesztik(frissítik) , akár távolról is Skype-on.

Ez is egy filozófia lehet...:)

 

 

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4149

Két hónapon belül megcsinálom a saját tömegkályhámat.
Mivel úgy látom senki más nem hajlandó rá, mindent feltöltök ide a befűtött négyzetmétertől megkezdve az építéshez felhasznált anyagokig, természetesen pontos tervrajzokkal.
Mindenkinek az jusson eszébe, hogy ez egy több száz éves technológia, nem űrtudomány.

B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4147

Elemző ! Idézet tőled. "Csak érdekesség: 1 azaz egy tonna hőtároló funkciót megvalósító szerkezet kb 50000 Ft anyagárban van".

Ehhez képest nem gondolod, hogy a support méregdrága ? Írd bele a szerződésbe azt is, hogy ha a kedves szerencsétlen vevő leflexeli a saját lábát skype-olás közben arra nem terjed ki a felelősséged. Bár webkamerán keresztül akár meg is tudod majd műteni egy ottani segédorvossal karöltve. Hisz minden csak szervezés kérdése úgy látom.


Minden kedves épeszű fórumozónak Békés Boldog Szeretetteljes Ünnepet kívánok !

Mi pálya hello! Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4146

 

Köszöntöm a topiclakókat!

Karácsoni ajándék egy rokonnak egy jóképű tömegkályha. Munkadij ls némi alkatrész 115ezer ft. Agyag, homok, tégla, cserép, beton az saját a samott bolti.

5 nap alatt elkészült.

 

Tövábbi szép ünnepet!

 

C200UF Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4145

Távművezetés, csináldmagad, webcam support, kezdem sejteni milyen iparban mozgott eddig elemző :)

Előzmény: gmkiev (4144)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4144

Nekem ebből a becsületkassza, no meg a távművezetés a legtetszőbb dolog.

Csak úgy sacc/kb, szerinted, kishazánklban hány db. ilyen munumentális építményre van realizálható igény?

Most, mivel vészesen közeledik a szeretet ünnepe, kijelentem hogy kérdéseimmel nem akartalak ezidáig sem bosszantani, sem bántani. De nem tehetem hogy ne tegyem fel ezeket.

 

Kívánok a további napokra gondtalan ünnepet, a következő évre valós sikereket.

 

Üdv:

K. István

 

Előzmény: Törölt nick (4143)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4142

Mivel nagyon sokszor az occcó kihozatal is felvetődött ebből gondoltam, hogy ez nem járt út lesz.

megjegyezném, hogy egy innen-onnan másolt, mellesleg mindegyik egyedileg épített kályhára szabadalmi oltamat bejegyeztetni? Enyhén szólva sima pénzkidobás.

Gyanítom a cserépkályha is ilyen termék! 

Előzmény: Törölt nick (4141)
tomegkalyha2010 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4140

Áldott, békés Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

maguborka Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4139
Nagyra becsüllek ab69, ahogy pár masik embert is a fórumon. Egy dologra most megis szeretnem felhivni a figyelmed: Az írásos szövegben a hangsúly nem jelenik meg. A lényeg számomra, a terven volt. Hidd el, nem veletlenul ;) Nem azt irtam, hogy itt sem leszek, mire hazaérek, álljon itt egy kalyha ami minden csodának megfelel. ;) Meggyozve nem vagyok elemző fele dolgokról egyaltalan, ezert kertem elso lepesben a terveket. Ami elgondolkodtatott eddig az csak a felhasznált anyagok hovezetese-hotarolasa. Semmi mas. mivel ahogy te sem, en sem láttam semmi mas konkrétumot az általa javasolt mas mas apró megoldások közül amelyek nagyban növelhetik a teljesítményt, csökkentik a költségeket...
Ahogy direkt nem folyok bele eszement csatározásokba, mert semmi értelme szerintem. Hagyni kell alkotni azt, aki alkotni akar. Elemző azt akar. Alkosson. Az, hogy a neten mindenről fel mondatokat tesz csak fel, figyelve a konkrétumok elkerülésére, az az ő dolga. Aki ezt meg nem ismeri fel, hat harcoljon vele. Olvasva folyamatosan a fórumot, senki nem jutott vele sokra, hiába verte a klaviatúrát. ;) Ha a gyerekeinket is így nevelnek, ahogy elemző minden lépését meg akarjak semmisíteni mindenki nyomorék lenne a földön. Nem akarok bölcs baglyot játszani, de en inkabb a figyelést javaslom mindenkinek, s a kérdést. Kérdezni pedig konkrét dolgokra érdemes. Az meg itt meg nincs. Tervek ha lesznek, kifejezetten érdekelnek. Uff ;) Boldog ünnepeket kivanok.
Előzmény: ab69 (4130)
öregrobi Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4138

Békés karácsonyt, boldog új évet kívánok nektek.

gmkiev Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4137

"A kályha hivatalosan be lesz vizsgálva, tehát nincs mellébeszélés lesz róla papír."

 

Véleményem szerint, soha nem lesz bevizsgálva! Pusztán azért, mert olyan költséggel jár. Mivel csak a helyszínen vizsgálható, így ez bizony majd szépen elmarad!

 

Kívánok mindenkinek Boldog békés Karácsonyt.

 

Előzmény: Törölt nick (4132)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4136

"Na meg más nem tesz fel semmit de szövegel. Szuper."

 

Azért téged se kell félteni...:)

 

"Azt is elismerem hogy képtelenség kihámozni sokszor az amit mondok, de ez szándékos, nem áll érdekemben hogy feltárjak mindent amire rájöttem.

Mondhatnék konkrétumokat is, de minek."

 

Ez nagyon jó...:)

Lehet nekem is van olyan amire rájöttem, csak még nem akarom megosztani...

 

"Várom a táblázatokat elég a külső hőmérséklet is."

 

Szerinted, ezek után miért közölne bárki bármit... ugy is a tiéd lenne a csúcs. :)

 

Mindenkinek, Boldog Karácsonyt !

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4132)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4135

 úgynevezett kályhás szakembereknek

 

Savanyú a szőlő?

Előzmény: Törölt nick (4133)
C200UF Creative Commons License 2012.12.24 0 0 4134

"A füstgáz hőfokából levonni a teljesítményre következtetést szerintem butaság. "

 

Teljesen igazad van. Nincs összefüggés.

 

"Libik könyv

127 oldal

6.21 táblázat

Hatásfok a kilépő füstgázhőmérséklet függvényében"

 

Neki is igaza van.

 

Ez két különböző fogalom. És nekem is igazam van.

Előzmény: Törölt nick (4082)
ab69 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4131

Neked pedig oszinte elismeresem, lassan eljutsz arra a pontra, hogy, barkire barmilyen sz..rt rasozol latatlanban. Zsenialis marketing. Bevallom sokat tanultam toled.

 

A csodavaras felulirja a jozan esz szavat...

Ezen a forumon bizony gyakran elofordulnak csodavarok. A csak egy olcso kalyhat akarok, se a szaki munkajat nem akarom megfizetni, sem a megfelelo felkeszulesbe nem akarom belefektetni az energiat tipusu emberek. Aztan meg van itt nehany illuziorombolo szaki, aki nem osztogatja a4-es lapon a csodakalyha rajzait, sot azt mondjak ha meg osztogatnak ahhoz is bizony nem kevest kene tanulni, raadasul nem is osztogatjak arra hivatkozva, hogy nem akarnak eszetlen barkacsolast es rossz kalyhak fabrikalasat tamogatni. Na meg mirt osztogassak ingyen amiert ok megdolgoztak. Es kulonben is csak kekeckedni tudnak a ”jobbnal-jobb” otletek hallatan.

 

Szoval ra kell talani a megfelelo helyre es te ratalaltal.

 

Nem kell igazan erteni ahhoz amit el akarunk adni, csak a szaknyelvezetnek latszo stilusban eloadni a mondandonkat es persze duzzado onbizalommal.

 

Mindegy ha marhasagokat beszelunk, de ha ezt a megfelelo szaknyelven tesszuk a nagykozonseg ugysem fogja erteni es kellokep lusta ahhoz , hogy ezen valtoztasson. Az hogy a szakik mit mondanak tok mindegy, ugysem ok a celkozonseg.

 

Mindig hangosabban uvoltozzunk, mint a jozanul ervelok, a kozonseg mindig annak hisz akinek nagyobb a hangja, kulonosen ha meg a csodavarasukat is taplaljuk egy kicsit. A nagy atlag ahhoz ugyis tul hulye, hogy a valodi szakmai erveket felfogja, a csodakban hinni pedig sokkal egyszerubb.

 

Idonkent hulyezzuk le azokat, akik azt hajtogatjak, csodak pedik nincsenek, ezt a legegyszerubb lelkek is megertik. Sot valoszinuleg meg orulnek is, hogy vegre valaki jol megmondta a nagykepu szakiknak. Az emberek altalaban nem szeretik azokat, akik valamihez jobban ertenek mint ok.

 

Es vegul, csak semmi konkretum, igy nem lesz mit szamonkerni kesobb, hiszen te nem mondtal ilyet.

 

 

Javits ki, ha kihagytam valamit, bar nem tudom alkalmazni fogom-e ezt a nagyszeru, gyakran hasznalt es mukodo marketingtecnikat. Sajnos nekem idonkent egyes elemeinek alkalmazasa is gyomorpanaszokat okoz. De hat nem vagyunk egyformak, mindenkinek amit megerdemel.

 

Boldog karacsonyt

 

Előzmény: Törölt nick (4127)
ab69 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4130

Mit mondjak, gratulalok az esetleges jovobeni vasarlasodhoz. Es mondd csak, van rola konkret informaciod, hogy valoban mit tud az a kalyha? Hogy amit kapsz az tenyleg megfelel az igenyeidnek?

 

Fel se tunt, hogy olyan ember kalyhaja erdekel, aki semmi konkretumot nem mondott, tobszor is bizonyitotta hianyos tudasat a temaban es nem egyszer sajat magaval is ellentmondasba keveredett?

Raadasul erre tobben is felhivtak a figyelmet. Viszont nagy hangon handabandazott, a temaban nala sokkal jaratosabbakat tobbszor is lehulyezve...

 

Előzmény: maguborka (4126)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4129

Kívánok Békés Boldog Karácsonyt mindeninek....

maguborka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4128
Mindent vennem kellett eddig is... Ez nem változik ;) szóval a bontott tégla ingyen nekem amúgy sem opció, meg nem is tetszik annyira, s a tervezett berendezésekhez sem megy. Kvarcit jo nekem ;) na meg a só is :)
Előzmény: Törölt nick (4127)
maguborka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4126
Anyag es megrendelés nélkül a tervek eladóak? Ha nem, tavasszal érdekelhet egy ilyen kalyha. Boldog ünnepeket kivanok mindenkinek
Előzmény: Törölt nick (4125)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4124

EZZ AZZZ a végére csak révbe érünk :-))sör bor van, részegen meg szebb az élet.. legalábbis addig :-)

Előzmény: Törölt nick (4123)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4122

Ez az erröl van szó , na ilyen kályha érdekel engem is , legyen békés meleg , olcsó és ne kerüljön milliókba, ne kelljen a kályha mellett ülve egyenleteket megoldani a fajlagos hőről és aberakott fa szövettanáról és vízmennyiségéröl. Ha tudsz egy ilyen puritán egyszerü jól müködö részegen is felépíthetö kályhaát nagy örömet okoznál vele.. 

Kellemes Karácsonyt Mindenkinek..

Előzmény: Törölt nick (4115)
matthiasii Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4120

 Meglehetősen ólcsó az a régi tégla !!

Előzmény: Törölt nick (4115)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4118

"Az általam becsült árra még nagyon szegény ember is vevő"

 

Ha meggyözehtőek, akkor az nem roszz....

 

"A munkát el tudja végezni ő is, még akkor is ha be van rúgva."

 

:(  ez most követelmény lenne...?

 

Előzmény: Törölt nick (4115)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4114

"Olyan szuper módon tudjátok kiforgatmi a magyar mondatokat hogy csoda.

 

Idéztem egy állítást  a könyvből.

Ki a franc mondta hogy Libik milyen?

Benne van? Benne. Ennyi."

 

 

"A füstgáz hőfokából levonni a teljesítményre következtetést szerintem butaság." 4082 hozzászólás ...

 

:)

Előzmény: Törölt nick (4108)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4113

"Nekünk , úgy gondolom az a célünk hogy sorozatban gyártható és a tökéleteset megközelítő, alkalmazható (könnyű) és olcsó eszközt készítsünk.

Ami nem ilyen, az felejtős, nem érdemes vele foglalkozni."

 

Lehet, érdemes vele foglalkozni egy másik topikban, ez a Tömegkályha topic, egyedi építésű kályhák, nem sorozat gyártottak... kár volt ezt ide írni.

Előzmény: Törölt nick (4083)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4112

" tűztér fajtája"

 

Ha már szóban hoztad gondoltam be linkesz valamit... segitek.

 

1.felső égésű

2.alsó égésű

3.forditott égésű

Forrás:http://www.stove.ru/index.php?lng=1&rs=116

 


Előzmény: Törölt nick (4109)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4111

"És mivel tudják a berakott fa mennyiségét és annak elégetésekor felszabaduló hőmennyiséget,

 

Na ezt tuti nem tudják"

 

"Mivel a fa elemi összetétele csak kis intervallumban változik, egyes fafajok égéshője nem különbözik nagymértékben egymástól. Magasabb a nagyobb lignintartalmú fák esetén pl.: fenyőféleségek, és nagyobb szén és hidrogén arányú, nagy gyantatartalmú fák égéshője. Viszont a poliózokat nagyobb mennyiségben tartalmazó fák égéshője kisebb. (Németh, 1998) A fa energetikai sajátosságait tehát elsősorban kémiai összetétele, az égéshője, valamint nedvességtartalma határozza meg."

 

Forrás:http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Mezogazdasag_hulladekai/ch05s04.html

 

Előzmény: Törölt nick (4109)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 4110

Itt megint az a probléma ,hogy miböl építed. A téglakályháról van szó biztosan olcsóbb téglából. A szobámat ki lehet festeni tescos festékkel 1600/ doboz vagy hérával 5500/doboz vagy kevertetek festéket 25000/ doboz. Lehet egy kályha bontott  tégla vagy ki mihez jut hozzá, ezért nem értem mért kell eröltetni ezeket az árakat. Már írtam nekem egy opelem van teljesen jó nem kell a lexus vagy hummer és bentley árával összehasonlítani, ugyanazt a célt szolgálja mind a kettö elvisz oda ahova akarom csak a körítés más. Ha van pénzed építs egy olyan kályhát ami neked tetszik, írd le mi a tapasztalatod oszd meg,és akkor lehet tudnék egyet én is építeni a toredék összegéböl...

 

 

 

 

Kellemes Ünnepeket .

Előzmény: Törölt nick (4105)
vberko Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4107

"Akkor nem csak én

 

Libik könyv

127 oldal

6.21 táblázat

Hatásfok a kilépő füstgázhőmérséklet függvényében"

Ezek szerint Libik is egy buta, hozzánemértő kontár ?

 

Bár ő olyat soha nem írt - mint ahogy más sem - hogy CSAK A KILÉPŐ FÜSTGÁZ hőmérsékletéből hatásfokot lehetne számolni. Csak te legfeljebb ennyit fogtál fel a dologból.

 

De hogy neked is legyen karácsony. Az egyszerűség kedvéért nagyvonalakban összefoglalom.

 

Eddig alapvetően 2 módszerrel láttam hatásfokot mérni. Pénztárca és lehetőségek függvényében.

 

1. Füstgázelemző (és nem csak hőmérő) használatával. Mivel itt kapsz egy égés hatásfokot valamint a kilépő füstgázod hőmérsékletét és ezekből számolják a kályha hatásfokát. Ezt fogadja el és használja az ipar leginkább. Tehát amikor ezt a módszert lehülyézed akkor az egész iparágat hülyézed le.

 

2. Mérik a kilépő füstgáz hőmérsékletet és a kéményen távozó füstgáz mennyiségét. Ebből egész jó közelítéssel ki tudják számolni a távozott hőmennyiséget. És mivel tudják a berakott fa mennyiségét és annak elégetésekor felszabaduló hőmennyiséget, a kettő különbségéből tudnak mondani egy hatásfokot.

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4104)
vberko Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4106

Akkor ezek szerint fölösleges a füstgázelemző ... elég lenne egy hőmérő is nem ?

 

 

Előzmény: Törölt nick (4104)
vberko Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4103

"Sorold fel légyszives  a sebeket és ellentétjének is az előnyeit."

Amint legalább egyetlen konkrétumot írsz ...

 

"A füstgáz hőfokából levonni a teljesítményre következtetést szerintem butaság."

Iszonyatos fogalomzavarban vagy ...

Előzmény: Törölt nick (4082)
vberko Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4102

"javítható persze, de minek?"

Akkor légyszíves valami konkrétumot ...

 

 

"Nekünk , úgy gondolom az a célünk hogy sorozatban gyártható és a tökéleteset megközelítő, alkalmazható (könnyű) és olcsó eszközt készítsünk.

Ami nem ilyen, az felejtős, nem érdemes vele foglalkozni."

Csak neked lenne az a célod

Előzmény: Törölt nick (4083)
vberko Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4101

Egy ismerős megcsinálta, csak magasabbra mint a könyvben (és az alapterülete is nagyobb lett), olyan 1,8 magasra. Szóval valami harang/ellenáramú szerűség lett belőle.

Nyilván a felső harmada melegebb, de nagyon meg vannak vele elégedve.

Előzmény: sancibácsi (4095)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4100

Az én adataimat egy "jóbarátom" bediktálta egy üdülési jogot árusító cégnek (szép temetése volt ;), akik elkezdtek meghívásokkal bombázni. Meguntam és elmentem az előadásukra, ahol is néhány "ártatlan" kérdéssel belezavartam őket jól felépített parasztvakító stratatégiájukba, szóval gondoskodtam arról, hogy aznap ott senkinek nem adtak el egy fia üdülési jogot sem. A végére az egész közönség (kb húsz fő) dőlt a röhögéstől, a marketinges+meggyőző csapat meg olyan ideges volt, hogy aznap valószínűleg mindegyikük nyugtatót vacsorázott  ;)

Azóta a nevem valószínűleg pirossal van vastagon kiemelve az összes ilyen cég adatbázisában: "nehogy meghívjátok".

Előzmény: Sárgamacska (4097)
kekov Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4099

az biztos, hogy itt ezen a fórumon nics ilyen ...

Előzmény: sancibácsi (4098)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4098

20.000 Ft-os ajándék, persze! Majd a többi balektól, aki vásárol beszedik a sokszorosát!

 

Ez valóban egy eladási/marketing stratégia. Nyomni, nyomni a sok szöveget, így 3-4 szeres áron el tudják adni a portékát, mint a konkurencia. Ugyanazt a dolgot drágábban, vagy sz..rabbat a konkurenciánál. Csak súlykolni kell az emberekbe.

Én kicsit régimódi vagyok. Szerintem a jó dolgok 'el tudják adni magukat'.

 

Olyan deja vu érzésem van. Ez a szó szaporításos (hogy mást ne mondjak) marketing olyan ismerős. Honnan, nem tudjátok :-) ???????

(Akinek inge nehogy felvegye).

Előzmény: Sárgamacska (4097)
Sárgamacska Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4097

  "a rábeszélő marketing korában"

 

 

 

 Van a terézkötúton valami vállalkozás, kettőhavonta rámtelefonálnak, hogy ezt és ezt nyertem, el kell mennem át venni. Aztán kiderül, hogy előadást kell ezért hallgatnom .

 Egyszer pont arra jártam, gondoltam benézek - megmondom inkább az épület belső kialakítása érekelt- aztán egy ürge fosta a szót és az első 16 perc utánig semmi konkrétumot nem mondott.

 A 17 . percben felálltam és eljöttem. Oda a 20 eft - os ajándék> Pedig szerény ember vagyok. Ha egy ásványvízzel vagy kávéval marasztalhattak vólna tán még maradtam volna.

Előzmény: sancibácsi (4094)
Jonah Hex Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4096

Köszönöm a választ.

Előzmény: sancibácsi (4095)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.22 0 0 4095

Ez egy alacsony, és elég kis kályha. Kimondottan kis huzatú kéményekhez lett kitalálva.

Egyébként jó kis kályha.

Megcsinálhatod téglából is.

Előzmény: Jonah Hex (4093)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4094

"Erről  mi a véleményetek?
Idézek:"Manapság - a rábeszélő marketing korában - jól hangzó érvelések szólnak az északi téglakályhák utánozhatatlan kiváló tulajdonságai mellett azt sugallva, hogy csak ez az igazi TÖMEGKÁLYHA. Nos, én azt a mondást tartom, hogy "a messziről jött ember azt mond amit akar" - nézzünk tehát utána. Legkomolyabban Észak-Amerikában vizsgálnak falazott tömegkályhákat (masonry heater), a Lopez Lab laboratóriumában, azonban sok vizsgálat eredményét átböngészve sem találtam okot a "dicshimnuszra". A "másodlagos égőkamrák" és az "ellenáramú füstjáratok" vagy a "dupla harangok" érdekes megoldások, de nem bizonyított semmiféle varázslatos hatásuk a kályhák hatásfokát tekintve."

 

Elősször is tévedés, hogy minden cerépkályha tömegkályha lenne. A tömegkűályháknak más a tűztere (másodlagos égéskamra), és más a hőtároló része (ellenáramú, harang rendszerű). Legfeljebb az veszi egy kalap alá, aki nem ismeri :-)

 

Az meg, hogy szerinte nem bizonyított, arról meg csak annyit mondanék: messziről jött ember azt mond amit akar! Ez nekem olyan rábeszélő marketing szagú szösszenet a honlapjáról, semmi szakmai érv nincs melette.

Előzmény: Cadtamas (4063)
Jonah Hex Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4093

Köszönöm a választ illetve válaszokat.Amit én néztem annak a tüztere egy kocka vgy téglatest a tetején 4db 12cm-es lyukkal és a tüztér hátánál van a füstjárat 1db és az alján megybe a füst és a tetején pedig a kéménybe és ezt veszi köröl a burkolat amit a könyv csempével ír hiszen cserépkályhás szakmaikönyvben néztem.

 

Előzmény: B.tibor1 (4089)
ab69 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4092

Ha esetleg van valakinek ötletete, hogy hogyan lehet a minimálisra csökkenteni agyaghabarcsban a fugák közti repedések kialakulását örömmel venném. 

 

Peldaul ugy, hogy nem epitesz bele jaratokat, cserepbeles helyett meg fekteted a teglat, az ilyesmit viszont tomegkalyhanak hivjak.

Azt is tegyuk hozza, hogy a jaratos elere allitott drotozott kalyha elete rovidebb mint a cserepkalyhae es toredeke egy tomegkalyhaenak. Nyilvan nehezebb es tobb anyag is van benne ennek minden kovetkezmenyevel.

Hatasfok ugyben meg ne tessenek elemzo olvtarsra hallgatni, lathatoan nem tudja mit beszel es sajat magaval is tobbszorosesn ellentmondasba keveredik.

Előzmény: B.tibor1 (4089)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4091

Nem, sajnos ez nem az agyagösszetételen múlik csak. Eleve nagyok a fugák egy téglakályha esetében.

Előzmény: Törölt nick (4090)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4090

Szerintem jó minőségű agyaggal.

Ez az, aminek az összetételét az öreg kályhások titkolják.

Előzmény: B.tibor1 (4089)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4089

Igen, a drágább kályhacsempe helyett használható a tégla ! A kályha a nehezebb tömeg és a tégla rosszabb hőátbocsájtási tényezője miatt később fog felmelegedni mint ha ugyanaz a szerkezetű kályha csempéből lenne építve. Viszont épp a nehezebb tömeg miatt tovább fogja tartani a meleget. A begyútjátstól számítva eltelik kb. másfél óra míg dolgozni kezd  kályha. Hatásfok adataim nincsenek. Ez függ egyébként is a füstjáratrendszertől és a méretezéstől. Amire ügyelni kell, hogy a téglakályha forsíbolására ( utóbélelésére ) még nagyobb figyelmet kell fordítani, érdemes minden járatot utóbélelni. Valamint a hőtágulás okozta repedések a kötőanyagban elkerülhetetlenek ezért a fűtött kályhán repedések lesznek a fugák között. Szép rusztikus téglából nagyon hangulatos kályhák építhetőek.
Ha esetleg van valakinek ötletete, hogy hogyan lehet a minimálisra csökkenteni agyaghabarcsban a fugák közti repedések kialakulását örömmel venném. 

Előzmény: Jonah Hex (4088)
Jonah Hex Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4088

Értem.A zavarosságot arra értettem hogy olyan ez itt már mint egy egyetemi elöadás ahol a sok diák versenyez ki az ügyesebb de az egyszerü halandó ember számára megfoghatatlan kifejezésekkel.De nem gond ez van.A kályhánál arra lettem volna kiváncsi elsösorban hogy a csepe borkolat helyet lehet élére állitott táglát alkalmazni persze ugyanugy kapoccsal az anyagiak miat.Mert ahol olvastam ott a fatüzelésü cserépkályhának jobbak az értékei és más a tüztere mint a sok járatosnak ha az utóbbit jól irtam egyáltalán.

Előzmény: Égető1 (4086)
Égető1 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4087

 Elméleti embör , ne báncsátok !!

Előzmény: Törölt nick (4085)
Égető1 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4086

  Három sorban nem lehet kifejteni !

 Zavarosak vagyunk ?

 Hát ilyen az élet !!

Előzmény: Jonah Hex (4084)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4085

Zavaros?????????????

EZ A PÖCS SZÉTOFFOLTA A TOPICOT TÖBB HETE.

 

 

Kurvára unom.

 

 

Elemző ez neked szól

Jonah Hex Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4084

Szép estét mindenkinek. Új vagyok itt olvasgatom a hozzá szólásokat de egyre zavarosabb mint a parlamenti közvetités csak itt irot változatban megy.

Azt szeretném kérdezni hogy a fatüzelésü cserépkályhát használ-e valaki és milyen a tapasztalata,mert azon gondolkodtam hogy egy olyat érdemes-e építeni ha a csempe helyet tégla van rakva.A válaszokat elöre is köszönöm.

vberko Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4081

Az egy dolog, hogy a gyakorlatban több sebből vérzike ez az elképzel teszt, de a lényeg mégis csak az, hogy nem ismered el hitelesnek a füstgázelemzésen alapuló teljesítményadatokat.

 

Előzmény: Törölt nick (4079)
vberko Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4080

Mivel tesztelgetett több tűztér típust és az elsők igen csak gyengén szerepeltek az elejétől fogva az utolsó mérésről (23-i mérés) van szó.

De ezt te pontosan tudod csak megint csúsztatni próbálsz konkrétumok helyett.

 

"57,35 Total pounds of maple

= 26,0369 Kg"

Ennyit a súlyról"

 

Mintha ilyesmit írtam volna "Egyébként nálam 30 lbs az 13,6 kg"

Szóval igen ennyit a súlyról.

 

Akkor továbbra is.

 

Combustion Effic: 96.20

Heat trans. Effic: 87.01

Overall Efficiency: 83.70

 

Ezeken az értékeken mit lehetne javítani ?

 

Az újabb terjedelmes tesztkörnyezeted ismertetése helyett légyszíves a már elég régóta kért konkrétumokról írhatnál valamit.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4078)
vberko Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4077

A 10m2 csak kb. érték volt, de akkor pontosítok: 11,63 m2

És a tűztér mivel külön volt (azt nem volt része a mérésnek) csak javít a helyzeten.

 

Igaz, hogy csak 4 órát mért, de abból a Mekk Elek ezermester által linkelt ábra alapján meg lehetne rajzolni a teljes grafikont.

 

 

Egyébként nálam 30 lbs az 13,6 kg fának felel meg, ami mégsem 26 kg. Így nem kell kísérteni semmit.

 

Akkor utoljára.

Combustion Effic: 96.20

Heat trans. Effic: 87.01

Overall Efficiency: 83.70

 

Ezeken az értékeken mit lehetne javítani ?

 

Ja és tudjuk, hogy a te kályhád minden másnál jobb, de maradjunk a tárgynál, vagyis a konkrét esetnél. Konkrétum ?

 

Illetve még mindig nem mutattál egy olyan konkrét példát sem amit a nagy elődök nem vettek észre, de az biztos, hogy úgy van ahogy azt te kitaláltad.

Konkrétum ?

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4074)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4076

Ehun van két tömegkályha felfűtés/kihűlés görbe (különböző kályhatömegek és famennyiségek):

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4075)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.21 0 0 4075

"hanem inkább egy szép félkör alakú a görbe"

 

Mivel a lehűlés során egyre csökken a hőtömeg és a környező levegő hőmérséklet különbsége,

ezért logikus, hogy a hőelvétel (lehűlés) intenzitása is egyre csökken (egyre laposodik a görbe)

Előzmény: Törölt nick (4074)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4073

Erre baromi kiváncsi vagyok én is. Ha kapok egy nevet akkor örökre meghajolok előtted.

Előzmény: Émile (4066)
vberko Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4072

"Most nincs energiám a hatékonység mérést kritizálni da az sem olyan szuper."

Érdekes. Amennyiben konkrétumok kellenének soha nincs időd.

 

"Hatékony égést lehet csinálni rövid időre, de minek?"

Ha rövid időre tudsz akkor hosszú időre is nem ? Mi akadályoz ebben ?

Egyébként az ideális a minél rövidebb és intenzívebb égés. Vagy véleményed szerint nem ?

 

"Nekem 24 órás adataim vannak"

Amit senki sem látott :( De egyébként ez a konkrét esetben min változtat ?

 

"de itt  a mérések csak a tűztérhez vannak igazítva"

Ezt kifejthetnéd bővebben ... persze csak ha lesz időd

 

"Ez baromi sok, 26 kg juharfa. Nálam lejönne a vakolat ha ennyit betennék."

Ez az adott kályha értékelése esetében a te kályhád irreleváns. Egyébként a tárgyalt kályha hőleadó felülete ~10 m2.

Szerinted, hogy azt a 60-80 fokot (ami persze smafu) leadja mennyi fa kellene bele optimálisabb esetben ?

 

Na akkor még 1x.

Combustion Effic: 96.20

Heat trans. Effic: 87.01

Overall Efficiency: 83.70

 

Ezeken az értékeken mit lehetne javítani ?

 

Illetve még mindig nem mutattál egy olyan konkrét példát sem amit a nagy elődök nem vettek észre, de az biztos, hogy úgy van ahogy azt te kitaláltad.

Még mindig nem hallottunk konkrétumot, mivel több is van, ezért ha csak egyet elárulsz, már hitelesebb vagy, és az üzleti titkod is megmarad.

Szóval ?

 

Ezekhez a kérdésekhez nem kell mérni semmit, csak egyszerű analízis és esetleg némi szintézis nem ?

Amíg kifejtetted a szabadalmi procedurákat és a világ kutatási metodikáit, addig ezek terjedelmének töredékében reagálhattál volna.

 

Előzmény: Törölt nick (4069)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4071

 

"Ha picit odafigyelek akor 48 órás meleget is tudok csinálni , csak akkor az elején pár órára ki kell nyitni olyan szobát is amit nem fűtök nagyon (pld fürdőszoba, és egy másik) , hogy ne legyen 30 fok a lakótérben. De a meleg mind eltárolásra kerül és másnap nem kell befűteni mert 21 fok felett marad a két szoba hőmérséklete, és a fürdőszoba is 20 körüli.

Pedig itt rosszak az ablakok (gyakorlatilag mehetne  a kukába az összes)."

 

Képzeld, ha én nem figyelek oda akár 54 órás meleget is tudok csinálni a sajátommal, és ha minden ajtot kinyitok akkor is elérheti a 34 C fokot a belső tér...igaz ez csak egy vicc részemől :) De akár igaz is lehet, ki tudja...

 

Előzmény: Törölt nick (4069)
vberko Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4068

"mert egy hodályban másképpen alakul a kályha külső hőmérséklete (állandóan lehül)"

Ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod, mert a hőfelveő/leadó felülettel lehet játszani.

 

"Mi optimális ott egyáltalán?"

Combustion Effic: 96.20

Heat trans. Effic: 87.01

Overall Efficiency: 83.70

 

Ezeken mit javítassz és hogyan ?

Előzmény: Törölt nick (4065)
Émile Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4066

  "A köveket nem kell lebecsülni, vannak kövek amelyek messze megelőzik a kerámiákat hőátvezetés, hőtárolás, szilárdság és egy tucat másik paraméter szempontjából is. Érdekesség hogy sokszor a tizenötödébe sem kerülnek mint a kerámia."

 

 

 konkrétan ?

 és megmunkálva is, vagy csak a nyers kő ??

Előzmény: Törölt nick (4064)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4063

Erről mi a véleményetek?

Idézek:
"Manapság - a rábeszélő marketing korában - jól hangzó érvelések szólnak az északi téglakályhák utánozhatatlan kiváló tulajdonságai mellett azt sugallva, hogy csak ez az igazi TÖMEGKÁLYHA. Nos, én azt a mondást tartom, hogy "a messziről jött ember azt mond amit akar" - nézzünk tehát utána. Legkomolyabban Észak-Amerikában vizsgálnak falazott tömegkályhákat (masonry heater), a Lopez Lab laboratóriumában, azonban sok vizsgálat eredményét átböngészve sem találtam okot a "dicshimnuszra". A "másodlagos égőkamrák" és az "ellenáramú füstjáratok" vagy a "dupla harangok" érdekes megoldások, de nem bizonyított semmiféle varázslatos hatásuk a kályhák hatásfokát tekintve."

Cadtamas Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4062

Köszönöm az infót.

Előzmény: vberko (4060)
vberko Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4061

"A szabadalmakon rajta van hogy védett e még vagy nem. Ha nem védett akkor gyárthatod is akár. De ha csak figyelembe veszed és beépíted valamilyen részét az nem plágium mint a politikus doktoroknál."

És nem is biztos, hogy működik. Attól hogy szabadalmaztatták, még nem biztos hogy működik, illetve sokszor nem is derül ki a szabadalomból, hogy miért is működne.

 

"Illetve még mindig nem mutattál egy olyan konkrét példát sem amit a nagy elődök nem vettek észre, de az biztos, hogy úgy van ahogy azt te kitaláltad."

Még mindig nem hallottunk konkrétumot, mivel több is van, ezért ha csak egyet elárulsz, már hitelesebb vagy, és az üzleti titkod is megmarad.

Szóval ?

 

"De nem válaszoltál, hogy a belinkelt kályhán szerinted hol lehetne,kb mennyit és mivel javítani ?"

Továbbra is várunk valami konkrétumfélét. A te kályhád például melyik paraméterében fog többet tudni ? Elég ha csak elméletben mutatsz rá, ehhez nem kell méréseket végezni.

Előzmény: Törölt nick (4050)
vberko Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4060

Mivel nem volt szó róla, hogy milyen kályhát akarsz így bekötni, azért arra figyelj, hogy a vízszintes bekötési távolságod nem haladhatja meg a 2,7 métert.  Bár ha ez része lesz a kályhának az más.

Előzmény: Cadtamas (4059)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4059

Nem a takarékoskodás motivál elsősorban, hanem a hatékonyság növelése...
Nyilván maradok a jól bevált konstrukciónál, ha az előtétfal gondot okozhat.
Csak ötlet szintjén merült fel a gondolat, de hátha szárba szökken.

Előzmény: SolnesN (4057)
SolnesN Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4058

 A kéményes topikban nem jött válasz arra miért nem jó az a kémény ami  a  fényképen van .

 

 

 

 Még elbontatja a tulaj !

 

 

 2012.12.13 05:20:17 © (10772

Előzmény: gmkiev (4055)
SolnesN Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4057

 Szép dolog a takarékoskodás, de egy rókáról több bőrt lehúzni ??

Előzmény: Cadtamas (4053)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4056

Köszönöm a választ.
A takarítási nehézségek miatt a padlóban történő elvezetés kiesik, viszont lehet, hogy építek egy előtétfalat és azzal vezetem majd a füstgázt a kéménybe... Egy 2.7 m magas és 4 m hosszú fal egész jó puffernek tűnik.
Már csak modellezni, méretezni, kivitelezni és engedélyeztetni (?) kell... gyerekjáték. :D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4054)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4055

"- annak lehűlése során sehol (tehát egészen a kémény legetetejéig) nem hűl 65 fok alá"

 

Illetve, 55 fok alatti elvezető közeggel érintkezik.

Mivel ha a füstgáz és az elvezető is 65 fok, ott bizony kicsapódásról szó sem esik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4054)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.20 0 0 4054

Ha a profik nem érnek rá, akkor válaszol egy idióta:

A füstgázból kb 65 fok alatt savas víz csapódik ki, tehát akármilyen hoszan vezetheted a füstgázt, ha

- annak lehűlése során sehol (tehát egészen a kémény legetetejéig) nem hűl 65 fok alá (ezt alkalmzzák legtöbb helyen, energiaveszteséges, viszont alacsony a beruházási költsége)

- ha esetleg mégis lehűl menet közben, akor attól a ponttól kezdve a füstgáz végig saválló környezetben halad

- ha a harmatpont alá hűtötted a füstgázt és mégsem saválló a környezete, készülj fel arra, hogy a savas víz szép lassan elcsámcsogja a környezetét.

 

Tehát fürdőszoba padlója alatt akkor vezetheted át a füstgázt, ha

- nem tud lehűlni 65 fok alá (hőszigetelt füstjárat)

- nem baj, ha sav csapódik ki (saválló füstjárat)

- nem érdekel, hogy a sav szép lassan megeszi a füstjárat falát.

 

Ezen felül még gondoskodni kell tisztító nyílásokról (kormozás, kátrányozás)

és a kicsapódó savas víz elvezetéséről/összegyűjtéséről (veszélyes hulladék).

 

"hogy a modern téglákkal az a baj, hogy túl 'jól' szigetelnek"

 

A tömör téglák nem szigetelnek túl jól.

Sőt szerintem még némelyik nagyon kevés lyukú (pl klinker) tégla is teljesen jó kályhába (persze csak kereszt irányban) - mondjuk én nem vagyok semmiféle szakember.

Előzmény: Cadtamas (4053)
Cadtamas Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4053

Sziasztok,

Bizonyára feltette már valaki a kérdést, de hiába olvasok vissza nem találtam rá választ.
A keletkezett füstgázt milyen hosszan lehet 'hasznosítani'? Értem ezalatt, hogy látom pár helyen ezeket a fűtött padokat. Ha ehelyett a falban vetetett csövekben vezetném végig a füstgázt, mint egy csőkígyóban az mennyire lenne hatékony ha egyátalaán lehetséges? Esetleg a padlóban is lehetne ezeket átvezetni a hidegburkolatos helyiségekben mielőtt bekötöm a kéménybe.

Más:
Beszéltetek róla, hogy a modern téglákkal az a baj, hogy túl 'jól' szigetelnek... és mi a helyzet a beton zsalutéglával? ha kiöntjük esztrichbetonnal egy kifejezetten 'rosszul' szigetelő anyagot kapunk ami tömegénél fogva használható hőtárolóként. Burkolatnak meg kaphat bármilyen hidegburkoló lapot.
Bár, a beton nem tudom mennyire tűri ezt a fajta igénybevételt.

Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4052

Kicsit hiteltelen vagy ember. Osztod az ész a SEMMIRE és még egy nyomorult képet sem teszel fel a kályhádról. Szerinted itt a belsőről egy fotót nem lehet megosztani, mert lemásolják? Ugyan, dehogy. Van egy csomó cserépkályhás, aki felrak képeket az építésről és csak találgatok, mi lehet az.

Előzmény: Törölt nick (4029)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4051

Dehát nemrég azzal képesztettél el minket kiszeded a parazsat....Ezek szerink mégsem?

 

Előzmény: Törölt nick (4025)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4049

"Mi a fene van abban undorító, ellenszenves, ha valaki arra törekszik hogy amit összehoz annak legyen jogvédelme.

Mi a kérdés?"

 

Az a kérdés, hogy mi jár annak, aki másvalaki ötletét sajátjaként jogvédi le

az eredeti ötletadót nagyvonalúan "kifelejtve" a dologból?

Előzmény: Törölt nick (4034)
vberko Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4047

"Illetve még mindig nem mutattál egy olyan konkrét példát sem amit a nagy elődök nem vettek észre, de az biztos, hogy úgy van."

Még mindig nem hallottunk konkrétumot, mivel több is van, ezért ha csak egyet elárulsz, már hitelesebb vagy, és az üzleti titkod is megmarad.

Szóval ?

 

"De nem válaszoltál, hogy a belinkelt kályhán szerinted hol lehetne,kb mennyit és mivel javítani ?"

Továbbra is várunk valami konkrétumfélét. A te kályhád például melyik paraméterében fog többet tudni ?

 

Előzmény: Törölt nick (4046)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4042

"A szakember az a szakmai ismereteit alkalmazza. Nem feltaláló, újító az esetek 99,99 %-ában."

 

Nekem ez ugy jön le hogy a 0,01%  között sorolnád magad, hm... érdekes. Akkor mért akarod itt elmondani vagy mégsem a újításaidat, de lehet hogy pár láncszem még hiányzik abból amit kitaláltál, esetleg a nagy vita hevében elkapsz egy elhangzott gondolatot ami jól jöhet, útána meg bármilyen kérdésre az lesz a válasz hogy "nem nyilvános"? Vagy lehet hogy tévedek...

Előzmény: Törölt nick (4035)
vberko Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4041

Illetve még mindig nem mutattál egy olyan konkrét példát sem amit a nagy elődök nem vettek észre, de az biztos, hogy úgy van.

Előzmény: vberko (4040)
vberko Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4040

"MInden hőt felvenne a kályha többi része, csak ez a vékony? fal kisugárzott egy csomó hőt amire nem kapott felkérést. Az ajtók is sugároznak, pedig a nagy ajtó szigetelt belülről."

Eddig az volt a bajod, hogy a kerámia szigetelő és nem jó hővezető, most meg azzal kínlódsz, hogy nem elég jó szigetelő ?

 

A szigetelő anyagokkal csak kitolod a problémát, megoldani nem fogod. (Legfeljebb ha megfelelő tömegre növeled de akkor meg lomhul a kályhád)

Nem ismerjük  konstrukciód részleteit, de esetleg a jó öreg levegő segíthet a dolgon. Tehát hagynod kellene egy légrést a tűztér és a köpenyfal között, akkor egyenletesebb lesz a hőmérsékleted. A német területeken előszeretettel használják ezt a megoldást, újabb anyagok keresgélése helyett, pedig ott pénz is lenne  újabb anyagokkal kísérletezni.

 

De nem válaszoltál, hogy a belinkelt kályhán szerinted hol lehetne,kb mennyit és mivel javítani ?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (4037)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 4039

"Ez a baromi nagy hő átmegy mindenen, ahol lehet, így irányítani kell mint az F1 autón a spoiler."

 

Most ez hogy van , a hőt irányitód vagy a gázokat ? A lángok és a parázs sugárzásával mit kezdesz? Koracél burkot csinálsz fölöttük?

Előzmény: Törölt nick (4037)
Tanyalakó Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4038

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, ez nem egy fórum?

Ha valaki annyira grafomán, hogy az utolsó öt hozzászólásból , négy az övé az inkább írjon blogot, és ott kiélheti magát, elemezze ott a dolgokat! A rajongók megtalálják.

Ezt a fórumot meg hagyja meg FÓRUM-nak. Az én kályhám is az itteniek segítségével készült, rengeteget tanultam az itteniektől, a profiktól, az amatőröktől egyaránt. Tömegkályhát szerettem volna építeni, mert beleszerelmesedtem, igaz a végére valami nehéz cserépkályha lett kandalló ajtóval, nem az én hibám, hogy a téglát azt vennem kellett volna , a zsolnai csempéket pedig ajándékba kaptam.

De remekül működik, hatásfokot nem mértem, statisztikát nem gyártok, csak nézem a lángokat, és melengetem testem, lelkem.

A kályhámról kép a cserépkályhás topikban van.http://img.index.hu/imgfrm/9/4/2/0/THM_0010319420.jpg

 

vberko Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4033

"Ez összesen 10 db tégla felülete ami melegebb jóval mint az átlag, a két ajtó között van."

Azt eddig nem mondtad, hogy ez a magasabb hőmérséklet csak kis felületen jelentkezik.

 


"Ha ezt megduplázom belülről (anyag itt áll készenlétben) akkor ott is normális átlagos hő lesz és a többlet energia nem kilép a kályhából hanem áthelyeződik a többi felületre illetve eltárolásra kerül"

Szerintem meg nem, hanem csak ez a felületed több hőt tárol el (mivel megnöveled a tömegét), vagyis később fog kihűlni mint a kályha többi része.

A többlet hőt eddig is felvehette volna a kályha többi felülete.

 

"OK, biztos, de van egy halom dolog amit sok sok éve nem vettek észre az elődök és ez teljesen biztos."

Könyörgöm ezt hogyan jelentheted ki ilyen magabiztossággal, mikor az összefüggésrendszert nem látod át teljesen ?

Illetve mutass rá egy ilyen konkrét példára.

 

"Nem bizonyítom most be."

Pedig jó lenne. Mert kicsit hitelesebb lennél.

 

"Ne becsüld le a külső szemlélő által egyszerűbben felfedezhető hibákat, mert aki benne van egy szakmában, az egy csomó dolgot elfogad alapnak és nem is gondolkozik rajta hogy van jobb"

Lehet ilyen, de csak akkor ha megérti az egész rendszerszintű összefüggéseit, különben csak dilettáns okoskodás a vége.

 

"Ez tudományos módszertan kérdése is. Van egy módszertan amivel a dolgokat gyorsan ki lehet elemezni és megtalálni a megoldást.Szinte percek alatt."

Igen vannak ilyenek, de a tapasztalat szerint ezt sokszor keresztbeveri a józan paraszti ész.


Előzmény: Törölt nick (4028)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4032

"Ne becsüld le a külső szemlélő által egyszerűbben felfedezhető hibákat, mert aki benne van egy szakmában, az egy csomó dolgot elfogad alapnak és nem is gondolkozik rajta hogy van jobb."

 

Szerintem nem kéne általánositani...

Előzmény: Törölt nick (4028)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4031

"Ez összesen 10 db tégla felülete ami melegebb jóval mint az átlag, a két ajtó között van.

Ha ezt megduplázom belülről (anyag itt áll készenlétben) akkor ott is normális átlagos hő lesz és a többlet energia nem kilép a kályhából hanem áthelyeződik a többi felületre illetve eltárolásra kerül."

 

Én nem lennék olyan biztos benne hogy megduplázva sorosan belülről átlag hőfokú felület lenne ezen a részen. Nállam 9cm vastagságú (2x4,5) samottlap áthidalás van ezen a részen

alapjáraton simán mozog 140-160 C fok között. Maradjunk annyiban az én építményem is hasonló falazatú mint a tiéd, egyenlőre(idéglenes), kicsit kisseb tömegű és útánégető kamra nélküli... 

 

Előzmény: Törölt nick (4028)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4030

Ez volt életed legundorítóbb hsz-a!

Ezzel megalapoztad, hogy ne higgye senki amiket itt állítassz!

Előzmény: Törölt nick (4029)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4027
Meggyozo szamok. Akkor mar csak az oldalfalak retegrendje erdekelne ;) samott, vagy az is valami egyeb ko a belso fal? Egyaltalan milyen retegrendu? Mert ugye a burkolat nem talalkozik a fustgazzal a korabban leirtak alapjan.
Előzmény: Törölt nick (4026)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4024

"

"Nem csökkentem a huzatot és a betáp levegőt sem.

Megy teljes gázzal minden amíg le nem ég."

 Most szomorú vagyok és úgy emlékszem, te kiszeded a parazsat. Még jól le is hordtál mindenkit, aki ellenkezni merészelt.

 

Előzmény: Törölt nick (4018)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4023

nem kell idehozni. csak egy pincuri kis iciripiciri fotócskát kérünk.

 

Előzmény: Törölt nick (3989)
vberko Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4022

"A felületi hőmérséklet nem értem hogy miért ilyen kevés."

Korábban erre szerette volna több ember is ráirányítani a figyelmedet, hogy majdnem mind1 milyen anyagból építed a kályhát, mert megfelelően méretezve még egy nagyon jó szigetelő anyagból is tudsz építeni akkor járatrendszert/harangot, hogy a kilépő füstgázod hőmérsékletét túlhűtöd, illetve a felületi hőmérsékleted sem lesz túl magas.

Vagyis a tűzteredhez viszonyítva túlméretezed a hőfelvevő felületedet.

 

Ezért volt részedről elhamarkodott kijelenteni, hogy a csempe/cserép/tégla (vagyis a kerámia) zsákutca. A kályhás mesterségnek pont ez a szépsége/nehézsége, hogy az adott anyagokból az optimális teljesítményű kályhát kihozd úgy, hogy adott esetben még egy régi falazott kéményen is elműködjön. Persze akkor nem fogja hozni azt a 82% körüli hatásfokot, esetleg csak 75% -ot, de a megrendelő még így is egy jó kályhát kap és megússza a dolgot fél millából. Persze ha adottak a körülmények és a pénztárca is akkor el lehet menni az elvi maximum közelébe, de megin az a kérdés, hogy mennyiért ? A különbözetből hány évig veszem meg a plusz 5q fát ? A tömegkályhák (Harang, Ellenáramú,Rakéta) pont azért nagyszerűek mert olcsó anyagokból, különösebb speciális gépek nélkül "bárki" számára megépíthetőek és megközelíthetik ezt az elvi határt.

 

De természetesen ha hely szűke, esztétika, vagy más okból más anyaghoz kell nyúlni az sem ördögtől való, csak nehezen fogadható el, ha lehülyézel egy teljes szakmát mert néhány jól ismert összefüggésre ráakadtál és ettől megváltást vársz, mikor a teljes összefüggésrendszert jól érzékelhetően még nem látod át teljesen.

Egyébként szerintem mindenki tudásában vannak lukak és az igazat megvallva aki igazán alázatos a kályhák iránt, az soha nem lesz 100%-ig biztos a tudásában.

 

"A maximum 340F nálam van 500 F is (még, amíg nem duplázom meg) ugyanilyen falvastagságnál."

Nem tudom neked kellene kiszámolni, hogy nem érné-e meg jobban ha egy kicsit a hőleadó felületedet növelnéd meg. Mert vagy más anyagot építesz be, de akkor diletáció, illesztés, etc gondok lehetnek (és az ár sem mind1), vagy a falvastagságod növeled de akkor lomhul a kályhád.

 

"Én elfogadom hitelesnek, tájékoztató jeleggel."

Akkor arra lennénk kíváncsiak, hogy véleményed szerint mivel és mennyi teljesítménynövelést lehetne elviekben kieszközölni a fenti kályhánál ?

 

maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4021

megnéztem, minden adat megszerezhető :) amúgy nem tettem volna be...

 

a 80 fok sem kevés... 

mennyi ideig tartja, vagy mennyi idő alatt hül vissza szobahőmérsékletre a burkolat?

Előzmény: Törölt nick (4019)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4020

köszönöm mindkettőtök válaszát. Üdv András

Előzmény: Ybasc02 (4017)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4017
Előzmény: maguborka (4015)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4016

"A felületi hőmérséklet nem értem hogy miért ilyen kevés.

A maximum 340F nálam van 500 F is (még, amíg nem duplázom meg) ugyanilyen falvastagságnál."

 

Lehet hogy amiatt hogy a tűztér nincs a járatok "között"...

 

Előzmény: Törölt nick (4011)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4015

http://csuka.mk.u-szeged.hu/~temut/letoltes/hotanlev.pdf

 

s egy oldal, ahol van magyarázat, meg számolási példa. ezzel sok dolog, könnyebben kiszámolható a jövőben mindnekinek... 2.3-as pont.. persze kicsit kell nyomozni mellé... 

maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4014

kezdem érteni azt, amit te képviselsz itt most. olvasgatok sok hőátadásos dolgot. szerintem tök jogos észrevételek. Tény, hogy emelik a kályha árát, de a hatékonyság is nőhet ezekkel az anyagokkal a téglával szemben S nem az égés hatékonysága az ami nő, vagy a fa elégetésének a hatékonsága, hanem a hőátadás hatékonysága nő, mind időben, mind hőmérsékletben. 

a kérdés persze az, hogy ezek a burkolatok jobban fel tudnak melegedni, mint a tégla. ezek tények. s itt jön a porégés - mint kérdéskör - ugye ez vagy zavar valakit vagy nem, illetve  akályha felületi hőmérséklete, mennyivel lesz nagyobb, ami veszélyesebb is teheti a használatot.... ezek is érdekes adatok lehetnek szerintem. Milyen meéeg lesz egy ilyen burkolat, illetve azt mennyi ideig tudja közvetíteni.... ehhez tényleg kellenének az adatok majd... vagy tényleg be kell dobni a kályhába egy ilyet egy olyat, s mérni....

Anno azt hiszem Sancibácsi hasonlított így össze különböző téglákat, s ott is érdekes dolgok jöttek ki tégla és tégla között....

Előzmény: Törölt nick (4012)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4013

a 3994-es hozzászólsom kimaradt a nagy adok-kapokban. Adnál á választ, ha nem titkos? Köszi András

Előzmény: Törölt nick (4012)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4010

nyomoztam egy kicsit elemző javaslata alapján, s ezt találtam. gondolom ezért javasolja, ő is a kvarcitot - mert a mérések is alátámasztják.. - tömege is van...

 

http://www.georen.unideb.hu/index.php?pageid=geotermikus_energia - 

"1 táblázat: A gyakoribb kőzetfajták alapvető hőtani állandói
kőzet hővezetőképesség, (W/mK) fajhő, c (kJ/kgK)

 

gabbró 1,9-2,8 1,0-1,1
bazalt 1,8-2,9 1,2-2,1
gránit 2,2-3,7 0,9-1,55
riolit 2,3-2,8 1,1-1,6
tufák 1,4-2,1 0,9-1,3
homokkő 1,7-5,0 1,0-3,3
agyag 0,8-2,8 1,24-3,5
mészkő 2,2-4,0 1,0-1,6
agyagpala 1,0-4,0 1,1-1,7
gneisz 2,0-4,8 1,0-1,2
kvarcit 5,3-8,5 0,99-1,33
Forrás: Egerer - Kertész 1993"

 

bár ez alapján pedig a jég lenne az ideális vagy a gránit, ha fém burkolat, akkor pedig az ezüst :)


http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet-vezet%C3%A9si_t%C3%A9nyez%C5%91 

 

tömege is nagyobb mint a téglának kg/ m3- alapján, illetve a hővezetése is jobb... - 

 

http://nedvesfal.hu/media/szamitasok/hovezetes.pdf 

 

Köszönöm Elemző :)

 

 

vberko Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4009

Látod, lehet ezt emberi hangnemben is.

 

A Belinkelt doksit (meg még párat) valamikor végigrágtam, de igazából némi fenntartásom van vele kapcsolatban. Nem azt mondom, hogy használhatatlan, de sok hiányossága van.

Lehet, hogy azóta változott vagy esetleg korábban is figyelmetlenül olvastam,de nekem a következő észrevételeim vannak ezzel kapcsolatban:

 

1. Igazából ez károsanyag kibocsátásra készült. Igen a teljesítmény és a károsanyagkibocsátás többnyire eggyüt mozog, de nem feltételnül, inkább az égés hatásfoka és a károsanyag kibocsátás mozog eggyütt (fordítottan arányosan)

2. Több labor/cég időben és helyen eltérő méréseit közlik, ahol a részleteket nem igazán dokumentálták, illetve nem közölték

3. A cserépkályháról gyakorlatilag semmi nincs bennük.

4. Az orosz kályhák esetén a régi megoldásokat vették bele.

5. Ellenáramúból csak a finn van benne, amit azóta hazánkban is mindinkább felvált a dán.

 

Továbbá a legjobb teljesítmény 65%, 70% körül mozgott (ha jól emlékszem), holott a korábban általam, most legutóbb ab69 által belinkelt rakéta/harang kályha esetén ennek nemkicsit ellentmondó eredmény születtek.

De említhenénk a Kuznetsov harang kályháit, illetve Peterberg rakéta/harang kályháit. Vagy a dán típust is. Mindenhol a teljesítmény 80% körül van, vagyis az elvi határ közelében. Ja és ezeket viszonylag részletes leírás, mérések, grafikonok támasztják alá.

Persze itt megint képbe kerül, hogy melyik mérést hisszük el ? Mivel hitelesebb, bármelyik mint Libik közlése a 70% körüli hatásfokokról ? Vagy lenne hitelesebb Sancibácsi vagy éppen a te mérésed ?

 

De most komolyan vegyük a belinkelt rakéta/harangkályhát.

http://heatkit.com/research/2009/lopez-rocket.htm

 

1. Elfogadjuk a mérést hitelesnek ? Ha nem miért nem ?

2. Ezt a 82%-ot miképpen lehetne szerinted növelni? Elviekben 84% körül mozog az elvi határ. Szóval mekkora költség árán és ehhez képest mekkora javulást tudunk elérni ?

Előzmény: Törölt nick (4003)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4008

Köszönöm, az ötletet!

Előzmény: C200UF (4007)
C200UF Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4007
Előzmény: sancibácsi (4006)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4006

Elősször is:

Engem, lehet sértegetni nyugodtan, de a megrendelőimet nem!!!!!

Hogy gondolod ezt:

"De .......

mivel is bizonyítják?

"A megrendelő örül, mint majom a farkának .... "

 

1. A legfontosabb: Megkérlek ne nézd hülyének az építtetőket!

Eldőlt már náluk a dolog, mihelyst beköszöntött a tél. Hidd el nem hülyék az emberek.

2. Én sosem álítottam erről, vagy arról, (a személyről), hogy kókány.

Én fotók, videó alapján mondtam véleményt a : KÁLYHÁRÓL, AZ ÉPÍTÉSRŐL! Azt, hogy az 1-2,..... ki tudja hány részletében, NEM FELEL MEG A SZAKMAI ELŐÍRÁSOKNAK, SZABÁLYOKNAK!

 

" "Egyedül Szalai Péter tett közzé mérési adatokat. /sajnos már nincsen köztünk/ "

Minden tiszteletem a Péteré. De! Méréseket, amit Te, Ti, ... szeretnél Ő SEM közölt!

Egyedül vízoldali teljesítményt mért, a vizes, regiszteres kályhán. Normál tömegkályháról, még tőle sem láttam mérési eredményt.

(Gondolom minden megrendelője (ahogy az enyéim is elégnek tartották, hogy egy dán kályhát 12-15-17, vagy kétszer 6-8 kg fával felfűtenek).

 

"Az itt "okoskodó" kályhások, -élükön sancibácsi- bizonyára jó szakemberek.

A probléma ott kezdődik, hogy megépítenek valamit, és azt gondolják "ezaztánalegeslegjobb" ......."

Legalább két dologban tévedsz!

1. Aki itt okoskodik, az E...., és nem én. Én kivonultam!

2.Én nem gondolom, hogy az enyém a legjobb, kész vagyok tanulni most is.

3. De Én tanultam, és nem csak úgy nekiláttam!!!!!!

4. Remélem nem ez a legjobb, amit mostanában építettem. Remélem, a jövőben, még ennél is jobbakat tudok majd építeni.

 

 

 

"Ki szava hitelesebb?

Ki dönti el? "

 

Hát Te, meg minden olvasó, aki ide látogat!!

Én nem félek ettől, hogy hiteltelennek tartanak. Csak olvass vissza. Én nem 1-2-3 hónapja, hanem ennyi éve kezdtem a fórumozást.

Adtam tanácsokat. Segítettem, (már aki hagyta :-) És építettem is már nem 1-et!, sőt nem is kettőt!

(Ja, hogy a közben megszerzett, kiizzadott tapasztalataim, nem lököm csak úgy ki ide??? Persze! Ez fáj egyeseknek, tudom.)

 

"Egyetlen egzakt mód van erre.

Számok barátaim. Számok. Azok bizony nem hazudnak. A számok nem szubjektívek. "

 

No valóban ez lenne. Ehhez viszont van itt, egy nagy probléma! Az a 700.-900.000 Ft, amibe egy rendes műszer kerül! USA-ban, Kanadában, ......-ban ahol 2-3,5 millió forint egy tömegkályha, (amit Magyarországon 5-700.000 Ft-ért készítenek), ott könnyű kiszorítani néhány hónap alatt egy gáz elemzőt. De itt??? Ráadásul, Én Magyarországon is az egyik legolcsóbb vagyok, úgy tudom. Így soká fog összejönni rá, de meglessz, ígérem :-)

(Figyelem! Akik kölcsönözni tudnának ilyet: megtaláltok :-)

De az ár csak egy dolog. A másik a mérés hitelessége!!!

Te ott voltál, amikor, az az álltalad említett mérés született????

Egy mérés, csak akkor hiteles, ha független! (Magyarországon, még akkor sem biztos, hisz van az a pénz :-(

Tehát nem végeztethetsz, egy akármilyen céggel mérést, legcélszerűbb, mint USA-ban is: összeáll a konkurencia (kályhások innen-onnan) felépítik, lemérik!

Szerintem ez ami elfogadható, hiteles, és csalástól mentes.

"Egy szónak is száz a vége.

Szívesen venném -nem csak én-, ha mérési adatokat közölne sancibácsi is, -vagy bárki- és akkor el lehetne dönteni a kérdést ....."

Nem lehet.

1. Lásd fent: nem hiteles! Főleg egy ilyen abszolult hőbörgő, nagyszájú, túlzásokba eső (Tulkiviki csődbe megy,...) személytől nem lehet elfogadni a méréseket.

2. Még ha igazak is lennének a mérései; akkor sincs mivel össze hasonlítani!

Ez kb olyan, mintha egy F1-es autóról minden spojlert, leszorító, borító karosszéria elemet leszerelnénk. Az egyik légellenálása 1, a másiké 3. És a két autót odaállítanád egy rajt rácsra. Amit itt mértek, és néhány kályha külső hőmérsékletet megadtak, az egy mag! Burkolat nélküli, félkész kályha! Ilyenünk nekünk nincs. Nekem csak kész kályhám van!

De ha lenne is! Elkezdené itt a két paciens, azt mond amit akar! Ki győz???? Aki nagyobbat hazudik? Vagy több pénze van megvesztegetni azt, aki leellenőrzi??????

 

Szerintem már mindenki megértette a lényeget, amit mondani akartam. Úgyhogy ebből a további vitából én inkább kimaradok. Aki nem értette meg, annak fölösleges tovább írogatni.

Nem a szövegértéssel, ha nem a szöveg SZÁNDÉKOS nem értésével van a probléma....

 

 

Előzmény: Don Michael Corleone (4004)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4005

Megkértelek, hogy ne szólj hozzám (hozzászólásaimra).

 

Olyat meg végképp ne hazudj, hogy Én ne tudnék ilyen, és olyan tégla között különbséget tenni.

Kettőnk között az a külömbség, hogy nekem tanult szakmám is a tégla (magasépítő technikus), és a gyakorlatom is meg van ahhoz, hogy tégla, és tégla között különbséget tudjak tenni.

Kézbe vételre, esetleg ránézésre, :-)

És nincs szükségem hozzá Google keresőre.

Szóval hagyjál már békén: most beülök a vip páholyba, és nézem tovább a szappanoperát.

De!

A legboldogabb Én leszek, ha nem lesz több rész:--)

Előzmény: Törölt nick (3970)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4004

hmmmm....

Ami itt megy az komédia ...

tragikomédia.

 

Olyanok szapulnak, olyanok kiáltanak tényekért, mérési eredményekért, konkrétumokért,akik

soha egyetlen bizonyítható tényt, mérési eredményt sem közöltek a saját maguk által épített kályhákról.

 

Ergó, semmi sem bizonyítja, hogy bármennyivel jobb lenne annál, vagy legalább olyan jó, mint amit mesterek, kóklerek, tákolók, mekkmesterek, vagy akár én magam építettem.

 

Már egyszer leírtam, de okulásól újból bemásolom:

 

"Egyedül Szalai Péter tett közzé mérési adatokat. /sajnos már nincsen köztünk/ 

 

Az itt "okoskodó" kályhások, -élükön sancibácsi- bizonyára jó szakemberek.

A probléma ott kezdődik, hogy megépítenek valamit, és azt gondolják "ezaztánalegeslegjobb" .......

 

Biztosan nagyon jó tömegkályhákat építenek.

Nincs kétségem felőle.

 

De .......

mivel is bizonyítják?

"A megrendelő örül, mint majom a farkának .... "

Igen, de ezt mondhatja egy mekk-elek kontár is, hiszen az ő kályhájának is "örül a megrendelő, mint majom a farkának".

Vagy mondhatnám a sajátomra is. Hiszen jól fűt, szép, kevés fával is megelégszik, és tök finom ételeket sütünk benne, /oldalas, pizza, csirke, hal ..../ Tegnap pl. olyan tepsiben sült disznókarajt rittyentettem benne, hogy még az Édesanyám is csettintett, és még ma is azt ebédeljük, pedig a párom vacsorára is azt evett :-)

Akkor az én double-bell kályhám írtózatosandemarhajó? Ki bizonyítja? Ki cáfolja?

 

Ki szava hitelesebb?

Ki dönti el?

 

Egyetlen egzakt mód van erre.

Számok barátaim. Számok. Azok bizony nem hazudnak. A számok nem szubjektívek.

 

Egy szónak is száz a vége.

 

Szívesen venném -nem csak én-, ha mérési adatokat közölne sancibácsi is, -vagy bárki- és akkor el lehetne dönteni a kérdést .....

 

Így csak blabla ...... "

 

Egy kis szerénység nem ártana ......

vberko Creative Commons License 2012.12.18 0 0 4001

Azt ígérted befejezted, mert rajtad kívül mindenki hülye ...

 

Na mind1. Ezt ha jól emlékszem te írtad.

 

"3. Ha már sikerül végre jól leszigetelned a kályhádat és a burkolat miatt még szigetelőlapokkal is betakartad a dilatációs gondok miatt, akkor mi a francért csodálkozol azon, hogy  a meleg arra megy amerre lehet (ravasz ám nagyon) és kimegy a szép magyar éjszakába. Ezért nem érted hogy miért marad nálam bent a házban kétszer annyi mint neked."

Itt nem 10-30% meg ilyenek szerepelnek, hanem "KÉTSZER ANNYI" Szóval megint csúsztatsz, és megpróbálod megmagyarázni a butaságod.

 

"Minek? El tudod olvasni ángliusul?

 A Google a barátod, keresd meg szépen, időd az van elég."

Érdekes. Megint konkrétumot kért valaki és te megint nem adtál. Az egyoldalas semmitmondó lapokat és címszavas wikipedia oldalakat belinkelted, de a konkrétumra megint nincs energiád.

Előzmény: Törölt nick (3998)
kekov Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3996

De ezt sancibácsi egyből kiszúrta  - mert ő egy látnok - tehát övé a pont - és a sör, csak jelölje meg a kocsmát hogy hol kell távolról befizetni (tök komolyan mondom) és "sancibácsi" kódra ihat egész este mint a gödény :)

 

.„...sem rokona sem ismerőse nem vagyok...”  és nem kért fel senki hogy védjem őt, de ...

 

nem hiszem hogy rá van szorulva hogy a te kontódra iszogasson a helyi csehóban, meg tán nem is vagytok olyan viszonyban.

 

Jó lenne ha leszakadnál azokról akik nem kívánnak szart paszírozni veled, felfoghatnád, miután leírta és elmondta hogy semmilyen formában nem akarnak egy gyékényen árulni veled.

 

Okoskodó, handabandázó, kötözködő fasz vagy - azt hiszem ez lehet itt a többség véleménye, csak sokkal békésebbek és intelligensebbek nálad, és nem küldenek el a retkes picsába.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3986)
vberko Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3995

"Szövegértés, te nem érted?

az elzárásig megy ki a meleg"

Bocs nem vagyok gondolatolvasó. Mert a szellemeskedésed mellet ezt az egy apróságot nem írtad.

 

Egyébként én értem, de te nagyon nem.

 

Szóval bármilyen kályhával meg lehet csinálni (űrtechnika, szuper vezetőanyag és vezérlés nélkül is), hogy a kilépő füstgázhőmérsékletet 100C-ra hűtöm (vagy megfelelő kémény esetén akár szobahőmérsékletre). A tűz leégését követően lezárom a kályhát. Az égésem hatásfokát elfogadhatjuk 80%-ra. Hol nyersz te 2x annyi hőenergiát ? De mindegy is mert annyit handabandázol, hogy sokszor ömagadnak is ellent mondassz.

 

"Mellesleg én is azt írtam mindig amit leírsz és azt vitatták, hoyg milyen baromság kirakni a hamus parazsat"

Megint csúsztatsz. Na akkor szövegértés még 1x.

Én azt írtam, hogy "Tűz leégését követően lezárom". A parazsat csak te akartad hurcolászni, amin mindenki jót röhögött, és amit azóta sem tudsz megemészteni.

 

"A USA környezetvédelemi hivatal által felkért független intézetek szerint szerint ez 60%. katalizátorral 72

Nekem mindegy mellesleg, döntse el valaki mennyi. De ne keverje a tűzteret a kályhával"


Azt te kevered folyamatosan. Pontosabban az égés és a kályha hatásfokát.

De jó legyen 60% a cserépkályha hatásfoka. Hol nyersz ki 2x annyi hőenergiát belőle ? Mert az már 120% lenne.

Amúgy belinkelhetnéd ezen mérési jegyzőkönyveket, csak hogy valami értelme is legyen a szájkaratédnak.

 

"Anyagtudomány

http://meip.x5.hu/files/1444

Vitatkozz velük, hátha segítenek

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Anyagtudom%C3%A1ny

definició

része a kristálytan

             része stb stb azok az anyagok amiről beszélünk

tanszék

http://www.att.bme.hu/"

Te megint tévedésben vagy. Senki sem azt kérdőjelezte meg, hogy létezik ilyen tudomány, hanem azt hogy neked bármi közöd lenne hozzá.

Előzmény: Törölt nick (3984)
maguborka Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3994
Szia Elemzo. kerdeznek megint. A kilepo fustgaz amikor meg 7-800 fokos, direktben talalkozhat ezekkel a kovekkel (kvarc,homokko...), utoegetobol kilepve- feltetelezve, hogy az van-, vagy azokon a pontokon - ahol meg ekkora homerseklet van, kell valami mas anyag ami a nagy hoterhelest birja? Masik kerdesem, ami csak kovetkeztetes a szavaid alapjan s ezert inkabb kerdezek, hogy a meresek alatt allo rendszer automatikusan csokkenti a kemeny huzatot, ahogy csokken az eges intenzitasa a tuzterben? Vagy mi alapjan csokkenti - mert abban biztos vagyok, hogy nalad valami csokkenti- hogy ne menjen ki annyi meleg amikor mar nincs annyi fustgaz. Bocs a szoismetlesekert.
Előzmény: Törölt nick (3989)
matthiasii Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3993

 Hát először is van sokféle samott és  van sokféle falazó tégla.

 De egy tömör falazó tégla és egy kommersz samott pl. sk35 között ekkora különbség nincs.

 Viszont a tűzállóanyaggyárak jó ha tizévente végeznek - végeztettnek un. hővezetési vizsgálatot.

 Napiszinten nyomás szilárdság , térfogatsújy  vizsgatot végeznek csak. heti szinten kémiai összetétel vizsgálatot és un. meklegszilárdsági mérést más néven terhelés alatti lágyulás vizsgálatot.

 

 

 Természetesen a kiadványaikban szerepel a hővezetési tényező, azt megsaccolják és ráírják.

 A hővezetés amúgy arányos a térfogatsúllyal.

 

 Mi.

Előzmény: Törölt nick (3975)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3992

"Samott2   2,04"

 

A kályhád milyen tip. samottból van építve, a "samott2" tulajdonságaival rendelkezik ?

Előzmény: Törölt nick (3975)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 3991

"A környezetvédő meg javasolja a 15 kg begyújtását mert akkor nagy a hő és kiégnek az anyagok jól.

Na most akkor mi van?"

 

Ebben a szimulacióban 2X 7,5kg(33kWhx2)  fa elégetéséről ír...http://www.stenovne.dk/graf02.html

Akkor most hogy van?

 

Előzmény: Törölt nick (3986)
koalacica Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3990

Persze,nagyon fontos a begyújtás,minden esetben..de csak akkor ha csontszáraz a fád kb.4- 8%-alatti,és akkor már inkább azt mondanám,hogy inkább brikettkályha,mint fatüzelésű kályha,hiszen ezt is meg kellene vizsgálni,hogy száraz fa vs brikett tüzelés..és leadott teljesítmény.Basszus ez a libik könyv azért nem a Biblia!Nem ő xarta a hőt,nyílván vannak érdekes mérései,számítási értékei,de azt levetítve egy átlagos házra,felhasználóra,kályhára,annyi szórást mutat,hogy inkább nevezném tájékoztató jellegű olvasmánynak,nem LIBIK ISTEN könyvnek..bammeg.

Előzmény: Törölt nick (3988)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3987

Egy fotót, csak egy icikepicikét láthatnánk az Überkachelofenról?

Előzmény: Törölt nick (3986)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3985

5-ös lengyel járatú cserépkályha építési módtól függően 60-75%-os hatásfokú. Ha ehhez hozzávesszük még azt a plusz 50 %-ot ami minimum 30 % hatásfoknövekedés, akkor könnyen belátjuk, hogy igazi vizesnyolcas bejegyzést olvashattunk :). Esetleg eme csodakályha közvetlen kapcsolatban áll a Perpetum mobilé-vel.

B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3983

Mint ahogy az autó is lehet Trabant, Bmw, Mercedes stb., de azért nem tévesztjük össze a szobaciklivel mint közlekedési eszközzel.
Azt szeretném tudni, hogy melyik kályhatípus az amelyik 50%-al nagyobb hatásfokú mint a cserépkályha ? Azt állítottad létezik ez, kérdem hogy melyik ?

Előzmény: Törölt nick (3981)
vberko Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3982

"Tehát ha ez a veszély elhárítására alkalmas kihamuzás hülyeség, akkor mikor is fogod elzárni a szuperkályhádat? Majd egyszer ha eszedbe jut? A tévé műsor és a sor sör végén félájultan? vagy mikor?"

Szuperkályhát te építgetsz egyedül ...

Min már többen leírták a tűz leégését követően (minimális parázs esetén). De rákereshetsz a neten és ezt minden cserépkályhás leírja. És itt is leírták már de sajnos feleslegesen.

 

Egyébként ha nem vennéd észre megint személyeskedsz ...

 

"Amíg ezt a totális elmúlást megvárod (némi időszámvetést csinálhatnál ) addig az a kis meleg amit előállítassz szépen eltávozik a Göncöl szekér irányába."

Hogyan, hiszen az előbb zártam le a kályhát ... szóval megint csúsztatsz.

 

"3. Ha már sikerül végre jól leszigetelned a kályhádat és a burkolat miatt még szigetelőlapokkal is betakartad a dilatációs gondok miatt, akkor mi a francért csodálkozol azon, hogy  a meleg arra megy amerre lehet (ravasz ám nagyon) és kimegy a szép magyar éjszakába."

A szigetelőlapokkal és a diletációval nem nekem volt gondom, de mind1. Szóval hátha még te is felfogod ... Lazárom a kályhát. Hol megy ki 2x annyi hő ? Megint csúsztatsz.

 

"Ezért nem érted hogy miért marad nálam bent a házban kétszer annyi mint neked."

Libik szerint egy jó cserépkályha hatásfoka 70% fölött van. Akkor ehhez képest hogyan marad bent neked 2x annyi meleg ?

Megint csúsztatsz.

 

"Ezt hívják anyagtudománynak - ami nem érinti meg az egyszerű, tiszta és naív  lelkedet, ahogy a fizika, kémia, áramlástan, hőtan stb detto."

Figyu. Ha már a kereső kidobja ezeket a szavakat legalább címszavakban elolvashatnád, hogy mit is jelentenek ezek. Vagy jobb ha megkérdezed a szakértőidet, hátha el tudják magyarázni.

 

De kár a szót és energiát rád pocsékolni.

 

Előzmény: Törölt nick (3967)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3980

Elemző ! Melyik az a fűtési mód ami még egy cserépkályhához képest is 50%-os megtakarítást eredményez ? Erre tényleg kíváncsi lennék. Eddig egy hatékonyabb fűtési módot ismertem s azt tömegkályhának nevezik amiről ennek a fórumnak is kellene szólnia.
Komolyan mondom amilyen nemes céllal indult ez a fórum sikerült annyira szétbarmolni. Köszönhető ez az internet előtt eltöltött végtelen időnek, elemzésnek. Ne haragudj, nem kívántalak megsérteni, de már nem azt a célt szolgálja a fórum mint amire életrehívták. Hála a magasságosnak netről nem lehet építeni kályhát, mint ahogy gyógyítani sem lehet netről bár sokan beleesnek ebbe a csapdába, hogy orvosnak hiszik magukat mert elolvastak egy két blogbejegyzést.
Bobo772 ! A legköltséghatékonyabbnak én egy téglakályhát gondolnék. Olyat, hogy fal mint hővezető felejtsd el ! Falat nem fűtűnk fel józan ésszel. Elég jó az a téglakályha ha jól van megépítve. Bár én nem tudok számadatokkal meg statisztikával, hatásfokszámítással  szolgálni csak azt látom, hogy Jó !

Előzmény: Törölt nick (3974)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3979

Hello köszi a választ, félreértettük egymást :-) nem a fa ára , és az benne eltüzelhetö anyagok ára kell , mert kukoricaszár van ingyen , meg gallyak is meg ölfa erdészetben ,..
A Kályhához van e valami tervrajz ami egy kb 2mx1m kályhát lehet építeni, meglévö fal jó e mint hövezetö egyik másik oldala a kályhának. Mert akkor a kéményhez tudnám építeni a sarokba. 

Előzmény: Törölt nick (3974)
C200UF Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3977

Vastagság? Nem a könyv vastagsága.

Előzmény: Törölt nick (3975)
C200UF Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3976

Ha kétszázezret spórolnék a fűtésemen évente akkor a gázszolgáltató fizetne nekem. Pedig én drága gázzal fűtök nem olcsó fával.

Előzmény: Törölt nick (3974)
C200UF Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3973

Ezek vázkerámiák olyan messze a km tömör téglától mint makó jeruzsálemtől.

 

km.tégla 12cm U= 2,72

Előzmény: Törölt nick (3972)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3971

Érdekelne, hogy hol láttál 0,33-as hővezetésű tömör téglát.

Előzmény: Törölt nick (3970)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3969

Az, hogy tégla, az csak annyit jelent, hogy égetett agyag. Rengeteg típusa van.

Azt csak egyedül te veszed egy kalap alá.

Elemzo!

Én nem szólok, (eddig is ritkán szóltam) hozzád!

Örülnék, ha Te sem szólnál hozzám!

bárány b Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3968

Én laikusként, és nem építészként  is tudok annyit, hogy nem a szilikát  kémiai összetétele, hanem a közbezárt levegő szigetel.

Vannak tömör téglák, és persze kevés, sok,.... lyukú különböző hőszigeteléssel bíró téglák.

Nem a szilikát, hanem a kerámia rácsba zárt levegő szigetel.

Ne vberrko-nak a szokásos hülyeséget, hanem BOBO-nak kéne válaszolnod!

Halljuk!

Előzmény: Törölt nick (3967)
bárány b Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3966

Kérdezzd ( vagy kérdezted már????) Elemzo-t!

Előzmény: Bobo772 (3965)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3965

Hello elolvastam az írásokat, sok mindent nem is értek, de nekem jól müködö fűtési megoldás kellene, nem túl borsos áron./nekem volt ladám elvitt mindenhova nem is érdekelt a bmw és merci ára sose/ itt is az a baj, hogy elvesznek a kivitelezésbe, lehet jó az a kályha márványból meg az ujgazdagok szuper kérójába, de nagyon sokan még mindig bérböl és fizetésböl élnek és nem engedhetik meg a milliós kályhát.Ezért sem jár mindenki x5 bmw vel csak 16 éves opellel vagy még öregebbel.

Előzmény: kekov (3963)
Dunit Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3964

 Nem kell mellre szívni.

 

35 éve sk. kőmíveskedem !!

Előzmény: sancibácsi (3962)
kekov Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3963

Szia Bobo,

 

látom új vagy még itt, ezért nem tudhatod hogy mindenki hülye itt, csakis elemző999 érti a témát.

Fordulj tehát személyesen hozzá, - akár privátban - őbenne van a mi reményünk is !

 

:)

Előzmény: Bobo772 (3961)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3962

Most már a mottó : "egy kis cement egy kis mész,  kőmívesnek nem kell ész " !!

 

Így van: elég a Google kereső!

Azzal már mindent meg lehet tudni!

(Legalábbis egyesek így gondolják már).

Előzmény: Dunit (3955)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3961

Üdvözletem most találtam a fórumra , olvasgatom a hsz-eket nagyon jók, sok ötlet van , de igazából nem találtam konkrét tervrajzot amiböl mint laikus megépíthetnék egy kályhát. Van kömüves ismerös de ö sem csinált még ilyet. Lehet valahol találni rajzot , hogy a méreteket és a belsö felépítést le lehetne másolni, jó lenne vízteret tenni bele  ami a fürdöszobát és 2 másik szobát melegithetne. Tud valaki ebben segíteni ? Vagy ötlet vagy valaki csinált már víztereset?És kb mennyiböl lehet kihozni egy téglakályhát, látom a hozzászólásokat elmondanám nem vagyok igényes, kisvárosban lakunk  nem kell márvány és aranyajtó, sima tégla lehet bontott is szerintem ennek fényébe egy tol -ig árat tud e valaki ..

 

Üdv

 

Dunit Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3960

 Ez egy nyilt topik !

 Magnéziumszilikát !

 használtok a tömegkályhához ilyent ??

Előzmény: vberko (3959)
vberko Creative Commons License 2012.12.17 0 0 3959

Ténlyeg elhúzhatnál és nyithatnál egy saját topicot ... mindenkinek jobb lenne.

Neked is mert ezt a sok begyepesedett kályhást nem kellene győzködnöd, és nekünk is mert nem kellene olvasni a baromságaidat.

 

 

"Ha valaki azt a marhaságot fogja mondani hogy nem baj, majd kijön  a meleg később, téved, mert nem jön ki - a falon, hanem kimegy a kéményen."

"A tömegkályha még tragikusabb mint a cserépkályha (jelenlegi konstrukciók) mert mire egyáltalán átpaszírozod a meleget a vastag tégla falon, az eleve sokba fog kerülni."

"Az egy önbecsapás hogy  - de majd azután meleg lesz-  persze, de közben is kimegy a kéményen a java."

 

Ugyan nem űrtechnikával de rövidrezáják ezt kérdést. Tolózárnak hívják.

 

Előzmény: Törölt nick (3957)
maguborka Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3958
Nagyon koszonom. Udv Andras
Előzmény: Törölt nick (3943)
Dunit Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3956

 Látom elemezel. Egy gázt be lehet zárni úgy hogy akár 20 év múlva is nyomás alatt van.

 Nincs anyag áram.

 Próbáljátok a hőt ugy bezárni, hogy ne szökjön meg !  Szerintem  valami díj járna érte !!

 De lehet csak nagyon tájékozatlan vagyok.

Előzmény: Törölt nick (3951)
Dunit Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3955

 Ha már ilyen tudományos dolgokat teszel fel, mond meg mit jelent a dunit és a mullit.

 Egy valamikori matterman !!

 D.

 Most már a mottó : "egy kis cement egy kis mész,  kőmívesnek nem kell ész " !!

Előzmény: Törölt nick (3954)
C200UF Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3953

Energiavámpírnak hívják az ilyet :)

 

Nem a hőmérséklettől függ mennyi hő halad át a szigetelésen hanem a hőmérséklet különbségtől, de látom alapok hiányoznak :)

Előzmény: Törölt nick (3951)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3952

Nekem az az érzetem, túl sok itt a számszerű adat. Ha meleget is ennyit ád ez a csodakályha, még kedvet kapok hozzá.

Bár van egy az ismeretségi körömben.. Háááát! Nem pisilik le miatta a sarkukat a megelégedettségtől.

sancibácsi Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3950

Azzal csak magadról állítasz ki bizonyítványt.

 

 Méghozzá elég lesújtót.

 

Én pl. minden véleményt meghallgatok, még akkor is, ha nem fogadom meg. Azokéra pedig különösen adok, akiknek nagyobb a tapasztalata, mint az enyém.

No dehát nem vagyunk egyformák:-)  De gondolom ez már mindenkinek kiderült eddig :-)

Előzmény: Törölt nick (3947)
C200UF Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3949

Felső lakás? Te a hetediken építed a kályhád?

Előzmény: Törölt nick (3936)
C200UF Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3948

Nálam a födém hőszigetelt. És azt gondolom, hogy akinek 3-4-5-600 000 forintja van kályhát építeni, az már túlvan egy hőszigetelésen. Ha nem, akkor neki is komoly bajok vannak a gondolkozásával. Ha pedig az épület hőszigetelt, akkor nem cél a magas felületi hőmérséklet elérése a fűtőtestnél. Inkább egyféle pufferként üzemel a tömeg. A kérdés a hőkapacitás/ár viszony, csak vízből nehéz kályhát rakni. A hővezetésnek semmi jelentősége azon az intervallumon belül ahol a járatos anyagok mozognak.

Mondjuk unalmas lóval imádkozni.

Előzmény: Törölt nick (3946)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3945

Két okból kellene, hogy elmenj!

Az egyik, hogy a tömegkályhák téglából épülnek. Ha te a kályhádat a cserépkályhával hasonlítod, menj a cserépkályha fórumra.

Ha meg maradni akarnál, akkor a tömegkályha árával hasonlítsd össze.

De inkább mégis menj, mert minden normális párbeszédre képtelen vagy. 

Alapvető hiányosságaid vannak, és orbitális baromságokat hordasz itt össze. 

Erre időnk se, meg kedvünk sincs (nekem biztosan). De, ha még lenne is, veled teljesen képtelenség normális emberi párbeszédet, vitát folytatni. Ugyanis rögtön kibúvókkal, egyébb bő lére engedett semittmondó dumával megmagyarázod, a megmagyarázhatatlant.

Persze jobb neked összehasonlítani egy drágább cserépkályhával, főleg egy Francia, ... nyugati 3-4 milliós kályhával.

Igazából szerintem, lehet mindjárt oda kéne menned :-)

C200UF Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3942

"De sajnos nem annyira hasznosul hanem inkább szétteríti a hőt egy hatalmas felületen"

 

Szerinted az a hő "elvész"?

Előzmény: Törölt nick (3936)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3941

a klasszikus tömegkályha téglából épül.

A többi nem tömegkályha hanem valamiféle fűtőeszköz

 

Előzmény: Törölt nick (3940)
maguborka Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3939
Nekem meg mindig kerdes a ko tema. Ne haragudj. Macskako, homokko, zsirko, vagy folyami kavics rugalmas fugaval amit javasolsz? Koszonom Andras
Előzmény: Törölt nick (3936)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3938

"Tévedésben vagy megint 

Én a cserépkályhához hasonlítok, nem egy téglakályhához.

A cserépárakat megnézheted. 

Profi gyártó, gyönyörű modern kályha csempéi

8x75000 Ft = 600000 csak a profi cserép (a nem profit most hagyjuk, mert a gyártónak sincs lövése arról mit tud, azonkívül a régi stílusú csempe ronda, és nem való modern otthonba). 

és akkor még hol van a samott tűztér, a füstjárat és a munkadíj.

Egy millió az összehasonlítható!! kályha ára a piacon - minimum. 

Hagyjuk már Ibolykát."

 

Szerintem Te vagy tévedésben!

Ez a tömegkályha topik.

Javaslom a gondolataid, és az összehasonlításaid vidd a cserépkályha topikra.

És tőlem Te ne várj összehasonlító méréseket, eredményeket. Egyrészt már kifejtettem miért, másrészt, nekem nincs félkész kályhám (burkolat nélkül.)

 

Előzmény: Törölt nick (3916)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3937

Az egész életemet átértékeltem. Mari néninek Jobaházán lelkiismereti okokból kicserélem a cserépkályha ajtaját a Nasa által tesztelt az űrben is kiválóan működő ajtóra. Mindenkitől elnézést kérek. Amúgy meg képet sosem fogsz látni, nyájas olvasó, mert már lett feltéve csak Mesterek Mestere nick alatt.

C200UF Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3935

Mostmár végleg nem értem miért lenne baj egy falra épített cserépkályha ha a tégla ilyen kiváló hőszigetelő.

Előzmény: Törölt nick (3934)
kekov Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3933

„Kb húsz esetben leírtam hogy kívülről pontosan úgy néz ki a kályha mint egy ekkora méretű ellenáramú kályha, alul 50x60 ajtó felül egy vásárolt sütőajtó , a méreteit megadtam.

 

Mi a túrót akarsz rajta nézegetni? Téglákat?”

 

valóban sokszor sokmindent leírtál már, talán többet is mint ami a valóság ...

képet nem, csak elmondásod alapján valaki által megrajzolt illusztrációt láttunk.

 

persze tudom, tévedek. én kérek elnézést :/)

 

 

Előzmény: Törölt nick (3931)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3932

"A zárásával gondok vannak.

Vedd a fáradtságot hajolj közel és szagolgasd az érintkezési pontokat.

Szivárog rendesen, a zsinór könnyen elhasználódik, benyomódik stb. és az eredmény egy jellegzetes szag."

 

Kedves elemzo999!

 

Ha a kandalló ajtó nem zár, értem ezalatt a kályha ajtót is, ott felesleges levegőnek kell a tűztér felé beáramlania!

Ha ott kifelé jön a szag, ott vagy a kályha, vagy a kémény hagy maga után kívánnivalót.

Remélem senki "cizellált" lelkét nem bántottam meg?

Előzmény: Törölt nick (3930)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3929

Nagyon igaz!

Előzmény: drRamaty (3928)
drRamaty Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3928

Azért szoktam olvasni ezt a topikot, mert azt gondoltam, vannak itt akik megosztják másokkal (fotóval, rajzzal), hogy milyen tömegkályhát építettek. De úgy látom, elmenekült már innen mindenki. Mert ez már nem szól másról, csak Elemző úr csodálatos kályhájáról, (amit sose fogunk látni) meg Ezermester úr hihetetlen szaktudásáról. Jó lenne, ha valaki már megosztaná velünk egy tényleg elkészült tömegkályha fotóit, tapasztalatait. Lehet hogy lesz ilyen egyszer. Ha a fent említett két úr nyit egy két személyes topikot magának.......

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3927

"Az árak becsléséhez még megérne egy misét az ajtók kérdésének tárgyalása."

 

Ami igaz az igaz: már többször is hajszálra voltam attól, hogy nekiálljak magamnak öszeütni egy kályhát, de minden esetben az ajtók ára volt a legnagyobb szeg a project koporsójában.

Hosszú lejáratú bankhitelt meg nem fogok felvenni két vasdarabért meg egy üveglapért.

Előzmény: Törölt nick (3918)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3926

"De ezek a kályhák fajlagosan kissebb tömeggel tudják előadni ugyanezt a teljesítményt"

 

Na azért lehet látni itten legalább egy hetesnek induló kihűlési görbét is (29. oldal alja),

az alatta lévő "konkurens kályha" esetén meg ugyanaz a helyiség furcsa módon percek alatt hűl ki (vagy az egy másik helyiség? ;)

...és ha a prospektus egyvalamiben csúsztat, akkor sok más valamiben is csúsztathat...

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3921)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3925

Már ne haragudj, de elképesztően nagy ostobaságot írtál. Szoktál te gondolkodni? MIlyen import ajtóról beszélsz?! Ember, a celles cserépkályhaajtót veszik külföldön, mint a cukrot, csak Ausztriában építettem be 3-at! Teljesen jó a szigetelése, semmi baj vele! A Wamsler egz szar valóban de én még import cserépkályha ajtó forgalmazóval még nem találkoztam, pedig rég a szakmában vagyok.

Előzmény: Törölt nick (3918)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.16 0 0 3924

A nehéz kivitelű vakolt cserépkályhám sütővel, öntvény ajtóval 420.000Ft-ból jött ki.  Samott lapjára, első 2 járat apatini hódfarkú cseréppel forsríbolva. Szóval elemző dr egy képet kérek a tömegkályhádról, ha lehet, mert itt még senki sem látta, csak a Mesterek mesteréét, de gondolom az nem ugyanaz, tehát, nyugodtan jöhet a kép.

ab69 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3923

Van ott ez is az is, de az olvtarsnak a nagy arcaval mar az is gondot jelentett, hogy a vaskalyhat megkulonboztesse a tomegkalyhatol, legelabbis adatok alapjan.  Ennyire lehet komolyan venni a handabandazasat. Azert csak figyeljunk ra , mindjart csodbe viszi a Tulikivit a zsenialis kalyhajaval.:D

Előzmény: gmkiev (3920)
ab69 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3922

Na akkor megtudhattuk hogy mégiscsak a tiéd a világ legjobb kályhája csak szerény vagy és hagyod hogy észrevegyük.

OK.

 

Ne tegyel ugy mintha nem jottel volna ra, miert irtam amit irtam. Bar azon se lepodnek meg.

 

 

Szoval Tulikivi a konkretum.

 

Szappanko kalyha, 84%-os hatasfokot ir ra. Hiheto, ennyi az elmeleti maximum amit a tomegkalyhak is verdesnek.

 

Mitol is jobb a koncepcio? Contraflow rendszert hasznal akar a tomegkalyhak, a tuztereben megint semmi meglepo nincs, egyszeru samotteglabol ki lehet faragni egy ilyen rendszert, meg akar bonyolultabbat is, az egesi hatasfok kb. ugyanakkora lesz. Nincs katalizator nincs vortex, kerozin, meg automatizalas, meg amit meg itt nagytudasu emberek kitalaltak.

 

http://www.tulikivi.com/en/fireplaces/Soapstone_fireplaces_info_The_advantages_of_soapstone_fireplaces

 

Raadasul, mit ad isten , ok is olyan ostobak mint a kalyhasok, kepesek keramiabol, csempebol kalyhat epiteni, micsoda borzalom.

 

http://www.tulikivi.com/en/fireplaces/ISO_HIEKKA_Fireplace

 

A kozepes verzio:

 

1900x1000x600 es csak-csak 1400kg

ugy latom itt nem ir hatasfokot.

 

Na nezzunk egy szappankovest:

 

http://www.tulikivi.com/en/fireplaces/SARMI_C_Fireplace

 

1700x1080x545 1970kg Na hany kilora saccolnal egy 2000x1000x1000-es darabot?

 

87%-ot ir hatasfoknak, legyen, tudjuk be a szappankonek de azt is tegyuk hozza, hogy kicsit nedvesebb fa es egy rossz begyujtasi technika aztan annyi is a 3%-nak

 

Most akkor szamold ki szepen egy hasonlo meretu teglakalyha sulyat. Aztan meglatjuk mennyi sulyt is takaritottunk meg, avagy megsem?

 

Meg egy kicsit a kalyha hatasfokanak a szamitasarol.Egyreszt a tuzter, 92-97% -os hatasfok jonak mondhato, nyilvan bejatszik az is mennyi ido alatt eri el az uzemi hofokot, tehat egy meretesebb tuzter enyhe hatrannyal indul, nagyjabol itt is megvan az optimalis meret. Kulonbozo elven mukodo tuzterek kozott nem igazan van nagysagrendi kulonbseg. Aztan a kemenyen keresztuli huzatveszteseg, nyilvan csak helyszinen, adott kemenynel lehet pontos erteket mondani, amugy cirka 10%-al szokas szamolni. Aztan fel kell melegiteni a kalyhatestet, ami par szazalek es merettol fuggo, nyilvan egy nagyobb kalyhanal nagyobb vesztesegre lehet szamitani. De, ez hideginditasra ervenyes, rendszeres futesnel borul a keplet nehany szazalekot, ugyanis meg meleg kalyhaba gyujtunk be, ha nem szobahomersekletrol indulunk akkor gyakorlatilag elhanyagolhato kategoriaba kerul ez a fajta veszteseg.

 

Csak ugy erdekessegkent, mar belinkeltek ezt az oldalt, de meger par mondatot:

 

http://heatkit.com/research/2009/lopez-rocket.htm

 

Nem esztetikai elmeny, csak egy kiserletsorozat, a harang effektusrol, elemzo olvtars kedveert, hogy mennyire rohangalnak a fustgazok. Ja igen es micsoda borzalom, csupa tegla es samott, sot meg szigetelt import ajto sincs. Kulonbozo begyujtasi , illetve tuzter kialakitasi modok probalgatasa, aztan vegen az erdekesseg,egy sebteben osszedobott raketatuzterrel.

 

Eges hatasfoka: 97.65

Hoatadas hatasfoka, holmi ocska teglaval:84.76

A kalyha hatasfoka 82.77

 

Igen a ket veglet, Az egyik egy kalyhanek nem igazan kinezo teglarakas a masik Tulikiviek csucstermeke, oszt a hatasfok kulonbseg...khmmm...csodalkozni nem kell, kb. ez a maximum.

Termeszetesen elemzo olvtarsat leszamitva, mert o megtobbszorozi ezt a hatasfokot.

Ritka, minosegi, es igen precizen megmunkalt anyagokbol keszult esztetikus megjelenesu kalyha amiben a nyugati munkas bere es a nyugati viszontelado haszna, illetve a csatolt szolgaltatasok ara is benne van, az annyi mint Tulikivieknel.

 

Nyilvan annak is megvan az ara, hogy egy teglahalom kalyhanak nezzen ki es passzoljon a futesi igenyekhez kemenyteljesitmenyhez stb... . A ket veglet kozott boven van variacios lehetoseg es megfelelo szakertelemmel meg lehet tartani a magas hatasfokot is.

 

Persze aki akar rakhat bele katalizatort vortexet import ajtot, mindenki kedve szerint dontse el, kell-e, van-e ertelme? Ha jobb nem is lesz tole latvanyosabb meg lehet, izles es penztarca dolga.

 

Valoszinu elemzo olvtars sikongat majd, hogy nem hitelesek a meresek, de mindenki eldontheti, hogy ra hallgat vagy egy tobb evtizede praktizalo, komoly szakmai tekintelynek orvendo joember mereseinek hisz.

Raadasul tudjuk, hogy a nagytudasu es szereny olvtars alkotta meg a vilag legjobb kalyhajat ami 10kg fabol 20kg fa energiajat hozza de meg tulikivieket is csobe viszi, ha ugy hozza uri kedve .

De hogy ne legyen jo napja, az enyem meg az ovenel is jobb, timbuktui zoldgranitbol es voroshigany ajtokat is teszek ra es csak azert sem mondom el hogy mitol jobbb bebebeeee...

 

 

Előzmény: Törölt nick (3911)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3920

Ez a sorozat jobban hasonlít, egy gyönyörűen megépített kandalló kollekcióra, mint kályhákra.

Előzmény: Törölt nick (3919)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3914

Végigolvastam a fórumot. Elemmző Dr tömegkályháját szeretném fotón látni már, mert sajnos az én nehéz kivitelű vakolt kályháim nem szorozzák meg 2-vel a bevitt energiát. Magyarul kotvány szarok. Mégis mindenki szereti őket és egyre többre van igény szemben a tömegkályhával, amit sajnálok, mert én is életem végéig tanulni akarok. Most a tömegsparhelttel kísérletezem. A honlapomon található kis sparhelt egy egész nagy ház teljes alsó szintjét kifűti és a meleg reggelig tart...és főznek-sütnek vele....

Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3913

Mondom nincs, higgyj nekem. A cserépkályháknál van bizony 3 féle kivitel. Könnyű, középnehéz, nehéz. Egy 5x3x7-es csk nehéz kivitelben ér annyit mint egy tömegkályha, főleg, ha vakolt. A nehéz bizony lehet másfél tonna feletti, nem csak 1200Kg.

Előzmény: Kályháskristóf (3879)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3912

" Összehasonlítva a cserépkályhák gyári kályhacsempe áraival és egyebekkel szerintem olcsóbb sokkal."

 

Tehát a tiednek csak anyagköltsége 450.000 Ft. + munka, egyebek. És ha jól tudom, akkor nincs benne a vöröshiganyból ezután készülő külső burkolat.

 

Én egy komplett kályhára mondtam ennyit.

Akkor most kiderült tehát, hogy médsem olyan primítív hülye az a sok kályhás, aki cserepet, téglát, samottot használ. Kiderült miért is.

Így az eredmény egy fele annyiba kerülő, ugyanannyiba fát felhasználó szerkezet.

1. Máskor ne rágalmazz. (3888)

2. Tartózkodj az ilyen dúrva ferdítésektől.

3. Ha máshogy nem tudod eladni a portékád, ne ezt az átlátszó marketinget válaszd. Mocskolni, köpködni, mindenki másét igaztalanul, a magadét pedig egekbe magasztalni, úgy, hogy nincs mögötte akkora reális tartalom.

4. Ha pedig beszélni, beszélni, elismerést, szeretetet kapni,.... problémád van, akkor fogadd meg AB tanácsát: menj orvoshoz.

 

És ha megengedsz egy tanácsot:

Vegyél vissza a nagy arcból. Ha mindenki fölé emeled magad: mindenkinél nagyobbat eshetsz. Nem érdemes az embernek a kályhájáról többet, szebbet, stb-t mondani; mert csalódni fognak a megrendelői. Elég annyit mondani (vagy kevesebbet), mint amit tud, és az emberek elégedettek lesznek.

Ja, hogy vannak akik felveszik a pénzt, és már nem érdekli mint gondol a megrendelő??? Erre is van kis hazánkban rengeteg eset.

Te döntöd el melyik csoportba akarsz tartozni.

Előzmény: Törölt nick (3910)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3909

Azt mondtad tiszta vizet szeretnél önteni a pohárba!

 

Én beletöltöttem: most Te jössz!

Unom már a folyamatos mellé dumálást! :

"Pld bontott téglát lehet venni 20Ft-ért is, a boltban a Leier 80 Ft (tömör persze)

Samott is van sokféle, eltérő árban.

Ajtó pláne sokféle van."

Ezért adtam meg tó-ig árat. Olcsó téglával, drágával, kis ajtóval, meg naggyal (sütő is).

Az árak nem fekkkkék: Áfásak.

A munkadíj, anyag ára kis túlzással fele, fele.

Most halljuk hát az egyenes választ, mennyi a csodakályha alles zus amen. Népi munkát kerüld: (hímezés, hámozás).

 

 

Előzmény: Törölt nick (3904)
ab69 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3908

Ez igy igaz,a jaratos kalyhaknak vannak meret hatarai, a tomegkalyhaknal viszont azzal az egyszeru lepessel, hogy elhagyod a jaratokat ennel meg sokkal nagyobb es jol mukodo kalyhakat lehet epiteni.

 

Mondjuk a 8-as kep...bar ez nem valoszinu hogy napi gyakorlatta valik....

 

http://stove.ru/index.php?lng=1&rs=51&sf=2

 

Ezert is erdemes lenne megtanulni, illetve keresni valakit aki segit ebben. Jo lenne persze egy valoban szakmai forum,de ugy tunik az csak zartkorukent mukodhetne, mert ez itt...inkabb nem mondok semmit.

Ha nagyon elakadsz, legvegso esetben keress meg valakit privatban. Elemzo olvtarsat inkabb csak mazochistaknak javasolnam...:D

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (3879)
ab69 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3907

Csak az tart vissza hogy lelkileg összezuhan az összes kályhás és a piszkavasba fog dőlni, hogy a fél országot tönkretették a felesleges fa elégetésével. lelkileg és anyagilag.

Ez súlyos kérdés ám.:)

 

 

Igen, es az osszes ostoba kalyhas veled szembe kozlekedik az autopalyan, na ez kesz... szerintem tok jo lenne ha nyitnal egy masik forumot...

 

Előzmény: Törölt nick (3903)
ab69 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3906

A cseszegetést nyugodtan kihagyhatnád, nincs rá szükség, az érveid érdekelnek nem a kioktatás.

 

Elvileg kothetnenk uzletet, en nem cseszegetlek te meg nem nezel hulyenek masokat, eddig az ervekre nagy ivben tettel, marhasagok nagyarcu kinyilatkoztatasanal tobbre nem futotta, de mint latjuk azota sem valtoztal.

 

1. Tévedés, olvass utána, a kiképzésed nem az én feladatom, a Google a barátod, megtalálsz mindent ha keresed.

A felsimerés nem is új, nézz körül a kályhás világban és komplett termék skálát talász sok gyártóval.

 

Egyetlen egy konkret anyag megnevezese kellene, es akkor lenne mirol vitatkozni. Azonban mindeddig csak a szokasos arcoskodast es melledumalast produkalod.

 

Szoval csak korbe kell nezni a kalyhas boltban, OK....

 

Az egy dolog hogy ugyanazokat a funkciókat megvalósító anyagokat találtam hasonlóan szépet és tökéletes műszaki tartalmat, a kályhacsempe árának a tizedéért, hát ez van, nem nyertél.

 

Persze, en meg megtalaltam az oindiai almoskonyvben es nilusi kalyhaslegendakban szereplo timbuktui zoldgranitot, ketszer annyi meleget ad le mint amit betaplalsz, sot olyan holeadasa van, hogy ciposdoboz mereteu kalyhaval haromszintes hazat lehet kifuteni vele pincetol a padlasig, de nem mondom am meg hol talalsz ilyet bebebeeeee....

 

  1. " hogy eloszor epitenek egy kalyhat aztan utolag kezdik el keresgelni a megfelelo anyagot."

 

A kalyha burkolasa nem annyibol all hogy rataknyolok nehany koszeletet, megvan a technologiaja, dilattalni kell, megfelelo kotoanyagt hasznalni stb...es bizony meg tudja valtoztatni a kalyha holeadasat, viselkedeset, ezt epeszu ember elore es nem utolag kalkulalja ki.

 

 kályhás szakma egetverő baromságokat csinál, amikor nem megfelelő burkolatokat árul (komoly kályhás szalonokat mértem fel). A vevőnek persze csak az számít hogy szép legyen.

 

Mi van? Szoval ahogy az elobb mondtad korbe kell nezni a kalyhasboltban mert ott vannak am a tuti anyagok, most meg kiderited , hogy micsoda egetvero baromsagokat arulnak.

Eleg nyilvanvalo, hogy ki beszel ismet ossze-vissza baromsagokat.

 

3.

A műszaki cáfolatodra kíváncsi lennék, de konkrétum nélkül nem érv az érv.

Értékeld a paramétereket, mond el a véleményedet és elfogadom az indokolt megállapításodat.

 

Kicsit forditva ulsz a lovon, te teszel kinyilatkoztatasokat mindenfele marhasagrol ervek nelkul. Talan potolni kene az erveket, mert mindaddig csak levegobe bofogott ostobasag marad.

 

Pontosan neked kene ervelni csak az ugye nem megy, sot meg osszehasonlitasi alapot sem adsz, hogy mihez kepest mi, mit tud. Igazabol nem is miattad zavar, hogy miket handabandazol ossze, csak az a szomoru, ha esetleg egy hozzanemerto bedol a marhasagaidnak, szoval ne bizd el magad nem miattad szolok hozza.

 

4.

Bizony bizony, a sejtéseid nem jönnek be amit írsz - egysem igaz. Na ez itt az érdekes kérdés. :)

 

Ja igen, biztos a timbuktui zoldgranitrol van szo...

 

5.

Ugyan kérem. Minden szakkönyv leírja hogy milyen sebességgel mozog a füstgáz. A fizika az fizika. 

 

Aha, es persze te meg vagy gyozodve rola, hogy a fustgaz csak es kizarolag egyfajta sebesseggel mozoghat....Szegeny fizikatanarod....Igy jar az aki csak olvasni tudja a szakkonyveket, de nincs annyi esze, hogy alkalmazni is tudja az ott talalt informaciokat.´Persze mit varjunk attol aki a tomegkalyha adatait sem tudja megkulonboztetni egy vaskalyhaketol.

 

A tégla paraméterei adottak. Nem érted a a logikát ebben a dologban? az kétséges, csak nem akarod érteni inkább.

 

Bizony a tegla parameteri adottak es ezek figyelembe vetelevel illik teglakalyhat epiteni.

 

6. "a meresek azt mutatjak, hogy nem szaladgal el a meleg a tegla mellett ugy ahogy te elkepzeled. "

Lássuk a méréseket különben csak blöffölsz.

 

Te szerencsetlen, megis mivel magyarazod azt a jelenseget, hogy a tuzter nehany pontjan van akar 900-1000fok is a kilepo fustgaz homersekletet meg ezeknel a kalyhaknal siman 160-200fok alatt lehet tartani? Biztos az a csunya gonosz tegla elvarazsolja es persze szerinted, bacik kisugarozni, az energia megmaradas torvenyeire is fittyethanyva csak ugy eltunteti, persze ugy hogy kozben nem is tudja felvenni a hot....szerinted.

 

7.

Logikai hiba van nálad (de mentségedre szolgál hogy nem tudod mit kisérleteztem ki.) :)

 

OK, jatszhatunk ilyet, en meg a tiednel is jobb kalyhat epitettem, nem a vilag, hanem az osszes galaxis es univerzum legeslegjobb kalyhajat talatam ki,a tied ahhoz kepest smafu, de ugyse mondom el hogyan , meg mibol bebebeeee....

 

De a Libik könyvből is kiolvashatnád mellesleg. Minden információ nyilvános. De ha elárulnám a megoldás nem lenne miről beszélni :)

 

Aha, most mar kezdelek erteni, nagyon maganyos vagy, lelki problemaid vannak, semmi ertelmeset nem akarsz mondani csak beszelni, beszelni, beszelni....Vannak erre is megfelelo szakemberek, de azok nem a kalyhasok, szerintem hazszamot tevesztettel...

 

 

Előzmény: Törölt nick (3876)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3905

" Egy Kádárkori fürdőszoba csempe 3 mm, és megfogja a hő 50%-át simán. 

El tudod képzelni hogy ha egy téglából vágott 2 cm-es szelet 40 fokkal csökkenti a kiáramló hőt akor mit csinál 6,12,24,48 cm?

Borzalom.

 A tömegkályha még tragikusabb mint a cserépkályha (jelenlegi konstrukciók) mert mire egyáltalán átpaszírozod a meleget a vastag tégla falon, az eleve sokba fog kerülni."

 

Ez vagy jószándékú primitív butaság, vagy rosszindulatú hazugság. Nem tudom, eldönteni, nem is akarom.

Ki is maradtam ebből a fellengzős csodakályha bálvány emelésből, és ki is maradok továbbra is.

De!

Az ilyen dúrva igaztalanságokat nem kéne!

 

" Csak az tart vissza hogy lelkileg összezuhan az összes kályhás és a piszkavasba fog dőlni, hogy a fél országot tönkretették a felesleges fa elégetésével. lelkileg és anyagilag.

Ez súlyos kérdés ám.:)

 

Ne fogd vissza magad! A kályháimat az elmúlt, mainál hidegebb napokban is 12-14 kg-al fűtik, vagy van aki 2*6-7 kg-al. Miközben 1-2 távoli helyiség kivételével befűtik az egész házat. Talicskájuk nincs! Én sem használtam még ennél többet. Nemrég járt nálam egy építész, aki energiatakarékos, környezet tudatos házak tervezésével foglalkozik. A szeme előtt mértem le, 11 kg sem volt, de fel kellett állni a kályha elől, átülni mert nem bírta :-)

Szóval ne félts. Folytasd tovább az arcoskodásod!

De ilyen hazugságokat ne állíts a tömegkályhákról a jövőben, ne köpködd őket. Főleg addig, amíg nem láttad, hogy működnek. Vagy ha láttad, akkor a tényeknél maradj (feltéve ha nem valami Kókler Kálmán építette).

Előzmény: Törölt nick (3903)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3902

Egy 2 m3-es tömegkályha 400-500.000 Ft között van; tokkal vonóval.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3901

Ez kb olyan energiaoptimalizálás, amikor valakinek évente 300 ezer megy el fűtésre, az autója 12 litert eszik, ő meg végigbújja az Internetet, hogy eldöntse, hogy a nappali csillárjába a három izzó helyére kompakt fénycsövet vagy inkább ledes izót vásároljon :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3900)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3900

A tömegkáyhákat tudtommal legtöbbször 24 órás fűtési hullámokra méretezik, ami azt jelenti, hogy több négyzetméternyi külső felületükön a berakott hőmennyiségnek kb 1/24-ét kell leadniuk óránként, tehát mindössze kb 100-150 watt hőt kell leadniuk felület-négyzetméterenként. Ez fajlagosan annyira csekély hőmennyiség (hasonlítsuk össze pl a radiátorok hőleadásával), hogy szerintem teljesen felesleges komoly energiát fordítani annak kikísérlezezésére, hogy ez a komolytalan hőmennyiség kb egy-két százalékkal több vagy kevesebb lesz-e, ha a kályha külső felületét mészkő helyett homokkő lapokkal burkoljuk, miközben más területeken meg 10-20 százalékok mennek pocsékba :)

Előzmény: Törölt nick (3897)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 3898

"Te meg a sancibácsi :) fogadjunk

Még egy értelmes mondatot sem írtál a Hamufúvó névalatt."

 

????????

Én eddig is nyílt lapokkal játszottam, ezután is.

Saját névvel, nem titkos, hanem nyílt, saját (nem fal) e-mail címmel.

Ha ezeket mindenki betartaná, kevesebb lenne az ilyen alpári személyeskedő megnyílvánulásokból is.

Előzmény: Törölt nick (3888)
maguborka Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3896
Koszonom. Kivancsian varom a vegeredmenyt. A ko milyen ko- t jelent ebben az esetben? Duna- parti kavics, vagy patakban levo ko? Egy gondolatot engedj meg az egyutt gondolkodashoz: ha te nem mondod el, min kell gondolkodni, csak reszeredmenyek altalanos kovetkezteteseit mondod be, joggal erthetetlen nekunk, akik csak olvasunk, hogy mire alapozod a kijelenteseid. aminek megkerdojelezese szinten butasag, mert a reszletek ismeretlenek. Addig pedig a bunos is artatlan, amig a bizonyitekok es a biro azt nem mondja, hogy te voltal, 5 ev , jogeros.
Előzmény: Törölt nick (3883)
Hamufúvó Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3895

A képről lemaradt, hogy a burkolat egy 1920-as folytonégő kokszkályha megmagasítva, a belseje pedig egy Kamino 6 kályha magasított változata.

1,4 m magas, 260 kg  (60 kg samottégla).

Elnézést kérek, hogy belepofáztam a tömegkályhás fórumba, de sok értékes információt kaptam a kályha építéséhez.

Ezennel kilépek és továbbra is csak olvasó maradok.

Hamufúvó Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3892

Hamufúvó Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3890

Kedves elemző!

Elejétől fogva követem a fórum bejegyzéseit, de megfelelő kémény híján nem tudok tömegkályhát építeni a házamba, ezért egy jó kialakítású, felturbózott, saját készítésű, öntöttvas kályhával kiegészítő fűtésként csodálatos meleget varázsolok. Otthon dolgozom, ezért van időm begyújtani, rakni a tűzre és csodálattal nézni a lángokat.

Lényegesen olcsóbb, mint a gázfűtés, de nem elemzem, nem kérkedem vele, csak egyszerűen élvezem a magam által készített kályha melegét.

További jó fórumozást kívánok, de megjegyzem korábban sokkal értelmesebb bejegyzések voltak, főleg mikor még Sancibácsi is hozzászólt.

Előzmény: Törölt nick (3888)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3889

Eltüzelt fa-kilogrammonként 100 kiló kályhatömeg szerintem nem valami reális arány.

Ha azt vesszük, hogy egy jó kályha egy kiló fából akár 2,5 kilowattóra hőt is ki tud venni,

és azt, hogy a szokásos kályha-tömeg-anyagok hőkapacitása kb 0,0233 kWh/K/100 kg,

az azt jelenti, hogy ezen kályha hőmérséklete egy begyújtással szobahőmérsékletről 120 fokosra melegszik :)

 

Szerintem tűzifa kilogrammonként 200 kg hőtároló tömeg (50 fokkal felmelegedés) a minimum, ha hagyománsos hőtároló anyagokat alkalmazunk (vízből kb az ötöde is elég).

 

...persze ha a tűztér hatásfoka vacak és a kilépő füstgáz is 3-400 fokos, akkor a fa fűtőértékének nagy része ki lett dobva az ablakon, ilyen esetben bőven elég lehet a kilónként 100 kiló tömeg is ;)

Előzmény: Törölt nick (3882)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3887

Előzmény: Törölt nick (3885)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3879

1 nm cserépkályha? Az rohadt nagy! 5x5x8-as? Ember, ekkora nincs is, ha van az már rég kátránygyár!

maguborka Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3878

Szia.

 

engem kifejezetten felcsigázott az írásod! Viszont sajnos az érdekel csak - mivel aktuális a végeredmény a terveim szempontjából, hogy mi lett a méréseid végeredménye, s mire következtettél belőle. Ilyen infókat megosztasz, vagy szócsatába kell menni érte x napon keresztül!? :) 

KÖszönöm 

András

Előzmény: Törölt nick (3876)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3877

Miért kellene pont egy cserépkályhát kiszámolni?

Amikor a csillivilli burkolatra elköltött pénz töredékéből értelmes dolgot is vehetnénk (pl hőtároló tömeget),

a megmaradt pénzből pedig kijönne egy kisebb családi nyaralás Hawaii-n?

Ha már példa-kályha, akor nem lenne áttekithetőbb egy minimál költségvetésű koncepció

és ha valaki fel szeretné extrázni magának, az számolja hozzá az extrák árát?

Előzmény: Törölt nick (3875)
Bobo772 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3874

Üdvözletem most találtam a fórumra , olvasgatom a hsz-eket nagyon jók, sok ötlet van , de igazából nem találtam konkrét tervrajzot amiböl mint laikus megépíthetnék egy kályhát. Van kömüves ismerös de ö sem csinált még ilyet. Lehet valahol találni rajzot , hogy a méreteket és a belsö felépítést le lehetne másolni, jó lenne vízteret tenni bele  ami a fürdöszobát és 2 másik szobát melegithetne. Tud valaki ebben segíteni ? Vagy ötlet vagy valaki csinált már víztereset?

 

Üdv

maguborka Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3873
Sajnalom, hogy a kerdessel kis csatat inditottam. Mindenesetre maradok olvaso inkabb. Kezdetektol kovetem ezt a forumot. Sot Peterrel is talalkoztam tobbszor. A forumot az elmult napokban vegignyaltam ujra, s egy megallapitast kell tennem, ami persze nekem konkluzio. A tomegkalyha van, letezik, s jol erzi magat. ab69 dan kalyha utoegeto megoldasaval atalakult a kezdeti Peter fele kalyha. Jobb lett a tapasztalatok alapjan. Ez a valtozas lezajlott kb 40 oldalnyi forum hozzaszolas utan. Addig valos otletek gondolatok, alternativak ropkodtek az etereben egy ket ketelkedovel persze, amivel nincs baj. Viszont ma mar szaz x oldalnal tartva semmi uj dolog nem jott elo. Lehet annyit kellene csak mondani, hogy ez ennyi. Kalyha, mukodik, tarol, fut. Ennyi nincs tovabb. Aki meg hatekonyabbat, jobbat akar- szeretne, az ne ezt szapulja, hanem keressen tok mas utat, mert samottbol s teglabol ettol hatekonyabbat nem nagyon lehet kihozni. S hogy kinek milyen rossz tapasztalata van kontar munkakbol adodoan maganugy. A szar szar marad, a dolgokat szarul megcsinalva szart kapunk. Elemzonek tovabbi jo mericskelest kivanok. Mar ertem mi a celja. Koszonom valaszat.
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3872

"Mi a baj a falba jutó hővel?"

 

A fal többnyire igen jól hővezető kapcsolatban áll az alatta lévő hűvös talajjal (esetleg még hűvösebb pincével), így a falnak átadott hő egy része nemkívánt irányba megy el.

Ahol a padlásfödém sincs igen jól hőszigetelve, ott további extra veszteség a fal által felvezetett hő is.

Előzmény: C200UF (3870)
ab69 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 3871

A mérés célja a legjobb és legolcsóbb burkolat megtalálása volt (mindkét feltételnek teljesülnie kell egyszerre - és még szép is legyen.

 

Es szerenyen, gondolom most azt akarod bemagyarazni, hogy evszazadok alatt te vagy az elso ember akinek ez eszebe jutott:D

 

Ugy tunik, hogy grillezett jeget keresed, szolj ha majd megtalaltad:D

 

Az idealis anyag, sajnos kompromisszumokkal,de megiscsak ugy nez ki , hogy a samott, a tegla es egyeb agyagszarmazekok kornyeken lesz. Tekintettel arra hogy konnyen beszerezheto , viszonylag konnyen megmunkalhato es viszonylag olcson hozzaferheto anyagokrol van szo, nem a vilag masik vegerol kell idecipelni.

 

Közben rájöttem hogy - véleményem szerint a téglakályha és sajnos a cserép is egy nagy nagy tévedés, amit fogalmam sincs miért nem vettek eddig észre - vagy észrevettek mert nagyok okosak a kályhások, csak huncutkodnak és kicsesznek a kedves vevőkkel, vagy egyszerűen csak jópofa dolog a cseréppel dolgozni.

Vagy a franc tudja miért.

 

Attol hogy te nem tudod miert, meg nem biztos hogy a masik a hulye. Kissebb arccal es okoskodas helyett egy kis tanulassal esetleg meg magadtol is rajohetnel. Bar ugy tunik pont az arcod merete takarja el eloled a valosagot.

Amugy pedig eszrevettek, csak epp ugy dontottek, hogy az adott anyag tulajdonsagait figyelembe veve epitik meg a kalyhat, nem pedig azt csinaljak mint te, hogy eloszor epitenek egy kalyhat aztan utolag kezdik el keresgelni a megfelelo anyagot. Tenyleg, nem tudom ki az okosabb.:D

 

Egyebkent az is erdekes dolog, hogy izombol kopkodsz a teglara meg a cserepre, csak epp egy hasznalhato alternativat nem birtal meg emliteni, vajon miert?

 

Nyilvan kompromisszumokkal jar a tegla ill samott hasznalata, lehet talalni olyan anyagokat amik gyorsabban veszik fel illetve gyorsabban is adjak le a hot vagy akar jobban taroljak , de hogy mindezt egyszerre? .....hm(!?), csak ep nem tul konnyen hozzaferhetoek es olcsonak sem igazan nevezhetok, esetleg a megmunkalasuk maceras.

 

Azok a szerinted ostoba kalyhasok, veled ellentetben tudnak dolgozni ezzel az anyaggal.

 

Szornyulkodsz, hogy a tegla nem tudja felvenni a hot a meleg meg csak szaladgal mellette, lehet, hogy a te kalyhadban igy van, de az had ne legyen az en problemam.

 

Illetve van egy bizonyos mondhatni minden kalyhara jellemzo jelenseg, ha szorgalmasan pakolod ra a tuzeleot bekovetkezik egy olyan allapot amikor a kalyhatest mar nem tudja megfelelo mertekben felvenni a vele kozolt hot illetve leadni sem. Ez ugyanugy bekovetkezik egy kis badogkalyhanal mint az ottonnas tomegkalyhanal. Innet gyakorlatilag a kalyha tulfuteserol beszelunk, tobb hot a lakas fele nem fog leadni, viszont annal tobbet a kemeny fele.

 

A kerdes az hogy ez a pont mikor kovetkezik be? Ha azelott hogy kellokepp felmelegitette volna a futendo helyet akkor azt a kalyhat elbarmoltak, vagy rossz helyre epitettek, nezopont kerdese, lehet talicskaval hordani bele a fat es megse fut eleget. Ha kicsivel azutan eri el ezt a pontot, hogy kellokepp befutott akkor meg az azt mondhatjuk, hogy jol sikerult a mutatvany, innet viszont total folosleges tovabbi fat rapakolni, errol van szo a topic inditoban is, aztan hogy mit vettel ki belole az a te dolgod. Ez viszont nem kalyhatipus hanem meretezes kerdese, csakhogy ez valoban tulmutat az alapveto ismeretek nelkuli okoskodas vagy az eszetlen masolgatas kategoriajan. Epeszu kalyhas peldaul az ezen tevekenysegeket gyakorlo olvtarsak miatt nem fog komoly informaciokat kozzetenni, mert ahogy nalad is latszik, fel sem merul benned, hogy nalad hianyoznak bizonyos ismeretek es nem kalyha rossz vagy epp a kalyhasok tok hulyek.

 

A teglanak, samottnak eleg jol ismertek a tulajdonsagai, ergo egesz jol lehet meretezni a beloluk keszult kalyhakat. Remelem azt te sem gondolod komolyan, hogy nem lehet olyan hosszu fustjaratot epiteni aminek a vegere erve a gazok akar a kornyezet homersekletere is visszahulnek. Vagy ha nem fustjaratot akkor megfelelo meretu kalyhatestet. Ismerni kell az adott anyag tulajdonsagait es eszerint meretezni. Megfelelo falvastagsag mellett, nyugodj meg, le is fogjak adni a meleget. A tegla nem egy fekete lyuk ami csak elnyeli a meleget es leadni nem tudja.

 

Meg egy aprosag, azert a forro gazok nem rohangasznak ugy egy tomegkalyhaban, mint ahogy te azt elkepzeled. Valmikor nagyon regen meg be is ideztem az egykori cserepkalyhas tankonyvembol.

Nagyobb gazreteg vastagsagnal es lassabb aramlasnal sokkal jobb a gazok holeadasa, mintha keskeny jaratokon nagy sebesseggel kergetned. Magyarul nem mindegy sem a jarat merete, sem gazok aramlasi sebessege.

A contraflow-ra es kulonosen a harangkalyhara, meglehetosen komoly gazreteg vastagsag es lassu aramlas jellemzo, a meresek azt mutatjak, hogy nem szaladgal el a meleg a tegla mellett ugy ahogy te elkepzeled. 

 

Az adott anyag tulajdonsagainak megfeleloen kell kalyhat epiteni

ezt meg kene tanulni, illetve a mukodesi elvet megismerni a felesleges okoskodas es a grillezett jeg keresese helyett.

 

Amugy pedig nem artana eldonteni mit is akarsz, jo hotarolo, vagy jo holeado kepessegu kalyhat?

 

Mert ugye ha gyorsan leadja a hot, akkor nem sokaig lesz mit tarolni, hazaselet es szuzesseg tipikus esete. Meg lehet oldani nemi trukkel a kettot is egyszerre, ami persze zippzar utolagos felvarrasa, de adott esetben mukodik.

 

Előzmény: Törölt nick (3860)
C200UF Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3870

Mi a baj a falba jutó hővel? Egy normális házban a falból a fűtetlen térbe nagyságrendekkel nehezebben jut ki a hő mint a fűtöttbe. Gondolom az sem titok, hogy a ház fűtése során nem a benne levő 400 kg levegő melegen tartása a cél, hanem a 80 tonnás házé.

Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3869

Mi a baj a cserépforsríbbal?! Ember több száz cserépkályha szétszedése után tudom azt mondani: semmi. Olyan cserépkályhában állt a cserép szilárdan, amit kazánként használtak 60 évig szénnel! Igaz, hogy bontásnál 100 felé esik, de amíg nem nyúlsz hozzá az ott marad4 A samott utóbélelés egy nagy baromság, a samott a tűztérbe való, ugyanis a samott elsősorban tűzálló kerámia, másodsorban hőtartó. Nagyon jó dolog a sok samott a cserépkályhában igen a tűztérben. Járatban fölösleges, ha kérik megcsinálom, de ha minden samottból van, akkor az építés a triplája a megszokottnak. 

Fidó mester. Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3868

Üdv Mindenkinek!

 

Köszi elemző999-nek az adatokat és az ötleteket!

Sajna még csak a 3150. hozzászólás környékén tartok.Akkortályt nagyon izgalmas kérdéseket vetettél fel,élmény volt veled,veletek együtt gondolkodni.Felpezsdült az élet -köszönet érte minden hozzászólónak.

Remélem most is hasonóan jó a hangulat- nemsoká megtudom.

Magam kőműves vagyok,apám is az sőt neki -velem ellentétben- mesterlevele is  van.

Igaz most  nincs szezonja,de a kéményépítésben tudnék ötletet adni.

Az ötlet lényege az,hogy hagyományos kőműves módszerekkel ki lehet alakítaní -négy és főleg hattéglás kémény készítése közben -nem négyzet -hanem kör szelvényű kereszmetszetet.Idehaza a fűtőkemencéhez csináltam egyet, ez fotókkal elég jól le is van dokumentálva.Ha valakit érdekel-közzéteszem.

További sikeres együttgondolkodást!

 

Üdv Mindenkinek!

 

Fidó mester

B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3867

Mindegy én befejezem. Támaszd majd a hátad egy ilyen felfűtött tákolmánynak és megérzed mit tud az a cserép ?
Úgy emlékszem, hogy a Kószó féle kályhás könyvben filc van a falra épített kályhák mögött. Megnézem majd. Egyébként nehéz lenne elképzelni, hisz egy felfűtött kályha mindenképp tágul minden irányban.

Előzmény: Törölt nick (3865)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3866

Ne hidd, hogy a füstjárat bélelése logikátlan. A tűzszekrényből kilépő füstgáz 300-400 fokos is lehet, ezt a hőmérsékletet a béleletlen csempe csak nagyon kis ideig tudná tolerálni, szétrepedene, mázlepattogzás lenne bélelés nélkül. Bélelni már pedig kell ! Legalább az első két füstjáratot, de van aki minden járatot bélel.
Nem tudom, hajlok én is az új dolgok megismerésére, de úgy látom ama nagyon fejlett nyugaton átestek a ló túloldalára. Mindent samottal bélelnek, samottprofilokat, hőszigetelő filceket, ragasztókat használnak. Van két könyvem is német kályhás példákkal illusztrálva. Ezt az átlag magyar nem tudja megfizetni és szerintem nem is kell. A kályháikat már nem lehet átrakni csak lebontani s újat építeni helyette. Ezt mindenképpen hátránynak gondolom a hagyományos építésű kályhákkal szemben. Az öregapám is így csinálta effektus egyébként nem mindíg hátrány szerintem. Egy példa. A nyáron bontottunk szét egy kemencét amit vályogból építettek agyag belső tapasztással és működött előtte nagyon sokáig. Teljesen rendben volt, tette a dolgát, fillérekből. Ja, hogy nem volt X százalékban hatékony ? Mit számít mikor kvázi ingyen volt.

Előzmény: Törölt nick (3864)
B.tibor1 Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3862

Már elnézést, hogy közbeszólok, de végzett kályhásként meg kell védjem úgy érzem a mundér becsületét. Először is, kályhát tilos közvetlenül falra építeni ! Szabvány szerint a  talapzatnak 12 cm-re kell lennie a faltól minden irányban. A kályha csak abban az esetben fűti esetleg az utcát is, ha a kémény a főfalon van. Erre szerintem manapság már minden építtető figyel, hogy falon kívűl nem húz fel kéményt még utólag sem. Lehűlés, kátrányosodás, hőveszteség.
A talapzat kérdésében is tévedsz. Fatüzelésű kályha esetében is minimum a talapzati csempék magassága. De egy sor élére állított agyagtégla, 0,5 cm-es acéllemez és két sor takarócserép szolgálja a talpazatot. Vegyes tüzelésű kályha esetén még erre jön a hamutér magassága. Gondolom arra magad is rájössz, hogy miért nem a talapzatot fűti a kályha ? Persze ha szigorúan akarunk elméletieskedni akkor azt is fűti egy kicsit.
A másik kérdés a különbözős felületi burkoló anyagok. A csempék anyaga eltérő. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon nagy multú a kályhás hagyományunk. A magyar kályhacsempe közismerten nagyobb samottartalmú ezért jobb a hőtárolási és hővezetési tulajdonsága mint pl. a Román csempéké. Ez egy nagyon régi és jól bevált anyag kár leblamálni.
Gondolom a cserépre mint bélelő anyagra gondolsz. Az köztudott, hogy a cserép és a kötést szolgáló agyag kevésbé jó hővezető. Viszont csak a füstjáratok bélelésére és a kályha fedésére használnak cserepet egy kályhában. Nagyon megdrágítaná a kályhát ha minden füstjárat vékony samottlappal lenne bélelve és nem is célszerű.
Úgy látom egyébként, hogy az általad ideálisnak gondolt kályha egy nagy darab betontömb. Az jól vezeti a hőt. De nem tárolja !

Előzmény: Törölt nick (3860)
Émile Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3861

Már megbocsáss, de a kémények többségben egy belső fal mellett vannak, így az épülő cs. kályha is majd mindig belső fal elé épül. Így ez :

"A cserépkályha felületének 45-50%-a a mögötte lévő falhoz van illesztve minden szigetelés nélkül (fasza, jól fűti a falat, ami elvezeti a hőt a nagy magyar éjszakába)." ál probléma.

 Aztán a 45 -50 % sem igaz, Pl. egy négyzeres cs. kályhának csak a 25 % -a az ami a falnak néz, rés ott is van.

 

 

 

"Az alapja szigeteletlen, és tetőcserepekkel van kitömve. Ergó jól fűti az alatta lévő aljzatot."

 

 

legalább 20 cm cserép homokkal, ez is ál probléma

 

Előzmény: Törölt nick (3860)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3858

"Ha szigeteled a kályhát mondjuk téglával,...."

 

Hőszigetelés alatt rendes hőszigetelő anyagokra gondoltam.

 

"....akkor a hő kimegy a kéményen keresztül, mert a hőkivétel és tárolás egy lassabb folyamat mint a füst kiáramlása"

 

Úgy kell megcsinálni, hogy akárhogyan tiszta erőből vágtat is az a füstgáz, a kályha elhagyásának pillanatában nem lehet egy fél fokkal se melegebb, mint amit mi megengedünk neki. Ennek megoldása a valóban magas hatásfok elérésének egyik legfontosabb része.

 

"A víz felmelegszik persze. Feltaláltad , így  működik a gőzmozdony is :)"

 

Létezik akkora mennyiségű, ismert hőmérsékletű víz, amit ismert mennyiségű fával fizikailag lehetetlen felforralni.

 

"mert a vízben történő hőtárolás baromi drága lenne"

 

???

 

Előzmény: Törölt nick (3855)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3857

"Valahol ezt puffertartálynak hívják! Vagy nem emlékezem jól?"

 

Lehet a füstgáz útjába hőcserélőt tenni és a vizet onnan puffertartályba szivattyúzni

és lehet a kályha belsejében magát a füstgázt a víztartállyal érintkeztetni.

Végülis a második módszert is nevezhetjük puffertartálynak...

Előzmény: gmkiev (3853)
maguborka Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3856

Szia

 

elemző999, nagyon belevágtál szerintem a közepébe. Kérdésem: mi a mérés clja!? a burkolatok fajtájának hőleadása? kandalló, tömegkályha, cserépkályha, milyen fajta tüzelőberendezésen!?  Vagy bármin?

 

szivacsos példához: nagy igazság, hogy a felesleg kifolyik, a kérdés az, hogy ha "épp" eltalálod hogy mennyit tárol a szivacs, vagy ki is folyik egy adag, az azt követő napokban amikor a szivacs kiszáradt, az elpárolgott víz, a semmibe vész, vagy a helység páratartalmát növeli? :)

 

Köszi

András 

Előzmény: Törölt nick (3855)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3853

Valahol ezt puffertartálynak hívják!

Vagy nem emlékezem jól?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3852)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3852

Pontosítnék:

"...a hőt tégla helyett vízben tárolni nem is akkora hülyeség..."

helyett:

"...a hőt csak tégla helyett részben vízben tárolni nem is akkora hülyeség..."

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3851)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3851

Rájöttél te is, hogy

- a hőleadást a lakás felé nem szabad a véletlenre bízni (tehát a hőtároló tömböt hőszigetelni kell),

- a hőt tégla helyett vízben tárolni nem is akkora hülyeség, különben muszáj durván túlméretezni a hőtároló tömeget,

- folyamatosan finomszabályozott füstgáz-hőkivétel (automatika!) ÉS nagyon alacsonyan tartott kimenő füstgázhőmérséklet (szuper hőszigetelt kémény) nélkül el lehet felejteni az igazán jó hatásfokokat, akárhogy is erőlködsz más irányokban.

???

Előzmény: Törölt nick (3848)
Agur Creative Commons License 2012.12.13 0 0 3850

Szia!

 

Az alul felül deszkázott fagerenda födémedet lehet utólag is szigetelni a kezezelt papír szigetelés befúvásával.

Keressél rá mert lehet ez lenne a jó megoldás nektek.

Minden gerendaközbe utólag befúvatva  majdnem tökéletes lesz a födém hőszigetelése és a vastagságot sem növeli.

Ez a papír nem ég és még a rovarok és rágcsálok sem szeretik.

 

Agur

Előzmény: Fidó mester. (3841)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.12 0 0 3847

Elnézést, nem fogalmaztam egyértelműen.

A kéményseprő valóban nem engedélyezi a fűtőberendezést, viszont megtilhatja a kémény használatát, ha az nem felel meg neki.

Ami végül is kb ugyanaz...

Előzmény: Kályháskristóf (3846)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3846

A kéményseprő mióta "engedélyez" fűtőberendezést? Soha nem hallotam még erről, legalábbis cserépkályhák esetében.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3845)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3845

"A wortex et illetően magában a szabadalom leírásában találod meg az elvet."

 

A "vortex" szó magyarul egyszerűen örvényt jelent, az örvény nincs szabadalmaztatva, működése elég jól ismert, még kéményben is lehet használni.

A "Ranque-Hilsch vortex cső" valóban szabadalmaztatva van, ez egy örvény-szaparátor, amelyet elsősorban HŰTÉSRE használnak, ami kályhában ritkán szükséges.

A fenti két dolog közül melyiket alkalmazod a kályhában?

 

"Ennek igazából az a jelentősége,hogy bármilyen kis keresztmetszetű vacak kéményre lehet nagyon komoly kályhát építeni."

 

Lehet, de valószínűleg nem szabad,

1 - mert ha valami miatt leáll az örvénylés a kéményben, abban a pillanatban az egész kémény egy nagy légdugóként fog működni és a hirtelen beálló torlónyomás miatt abban a pillanatban az összes füstgáz betódul a lakásba

2 - nem szabad, mert a kéményseprő a kémény keresztmeszetét nézi és az alapján engedélyezi a fűtőberendezés használatát.

Előzmény: ferkó62 (3843)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3844

Gyerekek az van, hogy tömegkályha építés miatt keresnek már nem először. Elmentem felmérni és csak a légköbmétert számolgattam, a szigetelést, néztem a kéményt (200-as) a ház fekvését, szóval tetszett az embernek úgy látom, a mindenirányú érdeklődésem, hát csak akkor leszek bajban, ha építenem kell. Valaki innen gyakorló? A helyzet az, hogy akiket ismerek nagyon messze vannak (Máv, Volán) Szóval nem szeretnék work shopot csinálni, mert úgyis mindenért én viszem el a balhét és a számlát is én adom.

ferkó62 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 3843

Kedves Elek

A wortex et illetően magában a szabadalom leírásában találod meg az elvet.Érdemes megnézni.De ha lessz rá időm felteszek egy kis filmet a net re.Ennek igazából az a jelentősége,hogy bármilyen kis keresztmetszetű vacak kéményre lehet nagyon komoly kályhát építeni.De nem azt az ellapított gáz felömlőt alkalmazom.(amit a Dánok)hanem kerámia fúvókákat.Mert a Dán konstrukció nem veszi figyelembe az áramlási törvényszerűségeket.És ez a gyenge pontja.Üdv Ferenc

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3838)
Fidó mester. Creative Commons License 2012.12.09 0 0 3841

Üdv Mindenkinek!Köszi a gyors válaszokat!

A padlás jelenlegi rétegrendje alulról felfelé:vakolat

                                                                      nád

                                                                      deszkázat

                                                                      gerenda

                                                                      deszka

                                                                      7-8cm salakos könnyűbeton

Ez összesen:kb.30cm .A kőzetgyapot azért 3cm, mert az lett egykoron beszerezve.

A kórószárakat méretre vágva és fedél alól gondotam a tűzre tenni.Egy évet szárad kúpba rakva,majd utószárítás fedél alatt.

Elemző999-nek.Akkor a te kályhád utánégetője is 120cm széles?Milyenek a kályha külső méretei?Ekkora tűztérnyíllást milyen ajtóval lehet zárttá tenni?

Egyébként a kórók égetésével semmi gond- átlagos esetben.A múltkori esőzésekben egy kicsit megáztak a mostani fagy meg beléjük zárta a vizet,így oda kell figyelni melyikkel indítunk.A kemence általában letisztítja a falát.

Az 50 a mélység és 60 a magasság?Ha feltennél egypár képet nagyon megköszönném!

Üdv Mindenkinek!

Fidó mester

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.08 0 0 3839

"Tervezem még a padlás felőli szigetelést is :3cm kőzetgyapot+6-7cm könnyűbeton."

 

Helyette 20-30 centi olcsó üveggyapot (vagy 40 centi kukoricaszár),

azon meg egy réteg semmi (vagy maximum szellősen rakott deszkaréteg középen, ha mindenálon rakodni akarsz a padláson)

Előzmény: Fidó mester. (3836)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.08 0 0 3838

"A wortex hatásról lehet találni nagyon komoly szakirodalmat a neten."

 

Csak egy linket mutass, ahol Ranqve csöves HŰTŐT/szeparátort egy tüzelőberendezésbven alkalmaznak.

Előzmény: ferkó62 (3835)
matthiasii Creative Commons License 2012.12.08 0 0 3837

  "Tervezem még a padlás felőli szigetelést is :3cm kőzetgyapot+6-7cm könnyűbeton."

 

 

 Egyik sem ér semmit !!

 

 

 30 cm kőzetgyapot legyen !!

Előzmény: Fidó mester. (3836)
Fidó mester. Creative Commons License 2012.12.08 0 0 3836

Üdv Mindenkinek!

 

Először úgy gondoltam,majd akkor teszek fel kérdéseket,ha az összes hozzászólást átolvastam.Most átlépve az ezres határt meggondoltam magam néhányat csak feltennék-hátha választ kapok a Mesterektől.Családom földműveléssel is foglalkozik így keletkeznek melléktermékek is-ezek jórészt:kukorica és napraforgószár.

A fentiek hasznosítására ez év elején készítettem egy előlkéményes,félkörboltozatos cserépkemencét.A kemence falában vascsövekből készült hőelvonó szerkezet került beépítésre.Ez működteti gravitációsan a központi fűtés vastagcsöves,dunaújvárosi lemezradiátoros rendszerét.Erről bővebben :kemencebence.hu/kemenceépítés trükkjei/kemence lakásfűtésre 2012 nov 11,19-i Fidó mester hozzászólásai.

A kemencében forog a láng,a kórók is jól égnek,elég meleget is tudunk csinálni.Csak!!!

A mostani hidegben háromszor kell a kemencét felmelegíteni naponta.A ház falai km.tégla,85nm-es,műa.nyílászárók,kívűlről 5-6cm nád+1,5-2cm hőszigetelő vakolat.Tervezem még a padlás felőli szigetelést is :3cm kőzetgyapot+6-7cm könnyűbeton.

A három begyújtás az sok.Kellene egy príma kályha!A tkályha fűtőanyagaként eleddig csak a fa került szóba(1000-ig).Nekem egy olyan kályha kellene ami a fenti fűtőanyagokkal üzemel.

Ma megmértem a napraforgókóró sűrűségét.Azt találtam,hogy 1kg kb.8,5 köbdeciméternyi teret foglal el.Tehát 15kg fűtőanyagnak 130 l hely kell.

A kályha a lakás közepén,teherhordó falban foglal majd helyet.Hátulról két szobát ,előlről pedig az ebédlő-konyha együttes terét fogja fűteni.A kérdéseim tehát:

Működhet-e a tkályha ezekkel az anyagokkal?

Mennyi lehet a tűztér maximális szélessége?

Mennyire lehet a tűztér alját a tűztérajtó aljához képest lesűllyeszteni?

Vagyis hogyan lehetne növelni a tűztér befogadóképességét?

Várom a válaszokat,köszi!

 

Fidó mester

ferkó62 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 3835

Kedves tóni.A wortex hatásról lehet találni nagyon komoly szakirodalmat a neten.Tömörítve:egy G J Ranqve nevű amerikai fazon alkotta meg,és 1935 ben kért rá szabadalmi  egytudós emberke volt.Akkor már tudták,hogy a gázok és a folyadékok áramlási tulajdonságai hasonlóak.Ő minketőre kitalált egy egy berendezést.A nemzetközi szabadalmi példatárból le lehet kérni ezeket az  ő nagy ötlete az volt,hogy ha bizonyos szögben áramoltatjuk a közegünket(gáz,vagy folyadék)zárt térben persze a tér formálya is fontos akkor az gyorsul és jelentősen melegszik,de ez a folyamat megfordítható is ,tehát lehet vele hűteni is.A szivó hatás(amit kérdeztél)az ott jelentkezik ha a felgyorsított áramlás útjába spec formályú idomokat teszünk.Az idom mőgőtt egészen pontossan.A mai lángvágók is ezt az elvet használják.Engem ez érdekelt és elkezdtem kisérleti tűztereket építeni erre az elvre.Most már sikerűlt egy olyan konstrukciót létre hoznom ami nagyon jól müködik.Üdv Ferenc

Előzmény: ptoni (3821)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 3834

"Ahol nincs kémény ? Pl Rakétakályha ?"

 

Ha jól emlékszem a legtöbb, ténylegesen fűtésre használt rakétakályhának van valamilyen kéménye, tehát a füstgáz kivezetés magasabban van a belső tömítetlen szakasz legmagasabb pontjánál. Persze mint a videón is látszik, ha nagyon akarjuk, akkor működik a dolog kéményhuzat nélkül is, de szerintem ilyen rendszert rizikós lenne beltérben működtetni, talán nincs is ilyen sehol (vagy csak Bátoréknál :)

Előzmény: vberko (3831)
ferkó62 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 3833

Örülök,hogy utánna néztél a Wortexnek mert érdemes.Nagyon sok lehetőséget rejt magában.Azért mert felgyorsítom a sebességét még nem ingedem ki az összes hőt,mert az abszorbert is növelhetem(hő felvevő közeg)de én alaposan dolgozok.és megmérem a kéménybe kilépő meleget is,max:135 fok ennyi kell a harmat pont miatt.Üdv Ferenc

Előzmény: ptoni (3821)
ptoni Creative Commons License 2012.12.05 0 0 3832

Ezért szoktunk (első begyujtásnál) hideg kéménynél a tisztítónyílásba papírt égetni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3830)
vberko Creative Commons License 2012.12.05 0 0 3831

Ahol nincs kémény ? Pl Rakétakályha ?

Amit Ab69 mester belinkelt ? Egyébként ott is a "rakéta" elv működtette a rendszert vagyis a "túlnyomás".

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3830)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.04 0 0 3830

A kéményhuztathoz nem kell más, min egy kémény, meg egy huzat benne olyan levegő, ami melegebb a kinti levegőnél. A meleg levegőt meg elő lehet állítani pl akár elektromos fűtőszállal is és máris van kéményhuzatunk kályha nélkül :)

Értelme ugyan nincs, de működik :)

 

Komolyra fordítva a szót:

el tudok képzelni olya bonyolult járatú kályhát, amit hideg kémény esetén csak úgy lehet füstmentesen begyújtani, ha előtte mesterségesen megindítjuk a kéményhuzatot - akár mondjuk egy percnyi elektromos fűtéssel.

Előzmény: vberko (3829)
vberko Creative Commons License 2012.12.04 0 0 3829

Hát azért ehhez a minden bajtól megóvó "szívóerőhöz" kell a kályha is ... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3827)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.03 0 0 3828

""a wortex hatás ha szívóra van hangolva"

Ezt bővebben kifejthetnéd, mert ez nekem új."

 

Szerintem ne fáradj a kérdezősködéssel: ha valaki a közérthető magyar "örvény" szó helyett következetesen annak agol nyelvű vátozatát használja - és azt is készakarva mindig hibásan írja - az szerintem nem akarja, hogy megértsd a dolgot ;)

Előzmény: ptoni (3821)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.03 0 0 3827

"ha nagyobb sebességgel küldöd be a tűztérbe az égést tápláló levegőt (ez ventillátoros is lehet)"

 

Tűztérben túlnyomás? Minden kályhaajtó, tisztító nyílás, stb illesztési hézagjain, a kályha repedésén, de még a porózus anyagokon is át folyamatosan füstgázok tódulnak a lakótérbe. Peches esetben még szénmonoxid is.

 

Azért lehet ennyire lazán kezelni a kályhák tömítettségét (rések meg repedések meg alkalmazott porózus anyagok nem számítanak), mert minden bajtól megóv az a tény, hogy a légellátást a kémény SZÍVÓereje végzi, így semmi gonosz dolog nem kerülhet a tűztérből és a füstjáratból a lakótérbe. De mihelyt valaki a vákuumos logikájú rendszert túlnyomásosra változtatja, abban a pillanatba vagy TÖKÉLETESEN LÉGMENTESEN zárt kályhát+kéményt kell produkálni, vagy biztos ami biztos alapon írja meg a végrendeletét.

Előzmény: Törölt nick (3822)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.03 0 0 3826

Szóval ugy gondoltam, hogy vmilyen kandalló csempével burkolom , de előtte behuzom üveghálóval /grávitháló/ s így teszem rá a lapokat. Már kapott nagyobb tüzet is --birja. Az éjjel is ki kellet nyitni az ajtót, pedig alig égetem fát--- a közfalba van a másik szobába egy kicsit langyosabb van.....ezen még gondolkozom mit lehetne csinálni .

Előzmény: nedüpal (3825)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.03 0 0 3825

Már kb két hete így van. még nem jött elő repedés /ill. egy helyen hajszál repedést szemüveggel lehet látni/ ennyi a cserépkályáknál is van. Természetesen nem kályha csempére gondolok.

sancibácsi Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3824

Milyen csempére gondoltál? Gondolom nem kályha csempére.

 

Előzmény: nedüpal (3817)
sancibácsi Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3823

Szerintem, csak idő kérdése, és újra előjönne.

Ha csak vékony volt a repedés, akkor érdemes lehet ráburkolni.

A burkoló lap, kő,.... meg alatta a háló már valószínű áthidalja; és nem fog látszani.

Ha a repedés valami szerkezeti dolog, és nagyobb, annak nem sokat fog érni a burkolat: lehet le is dobja itt, ott.

Előzmény: kekov (3818)
ptoni Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3821

"a wortex hatás ha szívóra van hangolva"

Ezt bővebben kifejthetnéd, mert ez nekem új.

Előzmény: ferkó62 (3820)
ferkó62 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3820

Kedves Elemző.Az általam épített megoldáshoz nem kell áram,mert a wortex hatás ha szívóra van hangolva akkor egy öngerjesztő folyamatot indít be .ez a gyakorlatban úgy néz ki minha folytatóval táplálnánk a tüzet.és a másodlagos égéstérben is a hogyományostól eltérő folyamatok zajlanak.Mert,hogy a gáz inkább lilás kékes szinben ég,tehát tökéletesebben.Üdv Ferenc

Előzmény: Törölt nick (3797)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3819

Megszünt a repedés , azért merem burkolni

Előzmény: kekov (3818)
kekov Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3818

és a repedés?

megszűnt hálózás és vakolás után? gondolom felfűtéskor ugyanúgy tágul és reped.

 

... és a burkolás után mi lesz?

 

ez utóbbit inkább sancibácsitól kérdezem :)

Előzmény: nedüpal (3804)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3817

Ez igaz.... köszönöm, hogy mégis válaszolsz ! akkor valamilyen csempe nem jöhet számításba? Bár én is vlamilyen műkőre gondoltam.

sancibácsi Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3816

"s nem tudom még mivel burkoljam"

 

Az az igazság ez egyáltalán nem kérdésnek hangzott. Ne is várd, hogy így válaszol valaki.

Én valami tömör, és vékony dolgot javasolnék. (Kő, klinker lap, stb)

Előzmény: nedüpal (3815)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.02 0 0 3815

Hali a ajozsi!

Nem tudom felelt e neked valaki, erre én is kiváncsi volnék!

Azt tapasztalom az oldalon, nemigen figyelnek az újjakra. Az előző bejegyzésembe látható egy bevakolt tömegkályha, s nem tudom még mivel burkoljam

Előzmény: ajozsi (3592)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3814

"Nagy tudós fórumtárs meg csak annyit mond hogy..."

 

"Nem tudok mindennel foglalkozni, van ezer egyéb dolgom is. Egy csomó dologról nincs ismeretem elég alapos, és itt azt is vitatják ami biztosan állítható. Nincs kedvem vég nélküli iszapbírkózásba belemenni."

 

Útolsó mondatoddal egyetértek, én is kiszáltam...

Előzmény: Törölt nick (3812)
Hamufúvó Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3813

"A meleg feltalálása folyamatban van..."          Kíváncsian várjuk!

Előzmény: Törölt nick (3812)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3811

Tudtommal ott a rovarirtók öntöttek valamilyen (gázképző) maradék vegyszert a csatornába, az gyulladt be.

Előzmény: Émile (3810)
Émile Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3810

 Sőt nem is olyan régen Érd környékén fel is robbant egy csatorna !!

Előzmény: Törölt nick (3806)
kekov Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3808

„Ez az ötlete a nagy Larsnak igen érdekes, és most diplomatikus voltam.”

 

nemcsak diplomatikus, de roppant szerény is

Előzmény: Törölt nick (3806)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3807

Látom, néha  le ragadsz egy témánál és csak azt hajtogatod, esetleg egy felvetett  alap ötlethez nem szólsz hózzá( kondenzációs készülékek müködési elve, google kereső !), hát ez van... ne várj mástól se többet.

Előzmény: Törölt nick (3806)
nedüpal Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3804

Sziasztok! Meg épitettem az első tömegkályhámat, nagyon jól müködik az éjjel alig aludtunk, tul melegre sikerült füteni. Az az igasság, hogy a tüzteret nem raktam gégig samottal, s a tüztér s atégla közt se hagytam dilt. hézagot s igy kezdett repedezni. Ezért be vakoltam hő álló hab-csal grávit hálóval-- még nem tudom milyen csempével burkoljam, igy néz ki:

Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3803

:-)

Előzmény: ab69 (3802)
ab69 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3802

Ujabb brillians otlet a reszedreol, gyujtsd be legyszives a szendioxid es a vizgoz kevereket...

Előzmény: Törölt nick (3799)
ab69 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3801

Azt tapasztaltam hogy rengeteg lehetőség van még a teljesítmény okozására.

 

A te kalyhadnal lehet, de eddig meg egy ertelmeset sem mondtal, de nem is meglepo...

 

Letezik harom nagyjabol elkulonitheto alaptipusa a tuzterknek, mindegyik, ha jol van megepitve92-97%-s hatasfokot tud produkalni, ezen mar csak szabad energia kicsatolassal tudsz lenyegesen fejleszteni. Tudjuk, nalad ez sem problema. Ilyen hatasfoknal mar a az altalad surun emlegette katalizator is teljesen folosleges, de legalabb huzatveszteseget okoz...

 

A kalyha hatasfokanal legnagyobb vesztesegforras a kemeny, iktasd ki mint Lars mester, es nyersz kb 10%-ot. A kemenyel egyut viszont az elmeleti hatekonysag maximum 84%, amit igen jol meg lehet kozeliteni. Ha rendszeresen mar meleg kalyhaba gyujt be az ember, akkor siman meg is lehet haladni. Ugyanis a maradek nehany szazalek veszteseget a kalyhatest felmelegitese jelenti, ugye valoszinuleg elobb a kalyhat kell felmelegiteni, hogy az meg a szobat tudja futeni.

 

Ezzel a kor gyakorlatilag be is zarult a kor. Nincsenek altalad emlegett csodak amiket a kalyhasok tobb szav eve nem vesznek eszre.

Remelem az is feltunik, hogy a tuzter es kalyha hatasfokat kulon emlitem, mivel egyertelmuen nem ugyanaz, jo tuzterrel is lehet gyalazatos hatasfoku kalyhat epiteni, pl. atgondolatlan meretezessel nagyon egyszeruen.

 

Innet mar a hatasfok noveles felesleges okoskodas, nincs realitasa. A holeadas modjaval lehet es sokszor kell is buveszkedni, de ez megint mas tortenet. Vannak mar kulonbozo megoldasok, jo esellyel fel lehet talalni a meleg vizet.

 

Azzal hogy telerakod homerokkel a kalyha felulet, a tuzter hatasfokarol nem sokat tudsz meg, ahhoz egy gazelemzo kellene eloszor is, ami cirka fel milla. A feluletre pakolt homerokbol max a holeadas modjat tudod meg, illetve , hogy hol vannak a kritikus pontok az adott tipusnal, de ha ezt-azt megtanult az ember, ilyesmivel mar nem, vagy csak ritkan szorakozik.

 

A huzat igenyrol; van olyan tuzter illetve kalyha tipus is, ami nemhogy huztot nem igenyel, hanem kepes nem elhanyagolhato tulnyomast produkalni. Ezt is vagy megtanulja aki akarja, vagy ”feltalalja”.

 

Ha epp olyanom van jokat mulatok azon, hogy tobben is, anelkul hogy vennek a faradsagot hogy kicsit alaposabban attanulmanyoznak ezeknek a kalyhaknak a mukodeset, azonnal fejleszteni akarnak.

 

Innet azt hiszem tenyleg atadom a terepet az ujdonsult nagytudasu feltalaloknak, tovabbi jo szorakozast, azon kivul sok ertelmet amugy sem latom az utobbi idokben lezajlottaknak.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3797)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3800

"Különösen ha begyújtja a gázokat és időnként elszáll a fél utca :)"

 

:(  No comment. 

 

Előzmény: Törölt nick (3799)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 3798

"Az én füstöm felfelé szállt. Aztán szétoszlott"

 

Lars mesternek a füstje lefele szált,  van egy kis külömbség...:-) http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac12b.htm

Előzmény: Törölt nick (3767)
ferkó62 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 3796

Kedves Elemző.Sajna nekem is ilyen vacak kéményeim vannak.kicsi belső keresztmetszet,10x10cm.De mert sok kályhát raktam már pl.tömeg kályhát is.És megtapasztaltan ennek előnyeit.Mindenképpen ilyet szerettem volna rakni a házamba is.Ezért elgondolkoztam a tömegkályha hibáin mert van neki jó pár.És egyébb fizikai ismereteimet összerakva egy olyan belső áramlású kályhát építettem amibe4db wortex kerámia fúvókát raktam.Ami által szinte min egy hogy milyen a kémény.Persze a tőmege nagy,és nagyon jól huzatol.Üdv Ferkó62 

Előzmény: Törölt nick (3795)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.11.29 0 0 3794

Nálunk az az előírás, hogy a gerinc fölé kell érnie. A sima habarcs persze, hogy nem hőálló, de soha nem is volt az, a kéményeket időnként fugázni kell. Nagyon ritka, hogy a kipotyogó habarcs miatt falsot szívjon, láttam már több száz, -ezer db kéményt, egyszer találkoztam ilyennel.

Előzmény: Törölt nick (3793)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.11.28 0 0 3790

Van mikor a légnyomás vagy a légmozgás lenyomja, de akkor mindenkiét. Elemző dr-nak felfelé száll? Lövésem sincs. Ővé a legmagasabb ház, vagy az összes többi falusi tuskónak mind 5-ös járata van és az ő füstjük hűvösebb, fene tudja. Esetleg reggel több Miatyánkot mondott. Vannak megmagyarázhatatlan jelenségek. Egy csk-m nem akar működni., pedig minden adott hozzá. Ez is misztikum.

Előzmény: bárány b (3789)
bárány b Creative Commons License 2012.11.28 0 0 3789

Egy ilyen kályha jól jönne nekem is.

Ha a többi falusi köcsög füstje lefelé száll, akkor az enyém meg felfelé!

Nemtudom: előtte mindíg be kell gyújtani majd a felső részbe előb???

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3787)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3787

"és lehet az ishogy jobban kiégtek az éghető anyagok is a felső tűztér magas hője miatt, mert a "füst" fajlagos tömege könnyebb lehetett"

 

Nem értek az ilyesmihez, de szerintem a kéményből kilépő füstgáznak a külső levegőhöz viszonyított fajlagos tömegét (tehát tulképpen a huzat erejét) kb 99,99999 százalékban a kettő közötti hőmérséket különbség határozza meg. A füstgáz aktuális koromszáma csak a maradék 0,00001 százaléknyira folyásolja be ;)

Előzmény: Törölt nick (3783)
ptoni Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3786

Kérdés: hogyan változik az áramlás, ha a nagy lenti adag (10 kg) begyújtása idején fent már van 200 fok?

 

Nálam a 10- 12 kg fa kb két óra alatt ég le és max 450 fokig megy fel a sütőben a hőfok. Kenyér és egyéb sütés-főzés miatt hőmérő van beleépítve.

Előzmény: ab69 (3771)
ptoni Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3785

Én azt nem értem miért kell két helyen tüzet rakni. Tudtommal a felső részt eddig úgy hívták hogy (Pl. utánégető kamra) sütő, stb. A tegnap reggeli 10-12 kg fától ma reggel még 100 fok van ebben a kamrában.

Előzmény: Törölt nick (3783)
Hamufúvó Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3784

Fantasztikus! Milyen okos vagy! Tudsz még ilyeneket?

Előzmény: Törölt nick (3783)
C200UF Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3782

Az én füstöm felfelé szállt. Aztán szétoszlott.

 

Kérdés kályha tudósokhoz: vajon mit csináltam?

 

Hamvasztattad magad? Más esetben nem lenne füstöd.

Előzmény: Törölt nick (3767)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3781

"Aki nem ért egyet velem, az anyázás helyett cáfolja meg az állításokat,"

 

Ha te nem árulod el, hogy szerinted miért nem,

akkor én sem árulom el, hogy szerintem miért igen.

Beeeeeeeeee :P

Előzmény: Törölt nick (3765)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3780

"Befűtöttem 4 kg fával (többel nem akartam, mert bent  még meleg is volt)

Az én füstöm felfelé szállt. Aztán szétoszlott.

Kérdés kályha tudósokhoz: vajon mit csináltam?"

 

A te 4 kg fád ceruza vékony faszálakból állt,

tehát csináltál egy (öt perces) 40-50 kilowattos tüzet,

a vágtató füstgázból a kályhának nem volt ideje a hőt kivonni,

így még a kémény legvégén is 200 fokos volt a füstgázod,

ezért a te füstöd felszállt szép magasra.

...míg a falu többi lakójának meg nem volt kedve/pénze a felhőket fűteni...

 

Jó volt a tipp? :)

Előzmény: Törölt nick (3767)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3779

" különben elfojtja az alsó tűz füstje."

 

Füst helyett gondolom itt azt akartad írni, hogy "kialszik az alsó tűz miatt oxigénhiányos környezetben".

...de nincs ott közben valahol egy másodlagos levegő betáplálás? Éppen amiatt, hogy ott is éghessen tűz?

Előzmény: Törölt nick (3776)
kekov Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3775

 „Befűtöttem 4 kg fával (többel nem akartam, mert bent  még meleg is volt)

 

Az én füstöm felfelé szállt. Aztán szétoszlott.

 

Kérdés kályha tudósokhoz: vajon mit csináltam?”

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

... erre senki nem tud választ adni neked, annyira furfangos kérdés.

 

(úúúristen ...  és most begyújtottam és az ÉN FÜSTÖM IS felfelé száll, aztán szétoszlik !!!!)

akkor ez most nagyon jó ??

Előzmény: Törölt nick (3767)
Kályháskristóf Creative Commons License 2012.11.27 0 0 3773

Egyérelmű: a tiéd a legeslegjobb.

Előzmény: Törölt nick (3767)
ab69 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3772

Javasolj mast es bizonyitsd te az allitasodat, nyugodtan rajzolgathatsz tablazatokat, beszerezhetsz hiteles meresi anyagokat, majd jol ketsegbe vonjuk ahogy te szoktad. Eddig ez csak egy ujabb levegobe beszeles, nem eretnekseg. Mas anyagokat is lehet hasznalni ha megeri es a megfelelo tulajdonsagokkal rendelkezik. Eddig olyan tul sokat nem talaltak, es eddig te sem jutottal el odaig, hogy akarcsak egyet is mondtal volna.

Előzmény: Törölt nick (3765)
ab69 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3771

Én még nem láttam Lars által közölt áramlási folyamat elemzést, ami nem csak feltételezésen alapul, hanem felületi méréseken (a gáz tében történő hőleadása tudja bizonyítani merre jár igazán, és a korom lerakódás is ha van jelzi ezt.

Lehet hogy van ilyen, de én még nem találkoztam vele, ha valaki ismeri a linket, megköszönném.

 

Keszult ilyen, sot szimulacio is, nem csak a felso kamrarol, nehany enyhen eltero variaciorol is, de tudtommal nem kerult ki az internetre. De hideg kalyhanal a korom, a korom leegesenek nyomai, illetve pernye lerakodas is jelzi. Vagy elhiszed, vagy nekiallsz bizonyitgatni, meg mericskelni, sok sikert.

 

Egyebkent nem ertelek, ilyen nagy tudasu ember mint TE aki a vilag legjobb kalyhajat megalkotja, megduplazza a 97%on muzsikalo tuzter hatasfokat, a 84%os elmeleti maximumon mukodo kalyha hatasfokat pedig megtobbszorozi, tovabba tiz kilo fabol annyi energiat hoz ki amennyit csak husz kilo tartalmazhat, miert foglalkozik ilyen szakmajukhoz nem erto ostoba puruttya kalyhasokkal?

 

 

Ide tartozik a nyilások pontos mérete is hogy ő mit javasolt.

 

Hat bizony, a nyilasok merete es elhelyezkedese, bizony nem mindegy, de ez sajnos nem volt az egyhetes szeansz tananyagaban, egyebkent meg ahogy mondod,  jogi problemak is lehetnek belole ha tul sokat elarulnek.

 

 

 

De van más is ezzel kapcsolatban.

A gázok feljutnak a begyújtás után egy hideg kezdő hőmérsékletű térbe - kinél mennyi ezt is érdekes lenne közreadni!  (kvázi hideg, valójában nálam 40-50 fok ha előz nap égett a tűz.) Hogyan hat ez az áramlásra és a gáz kihűlésére, majd a további tevékenységére)

 

Baromi egyszeru,idovel az egesz felmelegszik, ha 40 f0k es nem 20, akkor meg hamarabb elered az uzemi homersekletet illetve az optimalis mukodest, de gondolom te ezt tablazatban szeretned latni, azzal meg pocsoresszen akinek ket anyja van.

 

 Kérdés: hogyan változik az áramlás, ha a nagy lenti adag (10 kg) begyújtása idején fent már van 200 fok?

 

 

Ha font 200fok van akkor alul sincs hideg, a valasz azonos mint az elozo kerdesre adott. Annyival kiegeszitve, hogy magasabb hofokon, nagyobb a gazok tagulasa, a kamra es a kiomlo nyilasok hotagulasa viszont elhanyagolhato, mondhatni allando, a kamraban emelkedni fog a nyomas es valamennyire lassul az aramlas. De ez egy mezei felhasznalot nem erint, a hazzad hasonlo nagytudasu embereknek meg gondolom ez nem ujdonsag.

 

 elsőként 2 kg fával a fenti térben  kell begyújtani és csak 5-10 perc múlva lent

 

Ez hasonlo okossag mint a parazspakolgatas, gratulalok hozza.

 

hogyan változik a gáz hőmérséklete a füstjáratban (kályha típustól függő, hogyan képes kivenni belőle a hőt)

 

Konkret kerdesre konkret valasz, csokken a gaz homerseklete a kemeny fele, igen kalyha tipustol fuggoen :)

 

hogyan változik a kéménybe távozó gáz hőmérséklete a kettős begyújtás esetében

 

Ha erosen eg a tuz akkor melegebb, ha gyengebben akkor meg kevesbe meleg. A kettos begyujtas nevu marhasagot meg nem probaltam, de legkozelebb azt is kerdezd meg legyszives, hogy valtozik a kemeny homerseklete, ha a hamuterbe gyujtunk be, esetleg a kalyha tetejen, illetve a kemenyben...

 

Akkor mos en kerdezek, szerinted mennyi a teljes egesi ido, mennyi ido az amig egy kalyha eleri az elegseges mukodesi homersekletet, illetve mennyi a hideginditas idejenek szazaleka a teljes egesidohoz kepest?

 

 

Előzmény: Törölt nick (3761)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3770

" A többi esetben  a levegő szigetel, és nem fog úgy felmelegedni mintha ragasztva lenne"

 

Ez így van, de viszont a samott testen belüli hőfokok magasabbak, nincs akkora hőveszteség, az estleges korom lerakodások is könnyebben le éghetnek(300 fok felett). Nézegetted a füstjárataidat belülröl ?

Előzmény: Törölt nick (3768)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3769

A két anyag közti hőtágulási viszonyokat hogy fogod elkerülni a két anyag egymásra ragasztásával. Mértél  hidegen kályha felület szélességet magasságot és melegen? A járat falazata őssze van "fonva", falazva a tűztér falazattal?

Előzmény: Törölt nick (3768)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3766

"A burkolatokat ki fogom próbálni, beszéltem ma az egyik legnagyobb köves céggel, fogok kapni minta kö lapokat , ezeket felragasztom csíkokban és megnézem hogy osztja el a hőt, mennyit enged át, stb."

 

Lehet hogy én nem ragasztanám közvetlen a samott falazatra,tesztelés céljábol, valami panel vagy álvány szerűségre gondolnék  amiben a kőlapok cserélhetöek illetve a panelt lehetne akár különbő távolságra is elhelyezni a samotfalazathóz képest  0-5-10-15-20 mm.

Előzmény: Törölt nick (3765)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3764

A Lars oldalán is létezik egy hőkamerás kályha felűleti felvétel is. http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=DYeFS6L6BJa8mwOvw42oAg&hl=ro&rurl=translate.google.ro&sl=en&u=http://www.stenovne.dk/&usg=ALkJrhjs6wxCoJwRCMVIWWpGoABrfrGhMg

 

Bele lehet nagyon merülni a termodinamikában(hőtan) is , fizikusok is mondják hogy nem is olyan egyszerű dolog http://www.youtube.com/watch?v=7ePjotfrDMM  (2:30-14 perc-ig), meg itt is található egy érdekes cikk erről a témáról:http://www.kfki.hu/~elftterm/kelvin.html 

 

Egy 65-70 C hőfokú alacsonnyabb falazati felületen  páralecsapodás is kialakulhat, pl tüztér ajtó belső felületen is észre vehető hideg indittásnál. Ha viszont ez így van akkor a égés első szakaszában, mikor még nem tökéltes az égés, a korom akár le is rakodhat...

 

Előzmény: Ybasc02 (3760)
gmkiev Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3763

Ha ezt elolvasod véged van! :)

 

Előzmény: transzmoha (3762)
transzmoha Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3762

Tisztelt Tömegkályha építők!

 

Jövőre tervezem egy tömegkályha megépítését egy kis zalai zsákfalucskában. Addig is nekilátok végigolvasni az elmúlt 5 év termését itt. Ahogy felszínesen beleolvasgattam a témában, több helyen is azt javasolják a tapasztaltabb építők, hogy ne vágjon bele senki az építésbe addig, amíg nem aszisztál végig egy kályhaépítést gyakorlott építő mellett. Ezúton kérem az olvtársakat, hogy ha valahol mód nyílna zalában, Nagykanizsa környékén egy kályhaépítésben való aszisztálásban valamikor tavasszal, értesítsenek.

 

Üdv: Richárd

Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 3760

Az oxidációs(égési) zonában az égési ideje alatt turbulens áramlás jöhet szoban mivel a fagázok nehezen keverednek a levegővel(oxigénnel). 

 

"-Turbulens ( gomolygó) az olyan áramlás, amelyben anem alakul ki rétegződés, hanem aszomszédos részecskék pályái  a sebességük irányának és nagyságának ingadozásai miatt  egymásbafonódnak, az áramlás keveredik. Ekkor a fő áramlási irányra merőleges azzal összemérhető mértékűsebességingadozások lépnek fel. Stacioner turbulens áramlás úgy is jellemezhető, hogy az áramlás csak nagyléptékben időálló. Turbulens áramlás esetén az áramvonalak és a molekulák pályagörbéi nem azonosakegymással.

-Lamináris (réteges) áramlás, ha benne a részecskék egymás mellett, keveredésnélkül, tehát egyedi állandó pályákon haladnak . A stacionárius lamináris áramlás úgy is jellemezhető,hogy az áramlás kicsiben — molekuláris szinten is időálló. Ezért az áramvonalak egyben a részecskékpályagörbéi is." (Áramlástan)

 

Miért nem vagy elégedet a másodlagos égéskamrára, "centrifugalis carburator" elnevezéssel, amit  Lars mester is használ ?

 

Előzmény: Törölt nick (3759)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3758

Akkor nézzed a levelesládádat.

 

:-)

Előzmény: Törölt nick (3755)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3757

"Az első plafonon átvezető nyílás mögötti fal szintén csak 6,5 cm, és oda terelő téglát fogok beépíteni hogy  a füstgáz ne ütközzön a második plafonnak hanem pördüljön meg a plafon közepére és osztódjon szét az a hő is a teljes második plafonon. Tehát ott vastagszik is a fal a terelők miatt és át is lesz irányítva a hő."

 

Lehet probálkozni a Coanda effektussal is, de vigyázni kell a felhajtó erőre...:-)

Előzmény: Törölt nick (3744)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3754

Nos ....

 

Ha egyszer azt írom számok, akkor ne javitsd ki viszonyszámok-ra, hanem értelmezz .....

 

 

Előzmény: matthiasii (3752)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3753

Rosszul írtam ..

Nem sertéskaraj, hanem sertéstarja.

 

:-)

Előzmény: Don Michael Corleone (3750)
matthiasii Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3752

 Bizony van benne valami !

 

 

 

"Egyetlen egzakt mód van erre.

Számok barátaim. Számok. Azok bizony nem hazudnak. A számok nem szubjektívek."

 

 

 

 Azért, hogy pontosabbak legyünk a viszonyszámok.

 Miért ?

 Hát mit mond az nektek, hogy kifűtöm a lakásom  pl. 450 m3 gázzal, avagy  9 mázsa fával? Semmit !

 

 

 Nos akkor egy házat hány mázsa fával lehet kifűteni ??

 Ugye csapda a kérdés !!

Előzmény: Don Michael Corleone (3750)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3751

Az emilcímed nem jó, így nem tudok írni neked!

Pedig szeretnék!

:-)

Előzmény: Törölt nick (3748)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.11.25 0 0 3750

Nos ..... te itt nem fogsz valódi adatsort látni.

 

Egyedül Szalai Péter tett közzé mérési adatokat. /sajnos már nincsen köztünk/ 

 

Az itt "okoskodó" kályhások, -élükön sancibácsi- bizonyára jó szakemberek.

A probléma ott kezdődik, hogy megépítenek valamit, és azt gondolják "ezaztánalegeslegjobb" .......

 

Biztosan nagyon jó tömegkályhákat építenek.

Nincs kétségem felőle.

 

De .......

mivel is bizonyítják?

"A megrendelő örül, mint majom a farkának .... "

Igen, de ezt mondhatja egy mekk-elek kontár is, hiszen az ő kályhájának is "örül a megrendelő, mint majom a farkának".

Vagy mondhatnám a sajátomra is. Hiszen jól fűt, szép, kevés fával is megelégszik, és tök finom ételeket sütünk benne, /oldalas, pizza, csirke, hal ..../ Tegnap pl. olyan tepsiben sült disznókarajt rittyentettem benne, hogy még az Édesanyám is csettintett, és még ma is azt ebédeljük, pedig a párom vacsorára is azt evett :-)

Akkor az én double-bell kályhám írtózatosandemarhajó? Ki bizonyítja? Ki cáfolja?

 

Ki szava hitelesebb?

Ki dönti el?

 

Egyetlen egzakt mód van erre.

Számok barátaim. Számok. Azok bizony nem hazudnak. A számok nem szubjektívek.

 

Egy szónak is száz a vége.

 

Szívesen venném -nem csak én-, ha mérési adatokat közölne sancibácsi is, -vagy bárki- és akkor el lehetne dönteni a kérdést .....

 

Így csak blabla ......

Előzmény: Törölt nick (3748)
Hamufúvó Creative Commons License 2012.11.24 0 0 3749

Ki ez a köldöknézegető, elemző szerencsétlen? Nem unjátok még?

Grossbau Creative Commons License 2012.11.24 0 0 3747

 Karácsonyig nem is akarsz jelentkezni ?

 Még csak most volt a Hálaadás napja !!

Előzmény: Törölt nick (3742)
Ybasc02 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 3745

Külső burkolatnak lehetne használni akár gránitot, bazaltot, terméskövet , tömör beton blokktéglát, stb. vagy akár a elektromos infrapaneleknél is használt márvany illetve üvegfelületeket viszont nem árt ismerni ezek anyagok emisios értékeit, szerintem...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!