Keresés

Részletes keresés

bilfer Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197075

Ebben a kérdésben SZINTE semmit nem fejlődött a tudomány!  :D

Előzmény: savaz (197070)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -1 3 197074

A kiemelt sírköveken az Abák nemzetségi címere található, amelynek fő motívuma a turulmadár

 

 

?

 

 

Itt:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Aba_nemzets%C3%A9g#C%C3%ADmerei

 

 

A szárnyas "kései" Aba címer.

 

Az Aba nemzetség "ősi" címere: piros-fehér-piros sávok.

Előzmény: Carnuntum (197072)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197073

XI századi rétegekhez érkezett a Magyarságkutató Intézet abasári feltárása

 

Lassan elérnek a mezolitikumig ...

Előzmény: Carnuntum (197067)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -3 0 197072

Turulmadár és sisak

 

A valamikori szentélyben, a tatárjárás után megépült XIII. századi lépcsősor mögött található az oltár alapozása. Előtte, a szent tér mértani középpontjában két sírt tártak fel a kutatók, ahol akár Aba Sámuel és felesége is nyugodhatnak, de az eltemetés módja utalhat apa és fia, illetve egy testvérpár sírgödrére is. A feltételezéseket némileg árnyalja, hogy a két sír fölött vastag, több mint fél méteres vastagságban emberi csontok voltak a koporsók felett: ezek fölé helyeztek két, a XV. század jegyeit hordó, ugyanakkor félkész sírkövet. A kiemelt sírköveken az Abák nemzetségi címere található, amelynek fő motívuma a turulmadár, ugyanakkor nincs rajtuk körfelirat, és nincs mívesen kifaragva sem a címerállat, sem a sisak.

 

https://pestisracok.hu/matraalja-ekkove-aba-samuel-kiralyunk-foldi-maradvanyait-rejtheti-az-abasari-templomrom-ps-galeriaval/

Előzmény: Carnuntum (197067)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -1 1 197071

"minden nyelven alapból a hangalak és jelentés összefügg. (tudom, egynyelvűnek ez varázslat). aztán romlik le, torzul idővel, jövevényszavakkal stb."

 

Előfordulhat iyesmi is, de nem olyan szabály amelyik mindíg érvényes : round, circular. és még az sem állandó szabály, hogy különféle eredetű szavaknak hasonulnia kell, arról nem is beszélve, hogy komplikáltabb fogalmaknál abszolúte hülyeség : Harddrive merevlemez. A legtöbben nem is tudják,  hogy milyen formájú, akkor hogyan utalhatna arra vagy akár a funkcióra, ha azzal sincsennek tisztában?

Előzmény: merigazoi (197068)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197070

 

"De az ugorokért cserébe talán nem kellene elhagyni a kumai magyarokat. De nagyon könnyű ezt a területet összekapcsolni a magyarokkal, ha elfogadjuk, hogy ők a sztyeppén jöttek, és nem az erdőövi utakon. A besenyők, akik megtámadták és üldözték őket, feloszthatták volna a hordájukat, és míg a nagyobbik fele tovább délnyugat felé menekült, a másik kisebb rész kénytelen volt dél felé vonulni, és fokozatosan távolodva elérni Kumát, nevet adva az egyik ottani telepnek... "

 

 

Na ezt hívják színtiszta okoskodásnak. Továbbra is fennáll, hogy a Perzsia vidéke nem jelent pontos földajzi helyet, pláne nem a Kaukázust. Pont azért, mert az információ egyedül ál és nem igazolható máshonnan.

 

Persze lehet hogy a 19. században még nem támogatta ennyi információ ezt az opciót, de pont ezért nem hivatkozunk 19. századi írásokra mai vitákban bizonyítékként. Igazából már a 20. századiakkal is óvatosan kell bánni, annyit fejlődött azóta a tudomány.

Előzmény: bilfer (197065)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -2 0 197069
Előzmény: savaz (197016)
merigazoi Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197068

minden nyelven alapból a hangalak és jelentés összefügg. (tudom, egynyelvűnek ez varázslat). aztán romlik le, torzul idővel, jövevényszavakkal stb.

 

azért van h magy. kerek kerék, szl. kolo koleso ang. round rotate...

Előzmény: savaz (197053)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -2 0 197067

https://www.youtube.com/watch?v=0JEqf3xfiE4

 

XI századi rétegekhez érkezett a Magyarságkutató Intézet abasári feltárása

 

A Bolt-tetőn végeznek feltáró kutatásokat a szakemberek, egy méltó és látogatható királyi emlékhely kialakítása a cél. A Heves megyei Abasáron dolgoznak a Magyarságkutató Intézet régészei. A Bolt-tetőnek nevezett helyen zajló kutatások célja, hogy feltárják a nemzetségfői és vallási központot, a harmadik királyunk, Aba Sámuel királyi központját, a királyi kápolnát és az Aba Sámuel által 1042-ben alapított apátsági szintű bencés kolostor maradványait. A szakemberek azt feltételezik, hogy ezen a területen található Aba Sámuel sírhelye is, a cél nem kevesebb, mint egykori királyunk maradványainak megtalálása. Az bizonyos, hogy itt nyugszanak az Aba nemzetség leszármazottjai és krónikáink szerint magát Aba Sámuel királyt is ezen a helyen temették el. A helyszínen a ripost munkatársainak megmutattak egy már feltárt középkori sírt, ahova minden bizonnyal az Aba nemzetség valamelyik tagja van eltemetve. „Fakoporsóban fekszik két ember, véleményem szerint így szokták eltemetni a férjet és a feleséget, de az is lehet, hogy apa és fia, esetleg testvérpár. Erre majd az archeogenetikai laborunk fog választ adni. Mindenesetre azt tudjuk, hogy fölöttük két, szépen faragott sírkő volt.„- magyarázta Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. A 13. századi templom 45 m hosszú és 12 m széles lehetett, a fő- és a mellékoltár pilléreinek helye is láthatóvá vált a feltárás nyomán. Az eredeti épület alapjai és padozatai is a felszínre kerültek. A feltárások azt bizonyítják, hogy a templom az 1600-as évekig használatban volt. Megtudtuk: a mellékoltár mellett is találtak egy boltíves, falazott sírhelyet. Abban három csontváz volt. Vajon melyik lesz a királyé?

merigazoi Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197066

Evilath = Tavush

 

Tavush is also rich for its mountain springs, mineral water and small lakes

https://en.wikipedia.org/wiki/Tavush_Province

 

korábban

https://en.wikipedia.org/wiki/Utik

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (197039)
bilfer Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197065

Az oroszokat mindig is érdekelte a magyarok Kuma menti jelenlétének kérdése. Egy példa:

„… Végül is te (Grot) amikor a véletlenszerű hasonló hangzásért elveted a kaukázusi magyarokat, miért ne vetnéd el az Ugrát is? De az ugorokért cserébe talán nem kellene elhagyni a kumai magyarokat. De nagyon könnyű ezt a területet összekapcsolni a magyarokkal, ha elfogadjuk, hogy ők a sztyeppén jöttek, és nem az erdőövi utakon. A besenyők, akik megtámadták és üldözték őket, feloszthatták volna a hordájukat, és míg a nagyobbik fele tovább délnyugat felé menekült, a másik kisebb rész kénytelen volt dél felé vonulni, és fokozatosan távolodva elérni Kumát, nevet adva az egyik ottani telepnek... Valami ilyesmi félét mondott Bíborbanszületett Konstantin: hogy a besenyők által legyőzve a magyarok egy része Perzsiába, azaz Perzsiába vezető útra tért. (ha úgy tetszik, a Kumától eljuthattak a Kaszpi-tenger partja mentén Perzsiába). Igaz, Bíborban született Konstantin ezt az esetet és az ugorok szétválását a Lebediából Etelközbe való költözés idejére valószínűsíti. De vajon lehet-e az ilyen történetekben szigorú időrendet megkövetelni? " (Részlet N. Y. Danilevsky leveléből: О пути Мадьяр с Урала в Лебедию).

Akit érdekel Danilevsky és Grot  vitája, itt olvashat róla:

https://bilecz.blog.hu/2017/11/14/a_magyarok_utja

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -1 3 197064

Madzsar "előzménye".

 

"В 1907 году археолог Василий Алексеевич Городцов проводил исследования на городище Маджар, в ходе которых выделил два культурных наслоения, не связанные друг с другом. Из них древнейшее он отнес к II – III в. н. э. (сарматский могильник и небольшое поселение), а более позднее – к XIV в.

В своем труде "К истории города Маджар" Эдвард Васильевич Ртвеладзе подробно описывает место, где произошло наслоение двух культур: "Эти древнейшие слои находятся в самой крайней юго-западной части Маджар, в других же местах слоев дозолотоордынского времени не обнаружено. Наглядную картину этому дают проводимые нами с 1961 г. стратиграфические наблюдения на стенках многочисленных каналов и коллекторах, прорезавших из конца в конец всю восточную и северо-восточную часть города, а также на обрывах р. Кумы, пересекающей его с юга на север. Крайняя юго-западная часть городища, выше моста, ведущего в Прасковею. Почти весь культурный слой здесь уже давно уничтожен при строительстве домов. В двух местах на обрывах р. Кумы на глубине 1,5 м были найдены фрагменты сарматской керамики I в. до н. э. – I в. н. э. В западной части городища слой также почти полностью уничтожен, остатки его здесь удалось проследить на большом расстоянии благодаря проведенной здесь глубокой канализации для газопровода"."

 

1907-ben a tényleges régészeti feltárás Gorodcov két réteget talált:

 

* i. sz. II-III sz.: egy szarmata temető és egy kisebb település;

* XIV. sz. Arany Horda-i város.

 

1961-től pedig Rtveladze folytatta a módszeres feltárást. A legrégebbi réteg gyakorlatilag megsemmisült, 1,5 m mélyen találtak szarmata edénytöredékeket az i. e. I - i. u. I. századból (a későbbi Madzsar legdélnyugatibb szegletében).

 

http://www.budmuzeum.ru/index.php/2-uncategorised/402-nasledie-kochevnikov

 

Ui.:

Az orosz cikkben van pár kép a hasonló korú, Kuma menti leletekről. Az Archipov által feljegyzett halmok pedig

simán lehettek pl. a sírkamrás kultúra maradványai. (Lásd https://ru.wikipedia.org/wiki/Катакомбная_культурно-историческая_общность) Kurganok alatti sírkamrás temetkezés. Mellesleg Gorodcov fedezte fel ezt a kultúrát.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197001)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -1 3 197063

"...ő lehetett volna Komar és Türk Attila 1 személyben."

 

Pontosan!

Előzmény: B. Hernát (197062)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -1 2 197062

Ez jó.

 

(Én -- laikusként -- Erdélyit amúgy kissé bizonytalankodó, de végül is az utóbbi időkben igazoltnak mutatkozó irányzat melletti kutatónak látom, akit még László Gyula felvetése is "megérintett" anno. És ha a mindvégig meglévő jó keleti kapcsolatait kellően kihasználta volna, ő lehetett volna Komar és Türk Attila 1 személyben.)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197059)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -1 3 197061

""Sokféle nehezen azonosítható pusztai néppel rokonítjuk magunkat – a szarmatákon
kívül a szkítákkal, hunokkal, avarokkal. "

 

Nem tudsz minőségi érveket hozni és átálsz mennyiségre? Azzal sem jutsz tovább!

Előzmény: Carnuntum (197054)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -1 2 197060

"Te nem tudsz magyarul, és még kérkedsz is vele. Nem csak a hangalak, hanem a jelentés is világos a göb, gubó, guba, gömb, gomb, gomba esetében. :))))"

 

Az is világos, hogy csak te lépzeled összetartozónak a szavakat, a nyelvészek meg nem, mert ők értenek is hozzá.

Előzmény: Carnuntum (197056)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -1 2 197059

"(Erdélyi sajnos már nem védekezhet Lezsák ellenében.)"

 

Talán mégis védekezhet... :-PP

 

Lezsák nagy lelkesen fényképeszkedett a valamikori Madzsar egy táblája mellett:

https://csomaegyesulet.hu/wp-content/uploads/2020/04/2.Kep__exp-web-scaled.jpg

 

Miközben Erdélyi István ezt írta Madzsarról:

"...az ott végzett régészeti ásatások azt mutatják, hogy ott nincsenek a XIII. századnál régebbi rétegek, ott korábbi IX-VIII., vagy VII. századi ősmagyar emlékeket nem találtak.” QED

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158235149&t=9111571

Előzmény: B. Hernát (197058)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197058

Erre
köteleznek a korábbi kutatók erőfeszítései is, többek között a Zichy-expedícióban
részt vett Pósta Béla vagy Erdélyi István régészek helyszíni kutatásai és
értékes meglátásai."

 

Lássuk, lássuk, vegyük kézbe.

 

(Erdélyi sajnos már nem védekezhet Lezsák ellenében.)

Előzmény: Carnuntum (197054)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -1 2 197057

"Igen, de tudunk egy másik keleten maradt néprészről is, a szavárd vagy
szabír magyarokról, ők valamikor a honfoglalás előtti időkben szakadtak le
a magyarság fő tömbjéről és a Kaukázus déli részébe települtek át. "

 

 

Igen egy forrás  említi, hogy nem mindenki költözött a KM-be és a maradékot meg is találták, minő meglepetésre, a Volga mentén.

 

Konstantin annyit írt, hogy Valahol Perzsia vidékén, ami abban a szövegkörnyezetben simán jelenthetett valahol keletent is.

 

Aki ehhez leírja a Kaukázus nevét az szimplán hazudik.

Előzmény: Carnuntum (197039)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -3 0 197056

Te nem tudsz magyarul, és még kérkedsz is vele. Nem csak a hangalak, hanem a jelentés is világos a göb, gubó, guba, gömb, gomb, gomba esetében. :))))

 

Előzmény: savaz (197053)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197055

Bár, ha a nagy elődöt, László Gyulát vesszük (vagy akár a szintén régész Vékonyt, Makkayt), ők is csak elméleteket gyártottak. Bár ők nem megye II.-ben.

 

A régésznek konkrétan az asztalra (tárlóba, stb.) kell tennie.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197049)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -3 0 197054

"– Sokféle nehezen azonosítható pusztai néppel rokonítjuk magunkat – a szarmatákon
kívül a szkítákkal, hunokkal, avarokkal. Őket nehéz tömegükben és területileg azonosítani,
van viszont egy másik párhuzam, amely olyannyira közeli, hogy a latin, német és
szláv nyelvű világ által használt nevünk – Hungarus és származékai – is az ő eredeti
nevükből származik. Ezt fentebb Te is kiemelted. Ők az onogurok, akikkel a bolgárokat is
azonosítják a kortárs krónikások. Kapcsolódnak-e a Te felfedezéseid ehhez a bolgár–magyar
pusztai együttélés kérdésköréhez?


– Amint arra a turkológus Németh Gyula rámutatott, a bolgár név valószínűleg
keveréket jelent, vagyis több nép szövetségéből álltak. Nagy Géza hangsúlyozta,
hogy a bolgárok ott tűnnek fel elsőként az írott forrásokban, ahová
Attila hun uralkodó 453-ban bekövetkezett halála után legkisebb fia, Irnek és
hun maradéknépe visszavonult: a Meótisz mellékén. A fennmaradt bolgár uralkodói
lista Attila hun király legkisebb fiával, Irnekkel kezdődik, a magyar Árpád
dinasztia is egészen Attiláig vezeti vissza a családfáját. A bolgár őshaza,
akárcsak a magyaroké, szintén a Meótisz mellékén volt, csodaszarvas mondánk
szerint azon a területen az alánok mellett bolgárokkal keveredtünk. Több kapcsolódási
pont is van tehát, nem is beszélve a nyelvünkben megtalálható tetemes
mennyiségű bolgár-török jövevényszóról, amely nyelvészeink szerint hosszú
együttélésről tanúskodik. Többen vélték már úgy, hogy ez az együttélés a Meótisz
mellékén és a Kubán-vidéken kezdődött, majd a Kárpát-medencében folytatódott.
Van olyan bizánci forrás, amely a Kárpát-medencére vonatkoztatva
arról tudósít, hogy az avarok „hun” és „bolgár” népekből álltak. A forrásokban
jól nyomon követhető, hogy a bolgárok az avar honfoglalás után fokozatosan
kiszorulnak a Kárpát-medencéből, pl. többször fellázadnak az avar kagán ellen,
ezért elűzik, majd legyilkolják őket, a hunok kerülnek tehát többségbe. A régész
Erdélyi István vetette fel elsőként, hogy a Kubán-vidéki bolgárnak meghatározott
régészeti leletanyag között feltehetően magyarok is rejtőzhetnek, ilyen pl.
a Kubáni víztározó építésekor talált kazazovoi temető 7–8. századi, I. csoportja
is, amelynek orosz kutatókkal együtt folyamatban van a publikálása, és egyeztetések
folynak a genetikai vizsgálatokról is.


– Mit gondoljunk akkor a finn-ugor nyelvrokonságról? Hogyan illeszkedik elképzelésetekbe
az, hogy a magyar nyelv alapszerkezete finn-ugor? Valaki valamikor nyelvet
cserélt?


– A fő kérdés ezzel kapcsolatban aligha az, hogy az obi-ugorok nyelve és a magyar
nyelv között van-e rokonság, hanem, hogy e jelenség mögött milyen történelmi
vagy földrajzi okok állhatnak. A magyarság őstörténete szempontjából
egyáltalán nem mindegy, hogy ez a kapcsolat egy feltételezett ősnyelv miatt
van, vagy esetleg a több száz közös szókincs abból ered, hogy az Ural környékén
egy időben a magyarság egy része a manysik és a hantik közelében élt, velük
kapcsolatban állt. Írott forrásokból tudjuk, hogy az obi-ugorok még a 16. században
is prémmel adóztak az orosz fejedelmeknek, ami évszázadokkal korábban

is keresett luxuscikknek számított, tehát a kapcsolat elsősorban gazdasági, kereskedelmi
lehetett az általunk vizsgált időszakban is. Lehetséges, hogy a magyar
nyelv egy lingua franca volt Kelet-Európában és Nyugat-Szibériában, ezért hathatott
olyan nagy területen az Ural környékén élő népekre. Ezt már László
Gyula is megfogalmazta évtizedekkel korábban, rámutatva arra, hogy a magyarság
számban a legnagyobb „finnugornak” tartott nép, amely az összes többinek
a többszöröse. László Gyula úgy gondolta, hogy ez a nagyszámú nép egy
időben szorosabb kapcsolatban állhatott a kisszámú obi-ugorokkal, akik átvették
a nyelvét. Szerinte ezt az elképzelést az embertan is alátámasztja, hiszen
szemmel is látható az eltérés a magyarok és az obi-ugor népesség között.


– Széles körben elterjedt bon mot, hogy a leleteknek nincs se nyelvük, se nemzeti
hovatartozásuk, hiszen egy karkötő, egy míves fegyver, de akár egy rítus használata
magyarázható „divatjellegű” szempontokkal. Hogy befolyásolja ez következtetéseiteket?


– Akik ezt a bon mot-ot hirdetik, szerintem valójában abban érdekeltek,
hogy soha ne derüljön fény a magyarság valós származására, mert az esetleg
ellentmondana azzal, amit a finnugor dogma miatt évtizedek óta hirdetnek, és
amire a tudományos karrierjük épült. Ha azonban figyelmesen megnézzük,
ezek a magyar típusú régészeti leletek a Kárpát-medencén kívül azokon a területeken
fordulnak elő, ahol a magyarság az eredetmondája szerint egykor
élhetett, illetve azokon a területeken, amelyeket határőrvidéki, vagy kereskedelmi
szándékkal ellenőrzése alatt tarthatott.

 

A 10. századi magyarokról IbnRuszta arab tudós feljegyezte, hogy szemrevaló, szép külsejű emberek, szembetűnő
gazdagságukat pedig kereskedelmüknek köszönhették. Ibn Ruszta azt
is megörökítette, hogy ruhájuk selyembrokátból készült, fegyvereiket ezüsttel,
arannyal és gyöngyökkel díszítették. A palmetta-mintás lemezes hajfonatkorongokat,
nemesfém-szerelékes szablyákat vagy a gyöngysort imitáló ún. bordűrrel
díszített öv- és lószerszámdíszeket az orosz kutatás napjainkban egyértelműen
magyar sajátosságnak tartja. Ha tehát vannak olyan területek a Kárpát-medencétől
keletre, amelyeken ezek a tárgyak az ottani régészeti emlékanyagban
megtalálhatók és a temetkezési szokások is hasonlóak, akkor van létjogosultságunk
kutatni azokon a területeken. Végtére is a korabeli írott források egyértelműen
azt állítják, hogy Árpád magyarjai keletről települtek a Kárpát-medencébe.
A Kaukázus térsége, a Meótisz, a Kubán-vidék és a Volga-menti területek
esetében láthattuk, hogy ott írott források is megerősítik a magyarság egykori
jelenlétét. Ezek alapján feltehető, hogy a magyarság egy adott időszakban egy
nagyobb területet tarthatott a fennhatósága alatt, amely a Dél-Uráltól a Kaukázus
északi előteréig terjedhetett. Tágabb értelemben természetesen egy kultúrkörről
van szó, a Kazár Kaganátus népei, pl. az alánok, a bolgárok és a magyarok adott
időközönként hasonló tárgyakat használtak, de mindegyik népnek megvolt a sajátos
karaktere a külső megjelenésében és a temetkezési szokásaiban, amivel
megkülönböztethető a többi néptől. Nekünk kutatóknak ezeket a sajátos jegyeket
kell megfigyelnünk, ha meg szeretnénk találni azt a területet, ahol a magyarság

kialakult, és/vagy ahonnan a Kárpát-medencébe települt. Mivel a tárgyak a divat,
vagy egyéb tényezők hatására változnak, a temetkezési szokások pedig
jóval konzervatívabbak, utóbbi valóban sokkal iránymutatóbb, napjaink természettudományos
kutatásai, köztük elsősorban a genetikai vizsgálatok pedig
egzaktul tudják megerősíteni, de akár el is vetni a tudományos alapon felállított
hipotéziseket.

 

Az eredetkutatásban azonban az összes releváns diszciplínát be
kell vonnunk, csakis a multidiszciplináris kutatások révén, hosszú, összehangolt
csapatmunka eredményeként derülhet majd fény a magyarság valós származására.
– Nemrég védted meg értekezésed az ELTE művelődéstörténeti doktori programjában.
A kiállításból és publikációidból kiderül, hogy a kaukázusi gondolat sosem halt ki a tudományból,
hiszen a Zichy István-féle 19. század végi expedíciótól Németh Gyulán és
László Gyulán át néprajzos kortársainkig (Agócs Gergely, Somfai Kara Dávid és mások)
sokan sokszor elmondták, hogy van mit kutatni a helyi türk anyagban. A ti fölfedezéseiteknek
hozzájuk képest mi a jelentőségük, merre viszitek tovább a munkát?
– Kevésbé ismert, hogy Németh Gyula fiatal korában a Kaukázus északi
előterében élő kumukok és balkárok körében gyűjtött, az 1930-ban megjelent
könyvében pedig egy egész fejezetet szentelt a magyarság kaukázusi kapcsolatainak,
adatok sokaságával bizonyítva azt a nézetét, hogy a magyarság a Kaukázus
vidékéről települt a Kárpát-medencébe. Sajnos az a fejezet, amely a magyarság
hun, bolgár, szabír és onogur kapcsolatait bizonyította, az Akadémiai
Kiadó által 1991-ben kiadott posztumusz kötetből kikerült. Ez a déli vonal
ugyanis nehezen egyeztethető össze a magyarság finnugor eredetéről vallott
dogmával. A mi kaukázusi kutatásaink viszont azt bizonyítják, hogy valóban
élhettek arrafelé magyarok, hiszen egyre jobban növekszik azoknak a leleteknek
a száma, amelyeket a Kárpát-medence honfoglalás kori leletanyaga legközelebbi
párhuzamainak tarthatunk. Gáll Erwin régészkollégámmal együtt
2016 óta évente végzett észak-kaukázusi régészeti kutatóútjaink során a helyi
múzeumok raktáraiban olyan leleteket tudtunk dokumentálni – köztük pl. tarsolylemezt,
palmetta-mintás hajfonatkorongot, szablyákat és övdíszeket –, amelyek
a technika és a motívumkincs alapján szorosan kapcsolódnak a Kárpátmedencei
honfoglalás kori emlékanyaghoz. Közreműködésünkkel tavaly ősszel
a Magyarságkutató Intézet finanszírozásában az első magyar–orosz régészeti
feltárás is megvalósulhatott egy olyan lelőhelyen, ahonnan korábban magyar
típusú leletek kerültek az egyik Fekete-tenger keleti partján lévő nagyváros,
Anapa múzeumába. A feltárás eredménye, hogy a temetkezési rítust tekintve
is találhatók a Kaukázus észak-nyugati részében olyan temetők, amelyekbe
talán a helyben maradt magyarság temetkezett, de vannak olyan már feltárt
temetők is, amelyekben onogur néven szintén a magyarság emlékanyaga rejtőzhet.
Az általunk folytatott feltárások lelőhelye, Andrejevszkaja scsel az egykori
Meótisztól légvonalban csupán mintegy 80 kilométerre délkeletre található.
Érdemes tehát nemzeti hagyományaink alapján tovább kutatni a térségben,
beleértve a korábbi évszázadokat is. A minél hitelesebb kép felvázolásához azonban

interdiszciplináris kutatásokra van szükség, a régészet mellett a genetikai és
a néprajzi kutatások is biztatóak. Tanulság ez arra nézve is, hogy mi, magyarok
nem mondhatunk le önként azokról a területekről, amelyekre több fontos adat,
köztük nemzeti krónikáink is utalnak, pusztán azért, mert ezek a területek
relatíve messze esnek az ún. finnugor, uráli, nyugat-szibériai területektől. Erre
köteleznek a korábbi kutatók erőfeszítései is, többek között a Zichy-expedícióban
részt vett Pósta Béla vagy Erdélyi István régészek helyszíni kutatásai és
értékes meglátásai."

 

Hunor és Magyar nyomában
– etnogenezisünk kaukázusi kérdései
Beszélgetés M. Lezsák Gabriella régésszel

Előzmény: Carnuntum (197039)
savaz Creative Commons License 2021.05.08 -1 3 197053

"Az érvem világos. "

 

Világos, hogy még magyarul sem tudsz. Ugyanis a magyar nyelv nem így működik.

Szimplán nem függ össze a hangalak és a jelentés. Vannak azonos alakú, de teljesen mást elentő szavak és vannak teljesen más hangalakú, tövű, de azonos, vagy hasonló jelentésű szavak. 

Előzmény: Carnuntum (197034)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197052

Turkolyt sem feledve (1725 !!), mint "origó"-t ...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197050)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197051

A genetikai eredmények csak nyomokban tartalmaznak "fu"-nak mondott markereket, mint ahogyan a csomagolt termékek mogyorót.

 

A "fu"-ok a miénkkel rokon nyelvet beszélnek, de a "szkíták" nyelvét nem ismerjük.

 

 

Carnuntum  2 órája    -1 0 197008

Az igazság az, hogy teljesen önkényes dolog régészeti kultúrákat nyelvekkel összehozni kategorikusan, hacsak nincs bizonyító erejű írásos hagyaték

 

---

 

Itt a vége, fuss el véle.

Előzmény: Carnuntum (197046)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197050

A jól ismert elemek: Eviláth, Thúry, Kézai. mocsár, csodaszarvas, Madzsar, Bendefy etc. :-(((

Előzmény: B. Hernát (197047)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -2 1 197049

Legalábbis eddig -- gyakorlatilag -- csak a népmesei elemeket olvashattuk.

És az ásatás óta eltelt 1 év és 7 hónap. :-(((

Előzmény: B. Hernát (197047)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2021.05.08 -1 2 197048

Ja-ja, ezt az archeogenetikai "felfedezést" beszéld meg Dash-al.

Biztos "örülni" fog neki. ;-)

Előzmény: Carnuntum (197046)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.08 -2 2 197047

Tök uncsik ezek a beszélgetések

 

Régész létére Lezsák csak mesélget. Régen megsárgult papirosokból.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197042)
Carnuntum Creative Commons License 2021.05.08 -3 0 197046

A genetikai eredmények csak nyomokban tartalmaznak "fu"-nak mondott markereket, mint ahogyan a csomagolt termékek mogyorót.

Ellenben minden eredmény a korai magyarság szkíta eredetét támasztja alá.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (197042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!