Keresés

Részletes keresés

t.zsolti Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70537

fellehet tenni a kapcsolóegységet ( vevőt ) a lakásba és a termosztátot viheted 1-2 szobával odébb ,ennyit csak át tud rádiózni.

Előzmény: pajaci (70489)
kendu Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70536

Aha! Szóval léteznek rá megoldások. Már féltem, hogy át kell alakítanom más méretűre, de a mofémeknél még írja is, hogy mivel egyezik meg a hosszúsága. Hát úgy néz ki jövőre szerelgetek. Nálam külső szenzort, anyusnál meg szelepet.

Köszi!

Előzmény: pajaci (70534)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70535

Ilyet nem is kérdezett senki, csak sarkítottam. :o)

Előzmény: Lacivill (70529)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70534
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70533
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70532

Az egycsöves rendszerhez való szelepeket nézegesd.

Előzmény: kendu (70531)
kendu Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70531

Más téma: Létezik olyan teljesen szabványos méretű (Emmetti) radiátorszelep helyére beépíthető nagy átfolyású radiátorszelep? Fél colos méretben.

 

Anyámnál az a helyzet állt elő, ami nálam volt régen, de nála nem tudom már hova szabályozni a dolgokat. Vannak emberi méretű radiátorai, meg egy marha nagy, 2 méteres. Utóbbinak az még a bűne, hogy utolsó is a körben, tehát eleve nem kap túl meleg vizet, legalábbis a többihez képest. Az összes többi rohadtul le van már szabályozva és az egész lakásban minden hőmérséklet egyforma: ugyanannyi a levegő, az előremenő és a visszatérő hőmérséklete is. Ebben a helységben viszont érezhetően hűvösebb van és a víz ami be és kilép a radiátorból, az is hidegebb a többinél néhány fokkal.

Egyik évben kicseréltem neki golyós csapokra, de nem váltak be. Az meg már túl nagy keresztmetszet volt, azon folytani kellett és akkor meg elkezdett csilingelni a víz, tehát az kiesett.

Azon gondolkodtam, hogy nem az a baj, hogy túl későn ér oda a víz, vagy ilyesmi, hanem annyira kicsi a szelepek keresztmetszete, hogy nem tud annyi víz átfolyni, amennyi a nagy radiátor hatásos működéséhez kellene. Legalábbis a többihez képest, melyek jóval kissebbek. Szóval egy olyan radiátorszelep kéne, ami külső és csatlakozási méretben megeggyezik a jelenlegiekkel, de a belső keresztmetszet és átengedési képessége nagyobb. Ja, egyenes szelepekről van szó.

 

És még mielőtt azt mondaná valaki, hogy tegyek termoszelepeket a többire: Az van! 

Vagy, hogy folytsam le a többit, már kurvára le vannak folytva! Már zajos a rendszer emiatt!

Épp ezek miatt gondoltam, hogy a szelepek kicsik a nagy radiátorra. A többi 40cm és 120cm között van, szerintem ez a nagy különbség a gond.

kendu Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70530

Termófej minek? 

:))))

(Nekem tényleg nincs!)

Előzmény: Lacivill (70529)
Lacivill Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70529

Termófej minek kérdést csak az tesz fel akinek nincs. pl. télen besüt a nap egy adott helyiségbe akkor egyből visszavesz, és nem fűt túl. 

1 fok többlet = 6% energia!

Előzmény: MZ/Y (70527)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70528

Egy szónak is száz a vége, ez a tipus sajnos megbízhatatlan, mit ahogy sokan tapasztalták. 

MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70527

De akkor tolassunk tovább az időben:

Minek az a sz.r termoszelep (termofej), egy normálisan megtervezett háznál nincs rá szükség. De amúgy is, pár fokos ingadozás nem számít.

 

Megérteném, ha egy színes, szagos, hangvezérelhető, különböző színű ledekkel 25 féle programot villogtató, "7 zenés" termosztátról lenne szó néhány 10e ft-ért. De itt eg 10k körüli, barkácsolni nem szerető/tudó ember életét megkönnyítő cuccról van szó.

Előzmény: pajaci (70525)
kendu Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70526

Jó ezt folytathatnánk napestig, nekem bejött. Neked még nem is volt soha? Csak mert, lehet neked is tetszene.

 

A hurcolászást ne úgy értsd, hogy naphosszat sétálunk a termosztáttal a lakásban. Ez a szobák és lakás hűigényének változtatása néhány évente merül fel. Jó a takarítás-szellőztetés-gyerek alvás az már szinte heti rendszerességgel történik, tehát az már jóval sűrűbb.

 

Takarításkor miért kell hurcolászni a termosztátot? Egy óra alatt, hül max fél fokot egy szoba, ha be van csukva az ajtaja.

Mutass már nekem egy nőt amelyik egy óra alatt kitakarít! Nálunk vagy 3 órán át nyitva vannak az ablakok olyankor (persze nem -10 fokban, hanem mint ma is). Ezt is meg lehetne oldani, ha mondjuk folyosón lenne egy drótos termosztát. Lehetne azt is kapcsolgatni, állítgatni, de nem egyszerűbb így? Egy mozdulat és nyugodt vagyok.

Hallod! Lehet, hogy nem is a fűtés rendszeremmel van gond, hanem az asszonnyal? Ááááá! Mostmár mindegy! Megtartom! Az asszonyt is, meg a termosztátot is.

Előzmény: pajaci (70525)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70525

Tehát ha a kazánét rágja el, akkor is leáll.

Én is magam csináltam az egész fűtésrendszert, 1500-ért vettem a termoszelepeknek darabját a vakerán.

Takarításkor miért kell hurcolászni a termosztátot? Egy óra alatt, hül max fél fokot egy szoba, ha be van csukva az ajtaja.

 

"Most, hogy nagyobbacska lett, az az elvárás, hogy az egész lakásban legyen egyforma meleg, csak a mi szobánkban kicsivel hűvösebb. Ezért most nálunk van a termosztát."

 

A síma radiiátor szelepen tekersz kettőt jobbra, és máris hűvösebb lesz a szoba, hurcolászás nélkül.

Előzmény: kendu (70523)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70524

Nálunk sem ex-has került fel. Első szoba, keleti fekvés, este itt kellene lennie a leghűvösebbnek. Alapból sem így volt, a számítógép is fűtött, mennie kellett a ház másik végébe. Ott 2 szoba van egymás mellett, egyik észak-nyugati, másik dél-nyugati, utóbbinak a déli fala egy fedett teraszra néz. Ember ki nem találta volna előre, hogy a dél-nyugati lesz a leggyorsabban hűlő, semmi sem indokolja, mégis így van.

Előzmény: pajaci (70521)
kendu Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70523

Mármint a tápkábelt? Az biztosítva van. Gégecsőben fut, meg van neki külön FI relé és kismegszakító, olyan amit a gyártó előírt. De ha mégis elrágásra kerül, max leáll mivel leold a biztosíték.

Ja, itt nem volt sem milliós nagyságrend, sem tervező. Én vettem egy házat egy lalakott fűtésrendszerrel. A radiátorok nem voltak méretezve, illetve nem az én igényeimnek. A kazán meg volt vagy ezer éves. Ezeket az évek során újakra cseréltem és összhangba hoztam.

Nekem az RF termosztátom nem volt nagy lóvé: 8 rugóért vettem, 3 rugóért meg eladtam a régit. Így 5 ezerért van egy új Q3 RF-em. Ha bármi miatt költöztetni kellene a vezetékes termosztátot az a munka, meg a kosz, kényelmetlenség nem éri meg az 5 ezres spórolást. Azt én is figyelem, hogy a Q7-el több baj van, hála a jó Atyának, nekem ezzel abszolút semmi baj nincs. Kb 5-6 méter van a két egység között, meg vagy 4 téglafal, amiből 3 fal B30-as téglából van. Lekopogom, tökéletesen végzi a dolgát. (Még szerencse, hogy a Q7-en nincs kikapcsoló gomb, mert én is azt akartam volna venni...)

 

"Ha egy szobában melegebbet akarok mint a többiben, akkor nem a termosztátot hurcolom, hanem feljebb tekerem a thermoszelepen a hőfokot."

Ez tiszta sor, de én nem is ezt írtam! Olvasd csak el mégegyszer! Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha nincs termoszelepem? Mi az egyszerűbb? Veszek egy ilyen rádiós eszközt ( nem Q7-et... :) ), vagy szerelgetek mindenhova termoszelepet?

Te most azzal védekezel, hogy egy zsír új rendszer, új ház, új tervezés és a milliós bekerülés értelmesebb, hasznosabb egy 8 ezer forintos hordozható eszköznél. Ezzel tökéletesen egyetértek! Bár megtehetném, hogy profikkal terveztessek és kiviteleztessek egy profi rendszert. De azért maradjunk a földön: ez nagyon kevesünknek adatik meg!

 

Anno, amikor megszületett a gyerkőc az volt a követelmény, hogy nála legyen 22 fok, a lakás többi részén kevesebb. Ezért csak az ő radiátora volt koppig kinyitva és nála is volt a Q3. Így ő sem fázott, meg mi is tudtunk aludni a 20 fokban.

Most, hogy nagyobbacska lett, az az elvárás, hogy az egész lakásban legyen egyforma meleg, csak a mi szobánkban kicsivel hűvösebb. Ezért most nálunk van a termosztát. 

Ha csak ezt az egy változást nézzük, mi az egyszerűbb és költséghatékonyabb? Felszerelgetni termoszelepeket, esetleg kialakítani intelligens vezérlést, vagy átvinni a termoszt a másik szobába. Valamint korábban írtam a szellőztetést a takarítást. Mivel dolgozunk, túlórázunk, nem feltétlenül akkor takarít a ház úrnője amikor akar, hanem akkor, amikor ráér. Márpedig amikor a kölök alszik, akkor nagyon ráér. Nyugodtan megoldhatjuk, hogy szárad a padló, szellőzik a lakás a gyerkőc meg alszik békésen a melegben.

Egy szó, mint száz, nekem nagyon bejött a Q3 RF. A Q7-ről nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: pajaci (70520)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70522
Előzmény: ppmr_ (70503)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70521

Egy normálisan megtervezett házban, normálisan meg van tervezve a termosztát helye, nem a villanyszerelő teszi oda, ahova neki kevesebb munkával jár.

Jó pár kábelt be kellett nekem is húznom az elmúlt 10 évben, a technika fejlődésével (risztók, kamerák, pc-k, stb). Van elrakva javítófestékem, semmiből nem tart berakni egy csövet a falba, és lefesteni. Ha meg nagyon elüt már a falszíntől, akkor az azt jelenti, hogy itt az ideje a festetésnek:-)))

Előzmény: MZ/Y (70502)
pajaci Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70520

Mi van ha az egér a kazánhoz menő kábelt rágja el?

Milliós nagyságrend egy fűtésrendszer, megkérni egy hozzáértőt 2 sörért (mondjuk aki tervezte a rendszert), hogy ugyan mindja már meg hova kell tenni azt a termosztátot, elég ésszerűnek tűnik.

Ha egy szobában melegebbet akarok mint a többiben, akkor nem a termosztátot hurcolom, hanem feljebb tekerem a thermoszelepen a hőfokot.

Igen, a rádiós a jövő, csak nem a Q7-é, ami sokszor 2-3 év után megadja magát, és addig is bizonytalanul működik sajnos.

Vannak ennél sokkal megbízhatóbb rádiós cuccok neves gyártóktól, de az nem 12ezer :-(

Előzmény: kendu (70490)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70519

Nekem a már csak hőmérőnek használt termosztátom is fél fokos volt. (Mármint +/-.) Ráadásul padlófűtésre telepítve. Öröm volt a 2,5-3 fokos ingadozás. :o) Pedig Siemens és majdnem annyiba került, mint a Honeywell cm-67...

Előzmény: Teaway (70513)
vika78 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70518

Ilyen érzékelő van telepítve a ház északi falára: http://www.saunierduval.hu/stepone/data/downloads_sd/8b/00/00/0020012393.pdf

Előzmény: morgen66 (70517)
morgen66 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70517

Akkor valami nem jól van beállítva.

A fűtési jelleggörbén kell állítanod.

Előzmény: vika78 (70515)
Lacivill Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70516

Egy próbát megér! Mindenesetre vidd lejjebb az előremenő hőfokot, vagy épits be egy puffert.

Előzmény: vika78 (70507)
vika78 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70515

Első hozzászólásomban már írtam hogy az én rendszeremben VAN külső hőmérséklet érzékelő telepítve!

Előzmény: morgen66 (70514)
morgen66 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70514

Külső hőmérséklet érzékelő megoldaná a gondodat.

 

Előzmény: vika78 (70505)
Teaway Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70513

Nem.

Csak sokallottam a fél fokot lefelé.

Előzmény: vika78 (70512)
vika78 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70512

Valószínűleg ennek az SD termosztátnak ennyi a hiszterézise.Neked is ilyen termosztátod van esetleg?

Előzmény: Teaway (70510)
vika78 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70511

A termofejben már én is gondolkodtam,viszont a kazán teljesítménye akkor sem lesz kevesebb ha lejjeb vitetem az előremenőt egy másik görbével,max gyakrabban fog kapcsolgatni.A "félnappali" elé épülni fog egy könnyűszerkezets előtér ami kiszolgálja majd a zsilip funkcióit.Viszont a 912m3 éves fogyasztás egy ilyen kis házhoz szerintem nagyon sok!Az normális ha a 20,5 fokra beállított termosztát 21 foknál áll küldi a jelet a kazánnak hogy álljon le?

Előzmény: MZ/Y (70508)
Teaway Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70510

"20,5 fokra van beállítva a hőmérséklet...

...leesik a hőmérséklet 20 fokra,termosztát jelet küld(ebus)kazán beindul"

 

Ezt mégis hogy? Nálam már akkor indul, ha 20,3-ra leesik.

 

 

Előzmény: vika78 (70505)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70509

A felületet egyszerűen le tudod mérni: leveszed az előremenőt és ha így is normális idő alatt felfűti a szobát (szellőztetés után is!), akkor elég  a radiátor. Ha nem, akkor nem.

 

Egyébként persze hogy nagy, ez sajnos a kombik sajátossága és helytakarékosságból képesek új építésű, 45-50 m2-es lakásokba is betenni... (A 24 kw kell a hmv-hez.)

Előzmény: vika78 (70507)
MZ/Y Creative Commons License 2013.12.23 0 0 70508

Ha bejárati ajtó nyitogatás nélkül is melegebb van a szobákban, akkor nyilván még zárni kellene a torlókon a szobákban.

 

Ha továbbra is a nappaliból akarod vezérelni a fűtést (amit indokol, ha az hűl legjobban, de kimondottan nem javallt, ha ott éri mindenféle beáramló levegő), akkor én a helyedben vennék termofejet a többi szoba radiátorára - akkor legalább a túlfűtést meg tudnád akadályozni.

Előzmény: vika78 (70505)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!