Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Nos, hogy értető legyen azért kéne kivenni a parazsat, hogy az új rakatott felülről lehessen begyújtani és nem alulról. Mert ha a parázsra rápakolsz az már alulró való égés.
Szén tüzelésről nincs sok tapasztalatom, próbálgattam de nálam nem jött be, de ez nem azt jelenti, hogy másoknál nem vált be (pl: Blue). Bár volt még egy rakat régi Cseh brikett ez 10 órát éget felső begyújtással és nem kellet vele foglalkozni, a hasonló brikettek meg nagyon drágák, a diók meg nem váltak be értem alatta a Lengyelt is nagyon jó szén de a Lighnoban nem nagyon lehetett szabályozni csak ha keveset raktam bele.
Tehát fa tüzelésnél általában ez vált be többünk né (olvas vissza) egy rakat be (nálam 20-22kg) felül begyújtva és ez ég 2-3 órát ha van fűst szerinti szabályozás nem kell vele foglalkozni míg le nem ég.
A ketyeréknek köszönhetően azért a begyújtás után nyugodtan ott tudom hagyni a kazánt, több szőr le ellenőriztem megbízok bennük. Pluszban a több biztonsági cuccok is kivannak építve. De ha nem 1500L. lenne a pufferom hanem pl:2000L. kevesebb odafigyelést igényelne.
Nem értem minek kiveszegetni a parazsat, mert a parázs az a faszén égése, aki pl. szénnel tüzel, az mit vegyen ki? :)
Napi egy ömlesztve rakott kissé púpos talicska fa fogy, amit úgy indítok, hogy 2/3 töltettel begyújtok (több nem fér be a két terelőlemez miatt), majd amikor parázs van, óránként pakolok rá pár hasábot, így szépen ég folyamatosan és szerintem gazdaságosan. Füstgáz kilépő hőfokot mérem, pillangó fixen van nyitva, 150-160 fokos kilépő füsthőfokra.
Az nem elég, hogy a füstpillangót annyira zárjuk, hogy éppen ne füstöljön vissza a szekunder levegőn, mert akkor még nem tud beáramlani a szekunder levegő, hanem kb. egyensúlyban van, ezért az egyensúlyi ponttól még nyitni kell a pillangón, hogy legyen svung ami húzza befelé a szekunder levegőt.
Ekkor a primer huzatszabályzó nálam 2-3 centire van nyitva.
200-as schiedel kémény 7,5 m, kazán immergas soline 35 kw két terelőlemezzel, 1500-as pufi, 160-as füstcső két könyökkel (kb 1,8 m).
Itt most arról van szó hiába ideális az égés ha 1 rakat kevés 2 meg sok. Persze lehet fojtogatni elhúzni az égés időt de akkor meg hova lesz az ideális égés? Vagyis mint írtam nem lehet a jelenlegi kazánnál rárakni mert akkor már nem lesz ideális az égés.
Nekem is nagyjából tele tolja a pufit az egy rakat (lehet, hogy pár darab kisebb, vagy puha fa, némi kartonnal kell még, de nem sok), ha nem kell méshová, de általában kell a lakás felé is, meg egyszerűen sajnos nincs időm kivárni azt, hogy az egy rakat után még ki is hüljön. Csak késő délután, kora este érek haza és akkor tudok begyújtani, van, hogy csak fél hét után. Akkor meg már nem nagyon tudok 5-6 órát tüzelni. Általában 4 óra a max, mert nem szívesen hagyom magára a tüzet.
Igen nálam is ez van, hogy gond hiába van fűstgáz meg minden féle ketyere. Nálam egy rakat (20-22kg) felfűti a puffert (1000L est) 48-50Dt ha nem kellene mást fűteni. Probálkoztam én is a parázs felülre rakásával de kicsit macerás meg tényleg büdös. Főleg most nehéz felbecsülni (enyhe idő) mert 2 rakat sok 1 meg kevés. Minden esetre az vált be, hogy ha le égést követően kb. 1 órával kihamuzok fém vödörbe, bekészítem a következő rakatott és várom míg lehűlnek a pufferok (fent a nappaliban látom mi menyi) és ha kell lemegyek begyújtom a már felmelegedett rakatot. (met ugye az 5-8 órát áll a 60-80°os kazánban).
Ezért vágyok egy igazi fagázasra mert ott rálehet rakni annyit amennyiszükséges és fullra tudnám nyomni a pufferokat. Így meg oda kell figyelnem nem lehet egy rendszert kialakítani, hiába van puffer (1500L.) persze ha nagyobb volna ez is más volna de hát ez van.
A kéményhuzatra gondolsz, ugye a huzuatszabályozásnál? Ezzel nem rendelkezem, csak manuálisan.
A szivattyú nekem is a füstgáz hőmérsékletetétől f(is) függően isndul, vagy áll meg.
A bajom inkább az, hogy ilyenkor egyáltalán nem nevezehető ideálisnak a körülmény az új rakat leégéséhez, mert nem ad a huzatszabályozó levegőt. Álatlában szenes darabok is maradnak a másnapra. Feljebb meg nem merem venni a huzatszabályozót, mert ott már nagyoin közel lenne a 100 fok.
Nálam is két rakat kell. Az elsőnek több levegőt adok alul, az melegít gyorsabban ( és melegíti a kéményt meg mindent), de vigyázok a pillangóval, hogy 300C' alatt maradjon a kilépő füst. Mikor ez leég a második rakattal már nem kínlódok, azaz a parázsra teszem a fát. Ennél már csak max 250C'-ig engedem a kilépő füsthőt de itt is inkább a pillangón fojtok. Ez a 250C' tomboló tűznél van, mikor ég lefelé lemegy 210-200C'-re, parázsnál meg már tök mindegy, ott is 200C' alatt lesz. Parázs környékén ( előtt) természetesen a primeren is zárok, ezzel is gátolva hogy átfusson a forró levegő a kazánon.
A fának égnie kell, tehát alul adok többet, felül zárogatok.
Érdemes dolog. A pillangó túlzárását egy öngyújtóval ellenőrzöm a szekunder kukucskálón, ha folyamatosan húzza befelé a lángot, akkor jó, ha túlságosan sokat zártam, akkor 1-2 ütemben kifújja.
Egy kicsit béna, de fontos kérdésem volna. Általában, ha leég a rakat fentről gyújtva, az esetek nagyobb részében nem elég a megtermelt hő, így folytatnom kell a fűtést. Azonban ilyenkor két dolgo adódik, általában a nagyobb hidegekben, vagy, ha valamiért ki kell hagynom egy napot:
- a rárakott fa nagyon hamar leég, sokszor olyan, mintha nem is tettem volna rá, valahogy elvész az energia...
- általában ilyenkor a huzatszabályozó már leesik, szinte teljesen elzárt állapotba kerül, mert a víz a parázs miatt 80 fok körül van a kazánban. Ez pedig nem nagyon kedvez az égésnek, pedig belobban sec-perc, csak önmagát is foyltogatja. Közben a meleg meg még kéne vagy a lakás felé, vagy a pufiba.
Olvastam korábban, hogy van, aki kiveszi a parazsat és újra, fentről gyújtja be a (kisebb) rakatot a parázzsal, de ez a huzaszabályozón ez sem sokat segít. Nekem félig-meddig a lakótérben van a kazánház (a lépcsőházból nyílik, ponta kényelem miatt :) ), meg nincs bádog vödröm sem...
Érdemese esetleg ilyenkor a kéményhuzattal variálni valamit?
Akkor én még nem szólhatok semmit, víz:255,2 Ft/m3 csatorna:423,6Ft/m3 … össz:678,8Ft/m3.
De azért mégis megjegyzem a csatorna kiépítésbe be kellet szállnunk, utána meg eladták a Franciáknak. Ahol van kút ott bevezették a kút adót. (persze ha tudnak róla)
én azért rakom keresztbe /rácsosan/ mert elég szar a huzatom, és így jobban tud égni. ez begyújtásnál van így, utána mikor már csak rakok rá, akkor én is csak hosszába pakolom, mert van elég parázs meg hő hogy elégjen /elizzon mikor már fojtva van :(/
Igen nálam is ez van. Gondolom idő kell neki míg átmelegszik a rakat, és utána szépen ég lefelé akkor már gázosodik és nem fűstől, ha meg a hideg fát ráteszed utólag az bizony fűstől és kor mol hiába adsz neki levegőt. Persze a fagázas az más, mert ha ott ráteszel nem egyből a friss fa fog égni, és mire alulra kerül addigra már az is felmelegszik. Ez az egyik előnye mert ha rá raksz nem befolyásolod az égést.(már a fagázasra gondoltam)
És miért kell keresztben rakni? Én egymás mellé rakom, (sajnos nem fér be az 50cm-es) és a tetejét gyújtom meg, így is el ég tökéletesem, lég mentessen úgysem tudod telepakolni, alulról kap az annyi levegőt ami kell neki. Ha meg hézagos akkor a lepotyogó parázs előbb utóbb az egészet begyújtja és egyszerre le ég az egész rakat v. kezdheted fojtogatni, hogy ne így legyen.
tegnap én is gondolkodtam, h amit most hoztak gyertyánt, azt félbe vágom csak, mert nekem is 53cm mély a tűzterem, de keresztbe viszont "csak" 38cm, így a keresztrakást nem tudom megcsinálni ha minden hasábom 50centis lesz :(
Begyújtáskor valóban jön ki szürkés fűst de nem sok. Majd 20-30 perc múlva színtelen átlátszó levegő jön ki rajta, pedig a kazán ilyenkor is dübörög. Volt amikor leéget és a parázsra rá tettem na akkor füstölt és a kazán is kormos lett a végén. Inkább újból begyújtok ha kell.
Nálam még soha nem volt kémény kotrás, a fűst csövet meg az aknát is csak egy szezonban egyszer takarítom.
Szimpatikus a B-steel, kár, hogy kicsi a raktere, mivel Gyöngyösiek nem véletlen a lignitre hegyezték ki.
De ha lenne pénzem inkább az Atmost választanám (22S) hiszen abba befér 53cm es fa és 100L a raktere az ár difi meg már nem jelentős, és azt is lehetne egy kicsit tuningolni
Xar a ház, ezért is nem pufferral foglalkozok, hanem full szigeteléssel. A puffer kényelmi szempont, a szigetelés nem. Azért egy kazáncserére is fáj a fogam, mert 30 éves elavult.
2-el üzemelek csakhogy mikor kb 50-70c a puffer meg a kazán jó parázssal és mégegyszer rakok a tüzre akkor iszonyatos íntenzív az égés ,füstgéz kb110c-ről kb300c re ugrik.Szürke kazán meg füstcső mindent vissz még ameleget is a kéményen át .Itt látom a pocsékolást ez ellen szeretnék valamit tenni. 14m3 száraz tölgy és gyertyán fogy egy szezon alatt a 170m2fütésére.Sok?
Használd 2-esen, először felfűti a kazán mondjuk 65 fokra az egész puffert, utána amikor az aljából jövő visszatérő is 65-ös, akkor már könnyen felnyomja 90-re.
Én 75m2 régi szigetelen házat fűtök 16m3-nyárfahulladékkal, az kb 50-60q.
Ha begyújtok akkor 22, nagy minuszokban 20fok van, reggelre lemegy 15-16-ra.