Keresés

Részletes keresés

dmp9 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5076
Sziasztok!
Nyári gumival meddig lehet közlekedi, van valami korlátozás?
UPC-t vagy DigiTv-t szeretnék kivinni és azt szeretném kérdezni, hogy a beszereléséhez kell valami szakember vagy ezt én is meg tudom oldani?
DuJoe Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5075
Mennyi ideig érvényes? Jól tudom, hogy nem "jár le" mint otthon? Vagy valamit félreértettem? Gondolom ezt személyigazolványnak is jó, mint az otthoni "kártyajogosítvány".
Ezért gondoltam, hogy esetleg az ID helyett is jó lenne ez.
Előzmény: lektor (5074)
lektor Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5074

Az enyém 2012-ben fog lejárni, így én már ezen töröm a fejem

 

akkor még az érvényesség lejárta elött cseréld. lehet, hogy a magyart visszakapod. én még 84-ben cseréltem és akkor vissza kaptam.

Előzmény: DuJoe (5073)
DuJoe Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5073
Jogosítványod van? Mert ha van (talán) érdemesebb esetleg a svéd jogsit megcsináltatni. Persze ez lehet, hogy macerásabb.
Bár a "régebbiek" ezt gondolom jobban tudják.

Mi erről a véleményetek?
Az enyém 2012-ben fog lejárni, így én már ezen töröm a fejem.
Előzmény: Haani (5071)
lektor Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5072
szerintem mehetsz még rendörségre is id-t kérni.
Előzmény: Haani (5071)
Haani Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5071
Köszi!
Azt tudtam hogy kell hozzá személyi szám....Csak azt hittem mostanság nehezebb ID-hez jutni.. De majdcsak találunk vkit aki igazolja, hogy mi vagyunk mi!:DDDD
Előzmény: lektor (5068)
skane90 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5070

Szia!

 

    Dániában minden drágább, ez így van. Ha vonattal mentek, akkor nem kell a drága parkolót fizetni, és a vonatjegy érvényes az összes tömegközlekedési eszközre Koppenhágában aznap. Duo/Family-t kell venni, az egy kicsit olcsóbb.

A Tivoli sajnos csak 15-én nyit, pedig azt nagyon élvezték volna a gyerekek, is, ti is.

    Malmö legföbb nevezetessége sajnos Koppenhága, de itt is el lehet tölteni egy kis idöt a régi városrész ( alig maradt belöle) megtekintésével, van egy technikai múzeum, nagyon érdekes, az talán érdelkelné a fiúkat. A tengerparton épült, nagyon modern negyedet meg a Turning Torso-t is meg lehet nézni. Hozzatok sok víz-és szélálló holmit, az idöjárás nagyon szeszélyes tud lenni.

Előzmény: satube (5069)
satube Creative Commons License 2010.03.01 0 0 5069

Kedves Vanessa, köszönöm a segítséget.

Mindkét ország teljesen új lesz nekünk, de mi is arra gondoltunk, hogy az időnk nagyobb részét Koppenhágában töltjük, ugyanakkor szeretnénk egy kis ízelítőt kapni Svédországból is.

Még egyenlőre azt sem döntöttük el, hogy Malmöben, vagy Koppenhágában legyen a szállásunk,- eddig  csak az időpont biztos, és az, hogy autót bérelünk- bár az előbbi olcsóbbnak tűnik, és azért négy személynél már sokat jelent az árkülönbség. Azt jól gondolom, hogy a napi kiadások is (elsősorben az étkezésre,illetve  az italokra gondolok ) olcsóbbak Svédországban ?

A sétahajózás különösen jó ötletnek tűnik, egész biztos,hogy  tetszik a fiúknak.Annyit még  meg tudnál esetleg  mondani, hogy ezek a hajók honnan indulnak ?

 

Előzmény: Vanessa_ (5065)
lektor Creative Commons License 2010.02.27 0 0 5068

ahhoz,hogy ID-t kapjál elöbb a személyiszámot kell, hogy kapjál.

 

ügymenet: 1 befizetni a kérvény dijat /ansökningsavgiften /

 

                  2 bemenni a skatteverket egy irodájába/ ahol Id-t adnak ki/ ahol igazolni kell a személyazonosságod valamilyen érvényes személyivel vagy tanuval aki igazol, valamint igazolni, hogy anyakönyvezve vagy svédországban /személyiszám, personnummer /.

                 

http://www.skatteverket.se/privat/idkort.4.6f9866931215a607a4f80002591.html

Előzmény: Haani (5067)
Haani Creative Commons License 2010.02.27 0 0 5067
Szia!
Én úgy tudom ha már bejelentkeztetek a Migrationsverket-ben, akkor hiába nem kaptátok meg a tartózkodásit, sztem az a lényeg hogy tudattátok itt vagytok. Sztem vhogy iigy van, nem?
Többiek? Ti mit tudtok, mert ezzel én sem vagyok tisztában?!
Az ID nekem sincs meg sajna, de azt nem tudtam hogy anélkül is lehet számlát nyitni..ez tök jó!:)
A tapasztaltaktól kérdem:DDDD, lehet hogy most már nehezebb ID-hoz jutni? Két ember is azt mondta nekem, a Skattev-ben a fazon mondta nekik, be kell fizetni a 400 kr, elküldik elbiirálásra vagy mi, és nem tuti hogy meg is kapják az igazolványt...
Előzmény: Törölt nick (5066)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.27 0 0 5066
Sziasztok!
Köszi a bíztatást mindenkitől!
Kitartásunk és türelmünk AZ VAN!!!!!!!!!! Nem volna az égvilágon semmi gond a letelepedéssel. Érdekes volt, hogy az EU-bol jöttünk, és mégis a munkavállaláshoz kell uppeholsrett. Tulajdonképpen ez csak itt van így. 3 hónap után simán kitehetik a szűrét a családomnak????????? ID kártya: hát az nekünk nincs. Simán nyitottunk számlát a Swedbankban, intézünk minden hivatalos dolgot, eddig még senki nem kérte. Ami a lényeg:: Iszonyatosan gyorsan itt a TAVASZ!!!!!!!!!!!!!
Vanessa_ Creative Commons License 2010.02.27 0 0 5065

Szia:)

 

Malmöben nem nagyon ismerem a latvanyossagokat, de ha atmentek Koppenhagaba, akkor menjetek vonattal szerintem. Malmöböl kb 10-15 perc a központi palyaudvarig koppenhagaban. Ott a varos sziveben szalltok le. Ajanlom a nemzeti muzeumot/teljesen ingyenes es fantasztikus a gyujtemenye/, a modern muveszetek muzeumat, van panoptikum, a kiralyi palota is szep, eltudtok menni hajoval egy hatalmas körre/kis hableany meg ezer mas latnivalot mutatnak meg a setahajorol/  es ott van a tivoli is egy lazabb programnak. Ha atmentek Lundba, akkor a szekesegyhazat sem szabad kihagyni.

Előzmény: satube (5059)
Haani Creative Commons License 2010.02.26 0 0 5064
Ja, ami a nyelvet illeti, nekem sincs lehetőségem a sulin kiivül. De hetente többször nézem a svéd adókat a tv-ben, és sok műsorhoz ha bekapcsolod a txt 299.oldalát, feliratozza is. Ez sztem nagyon jó, jobb mint az angol filmek svéd felirattal...
Meg képzeld neten nézegettem a vöröskereszt honlapját, már gondoltam jelentkezek önkéntesnek amiig nincs munkám, mert haszontalannak érzem magam... De igazából nem kell semmit csinálni, csak ha kedvem van részt vehetek programokon. Hétfőn este "fika" van!:D Språkcafé a neve, és mindig másról dumálunk, a cél a svéd nyelv gyakorlása...kedden főzés van, szerdán lehet festeni, csüt jóga!!!! ami fantasztikus, egy indiai srác tartja. Már ezért érdemes volt svédo-ba jönni, hogy egy igazi indiaitól tudok jógát tanulni:)))) MIndenki rendes, sokféle országból vagyunk.
Nem tudom Te merre vagy, de nézz utána neten, nálatok hátha van ilyesmi, sztem jó dolog.
Nnna, mennyit dumáltam..:)
Előzmény: Törölt nick (5062)
Haani Creative Commons License 2010.02.26 0 0 5063
Szia!
Hát együttérzek Veled a nyelv miatt is, meg a munkanélküliség miatt is!:) Igen végeztem dec-ben az SFI-vel. Most meg SAS előkésziitőre járok, de márc-ban indul a SAS A. Közben folyamatosan munkát keresek:D Most jöttem haza az AF-ből, volt Rekryteringsträff, vittem megint önéletrajzokat, ahogy a múlt héten is, meg azelőtt...:D
Majdnem minden nap elküldöm neten az önéletrajzomat, mindenféle munkákra.
Én nem hiszem hogy várnod kéne áprilisig, mert már most kezdik meghirdetni a nyári munkákat, sőt, már 3-4 hete egyre több van. Ha más nincs az is jó lenne, legalább lenne már refernciája az ember lányának:DDD
Persze tudom, hogy sokszor elkeseredik az ember, és feladná legsziivesebben, de nem lehet!!!! Megértetted? :)))))))) (nekem ma olyan hülye napom van, mint egy groteszk filmben, olyanok történtek velem.. de nem is én lennék, ha minden simán menne:D)
Te szoktál menni az AF-be, és van jobbcoach-od?
Előzmény: Törölt nick (5062)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.26 0 0 5062

Haani,

 

Tisztelet a kitartásért!

Hadd kérdezzem meg, Te is befejezted már az SFI-t? Biztosan írtad már..

Hogyan gyakorolod a nyelvet? Én igyekszem megragadni minden lehetőséget, szomszédokkal, boltokban, de ez még nem az a szint, amit elégnek találok. :(

 

Most, hogy több mint 400 ezer a munkanélküli, egyre nehezebb állást találni.

Én most felhagytam vele, majd áprilisban folytatom.

Te próbálkozol?

 

Előzmény: Haani (5060)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.26 0 0 5061

Kisadrienn:

Üdv nektek itt Svédországban.

 

Ez az ügyintézés egy érdekes dolog...

Mi anno még otthon kitöltöttünk egy internetes lapot a Migrationsverket honlapján, amihez meg kellett adni egy svéd címet, ahová kiküldhetik a letelepedési engedélyt.

Mire ideértünk, már itt volt a levél, amiben az állt, hogy mivel EU polgárok vagyunk, nekünk nem kell kérvényezni a letelepedést... /????/

 

Másnap bementünk a Skatteverkethez és megkaptuk a személyi számokat is.

 

Én is ismerek olyat, akinek gondja akadt a letelepedési engedéllyel, de kiderült, hogy rossz helyre tette az "X"-et lapon. :)))

Neki eltartott egy kis ideig, míg elintéződött.

 

Most jön a szép része a dolognak, a bankszánlanyitás meg az ID-kártya /személyi/ megszerzése.

Velünk el kellett hogy jöjjön egy svéd, aki igazolta, hogy valóban mi vagyunk azok  akik a személyit kérik, ő ismer minket és igazolja ezt.

Nem tudom, ez változott-e, mindenesetre fura volt, hogy megvan minden papírod, bankszámlád, szem. számod, mégsem hiszik el, hogy te vagy te...

 

Szép lassan, de minden elitéződik. Csak türelem kell, de az sok!

Előzmény: Törölt nick (5058)
Haani Creative Commons License 2010.02.25 0 0 5060
Sziasztok!
Szerencsésnek mondhatjátok Magatokat, ha ilyen hamar már van személyi számotok, gyerek iskolában. A Migrationsverketben és a Skatteverketben sztem mindenkinek mást mondanak, mindenkivel máshogy viselkednek. Vkinek szerencséje van, vkinek nincs.
Nekünk 6 hónapba telt, mire nagy bizonytalanságban a párom ki tudott csikarni egy munkáltatói igazolást, amit elfogadtak a migr.verk-ben. Ez alapján kaptam én tartózkodásit, mert egy nyilatkozatot (angolul) is beadtunk, amin vállalta az ellátásomat stb. Mondjuk 1 hét alatt megérkezett, aznap mentem a Skattev-be a personnummerért, azt is 1 hét alatt megkaptam. Szóval a hivatalokban nekem nincs rossz tapasztalatom eddig. Csak ezek után tudtam SFI-be menni.....
Már lassan 1 éve hogy itt vagyok, de munkám még mindig nincs!!!!! Úgyhogy aki ide készül, vagy itt van, készüljön fel: RENGETEG kitartás, és TÜRELEM szükséges. Aki azt mondja ááá, ez csak duma, tuti nem ilyen nehéz a helyzet..... De az!!! Ezt nem azért mondom hogy elriasszam az emberkéket, sőőőőt! Engem is megpróbáltak elriasztani, de nem ment:) Kitartok amiig csak kell, és minden rendben lesz, csak most itt is rohadt nehéz!
Előzmény: Törölt nick (5058)
satube Creative Commons License 2010.02.24 0 0 5059

Sziasztok !

Először utazunk Svédországba, Malmöbe megyünk, április 9-től 5 napra, a repjegy már megvan.Megköszönném ha esetleg valaki segítene abban, hogy két kiskamasz fiúval mit érdemes megnézni a városban,és  a környékén. (esetleg Koppenhágában)

 

Érdekelne még, hogy mire érdemes odafigyelni a közlekedésben, ugyanis autót fogunk bérelni.

 

És kíváncsi lennék, hogy abban az időszakban jellemzően milyen idő van ? (ahogy olvasom ,most elég cudar. )

 

Előre is köszönöm :

 

Előzmény: Törölt nick (5058)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.24 0 0 5058
Szia mki!
Hát itt vagyunk!!! Dec.1-én megérkeztünk Svédországba, Fritslaba! A lakásmizériáról most nem irnék, ha valakit érdekel szívesen részletezem. A kezdeti nehézségek ( kipakolás, boltok felkeresése, stb) el kezdtünk élni. A skattew. ird és mond 1 hét alatt kiállította mind a 4-nek a personnummerokat. Következett a migr.werk. Na az egy teljesen más világ!!!!!! " felnőtt(házastárs) 2 közös gyerek, és a letelepedési engedélyt csak a feleségem kapta meg( neki van munkája), magam és gyermekeim: ráérünk, várjunk!!!! Ez a mentalitás egy magyar eljáráshoz szokott embernek nem furcsa, nekem mégis az volt. Azt mondták kb fél év és elkészül. Addig se SFI se munka.
Láttam sokan írtak az itteni drága megélhetésről. Van benne igazság azonban ha tudatosan keresed a rea-kat es a napi akciókat, hatalmas pénzeket lehet spórolni. Aztán ha beindul a melo mindenkinek, kicsit fel lehet lélegezni. Az egész családom beleszeretett Svédországba. Nagy lányom iskolába jár, kisfiam még helyre vár az oviban. Ha bárki szeretne ideutazni és információra van szüksége nagyon szívesen segítünk mindenben. Hihetetlen jó érzés, ha egy idegen országban a saját nyelveden szólnak hozzád és mindenki önzetlenül segít!! Kérdezettek bátran, amire tudunk válaszolunk!
Mindenkinek szép napot!
Zsolt és Adrienn
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.20 0 0 5057

Köszi a választ.

 

Hókotró szokott jönni, de azt mi fizetjük és bizonytalan, hogy mikor ér ide, merthogy elég nagy területen dolgozik a vállalkozó. Ma pl még egyáltalán nem járt erre, pedig lassan félméteres a hó.

A kommün nem takarít itt soha.

 

A komának egyébként szép nagy telke van, tehát arrafelé is szórhatna belőle, nem kellene másokat szándékosan akadályozni. De minél régebben élek itt, annál inkább érzékelem, hogy egyáltalán nem érdekli őket a másik ember. :((

 

 

Előzmény: lektor (5055)
lektor Creative Commons License 2010.02.20 0 0 5056
lektor Creative Commons License 2010.02.20 0 0 5055

Kinek lehet ilyenkor bejelentést tenni?

 

szerintem a kommunnél lehet. gyanitom, hogy azért lapátolja az út közepére a havat mert ott hókotróval kotornak. 

Előzmény: Törölt nick (5054)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.20 0 0 5054

Sziasztok, lenne egy kérdésem...

Egy kis utcában lakom és a szomszédom a havat állandóan az utca közepére tolja ki a garázsa elől. Mindenki takarítja maga előtt  a kijárót, de szépen az út szélére lapátolja a havat. Ez a bunkó csak kitolja és otthagyja. Így aki "beljebb" lakik, mint mi is, az nem tud elmenni otthonról, csak ha előtte ellapátolja az ő szemetét is.

Már szóltam neki, de mivel svéd a drágám, nem foglalkozik senkivel, csak saját magával.

Kinek lehet ilyenkor bejelentést tenni?

 

Ugyanis nem túl kellemes, ha az ember éjjel jön haza a kórházból, vagy épp be kell menni és ott egy hatalmas hótorlasz....

 

DuJoe Creative Commons License 2010.02.19 0 0 5053
Hát sajnos nem is azokkal van a baj, akik akarnak és tudnak is tovább lépni. Egy részüknek még a betűk is gondot okoznak, nemhogy a kottaolvasás...
Node ez egy másik topic, nem szeretném elrontani a hangulatot.
Minden esetre, részben még eme népcsoport is oka volt, hogy megpróbáltunk egy másik országban boldogulni.
Előzmény: Törölt nick (5052)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.19 0 0 5052
"némely népcsoportok..."
Valamikor regen jartam jazzkonzira, szinte en voltam az egyetlen szoke kekszemu...tolvaj egy sem akadt...
Előzmény: DuJoe (5051)
DuJoe Creative Commons License 2010.02.18 0 0 5051
Természetesen tudom, hogy nincs egyértelműen jó vagy rossz megoldás. Minden rendszernek van előnye, és hátránya. Nyilván ha az ember hozzászokik az egyikhez, furcsa lehet a másik.
Viszont ami az un. gyűlöletbeszédet illeti, Magyarországon jelenleg ilyen jogi kategória, (legalábbis mint pl. Németországban) nincs. Az Alkotmánybíróság ugyanis azt mondta, hogy a szólásszabadság olyan alapjog, amelynek esetleges sérülése, nagyobb veszélyt hordoz magában, mint az un. gyűlöletbeszéd.
A magántulajdon védelméhez viszont igen furcsán állnak hozzá némely népcsoportok illetve pártok...
Előzmény: Oszi (5047)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.18 0 0 5050
Szo, ami szo, mostanaban eleg keveset sut a nap...;)
Előzmény: lektor (5049)
lektor Creative Commons License 2010.02.18 0 0 5049

 akkor esetleg "bukta van".

 

igy van, ha kiderül. bátyám mondotta volt, hogy svédországban legtöbbször a dzsungel törvénye érvényesül, mindent lehet  csinálni amig ki nem derül. :)

Előzmény: DuJoe (5044)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.18 0 0 5048
Gondolom, van valami szurojuk (adatforgalomra), ami alapjan megnezik az adat tulajdonsagait, es ha epp 1 szolgaltatas nelkuli film-, v zene-, v akarmi letoltes, akkor mar nezik is a gepet...valoszinuleg a heti lottoszamok alapjan dontenek, hogy kit maceraljanak...;D
De a tobbiek talan tobbet tudnak mondani a rendorsegi gyakorlatrol, biztos sok ugy van, ami ezekben az ugyekben az itteni mediumokban mar megjelent...
Előzmény: DuJoe (5046)
Oszi Creative Commons License 2010.02.18 0 0 5047
Csak akkor "furcsa", ha a magyar (vagy más konkrét) rendszerhez viszonyítod. Sok különféle módon lehet értelmezni a szabadságjogokat, nincs egyértelmüen jó meg rossz megoldás.

Magyarországon az adótikok az alapelv, itt az adóbevallások nyilvánossága.
Magyarországon a prostitúció eltürt, Hollandiában és Dániában teljesen elfogadott, adózo tevékenység, míg itt (elvileg...) börtönbe zárhatnak, ha elmégy egy prostihoz.
USA-ban a szólásszabadság az alapelv, Magyarországon, Svédországban, Németországban a "gyülöletbeszéd" különféle formái büntetendöek.
Svédországban lefoghatod a tettenért autótolvajt a rendörség érkezéséig (ha tudod), Magyarországon - tudtommal - ez tilos.

És így tovább.
Előzmény: DuJoe (5046)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!