Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.26 0 0 5190

Akkor üdvözöllek ismét a vártán bajtárs!  :-)

 

Remélem, hogy az irói tevékenységed végeredményét nekem is elküldöd...

a kegyetlen téli hidegben a rumos tea mellett már csak a váras irodalom böngészése tartja bennem a lelket...

 

Ha még Füzér váráról van közölnivalód, csak rajta!

Előzmény: karako-hid (5186)
sirocco Creative Commons License 2006.01.26 0 0 5189
Csak így egyszerűen:-)))))))))))))))))))))
Előzmény: civertan (5184)
civertan Creative Commons License 2006.01.26 0 0 5188
keresnek kiállitáshoz műemlék maketteket------ki tud?
civertan Creative Commons License 2006.01.26 0 0 5187
Jó reggelt! Ha nagyon biztattok akkor több irásomat is megjelentetem a Topicnewsba,melynek célja nem az önfényezésem hanem hogy ha lehet egy picit mosolyra késztesselek benneteket.
A Tátika könyv csak rendelésre jön igy annyit tudok róla hogy tele van szép metszetekkel és szines képekkel meg sorjegy is va benne és két ingyen belépő Drakula várába és egy cd amin Július Ceasar eredetiben beszél Róma polgáraihoz.Ez utóbbi példányomat ha gondoljátok, március idusán átadom a Topic-lakók szépségkirálynöjének.
No most elmegyek az MNN-be ahol 60 régész dolgozik remélem megesznek reggelire.
karako-hid Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5186

Sziasztok!

 

Vagy két hetet kihagytam a topikból és mennyi régi/ÚJ tag jelent me. Üdvözlök mindenkit.

Kicsit elmerültem a füzéri várról beszerzett sok cikkben és könyvben, melyek közül a Simon-féle könyvért külön köszönet Civertannak.

 

Vlaszij:

Szép képek Drégelyről. Örülök, hogy történt valami a várban, bár az öregtorony június végén ugyanígy nézett ki, de megjelenmt állvány az ÉK-i toronynál, tehát csak történik valami.

 

Sirocco:

Szépek a váras képeid, Csehországban tényleg sok szép vár van, nekem Prágán kívül csak Karlstejnhez volt szerencsém, de arról könyvem is van:

 

Civertan:

 

A tátika könyv milyen? Érdemes megvenni? Vannak benne alaprajzok? Kutatási ismertetők? Hány oldal?

 

Üdv.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5185
"Hát ez nem semmi" - mondom pestiesen szólva, bár nem ott lakom. Gratulálok! :-)
Előzmény: civertan (5184)
civertan Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5184
helyes a bögés oroszlánok..... pont, pont vesszöcske és most jön a felkiálltójel
ma az a máma megvettem a Tátika könyvet a szokott helyen......van egy bióinfó nevü lap abba irok ha megengeditek akkor bemásolom a januári böjti cikkemet,remélve nem gondoljátok hogy szét akarom verni a topictémáját pont Egyébbként meg örüljetek vessző hogy nem irok mindet egybe ahogy szoktam pont


Én már böjtöltem eleget….



…böjtöljetek ti is! Tulajdonképpen dühös lettem mikor memóriakártyámról letöltődött a tudatosalattimból: én egész gyermekkoromat végigböjtöltem. Telente Hitlerszalonna-kúrán voltam melyet igazából nem a körzeti dottore írt elő számomra, hanem a sarki közértes. Először ez akkor nyilalt belém de mélyen, úgy az öv fölött gyomorszájilag, mikor múltkor egy társaságban egyik hölgy lelkesen mesélt a következő heti programjáról, egy úgynevezett léböjtről, melyre többedjére a fehéringes bróker barátja /ki most is benn laptopol/ fizeti be.Drága- rebegi –de hát a drágám akarja. Csillogó szemmel csacsogott arról, hogy milyen zöldségleveket fog boldogan magába önteni a többi hozzá hasonló szolibraun tettestárssal.Persze nem kell mindenkinek az X. gazdaságos teméket kedvelni.Én a drágaságot soha nem bírtam ezért gyorsan kikísértem magam egy nagyobb pohár gyümölcs alapú lével az erkélyre.Azért és csakis azért, hogy Önöket hűen tudósítsam, jobbik fülemet az ablakra helyeztem így kihallgattam: valószínűleg beöntésekkel lesz fűszerezve következő pár napja hősnőnknek. Fogam koccant a poháron miközben izmaimat megfeszítettem, s lelki szemeim előtt feltűnt- mintha pásztortűz égne- kora gyermekkorom örömteli beöntései abból a kis pirosvégű cuccból. No de hagyjuk a beöntést másra, inkább beszéljünk arról a rezgős Hitlerszalonnáról, amit a sarki boltosnéni vágott oly lelkesen nekem, zsírpapírra. Talán ha fiatalkorúak olvassák ezt a tini bioinformációs fórumot, akkor nekik meg kő’ magyaráznom, mi is az a cekkerembe, amivel fölfele bandukolok a hegyre. Az bizony az úgynevezett vegyesíz, ami tulajdonképpen egy korabeli szocreál böjtieszköz, melyet lelkesen gyűrtünk kenyérrel az arcunkba a szocialista félmúltban. Nem kívánom fokozni a látszatot azzal hogy szomorú gyermekkorom volt, de nem bírom magamban tartósítani, ezért megosztanám nyári böjtjeim elementáris élményét azokkal, akik eddig még nem lapoztak tovább.
Abba az ominózus egyféle felvágottba amelyet abban az egy boltban lehetett kapni, gyakran vájtam fogaimat, amit mi és mások is turistaszaláminak hívtunk.Emlékeim szerint nem ettem prágai sonkát, vékonyra szeletelt borjúpárizsit, és fokhagymás pulykamellet, mert a központi bizottság böjtre ítélt ( minket).
Most jöttem rá, hogy tulajdonképpen ez a turistaszalámi placebo volt, méghozzá böjti placebo. Ezt” rendszer- böjtnek” hívja a szakirodalom.

Tán úgy tűnik én most a nyájas olvasót a térdemre ültetem és mesélek. No a szavak végén meg elfenekelem. Talán mindenkinek kijár egy kis globalizált fenekelés.
Nekem is.Azt azért nem engedném hogy egy megélhetési divatböjtölő a műkörmeivel felsértse a tisztes ülőpárnáimat. Egyszóval első dühöm kiabálja az erkélyről a véleményemet. Természetesen manapság is böjtölök, csak másként. Úgy könnyű, ha a „pógár” azt mondja, hogy most nem eszem és várja a másnap reggelt, vagy a következő hetet amikor felvirrad, és újra fogyasztani kezd. Én nem így csinálom. Mivel erősebb vagyok az átlagnál, Ramadánkor színes-ízes étlapokat olvasok. Betérek kedvenc éttermembe a konyha mellé rendelve asztalt, mélyeket lélegzem és kérek egy citromos vizet. Higgyék el, így duplán hat! Múltkor is orvosi intelmekre le kellett dobnom néhányezer grammot, és egy régi, jól bevált eszközzel éltem, amit mindenkinek javallok!Bár és kár,hogy oly sok minden tisztességes dolog eltűnt ebből a városból-így az önkiszolgáló éttermek is, ahol telente sok sok böjtölő ült össze egy-egy meleg leves felett.Ilyen és hasonló tisztes helyek közül szerencsére, egyik fővárosi pályaudvarral szemközt tartja magát régóta kedvenc hentesem, melynek nyitott ajtaja és kirakata előtt böjti napjaimon naponta szándékosan több tucatszor elsétálok. Közben felidézem köldöktáji emlékeimet, azokat a fantasztikus paprikás főtt fejhúsokat, melyeket csehszlovák kalauzokkal közösen állva, három centi vastagra vágott köri karéj kenyérrel fogyasztottam. Természetesen illatos tormával, cseresznyepaprikával, kézzel-lábbal… Talponálló, egyben szigorúan ellenőrzött asztaltársaim készültebbek voltak nálam, bicskájuk lévén szebb darabokat vágtak, így nem rágódtak a ropogós füleken annyit mint én. Visszatérve a járdára, belülről mosolyogva sétálok a húsárusító üzlethelység előtt, majd a saroknál befordulok jobbra, majd balra, de innen már csak húsz lépés, no kis unokám itt árultak csapolt Kinizsit. Csak neked mesélem, Kinizsi uram egy nagyon bátor és erős férfiú volt, feltételezem kicsattanó egészségét jóféle középkori böjtnek köszönhette. Ezért neveztek el róla egy barnás színű komló alapú nedűt, mit akkortájt korsónként négy-húszért mértek. No mivel most böjtölök, nem megyek be fogyasztani, csak visszamegyek mégegyszer a párás kirakat elé Pálra és a mamára gondolva.Emlékszem ott a fűrészporon állva,suttogó szájakról lehetett olvasni a titkot -szerdán lesz tepertő.Emlékszem ha könyörgőre formáztam az arcomat kaptam serclit is.Vajon ha most betérnék kérve, hogy hadd helyezzem el a pulton az Infosbiós nyúzpépört az egészséges 160 kiló mit mondana nekem?
Amikor leültem a fehér word elé azt írtam először : Beképzelt riport egy képzelt böjtről.De valahogy a fenti emlékek jöttek elő.Igen, azt hiszem ez a különbség: van pénzért vett böjt és van természetes.Ez utóbbi az, amikor az ember teszi a dolgát.Persze ezt lehet böjtnek is nevezni ha az. Idézve a nagy mestert,
„van annyi pénz amennyiért korpás lenne a hajam” vagyis ha szponzorálnak és Drága föszerkesztőnőm kiküldetésbe küld, akkor én tudok másként is böjtölni,sokkal hangosabban és elegánsabban. Én lennék a levek királya, ki akadozó nyelvvel mesélne a beöntések örömeiről.
Addig is nem bánom amit eddig elfogyasztottam csak ma már másként élek. Vagyis én vagyok a megtért bükkfahasábokon sütött rozmarinos bárány? Remélem.
Addig is ha böjtölök akkor azt magam, csendben teszem.

Előzmény: tomatas (5182)
Vlaszij Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5183

én pénteken megyek megnézem a Markazi várat..:)

csak hamár várakról beszélünk:)

tomatas Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5182
És mi ezért szeretünk... :))))
Előzmény: civertan (5181)
civertan Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5181
Persze nem sértettél meg , igazad van napi kétszázötvem emailt kapok-irok, ezért estefelé már nagyon sietek.Sms soha nem irok,egyébbként mi az?Engem mindenhol kényeztetnek mert kedves vagyok vessző csinos vessző és szerény pont.
Előzmény: sirocco (5180)
sirocco Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5180
Bocsi írásjel-takarékost akartam írni.
Előzmény: sirocco (5179)
sirocco Creative Commons License 2006.01.25 0 0 5179
Civertan a szövegbeviteled nagyon ékezet-takarékos biztos sokat sms-ezel remélem nem sértettelek meg :-)))))))))))))))))))))))
Előzmény: civertan (5177)
tomatas Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5178
  • Nógrádi könyvet láttam.
  • Hőgyészen kényeztettek? Racka birkák megvannak még?
  • A cseh váras képek remélem hozzám is eljutnak majd egy kis kerülővel. 
Előzmény: civertan (5176)
civertan Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5177

Jártam néhány cseh várban Krumlovból kiindulva fantasztikus anyagaik vannak várkeresztmetszetes képekkel az összes látogatható helyröl majd holnap elküldöm nagyonnak mert nem boldogulok a képek bevitelével ma jártam Högyészen az Apponyi kastélyban vetitettem és tartottam elöadást hát csak jobb volt Úrnak lenni mint ....... fantasztikus a mendencés része.... az Antikba van egy új Nógrád könyv láttátok?

civertan Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5176
Jártam néhány cseh várban Krumlovból kiindulva fantasztikus anyagaik vannak várkeresztmetszetes képekkel az összes látogatható helyröl majd holnap elküldöm nagyonnak mert nem boldogulok a képek bevitelével ma jártam Högyészen az Apponyi kastélyban vetitettem és tartottam elöadást hát csak jobb volt Úrnak lenni mint ....... fantasztikus a mendencés része.... az Antikba van egy új Nógrád könyv láttátok?

Reventlow Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5175
Nagyon szívesen:-)

Előzmény: tomatas (5170)
Reventlow Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5174
Érdekes. Most vissza akartam nézni a 3580-81 alatt általam berakott képeket Andelska Horáról, mert ez egy cseh vár van, amit láttam közelről ( most a Hradzint nem említem) és sehogy sem adta ki a képeket:-((

Vlaszij Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5173

Én speciel a hétköznapokra gondoltam:)

 

nem lehetett könnyü a katona élete:)

Előzmény: Nagyon Várbarát (5165)
tomatas Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5172
Köszi az ájánlást. Csorba Csabának 4 könyve van meg tuti, +1-et pedig a párom Anyukája dugdos. A hétvégén kerestük, de nem találtuk... :( Nagyon örülnék, ha pont ez lenne. :)))
Előzmény: Nagyon Várbarát (5167)
tomatas Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5171
Remélem nem cseh nyelvű a honlap :) Nem igazán igazodok el csak a sörös címkéken. :))))
Előzmény: Törölt nick (5164)
tomatas Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5170
Köszi a segítséget. Ma egész nap vacakolt a gépem, pedig néztem ezt az oldalt is, de biztos at idegtől nem láttam. :)
Előzmény: Reventlow (5169)
Reventlow Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5169

Ez itt eléggé használhatónak tűnik, kipróbáltam Strakonice várával a keresést, működik, megadja a térképen a helyet is.

 

http://www.hrady.cz/

Előzmény: tomatas (5163)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5168

Amit így hirtelen tudok a cseh várakról:

 

Rábi várának ostrománál lőtték ki a cseh husziták legendás vezérének,

Jan Žižkának egyetlen, még látó szemét, így a továbbiakban már vakon vezette a katonaságát győzelemre... !!!

 

Rábi vára

 

Karlstein várát jórészt IV. Károly német-római császár és cseh király építette. Az ő fia a mi Luxemburgi Zsigmond magyar királyunk, aki még fejére tehette a cseh, a lombard és a német-római koronát is.

Ide most annyi vonatkozik, hogy az apját utánozva a budai várban is építetett egy nagyméretű lakótornyot, amit a korabeli krónikák Csonka-toronynak hívtak, valószínűleg a befejezetlenségére utalva... sajnos ennek csak az alapfalait tudták feltárni a várpalota udvarán... nagysága 26 x 36 méter volt...

egy középkori felhőkarcolót akartak létesíteni a régi építőmesterek!

 

Buda vára egy XV. századi metszeten

 

Buda várának rekonstrukciós rajza a XV. század közepén
Előzmény: Törölt nick (5164)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5167

Még mindig alapműnek mondható Csorba Csaba: Vártúrák kalauza 3.--

kirándulások Csehszlovákiában és Romániában -- című könyve. Ebben a cseh várak is szerepelnek, rövid históriával, megközelítési útmutatóval, térképpel...

 

Vártúrák kalauza 3.
Előzmény: tomatas (5163)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5166

Kösz szépen kedves sirocco a cseh várak közzétételét... várból sohasem lehet elég!

Lám, lám a Topikban igen aktívvá váltak a hölgyek... ami nagyon helyes!  :-)

 

Bár engem elsősorban a Magyar királyság várai érdekelnek, de mégis annyit ideszúrnék történelmi hátterül: az európai 30 éves háború a cseh nemesi rendek felkelésével kezdődött 1618-ban. A vallási és politikai ellentétek miatt kibontakozott időszakban 1620. nov. 8.-án Habsburg II. Ferdinánd német-római császár és magyar király seregei a Prága melletti fehérhegyi csatában döntő győzelmet arattak a cseh nemesek felett. Rövidesen megkezdődött a nagyarányú megtorlás, melyben sokszáz előkelő cseh vesztette el vrát, vagyonát és végül a fejét is...  :-(

Természetesen a szabaddá vált váraikba a Habsburg-házhoz hűséges osztrák családok kerültek, így senki sem akarta felrobbantani a várakat, amelyek a későbbi évszázadokban már csak békés nemesi lakóépületekként működtek és nem a lázadás fészkeinként...így maradtak fenn a cseh várak.

 

Természetesen nem azt írom, hogy minden cseh vár teljes épségben látható, hanem azt, hogy arányaiban nézve a cseh várak közül sokkal több maradt épségben, mint pl a történelmi Magyarország területén!

Előzmény: sirocco (5161)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5165

Kösz szépen a drégelyi havas várfotókat, ha jól emlékszem, zsenge gyermekkoromban jártam utoljára télen várban, eredetileg szánkózásra indultunk a Mátrába és végül -- szerencsére -- valahogyan a siroki vár alá keveredtünk... akkor fertőződtem meg egy életre!  :-)

 

A várat újítják fel. szemmel láthatóan állagmegóvnak egy éve... ha erről akarsz pontosabb infókat, légy szíves lapozz vissza a nyári hónapokra, akkor igen részletesen kiveséztük a drégelyi feltárást...

 

és nem irigylem a törököt... Meg a magyart se aki ott védte a várat..

Hát napjaink látványa távolról sem az egykori helyzetet mutatja be!

Természetesen a környező jobbágyfalvakból vezető földutak a középkorban is olyan hosszúak voltak, mint most... de a többi ég és föld! Nincsenek már sehol a kapukat elzáró ajtószárnyak, a sztrázsák dobogásai, ahogyan a fagyos lábukat melegítették, a várfalnak támaszkodó istálló, a lovak éhes nyerítésével tarkítva, a keskeny sziklalépcsőn siető apród, kezében borosüveggel siet urához, az épületek deszkával lezárt ablakai mögött a cserépkályhákat fűtő szolgák izzadt sietsége, a várudvar havát taposó zsoldosok rekedtes istenkáromlása, a lakóépületek fazsindelyei, ahogy a vastag hótakarótól roskadva recsegnek, a szakács éppen bárdjával lecsap a vacsorára szánt, a jobbágyok által meghozott disznóra... és még sorolhatnám a végtelenségig! Egy a lényeg: a vár évszázadokig szolgált lakóhelyül embereknek, télen-nyáron, hidegben-forróságban, szélviharban-jégesőben-mennydörgő villámok cikázása idején... de mégis lakták épületeit, mert ott mindent létrehoztak, ami kellett a fennmaradáshoz... ez a fantasztikus a számomra is, amikor egy-egy szinte csak alapfalaiban látható vármaradványban leülök egy kőre és elgondolom: mi lehetett itt, kik élhettek ezen a helyen hétszáz éve?

 

Mert a várakkal kapcsolatban mindenki először a várostromokra gondol, pedig a "szürke hétköznapokból" sokkal több volt ám...  ezek megismerésére például

Takáts Sándor könyveit tudom ajánlani, aki a török hódoltság időszakából nyújt ismertetőket.

Előzmény: Vlaszij (5150)
tomatas Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5163

Na, most itt a bőség zavara... :)))

Felmentem a www.var.lap.hu -ra, van (?) ott egy klassz kis térkép ami bemutat(!) a csehországi várak helyét.

Megöl az ideg, mert egyesével keressük, hogy hol vannak. :(((

Előzmény: sirocco (5161)
sirocco Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5162
Elnézést mindenkitől, akit untattam, és azt se gondoljátok, hogy valami cseh turisztikai hivatal ügynöke vagyok!
sirocco Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5161

És ez a vége (meg még amit kihagytam...)

 

 

Strakonice

 

 

Strekov

 

 

Trosky

 

 

Vranov

 

 

Zvikov
sirocco Creative Commons License 2006.01.24 0 0 5160

Okor

 

 

Pernstejn

 

 

Rábi

 

 

Sirotci

 

 

Sovinec

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!