Keresés

Részletes keresés

baluzoli Creative Commons License 2003.09.16 0 0 320
Szia! Mikor mentek?
Előzmény: vpalko (316)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 319
Szia Zoli!
Már kezdtem aggódni Miattad!:)
örülök, hogy újra a fedélzeten! Igyekeztünk pótolni, de csak gyenge utánzatok vagyunk itt mi néhányan! Sérvműtétem lesz, remélem hamar lezajlik! Addig is hajrá SP! Egy hét múlva talán újra itt leszek!
Sziasztok!
Előzmény: baluzoli (318)
baluzoli Creative Commons License 2003.09.14 0 0 318
Szia Kóbor Lovag! Remélem nem komoly a baj.Nálunk elkezd?dött suli, mellette a lakás szétverése és összerakása tart már jó 2 hete." Szervíz " után visszavárunk! Baluzoli
Előzmény: Törölt nick (317)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 317
Hahó paradicsomjárók!:))
Merre vagytok?
Mindenki túrázik?
De jó, Nekem most nincs rá időm, mert szervízbe kell mennem egy kis műtét miatt, de visszajövök, azt mondta a sebész is!:)) Vigyázzatok Magatokra és meséljetek újabb túrákról!
Viszlát mindenkinek!
vpalko Creative Commons License 2003.09.11 0 0 316
Kedves kóbor lovag és branyiszko!
Nagyon köszönöm a sok segítséget, nagyon jó, hogy ilyen sok infót kapunk még az indulás előtt.
A térképért a napokban elmegyek, aztán irány a fantasztikus SP, amit még így látatlanban is nagyon szépnek tartok.
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.11 0 0 315
Ok! Semmi baj!
Csak nem értettem a két óra diferenciát!:))
Így van, mindenki tud újat nyújtani, főleg ha van személyes tapasztalata!
Azt nem tudom Baluzoli barátom merre lehet, már hetek óta nem jelentkezik! Igaz indult a tanév, de azért benézhetne!:))
Előzmény: branyiszko (314)
branyiszko Creative Commons License 2003.09.11 0 0 314
Elnézést az ismétlésért, de már korábban megnyitottam a válasz ablakot, közben munkám akadt és csak két óra múlva felyeztem be az írást.
Másrészt az átfedés csak részleges, szerintem mondtam újat is.
üdv
Előzmény: Törölt nick (313)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.10 0 0 313
Szia!
Az jó ha mindenki segít, de olvasd el a válaszokat is, mert csak ismételsz! Már négy körül megírtam mindezt!
Előzmény: branyiszko (312)
branyiszko Creative Commons License 2003.09.10 0 0 312
Szia!
Térképet a SATUR utazási irodában a Dohány u.-ban, talán a Nyár u. sarkon? (+-1 sarok) lehet venni 700Ft-ért, ami kb 20Ft-tal több mint Szlovákiában (azt hiszem szombaton nincs nyiva). Egyéb boltokban is előfordul 1400-2100Ft áron. Az SP térkép kódszáma 124.
A Klastorisko az SP egyik fő csomópontja (klastor=kolostor) van itt egy rom és egy vendéglátóipari egység, ez a két kőépület létezik az SP határain belül.
Ajánlom a Cingov (bungallók,kemping) -Tamásfalvi kilátó (Tomasovsky vyhlad super kilátás!)-Hernád áttörés- Podlesik-Sucha Bela (sucha=száraz de nevével ellentétben időnként kis patakocska csörgedezik az alján, vízálló lábbeli!!!)-Klastorisko-Cingov útvonalat.
Vigyázz az egyirányú utakra, a szurdokvölgyek általában csak lenről felfelé járhatóak, majd meglátod miért!
jó utat
Előzmény: vpalko (310)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.10 0 0 311
Szia!
A Klastorisko az SP egyik nevezetessége, egy kellemes és meredek túra végén Kolostor-romok a fennsíkon! A kék jelzés visz a Hernád áttörésen át, majdf egy vashídon átmentek a túlpartra és onnan indul a sárga jelzés, ami felvezet a fennsíkra. Ott szép romok és remek knédli és sör a vendéglőben!:)) Térképet Budapesten vehetsz a Dohány utcai SATUR utazási irodában (700 Ft), de láttam már az Auchanban is!
Üdv: KL
Előzmény: vpalko (310)
vpalko Creative Commons License 2003.09.10 0 0 310
Szia Juti1! Köszi szépen a segítséget, én is arra gondoltam a túrákkal kapcsolatban, csak nem jól fejeztem ki magam:). Klastoriskó az SP környékén van?
Még 1 kérdés: szerinted hol tudunk térképet vásárolni, itthon nem nagyon találtam semerre.
Előzmény: juti1 (309)
juti1 Creative Commons License 2003.09.10 0 0 309
Ha egy 4-5 napos túraútvonalat nem is (bár nem lehetetlen), 4-5 egy naposat igen:) POdlesok remek választás, mert onnan a Sucha Bela, a Hernád-áttörés, nem nagy túra. Mindenképpen el kell menni a Klastoriskóra, enni és inni egy jót. Ha kedvetek van és tetszik a terep, akkor a Sokolia Dolina igen szép, de erre nem árt egy kis alapozás a Sucha Belán. Ha meg igazán nagy kalandra vágytok, akkor irány Podlesokból Dedinky, csak hát onnan vissza is kell jutni...
Arra kell figyelni, hogy sok út egyirányú a láncos részek miatt. ezt a térkép jelöli.
Üdv és jó túrázást.
vpalko Creative Commons License 2003.09.09 0 0 308
Sziasztok! Szeptember közepe-vége felé mennénk az SP-be 4-5 napra. Podlesoki kepingre gondoltunk, mert állítólag onnan indul a legtöbb túraútvonal.
Tudnátok ajánlani egy 4-5 napos túraútvonalat, látványosságokat, amit mindenképpen meg kell néznünk. Már alig várom, hogy induljunk, több hónapja olvasom a forumot és próbálok minden fontosat elraktározni.
Szerintetek a kempingbe ilyenkor lesz hely, ha faházat akarunk bérelni, vagy nincs sok esélyünk rá?
Előre is köszi a segítséget
Zivos Creative Commons License 2003.09.08 0 0 307
+ nagy adagok voltak és korrekt személyzet
Hol jartal te? Nekem pont az a bajom a szlovakoknal, hogy olyan kis adagokat adnak (100g szerepel az etlapon). Ket adag meg mar sok. Valahogy nem sikerult eltalalniuk egy normalis adagot. A sok eso, meg a turistak elmaradasa miatt e honapban ki kellene menni megint. Valaki(k)?
Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.08 0 0 306
Pozsony veszélyes ebből a szempontból? Érdekes, az elmúlt hónapokban 3x is voltunk, csak egyetlen tahó pincérnővel találkoztunk, pedig megfordultunk jó sok helyen. Szerintem ilyen arányban itthon is találsz magyarokat, akik úgy kezelik a szlovákokat, hogy "na megjöttek a sötét bunkó tótok".

Mi a párommal jól éreztük magunkat Pozsonyban, több sörözőben és étteremben volt részünk olyan kiszolgálásban (+ nagy adagok voltak és korrekt személyzet), amiről itthon csak a luxuskategóriájú helyeken álmodhatsz, mindez persze ócsítva:-). Az utcán sem nézett soha senki ferde szemmel, amiért magyarul beszélgettünk, igaz nem is ordítoztunk, mint sok hazánkfia (lásd még az "Utazik a magyar" topicot). Általában angolul is meg tudja értetni magát az ember, de németül többen tudnak.

OFF Szlovákul sajnos nem tudunk, csak megértek néhány szót és a feliratok többségét, mivel régebben jól beszéltem oroszul. Amúgy, ha oroszul szólalsz meg, azt sokan tényleg nem szeretik, de szerintem Magyarországon sem. Attól, hogy ők is szlávok, még ugyanúgy sz.pták a f.szt a cucilizmussal, mint mi.) ON

Szintén kicsit OFF: asszem pár éve 100Sk volt a matrica, a büntetés meg 150, de gyorsan is mentem, ezt egybeszámolták:-) De vigyázat, mert a matricaár ugyan nem, de a büntetés azóta többszörösére emelkedett. Elég sz.rul van megoldva a matricáról szóló tájékoztatás, ui. nemcsak az autópályára, hanem több egyszámjegyű főútra is kell a matrica. Erre mindenki vigyázzon, amúgy nincs semmi gond. Engem még soha nem b.szogatott rendőr Szlovákiában... kopp,kopp,kopp:-)

OFF
Mikor éltél Csehországban?

Előzmény: Fatboy Slim (34)
juti1 Creative Commons License 2003.09.07 0 0 305
Köszönöm a választ. Még egy kérdés: az illető milyen nyelven beszél? Nem mintha nem tudnám majd meg, de szeretke felkészülni. Üdv
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.06 0 0 304
Szia!
Általában hűvös van, és eső, de ettől csak jobb lesz a túra! Bár az idei időjárás akár meglepetést is okozhat!:))
Itt egy cím:

Maria Zabojniková
Hrabuse 148.
tel: (00)421-9654490423
tiszta hely, konyha használattal
parkolás az udvarban
150 SK/fõ/éj

Ezt találtam, de ha nem jó, akkor Smizany-ban biztosan találsz (Penzion Maria)

Jó túrázást!

Előzmény: juti1 (303)
juti1 Creative Commons License 2003.09.06 0 0 303
Sziasztok!

Októberben, a "4 napos hétvégén" megyek ki túrázni a Paradicsomba. Általában milyen az idő akkor és várható, hogy addigra a patakban több víz lesz? Másrészt tud valaki szállást Hrabusice környékén? ÜDv

Törölt nick Creative Commons License 2003.09.05 0 0 302
Dharma!
Amit leírtál, egy túrázónak nagyon jó, de ebben a topicban kissé off!:) Semmi baj, de jó lenne, ha az SP-ről mesélnél, főleg ha jártál ott! Nincs túl messze a kettő, de teljesen más világ! Nekem az SP a csúcs, de bevallom érdekes a Magas Tátra is! Csupán az nincs ott, amiért mi itt egy páran szeretjük az SP-t! A zöld, a fa és a Hernád!:)) Próbáld ki és keresd fel valamelyik túraútvonalat, ígérem nem fogod megbánni! További jó túrázást!
Előzmény: Dharma (301)
Dharma Creative Commons License 2003.09.04 0 0 301
Sziasztok!

De kár, hogy nem július elején találtalak meg benneteket!
Tavaly "tévedtünk" el először a Magas-Tátrában, aztén nemsokra rá, visszamentünk 2 napra. Elhatároztuk, hogy jövőre egy hétre megyünk. És az idén el is mentünk. Szombaton indultunk, de mivel az idő elég borús, sokszor nagyon esős volt, ezért tovább mentünk kedden Krakkóba, aztán Zakopánéba. A szlovákok után, feltűnően kedvesek voltak a lengyelek.
Ennek ellenére nagyon szeretem a Magas-Tátrát, már most "honvágyam" van. Igazából még csak most kóstoltunk bele ebbe dologba, az idén először aludtunk kempingbe. Tetszett ez a dolog, úgyhogy elhatároztuk, hogy túrázgatni még visszatérünk. Sajnos a Lomnici-csúcsra nem jutottunk fel a rossz idő miatt.
A kempingünk nem volt túl jó (Tátralomnic és Ótátrafüred között, valami J betűs kemping volt, a krakkói sokkal komfortosabb volt, ha esetleg tudtok jó kempingeteke, légyszi írjátok meg. Köszik).
A magyar kiírás tényleg elég gyötrelmes, én egy kicsit tudok németül, azzal meg magyarral boldogultunk.
Besztercebánya nagyon tetszett az első és az utolsó napunkon is voltunk ott. Egy kellemes meglepetés is ért bennünket. A párom mindenképpen meg akarta mutatni, hogy nem kell itt nyelveket beszélni, anélkül is jól el lehet tudmálni. Sétálunk a besztercebányai gyönyörű sétálóutcán kajáldát keresve. Kiszúrok egyet. Ő odamegy egy pincér lányhoz (gondoljuk, itt már úgy sem beszélnek magyarul)és kérdezi tőle lehet itt enni? és közben mutatja a szájánál, hogy enni. Erre a lány nemes egyszerűséggel azt mondja: Hát persze hogy lehet. Aztán szépen elmondta mi van az étlapon és hogy melyik milyen és melyik fincsi. Rimaszombatról származott, jól beszélt magyarul. Egyébként ha német étlap van, azzal nagyon jól elboldogulok, de ez volt a legjobb. Ez volt az egyetlen kellemes emberekkel kapcsolatos dolog.
Voltunk Késmárkon is, de sajna esett az eső. Késő délutánra állt el, aznap volt az Európai Kézművesek Ünnepsége vagy mi. Vettünk egy kis szuvenyirt is. Aztán jártunk a vörös kolostornál, meg ha jobb lett volna az idő, a dunajecen is "lefolytunk" volna.

Na, többet nem "beszélek", örülök ennek a helynek.

raDDar Creative Commons License 2003.09.04 0 0 300
Azt hiszem nincs Tátra a Pari nélkül és fordítva.
Egy-egy dögösebb tátrai nap után, vagy egy "zérus" panorámával kecsegtető napon remek alternatíva lehet a tátrajáróknak a Szlovák Paradicsom. Aki viszont inkább a lágyabb utakat, alacsonyabb szakadékokat kedveli, azért egy-egy gyönyörű napon csak át látogat a Tátrába.
Igy vagyok a topikokkal is. Valahol mindíg van friss info, kép vagy túraismertető, ami jó.
Ha már nem ott vagyunk!
Előzmény: IMi (299)
IMi Creative Commons License 2003.09.04 0 0 299
Így jár az ember, ha két fórumhoz tartozik egy témában:-)

Tudom, hogy saras vagyok, de holnap javul a gépem, azután és a 20.-i kirándulásomról beszámolok néhány képpel.

Gondolkodom rajta, hogy október 23.-i hosszú hétvégéjén egy kis tátrai kirándulást tervezzek Szlovák Paradicsommal egybekötve. Csak kérdés, hogy milyen idő várható. Van valakinek október végi tapasztalata.

Egyébként az Magas Tátra fórum látogatói itt is előfordulnak? vagy csak egy-ketten kacsingatunk mind a két helyre?

Törölt nick Creative Commons License 2003.09.01 0 0 298
Szia!
Hát nagy szerencséd van, mert a többi nem ilyen! A parkolóban többször is előfordul, hogy újra el akarja adni a jegyet, mert nem emlékszik, még jó, hogy elrakjuk a cédulát!:)))
Azért - mint minden országban - itt is van rendes ember, aki még angolul is tud! Ez sem szokványos!:))
Azt hiszem nem célszerű általánosítani, de sokkal többen panaszkodnak, mint sem dícsérnek, de az biztos, nem menjünk oda előítéletekkel, az nem vezet semmi jóra!
További jó túrázást!
Előzmény: branyiszko (297)
branyiszko Creative Commons License 2003.09.01 0 0 297
Még május elején jártam a SP-ban. Leparkoltam a Velky Sokollal szemben levő erdei út elején, gondosan félrehúzódva hogy bármilyen jármű elférhessen mellettem. Ennyit a mentségekről, lényeg az hogy tiltott helyen parkoltam.
Délután jövök vissza, és a következő levélkét találom az ablaktörlő alatt. (betűszerinti másolat)
DEAR FRENDS, SORRY BUT IM NATIONAL PARK WE HAWE OFFICIALLS PLACES FOR PARKING !!NO HERE!! BUT IN SMALL WILLAGE "PILA" 3KM FROM HERE
PLEASE ACCEPT IT FOR FUTURE, THANKS.
RANGER OF NATIONAL PARK ING. VLADO MUCHA (aláírás+telefonszám)

Több hozzászóló feszegette a szlovákok inkorrekt hozzáállását a magyarokhoz, legyen ez a levélke ellenpélda ezekre az esetekre.
T. Mucha úr! Kívánok Önnek lelkierőt még néhányszáz ilyen kultúrált hangvételű levélke megírásához, bár én már nem fogok itt parkolni a jövőben, de attól tartok rendszeresen fog magyar és lengyel autókat találni ezen a helyen.

roosevelt Creative Commons License 2003.08.30 0 0 296
jól megfogtad :)
nekem is mindig az az érzésem, hogy mindenhol 80-90-el mennek, legyen az város, vagy autópálya. Olyan 5 évvel ezelőtt az autópályán szinte senki nem előzött meg, ha 130-al mentünk, ma viszont ott is vannak a hazaihoz hasonló száguldók :(
ki járt most arra? nem száradtak ki az SP-ben a patakok?
Előzmény: lotht (293)
dolina Creative Commons License 2003.08.30 0 0 295
Ja igen, még valami. Egy rengeteg szlovák faluban nincs járda. Ez egyébként nálunk is előfordul, ilyenkor mindig viccesen beugrik, hogy "szlovák faluban" vagyunk. Néha még valamennyire igaz is pl. Mátraszentimre.
Bocs, ha kicsit kezd OFF lenni.
dolina Creative Commons License 2003.08.30 0 0 294
Szlovák közlekedés:
Érdekes, amit írtál. Autópályán szinte sosem járok, mert szerencsére (sajnos?) anélkül is elérek az Sp-be, Tátrába.
Körforgalmakat én is furcsának találom.
Ami igazából mindig meglep az az alacsonyabb rendű utak minősége. Már sok éve járok Szlovákiába és sosem értettem hogyan tudnak ők olyan utakat csinálni, amely birja a mienknél hidegebb és sokkal havasabb telet és nyaranta nem kell foltozgatniuk és mégis jó a minősége. Biztosan vannak kivételek, de általában ezt látom.
Vezetési moráljuk szerintem a mienkhez hasonló, nem árt óvatosnak lenni ha mögöttünk vannak, képesek mindenhol előzni.
Előzmény: lotht (293)
lotht Creative Commons License 2003.08.29 0 0 293
Na, erőt vettem magamon, leírtam rengeteg szubjektív elemet tartalmazó értékelésemet a szlovákiai közlekedési tapasztalataimról.
Olvassátok!
n0ri Creative Commons License 2003.08.29 0 0 292
Sziasztok

egy időben sokat túráztunk a Tátrában és a szlovák paradicsomban is, az eddigieekhez annyit tennék hozzá, ha már arra jártok, érdemes végigjárni a szepességi városokat, Lőcsét, Késmárkot!!

lotht Creative Commons License 2003.08.29 0 0 291
Sziasztok Paradicsomimádók!
Az augusztus eleji szlovák utunkon természetesen (!:) szlovák geocache-eket is próbáltam keresni. Ezzel kapcsolatos kalandjaimat foglaltam össze pár sorban.


Mivel eddig mindössze egyetlen külhoni geocache-t találtam meg, azt is Észak-Írországban, úgy gondoltam, a 2003. nyári szlovákiai kirándulás nem múlhat el ládavadászat nélkül.
A geocaching.sk oldalain önerőből nem tudtam tájékozódni, azonban Kukucs vadásztársam segítségemre volt és a leírások fordításait és a hozzájuk tartozó koordinátákat elkészítette, a GPS-re feltöltöttem, így semmi akadálya nem volt a ládakeresésnek.
Legalábbis így hittem...
Meg kell hagyni, agyontervezve, agyonszervezve nem volt a keresés. Mentünk nézni a nevezetességeket, aztán ha a közelben látunk egy ládát, azt majd jól megtaláljuk, ez volt az alapkoncepció. folytatás itt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!