Keresés

Részletes keresés

Laikus888 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 435

Nagyon jól tudod! Azért picit korrigálnálak! Kínát 56 nemzetiség lakja. Ebből a legnagyobb a HAN (hun), amelyik zömében Xian környékén él. Bizony, Szöul folyóját is HAN-nak mondják manapság, de ez az ókorban még HUN volt. Olyan Tisza méretű folyó. Kínában is van egy Hun folyó. A Don folyónak valóban nincs köze a dánokhoz (nyomukat Apulia körül keresném), viszont a magyar Bihar és az indiai Bihar szoros kapcsolatban van egymással. BIH-AR, azaz "kígyó-úr" mindegyik a hunok után, akiknek egyik kedvenc totemállata volt. Ugye, egyik águnk India környékéről eredt. Így kerültek szanszkrit szavak a nyelvünkbe. Pl. Déva, Dráva... Biharban nem cigányok laknak. Azok India észak-keleti részén élnek. A cigány az Indiában is cigányként (gypsy) jelölt nép.

Azért még keress ilyen névhasonlóságokat. Ha tudok, szívesen válaszolok rá...

Előzmény: Pusztai Telivér (432)
Laikus888 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 434

Mondjuk, én nem nevezném a franciákat angró perverznek, bár biztosan akad köztük az is! Estleg, ha meg tudnád mondani, hogy az angol HUNGARY miből ered? Mert mostanában nem voltunk szomszédok, csak más népektől hallhattak rólunk.

 

A bennünket legközelebbről ismerő népek MADAR elnevezést használják. Lásd szlovén, szlovák, horvár, szerb...

Előzmény: Pusztai Telivér (433)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.08 0 0 433
A Hungaryban lévő "h" francia-angol "helyesírási perverzió". A minket közelebbről ismerő nyugat-európai népek (német, olasz) magyar elnevezése elején nem véletlenül nincsen h.
Előzmény: Laikus888 (431)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.08 0 0 432

Hannak a kínaiak hívják magukat. Tudtommal Szöul folyóját hannak mondják. Ennek aligha van köze hunokhoz. Mint ahogy mondjuk a Don folyónak sem hiszem, hogy sok köze van a dánokhoz. Vagy az indiai Biharnak a magyar Biharhoz. Ennyi erővel akkor mind cigányok vagyunk... :) Ilyen névhasonlóságokat kis kereséssel bárhol találsz.

Előzmény: Laikus888 (425)
Laikus888 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 431

Mi alapján állítod, hogy ez egy rossz topik?! A HUN történelem mindig érdekelte az embereket! Ezért a téma jó! Ugye, a HUN többnyire a HUNGARI mellett fordul elő, vagyis egy témakör. Az origo meg az index testvérfórum. Ugyan azok a moderátorai!

Bár újabban szegény Bla nem igen jelentkezik. Lett viszont a "gportál"-on egy saját honlapja, nagyon szép képekkel.... Azs a jó, Bob, hogy itt is beszélgethetünk...

 

Az amerikai hunokról, meg a szfinxről, ami HUNI...

Előzmény: Törölt nick (428)
Motun Creative Commons License 2008.03.08 0 0 430
John Man:Attila a király
Németh Gyula szerkesztésében Attila és hunjai...ebben többek közt Ligeti Lajos, Váczy Péter,Fettich Nándor, Eckhardt Sándor és Németh Gyula művei írásai szerepelnek
Kassai Lajos könyvéből is merítettem...

Bóna István: Hunok és nagykirályaik könyvét ismerem.... nem találom a könyvtárban így most a neten keresen... "Online antikvárium/használt könyvek oldalon rendeltem meg már hónapokkal előbb....
Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.08 0 0 428
azt hiszem, rossz topikot találtál meg vele:)
oszt meg egyébként sem valami elegáns az origót reklámozni az indexen:)
Előzmény: Laikus888 (427)
Laikus888 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 427

Ez a hungari nép később a Kaukázus környékén élt. Bizonyíték erre az olyan név, mint Vayk (István király gyerekkori neve) és szintén fellelhető az Arpa folyó völgyénél a Zangezur hegy. Az origón az is olvasható, hogy a hunok Amerikából jöttek, ahol máig megvan a CHUNGARA tó.

Na és a Sevan tó valaha Yeret tenger volt.

Előzmény: Laikus888 (425)
Motun Creative Commons License 2008.03.08 0 0 426
nagy bánatomra és szégyenemre de nem tudok...
Előzmény: Törölt nick (424)
Laikus888 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 425

Üdv mindenkinek!

 

Az origo "Magyar őstörténet" topikjában érdekes cikk jelent meg, hogy a magyarok valaha Korea környékén éltek. Erre utal a koreaiak magyaros koronája, vagy pl. a sUNGARI folyó neve. Ebből látszik, hogy akkor még nem magyarnak hívták őket, hanem "hungari"-nak. Szöul folyója is Han/Hun folyó.

Motun Creative Commons License 2008.03.08 0 0 423
Persze, azért írtam hogy gyalogos, és a 11 találatnál minden a legoptimálisabb
....nem zavar senki, rá vagy hangolódva lelkileg minden happy...stb.....
De viszont az is igaz hogy egy íjász (anno) mást sem csinált mint gyakorolt, gyerekkortól felnőttkoron át, minden nap.....
Az volt az élete (munkája) életformája...

Pl. Angliában a vasárnapi miséről felmentést kaptak az íjászok minden faluban. Aki íjászatot gyakorolt (és ez kötelező volt) nem kellett misére járjon vasárnap délelőtt....
Előzmény: Pusztai Telivér (422)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.08 0 0 422
Oké, ezt elhiszem, de vágta közben ezt ilyen pontossággal nem tudnád megcsinálni, lássuk be!
Előzmény: Motun (421)
Motun Creative Commons License 2008.03.08 0 0 421
Egy kis adalék (tény) igaz hogy ez gyalogos....
10m-ről egy 21cm-res sugaru köregységre 30mp alatt 11 azaz tizenegy lövést tudtam leadni. Találati arány: legkevesebb 9 .... legtöbb a max 11
11 találatnál minden a legoptimálisabb....
12 vesszőt is sikerült betölteni de nem hagyta el az ideget és nem értékelhető....
de gyakorlással menni fog a 12 is.....
Előzmény: Pusztai Telivér (419)
Motun Creative Commons License 2008.03.08 0 0 420
A mongolok például nagy körvadászatokon gyakorolták a hadmozdulatokat. Ezen az egész hadsereg részt vett. napokig tartott.
A lovasíjász harcmodornál pedig mindig mindenki ellenérvként hozza hogy ilyen meg olyan optimális feltételek szükségesek.
Ezer százalékig igaz. Ez nem vita tárgya. A lovasíjász harcmodornak elegendő tér kell.
Na most ha egy vezér a seregét beviszi egy csatába és maga köré gyűjti a legkedve-
zőtlenebb feltételeket ( zuhogó eső, háta mögött megáradt folyó, fás bokros terep ami rejtőzködésre nem alkalmas de a lovas sereget akadályozza a mozgásban, nagy kövekkel szikladarabokkal tarkított terep stb...) akkor az mészárláshoz vezet.
Ha igy kezdeményez csatát akkor az a vezér őrült. Más dolog mikor már nincs más lehetőség (beszorítják, több oldalról felvonuló csapatok stb...) de akkor is vereség a vége.
A nagy lovas seregek kialakulását európai viszonylatban szvsz maga az európai viszonyok is akadályozhatták. Nagy lovasságnak rengeteg ló kell. Pláne ha egy nemzet lóra ül. A lovaknak legelő terület szükséges. Akkoriban meg ugye az eleség termelése nem volt divat. Európában a városok népesség nagy száma területek (legelő) korláto-
zott mértéke lehetett a lovasságok kialakulásának a hátráltatója.
Előzmény: Pusztai Telivér (419)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.08 0 0 419

Közben utánanéztem, Kassai erdményei tényleg sokat javultak. Én még erre az időszakára emlékeztem: (wikipedia) "1998-ban versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor vágtatott végig egy 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le." Vagyis egy vágta alatt csak 3-4 lövést. Most már csak tudni kéne, mennyi idő alatt teljesített akkor egy vágtát. :) (Ő ott nyilván a minél lassabb vágtában "érdekelt".) De azóta még gyorsabbra képes: " 2002-ben egy reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során, közel 3000 lövéssel..."

 

Igen, az a kérdés, hogy egy átlagos hun íjász gyengébb, jobb vagy hasonló képességekkel rendelkezett-e. A nomád lovaskultúrákban ugyanis a hadsereg nem feltétlenül professzionális katonaságból ált, hanem szükség esetén minden hadra fogható férfi nyeregbe pattant és ment a csatába.

 

Egy nagy hátránya azért van ennek a harcmodornak. Ha megtörtént a "puskapor ellövése", majd az ellenfél lovasrohamot indít, és beéri a lovasíjászt (mindig vannak lassabb lovak egy seregben), akkor a közelharcra jobban alkalmas fegyverzetével fölénybe kerülhet. Szerintem ezért nem tért át erre a harcmodorra soha Európa nyugati fele.

 

 

Előzmény: Motun (414)
Motun Creative Commons License 2008.03.07 0 0 415
Szia "bagatur"...
Nem sok időm volt utánna nézni de fokost használtak a szkiták, hun fokost a neten nem találtam de viszont banzájokon mutattak hogy ez hun fokos. Nem olyan kecses
mint a magyar fokos és nincs hegyes foka. Éle hoszúkásabb és zömökebb.
A karikásról... állattenyésztő nép lévén mit gondolsz ... ménes gulya irányítását mivel oldották meg? Nincs ötletem.
Előzmény: Törölt nick (409)
Motun Creative Commons License 2008.03.07 0 0 414
Szerinted nem lehet gyorsan lőni és a már vágtáztál már lovon mindkettő téves.
Lovagoltam, és lehet gyorsan lőni.
A Kassai 90m-ren hat azaz 6 vesszőt indít útnak. A két mérősorompó kilenc azaz 9mp mér. Persze nem mindenki Kassai. 1000-ből....200 becsült adat "legalább" szó szerepel. Bizonyítani nem lehet mert az emberkísérleteket azért büntetik.....
Az ellenségről... két dolgot tehet. Vagy áll és várja a támadást mint a vizigótok a Volga mögött, vagy ellentámadásba megy át. Ha ellentámadás mellett döntenek mert már nem bírják a nyílzáport akkor jön a színlelt megfutamodás.
Az üldöző ellenfél maga elé kell eljuttassa a fegyvereit lövedékeit (ez csökkenti a lő vagy hajító távot), a menekülő pedig hátrafelé nyilaz. Mekkora távot is kell áthidalniuk
a feleknek. Támadó ember számára (tehát előre rohanó) 50-70m azért már táv.
Próbálj meg pl. egy hajítóbárdot rohanás közben előre dobni. Lovasíjász számára pedig az 50-70m igazából közelharc.
A mai embernek ( nem egész életében ezt gyakorló az élete tőle függő) is 70m/17.5 cm
köregység a cél. De ugye neki nem az élete függ a találattól.
Ellentámadás alatt nincs az a hadsereg ami meg tudja tartani a sort. Pláne nem az akkori nyugati seregek. A fellazult sorokra jött a megfelelő időben az ellencsapás az ijászoktól.
Persze ide kell ideális terep gyakorlott sereg megfelelő vezér. Ha meg belemegy egy rossz terepen a harcba vereség a vége. De az meg ostoba vezér úgy kell neki, meg a seregének.
De gyümölcsöző a beszélgetésünk...
Előzmény: Pusztai Telivér (412)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.07 0 0 413

Az alábbiak ellenére ez egy jó írás (mégha valószínűleg sok fantázia és nem 100%-os történelmi hitelesség jellemzi) , így elolvasva érezhető milyen "kellemetlen" ellenfél volt egy nomád lovasíjászsereg. De ez a harcmodor a sztyeppére van optimailzálva. Ha egy fix pontot (pl. főváros) kell megvédeni, egy előrenyomuló páncélossereggel szemben, nem biztos, hogy meg lehet így állítani.

Előzmény: Motun (408)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.07 0 0 412

Vesézzük ki!

 

"Tartalékban több száz íj,"

 

Miért és hol van ennyi íj? Kinél?

 

"Most már teljes a vágta. 30-40Km/óra."

"A száz méteres szakasz egy vágtázó ló számára 7-9 mp."

 

Ez ugye egy kis ellentmondás. 36km/h sebesség 10 m/s-nak felel meg, tehát 100m megtétéléhez a fenti átlagsebességgel 10 mp kell. (Oké, nem nagy a különbség...)

 

"Ezen száz méteren egy gyakorlott íjász 5-6 vesszőt tud kilőni." Szerintem nem lehet 2 mp-kénti célzott lövéssel számolni. Percenként 10 talán reálisabb. Én láttam Kassait élőben lovasíjászkodni, szeintem 2-mp-kénti célzott lövéstől nagyon messze volt... (Vágtáztál már lovon?)

"Ezen idő alatt kb. 1000 vessző legalább 200 embert terít le." Hm, biztos ez? Függetlenül attól, hogy rómaiak esetleg teknősbéka-alakzatot vettek fel? Függetlenül a páncélozott katonák arányától? A páncél minőségétől?

 

Egy fontos dologról nem esett szó. Mit csinál az ellenfél? Csak álldogál, és várja, hogy lenyilazzák?


 

Előzmény: Motun (408)
Motun Creative Commons License 2008.03.07 0 0 411
ja amúgy ez a nevetés jele ...":-)))

nem nagyon vagyok tisztában a jelekkel...
Előzmény: Törölt nick (409)
Motun Creative Commons License 2008.03.07 0 0 410
helló "bagatur"
És ha kihagyjuk a "fokost-karikást" a többiről mi a véleményed ?
Előzmény: Törölt nick (409)
Motun Creative Commons License 2008.03.07 0 0 408
Hun támadó taktika.

Támadó hun lovas hadsereg - ellenfél jól felfegyverzett lovas ill. gyalogos
sereg (szarmata,gót,római). Hogy melyik az nem lényeges.
Az ellenségnek volt vértje s lovasait is ily módon védte, (pl. szarmata lovasság)
velük szemben a hunok sokkal könnyebb felszereléssel jelentek meg a
harcmezőn. Vértezetük talán egyáltalán nem is volt, teljeséggel a gyorsaság-
ra és lőerejükre hagyatkoztak.
Minden hunnak volt íja, 60 vessző a tegezében, szablya fokos karikás és
helyenként kopja a nyereghez kapcsolva.
Két ezrednyi hun lovas a támadó erő. Tartalékban több száz íj, és sok ezernyi
nyílvessző.
Kürt jelzés. (ez inkább tülök mint kürt)
A két ezred lőtávolságon kívül (kb.500m) két hatalmas tömeg. Ez a két tömeg
lassan ellenkező irányba kezd kavarogni, körözni.
Ujabb jelzés.
A harcosok a szabad kezükkel gyakorlottságtól függően 7-8 vesszőt vesznek
ki a tegezből, az íj markolatához szorítva.
Újabb jelzés.
A lovas förgeteg lassan felveszi a tempót: ügetés 200-300m sugaru körben.
Újabb trillázó jelzés: támadó sebesség.....
A támadó sebesség felvétele után a két vágtató kavargó lovas tömeg széleiről
vágtázó harcosok válnak le, és az ellenség felé veszik az irányt. A többiek utánuk.
A távolság csökken. 400m...300m...
Most már teljes a vágta. 30-40Km/óra.
Kétszáz méterről nyílzápor zúdul az ellenség felől. Nagy a távolság.
150m-röl (az ellenség lőtávolán kivül) az elől vágtatő pár száz hun tüzet nyit az
ellenség kb. száz méteres front sávjára. A vesszők alacsonyan szálnak, a vágta
iramával megtoldva kb. 200km/órás sebeséggel. 2-3 vesszőt lőnek egy ötven mé-
teres vágta szakaszon.
Száz méternél a támadó sor jobb ill. bal fordulóba megy, és most az ellenség
vonalaival párhuzamosan vágtatnak, az előbb tűz alá vett kb. 100 méteres szaka-
szával. Az íjászok fordulnak a nyeregben és most oldalról lőnek teljes vágtában.
A cél ugyanaz a tűz alá vett kb.100 m szakasz. Ezen száz méteren egy gyakorlott
íjász 5-6 vesszőt tud kilőni.
A száz méteres szakasz egy vágtázó ló számára 7-9 mp. Ezen idő alatt kb. 1000
vessző legalább 200 embert terít le.
A következő pár száz hun harcos újabb kb 1000 vesszőt lő az ellenség kb száz mé-
teres szakaszára. Ez percenként 10 000 -12 000 vessző. Ez kb. megfelel tíz gép-
fegyver teljesítményének.
A száz méteres sáv után újabb forduló. Most már távolodnak az ellenségtől.
Hátrafelé lőnek. 2 - 3 vesszőt lőnek 45' szög alatt közvetlen a mögöttük vágtá-
zók feje felett.
Az ellenség most már oldalról (szembe jövők) szemből (a velük párhuzamosan vág-
tatók és felülről (45' felülről) áll tűz alatt.
Százötven méter után jön az újabb felvezető körbe sorolás. Megint egy marék vessző, és kezdődik minden elölről.
A forgószél most már teljes erővel tombol.
kb 1000 lovas a külső körben, másik tíz kisebb alakzat a belső körben várva a jel-
re amikor sorra kerülhetnek.
Az egész egy 400 - 500 m mag körül örvénylik.
40 mp alatt ami elég hosszú idő ahhoz hogy egy vágtázó ló 400m meg-
tegyen, ugyanarra a 200 emberre az ellenség első soraiban kb. 5000 vessző
repül ki.
Ekkora tüzerővel a százéves háborúig (angol long-bow) nem rendelkezett egy
nyugati hadsereg sem. (magyar honfoglaló lovasság kivételével)
ouzo Creative Commons License 2008.02.19 0 0 407
Én csak az akhaimenidáktól tudok perzsa birodalomról, de szívesen bővíteném az ismereteimet, örülnék minden forrásnak a megelőző időszakról.


--A történettudomány a perzsák és médek korszakolásával gondban van, persze gondolom ez is az Alternatív fórumba tartozna.
???

--Azonban lássuk be, a hunokat (avarokat/szabírokat stb.) civilizációalapító, földművelő népeknek beállítani több mint hagymázas álom.
???

Előzmény: Törölt nick (404)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.18 0 0 406
Miért is nem azok a hunok? A lovasnomádnak nevezett kultúra, mely többé-kevésbé a mai napig létező dolog a világ egy részén az semmi előtted? Persze, nem pont ugyanolyan, mint 2-3 ezer esztendővel ezelőtt, de pl. a vikingek sem olyanok, mint mikor Angliát és akár Sziciliát sanyargatták, de az olaszok sem egy az egyben Róma utódai, mint ahogy a mai egyiptomiak is csak kis részben utódai (inkább haszonélvezői) a réginek.
Előzmény: Törölt nick (404)
Motun Creative Commons License 2008.02.16 0 0 405
A 401-es hsz-ben írtam a hsiung-nuk területein végzett ásatások eredményeiről.
Ezt az adatot a Németh Gyula által szerkesztett Attila és hunjai kötetben olvastam.
Ezt a kötetet Németh Gyula a magáé mellett még Eckhardt Sándor,Fettich Nándor, Ligeti Lajos és Váczy Péter munkáiból szerkesztette.
Visszaolvasva nem civilizációalapitó népekként vannak beállítva a hsiung-nuk, ( de ha azok lennének sem érdemelnék degradáló jelzőként emlegetni a civilizációalapitó jelzőt) csupán arra tényre világítanak rá, hogy nem voltak annyira barbárok mint azt
sokan szeretnék.
Ez a kötet még (neked nyomasztóbb) dolgokat állít.
Noin-Ula, Ilmovaya Pad Derestuy, Nizne-Igolginskoe gorodisce Transzbajkálában és Oglachti Ciszbajkáliában végeztek ásatásokat.
Azt írják hogy kénytelenek feladni a tisztán állattartással foglakozó nomád népről kialakított korábbi elképzeléseiket.
Lehet hogy agyvérzést okoz de még azt is írják hogy a nomád állattartás mellett erőditett településeket építettek, állandó lakóépületekkel, melyek a földmüvelés, kereskedelem és állattartás központjai voltak egyaránt.
Lehet ez mellbevágó, de ezt találták.
Előzmény: Törölt nick (404)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.10 0 0 403
Lehet, hogy kicsit jobb volt az éghajlat arrafelé akkor, mint ma? Ezért találtak több tehenet, mint tevét....
Előzmény: Motun (401)
jamaica2 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 402
Ez a félnomád gazdálkodásra utal, mint az Etelközben (csak a szőlő hiányzik az összehasonlításnál).
Motun Creative Commons License 2008.02.09 0 0 401

Azt olvasom a hsziung-nu-k ismerték az ekés földművelést, kölest, árpát, búzát termeltek.

Az  ivolvai feltáráson számos meződazdasági szerszámot találtak. Gabonavermet, és a gabona örlésére szolgáló örlőkövet is találtak.

Fejlett kézmüvességre utaló jeleket találtak. Azt tapasztalták hogy agyagedényeiket fazekaskorongon készítették, tudtak vasat és bronzot önteni és megmunkálni.

Lószerszámokat, fegyvereket ékszereket gyártottak. Elterjedt volt a csontfaragás.

 

A vadászat aránylag kis szerepet játszott a táplálkozásukban.

A feltáráson talált állatcsontok 92,5 % származott háziállatoktól, és csak 7.5 % vadá-

szott állatoktól.

A háziállatok csontanyagának a megoszlása 22% juh, 17% szarvasmarha, 15% ser-

tés, 12% ló, 4% kecske, 1% teve és jak.

A kutatók szerint ez arra mutat hogy az állatállománynak csak a töredéke volt ló, a sertés magas százaléka pedig megtelepült életformára utal.

 

Még azt is kijelentik hogy a hsziung-nu-k gazdaságában figyelemreméltó szerepe volt az erdőségnek. Igazi életterük az erdős steppe volt, és az erdővidék birtoklásá-

ért komoly harcokat vívtak.

jamaica2 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 400
De nomád gazdálkodással a kevés növény hasznosítható (juh).
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.08 0 0 399
na azért a térség területének kb.legalább 80%-a nem alkalmas a letelepedésre.
Előzmény: Törölt nick (398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!