Én a szőlőt szárastól-magostól. Viszi, és semmi baja, pedig ez csak egy mezei Braun. Viszont magtörmelék megy bele, és baromi idegesítő tud lenni, amikor beragad az ember fogába. Átszűrni meg fél nap a szőlőlevet, rettentő sűrű és minden szűrő eldugul. Azisigaz, hogy nekünk ilyen egyszerű, sötétlila Izabella Vagy Ó Te Ló! nevű szőlőnk van itthon a kertben, lehet, hogy a flancosabb, fehér, bóti jobban viselkedik.
Ennek viszont megrendítő az aromája, csináltam már az ilyen kicentrifugázott lila szőlőléből lekvárt is, zselírozócukorral, baromi finom.
Szerintem szőlőpréselésre sokkal alkalmasabb egy kis konyhai szőlőprés, amit minden barkácsboltban lehet kapni. Igaz, az nem elektromos. Viszont a mustból csinálhatsz bort, és a szőlőt sem kell szemezgetni:) Sőt a cefrét még egyéb szeszgyártásra is fel lehet használni:))
Azért sztem kár venni, most asszem 30E ft, hogy egy évben néhány hónapig, mig elérhető áru a szőlő, csinálj vele szőlőlevet...
Egyébként a magok nem zavarják, bár le van irva az útmutatójában,h ogy úgy jobban kopik a kés. Én vettem egy pótkést, de egyelőre semmi jele a kopásnak.
Mosogatógépem nincs és nem is lesz, mert nem férne el a konyhánkban.(A méret a helyhiány miatt érdekel.)
Az az igazság, hogy kisebb centrifugám (Ronic gép tartozéka) nekem is van, de abban nem merném kipróbálni a szőlőt. (Gondolom, hogy nem lehet, mert a használati utasitásban az szerepel, hogy a gyümölcsök magjait a lékivonás előtt el kell távolitani.) Nem vagyok valami nagy gyümölcsfogyasztó, már nem is emlékszem, mikor használtam. (Nem tartozik ide, de a gépnek egy másik részét szeretem használni, amely pillanatok alatt felkockázza akár 3 hagymát - gyorsan, és nem ereszt külön levet.)
Visszatérve az eredeti kérdéshez- tavaly többször kaptunk szőlőt és csak tologattam ide-oda a hűtőben, és akkor gondolkoztunk azon, hogy jó lenne csak úgy egészben "kicentrifugálni", de vajon miben.
a legkedvesebb az alma, az őszibarack és a narancs, de a dinnye is nagyon jó, zöldségek közül én csak a répát szeretem, azt is naranccsal. (amúgysem eszem soha zöldséget, legen ez akármilyen egészségtelen:)
A répát előtte egy kicsit vizben megúsztatva még eredményesebb.
De biztosan a többiek is mennek bele. Főlem aminek leve van:)
A gyümik közül nem megy a banán, azt átpaszirozza, abból nem lesz lé. Azt turmixolom tejjel egy másik kütyüben:)
Sárgabarack is nagyon sűrű lesz, magától ki se jön, viszont egy kis almalevet ráöntve (bele a centrifugába!) iiirtó finom sűrű nedű lesz belőle.
Szőlő: maggal. szár nélkül. Én igy szeretem. Nagyon jó lesz.
Almából a kisebb fajtát veszem, az lédúsabb is és olcsóbb is, egészben hajigálom.
Ha nagy lenne, felvágom 2-be.
Ha a maradékot rétesbe akarom tölteni, akkor meghámozom, mert a rétesben a héja nem fini. A levének mindegy, talán jobb héjastul.
Igen, nagy. És nehéz:) Nem az a kempingezéshez való modell:)). Nagy és izmos motorja van, attól nagy:)
Én olvastam a Lékönyv elsörészét. Eszerint a búzafü és más hasonló típusú leveleket csak lassú fordulatszámon müködö gépekkel lehet kicsavarni. nincs Power Juicerem, de a céklát a legegyszerübb centrifugák is kinyomják, tehát nyilván ez is.
A lékönyvben vannak ötletek, hogyan lehet a búzafüböl levet nyerni, ezek különbözö praktikákat jelentenek. A búzafülé nyerésre szolgáló masina nálunk is kapható (kb 200.000 Ft-ért). Szóval szerintem, ha azért akarsz Power Juicert venni, hogy búzafü levet nyerjél akkor nem ajánlom, akármit is állítanak róla, nem arra való.
A habos almalerol jut eszembe: amikor eloszor csinaltam frissen facsart almalevet, az ocsem kozolte, hogy nem hajlando meginni, mert ugy nez ki, mint a gyenge gyerekhanyas. :(
Szoval nem biztos, hogy a csalad is annyira orul a friss gyumolcslenek, mint mi.
Az ősökenk egy Moulinex van, vagy 10 éve vették, és nem használták sokat... Pedig egészen korrektül működik. Régebben, amíg volt jópár gyümölcsfájuk, szoktunk almalevet csinálni, de eléggé habos volt. Az íze viszont igen jó!
Kaptam anyukámtól egy Power Juicert karácsonyra:)
Hát valami eszméletlen jó:)
Semmi darabolás, logikus és praktikus felépítés, és fantasztikusan finom eredmény:)))
Szép ünnepeket:)
A régi Clatronic-ot én is jól eltettem. Most vettem egy Moulinex-et 13e -ért és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Igaz, darabolni kell a gyümölcsöt, de a végeredmény ideális. Mai reggelink: 1 nagyobb narancs+1 alma+1 répa= 4 deci tiszta gyümilé, a szárazanyag pedig szinte teljesen száraz.
Hmmm. Szépen megpucolod, még szebben becsomagolod, és odaadod egy nem túl kedves rokonnak karácsonyra? ;-D
Megj.: nagyon le van védve a cucc, egyrészt csak akkor indul el, ha rendesen össze van rakva, másrészt ha nincs túlterhelve. Egyik menetnél egyszercsak leállt, szétszedtem, megforgattam kézzel: pörgött könnyen. Próbáltam bekapcsolni: semmi. Visszatettem a tetejét: nem megy. Megint levettem a fölső részt, és akkor néztem, hogy a -kicsit talán szárazabb- trutymó jól föl volt rakódva belül. Kiszedtük, kész. Szóval túlterhelni (motort leégetni, ilyesmi) direkt se lehet. Ügyes.
Aha. Egy jó közepes almát bele. Meg is mértem: 7,5 centi a luk, majdnem kör, csak az egyik oldalán van kicsit lapítva (gondolom, hogy a tömő ne tudjon pörögni), ott 7,2 cm. A trutyi pedig tényleg épp csak nyirkos volt, a kéztörlő (papír), amivel a gépből kiszedtem, nem ázott el.
Az almát/körtét mi is kettévágtuk, kimagoztuk (inkább az íze miatt, szerintem lazán elvitte volna), de ennyi. A répák hármasával mentek :))
Belülről -műszaki szemmel- is korrektnek tűnik a cucc: jó a kidolgozása, minőséginek látszanak az anyagok, szétszedni is könnyű (még 1 nőnek is :-D ), pillanatok alatt meg lehet tisztítani. A motor hangja is szép, no és megvan benne a kellő erő, nem "fullad le", mikor nyomja neki az ember az anyagot (pedig csak 200w). Mellesleg ez az egy "trükkje" van szerintem...
Kinkiy
Tényleg bele lehet tenni egészben az almát és a narancsott, ugy ahogyan reklámozták?
Én a "hagyományos" Clatronik-ot azért nem szeretem, mert az almát 8-felé kell vágni, hogy beférjen. Ráadásul a kiköpött meléktermékb?l még plusz 2 dl lét ki tudok csavarni. Iyenkor végképp összemaszatolok mindent. Már le is szoktam a gyümölcslé ivásról. :(
Pontosítanék. Megmértem a pixist: kb. 1,3 l lé lett + amit külön, tisztán megkóstoltunk. Persze szép, nagy gyümik voltak.
Asszony már kitalálta, hogy legközelebb különrakja a maradékot, és mehet pl. muffinba.
Van. Tegnap jött meg. Szuper! 2-2 alma, körte, banán, narancs, 4-5 répa ment bele, pillanatok alatt lett több, mint 1 liter lé, meg 2 ökölnyi nyirkos trutyi.
Én csak azt tudom mondani, hogy már mást vettem a tv-shopból, és mind nagyon rendben van nálam. (duplaserpenyőt pl anyukámtól kaptam a "függetlenség napja" alkalmából, azóta is a háztartásom alap darabja, imádom.)
Hol és mikor lehet manapság tv-shop reklámot látni? Érdekelne a gyümölcscentrifuga, megnézném...:)
Nem teljesen kamu a dolog. Én is láttam azt a reklámot és amikor mutattam a férjemnek, ő nosztalgiázva mesélte, hogy tök ugyanilyen kinézetű gépük volt 25 évvel ezelőtt (!!!) - szovjet gyártmány, iszonyú erős motorral és az tényleg ilyen hatékony volt. Lehet, hogy megpróbálták a ruszki holmit lemásolni.
Nyáron láttam v.melyik TV-Shopban, hogy egy nagyon szuper gyümölcscentrifugát árultak.
Az ára a boltiakhoz képes horribilis volt- 30 e Ft- , de nagyon sok mindent tudott.
Az elmondottak alapján 700 Wattos (ez kétszer-háromszor er?sebb mint amiket árulnak) , szuper halkan m?ködik , és csont szárazra pörgeti ki a hulladékot is, és egészben belefér egy narancs is.
Legalábbis a reklám szerint :))))
Ez nagyon megtetszett és a közeld? szülinapom alkalmából megsugtam a családomnak, hogy ilyet szeretnék.
Hát erre kaptam egy UFESA-t. ami 200 Wattos, a hulladékból még kézzel külön ki tudok facsarni egy csomó lét (ez elég pazarlás), olyan kicsi a betölt?je, hogy 8 darabba kell vágnom egy almát.
100 db alkatrészb?l kell összerakni és nem piskota minden használat után elmosogatni, mert különben belerohad.
Kb. 1 hétig használtuk , azóta porosodik.
Hát, vettünk egy Clatronic-ot. Eddig kb. 5-ször próbáltam. Szörnyű, utálom. Nem darálja le rendesen a gyümölcsöt/zöldséget, alig lesz egy kis lé, bármit is próbálok. Eddigi tapasztalatok: répa, alma, ananász, barack (na ez utóbbiból semmi sem lett). És kb fél óra, mire tisztességesen el tudom mosogatni. Orrán-száján dől a pép, de lé alig. Egy bazi nagy ananászból alig lett 2/3 deci lé. Bánatomban turmixot csináltam a rostos pépből, amiben még egy csomó lé volt, csak ez a szerencsétlen gép nem bírta feldolgozni. Teljesen kiábrándultam.
Felhozom ezt a topicot, nekem az lenne a kérdésem, hogy szerintetek milyen márkájú/típusú gyümölcscentrifugát érdemes venni? Olyat, amit gyorsan el lehet mosni, nem nagy monstrum, szóval praktikus és jó hatásfokkal présel.
Ha valaki tud jó tippet, estleg azt is, hogy hol lehet megvásárolni, megköszönném, ha leírná nekem!
Nem tudom. Én még sose jártam így, pedig elég sokat használom a gyümölcscentrifugát.
joy tapasztalataival ellentétben én a szőlőt, almát stb. is héjastól-magostól-mindenestől teszem bele és még sosem lett keserű. A szőlőnél az igaz, hogy utólag szűrögetni kell, mert a magtörmelékek van úgy, hogy belekerülnek. Az ízét nem rontják el, csak olyan vacak ha recseg a fogam között.