Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2013.06.17 0 0 1199

En elsosorban megkerdeznem az orvost, hogy ami csavar benne van, az akadalya-e a kesobbiekben az MR-ezesnek. Nekem az egyik muanyag, a masik fem, de mikor mondta hogy ettol MR lehet kesobb is mert "olyan", nekem egyertelmu volt, hogy maradjon. Viszont mivel az a terd mar egy mutott terd, kesobb is szukseg lehet a vizsgalatara, akkor kiszedettem volna, ha MR-akadaly lenne.

Előzmény: era51 (1198)
era51 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 1198

Sziasztok!

A férjem térdét 1 éve műtötték. Eltört, ínszalagszakadás meg mindenféle bajság történt. Csavarokkal rögzítették. Azt ajánlotta az orvosa, hogy ki lehetne venni a fémet belőle újabb műtéttel. Nem kell, de ajánlott. Nem tudjuk mitévők legyünk. Maradjon, vagy vegyék ki?

Egy masszőr megijesztette a férjem, hogy ne vetesse ki, mert "megrogyhat" a térde. Na most bizonytalanodott el, de nagyon.

Ez előfordulhat tényleg?

Légyszi írjon valaki, akinek már kiszedték a lábából a műtétkor behelyezett fémet és semmi baja nem lett :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.30 0 0 1197

Üdvözlök mindenkit!

DEBRECENben keresnék térdspecialistát porclágyulás gyanújával.

~ Egy hónapja fáj mindkét térdem, főleg reggel, illetve csavaró mozdulatoknál (fordulás, lépcsőn lefelé, stb). Ortopédián voltam, porclágyulást állapítottak meg.

Azonban arra gyanakszom, hogy nem ez lehet a hátterében, lévén előtte semmi erre utaló tünetem nem volt.

Egyik este lefeküdtem, s 2 óra múlva arra keltem, hogy tompán fáj mindkét térdem. Előző nap viszont voltam kint hidegben (~10 fok) rövidnadrágban.

 

Ahogy olvasgattam, a porclágyulás azért nem így szokott kialakulni egyik percről a másikra?? Ráadásul előző héten még edzésem sem volt, mert épp 2 hetes pihenőt iktattam be. Rendszeresen kerékpároztam eddig is (heti ~40km) és porcerősítő kúra is épp folyamatban volt, amit azóta is folytatok.

köszönöm az infót előre is!

 

 

 

Ormió Creative Commons License 2013.05.21 0 0 1196

Sziasztok,

látom, Ti is szépen haladtok. Én egész jól vagyok 3 hónappal a meniscus műtétem után, csak egy kis problémában kérnék még tanácsaot Tőletek.

A műtött térdem alatt, főként kívül, egy olyan területen, mintha az azonos oldali kezem tenyerét a térdem alát tenném, nos, ezen a területen valahogy merevséget, feszességet érzek. Nem korlátoz semmiben, nem fájdalom ez, a mozgásommal elégedett vagyok (futni, ugrani még nem, de minden egyéb megy), de nagyon zavar. Valahogy féltem, kímélem a lábam emiatt, és ez egy furcsa sántikálás szerű mozgást eredményez.

Igazság szerint ez már régi érzés, csak most erősebb. 16 éve operálták ugyanezen térdem LCA-ját.

Szerintem az izületi tok lehet összetapadva, de itt sehogy nem tudom felszakítgatni. Máshol az összenövéseim (nem volt sok) már rég felszakadtak, elmúltak, de itt ezt a részt nem tudom mozgatni, nincs rá módszerem - és eddig a gyógytornásznak se volt.

Mit tehetek?

nicky77 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1195

sziasztok,

 

erről tud valaki valamit? http://3.kerulet.ittlakunk.hu/arcok/130516/uj-eljarassal-gyogyitottak-szent-margit-rendelointezetben

 

A Szent Margit Rendelőintézet ortopéd főorvosa, Dr. Szikora Gyula hazánkban elsőként végzett porcfelszín-helyreállító műtétet egy újdonságnak számító műtéti technológiával, a Vörösvári úti szakrendelő műtőjében - írja az obuda.hu

Az újdonságnak számító eljárás lényege, hogy a kopott ízületi porcfelszín területét csontvelő indukciót követően speciális anyaggal (Chondrotissue) fedik, mely a vér őssejtjeiből az ízületi üvegporc felszínhez hasonló regenerációs porcot képez. A szövettani vizsgálatok csaknem teljes egyezést mutatnak az eredeti porc és az újdon képződött regenerációs porc között. A műtét artroszkópos (ízületi feltárás nélküli) technikával történt, ezzel az eljárással korábban Magyarországon még nem végeztek beavatkozást. Nyugat-Európában is csak néhány éve alkalmazzák ezt a technikát és a tapasztalatok egytől-egyig kedvezőek.

 

mennyibe kerülhet?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1194

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Januárban meniscus műtétem volt egy magánklinikán, egynapos  műtét keretén belül OEP alapon. Elég hűvös légkörben éreztem magam. Erről a nővérek és a szobatársak gondoskodtak. A nővérek messze nem voltak olyan kedvesek mint a Sportkórházban. Csengetésre nem igazán reagáltak azonnal. Itt is hárman voltunk a szobában,ahol az egyik szobatárs kikérte magának,hogy telefonálni mertem. A nővér a kanült először a csuklómba  akarta tenni ami sikertelennek bizonyult , utána még hónapokig zsibbadt a helye. Nem is adtam paraszolvenciát. Megjegyzem a kórterem felszereltsége sokkal szegényesebb volt mint a Sportkórházban. A keresztszalag pótlást is  ebben a kórházban terveztem,de a kórházi ágyat már  a TB nem támogatta volna. Nem is lett volna baj,kifizettem volna  a 30.000 Ft-ot. De miután megmertem kérdezni,hogy miért is fizetek ennyi pénz egy éjszakára (gondoltam komfortosabb szobában leszek) ez nem tetszett  az intézményben dolgozóknak,jelentették a dokinak. Neki sem tetszett,nekem se tetszett. És akkor még nem beszéltem arról,hogy mennyit fizettem volna a dokinak TB alapon,és a gyógytornára alkalmanként. Viszont a porc kivétele kiválón sikerült,a műtétet követően 3 óra múlva már otthon voltam. Semmilyen fájdalmam sem volt a műtétet után. 3 nap múlva már normálisan  sántítás nélkül mentem. Tehát a doki kiváló munkát végzet.

Mindezek ellenére dokit és intézmény váltottam. Egyelőre úgy néz ki jól döntöttem. Kicsi fájdalmam sincs,és már mankó nélkül közlekedek. Mindezt egy héttel a műtét után.

L0riana Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1193

Szia! Először is üdv ezen az oldalon! Valamint nagyon örülök, hogy végre nem csak én zengek ódákat a Sportkórházról, hanem te is tanúsítottad, hogy így is lehet: dréncső nélkül és minimális fájdalommal, normális-kedves nővérekkel és paraszolvencia nélkül. Sok sikert a rehabhoz, most jön a neheze.

Előzmény: pom-pom77 (1192)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1192

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Sziasztok Sorstársak!

Gurabli látom már szépen gyógyul a lábad. Ahány ház annyi szokás.. értem ezt alatt  ,hogy az orvosok  mennyire más és más módszereket alkalmaznak. Te még mindig hordod a térdrögzítőt  fokokat anövelve. Nos,engem május 9-én csütörtökön műtöttek  keresztszalag pótlással. Nem kaptam traft csövet.  A mankózást elfelejthetem 1 hét után. A  térdrögzítőt 3 hétig kell hordanom. Fájdalmam a műtét után (spinális érzéstelenítő) szinte nulla volt,tompa kis fájdalom volt miután kiállt az érzéstelenítő,de kértem egy inyekciót   és annak is annyi lett. Azt is csak prevencióként ,hogy tuti tudjak aludni. A spórt korházban történt mindez. A nővérek humorosak és nagyon segítőkészek ,és azonnal jöttek,ha nyomtam  a csengőt,és mindezt tették,hogy még semmit nem adtak nekik. Kurva jól éreztem magam , 3 hónap múlva megyek vissza és a másik térdem is megoperáltatom (keresztszalag) ugyan ott. Röviden ennyi,ha valakinek tudok tapasztalatot átadni  nyugodtan  kérdezzen szívesen válaszolok.

motoricus Creative Commons License 2013.05.07 0 0 1191

Szia, 

 

Én térdmozgatók bérbe adásával foglalkozom. Ajánlom figyelmedbe oldalam, ahol árak (napi 1800 Ft), használati leírások, útmutatók, működést bemutató videó is található. 

 

http://www.rehabilitacioseszkozok.hu/terdmozgato

 

Ha személyesen szeretnél kérdezni, akkor kollégám Kovács Anna a 0630/650-66-33-as telefonszámon tud válaszolni kérdéseidre. 

 

Sikeres felépülést kívánok! 

 

Üdvözlettel 

Kovács Linda 

Előzmény: M.Reni90 (1189)
M.Reni90 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 1190

Szia!

 

Engem decemberben műtöttek, a térdemben elszakadt a középső izom és leszakított a térdkalácsból egy csont darabot.

 

7 hétig volt gipszem, túl vagyok 20 házi gyógytornán, utána kontroll, aztán diósgyőri rehab. központban 5 hete és még mindig csak 30fokot sem hajlik a lábam.

 

Téged ki műtött és melyik kórházban?

 

Ha itt nem tudsz/nem szeretnél válaszolni, akkor az email címem: m.reni90@gmail.com.

 

Előre is köszi, várom válaszod!

 

Üdv

Előzmény: Ukrán (22)
M.Reni90 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 1189

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! Térdhajlítóra lenne szükségem, és érdeklődni szeretnék, hogy ki honnan mennyi időre és mennyiért bérelte?

 

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

 

Mielőbbi gyógyulást mindenkinek!

 

Üdv:Reni

Előzmény: heremooka (987)
gurabli Creative Commons License 2013.04.24 0 0 1188

Szia és üdv a fórumon!

Nem vagyok orvos és legtöbben itt nem azok, csak sokan sokmindenen túl vagyunk már. 

Hogy mivel teszel jót vagy rosszat azt nem hiszem, hogy így meg tudja valaki is mondani, főleg, hogy nincs pontos diagnózis, hogy mi okozza nálad a bajt. Az rtg tudtommal nem sok mindent tud megmondani a térded állapotáról, max annyit, hogy nincs-e a csontoknál elváltozás, esetleg (mikro)törés, repedés. Valami okozza, hiszen nem fájna, ez sajnos lehet ízületi kopás is, vagy porcsérülés (bár a kopás is az). 

Amit őszintén javaslok, hogy keress egy térdspecialistát, aki komolyabban foglalkozik veled. Ha itt visszaolvasol a fórumon, sok megbízható és jó orvos neve elhangzott. 

Kérdés, hogy hány éves vagy, hány kiló és milyen magas, mekkora terhelés éri a térded. Milyen munkát és sportot végzel, mennyire veszed igénybe a térdeidet, volt e már valamilyen térdsérülésed. 

Érdemes ezt komolyan venni, mert időben kezelve sok minden gyógyítható vagy legalább megállítható, nagyon rossz dolog folyamatos fájdalommal élni. Ne engedd, hogy lerázzanak, valami biztos okozza a fájdalmat. Fájdalomcsillapító folyamatos szedése sem megoldás, és minél tovább vársz, annál nagyobb az esélye, hogy rosszabodik. Sajnos az ilyen fájdalmak nem szoktak maguktól elmúlni. MRI-n valamennyire látni, hogy van-e meniscus vagy más porcsérülésed, de elsődlegesen ajánlom, hogy keress fel egy komoly térdspecialistát.

Előzmény: izsanszilvi (1187)
izsanszilvi Creative Commons License 2013.04.24 0 0 1187

Sziasztok!

Új vagyok itt, segítségeteket szeretném kérni.

Szerintetek mivel lehet a probléma olyan esetben, ha nagyon nehezen tudok alacsonyabb székre/székről, ágyra/ágyról leülni/felállni, leguggolni és a guggolás után felállni? Ilyenkor nagyon fáj nagyon a térdem, viszont alaphelyzetbe, sima ülésnél, mozgás közben nem fáj.

Mivel teszek jót a térdemnek - és mi a rossz? -, mivel tudnám segíteni, hogy ez a fájdalom megszűnjön és persze normálisan tudjak leülni, felállni, guggolni?

 

Orvosnál voltam, aki valójában nem törte össze magát az érdekemben, rtg-t készíttetett, majd beutalt fizioterápiára, ami szerintem egyáltalán nem használt. A rtg felvétel szerint enyhe kopás van a térdizületemben, de nem vészes.

 

Eéőre is köszönöm a segítségeteket!

gurabli Creative Commons License 2013.04.23 0 0 1186

20. nap, vagyis holnap lesz három hete.

 

Ma átállítottam a rögzítőt 0-60 fokra (0-45-ről), a térdgép 0-70-en van. Eddig úgy tűnik rendben, a nyújtás is rendben, a 60 és 70 fokos hajlítás is megy, különösebb fájdalom nélkül. Persze a graft helye még mindig érzékeny és húzódik. Szerintem az, mert ott érzékeny. Miután kiszedték a varratot, egy kicsit szétnyílt a térdkalácsomon a vágás eleje, kb egy centi hosszban, de most már úgy látom kezd rendesen begyógyulni, csak jó nagy heg lett. Minden reggel lemosom Betadine-al, meg leragasztom, szerintem még pár napig, aztán már nem lesz mitől tartani (remélem). A többi része a sebnek szépen gyógyul és a többi vágás is. Csütörtökön jön a gyógytornász, már nagyon várom.

Most már különösebb gond nélkül tudom emelni, egyenesen állva tudom mankó nélkül terhelni, de menni még nem próbáltam meg mankó nélkül, illetve jobban terhelni sem, megvárom a gyógytornászt és majd ő megmondja mi a teendő.

 

Visszaolvasva látom, hogy többen is próbálkoztatok porcerősítőkkel. A legjobbat mindenhol az Arthroxonról olvastam, erről van valakinek tapasztalata, valóban segít? Kb mekkorák a tabletták? Csak azért kérdem, mert nagyon nehezen tudom lenyelni a nagy tablettákat és félek, hogy ez is jó nagy darab lesz (mint pl. a CaliVita vitaminok, stb).

 

Olvastam a térdízületbe adott injekciókról is, az orvosom említette is, hogy évente egyet lehet, hogy bead majd. Egyrészt nem örülök neki, hogy a térdemet szúrkálják, másrészt úgy láttam, hogy jó drágák (az egyszeri Monovisc 60e körül, vagy a Syno Crom kicsit olcsóbban, de akkor négyszer szúrnak, ami nem jó a fertőzésveszély miatt sem). Ezekről mi a véleményetek?

gurabli Creative Commons License 2013.04.18 0 0 1185

Szia! Tudom, hogy nem annyira fontos a térdgép, de az orvosom nagyon óvatos, ha nem lenne a térdgép, akkor még mindig csak 45 fokig hajlíthatnám, pedig már a 15. napnál vagyok. A géppel engedélyezi a 60 fokot, jövő héten pedig már a 70-80 fokot is. Még a gyógytornát is csak a jövő héten kezdhetem el, ha minden igaz szerdán vagy kedden, és akkor már 20-21. napon leszek. Akkor kell majd átállítanom a rögzítőt 60 fokra. 

Úgy látom, hogy a nyújtással nincs komoly gondom, mert ha nincs rajtam a rögzítő és kinyújtom a lábam, akkor szinte teljesen tudom nyújtani, eléri a talajt a tédhajlat, nem fér be a kezem a talaj és a térdhaljlat közé. Igaz, nem is nagyon erőltettem még. Két napja van 0 fokon a rögzítő, azóta próbálom nyújtani, meg felrakni a lábam egy velem szemben lévő székre, hogy teljesen nyújtva legyen. Még rajtam van a rugalmas pólya is, az is elvesz valamennyit. 

A hajlítás már nehezebb, mert nekem is elég zavaró a térdgépnél a 60 fok. Pont a 60 foknál kezd határozottan kellemetlen lenni, még nem fáj, de örülök, hogy nem megy tovább. Ma reggel már valamivel jobb volt, gondolom holnap már meg tudom próbálni a 70 fokot is. Nem túl kellemes, ha most 70-re próbálnám, tuti, hogy fájna. Bár gondolom, hogy ha már normálisan megy a 60 fok, akkor könnyebb lesz felemelni 70-re, majd 80-ra, és végül 90-re. A graft helyén húzódik és egy furcsa, feszítő érzés van a térdemben, kívül és belül is, amikor eléri a 60 fokot, nem kellemes, de csökken.

 

Most azt kell elérnem, hogy vasárnapig meg tudjak állni két lábon, így fokozatosan terhelem a műtött lábam is. Elég ilyesztő, remélem nem tudok kárt tenni a graft beépülésében ezzel. Bár van, ahol már a második héten sokkal jobban terhelik.

 

A gyógytornász, aki hozta a térdgépet és a jövő héttől jön majd tornáztatni, szintén agresszívabb tornát javasolna, de ő is azt mondta, hogy az orvos előírását kell követni. A harmadik hét után már gondolom vége az első, veszélyes szakasznak és valóban kezdhető a könnyebb torna, komolyabb terhelés, mankó elhagyása, teljes nyújtás elérése, 90 fokos hajlítás. 

Mint mindenki, én is attól félek, hogy nehogy kárt tegyek a graftban, de persze minél előbb kezdeném a tornát, mert tudom, hogy milyen fontos az idő.

Előzmény: L0riana (1184)
L0riana Creative Commons License 2013.04.18 0 0 1184

Ne gondolj azért ennyire sokat a térdgépről, anélkül is menne valószínűleg. Van összehasonlítási alapom, nem a levegőbe beszélek. A legutolsó keresztszalag-műtétemnél nem volt gép, és 3 hét 0 fokos rögzítő után (mialatt egyáltalán nem hajlíthattam, még gyógytorna címszóval sem,) 2 nap alatt gép nélkül értem el a 90 fokot, és ami fontosabb, hogy fájdalom nélkül, csak addig erőltettem, amíg nem fájt, csak húzódott. A BTB plasztinánál térdgépeztem én is, igaz, hogy már kb. 1 hét után megvolt a 90 fok, mivel térdgépeztem, de kifejezetten fájdalmas volt.

Előzmény: gurabli (1183)
gurabli Creative Commons License 2013.04.17 0 1 1183

14.nap

Tegnap ismét voltam a dokinál, kiszedte a még bennmaradt varratokat is, ezen is túl vagyok. Ma este már fürödhetek, nem kell szivacsos lemosóst játszani tovább, ez mondanom sem kell, hogy menyire jó hír:) Persze nem lesz egyszerű beküzdeni magam a tusolóba, de ezt is megoldom valahogy.

A sebek szerencsére teljesen rendben vannak, most már 0-45 fokon van a rögzítő és kezdhetem terhelni fokozatosan a műtött lábam is. Vasárnapig el kellene érnem, hogy két lábon meg tudjak állni, mankó nélkül. A térdgép már 0-60 fokon, az orvos is elégedett a hajlítással, sokat segít a gép, mivel az nélkül nem tudnám ennyit hajlítani. Most dolgozom, hogy meglegyen a nyújtás is, próbálom leszorítani finoman a térdem, meg ülve átrakom egy székre a sarkam, fekve pedig a sarkam alá teszek egy párnát, a gravitáció meg elvégzi a többit.

A jövő héten kezdődik az otthoni gyógytorna, 14 alkalommal kijönnek, ez is jó, mert így nem kell fuvarozgatni a gyógytornászhoz.

Csinálom a lábemeléseket, napi 300 a cél, hogy a combom ne sorvadjon tovább.

 

Kb itt tartok most, fájdalmaim különösebbek nincsenek, még a graft helye a legérzékenyebb, de hát az egy darabig még marad is, mert húzódik a seb. Szerencsére továbbra sincs folyadék benne, remélem így is marad. 

gurabli Creative Commons License 2013.04.12 0 1 1182

OK, köszi, kb én is erre gondlotam, hogy 2-3 hónap. Nagyon várom már, remélem rendben lesz.

 

 

9. nap

 

Most voltam 20 percig a térdgépben, még 0-50 fokon, nagyon jó, minden fájdalom nélkül megy. Egyedül egy kicsit a graft helye fáj, de már az sem olyan vészes, és nem is fájdalom, inkább a varrat húzódik.

 

Unalmas a fekvés, hiányzik az aktívabb torna, de nem sok mindent szabad, amit igen, azt csinálom rendszeresen, semmi többet. 

A rögzítő igen csak zavaró, de egyben nagyon jó is, mert igazi biztonságérzetet ad. Most már valamennyit tudok oldalt is feküdni.

 

Nincs különösebben felduzzadva, fájdalmaim sincsennek, a vérömlenyek sem olyan vészesek, remélem minden így marad és nem jön közbe semmi rossz. Mászkáláskor sem érzem már azt a kellemetlen feszítő érzést a vádliban, lábfejben.

 

Előzmény: L0riana (1181)
L0riana Creative Commons License 2013.04.11 0 0 1181

3 hónap múlva tudja megmondani a doki, addig nem is nagyon szabad ráncigálni. Amúgy ezt pont megkérdeztem anno, csak azért tudom.

Előzmény: gurabli (1180)
gurabli Creative Commons License 2013.04.10 0 0 1180

Szia! Köszi a választ!

Tegnap voltam az orvosnál, szerencsére minden a legnagyobb rendben eddig (kopp-kopp), szépen gyógyulnak a sebek. Ki is szedte a varratok egy részét, a graft helyén még nem, azt majd a jövő héten.

Kezdenek kialakulni a vérömlenyek a vádliban és a combnál, de ez normális, masszíroznom kell felvelé őket, majd elmúlnak.

Holnaptól megy a térdgép, most csak 0-45 fokban, 3x20 percre.

Szobabicajom sajna nincs, helyette elliptikus tréner van, lehet, azt még nem lesz szabad használnom, majd megkérdezem. 

Jövő héttől jön majd otthoni gyógytornász is hozzám.

A patella helye BtB esetén sajnos kb. 50%-ban esélyes, hogy érzékeny, fájdalmas marad térdeléskor, de nem hiszem, hogy annyira hiányozna a térdelés, de bízom benne, hogy nem lesz túl érzékeny:)

Szerencsére nem kellett lecsapolni sem, mert csak viszonylag kevés folyadék volt benne, így ezt megúsztam, nem kellett megbolygatni.

 

Mikor tudja majd először megnézni, megvizsgálni a lábam, hogy mennyire lett sikeres a pótlás? Lachmann- és fióktesztet kb mennyi idő után csinálnak? A legutolsó állapotnál mindkettőre ++ kaptam, persze még szalag nélkül. Remélem most nem lesz majd egy + sem:)

Előzmény: L0riana (1179)
L0riana Creative Commons License 2013.04.09 0 0 1179

Szia! A korai rehab menet nekem is kb. ez volt, 3 hét rögzítő+mankó a végén már 90 fokon, illetve gyógytorna. Szobabicajt 2 hetesen kezdtem, 2 hónaposan már kint is bicajoztam. Úszni még lehetett volna, de nem éltem vele, futni voltam párszor 3 hónap után, de fájt, úgyhogy felhagytam vele, minden más tilos volt. 5 hónaposan mentem el asszem először boulderezni, de csak elég lájtosan. 9 hónaposan snowboardoztam először. Engem így 2009. júliusban műtöttek, azóta volt még egy plasztika contralateralis 4x ST+GR. A BTB graft helye azóta nagyon érzékeny, nem tudok térdelni keményen egyáltalán, és puhán, pl. szőnyegen is csak nagyon rövid ideig, mert nagyon fáj. Üdv a "szalagosok" táborában, sajnos ez hosszú menet lesz, de nyugi, eddig még mindenki túlélte ;-).

Előzmény: gurabli (1178)
gurabli Creative Commons License 2013.04.08 0 0 1178

Sziasztok!

 

Segítenétek, hogy akinek BtB pótlása volt, az kb. mikor mit tudott csinálni?

Szerdán műtöttek, rögzítő van rajtam, azt hiszem 20-30 fokban. Másnap már fel kellett kelnem, óránként sétálnom egyet, terhelnem nem szabad, vagyis nem léphetek rá. Az ágyban lábfej előre és hátra feszítése, lábfejkörzés, jobbra és balra fordítás, lábujjak mozgatása, sarok lenyomása és térde megemelése, amíg a rögzítő engedi, majd láb felemelése és egy rövid ideig a levegőben tartása zárásként (ez baromi nehéz, de ma már sokkal jobban megy, úgy érzem, hogy csak a graft kivételének helyén húzódik és fáj. Próbálom combizommal emelni és nem csípőből.

 

Elvileg három hétig lesz rajtam a rögzítő, más fokokban, amit hetente állít az orvos. Mankózni is addig kell, ha jól tudom, de gondolom majd egyre jobban terhelhetem. A gyógytornászhoz is a harmadik hét után mehetek, elvileg.

 

Most úgy érzem, hogy ezeket a dolgokat gond nélkül tudom csinálni, nincs különösebb fájdalmam (leszámítva a graft helyén a húzódó, feszülő érzést, és a lábszárba, lábfejbe áramló vért felálláskor, ami elég kellemetlen, de mintha az is egyre jobban csökkenne.

gurabli Creative Commons License 2013.04.06 0 0 1177

Köszömöm a biztató szavakat!

gurabli Creative Commons License 2013.04.06 0 1 1176

Sziasztok!

Ígértem, hogy részletesen leírom a tapasztalataimat, nem felejtettem el, csak nem jutottam még oda, hogy mindent összefoglaljak.

A mai nap már határozottan jobb. Persze ez mindig relatív:) Amitől tegnap legjobban féltem, hogy felmegy a lázam, az úgy látszik, hogy nem következett be (kopp-kopp), mert az este is csak hőemelkedésem volt, 37.3 fölé nem ment, ma reggeltől pedig 36.3 körül van, most is, remélem így is marad. Könnyen lehet, hogy a kórházban összeszedtem valamit, amire sajna nagy az esély, mert azért le is gyengültem rendesen a sok fekvéstől. Most is az az igazán rossz, hogy nem tudok már hogy feküdni, hogy ne fájjon a hátam. Oldalra nem igazán lehet még a rögzítő miatt, bár ha párnát teszek a két térdem közé, akkor valameddig tudok oldalt is feküdni. Meg a csípőmet rendesen leterheli a lábemelés, még akkor is, ha ezerrel összpontosítok, hogy a a combizommal emeljem a lábam. Ma már fel tudok kelni egyedül, nem kell magamnak megemelnem a lábszáram és leengedni, és visszafeküdni az ágyba is tudok egyedül. Fekve még nem nagyon tudom megemelni a lábam, főleg a graft helyén érzett fájdalom miatt, azért csak van ott egy 12 cm-s vágás. Persze ha felállok, akkor jön a jó kis véráramlás a lábfejig, ami ma már szintén nem volt olyan vészes. Tegnap még kimondottan fájdalmas volt, úgy feszítette a vádlim, de főleg a lábfejem, nem kellemes, de kibírható. Jól be is vörösödött, ma már az sem annyira jellemző.

Csinálom a mutatott tornákat az ágyban, lábfejfeszítés előre és hátra, körözés, sarok lenyom, térd behajlít, amíg a rögzítő engedi, majd láb felemel. Igyekszem minél többször felkelni (1-2 óránként), mankózok a lakásban öt percig, aztán jegelés. Holnap majd lépcsőzök is egy kicsit, meg többet mászkálok, ma még nem mertem megerőltetni jobban, főleg a hőemelkedés miatt.

 

Jegelem 2-3 óránként 20-30 percre, szedem a fájdalomcsillapítót reggel és este (lehet, hogy nem is kellene, de az orvos kimondottan utasított, hogy szednem kell fájdalomtól függetlenül), reggel a Clexane injekció hasba (már csak 29 darab van:)), ez mellett szedek még egy gyomorvédőt, hogy ne kezdje ki a gyomrom a Clexane meg a fájdalomcsillapító.

 

Hétfőn lesz térdmozgató gépem is, erősen ajánlotta az orvos. Mondtam, hogy volt akinél arra gyanakodtak, hogy a gép okozhatta sikertelenséget, de azt mondta, hogy nem kell ettől tartanom, a helyesen használt gép a jól beültett graftban nem tehet kárt, az a graft, ami a gép miatt nem épül be, az később biztos megsérült volna. Emígy ő is mondta, hogy megoszlanak a géppel kapcsolatos vélemények, hogy mennyire hasznos, de mivel nem egyértelmű, hogy segít-e vagy sem, ezért ő úgy látja, hogy gyorsabban és könnyebben épülnek fel azok, akik egy-két hétig használták a gépet.

 

A vezetett érzéstelenítésről csak jót tudok mondani és mindenkinek ajánlani. Nem kell a gerincet szurkálni, ami azért nem hátrány és nem kell altatni mellette. Majd erről is írok részletesebben.

 

Annyira jó túl lenni a műtéten, most már tudom, hogy minden nappal előrébb vagyok a gyógyulás hosszadalmas útján.

 

DanceS Creative Commons License 2013.04.06 0 0 1175

Gurabli! Akkor most már tessék szépen felépülni! :) Pihenjél és gyógyuljál!!!! :)

drdemo Creative Commons License 2013.04.05 0 0 1174

Köszönöm a jó tanácsot! Mindenképpen nagy odafigyeléssel vetem bele magam újra a sportba, sok-sok nyújtással és megfelelő erősítéssel!

 

 

Előzmény: L0riana (1171)
Axióma Creative Commons License 2013.04.05 0 0 1173

Sikerult, az a lenyeg! Udv ujra "itthon"!

Előzmény: gurabli (1172)
gurabli Creative Commons License 2013.04.05 0 0 1172

Sziasztok!

Végre itthon, és egy új keresztszalag birtokában. Elég fáradt vagyok, így most csak röviden. A műtét gond nélkül zajlott, szerdán meg csütörtökön volt erősebb fájdalmam, de kezelték orvosságokkal, így kibírható volt. Drain-cső ezúttal közes sem fájt úgy, mint az előző műtétnél, napközben sem, és kivételkor sem.

Másnap már mankóztam, rögzítő fent, megemelni a lábam nem bírom még, fáj és nincs benne elég erő:( Fekve elfogadható, jegelem, és felpolcolom. Seb állítólag rendben.

Az este volt lázam, 38, így kérdés volt, hogy hazaengednek ma vagy sem, de ma nem ment még 37.3 fölé, most is annyi, szorítsatok, hogy ne menjen fel 38-ra, mert akkor vissza kell mennem:(

Bővebben majd reméem holnap!

L0riana Creative Commons License 2013.04.04 0 0 1171

Azért én a helyedben óvatos lennék. Hiába a gyógytorna, a szalag akkor sem épül át gyorsabban normális funkcionáló szövetté, ha a feje tetejére áll az ember, ha élsportoló, ha nem... A szalag teljes regenrációjához 1-1,5 év kell. Az élsportolóknál elég gyakran szakad el újra a szalag (ld. Gera), valószínűleg pont amiatt, mert idő előtt túl van terhelve.

Előzmény: drdemo (1170)
drdemo Creative Commons License 2013.04.04 0 0 1170

Sziasztok!

 

 

Megvolt a féléves konzultáció! Szeptember 28-án műtüttek Tatán, ahogy azt korábban írtam.

A felszívódó csavar felszívódott..mily meglepő! :) A térdem 100%-os állapotban van a doki szerint, teljes mértékben terhelhető. Kb 1 hónapja már nyomom a focit, olyan 70%-osan, kisebb húzodások még bejátszanak. Az alapban is merev izomzatom nem lett rugalmasabb a műtét után..szóval sok nyújtás, a korai időszakban sok-sok gyógytorna, én 10db jégkamrázást is nyomtam a műtét után.

 

Azt gondolom, ha élsportoló lennénk, és csak ezzel foglalkoztam volna, 4 hónappal a műtét után 100%-os lehetett volna a térdem, de munka mellett ez a 6 hónap is elfogadható, szerintem. :D

 

Most folyamatos foci edzés, és mellette erősítés. 

Jobbulást az összes térdes sorstársnak, kitartás!!

u.i. elkértem a műtét videóját, remélhetőleg holnap meg is kapom! :) habár a műtét utolsó perceit láttam, de elég kába voltam (gerinc érzéstelenítés+alvást elősegítő valami..) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!