Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2003.10.09 0 0 398
És ez hogy tetszik: Robert Forrester from Solaris?
Special Guests: Snaut, Gibarian & Sartorius

Most láttam az IMDB-n, hogy létezik egy Steve Solaris nevű filmes hangtechnikus: a Space Cowboysban működött közre. Hol máshol?!

Előzmény: Camouflage (397)
Camouflage Creative Commons License 2003.10.08 0 0 397
Egy kis kötekedés!

Én is úgy éreztem, hogy angolul az a helyes, ha azt írjuk: Róbert Erdész from Solaris.

De azóta gyakran látom, hallom, hogy angol nyelvterületen ezt úgy használják: Róbert Erdész of Solaris.

Ezt csak a lemezborító kapcsán vetettem ide, amúgy imádom a Solaris-t.

tillA Creative Commons License 2003.09.18 0 0 396
Nem ártott már egy kis jó hír :)
Előzmény: cirrocumulus (395)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 395
Halihó!

Remek híreim vannak!
Az előbb kaptam egy e-mailt Kollár Attilától, a következőket írja:

"Remélem sokak örömére, néhány napon belül megújuló arculattal és némileg felfrissített tartalommal a Solaris homepage újra olvasható
lesz.
A késlekedő 2. archív Solaris CD, remélem, november közepére kész lesz!
Nekem is vannak restanciáim ...: elég, ha pl. csak a saját új lemezem "negatív
promóciójára" gondolok.
Mindenesetre, ha a többiek is ráérnek, akkor
lesz új Musical Witchcraft koncert november végén, december elején!!!
Robi szóló CD-je pedig kissé késik, de hamarosan megjelenik (néhány szám még "keverés alatt áll")..."

Stms Creative Commons License 2003.09.15 0 0 394
Persze, hogy nem egyszerű. Visszakanyarodva az alapkérdéshez, hogy mennyire veszi figyelembe az előadó a közönséget:

1.) Vagy kiszolgálja (eljátssza azt, hogy "kékaszeme" - még ha nem is esik a stílusába)
2.) Megy a saját feje után (ráveszi a közönséget, hogy próbálja megérteni őt)
Persze nem árt figyelnie a kitermelt közönség reakcióit (pláne ha egy igényes zenehallgatói társaságot gyűjt a művész maga köré), mert lehet, hogy nem mondanak butaságot.

3.) Lavírozik az előző kettő között. Elmegy haknizni, de kiül a sajátjával is. Abszolúte prózai, pénzügyi okokból. A haknit is meg lehet csinálni igényesen.
És ezen 3. esetben nem egyszerű megítélni a zenészt. Mert nem biztos, hogy igazán tetszik neki, amit csinál, csak jó képe vág hozzá - mint ahogy nekem sincs minden nap bejárni dolgozni, de kell.

Előzmény: tillA (393)
tillA Creative Commons License 2003.09.15 0 0 393
Kedves Stms!
Két nézet vívódik bennem, amúgy is, meg annak nyomán, amit írtál.
Az egyik, hogy azért biztos nem ilyen egyszerű (fekete-fehér) ez a zene-dolog.
A másik, hogy de igen, (lényegében) ilyen egyszerű.
Kiváncsi vagyok, mi az igaz. Én is azok közé tartozom, akik szerint kétféle ember van: aki szerint kétféle ember van, és aki szerint nem.
Előzmény: Stms (392)
Stms Creative Commons License 2003.09.12 0 0 392
A zenész zenét ír. Amit nem tartasz zenének ("mindennapi popzene") azt nem zenészek írják, hanem üzletemberek, akik tudnak valamit a C-dúrról.
Persze az átlag "zenehallgató" a hangerő + alkohol párosításon nem lát túl. Kár is ezen keseregni, őmiattuk én nyugodtan hallgatom a Marsot. ;)
Előzmény: tillA (391)
tillA Creative Commons License 2003.09.12 0 0 391
Köszönöm, hogy reagáltál. Nekem semmiféle ilyen irányú saját tapasztalatom nincs (úgy értem, sose ismertem egyetlen jelentős zenészt, zenekart sem személyesen). Csak poénból teszem hozzá, hogy pár hónapja majdnem találkoztam Erdész Robival - legalább megszoríthattam volna a kezét - a cégüknél bent járva, de éppen akkor nem volt ott. Szóval akkor se mondhattam volna, hogy ismerek egy híres zeneszerzőt (bár nyilván életem végéig azzal dicsekednék :).
Amit előzőleg kérdésként felvetettem: tényleg nem tudom, hogyan, mi a jobb. Ideális állapot? Na, persze, olyan meg sosincs.
Azért a Solaris zenéjénél szerintem az egyszeri, átlagos hallgató elég "pozitív" hozzáállású, figyelmes, konstruktív, aktív befogadó - ez ilyen zene. Nyilván mások és máshogy hallgatják a Marsbéli krónikákat, mint... de mihez is hasonlítsam; szóval a mindennapi popzenét.
Előzmény: Stms (390)
Stms Creative Commons License 2003.09.10 0 0 390
A zenész megy a saját feje után. Ha valaki elvár tőle valamit, az a lemezkiadó, feltéve, ha ott a szerződés a következő lemezre. Solarisékat nem ismerem személyesen, de egyéb "szakmabeliek" (kicsik-nagyok) sokszor megsértődnek a hallgatói visszajelzésekre. Változtatni kockázatos, és olyan emberek, akiknek ebből KELL megélniük, nem megy bele bizonytalanba, inkább a langyosvíz (lásd: Omega, 100folk, meg a teljes Hollywood...).

Amit a 2. bekezdés elején írtál, az egy ideális állapot. Feltételezi a hallgató nagyon pozitív hozzááláását, ami annyit tesz, hogy amit hall, arra odafigyel, és alkalmas a befogadására. Ugyanakkor az előadó húzhatja a közönség ízlését felfelé is - bár erre nem sok példa van ;)

(ja, és mindenhova: szerintem)

Előzmény: tillA (387)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.09.10 0 0 389
Szia Egyke!

Melyik lemezre gondolsz?
Még van kb 3 év, ha jól számolják. - Mit értesz ezalatt?

Előzmény: Törölt nick (388)
tillA Creative Commons License 2003.09.02 0 0 387
Hogy az előbb írtam, ilyen és olyan "elvárásom" lenne az új lemezzel kapcsolatban, eszembe jutott, hogy mennyire érdekes kérdés: vajon a mindenkori alkotókat mennyire zavarja, avagy éppen ellenkezőleg, talán még stimulálja is, hogy a hallgatók (pláne a rajongók) "elvárnak" tőlük valamit.
Egyrészt, ugye, a zenész független művész, aki azt teszi - írja, játssza -, amit éppen helyesnek tart, egyszerűbben: ami neki aktuálisan tetszik. Durván fogalmazva: a fenét se érdekli, hogy valakiknek tetszett egy x évvel ezelőtti hangzás, ha az illető muzsikusnak most más stílus, más ritmus, más dallamvilág fekszik. Sőt, akár dühítő is lehet, hogy a rajongók folyton azt "követelik", hogy ezt meg azt a számot játsszátok, illetve "másoljátok" újra meg újra.

Ugyanakkor egy alkotónak ugyan mi más is jelenthetne nagyobb segítséget, amennyiben munkájával örömet akar szerezni a befogadónak, mint hogy kvázi pontosan tudja, mire vágyik az utóbbi. Hogy van valami, ami már bevált, amire fogékony a hallgató, amit biztosan szeretni fog. És, ideális esetben, a zenész sem "utálja" (hiszen az az ő saját, jól ismert arca, hangja). Ha direkt változtat az ember, a kimenetel bizonytalan. Ha akar és képes törekedni az állandóságra - megengedve, hogy a zene mint műfaj lényegileg feltételezi a változást, fejlődést -, akkor bizton számíthat rá, hogy változatlan örömet okoz az ízlésében jellemzően nem változó közönségnek.

Vagy ez a megkülönböztetés túlságosan művi? Lehet, maga nem vagyok művészember. Pusztán csak kíváncsi: Erdész Robi vajon örül avagy bosszankodik, ha valahol azt olvassa (vajon olvassa? :), hogy "olyan M'ars poeticásat szeretnénk"? Jó, hogy még mindig emlékeznek ilyesmire az emberek - vagy idegesítő, hogy nem az újra, a megújulásra kíváncsiak?
Szerintetek hogy van ez?

cirrocumulus Creative Commons License 2003.09.01 0 0 386
Én meg még tipródom, hogy ha megjelenik a lemez, próbálkozzak-e a kiadójánál recenziós példányért folyamodván. Igaz, hogy az újságban, ahol dolgozom, kedvező kritikát írjak egy Erdész Robi-lemezről, ahhoz azért nem kell túl nagy elán: rutinból menne :)

Tetszik az ötleted, szerintem próbáld meg :o))

Előzmény: tillA (385)
tillA Creative Commons License 2003.09.01 0 0 385
Kár.
Én meg még tipródom, hogy ha megjelenik a lemez, és nem lesz ráé pénzem (márpedig nem lesz :(, akkor majd próbálkozzak-e a kiadójánál recenziós példányért folyamodván. Igaz, hogy az újságban, ahol dolgozom, kedvező kritikát írjak egy Erdész Robi-lemezről, ahhoz azért nem kell túl nagy elán: rutinból menne :)
Akárhogy is - mondhatom mindnyájunk nevében? -, várjuk az albumot és reméljük a legjobbakat. Valami olyan "M'ars poeticá"-s hangzás kéne :) (Legalábbis nekem. Más elvárás?)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.09.01 0 0 384
Hát, sajnos, az Erdész Robi által beharangozott szólólemez - Welcome to my Brain Megjelenés: 2003. Szeptember 01. - ma mégsem fog megjelenni. A STEREOSHOP-ban Böszörményi Gergőék sem tudnak róla semmit, pedig ők kezdenék árusítani a lemezt.

Három héten belül pedig lesznek hallgatható mp3 részletek is. - és ezek is elmaradtak ...

Előzmény: cirrocumulus (364)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.16 0 0 383
Szerintem teljesen mindegy, hogy kinek milyen az érdeklődési köre: amit a Solaris csinál, az mindentől függetleníthető ZENE :o))).

Ahogy Stms is említette: minden más csak hab a tortán!
Viszont nem akármilyen hab! :o)
Én nagyon hálás vagyok nekik azért, hogy a zenéjükön kívül ennyi minden másra is ráirányították a figyelmemet! Az emlegetett könyveken kívül pl. általuk fedeztem fel magamnak M. Kecskés András pantomimművészetét is - felejthetetlen pantomimestek részese lehettem így, nemcsak néhány Solaris koncerten, hanem M. Kecskés A. önálló estjein is (Vivaldi, Holst, Tomita, Rick Wakeman stb. zenéire készített előadásaival).

Én sem vagyok igazi sci-fi rajongó, nem mondhatnám, hogy falom az ilyen témájú könyveket.
Az őket inspiráló regényekben szerintem nem is ez a legfontosabb vonás, hanem az, hogy ezek egytől egyig nívós, igen elgondolkodtató írások.
Pl. a múltkor általam említett Jorge Luis Borges egyáltalán nem sci-fi író: író, nagyon jó író! És őt is nekik köszönhetem.

Előzmény: eFZé (382)
eFZé Creative Commons License 2003.06.14 0 0 382
Én is csatlokozok a nem sci-fi rajongók közé. A Solaris műfajok feletti zene!
Előzmény: A skót (381)
A skót Creative Commons License 2003.06.14 0 0 381
Megvallom őszintén, én egyáltalán nem vagyok oda a sci-fiért (habár olvastam már egy-két művet, de attól függetlenül nem érzem azt, hogy ez lenne az én műfajom), sőt a "Solarisos" regényeket sem olvastam, ahhoz képest tudom így is imádni a zenéjüket.:-) Egyenlőre még nem sikerült rávennem magam, hogy elolvassam a Marsbéli krónikákat, de egyszer, talán. Szerintetek megéri? Tudom, hülye kérdés, de egy nem sci-fi rajongó szemszögéből nézve kérdezem...

Mi hír koncertügyben?

cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.13 0 0 380
Nekem tetszik, hogy a Solaris-t különösebb belemagyarázás nélkül is élvezni lehet. A háttérinfó már csak hab a tortán.

Persze, ezzel egyébként én is így vagyok: amikor a zenéiket hallgatom, eszembe sem jutnak azok a regények, könyvek, amelyek inspirálták a Solaris-tagokat a zeneszerzésben.

Ezeket a sci-fiket én is csak általuk ismertem meg, nem holmi sznobériából, hanem mert tényleg kíváncsi voltam ezekre a regényekre.

És elmondhatom, hogy néhányuk igen nagy felfedezés volt számomra.
Pl. így ismertem meg Jorge Luis Borges írásait is.
Egyik novellája, a "Körkörös romok" is ötletadójuk volt. Ezt a számukat keresztelték át később "Marsbéli krónikák"-ra, tehát már csak ezért sem érdemes úgy hallgatni a számaikat, hogy közben az adott írást is felidézi magában az ember. :o))

Azóta Borges-től szinte mindent beszereztem már: fantasztikus, varázslatos hatást gyakorolnak rám az írásai. Másnak is szívből ajánlom ezeket!

Előzmény: Stms (379)
Stms Creative Commons License 2003.06.13 0 0 379
Jelentem, én nem! :)
Legalábbis amikor 1,20 m-es állapotomban felfedeztem faterom lemezgyűjteményében a Marsbéli Krónikákat - bakelit! :), azt se tudtam, hogy S.Lem létezik. :))

Nekem tetszik, hogy a Solaris-t különösebb belemagyarázás nélkül is élvezni lehet. A háttérinfó már csak hab a tortán.

Előzmény: cirrocumulus (378)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.13 0 0 378
Hogy hogy valakinek nehéz a szöveg? A solaris-rajongók azok egyben (nagyrészt) scifi-rajongók is, nem?

Gondolom, igen.
De azért csatlakozom tillA-hoz: nem olyan könnyű gondolatok ezek, el kell filózni rajtuk rendesen.

Előzmény: Hektor TD (375)
tillA Creative Commons License 2003.06.12 0 0 377
Igen. Mégis.
Előzmény: Hektor TD (375)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.12 0 0 376
Szólj, ha sikerül valahol megvenned ezt "Az Éden sárkányai" c. könyvet. Már próbálkoztam vele, mert engem is nagyon érdekelne. A Libri-nél már nem kapható.
Előzmény: Hektor TD (375)
Hektor TD Creative Commons License 2003.06.11 0 0 375
Ez a szöveg valami iszonyat jó.
Alighanem a könyvet is el fogom olvasni, mert nagyon tetszik.

Hogy hogy valakinek nehéz a szöveg? A solaris-rajongók azok egyben (nagyrészt) scifi-rajongók is, nem?

cirrocumulus Creative Commons License 2003.06.02 0 0 374
Szia!

Valaki aszt irja az e-prog-on hogy o megvasarolta az uj Solaris lemezet amelynek a cime "NAPOLEON BOULEVARD." Nem halottam rola. Ellore megkoszonnem ha valaki megirna hogy mirol van itt szo.

Ez nem egy új Solaris lemez címe, hanem 1986 után a Solaris tagjai egészen más zenét játsszva NAPOLEON BOULEVARD néven folytatták pályafutásukat. Belépett közéjük egy énekesnő, Vincze Lilla. Az általad említett lemez valószínűleg ez.

Előzmény: ajrozsa (373)
ajrozsa Creative Commons License 2003.05.31 0 0 373
En ismerek minimum 700 embert aki nem csak tudja hogy ki a Solaris, de legtobben marhara szeretik oket. :-)

Lasd: http://www.e-prog.net/bands/solaris.htm

Ha az angolod jo, csatlakozni lehet egy kituno elektronikus progresziv rock duma listahoz:

http://groups.yahoo.com/group/e-Prog/

709-en vagyunk, 30+ orszagbol.

Mas rendben... mivel pont most jottem ide, nem tudom hogy mi ment le korabban... ha hulye a kerdesem valaki megpofozhat.

Valaki aszt irja az e-prog-on hogy o megvasarolta az uj Solaris lemezet amelynek a cime "NAPOLEON BOULEVARD." Nem halottam rola. Ellore megkoszonnem ha valaki megirna hogy mirol van itt szo.

Sziasztok,

ProgBandi

Előzmény: EeToN (329)
Zobor Creative Commons License 2003.05.30 0 0 372
Jó az említett oldal!
Előzmény: cirrocumulus (371)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.05.30 0 0 371
Megint egy kicsit OFF: a holnap hajnali napfogyatkozásról pontos adatok és egy kis animáció

ON

Előzmény: cirrocumulus (349)
Zobor Creative Commons License 2003.05.29 0 0 370
tillA Creative Commons License 2003.05.28 0 0 369
Többet nem is kívánhattam :)

Illetve dehogynem! Azt hogy ha már hónapok óta hívogatom a Solaris "könyvkiadót", hogy miként juthatnék hozzá a Csapda-trilógia további két kötetéhez, akkor egyszer végre legyen bent az a munkatárs a megadott számon, aki tud válaszolni a kérdésemre. Az már csak torta a habon, hogy ez a "munkatárs" állítólag maga... de le se merem írni a nevét :) Majd holnap kiderül. Elájulok, ha a vonal másik végén tényleg Erdész Róbert (Robert Forrester), az ifjúkori idol jelentkezik be...

Ps: Már úgy értem, olyan szintetizátorvirtuóz szerettem volna lenni gimnazista koromban, amilyennek őt láttam a lemezborítókon, meg azon az egyszeri miskolci Napoleon-koncerten.

Előzmény: cirrocumulus (368)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.05.28 0 0 368
Tetszik! :o)))
Előzmény: tillA (367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!