Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11714

Szerintem jól gondolkodsz, így kell eljárni. Ha jönnek, nem kell semmit mondani, csak annyit, hogy rátetted a kályhát, többiről nem kell tudniuk.

Előzmény: LendvayS (11713)
LendvayS Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11713

Köszönöm szépen mindkettőtök segítségét.

Abban mélyen egyet értek, hogy valami - ami tizen éveken át bizonyítottan működik - nem lesz egyik napról a másikra rossz attól, hogy valami saját kútfőből (esetleg EU-s elvárás miatt) hozott jogszabály szerint mostantól alkalmatlan. Önmagam megerőszakolva azt még el tudom fogadni, hogy az új építésű házak kéményeinek már a jelen szabályozásnak kell megfelelni. De azt, hogy egy egyértelműen stabil tetőszerkezetet, vagy jól működő kéményt csak azért kelljen átvariálni, átépíteni, mert mostantól ez a szabály... no ettől a gondolattól akkor is ütni tudnék, ha ezt a jogalkotó ingyen biztosítaná.

 

Bármennyire is szeretem a tiszta utat, ez esetben rákényszerítenek a sunyiságra és a szabályszegésre. Amíg a meglévő kéményem nem kátrányol, jó huzattal, biztonságosan működik, marad úgy, ahogy van, és közben reménykedem, hogy valami csoda folytán a szabályokat ésszerűen módosítják.

A tartalék kéményt pedig (a kéményseprők nyilvántartása szerint nincs rajta kályha, és ezért tartalék, nem azért, mert nem megy ki a tetőn) megnézetem kémény szerelővel. Ha azt mondja, jó állapotban van, kivitetem a tető felé, béleltetem, (kb. száz ezer forintból kijön) és használni fogom. A nyilvántartásukban évek óta benne van, nem új kémény, és a saját fogalomrendszerükkel élve "most már lesz rajta kályha". Eddig sem "lezárt" (megszüntetett) kéményként tartották nyilván (pedig az), ebből én laikus azt fogom gondolni, hogy üzembehelyezés sem szükséges.

 

 

Előzmény: zs39 (11708)
Totya3 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11712

Egyetértek! Add még hozzá, hogy ettől a hőfoktól magasabb kell a kéményen belül folyamatosan, hogy kívül meglegyen a veszélyes hőfok! Egy koromégésnél nincs ekkora hőmennyiség annyi ideig, tüzeléskor pedig kizárt, hogy ekkora hőfokot lehetne ott elérni, 100fokot se nagyon! Nagy baromság az egész!

Előzmény: zs39 (11711)
zs39 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11711

A 12 cm-ről még egy gondolat: a fa gyulladási pontja 350-470 fok. Az ólom olvadáspontja 327. Tehát a kéményemnek olyan forrónak kéne lennie ahhoz, hogy meggyújtsa a gerendát, hogy egy darab ólomnak meg kéne olvadnia a felületén... Vagy ha csak 5 cm van, akkor ebből a távolságból tartva is olvadnia kéne. Velem még nem fordult elő, hogy a kéményt megtapintva szénné égett volna a tenyerem.

A másik, hogy tetőléc lehet közel, akár neki is érhet szabály szerint. Holott egyértelmű, hogy annál nehezebben gyullad meg a fa, minél nagyobb a fajlagos felülete. (Ugye, nehezebb egy egész kugli fát begyújtani, mint ha felaprítom?)

Ki, milyen "szakember" alkotta ezt a szabványt???? Valami újonnan kinevezett csinovnyik, aki párthűsége jutalmául kapta az állását? Hány tetőszerkezet gyulladt ki a 12 cm (és nem más hiányosság!) miatt az elmúlt 200 évben?

Vagy mi változott az elmúlt években? A fizika törvényei?

Vagy a nagy kéményforgalmazók tenyereltek bele, hogy ezentúl ne legyen semmi jó, csak amit tőlük vehetsz kompletten, méregdrágán?

A fene se érti ezt, de főleg azt nem értem, hogy így tűrjük.

zs39 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11710

Az egész ellenőrzési rendszer egy pénzbehajtás, amit tűzvédelemmel, balesetmegelőzéssel takargatnak, és hatóságok által vagyunk rákényszerítve. Az ellenőrzésre szükség van, de nem ilyen formában. Piaci formában (pl. ahogy megválaszthatom, hol vizsgáztatom az autóm, kivel készítem fel vizsgára) gördülékenyebb és kategóriákkal olcsóbb lenne. Ennyi erővel a villamosvezetékeket is ellenőrizhetnék évente kétszer... ránézésre, alkalmanként 10.000 Ft-ért, kényszerfogyasztóként, hatóságosdival fenyegetve.

Ennél is nagyobb baj, hogy minden jel szerint teljesen szakszerűtlen, átláthatatlan, betarthatatlan.

Én tapasztalom a környezetemben, hogy kinek milyen terhet jelentene például a 12 cm betartása. Egy szarufát áthelyezni nem 10 filléres mutatvány! Már ahol egyáltalán megoldható. És pont azokat sujtja, akik rá vannak szorulva a fafűtésre.

Előzmény: Totya3 (11709)
Totya3 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11709

Ahogy ezeket a kémény törvényeket egyre jobban megismerem, megértem egyes kisebbségi népcsoportokat, miért szedték fel a parkettát és raktak tüzet a szoba közepén. Mert ugyanis ezt nem tíltja semilyen törvény! Képzeljük el annak a helyzetét, akinek a gerenda mellé épített kifogástalan kéményét letiltják és nemrég vesztette el állását(mondjuk a rezsicsökkentés miatt, ugyebár), az mit tud tenni? Mert pénze nem lesz új kéményt építtetni az biztos! Fagyhalálta van ítélve? Vagy tüzet fog rakni a szobábáan...

Ez az egész már az alapvető emberi jogok sértését súrolja! Több ezer évig nem voltak hülyék az emberek, tudták hogyan kell kéményt építeni. Érdekes módon ma is, hogy mindenki meghülyült a kéménytörvény alkotók szerint, sokkal többen halnak meg közlekedési balesetben egy hét alatt, mint a kéménytől egy év alatt! Túl sokan vannak az érdekeltek, ezen kéne valakinek változtatni, ha meri, ha tudja!

Előzmény: zs39 (11708)
zs39 Creative Commons License 2013.09.09 0 0 11708

A 12 cm régi és új kéményre egyaránt vonatkozik. Magyarán, ha a kéményseprő ezt észre veszi, akkor jelenti a katasztrófavédelemnek, és kis idő múlva azonnal, mindenféle türelmi idő nélkül le lesz tiltva a kéményed használata. Ha elhárítod a "hibát", akkor iagzolnod kell, újra kéményseprő, hatóság stb.

Alternatív megoldás nem létezik. (Tűzálló burkolat, lángmentesítő szerek - ilyet nem ismernek a szabványalkotók.)

A lebontott kéményt nem értem, hogy miért tekintik tartaléknak. Ha újra megépíted, elvileg bélelni kell, béleleltlen kémény "nem létezik". Csak ott van a probléma, hogy jelenleg nem kapható olyan kisméretű tégla, ami rendelkezne a kéményépítéshez bizonylattal. Szóval lehet, de mégsem lehet. Én a helyedben megípíteném, és azt mondanám, hogy az régen úgy van. Legközelebb lajstromba veszik, és kész.

De elvileg kéményépítés előtt, közben (eltakarás előtt) és utána is kell terv, enegedély, szemle stb.

Előzmény: LendvayS (11703)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 11707

Én táblás gyapottal körbe raktam, maradék csirkehálóval körbetekertem..mer az vót itthon.. :-)

Előzmény: Destroyah2 (11706)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.09.08 0 0 11706

megvalósítom...

Előzmény: joevagyok68 (11705)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 11705

1; melegebb lesz az a rész!

2; ezáltal "melegebb" lesz a teteje is

3 ; ha eddig kátrányosodott a teteje, az nem vagy kevésbé fog

4; esetleg jobb lesz egy kicsit a huzat

5; ha eddig nehéz volt begyűttani, akkor esetleg könnyebb lesz ( légdugó probléma)

 

6; ha te csinálod lehet szúrni fog a gyapot !  :-)

Előzmény: Destroyah2 (11704)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 11704

üdv!

 

mi fog történni, ha a kéményem födém és cserép közötti részét bebugyolálom kőzetgyapotba?

LendvayS Creative Commons License 2013.09.07 0 0 11703

Bár jó pár hozzászólást visszaolvastam a fórumon, és megpróbáltam tájékozódni is, de nem találom a kérdésemre a választ.

 

Van egy hagyományos falazatú kémény, amire fa tüzelésű cserépkályha van kötve. Nem felel meg azon előírásoknak, amelyek az újonnan üzembehelyezett kéményekre vonatkozik (12 cm-re legyen a fagerendától, bélelve legyen, stb.), de hibátlanul működik. Van arra valamilyen előírás (és ha igen, konkrétan mely jogszabály), hogy ezeket a kéményeket x éven belül a jelenlegi előírások szerint kötelező felújítani?

 

A másik kérdésem pedig kicsit összetettebb.

Van a házban egy másik kémény is, ami a tető síkja alá vissza van bontva, és le van zárva. Használaton kívül van. A kéményseprők nyilvántartásában tartalék kéményként szerepel. Régi építésű kémény, és a jelenlegi szabályoknak az sem felel meg.

Ha ezt a kéményt ismét üzembe akarom helyezni, használni szeretném, kivitetem a tető síkja felé, akkor ezt engedik majd a kéményseprők használni, vagy már erre is az új előírások vonatkoznának?

 

Előre is nagyon szépen köszönök minden infót!

gmkiev Creative Commons License 2013.09.05 0 0 11702

 

A kémény kürtő 200 éves. A gázkészülék kéménybélés 10 esztendős!

Égető1 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 11701

 Nos bele bele olvasgattam az ombudzmani jelentésbe. Hát sok hülyeséget összhordanak ők is. Pl. a parapet konvektort többször is kazánnak emlegetík. Pedig az csak egy gázzal működő hőtermelő készülék.

A lényeg azért nagyjából az, hogy a kéményseprők minden kéményhez ragaszkodnak  - csökönyösen. Érthető - nekik ebből van az árbevétel.

 Az áraik kötöttek, csak a kéményszám emelésével remélhetnek nagyobb hasznot. Meg az időráfordítás csökkentésével , ill a munkaársaik minél alacsonyabb béren foglakoztatásával. Világos ez : csak a vezetők számára jó biznisz , az meg csak természtes, hogy a vezetők ragaszkodnak a megszokott jövedelemhez.

 Anno régen olyan 6 -8 éve az egyik főkétüszvezető rendszeresen kereste a sajtót a kéményrendellenességek megírására,  azok felturbóztatásásra. Egyszer már addig is elmentek , hogy a sajnálatos széndioxid mérgezést  - pincében mustgáz  - összemosták a CO mérgezéssel.

Előzmény: zs39 (11693)
gmkiev Creative Commons License 2013.09.05 0 0 11700

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=15495

 

Ez bizony a kéményészeknek is szól.

Totya3 Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11699

Ha legközelebb jön, kérd meg, hogy mutassa meg azt a nagy bizonylatot, amit kitölt. Az ő oldalán lesz egy hosszú mondat, kiemelt vastagabb betűkkel, aminek a lényege, hogy minden módosítás, csere stb. előzetes bejelentés nélkül tilos. Tehát nem ők döntik el, mit szabad, mit nem, ők csak jelzik, ha eltérést találnak az előző évhez képest, ami szépen fel van jegyezve nekik. Szerintem nem őket kéne ezért bántani, vagy hibáztatni. Persze vannak közöttük, akik saját munkájukat, családjukat kockáztatva szemet hunynak, hogy neked jó legyen. Csak ne legyen baj, mert akkor őt veszik elő először(a törvény szerint). Nem tudom mi a megoldás, nagyon el van cseszve ez az egész és szerintem nem is lehet megoldani úgy, hogy nekünk jobb legyen. Ez van.

Előzmény: Calcitos (11697)
Zs:) Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11698

Nálunk a hétvégén voltak, alapvetően nem fizettem sokat. Ilyenkor csak a vegyes kéményét nézik, valami 8-900 pízt kért. Megállapította megint, hogy van egy elhúzás a kéményben, mondom még mindíg jó a szeme :).

Megint észrevételezte, hogy nincs beragasztva a hamuzó ajtó kerete, mondom gondolkodok, hogy kibéleltetem a kéményt. Hát ő mindenképpen egy külső szerelt kéményt ajánlana. Mondom, én meg annyira nem vágyok rá :)

Calcitos Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11697

 Mondjuk legyünk objektívek !

 

Az az évenkénti szemle nem túl drága, az még kibirható  , ha a kéményseprők tudnák a szerepüket  - jóindulatú figyelmeztető/figyelemfelhívó szerepkörben ügyködnének és nem mint valami  meó/tűzvédelmi/anyag stb...... ellenőr.

 Még az is hogy az én tartalék kéményemet 25 év alatt egyszer sem nézték meg - persze fizetni azért kelett érte.

Calcitos Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11696

 Itt van pl. ez a kémény bélelés. Tény hogy egy béleletelen kémény nem tart addig, mint egy bélelt - főleg gázfűtésnél. Na de bélés nélkül is elmegy akár 15 évig is, aztán kell reparálni.

 

Had döntsem én el , hogy pl. 10 évente  a kéményfejet újrafalazom mondjuk 20 eft ért, vagy kibéleltetem  125 eft -ért.

 Azért hogy nincs kibélelve egy kéményjárat, még nem biztos hogy életveszélyes.

Calcitos Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11695

" a rendszer ezer sebből vérzik,"    ezeregyszázból

 

 

 

 Gyakorlatilag a hatóságokon kívül nincs más szerv, aki bepofátlankodna egy állampolgár lakásába. (hívás nélkül )  Kivétel a derék seprők. Ok., de akkor neveztessék magukat Kémény Ellenőrzési Hatóságnak !

Előzmény: zs39 (11693)
Totya3 Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11694

Végre valami érdemleges csírakezdemény! Igaz, ki tudja mivé búrjánzik, ha a "szakértőink" nekiállnak új törvényeket hozni! Mivel nincs elég szakember, aki érdemben el tudná bírálni a helyszínen, hogy valami jó vagy nem, és ha el is tudja valaki, nem vállalja fel ezt a felelősséget, marad a szigorú, szögletes, bizonylatok, kivitelezői nyilatkozatok, stb. játék, csak még szigorúbban lesznek ellenőrizve a kéményseprők, akiknek ezt be kellene tartatni. Nekünk ebből semmi jó nem lesz, ez szinte biztos...

Előzmény: zs39 (11693)
zs39 Creative Commons License 2013.09.04 0 0 11693

Úgy tűnik,már nem sokáig. A túlbuzgósággal a kéményseprők megásták a saját sírjukat. Az ombusman megállapította, hogy a rendszer ezer sebből vérzik, az állampolgár "kényszerfogyasztó", az építészkamara is ki van bukva a kaotikus állapotok miatt.

 

"A szolgáltató nem tisztítja a kéményeket, de a bejelentése nyomán az építési hatóság érdemi vizsgálat nélkül kötelezi a tulajdonosokat sokszor több százezer forintba kerülő munkálatok elvégzésére. A használaton kívül helyezett kémény után is szolgáltatási díjat számláznak ki. Életveszélyesnek nyilvánítanak kéményeket, mert nincs kiépítve kéményseprő-járda. Az ombudsman panaszbeadványokat kivizsgálva megállapította, hogy a jogszabályok ellentmondásosak és alkalmat adnak az önkényes jogalkalmazásra."

 

http://www.jogiforum.hu/hirek/29401

 

Előzmény: zs39 (11683)
Palási Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11692

 Folytatva  T. mester javaslatát ,  furj az aljához közel egy max. 1/2 " lukat  (kevesebb is elég ) , abba beleragasztasz egy csővecske csonkot,  arra ráhúzol egy műanyag csövet és elvezeted pl. egy lefolyóba.

 A földgáz  kondenzátuma kb. szódavíz koncentrációjú.

  Szénsavas, víz némi más szennyezővel.

Előzmény: Palási (11688)
Totya3 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11691

1/2" akart lenni, nem 2"! :)

Előzmény: Totya3 (11690)
Totya3 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11690

Szia! Fúrj az aljába egy 2"-os csőnek lyukat és azon vezesd ki a kondezt, ahogyan ezt szokták. Ha nem akarsz hegeszteni, a csövet ragaszd be FBS pasztával, megfogja és nem fog szivárogni a víz.

A nyílást pedig körbe falazd be, hogy ne nyíljon rés a kémény és a cső közé, majd tegyél be egy normális kémény ajtót. Ha az ajtót kiveszed, akkor a járatnak csak a kémény belsejébe szabad vezetnie. Ki is kenheted, akár  rugalmas csemperagasztóval, vagy sima malterral is, mindegy, csak "szép" legyen. A kondenz úgy is lefolyik majd alulra és ki a csövön...

Előzmény: WD_40 (11689)
WD_40 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11689

Az egész fűtési rendszer mindenestűl régi, erre írtam, hogy ha tehetném, kicserélném, mert ELAVULT, RÉGI. De ebbe nem menjünk bele, mert tényleg nincs sok köze a kéményhez, csak megemlítettem :).

Gáztömörség alatt arra gondoltam, hogy ezen a befedetlen nyíláson visszaáramlik a szén-monixod, vagy "szivárog" valahol a kémény - ahol nem kéne neki. De félreértelmeztem, na.

A kondenzátumnak hol lenne a megfelelő helye? Mert írtam, hogy megáll a cső aljában, de ha ott begyűlik, túlfolyik, áztatja a kéményt. Úgy tudom, lenne szokott egy tartály szerűség (vízzsák?), és/vagy egy leeresztőcsap a kémény alján. Itt semmi nincs és nem tudom, van-e valami elképzelésed, hogy a 2 napos szívogatás helyett lehet-e kezdeni ezzel valamit.

Előzmény: Palási (11688)
Palási Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11688

 Meg kell és meg lehet oldani. Nem egy nagy ügy műszakilag , a biztonsághoz sok köze nincsen ! A C12 készülék meg egy jó,  strapabíró. Igaz nincs agyon elektronizálva, de megy.

 A radiátorokkal mi a baj ?  Csúnyák ? Folynak , nem megfelelő a felületük ? Azokat is illik karban tartani, pl 2 évente portalanítani.

 

Mért mire gondoltál a gáztömörségnél ?

 A gázvezetéknek tömörnek kell lenni  ez az elsőszámú parancsolat !

De most akéményről van szó ! Pont egy C12 -höz tartozó kémény nem tömör : nyitott felül, nyitott adeflektornál és nyitott lent - hogy fenébe menne el a kondenzátum ,

 csakhogy a kondenzátumnak a megfelelő helyre kell menni,  nem a falba.

Előzmény: WD_40 (11687)
WD_40 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11687

Ez a becsatlakozás alatt van, és igen, ez a "kondenzátum gyűjtő." Kihagytam, hogy a baj csak az, hogy télen folyt belőle a víz. Az első télen, mikor már itt laktam, azt vettem észre, hogy nedves a fal. Alul zárt ez a gyűjtő, se csap, se semmit, le kellett 2 naponta szívni, mint a benzint faluvégen a hiperpigmentáltak. Ez tuti nem normális, és a trágya gány félbehagyott csővég sem az, ezért beszélgettem volna el a kivitelezővel. Nyilván ha én lettem volna a megrendelő, most nem írogatnék itt. De ez szerintem legalább 20 éve lehetett, abból ítélve, hogy 23 éves a cirkó (FÉG C12). Fűrdőszobában van. (Hidd el, ha tehetném lebombáznám a falról és rendesen meg lenne csináltatva kéménnyel együtt, de még a radiátorok is.)

A "gáztömörség" ezekszerint nem azt jelenti, amit én gondoltam :). Kéményseprőnek eszemben sincs szólni egyelőre.

Előzmény: Palási (11686)
Palási Creative Commons License 2013.09.02 0 0 11686

 Így biztos nem szabad kinézni. Na de ez a tisztítónyilás hol van?

A becsatlakozás alatt vagy felett ? Egyáltalán most mi üzemel ezen a járaton ?

 

 Vagy ez  egy járat vég  ? Régi nevén koromzsák . Kondenzátum gyűjtő.

 

 

 Ahhoz hogy ez befejezett legyen, nem kell más mint a  kiállóvégek lemezollóval való  levágása, dugó és a régi  ajtók ( beton) v isszahelyezése . Természetesen úgy hogy ne essen ki. Tömítés se árt !!

 

 

  "'Azért elbeszélgettem volna a kivitelezővel erről... "  A kivitelezővel mindig a megrendelő beszélgethet el. ( vagy balesetnél a hatóság )

 Te voltál az ??

 

 

 Még mindig van egy kérdésed  ime :

 " nem kell gáztömör legyen?"

 A kémények eleve nem gáztömörök - alul felül nyitottak - kivétel a ventillátoros készülékek kéményeit. Jó közben azért tömörnek kell lenni egy kéményjáratnak.

 Tehát kérdés hol van és miféle készüléket lát el  !

 Azért feltételezem csak alul vagyon. ha kevés apénzed  szerzel valahonna  ásvány6 üveggyapot szigetelő anyagot becsomagolod duplán  alú fóliába és kitömöd a nyílást, vissza az ajtók - a végleges megoldásig !!

 A kéményseprőknek ne szólj, mert  biztos drága mókára kényszerít(het)enek.

Előzmény: WD_40 (11685)
WD_40 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 11685

Sziasztok!

Szerintetek ennek hogyan kellene kinézni szabványosan? Vagy ez így ok, nem kell gáztömör legyen? Leveszem a tisztítónyílás ajataját, és rögtön ez a látvány:

Régi FÉG cirkó, régi fatüzelésű kéményjárat lett felhasználva a béleléshez. Azért elbeszélgettem volna a kivitelezővel erről...

Jah, és ezzel mit lehet csinálni? Nem tudok rátenni dugót, mert a pereme - nem tudom mennyire látszik a képen - a nyílás mögött van közvetlenül. 13-as kémény...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!