Keresés

Részletes keresés

Moancsa Creative Commons License 2013.07.18 0 0 1235

Sziasztok!

 

Én is elülső keresztszalag prólásra várok a Sportkórházban, szerintem LOriana-val azonos az orvosunk. Elégedett is lennék mindennel, csak sajnos sok minden nem tiszta nekem. a doki a vizsgálat után csak annyit mondott, hogy szükséges a műtét, hívjak fel egy telefonszámot és kérjek időpontot. Tény, hogy rengeteg beteg volt, na de mikor fogjuk megbeszélni, hogy milyen technikával csinálja, mik a teendők műtét előtt, stb. Hogy zajlott ez nálatok? 

Köszi:-)

Előzmény: L0riana (1193)
gombóc63 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 1234

Budapesten. Akkor majd visszaolvaosk.

Előzmény: gurabli (1233)
gurabli Creative Commons License 2013.07.11 0 0 1233

Ha visszaolvasol, sok jó orvosról találsz információt. Azt ne mírtad, hogy helyileg hol kellene?

Előzmény: gombóc63 (1229)
gurabli Creative Commons License 2013.07.11 0 0 1232

Azt több helyen is olvasta, hogy nagyon nehéz kiszedni. Szerencsére nem tört bele.

Szerintem ez gyorsan begyógyul, meg a fájdalom is el fog múlni, amint a vágás begyógyul meg a csonthártya.

Dugóval gondolom a csavar helyét "csinálták be".

 

Kitartást és jobbulást!

Előzmény: era51 (1231)
era51 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 1231

Hát nem volt könnyű valóban kiszedni. Először nem találta a doki. Utána vágott 5 centivel odébb, monitoron megnézte és ott volt.

Nagyon nehezen jött ki, ezért hívott egy "erősebb" embert és sikerült. Két hét táppénz és utána dolgozhat. Ma már csak ha mozgatja akkor fáj, húzódik. Egy kis ragtapasz van csak rajta. Eddig valami dugót cseréltek minden nap, de tegnap már nem tettek bele.

Előzmény: gurabli (1230)
gurabli Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1230

Nagyszerű, örülök, hogy túl vagytok rajta! Szorítok, hogy minden rendben legyen!

Hát, 45 perc az nem kevés, nem volt akkor könnyű kiszedni. De a lényeg, hogy kint van és nem kellett altatni sem.

 

Gondolom most pár hét pihentetés, óvatos tornával, aztán elvileg mehet minden, mint régen:)

 

Majd írj, hogy vagytok!

Előzmény: era51 (1228)
gombóc63 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1229

Sziasztok!

 

Kérlek ajánljatok nekem egy jó dokit, nem árt ha sebész is. Esetleg tudja valaki dr. Szigeti István elérhetőségét?

era51 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1228

Na, kivették ma a csavart. Helyi érzéstelenítés, 45 perc és jöhettünk haza. Holnap kötözés.

Egy darab 4 centis fényes jó vastag csavar volt bennt. Azt mondta a Főorvos Úr, hogy ez így jó és minden rendben lesz, ne aggódjak. Most fájdalomcsillapítót szedett be a férjem, jól van.

Elég nehezen szedte ki a doki, de kinnt van. Hűűű.

Remélem jó lesz a térde ezután is. Drukkolj nekünk :)

Előzmény: gurabli (1218)
ovics Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1227

Sziasztok!

 

Nekem a térdhajlatom fáj, de csak a bal lábamban. Ülő helyzetből felállni nehezen tudok. Nincs semmi a hajlatban, ami látható. Kopás minimális.

Sokizületi gyulladásra kapok Trexant injekcióban évek óta, de kb 2 hete Salazopyrint is. Ezeket reumán írták fel.

Szerintetek mi lehet a térdhajlat fájdalom oka?

Mankisz Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1226

Sziasztok!nekem marcius elejen volt sibalesetem eltort a sipcsontom csavarral rogzitettek a tores szepen meggyogyult,viszont a keresztszalagom elegge laza maradt:-( most gyogytornara jarok es szeptemberbe derul ki h kell e potolni..Kerdesem az lenne h sportkorhazba melyik doki jo ill. Dr. Kator Miklosrol velemenyeket,tapasztalatokat varok:-) elore is koszi ;-) szep napot mindenkinek es jobbulast..

Axióma Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1225

Hm, nekem ket eve meg ugy nyitottak, hogy az egyik kotelezoen felszivodos, merthogy ugye abbol finanszirozzak magukat... a masik nekem is valami mr-t nem zavaro csavar. Ott mar tenyleg nem beszeltek ra semmire, maradtam az olcsobbik megoldasnal.

Előzmény: cowax (1224)
cowax Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1224

Sziasztok,

Amíg műtét előtt álltam én is sok hasznos tanácsot kaptam és erőt merítettem a fórumból, ezért döntöttem úgy, hogy megosztom a történetemet, hátha segít dönteni/felkészülni másnak.

A végjáték 2013 április közepén kezdődött. Hozzá kell tennem, sosem kíméltem magam. 20 év szertorna és ezalatt minden éveben legalább 1 maraton lefutása, az erre való felkészülés illetve az ezt kikövező appróbb nagyobb sérülések vezettek oda hogy 2 hónapja egy foci közben a bal térdemben elszakadt az első keresztszalagom. Mivel hozzá voltam szokva az "ilyesmihez" nem törődtem vele, emiatt május közepén egy teljesen banális mozdulat végén kifordult a térdem és "vitte" magával a meniscusom egy darabját. Innentől kezdve nem tudmam nyújtani a térdem.

Irány az Uzsoki. Rtg és a szokásos vizsgálatok nem hagytak kételyt. Műtét 3 hét múlva. Sajnos a doki rohant így szinte semmit nem tudtunk megbeszélni. 2 hétig nem értem el telefonon - végül mikor sikerült közölte, hogy elfelejtette a műtétem és a megadott időpontban nem lesz itthon ezért átdobott egy rangidős rezidensnek ...

Na itt hagytam ott az Uzsokit és mentem magán vonalra.

Szerencsém volt mivel ezzel a vargabetűvel csupán egyetlen nappal csúszott a műtétem amit végül Tatán végeztek el június közepén.

Tata fantasztikus, mindenkinek csak ajánlani tudom. Korrekt ellátás, aranyos személyzet. Első kórház élményem volt, pontosabban nem volt mert a tatai Kastélypark Klinika inkább egy hotel, mint kórház benyomását keltette bennem.

Első voltam aznap. f11 -kor már a szobában voltam. A műtétről, beleértve a gerinc érzéstelenítést is semmi rossz emlékem nincs. Végignéztem a közvetítést monitoron amit a doki időnként narrált. Tudom kicsit perverz, de kifejezetten élveztem. Ilyen élményben ritkán van része az embernek. Lenyűgözött a precizitás ahogy dolgozott a doki a térdemben, bár ott akkor annyira nem fogtam fel, hogy az ott az én csontom amit épp fúrnak.

A műtét előtt az orvos felvázolta a különböző technikákat, összesen 3 -at amiből egyet az endobutton-titáncsavar verziót támogatja az OEP míg a felszívódó csavaros verzióknál a csavarokat fizetni kell.

Az endobutton -os verziót választottam annak ellenére, hogy a mankózás így 1 héttel tovább tart.

Nem az összeg, inkább a felszívódó jelleg zavart (ez persze lehet marhaság ill. tudatlanság, de ezt láttam jobbnak - bennem ne szívódjon fel semmi) a titán megoldások már több évtizedes múltra tekintenek vissza, különösebb komplikációk nélkül míg a felszívódó csavarok esetében felléphetnek problémák (ciszta stb.)

A doki nagyon korrekt volt, nem beszélt rá semmire. Elmondta a verziókat, a következményeket, esetleges komplikációkat és rám bízta a döntést.

Aztán kiment a fájdalomcsillapító, de a kapott injekciók és bogyók elviselhetővé tették a létezést.

Másnap reggel kivették a csövet (1db). Addig azt hittem tudom mi a fájdalom - tévedtem. Az az 1 másodperc amíg az izületből kihúzták a csövet vitte a pálmát.

2 éjszaka és hazaengedtek. A műtét másnapján a gyógytornász átmozgatta a térdem (30fok). 1 nappal később már ment a passzív 60 fok.

1 hétig béreltem térdmozgató gépet. A hét végére ment a 90 fok passzív hajlítás.

Komolyabb fájdalmak a műtétet követő 3-4 nappal megszűntek. Torna után húzódik ill. az éjszakák elég gázosak mivel el-elfekszem és utánna belobban, de a jegelés többnyire segít.

Óvatos gyógytornát csinálok, kímélve a beültetett graftot, koncetrálva a passzív hajlításra max 90fok, 0 fokig (és nem tovább) nyújtásra ill. combizom erősítésre.

Most tartok a 15. napon. Hétfőn varratszedés. Eddig nem tehettem le a lábam - folyamatos mankózás. Már egészen belejöttem, de azért jobb lesz nélküle.

L0riana Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1223

Maga a csavar okozza fájdalmat, illetve az instabilitást pedig az, hogy a szalag hátrafelé vándorol a csontcsatornában, mivel az egyre inkább szélesedik. Ennek oka ismeretlen... A csavardarabot nem tudják kivenni, egy szilánk van mélyen a csontban, hát például ez a komplikációja a csavarkivételnek, van, hogy a csont, van, hogy a csavar törik - a csontom volt erősebb.

Előzmény: nicky77 (1213)
farek74 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 1222

Hello!

 

Nekem a sérvműtétem  külső módszerrel történt kb. 10cm-es vágással.

A műtét után 3-4 napig nagyon kellemetlen volt.Komoly fájdalmaim voltak.Fizikai terhelést csak a műtét utáni 6. héten javasoltak.

Hogy sikerült eddig elhúznod a sérvműtétedet?

Az orvosok mit mondanak, meddig lehet halogatni?Most hogy újra nekiállsz sportolni ez nem fog problémát okozni?

 

Üdv!

Előzmény: gurabli (1221)
gurabli Creative Commons License 2013.06.27 0 0 1221

Szia!

Dehogy veszem tolakodásnak. Nekem is lágyéksérvem van, jobb oldali, a keresztszalag meg a bal térdemben lett műtve. Elvileg lehet hozzá köze, mondjuk nálam már a térdműtétek előtt is megvolt a sérv, de csak minimális, lazán sportoltam vele. Mivel a bal felemet alig, a jobbat viszont annál inkább terheltem a térdműtét óta, elképzelhető, hogy ettől jött elő jobban a jobb oldali lágyéksérv is. De a meglévő sérv idővel csak nagyobbodik, így lehet, ha nem sérülök meg és focizok, futok, fallabdázok tovább, akkor még jobban és előbb előjött volna a sérv is, ki tudja.

Nem lenne különösebben gond (azt leszámítva, hogy elegem van már a műtétekből), csak a sérvműtét most nagyon visszavetne a térdtornában, legalább 3 hét, de inkább egy hónap kihagyás, ez most nem fér bele. A másik oldala, hogy szeretnék minél előbb túl lenni a sérvműtéten, mert nem szeretném, hogy kizáródjon, nagyobb legyen. Nincs jó megoldás.

 

Jelen állás szerint halasztom a sérvműtétet és bízom benne, hogy nem záródik ki vagy nagyobbodik, és ha már rendben lesz a térdem, akkor jöhet a sérv.

 

Emígy neked mik a tapasztalataid a sérvműtéttel? Nagy szívás, nagyon fáj? Milyen módszerrel műtötték? Kb. meddig nem tudták sportolni műtét után?

 

Előzmény: farek74 (1220)
farek74 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 1220

Helló!

 

Ne vedd tolakodásnak,de érdeklődni szeretnék,neked milyen sérved van és mit mondtak van-e valami köze a keresztszalag szakadáshoz?

Érdekes nekem is novemberben volt keresztszalag szakadásom és januárban kiderült,hogy lágyéksérvem is van. Sérvműtéten már túl vagyok.

 

Üdv!

Előzmény: gurabli (1218)
era51 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 1219

Úgy lesz, a focipályán leszel és minden jó lesz :)

Köszi, majd megírom milyen lett a lába és hogy történt a kivétel. Neked meg drukkolunk :)

Előzmény: gurabli (1218)
gurabli Creative Commons License 2013.06.26 0 0 1218

Szia!

Ahogy mondtam, az operáló sebész tudja a legjobban, hogy mit miért kell csinálni. Ne aggódjatok ez miatt, minden rendben lesz, a jó oldalát kell nézni, nem lesz idegen fém a testében. Elvileg ez pár perces beavatkozás, szerintem is megoldható helyi érzéstelenítéssel is.

Egy utolsó gondolat: komolyabb altatást vagy gerincbe adott érzéstelenítést én nem engednék ez miatt. Ugyan minimális a kockázata mindkettőnek, de azért csak van. Elég, ha az embert akkor altatják, szúrják gerincbe, ha muszáj.

Persze nem tudjuk, hogy miért akarja kiszedni, lehet, hogy muszáj.

 

Ne aggódjatok, az eleve nem segít. Szorítok a férjednek, hogy minden rendben legyen, majd írjátok meg, hogy milyen volt!

Köszönöm, remélem jövő ilyenkor már a focipályán leszek:), ha öregfiús tempóban is, de legalább sportolva.

Előzmény: era51 (1217)
era51 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 1217

Szia! Beszéltünk a főorvos úrral és július 08-án veszi ki a csavart. Azt mondta be sem kell feküdni, helyi érzéstelenítővel is meg lehet oldani. Hát én még mindig aggódom, de mindegy. Azt mondta, hogy nem lesz rosszabb. Nagyon bízom ebben. Nagyon nem értem, miért kell kiszedni, de hát ő az orvos. Majd beszámolok a történtekről. Neked jobbulást és kitartást. A férjem is mindent betartott amit az orvos mondott, 1 évig nem dolgozott és tényleg tökéletes lett a térde, még guggolni is tud :) Remélem a csavar kivétele után is az marad.

Minden jót kívánok neked.

Előzmény: gurabli (1216)
gurabli Creative Commons License 2013.06.26 0 0 1216

Tegnap voltam az dokinál ellenőrzésen, 12. hét. Mindennel elégedett volt. Combizomzat közepesen sorvadt, sikerült valamennyire visszaküzdenem, így jobb lett, mint egy hónapja. Hajlítás tökéletes, szinte teljes. Nyújtás is rendben, de van egy-két fok, amit még rá tudok nyújtani a kényelmes teljes nyújtáson felül, de azt mondta ez így rendben van, majd az is alakul.

Megvizsgált, a szalag erősen és megfelelően tart. Most nem emlékszem melyik, de azt hiszem a fiók negatív, a Lachmann egy kereszt (ami elvileg szinte minden focistánál, saját keresztszalaggal is normális). Elvileg a porcok is rendben, van valami rotáció, de azt is csak diktálta, azt nem tudom mi, de arra is azt mondta, hogy rendben. Ez jól esett most nagyon:)

És ami még fontosabb, kezdhetem az óvatos kocogást, futást!!!! Majd persze egyeztetek a gyógytornásszal, aki e téren igazán mérvadó, nagyon profi és érti is a dolgát, majd tőle kell megkapnom a szabad utat.

 

Hát itt tartok most, hosszú út vezet idáig november óta és még sok minden vár rám, de most kezdem elhinni, hogy eljutok oda, hogy ne kelljen majd a térdemmel foglalkozni.

 

Persze itt van most mellé a sérv, amit mielőbb műteni kellene, de miért is lenne fenékig tejfel az élet:)

 

Rákérdeztem a csavarra is: miért kellene kivenni, fáj? Nem, dehogy, semmi panaszom. Akkor nem kell, csak ha gond lenne vele. Ennyit sikerült letudnom, ez is megerősíti lényegében, amit a többiek és én is írtam.

gurabli Creative Commons License 2013.06.25 0 0 1215

Szia! Jutottatok valamire? Beszéltem a gyógytornászommal, ő is egyértelműen azt mondta, hogy ha nem okoz panaszt a csavar, akkor nem szabad bántani. De ma megyek az orvosomhoz, nála is rákérdezek.

 

Nem erőltetném a dolgot, csak tudom mennyire megviseli az embert az egész pótlás, és ha már egy éve letudta, akkor miért kell újra megbolygatni, főleg, ha szerencsére még panasza sincs? Azért a sebészekről tudni kell, hogy hajlamosak gyorsan és rögtön vágni:)

 

De a legfontosabb: csak az orvosotok tudja milyen módszerrel, milyen csavart rakott be és miért akarja kiszedni, itt csakis ő dönthet. Lehet, hogy valami olyan megoldást alkalmazott, ami miatt valóban indokolt a csavar eltávolítása! Esetleg finom jelezzétek, hogy semmi panasz nincs, nagyon jó a térd, ne "piszkáljuk" meg újra, ha nem muszáj, nem maradhat benne a csavar, ha nincs panasz, stb. Azt mindenképpen el kell mondania, hogy miért akarja kiszedni. Az, hogy "jó lenne" nem válasz, erre én is mondhatom, hogy "jó lenne nem bántani, ha már rendben van". Miért lenne jó? Mi történhet, ha nem szedi ki?

 

Ha pedig ki kell szedni, akkor sincs gond, ez egy rövid, rutin beavatkozás.

Előzmény: era51 (1214)
era51 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 1214

Jaj, dehogy haragszom, hogy ennyit írsz. Inkább örülök. Olyan rossz megküzdeni egyedül ezekkel a problémákkal és olyan bizonytalan az ember.

Előzmény: gurabli (1211)
nicky77 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 1213

szia,

Akkor most kiderült, hogy mi a gáz? Hogy-hogy nem tudják kivenni??? Abban igazad van , hogy mindkét térdemben fizikálisan nem tudták igazolni a keresztszalgszakadást .... a műtő asztalon derült ki csak!!!! Most az MR-en a jobb térdben azt mutatja hogy rendezetlen a lefutása a szalagnak....... nem nagyon értem mit jelent ... és nem is túl jó :-( .

Előzmény: L0riana (1212)
L0riana Creative Commons License 2013.06.22 0 0 1212

Nekem beletört az egyik csavar kivétel közben, egy pici darab benne is marad örökre, kb 3-4 mm-es, de muszáj volt kivenni, mert az újabb pótlás miatt rossz helyen volt. Ettől függetlenül az új csavar helye még jobban fáj, lesugárzik az egész lábszáramba. Az MR vizsgálattal a meniscussérülést ki lehet mutatni, persze nem 100%. És ez az, amiatt nekem fontos lett volna. Mert eddig 3x volt meniscusszakadásom, és fizikális vizsgálattal nem igazán tudták igazolni, mondjuk MR-rel is csak 1x a 3-ból, de még ez is több mint a semmi. A mostani csavarok kivételét a doki ajánlotta, engem zavar, fájdalmas, érzékeny, úgyhogy emiatt. De egyébként én nem hallottam még senkitől, hogy kivették volna szalagpótlás után. Viszont az MR felvételt ezek a csavarok is jelentősen torzítják, habár az MR sikertelenségének oka valószínűleg a beletört csavardarabka, amit már nem lehet kivenni...

Előzmény: gurabli (1211)
gurabli Creative Commons License 2013.06.21 0 0 1211

Nehogy félre értsd, véletlenül sem ijesztgetni akarlak, hangsúlyozom, én nem vagyok orvos!

 

Szerintem itt is orvosa válogatja és persze nagyban függ attól is, hogy pontosan milyen módszerrel rögzítették.

 

Itt van pl. egy a sok tanulmány közül, ami nem is annyira új, és elég sok beteget vizsgáltak: egy esetben sem javasolt az eltávolítás, HA nem okoz gondot vagy panaszt! Angolul van, itt megtalálod LINK

Van a végén egy összesítő táblázat is, ami felsorolja a lehetséges komplikációkat minden módszernél: leggyakoribb a csavar vagy csont törése, illetve a fájdalom, csavar okozta kellemetlen érzés (amit tapintással és rtg-vel meg lehet állapítani). Ekkor kell kiszedni, de ez lehet soha nem következik be, lehet pár év múlva.

 

A felszívódó csavarok ellen pedig egyre több neves térdspecialista szólal fel, mert nagyon nagy a különböző komplikációk esélye, sokkal nagyobb a kockázat arra, hogy valami más gond legyen, mint amit nyernek azzal, hogy nem marad meg a csavar. Pl. nagyon sok embernél nem épül jól be, "elvándorol" akár a sípcsont közepéig is, idő előtt bomlik le, mielőtt a szalag rendesen beépülhetett volna. Tekintettel a titán rögzítés minimális komplikációira és előnyeire, továbbra is ezek használatát javasolják. Persze akinél komplikáció nélkül történt a lebomlás, ott valóban hasznos és jó megoldás volt.

 

Jövő héten megyek az orvosomhoz és rákérdezek, mit gondol a csavar kivételéről, előnyeiről és hátrányáról.

 

Ne haragudj, hogy ennyit írok, de tudom mennyire nagy szívás az egész szalagszakadás és pótlás, olyan jó elfelejtetni és túl lenni rajta, kinek hiányzik még egy műtét.

Tudod, sok orvos pl. előszeretettel csinál punkciót (leszívást), ha nem is lenne teljesen indokolt, mert nincs annyira feltelve az izület. Igen, jó, ha megszabadulunk a az ízületi folyadéktól, de egyben maga a punkcióval is újabb sérülést okozunk, amitől ismét termelődik a folyadék, kicsit egy ördögi kör...

Előzmény: era51 (1210)
era51 Creative Commons License 2013.06.20 0 0 1210

Ma hívtam az orvost és megkérdeztem, ki kell-e venni a csavart? Azt mondta: hát nem ártana. Holnap délután kell hívnom, akkor bennt lesz az ambulancián és megnézi a röntgen felvétel, hogy mi is van. Azt mondta, lehet, hogy helyi érzéstelenítő is lehet, hogy elég lesz a kivételhez. Hát nem mondta, hogy ááá, nagyon felesleges a kivétel. Persze körül udvaroltam, hogy milyen jó orvos, mert ilyen jól összerakta a férjem lábát és most tökéletes nem fáj és nagyon remélem, hogy ez is jól fog sikerülni.

Az orvos mondta a műtét után, hogy 1 év múlva ki kell venni. ( tehát ezért merült fel a kivétel)

Előzmény: gurabli (1209)
gurabli Creative Commons License 2013.06.20 0 0 1209

Én nem vagyok orvos, ezért mindenképpen egy (vagy több) orvossal beszéljétek meg.

Nagyon alaposan utánajártam, kérdeztem külföldi fórumokon is, sőt, orvosi szakcikkeket is olvastam. Csak indokolt esetben javasolt a csavar kivétele, hiszen normál esetben semmilyen gondot nem okoz az ember élete végéig. Elvileg a zavaró érzés már korábban előjön, vagyis nem évekkel később kezd el gond lenni vele. A műtött térden végzett esetleges későbbi MRI miatt pedig végképp teljesen fölösleges, az biztos. Egy komoly térdspecialista nagyon nagy pontossággal fizikai vizsgálatokkal is fel tudja állítani a pontos diagnózist.

 

Ha nincs panasz, nincs szükség MRI-re. Ha komoly panasz van, akkor ott valami gond van, amit térd esetében csakis műtéti úton lehet orvosolni. Legtöbbször porc vagy szalag sérül, egyiket sem lehet konzervatív úton gyógyítani. Ha a csavar okoz gondot, azt is műtéti úton kell eltávolítani. Ha beleszámolod, hogy a csavar kivételével úgyis műtétre kerülne sor, ami újra, ha minimálissal is, de feltárással jár. Egy eleve komoly műtéten és hosszadalmas felépülésen átesett és panaszmentes térded megint műteni, hát, nem tudom miért érné meg.

 

Egyáltalán miért merült fel a csavar kivétele, ha nincs semmilyen panasz? De javaslom beszéljetek az orvossal, aki műtött, őszintén meg kell kérdezni, ezért nem lehet mérges.

 

Engem dec 3-án majd idén április 3-án műtöttek, az utóbbi volt a pótlás.

Előzmény: era51 (1208)
era51 Creative Commons License 2013.06.19 0 0 1208

Hála istennek, tényleg most rendben van a lába, ezért félünk a kivételtől.

Most igazán elbizonytalanodtam. Nem okoz fájdalmat a fém és ezért nem tudjuk mi tévők legyünk.

Téged mennyi ideje műtöttek? A férjemet 15 hónapja.

Előzmény: gurabli (1206)
gurabli Creative Commons License 2013.06.19 0 0 1207

Régen nem jelentkeztem, amióta dolgozok, alig van megint időm.

Eddig úgy néz ki, hogy minden rendben, most vagyok 9. héten. Hajlítás szinte maximális, minden gond vagy fájdalom nélkül. Talán nem tudom annyira behajlítani, mint előtte, de ez nem is érdekes különösebben. Nyújtással sincs gond, de még kell egy kis bemelegítés, hogy teljesen fájdalommentes legyen elsőre a leszorított nyújtás, gyógytornász szerint teljesen normális.

Reggel, amikor felkelek, akkor kell egy pár perc mire "bejáródik" és normálisan tudom terhelni.

Lépcsőn lefelé még nem tudok normálisan menni, ha nincs korlát, de ez inkább csak lelki támasz és a gyenge combizom miatt van, egyre jobban megy az is.A helyes járással küzdök, de nem is a térdem mostani állapota miatt, hanem azért, mert gyakorlatilag november óta nem jártam helyesen. Decemberben első műtét, amire ott újra visszaszoktam, jött a második, ami azért megviselt. Ha odafigyelek, akkor teljesen rendben van, de egyszer csak azon kapom magam, hogy kicsit lassítok a műtött lábbal, mint aki nem bízik benne. Szerencsére ez is javul.

Nagyon jó a szobabicaj, csak most olyan meleg van, hogy alig bírom a lakásban tekerni:)

Sikerült végre megállítani az izomfogyást és talán már egy kis izmot (nagyon minimálisat) visszahozni az erősítéssel. A vádlim viccelődik, mert szalagos erősítésnél és más vádlira való gyakorlatnál elég gyorsan begörcsöl.

A térdkalácsom hajlított helyzetből történő nyújtásnál kicsit "ugrik", de nem ad kattanó hangot, ez nem is annyira fájdalmas, mint kellemetlen, de ez sem mindig.

Hamarosan elvileg elkezdhetem majd a kocogást és kint is tekerhetek egyenes terepen. Úszni persze lehetne, de arra sajnos nem jutok el soha.

 

Hát, visszagondolva mit paráztam márciusban és milyen volt még azon az oldalon lenni, ijesztő. No nem annyira vészes, de valóban hosszadalmas és lassú a rehab. Szerencsére egy nagyon profi és lelkiismeretes gyógytornász foglalkozik velem, rengeteget jelent!


Remélem Ti is jól vagytok!

gurabli Creative Commons License 2013.06.19 0 0 1206

Én biztos, hogy nem vetetném ki, és nagyon remélem, hogy nekem sem kell kivenni. Az orvosom szerint csak akkor kell kivenni, ha fájdalmat okoz, ami lehet enyhe vagy komolyabb fájdlom is, tapasztalata szerint kb. ötből egy esetben. Az MRI eleve nem túl megbízható térd esetén, nem látszanak rajta rendesen a dolgok. Ha véletlenül gond lenne, akkor úgyis "belenéznek" és ha gond van, azt rögtön műteni is lehet.

Ha rendben van a térde, biztos nem ajánlott a csavarkivétel miatt még egy műtét, ami ugyan rövid, de sajnos sokszor bele is törhet a csontba...

Előzmény: era51 (1205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!