Igen, sajnos a méret az korlátozott, az 5 és fél literes lábas a legnagyobb edény, ami a gyárban készül.
Ennek több oka van.
Elsősorban az, hogy a gyárban az öntőformák mérete ennyit enged.
Másrészt azért, mert az étkezési szokások egészen mások északon. Ott nem igazán jellemző, hogy egy családi összejövetelen annyian legyenek, mint nálunk. Nem beszélve a mediterrán országokról.
Azt hiszem a "Fält Ugn"-ra gondolsz, annak lehet a fedelébe parazsat, vagy faszenet tenni, hogy onnan is érje az ételt a hő. De ez igazából nem grill, hanem egyfajta "Túra sütő", vagy bogrács. Egyetlen baja, hogy csak 3 literes, így túrákra jó, de ha összejön a család egy kerti partira, akkor már kevés.
Nos, engem meggyöztél.Sokkal többre becsülök egy ilyen vaskotlát mint egy ma divatos hiper szuper z......er csoda edényt.Eddig is használtam öv. lábast,szeletsütőt, tepsit stb és ezután is fogok. Tényleg más izük van a kajáknak benne. Nagyon ötletes a grill terméketek amit felülről is lehet füteni.Lehet egy ölyanra neki látok gyüjteni.Most egy öv.bögrácsra vágyom,tavaly föztem valakinél egy olyanba és nagyon megtetszett.
De itt valóban a minőséget és a kézimunkát kell megfizetni, nem a nevet. A gyár amúgy már több, mint 100 éves, úgyhogy azért van neve, csak nincs érte felár.
Nem olyan drága, mint egy francia, de ami miatt nem annyiba kerül, mint egy kínai az az, hogy valóban kézzel történik minden, amihez nem kell gép, így minden egyes darab körülbelül 10 kézen megy keresztül, mielőtt kikerülne a gyárból. A minőséget minden állomáson figyelik, így, ha bármiféle hiba van egy edényen, azt beolvasztják.
Öntés után a homokformák 24 órán át, a saját tempójukban hűlnek le, így a vasban nem marad feszültség és az edények kevésbé lesznek érzékenyek a hőingadozásra, nem deformálódnak. Ez amúgy nem jellemző, álltalában 1 óra alatt le szokták hűteni az öntvényeket.
Az edények alja hidegen enyhén homorú, melegen viszont teljesen lapos, így tökéletesen felfekszenek a tűzhely felületére. Minden edény alján mikrobarázdák vannak. Ez azért fontos, hogy az esetleges porszemek, só és más szennyeződések ott gyűljenek össze, és ne sértsék a kerámialapok felületét. Az edények alja minimum 5 1/2 mm, ami több az "ismertebb" márkák falvastagságánál.
Az edényeken nincs semmilyen bevonat, ez több szempontból is előnyös.
A vason sült ételek a legfinomabbak.
A zománc idővel berepedezik, és ilyenkor már nem olyan könnyű tisztítani, míg a sima vasat csak ki kell öblíteni forró vízzel, és kész. Mivel nem kell hozzá semmiféle vegyszer, a környezetet, és a pénztárcát is kíméli. Ha valaki véletlenül beleégetne valamit (nekem egy pörköltet sikerült egyszer, jót aludtam, míg szenesedett), akkor jöhet a drőtkefe.
Az öntöttvason van egy réteg, ami tulajdonképpen az első "non stick bevonat". Ez a réteg a használattól folyamatosan képződik. és egyre jobb lesz, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb zsiradékot igényel. Az ilyen típusú felületeket azért nem szabad vegyszerrel tisztítani, hogy ezt a réteget megóvjuk.
A vasból mindíg kioldódik valamennyi, ami fontos a szervezet számára. Ez a savas ételeknél erősebb (pl. amiben bor, ecet vagy paradicsom van).A Az ételeket emiatt nem jó főzés után az edényben tárolni, mert vas ízük lehet, viszont aki vérszegénységben szenved, vagy vasszegény az étrendje (pl. vega), annak ez kifejezetten ajánlott.
Firefox alatt nem működik a honlap, légyszi sürgősen reklamáljatok emiatt a készítőnél, mert nagyon nem illik ilyet csinálni (=komoly szakmai hiba)! Így nem tudom megnézni, mit kínáltok, mert nem használok internet explorert, pedig érdekelne. ribizli
Mindekinek ajánlom az öntöttvas edények használatát, mert nincs benne semmi varázslat, egyszerűen jó. Én 1991-től 1996-ig Svédországban éltem, ahol cukrásznak tanultam. A suliban is ilyen edényeket használtunk, de otthon is, tehát durván 17 éve használom őket. Mikor hazaköltöztem hoztam magammal néhányat, és pár éve eszünkbe jutott, hogy újjá kellene éleszteni az öntöttvas edények használatát. Azért írtam ezt a kis önéletrajzot, mert mi forgalmazzuk a korábbi hozzászólásban látható edényeket, és úgy látom, ,hogy sokan nem ismerik az öntöttvas előnyeit és sokan a hibás használat miatt elállnak tőle. Ezért, ha valaki még csak most kóstolgat bele ebbe a műfajba, vagy esetleg rossz tapasztalatai voltak, nyugodtan kérdezzen, ha tudok segítek.
Már itthon is lehet jókat kapni, nem csak a kívül-belül zománcozott cicomákat. Például azt is ami itt is látszik. http://www.williamdam.dk/popup_image.php?pID=1473205&language=da
Nekem ugyan többnyire régiek vannak, de van egy olyan grillsütőm ami a képen látszik, csak nem acél a nyele.
nekem is van ontottvas edenyem, zomancos, iszonyat nehez, ket kez kell felemelni. Siman lehet kezzel, mosogatoszerrel mosogatni. A fedoje az csucs, tokeletesen fed, semmi goz ki nem jut belole, igy aztan nem is eg le semmi, csak parolodik, imadom.
Egy ilyen szépséget én is eltudnék képzelni itthon.Zsur hol találtad?Ugy rémlik te messze élsz az ohazátol, én meg nemtudnék elszaladni érte.Neken föleg mázatlan vasaim vannak ,vook,lábas,tepsi.serpenyő(hussütéshez).Van egy rég régi csirke sütő tálam is.na ő zománcos.Én szeretek bennük sütni-fözni,a nejem viszont nem, szerinte nehéz.Mondjuk a tepsinek szép súlya van valóban.A vookban isteni lecsót lehet csinálni kint szabad tüzön.Most egy övas bográcsra vágyom.Még az összel avattam valakinek egyet özpörkölttel,no az isteni lett benne.A metroban vette az edényt de mire én mentem már elfogyott.Nemsokára jön a szabadtéri sütés.fözés és akkor meglesz az uj bogrács is.
Nekem a ferjem szuletesnapja jobban tetszik. Mindig azt mondja, akkor orul, ha en boldog vagyok. . .hat egy ilyenedenytol boldog tudnek lenni - lehet ezt kap a szuletesnapjara?
Te leveseket álmodsz bele a szomszéd topikon, én töltöttkáposztát, soletet, csilis babot, meg ilyeneket is el tudok képzelni (kemence híján) sütőben sütve. :)
Gyengéden vedd rá az Embert, hogy pl. február 10-e tiszteletére "lepjen meg" egy ilyennel.
Nem tudok semmi történésről azon a napon, de jól hangzik, közel van, s ha összekapja magát, tán még az "áhított" is megérkezik akkorra. :-)))