Keresés

Részletes keresés

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127410

Tetőcserép jobb erre a feladatra.

Előzmény: Jolida (127403)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127409

Nem is szökik, vagy minimális, nekem is vizzáras a főzöm és nincs gond a kihozatalokkal.

Előzmény: tanca1 (127400)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127408

Erre szerettem volna válaszolni:A vízzárnál nem lehet akkora alkohol veszteséged,ami számottevő lehet.Ne a készülékedben keresd a hibát!  A kihozatalt ne hasonlítsd a tavalyi évvel,nekem pl.20-25%-al gyengébb az összes gyümölcs kihozatala.Az Írsait tavaly 18-al vettem,az idén 15-el!De igaz  ez még a faeperre is,cseresznyére is,szilvára is.:(

Előzmény: tanca1 (127405)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127407

Felejtsd már el a páracsövet, abban egyetlen molekula alkohol sem tűnik el.

Előzmény: tanca1 (127405)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 2 127406

Elévült:)))

Előzmény: gabor0036 (127404)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127405

Hidd el, készítettem már párszor cefrét. Először megtapasztaltam, hogyan nem szabad.. Majd sokat olvastam róla és még többet készítettem :) Így azt gondolom, a cefréim szinte hibátlanok. Illetve mint már írtam, régebben bérfőzettem, így van viszonyítási alapom a kihozatalra. Ezért kértem ki a fórumtársak véleményét, hogy a főző mely részében lehet a hiba, hogy kevés a kihozatal.

Rövid, esetleg vékony a páracső? Vízzárnál elillan? Más? Üdv, Tanca

 

Előzmény: Green Corner (127401)
gabor0036 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127404

Akartad mondani 2010 óta főzöl vele... :D :D 

Előzmény: Green Corner (127401)
Jolida Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127403

Van vagy két apróra tört tányérom, csak mindig elfeledkezek róla, hogy hova tettem. :-)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127399)
snapszmester Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127402

A durva elmélet 1 kg/1 L 50% alkohol. Ha nem tisztán cukorból csinálod akkor mi az alapd a ketelkedesre?

Előzmény: mili70 (127382)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 5 127401

Kb 30 éve főzök 100l-es DES-sel.Soha az életben nem volt olyan gondom,hogy a vízzárnál számottevő alkohol veszteség lett volna.Ezeket a főzőket 1963-ban találták ki.Azóta amit változtattak rajta az a keverős megoldás és a páracső csatlakozásának az átalakítása.(hollenderről vízzárra)Olvasgatom a hozzászólásokat,hogy a megvásárolt új főzőt itt ott kiflexelem,kifúrom a gyorsabb felfűtés érdekében,csak éppen a bevitt hőmennyiség megemeléséről nem gondolkodok.:(

Szilikonszalaggal még nem tudtak magasabb kihozatalt elérni.Ami a magasabb kihozatalt produkálja az a cefre magasabb alkohol (cukor) foka és megfelelő cefrekezelés.Az,hogy a vízzárnál buggyan egyet az agy dolog.Nem fog deciliter számra alkohol elszökni!A vízzár emelkedése,süllyedése, meg a tető le-fel mozgásával sincs semmi gond,ez természetes.Meg kell tudni állapítani a tüzelés intenzitását.Valamikor fával,csutkával fűtöttem.Azt is meglehetett tanulni!

Előzmény: tanca1 (127395)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127400

Ja, nem az 1000Ft-on múlik.. :) Tróger voltam, ezért nem vettem még. Meg az az igazság, hogy a mai napig nem gondoltam, hogy azon a fránya vízzáron elszökik az italom :)

 

Előzmény: kezman46 (127398)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127399

Forrkövet kell bele tenni, én is azzal finomítok, különben nagyon hullamzik a vizzar, vagy ki is fuj.

Előzmény: Jolida (127396)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127398

FBS filléres dolog, gazdaboltba is kaphatsz kis kiszerelésbe is.

Előzmény: tanca1 (127395)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127397

Akkor amint már írták a vízzár a ludas, a szilikonos megoldást ajánlom én is.

Előzmény: tanca1 (127394)
Jolida Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127396

Nekem a legutóbbi tisztázásnál -ha kicsit jobban megnyomtam 90 fok felett- folyamatosan emelgette a -DES100- vízzárat, pedig végig 28-as a cső és nincs benne semmi (csőgörény szerint).

Ha meg visszavettem, elaludtam mellette, mire lejött egy liter. :-(

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127395

Vettem már hozzá habosított szilikonszalagot, csak még ragasztóm nincsen hozzá..

Ez az: http://bolthely.hu/szilikongumi/id/02171_5_x_20_mm_habositott_szilikon_szalag

 

Jobb lehet ezáltal a kihozatalom?

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127394

Attol függ, mennyire vagyok türelmes. :) De 10 v/v% fölött sosem. A mait kb. 7-8 foknál zártam el.

Előzmény: kezman46 (127392)
körte51 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127393

Pedig egy kiló cukor képes 1liter 50 % os szeszt adni!  A bodzavirágos cefrém közel adott ennyit. Lejött egy kevés elő és utópárlat is ! Ha teljesen kierjed ,minden rendben ,ad 1 litert.

 

Előzmény: obsitos3 (127391)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127392

Az alszeszt hány fokosnál vágod el, (hagyod abba)?

Előzmény: tanca1 (127327)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127391

" " 1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el! 

 

Ez az elmélet.  :)

A gyakorlat szerint azért ettől kevesebb a kihozatal. Olyan 0.6 környéke."

Itt azt írod,1 L/kg az elmélet,de szerinted a gyakorlat 0.6 L/kg.Én meg azt mondom,az elmélet 06 körüli,a gyakorlat meg 0.5/kg.Nem akarok kekeckedni,de az elmélet soha nem volt 1 L/kg

Előzmény: mili70 (127382)
buga1 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127390

A tölcsér nyakába nyomj bele (jó erősen) vattát, majd erre tegyél újabb vattaréteget s végül 4 vagy 3rétegű papírzsepit. Így csak csöpögni fog a pálesz, de tiszta marad. Persze számolj azzal, hogy elég "hosszú" művelet lesz, míg lecsepeg. 

Ha netán ez sem segít, akkor ugyanez "fagyasztott" pálinkával... Aromaveszteséggel számolhatsz...

Előzmény: vick_1899 (127384)
Figyelget Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127389

50 litereshez a 22-es is elég lenne páracsőnek, a 28-as is jó, persze. 

Előzmény: kramoto (127368)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127388

Utána már fölösleges. Ha kellően lágy a szilikon, a fedél pereme szépen belesimul. 

Előzmény: vick_1899 (127386)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127387

Pihentesd! Nekem tavalyelőtt a szilvapálesz opálosodott be 45%-nál. Kb 3 hónap alatt letisztult, és némi fehéres, viasszerű üledék képződött az edények alján. Sima szűrőpapírral kivettem belőle.

Előzmény: vick_1899 (127384)
vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127386

És utána is kell rá víz? (nekem is ilyen főzőm van csak 100-as)

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127385

A vízzár a ludas. Utána érdeklődtem a régi öregektől: a vízzáras főzők azért voltak vízzárasok, mert fonott kenderkötélből volt a tényleges tömítés. Ahhoz, hogy rendesen tömítsen, vízben kellett állnia. Ezért volt a vízperem az üst száján. 

Ha azt akarod, hogy jól zárjon, szilikon tömítőmasszából csinálj egy tömítést. Zsírral vékonyan kend be az üst peremén a vízzár vályuját. Nyomj bele kb. fél centi magasan szilikon tömítőmasszát (FBS az egyik legjobb), teríts rá vékonyan bezsírozott folpackot, majd tedd rá a fedelet, de NE SZORÍTSD LE! Ha kikeményedett a szilikon, vedd le a folpackot, és mehet a főzőcske.

Előzmény: tanca1 (127327)
vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127384

A tegnapi problémámhoz visszakanyarodva: Az előbb a hűtött pálinkát újraszűrtem (elsőnek 1 decit kávéfilterrel de nem hatott) kozmetikai vattával azonban ugyanúgy opálos maradt... Más ötlet esetleg, hogy visszanyerje eredeti tisztaságát??

vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127383

Nekem van mérő beszerelve a hőközlő olajhoz is, bár nem létszükség, mindenki más hőmérséklethez viszonyít, hogy mikor megfelelő az üzemi hőfok :) az olajat úgy is varázslat lenne túlforralni úgy hogy a rendszer ne jelezné valamelyik pontján, hogy túl sok a kakaóból..

Előzmény: kramoto (127370)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 -1 2 127382

Dehogy néztem. Pont azt írtam, hogy meg sem közelíti az 1L/50%-os alkoholt. 

0.6 környékét írtam, de ha gondolod  pontosítok.

A saját tapasztalat alapján kb.: 5.6-6,2 dl/1kg cukker. 

( egyébként ha jól emlékszem a Corvinus Egyetemen is ezek a számok hangzottak el. ) 

Előzmény: obsitos3 (127381)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127381

Valamit benéztél.Az elmélet a 0.6.A gyakorlat meg a 0.5 L/kg

Előzmény: mili70 (127372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!