Erre szerettem volna válaszolni:A vízzárnál nem lehet akkora alkohol veszteséged,ami számottevő lehet.Ne a készülékedben keresd a hibát! A kihozatalt ne hasonlítsd a tavalyi évvel,nekem pl.20-25%-al gyengébb az összes gyümölcs kihozatala.Az Írsait tavaly 18-al vettem,az idén 15-el!De igaz ez még a faeperre is,cseresznyére is,szilvára is.:(
Hidd el, készítettem már párszor cefrét. Először megtapasztaltam, hogyan nem szabad.. Majd sokat olvastam róla és még többet készítettem :) Így azt gondolom, a cefréim szinte hibátlanok. Illetve mint már írtam, régebben bérfőzettem, így van viszonyítási alapom a kihozatalra. Ezért kértem ki a fórumtársak véleményét, hogy a főző mely részében lehet a hiba, hogy kevés a kihozatal.
Rövid, esetleg vékony a páracső? Vízzárnál elillan? Más? Üdv, Tanca
Kb 30 éve főzök 100l-es DES-sel.Soha az életben nem volt olyan gondom,hogy a vízzárnál számottevő alkohol veszteség lett volna.Ezeket a főzőket 1963-ban találták ki.Azóta amit változtattak rajta az a keverős megoldás és a páracső csatlakozásának az átalakítása.(hollenderről vízzárra)Olvasgatom a hozzászólásokat,hogy a megvásárolt új főzőt itt ott kiflexelem,kifúrom a gyorsabb felfűtés érdekében,csak éppen a bevitt hőmennyiség megemeléséről nem gondolkodok.:(
Szilikonszalaggal még nem tudtak magasabb kihozatalt elérni.Ami a magasabb kihozatalt produkálja az a cefre magasabb alkohol (cukor) foka és megfelelő cefrekezelés.Az,hogy a vízzárnál buggyan egyet az agy dolog.Nem fog deciliter számra alkohol elszökni!A vízzár emelkedése,süllyedése, meg a tető le-fel mozgásával sincs semmi gond,ez természetes.Meg kell tudni állapítani a tüzelés intenzitását.Valamikor fával,csutkával fűtöttem.Azt is meglehetett tanulni!
Ja, nem az 1000Ft-on múlik.. :) Tróger voltam, ezért nem vettem még. Meg az az igazság, hogy a mai napig nem gondoltam, hogy azon a fránya vízzáron elszökik az italom :)
Nekem a legutóbbi tisztázásnál -ha kicsit jobban megnyomtam 90 fok felett- folyamatosan emelgette a -DES100- vízzárat, pedig végig 28-as a cső és nincs benne semmi (csőgörény szerint).
Ha meg visszavettem, elaludtam mellette, mire lejött egy liter. :-(
Pedig egy kiló cukor képes 1liter 50 % os szeszt adni! A bodzavirágos cefrém közel adott ennyit. Lejött egy kevés elő és utópárlat is ! Ha teljesen kierjed ,minden rendben ,ad 1 litert.
" " 1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el!
Ez az elmélet. :)
A gyakorlat szerint azért ettől kevesebb a kihozatal. Olyan 0.6 környéke."
Itt azt írod,1 L/kg az elmélet,de szerinted a gyakorlat 0.6 L/kg.Én meg azt mondom,az elmélet 06 körüli,a gyakorlat meg 0.5/kg.Nem akarok kekeckedni,de az elmélet soha nem volt 1 L/kg
A tölcsér nyakába nyomj bele (jó erősen) vattát, majd erre tegyél újabb vattaréteget s végül 4 vagy 3rétegű papírzsepit. Így csak csöpögni fog a pálesz, de tiszta marad. Persze számolj azzal, hogy elég "hosszú" művelet lesz, míg lecsepeg.
Ha netán ez sem segít, akkor ugyanez "fagyasztott" pálinkával... Aromaveszteséggel számolhatsz...
Pihentesd! Nekem tavalyelőtt a szilvapálesz opálosodott be 45%-nál. Kb 3 hónap alatt letisztult, és némi fehéres, viasszerű üledék képződött az edények alján. Sima szűrőpapírral kivettem belőle.
A vízzár a ludas. Utána érdeklődtem a régi öregektől: a vízzáras főzők azért voltak vízzárasok, mert fonott kenderkötélből volt a tényleges tömítés. Ahhoz, hogy rendesen tömítsen, vízben kellett állnia. Ezért volt a vízperem az üst száján.
Ha azt akarod, hogy jól zárjon, szilikon tömítőmasszából csinálj egy tömítést. Zsírral vékonyan kend be az üst peremén a vízzár vályuját. Nyomj bele kb. fél centi magasan szilikon tömítőmasszát (FBS az egyik legjobb), teríts rá vékonyan bezsírozott folpackot, majd tedd rá a fedelet, de NE SZORÍTSD LE! Ha kikeményedett a szilikon, vedd le a folpackot, és mehet a főzőcske.
A tegnapi problémámhoz visszakanyarodva: Az előbb a hűtött pálinkát újraszűrtem (elsőnek 1 decit kávéfilterrel de nem hatott) kozmetikai vattával azonban ugyanúgy opálos maradt... Más ötlet esetleg, hogy visszanyerje eredeti tisztaságát??
Nekem van mérő beszerelve a hőközlő olajhoz is, bár nem létszükség, mindenki más hőmérséklethez viszonyít, hogy mikor megfelelő az üzemi hőfok :) az olajat úgy is varázslat lenne túlforralni úgy hogy a rendszer ne jelezné valamelyik pontján, hogy túl sok a kakaóból..