Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2014.08.25 0 0 1783

Mar megbocsass, de miert nem lenne erdemes Bondowosonal kozelebb menni Ijenhez?

En a Pos Paltudingnal szalltam meg, gyonyoru hegyi erdok kozt varva a masnap reggeli turat, ami aztan rogton ott kezdodott a szobambol kilepve, igy se taxi, se ojek nem kellett mar hozza.

Sempol is sokkal kozelebbi es kellemesebb bazis, mint a jellegtelen Bondowoso, es onnan ojek Pos Paltudinghoz tutira van.

 

Leirnad, hol ultetek 2 orat egy minibuszban?

Van egy olyan gyanum, hogy benneteket is rossz helyre iranyitottak. En meg du 4 utan is mentem fel CL-be minibusszal ugy, hogy mar sotetben ert oda.

 

Ja, es pont ma is vettem vonatjegyet holnaputanra. 8 oras ut 50ezer rupiaert.

Előzmény: pannn (1782)
pannn Creative Commons License 2014.08.25 0 0 1782

Hotel Anugerah. Intéznek ojeket és taxit is. Kivettük a szobát délután kicsit pihentünk és hajnali kettőkor indultunk. Az út ojek-kal 2 és fél óra volt oda és kb 2 vissza. Piszok hideg volt, a lábunk majdnem lefagyott. A cuccukat a szálláson hagytak mert reggel oda mentünk vissza és onnét azonnal tovább Probolinggo. Mikor odaértünk két órát várakoztattak mindenkit mert állítólag veszélyes gázok voltak, a kénbányászok sem mehettek föl. Arról volt szó hogy nem láthatjuk a kék fényeket. Aztán egyszer csak minden megváltozott, jegyvétel és mehettünk. Így sikerült látni a kék fényeket. Nem mentünk le, de ezt már nagyon bánom. Kint van egy tábla hogy tilos lemenni és a kénbányászokon kívül senki nem ment le. De most már lemennék mindenképp. Mi a peremen csináltunk egy félkört, a látvány van olyan mint a Bromo. Teljesen szabadon lehet mászkálni nem kell vezető és semmi értelme nem is lenne. Egy másfél méteres út vezet föl, amin rajtatok kívül a kénbányászok és más turisták is mennek.

 

CL-be utazás: Az ilyen kis helyekre történő utazásban mindig bent van hogy nem lesz semmi public tranport ami elvisz és vissza hoz. Két órát ültünk a minibuszba, aztán meguntuk, nem jött össze a létszám így nem indult.

Bondowoson túl pedig nem érdemes menni, mert vagy el sem juttok vagy onnan nem jutok el az Iljen-hez.

Előzmény: Zs... (1779)
W.L. Creative Commons License 2014.08.25 0 0 1781

Meg lehet talalni az osvenyt, de erdemes lehet elozo nap delutan felderiteni. Eloszor jobban kijart osveny vezet az also kilatoig, onnan nehezkesebb a felsoig. Onnan ugyanezen vissza kell jonni a krater also peremeig, majd leereszkedni a kraterbe es at a homoktengeren Bromohoz. Utana vissza CL-be. Ha mindezt gyalog tervezitek, akkor maradjatok inkabb ott egy 2. ejre is.

Probolinggoban a CL-ba tarto kisbuszok nem a fo buszpalyaudvarrol, hanem kb 100 meterre tole egy kis piacfeletol indulnak. De arra ugyeljetek, hogy Probolinggoba erkezve csak a fo buszpalyaudvaron szalljatok le, ne egy utazasi irodanal ahol sok buszrol megprobaljak a turisrakat letenni. Onnan csak berelni tudnatok! A valodi megallobol CL-ba delutanig jarnak buszok.

Ijenhez legkozelebb szallas a Pos Paltuding parkorpisztnal, illetve elotte talan 8(?) km-rel Sempolban van. Nyilvan nem olyan valasztekban, mint Bondowosoban, de mennyivel jobb helyen!

B-bol Sempolba jar busz vagy minibusz. Ez keresre elvihet a parkorposztig is, amugy ojek vagy seta.

Előzmény: Zs... (1780)
Zs... Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1780

Ha nem muszáj akkor mi sem fogunk befizetni rá, az biztos. 2 órás túra nem gond, ha az ösvényt azért meg lehet találni(??). És innen akkor le lehet menni a Bromohoz? Onnan meg vissza CL? Vagy hogy megy ez?

Ijenhez akkor hol célszerű megszállni, ami közelebb van Bondowosonál? Valamint hogy lehet oda eljutni?

Előzmény: W.L. (1773)
Zs... Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1779

Engem érdekelne, megtennéd h megírod? Probolinggoból egyébként milyen public transport van CL-be? Minibusz? Honnan indul? Szokásos terminál a városon kívül? Attól tartok ojek nekünk pl nem nagyon játszana, cuccokkal gondolom ez nem igazán megoldás...

Ijen turara csak bereltetek ojeket, aztán mentetek? Ezek szerint lehet privát is menni, nem kell vezető? Lent is voltatok a tónál, vagy csak a kráter pereménél?

Előzmény: pannn (1766)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1778

Tulnyomo reszt CL-bol indulnak, helyi dzsipekkel es soforokkel.

Szerintem amugy is jobb ott megszallni mint Probolinggoban.

Nyilvan onnan is fel lehetne menni hajnalban, de meg korabban kene kelni hozza.

Malangbol hajnali 1-kor indulnak! ;-)

Előzmény: pannn (1775)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1777

Itt egy kepernyokep a holnaputani Surabaya-Yogya vonatok egy reszerol.

 

 

Amelyik osztaly mellett az all, hogy Booking, az meg van.

A Habis az mar tele.

 

 

Előzmény: W.L. (1774)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1776

Ez igaz de jegyet mégsem kaptunk rá. Mondjuk az igaz hogy este néztem meg és reggel akartunk jegyet venni. De meséltem a repjegyet is Labuan Bajo-ból, egyszer volt hely mire kiértünk az utazási irodába már nem volt, aztán megint volt és végül csak sikerült.

Előzmény: W.L. (1774)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1775

Egyébként azt nem tudom hogy ezekhez a túrákhoz CL-ban is lehet csatlakozni, vagy alapból Probolinggoból indulnak. Mert utóbbi esetben felesleges egyénileg CL-ba menni.

Előzmény: W.L. (1773)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1774

Pedig a neten azt is mutatjak, melyik jaratra milyen osztalyon van meg hely.

Előzmény: pannn (1772)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1773

Ha egyedul megyek akkor en sem fizetek be racsoha, de idosebb es kenyelmesebb vendegekkel azert bizony igen. CL-bol a magasabb kilato azert akar 2 oras tura is lehet szuk, poros, meredek, jelzetlen osvenyen a sotetben.

Az alacsonyabb kilatotol meg oke a latvany de bizony magabol CL-bol mar sokkal szegenyesebb, onnan a Semerubol mar szinte semmi nem latszik.

Előzmény: pannn (1770)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1772

Mi is kinéztük melyikkel akarunk menni, de soha nem kaptunk jegyet, mindig mindegyik tele volt, pedig nem volt ünnep.

Előzmény: W.L. (1771)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1771

En sokat utazom vonattal mostanaban Javan, nekem nem gond sosem, de mondjuk elore kinezem a neten, hogy mikor hova melyikkel.

Annyival tulbonyolitott, hogy ki kell tolteni hozza egy megrendelolapot, es az utlevelet is elkerik.

Neten elore megvenni szerintem kulfoldi kartyaval ezt sem lehet, max kozvetito cegen at dragabban.

Előzmény: pannn (1768)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1770

Na pont ennek a túrának szerintem semmi értelme. Egyedül is fel lehet sétálni a kilátóhoz is, de még ha nem is akar felmenni akkor is szuper a látvány magától a Bromo view hoteltól is. A "homok sivatagon" meg szerintem kötelező átsétálni, olyan mintha nemis evilágon mennék.

Előzmény: W.L. (1769)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1769

Na pont emlegettelek, erre megeloztel.

 

A CL-ban leszervezett "turak" ugye tobbnyire abbol allnak, hogy hajnalban terepjaroval felvisznek a felso kilatopontig, utana a Bromohoz legkozelebbi "parkoloig", aztan meg vissza CL-be.

Persze megoldhato az egesz gyalog is, de a legtobb turista rohan es kenyelmes, igy befizet ra.

Előzmény: pannn (1766)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1768

Ja és vonatjegy. Nekünk egyszer sem sikerült venni, minden vonat tele volt. A jegyvétel amúgy is túlbonyolított. De erről W.L többet tud mondani.

Előzmény: pannn (1766)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1767

Bromonal a standard programhoz eleg 1 ejszaka. Delelott 10-re tobbnyire vegeznek vele, akkor meg aznap tovabb lehet huzni Ijen fele.

A mindent elore leszervezo irodaktol inkabb ovakodni kell, kulonosen a Yogya-Bromo-Ijen utakrol hallani sok rosszat.

Vonatjegy a nagy unnepeken tul tobbnyire van, esetleg a legolcsobb Ekonomi jegyeket erdemes 1-2 napra elore megvenni. Mivel ti annyit lesztek Yogyaban, megvehetitek ott erkezes utan.

Ijenhez jobb lenne Bondowosonal kozelebb megszallni, bar odafennt sokkal szukosebb a szallaskinalat, mint Bromonal.

Mikor en jartam ott, szabadon fel lehetett maszni a kraterhez egyedul is, ha azota ez valtozott, arrol pl a nemreg ott jart pannnek tudnanak beszamolni. Ijen megmaszasa utan meg aznap estere siman Surabayaban lehettek. Ez igy persze eleg feszitett, de hat ha szukos az idotok...

 

Előzmény: Kittim (1765)
pannn Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1766

Ha CL-ban vagytok akkor gyakorlatilag a Bromonál vagytok. Onnét milyen túrát akartok leszervezni? Hova? Célszerű csak egyet aludni CL-ban. És másnap mikor végeztetek akkor vissza Probolingoba és ott aludni majd köv. nap reggel irány Bondowoso, ott leszervezni Iljent, majd hajnali kettőkor irány az Iljen, reggel kb. kilencre visszaértek Bondowosoba és azonnal tovább Probolinggo majd Surabaya.

Arra figyeljetek hogy délután nincs public transport CL-be, béreljetek ojek-t. Nincs más megoldás. Vissza talán délelőtt lesz valami, de ha nem akkor ismét ojek.

Az Iljen-hez mi a szálláson béreltünk ojek-t, de lehetett volna autót is. Ha érdekel a szállás neve akkor megírom.

Előzmény: Kittim (1765)
Kittim Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1765

Ijen tenyleg kell, regi vagyam h lassam, tehat semmikepen sem szeretnenk kihagyni. Viszont ahogy nezzuk a kepeket Diengrol, most mar azt is latni szeretnenk :) Koszi a tippeket!

Szingapurra valojaban 4 napot terveztunk, az otodik a Szinga - Yogja utazas, leven csak napi egy AA gep van, es az eppen napkozben, tehat ez maskepp sajnos nem oldhato meg.

A terv az lenne tehat, hogy reggel indulva Solobol, Probolinggon at CL, gondolom delutanra oda lehet erni, es meg le is tudjuk ott szervezni a masnapi turat a Bromora. Ezutan meg egy ejszakat aludnank ott, es ismet csak reggel indulnank tovabb. CL - Bondowoso mennyi ido kb? Delutanra gondolom azert megint ott vagyunk. Itt aztan tudunk talalni valakit aki masnap hajnara elvisz az Ijenhez? Ha jol sejtem oda egyedul nem lehet. Vagy ez itt hogy mukodik? Errol eddig meg nem sok infot sikerult osszegyujteni.

S aztan ha ez megvan, meg aznap indulnank vissza Surabayaba, onnan pedig masnap Kei. Ez igy kivitelezheto?

A kozlekedes ket hely kozott hogy mukodik? Hasonlo mondjuk Kambodzsahoz, vagyis vannak kis irodak, akik szerveznek transzfert, vagy ne igy kepzeljem, es helyi jaratok mindenhol?

Meg egy kerdes a vonatjegyekkel kapcsolatban. Megvegyuk oket a neten elore vagy raerunk ott, ugysem fogy el gondolom? :-)

Előzmény: W.L. (1764)
W.L. Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1764

Bromo es Ijen nagyon messze vannak egymastol, felejtsd el azt, hogy egy bazisrol megnezni mindkettot!

Tehat eloszor irany Bromo Probolinggon at CL-ban megszallva, utana Ijen Probolinggon es Bondowoson (nem Banyuwangin!) at. Onnan visszajutni Surabayaba mar jo hosszu ut lesz, en megfontolnam, tenyleg kell-e Ijen...

Helyette inkabb megneznem Yogyabol Dienget.

Utobbi erdekeben esetleg Szingapurt is erdemes lehetne megkurtitani egy nappal. En imadom Szingapurt, de azert 4 nap is eleg lehet fo latnivaloira.

Előzmény: Kittim (1763)
Kittim Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1763

Sziasztok,

 

Szeretnek egy kis segitseget kerni Toletek.

Februar-marciusban tervezunk egy Szingapur-Java-Kei 3 hetes turat, mely az alabbiak szerint epulne fel:

5 nap Szingaban

2 nap Yogjakarta (Borobodur es Prambanan)

2 nap Solo (templomok)

Utana mennenk a Bromohoz es Ijenhez (4 nap/3 ejszaka utazasokkal)

Majd Surabayabol repulnek Keire, ahol egy hetet logatnank a labunkat.

 

Nagyjabol az utazasunk 70%-hoz minden infonk megvan a forumrol, W.L. oldalarol, Po apotol es egyeb oldalakrol, viszont a Bromo+Ijen resznel kicsit megakadtunk.

 

Eredetileg azt gondoltuk, hogy Probolinggoba megyunk, majd onnan minibusszal Cemoro Lawangba a Bromohoz. Viszont innen valahogy el kell jutnunk az Ijenhez.

 

A kerdes tehat az, hogy hogyan tudjuk a legoptimalisabban megnezni mindket vulkant:

 - menjunk Probolinggoba es onnan meg tudjuk szervezni mindket helyhez a turat?

 - vagy menjunk Malangba (ez vonattal Solobol ugy nezem egy jo 8 oras ut) es innen szervezzuk a Bromohoz es az Ijenhez a turat, majd onnan vissza Surabayaba?

 - vagy Probolinggo ->Bromo, majd Probolinggobol at Banyuwangiba es ott intezzunk az Ijenhez turat es onnan majd vonatozzunk/buszozzunk vissza Surabayaba?

 

Mit gondoltok?

Koszonjuk elore is a tippeket es a segitseget.

W.L. Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1762

Az en (jopar eves) emlekeim szerint Kutai tenyleg eleg szornyu allapotban volt, de a sabahi Kinabatangan meg rosszabb, es a turistak azt is imadjak! Orangutanokat, gibbonokat, nagyorru majmokat, tuzhatu facanokat es orrszarvu madarakat meg igy is lehetet ott latni, tehat ha ezeket mashol meg nem lattatok, meger 2-3 napot. De ugye oda is kell jutni, meg vissza.

A Mahakamon en Tiong Ohangig mentem fel, de azert nekem "kicsit" tobb idom volt ra... ;-)

Felesleges akar Samarindaban, akar Tenggarongban felszallni a hajora, eleg Kota Bangunban. Illetve asszem ma mar akar Tanjung Isuy is elerheto uton, de a tavon at a Mahakamrol erdekesebb.

Előzmény: amaszat (1761)
amaszat Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1761

Ha azt mondod Kutai az erdőírtás ellenére is érdekes akkor felkerül a listára. Hány napot számoljak rá? 

Te meddig mentél fel a Mahakam folyón? Szerinted Samarindából célszerűbb indulni vagy Tenggarongból?

Előzmény: W.L. (1760)
W.L. Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1760

Kutai mar reg le lett irtva, de ettol meg sok allat megmaradt benne, amiket utatokon mashol nem latnatok.

A Mahakam "torzseirol" tudni kell, hogy a mindennapokon modern indonez eletet elnek. Hagyomanyos hacukat, zenet es tancokat fesztivalok es ceremoniak idejen latni csak. En mondjuk kb tucatnyit kifogtam azokbol, igy igen elegedett voltam a videkkel. Ceremoniak leggyakoribbak a Benuaq dajak videken.

Előzmény: amaszat (1759)
amaszat Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1759
Igen, en is gondoltam arra hogy Malukuval kezdenenk es meglatjuk mennyi ido marad Sulawesire.

Kuta NP szobakerult, bar ugy hallottam nagyon durvan irtjak arrafele (is) az erdot.
A Mahakam folyon valo hosszabb turakrol erosen megoszlanak a velemenyek, ettol fuggetlenul engem kifejezetten erdekel. A madaraszas es egyeb allatok mellett a masik gyengem a torzsek, remelem lencsevegre kaphatok nehany erdekes arcot.
Előzmény: W.L. (1758)
W.L. Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1758

Meg annyit, hogy talan erdemes lenne megforditani a tervet es a legkiszamithatatlanabb Malukuval kezdeni, erkezes utan egyenest Ternatere repulve.

Ugy lathatnad, mennyi ido maradt Sulawesire, illetve hogy a Tobelo-szigetek utan hianyzik-e meg sznorkelezes a sokkal turistasabb (de korallra nagyon jo) Bunakenen is.

En mindenkepp tobb idot szannek Malukura es Kalimantanra, mint Eszak-Sulawesire.

Előzmény: amaszat (1756)
W.L. Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1757

Standardwing ugyeben akkor kutakodj a neten, hogy mostanaban (!) hol latjak a Halmaherara latogato madaraszok.

Egy jo osszefoglalo itt van, bar az info egy resze nekem kisse elevultnek tunik:

http://burung-nusantara.org/birding-sites/maluku/halmahera/

Tavolsagok ugyeben pl Sidangoli-Tobelo kb 3-4 ora, Sofifi-Weda kb 3. Labi labi Tobelotol kb 4 ora hajoval. Azert 1 hettel tul ambiciozusak ne legyetek.

Az 50 hornbilles hely a sziget csak hajoval elerheto deli reszen volt, tavol az ismert madaraszhelyektol, rovid uton mas helyekkel kombinalva nem fer bele.

Ha mar arra jartok, azert hagyni kene szerintem 1-1 napot Ternate es Tidore latnivaloira is. Szamolgass!

Sulawesin Tangkokora 1 ej is eleg lehet.

Mahakam ugye attol fugg, meddig mentek rajta es hany helyen alltok meg. Kozeleben Kutai nincs tervbe veve?

Előzmény: amaszat (1756)
amaszat Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1756

Wedaresort ára nagyon húzós, nem fér bele meg amúgy is jobban szeretjük az egyszerűbb szállásokat. 

Halmaheran mekkora távolságok vannak? Bemoval lehet közlekedni egyik helyről a másikra vagy felejtős és célszerűbb letelepedni az északi részen? Jó lenne úgy összehoznom hogy beleférjen a garantált standardwing is. 

50 hornbill egyszerre? Ne fájdítsd a szívemet ;-)

 

Előzmény: W.L. (1755)
W.L. Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1755

En anno Labi labi falu mogott lattam oket, a BBC is ott filmezett. Ez volt a legnagyobb ismert standardwing lek, de sajnos azota volt ott egy fakitermeles, nem tudom azutan mi maradt belole.

 

Madaraszok koreben anno nepszerubb volt a Sidangoli mogotti madarasz vendeghaz, de az is bezart anno es nem tudom, azota ujra nyilt-e.

 

Egy uj, bar nem igazan olcso lehetoseg:

http://www.wedaresort.com/birdwatching_halmahera_tours.html

Mondjuk az ilyesmi nem az en stilusom, de ha keves az idotok es eleg ra a penzetek, talan megeri.

Es sajna Weda kornyeke ettol eltekintve szerintem rleg uncsi.

 

Ezektol eltekintve nincs Halmaheran olyasmi, hogy "a madaraszhely". A legtobb faj szerte a szigeten megtalalhato, gyakran a legvaratlanabb helyeken bukkanva erdekessegekre, mint pl mikor egy madaraszok altal sosem latogatott del-halmaherai falu mogott egy fan kb 50 orrszarvu madarat, majd madnap egy folyovolgyben tucanyi elefantcsontmellu pittat lattunk. Jo erdok azonban tobbnyire a parttol minimum par km-re beljebb kezdodnek, es helyi vezeto is szukseges.

 

Ha a garantalt standardwing nem a fo prioritas, akkor Eszak-Halmahera a sziget legerdekesebb resze vilkanokkal, kratertavakkal, kis szigetekkel, korallal es a 2. Vilaghaboru emlekeivel. Tobelo korul van kb 2 tengerparti szallas is.

 

Sulawesin Tangkokot azert mindenkepp erdemes megnezni, esetleg Bunakent is.

Előzmény: amaszat (1754)
amaszat Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1754

Nem vagyok biztos benne, de szerintem a madaras könyv amit belinkeltél megvan nekem.

 

Hol filmezte BBC ezeket a szépségeket? Vagy inkább úgy kérdezem, Te hol láttál belőlük több példányt?

A szálláskérdésem inkább a tengerpartra vonatkozott, vagy oda ahonnan könnyen megközelíthető a madarászós hely.

Ha csak 1hetem van észak Malukura melyik helyet javasolnád ha a természetjárás, madarászás és esetleg 1-2 nap sznorkelezés a fő szempont? Balikpapanból Manadoba repüljek ott Bunaken,Tangkoko majd Manadoból át hajóval? Vagy Sulawesit kihagyni és egyből repülni Malukura?  

Köszi a sok infót!

Előzmény: W.L. (1752)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!