Keresés

Részletes keresés

MacAry Creative Commons License 2004.08.04 0 0 232

Szia!

 

Tényleg jelentősnek tűnik a különbség. Persze tudom sok összetevője van az árnak: minőség, mester keresettsége/leterheltsége, vállalási idő, munkamódszertan, évszak, stb.

 

Köszi a hozzászólásod, akárcsak Maestro-é megerősítette bennem, hogy helybeli mesterektől is feltétlenül kell ajánlatokat beszedni. Bízom abban is, hogy egy szerencsés választás esetén (mint a Te esetedben is) az egyéb szakik kiválasztása is leegyszerűsödhet.

Előzmény: Törölt nick (227)
FLA Creative Commons License 2004.08.04 0 0 231
Emil ment.
Előzmény: MacAry (230)
MacAry Creative Commons License 2004.08.03 0 0 230

 

Szia FLA!

 

Kérlek, küldd el privátban az elérhetőségét. Köszi.

Előzmény: FLA (229)
FLA Creative Commons License 2004.08.03 0 0 229
Nekem van egy, Békásmegyeren lakik, de úgy tudom, Dunakeszin is dolgozott tavaly. Szerintem korrekt árakon (bár azt majd az építtető eldönti), és gyönyörűen dolgozik.
Előzmény: MacAry (228)
MacAry Creative Commons License 2004.08.03 0 0 228

 

Szia Maestro!

 

Élmény volt a hozzászólásod, kész kémregény!:-))

 

"háromnegyed évvel az építkezés előtt odaköltöztem albérletbe abba a faluba, ahol a házunkat építjük. Ismerkedtem a helyszínnel és az adottságokkal, valamint persze a lakosokkal, önkormányzati emberekkel, a szomszédainkkal"

......Jelentéseimet Maestro álnéven küldtem, összekötöm XY volt...:-))))

 

Félretéve a tréfát, nekem is az a meggyőződésem, hogy a helybeli mesterek (remélem, azért nem csak!) elemi érdeke, hogy a környékbeliek ismerjék és elismerjék a munkájukat, mert feltételezem - leszámítva néhány mazochistát - mindenki helyben szeretne folyamatosan dolgozni és nem 300 km-rel távolabb (ahol esetleg még nem ismerik a munkáját).

 

Ha esetleg valaki tud megbízható kőművest Dunakeszin (esetleg Dunakeszi-Alsón), kérem jelezze nekem. A hétvégén a környékbeli "sorstársakat" meginterjúvolva, egyelőre én még nem találtam ilyet!

 

 

Előzmény: maestro (225)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.03 0 0 227

Üdvözlet!

 

Macary:

 

Szórás a munkadíjjak között változó volt. Csak egy példa: 38PTH falat volt aki 1200-ért húzott, volt aki 2500-ért m2-t. Tehát rengeteg dologban nagyon nagy eltérések is voltak, és minőségben is. Úgy gondolom mindig kell referenciát nézni, beszélgetni azzal az építtetővel, aki őt alkalmazta már, hogy dolgozik.

 

Én hírdetés alapján eggyel sem vettem fel a kapcsolatot - kivétel ezalól egy kisebb földmunka, mert sűrgős volt, de azt nehéz elcseszni - , mind előzetes tájékozódás nyomán. Jobban le tudtam ellenőrizni a referenciájukat, mintha mondjuk látnék egy bekeretezett hírdetést az újságban, hogy én vagyok a legolcsóbb és a legjobb.

 

Előttem itt maestro sok mindent leírt, nem ismételném meg. Egy biztos: jóval előbb mielőbb építkeznél már fel kell deríteni ezt a terepet a környéken, akár 1 évvel is, én is így csináltam. A környékbeli építkezéseket járni akár, vagy pl. amikor mész a építési engedélyekhez nyilatkozatokat beszerezni, ott is sok jó tanáccsal el tudnak látni. Pl. én a szennyvíztelepen elbeszélgetve és megbarátkozva a főnőktől kaptam egy nagyon jó kőműves és ács nevét. Ott lakik azonos helyiségben, referenciáit néztem meg, meg épp ahol dolgozott, de vele az volt a gond, hogy idén már tele volt. Viszont akik évtizedek óta itt élnek és laknak, azok már tudják hogy ki az akihez mehetsz. És ha összeismerkedsz velük, akkor nagy valószínűséggel nem vernek át.

 

Ha a kőművesed jó, akko Ő fog neked ajánlani esetleg jó egyéb szakit is, pl vizest, gázost, saját magát nem akarja Ő se leégetni, és nem fog barbárokkal dolgozni. Szóval ha szerintem egy jó mestert kifogsz akkor nem lesz baj az építkezéssel.

 

Hozzáteszem, hogy szeintem nem csak az árat kell nézni, hanem a minőséget is. Én pl. nem a legolcsóbbat választottam ki, de 3xosan megtérül, ha nem kell lebontanod a falat, üvöltöznöd, időből kicsúsznod, stb. És nem feltétlenül jobb, ami drágább. Jópár példát láttam erre.


A helybeli szakiknak pár előnye van: ott laknak, sűrűn fogsz utána is találkozni vele, nem tud meglógni. Ha pl. messzíről jár, nem kell a benzinpénzét neked fizetni, és ha bármi van, pillanatok alatt átugrik. Ettől függetlenül nem feltétlen kell helyivel csináltaatni, de célszerúű lehet. Ismeri pl. a helyi tűzépet, lehet, hogy tud alkudozni neked az anyagokból, stb.

 

glam slam:

 

Ezek pusztán munkadíjjak, anyagok nélkül. A beton csupán a betonra vonatkozik zsaluzásra nem. Nem alapra vonatkozott, azt mi csináljuk őnerősen, azért nem fizetnék ennyit.

És ne felejktsd el azért nem olyan egyszerű a betonnal dolgozni, vannak apró titkai, hogy mikor miként húz meg. És bizony fizikailag is húzós.Ha azt nézzük, hogy pl. 20 cm aljzatbetonból 5 mm2-et letesz ennyiért úgy hogy hoz békát, döngöli, tömöríti, annyira nem gáz. És egyzszerre többen csinálják. AZ alapba én is soknak tartanám mondjuk, de arra nem kértem árajánlatot. De pl. ha egy lépcsőben van 3m3 beton, erre is ez él.

 

Maestróval meg csak egyetérteni tudok mindenben. A benyomás is nagyon fontos. Hogyan, miként áll hozzá. Voltak ilyen téren nagyon dúrva megnyilvánulások, minden mondatban káromkodó kötőszó használattal. Lehet hogy szépen dolgozott, de hogy lehet vele kijönni hosszútávon?

 

Attila

FLA Creative Commons License 2004.08.03 0 0 226

A képlet azért nem ilyen egyszerű.

Legszívesebben magam csináltam volna mindent, amihez úgy gondoltam, elég vagyok, és csak a glettelést bántam nagyon meg, azt sem a minőség, hanem a ráfordított rengeteg idő miatt.

Tényező volt bőven a kedvemen kívül is.

- záros határidőn belül lakhatóvá tétel, már csak azért is, mert a kislányunk nő, mint a gomba (a jelenlegi élettér egyre kevésbé felel meg), ráadásul nem lesz egyke sem...

- nem háttérbe szorítani a családi életet, bár ezt nehéz meghatározni, pillanatról pillanatra változik az "elégséges" fogalma...

- csak annyira eladósodni, amennyire nagyon muszáj

- mindenféleképpen kijönni a költségvetésből, de semmiféleképpen nem a minőség kárára

stb., ezek csak a lényegesebbek. Én pl. a konyhabútorral nem tudok egy évet várni, jelenleg az eredeti földszinti konyhánk helyén feszít a lépcsőház... Hűtőszekrény a szobában figyel, fritőz a lépcsőházban gőzölög, stb., szal két éve tábori konyha jellegű ellátás játszik nálunk. Próbáld csak ki otthon! :)))

Szóval az elvárások néha egymás ellen dolgoznak, úgy nem tudom csinálni, hogy az egyik se sérüljön...

 

Mivel nuku szakértelem és tapasztalat volt a kezdő állapotom, eleinte én sem támaszkodhattam másra (de ezt persze később sem hanyagolhattam), mint az emberismeretemre. Én sem a Szaknévsorból vagy a családfámról választottam kivitelezőt vagy bármely szakit, azt elhiheted, és elsősorban nem a díjaktól függött a megbízás, viszont az kizáró tényező lett volna, akárki is az ember, ha irreális összegeket kér, akkor is, ha maga a Jóisten lett volna. A szerkezeti melók díjain nem sokat szőröztem, ott dől el, hogy a ház eldől-e vagy állva marad (láttam már otromba betonlépcsőt, megrepedt főfalakat, stb.), csak az előkalkulált és a tényleges mennyiségeket ellenőriztem. A többinél viszont ment a kemény alku, pláne, amikor megtudtam, hogy referenciaként akarja számon tartani a kivitelező a házam... Amikor viszont megegyeztünk a következő fázis költségein, utána egymás tenyeréből ettünk, nagyon megbízható embereim voltak.

Akit nem ajánlanék az összes szaki közül, az a külső villanyszerelőm és a bádogosom, de őket sem a minőség vagy az árak miatt, hanem azért, mert enyhén szólva nem lehet hozzájuk órát állítani. Én meg talán semmit sem viselek el kevésbé egy építkezésen, mint azt, hogy valaki nem jön időben és magáról nem is ad életjelet, úgy kell "felébreszteni" őket, és emiatt csúsznak a következő fázisok a naptárban. De e két fickón kívül pl. a kőművest, a víz-gázszerelőt, a gáztervezőt, ácsokat, stb. nyugodt szívvel ajánlanám.

 

A "versenyeztetés" annyiból áll, hogy ha el is döntöd magadban azt, hogy kivel dolgoztatsz, de vagy olyan taktikus, hogy ezt nem érezteted vele, akkor még alkudni is tudsz az árain, ha van mi alapján (egy másik kolléga árajánlata). Nem kell neki tudnia, hogy Te akkor is neki adod a slusszkulcsot, ha esetleg marad az árainál, a "versenyeztetés" lényege ilyenkor az, hogy mennyire "árrugalmas". Ilyenkor jól meg kell választani a hangnemet, mert az egész nem ér annyit, hogy elveszítsd, de jó pénzeket vissza is lehet vele tartani análkül, hogy úgy érezze, ingyen dolgoztatnál vele...

Előzmény: maestro (224)
maestro Creative Commons License 2004.08.02 0 0 225
Én a helybéli emberekre esküszöm, ők ugye ott maradnak és a szemedbe kell nézniük akkor is, ha már kész van a házad...

Elmondom, én hogy csináltam. Először is tudtam, hogy a valamire való szakemberekkel előző nyáron kell megállapodni, mert tavaszra már elkapkodják őket. Úgy kezdtem a keresést, hogy már háromnegyed évvel az építkezés előtt odaköltöztem albérletbe abba a faluba, ahol a házunkat építjük. Ismerkedtem a helyszínnel és az adottságokkal, valamint persze a lakosokkal, önkormányzati emberekkel, a szomszédainkkal. És ez alatt a fél év alatt akivel csak beszéltem, szóba hoztam a helyi kivitelezőket is, és véleményt kértem tőlük. A legtöbbnél ott volt egy bizonyos DE... Hogy hát jó kőműves, szerelő, stb, de... kicsit pontatlan, részeges, nem egészen tisztességes, stb. Egy kivitelező volt, akinél csak annyi bírt lenni a 'de', hogy néha már túl precíz és alapos, és hát drága. Helyi viszonylatban az is volt talán, de Pesten csak egy jó közepes árkategória lenne, vagyis nekünk a még megfizethető.

Ezek alapján már esélyes volt, aztán elbeszélgettem vele a tervekről, a munkáról, hogy miért és hogyan szeret dolgozni. Úgy láttam, hogy komoly és tisztességes szakember, ezért hát rá bíztam a házunkat. Az árajánlatából rgy-két nagyon irreális tételt lehúztam, de a nagyját alkudozás nélkül elfogadtam. Most ott tartunk, hogy csinálja szépen a házat, és értelmesen. Mert, amit nem mindennap látok egy kivitelezőnél: ő _gondolkodik_. Nem zaklat apró hülyeségekkel, hanem megoldja saját hatáskörben, komoly dolgokat viszont mindig megkérdez tőlem. Helyettem is számon tart dolgokat, megszervezi ha én elfelejtem, szóval törődik a házzal.

Ő a kőműves + mindenes vállalkozó. Ő ajánlott olyan ácsot, villanyszerelőt, akivel jól együtt tud dolgozni. Beszéltem velük, ők is profinak látszottak, fel is fogadtam őket. Egyedül a vízszerelőt nem ajánlotta igazán jó szívvel, és az albérletünk felújítási munkáinál nyújtott teljesítményével diszkvalifikálta is magát. Helyette egy pesti ismerősöm hál' istennek elvállalta a szerelést, de ő az egyetlen nem helybéli.

Pályáztatni sehol sem pályáztattam. Én sem veszek részt árversenyekben, másoktól sem tartottam tisztességesnek ezt elvárni. Viszont minden jelölttel alaposan elbeszélgettem, és mivel kiállták a próbát, nem is kerestem mást. Többet számított a személyes jó benyomás, és hogy egymást ismerték és ajánlották.

Bár látszólag elfogadtam a legelső ajánlatokat, az ajánlattételt olyan hosszas informálódás előzte meg, hogy igazából már kiválasztottam a megfelelő embereket, és csak azért kértem tőlük árat, hogy mégis tudjam, mire számítsak. A stratégia sikeresnek bizonyult: magas, de elfogadható áron, viszont vérprofin dolgozik mindenki a házunkon. Én nem őszülök, a feleségem nem akar válni :-) Dióhéjban ennyi.
Előzmény: MacAry (223)
maestro Creative Commons License 2004.08.02 0 0 224
A képlet egyszerű: ha több az órabéred, mint egy építőmunkásnak, akkor célszerűbb mindenre szakembert alkalmazni. Az persze más, ha szívesen csinálsz ezt-azt, vagy az 'én csináltam a saját kezemmel' érzésére hajtasz.

Nekem ez a szakmám, de ettől függetlenül nem vagyok ott minden percben, és ugyanúgy meg kell bíznom az embereimben, mint bárki másnak. Régen rossz, ha csak a szerződés tartja egybe az építést. Nem is szerződtem senkivel, de még csak nem is versenyeztettem: pofára válogattam, a legjobbakat és a legrokonszenvesebbeket. Ők sem sokkal drágábbak, mint valaki átlagos szaki, viszont öröm velük a munka. Legfeljebb egy évvel később lesz konyhabútorunk, de a házon nem spóroltunk.

Baráttal, ismerőssel pedig soha, semmit nem szabad csináltatni. Ugyanis megcsinálja ingyen vagy baráti áron, de annyiért neki nem éri meg igazán, hamar túl akar rajta lenni, legtöbbször harag a vége az ilyesminek.
Előzmény: FLA (219)
MacAry Creative Commons License 2004.08.02 0 0 223

 

Szia!

 

Te írtad:

"ha szakmailag profi és emberileg tisztességes kivitelezőket választ magának"

 

Igen, én ilyet szeretnék választani. Hogyan és hol kezdjem a keresést?

Előzmény: maestro (215)
FLA Creative Commons License 2004.08.02 0 0 222
Ja, mégegy apróság: a repedés nemcsak fizikai terhelés okozta mozgások, de a dilatáció miatt is létrejöhet. Tehát nem feltétele a külső erőhatás. A gipszkartonfal és a vele találkozó síkok a hőmérsékletváltozásra tágulással/összehúzódással reagálnak, ami akár több mm is lehet a találkozásoknál. Ha ezek a síkok (falak egymással és a tetősíkkal, mennyezettel) nincsenek rendesen összehézagolva szalagerősítéssel, akkor a felületeket maga a glettgipsz nem fogja összetartani és szó nélkül jön a repedés mindenhol.
Előzmény: fougamin (213)
MacAry Creative Commons License 2004.08.02 0 0 221

 

Szia!

 

Érdekelne a szórás az egyes munkadíjak között továbbá az is, hogy a helybeli - rendelkezésre álló - mesterek között válogattál, vagy ahogy jött pl. hirdetés, baráti körből ajánlott, stb.

 

Én sem Bp-n, hanem Dunakeszin fogok építkezni. Szerinted tévhit, hogy általában a helybeli szakik alaposabb munkát végeznek, mint a "messzebbről jöttek"?

 

A többiek véleménye is érdekelne. Kösz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (216)
FLA Creative Commons License 2004.08.02 0 0 220
Akkor vágj bele és sok sikert!
Előzmény: Törölt nick (216)
FLA Creative Commons License 2004.08.02 0 0 219

ja, végignézni nagy élmény (lett volna), csakhogy én két évig mást sem csináltam az összes szabadidőmben, csak nyomtam az ipart...

Tudod, sok időt inkább a feleségemre és a kislányomra szántam volna burkolás, glettelés, szigetelés, betonozás, stb. helyett, talán így már más a panoráma, nem?

Jó visszagondolni, hogy én csináltam, és hogy lassan teljesen kész leszek, de az eltelt időt bizony semmi sem hozza vissza, mégha alapvetően jó döntéseket is hoztam azzal kapcsolatban, hogy sok fázist egyedül készítettem el.

Meg aztán tudod, ha valakinek nem a szakmája az építészet, akkor részben a bizalomra kell, hogy építsen, és leginkább abban a munkában bízik, amit a két kezével végez - mindent viszont nem vállal el a szakértelem, az idő és a feneketlen pénztárca hiányában, így éppen azért ideges, mert mások csinálnak adott fázisokat és bíznia kell bennük (még akkor is, ha a legjobb puszipajtások), ráadásul nem is lehet az ember ott minden percben...

Előzmény: maestro (215)
FLA Creative Commons License 2004.08.02 0 0 218

Érdemes nem azonnal lefesteni vagy letapétázni a felületet, hanem hagyni neki némi időt, hogy kijöjjenek az esetlegesen rosszul összeglettelt-összeerősítőzött csatlakozásoknál a repedések. Üvegszövet tapéta persze nem árt, de nem mentesíti a készítőt a korrekt hézagerősítés alól.

Gipszkarton hézagolás vita folyt nemrég az építkezés-felújítás topicban, olvass egy picit bele, ha van kedved.

Előzmény: fougamin (213)
NeomatiK Creative Commons License 2004.08.02 0 0 217

Szia!

 

Ezek csak munkadíjak? Konkrétan a betonozás érdekelne. 7490 Ft/m3, földmunka és zsaluzás nélkül? Alapba ment + aljzatbeton? Betonkeverővel készítették a betont vagy mixer hozta?

Mert mixeres beton bedolgozására ennyi pénz elég soknak tűnik 1-2 napi munkáért. Ahogy én számoltam, ~60 m3 beton kell az alapba és aljzatbetonhoz a tervezett háznál. Most így beszorozva elég brutális az összeg. Köszi!

Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.02 0 0 216

Üdv mindenkinek!

 

Mostanában nem írtam, mert benne vagyok a közepében.

 

Szóval csak csatlakozni tudok a diplomázó dolgozó építkező népséghez, nekem is egyszerre sikerült :-)

 

Alapot most fejezzük be, így kaptam egy rakás kőműves árajánlatot szerkezetkész kivitelig.

 

Nem csak az ár döntött, hanem a minőség is.

 

Ebből pár munkadíj kiemelve - hely Bp.-től 20 km.:

 

Falazás - 1400/m2 - volt olcsóbb is, de úgy is nézett ki, ez meg gyönyörű

Elválasztó 10es falak - 1300

Vakolás - 1100 Ft/m2

Bádogozás - 1200/m, ebben minden benne van.

1 m3 beton bedolgozás - 7490

 

 

Akinél döntöttem korrekt, nem iszik, felkeresve referenciaházakat tulajokkal beszélve is ok minden.

 

Voltak ennél olcsóbb ajánlatok is, de vagy minőségi problémák voltak, vagy a szakival volt probléma. Nekem átlag +10% megér annyit, hogy ne tépjem a hajam.

 

Üdv!

Attila

Előzmény: maestro (215)
maestro Creative Commons License 2004.07.30 0 0 215
"Apró és pillanatnyi örömök, folyamatos idegbaj és gyors öregedés - talán ez lehetne a címe...:)"

Érdekes, az én 'készülő könyvemnek' ennek pont a fordítottját terveztem címül adni: "Építkezés idegbaj nélkül"... Persze mondhatod, hogy könnyű nekem, de akármennyire is nem ez a szakmája valakinek, ha szakmailag profi és emberileg tisztességes kivitelezőket választ magának, és soha nem a minőségen spórol, akkor bosszankodni legfeljebb apróságokon lehet, miközben az építést végigszemlélni (hát még végigcsinálni) nagy élmény!
Előzmény: FLA (205)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.30 0 0 214

Így ahogy leirtad már nem drága,, sőt olcsó!

1000 körül van az alp nm ára+a másik oldal + szerkezet....

Előzmény: fougamin (210)
fougamin Creative Commons License 2004.07.30 0 0 213

Köszönöm a gondolatokat. Igérem, hogy nem fogok szőrözni.:-)

 

Ez a repedési hajlam azért megzavart egy kicsit. Nem gondoltam rá, pedig logikus, hiszen a födém sem merev teljesen, változó teherre változó behajlása lehet, mert a gipszkarton ezt nem akadályozza meg.

 

Köszönöm a topikindító üvegtapéta-javaslatát is.

Előzmény: FLA (211)
NeomatiK Creative Commons License 2004.07.30 0 0 212
Gipszkarton falra repedések ellen javasolják az üvegszövet tapétát (erős mint a barom), 300-400 Ft/m2, mintázattól függően. Enyhe túlzással kismilliószor át is festhető.
Előzmény: FLA (211)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 211

Elvileg lehet, csak az még drágább lesz...:)))

7 m2 kőzetgyapot sacc 5-6 eFt közé. Nem értek hozzá, de úgy tudom, ezt javasolják kitöltőnek.

Két réteg gipszkarton természetesen, mindkét oldalra kell. A profilok áraival nem vagyok tisztában, a glettanyag és a hézagolócsík négyzetméterre jutó ára sacc/kb. 200-250 Ft, a gipszkarton vágásokat is számítva 2*500-600 Ft, úgyhogy ezt így áttekintve azért, hát lehet, hogy picit erős az árajánlatod, de biztos, hogy nem tudományos mértékben. Ilyen kis felületre pedig szerintem annyira azért nem érdemes szőrözni, főleg, ha tisztességesen és SZAKSZERŰEN csinálják meg (na ez utóbbihoz nem ért a szakik jelentős része - valamit mindenki elszúr, pl. a találkozó felületek összehézagolását). Mert a könnyűfal tud aztán repedni a csomópontoknál, ahogy kell...

Előzmény: fougamin (210)
fougamin Creative Commons License 2004.07.30 0 0 210

MIT JELENT A GIPSZKARTON KIS VOLUMENE?

 

A kis volumen az ajtófelület levonása után 7 m2-t jelent! (A kivitelező budapesti, a távolság a Lánchídtól 20 km:-)

 

Nem szárazvakolatról, hanem szerelt válaszfalról van szó EGYSZERES tartószerkezettel, KÉTOLDALI borítással.

Ne kérdezd, hogy a kétoldali borítás hány réteget jelent, mert sajnos erre már nem kérdeztem rá.:-(

A hanggátlás fontos, de azt gondolom, hogy az ajtó miatt nem érdemes túllőni a célon. (Dugalj nem lesz ezen a falon)

A két lap közét mivel érdemes kitölteni (kitöltetni)? Gondolom a kőzetgyapot erre a célra szükségtelenül drága. Szoktak-e réskitöltésre például purhabot használni?


 

Előzmény: FLA (204)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 209

Matusekkel egyébként elég nagy a párhuzamosságom, én is az építkezés közben diplomáztam le és dolgoztam is közben.

Ez a napló egy kézzel írt dolog, természetesen nem szándékozok neki sem címet adni, se kiadni... :)))))

Előzmény: MacAry (208)
MacAry Creative Commons License 2004.07.30 0 0 208

 

Szia FLA!

 

Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Nagyon hasznosnak tartom, helyet szorítok neki a falon Matusek barátunk "novellája" mellett! :-))))

 

Kérdésedre a válasz: igen, konkrétan még nem látom hogyan és mikor tudom lakhatóvá tenni. Azért titkon bízom benne, hogy idén télvíz idején már tető alatt lesz, aztán jövő tavasszal (na, jó ősszel) befejezem.

 

A "tök koki" effektus így építkezés előtt nálam is abszolút működik, de a "gátlástalan mennyiségű ismeretszerzésre" is nyitott vagyok. Ha esetleg valaki tudja hol lehet kapni a " Tanuljunk könnyen, gyorsan új szakmát: építőipari generálkivitelezés" c. könyvet, kérem szóljon! :-))

 

A naplót pedig kérlek - mindannyiunk örömére - folytasd, szerintem a tervezett címe is szenzációs! :-))

 

Üdv

MacAry

 

PS: jövő héten, csak úgy kiváncsiságból találkozok egy potenciális generálkivitelező jelölttel (TEKO házak), majd beszámolok, ha valakinek esetleg van tapasztalata velük, kérem ossza meg velem.

Előzmény: FLA (205)
MacAry Creative Commons License 2004.07.30 0 0 207

 

Szia Matusek!

 

Köszi a sok hasznos és érdekes infót, egy kávé mellett épp most emésztgetem őket. :-)))

Biztosan sok minden eszembe jut még menetközben, és szuperjó, hogy vannak "sorstársak", akikhez mindig bizalommal lehet fordulni, életünk egyik legnagyobb projektjében.

 

De komolyan! Annyira tetszik, hogy azt tervezem kinyomtatom, kinagyítom és kitűzöm a szoba falára örök mementóul. Ha valamiben meg akarnak vezetni, vagy egy kérdésben én bizonytaladom el, elég lesz egy pillantást vetni rá. :-)

 

Mellesleg gratulálok a diplomádhoz. Csak nem építészmérnöki? :-)

 

MacAry

Előzmény: matusek (202)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 206

Bocsi, hülyeséget írtam, félreértettelek, azt hittem, fal gipszkartonozására jött az árajánlat, nem gipszkarton falra. Erről nem tudok véleményt mondani, lehet, hogy picit sok, de lehet reális is. Elnézést.

 

Előzmény: fougamin (200)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 205

Szervusz!

 

Kérdésem: mit jelent az, hogy idén tető alá hozod, aztán majd a jövőben befejezed?

Még nem látod konkrétan, hogy anyagilag hogyan és mikor tudod lakhatóvá tenni?

 

Nézd, én tök koki voltam az építkezés előtt mindenhez, ami téglával, gipsszel, stb. kapcsolatos, és most sincs igazi szakismeretem, csak viszonylag sok tapasztalatom, amit a saját és mások építkezésein szereztem. Tehát csak tanácsaim vannak, és ezeket csak vélemény súlyban kezeld.

 

Matusekkel egyetértek, hogy nem muszáj generálkivitelezőt szerződtetni, bár azért amatőrként több szempontból nem árt (bár az biztos, hogy erős ára van a dolognak), sokkal megnyugtatóbb a szerkezeti fázisokra. A többi szakipari melóra - beltéri munkák, burkolás, szigetelés, vakolás, stb. - azonban én is szükségtelennek tartom, amennyiben nem csak szponzor, hanem hatékony és ismeretekkel felvértezett irányítója akarsz lenni az építkezéseknek.

Ahogy korábban írtam, amit magad tehetsz, az az ismeretszerzés gátlástalan mennyiségben, kérdéshegyek, könyvek, prospektusok, netanyagok, barkácsáruházi körséták, szakboltok, statikusi eszmecserék, stb. Úgysem tudsz mérnöki szintű tudományt összeszedni magadban, de minden egyes tapasztalat megtakarítás lehet számodra, és egy építkezésen komoly pénzek mozognak, ez köztudott...

TÉTELES árajánlatot MINDIG kérj, de sose csak egy fószertől bármilyen melóra, mindig legyen összehasonlítási alapod, amely - ha nem is az olcsóbb mellett döntesz - írásos áralku-alap lehet egy kevésbé elfogadható, de megbízható szakival szemben.

Szerződés: elfogadható minőség alatti munka elleni fellépés elsőrendű jogalapja, de ez húzós ÁFA hegyekbe kerül. Ráadásul általában a hibás teljesítés jó ügyvéddel valahogy "megmagyarázható", de Isten ments, hogy idáig fajuljon egy építkezés... 

Szóval valamit valamiért, ez egyéni eldöntendő kérdés. Én nem szerződtem.

Előleget általában kisebb melóknál kérnek, ott is nyilván csak anyagra (pl. bádogos, vízszerelő, stb.). Szerkezeti melóknál komolytalan, ha valaki előleget kér. Részteljesítéses elszámolások természetesen játszanak/játszhatnak, de előre nem fizess, ezt én is javaslom.

A ME - ha lesz - valóban független fickó legyen. Ha úgy érzed, nem értesz eléggé ahhoz, hogy magad megítélj fázisok minőségét (vagy nem ismered eléggé a szerkezeti munkák végzőit és nem teljes a bizalmad bennük ismeretség - "összefonódás" - vagy referenciák alapján), tényleg jobb, ha független ME-t fogadsz.

Nekem nem volt szükségem rá.

Építőanyag: a legfontosabb megtakarítási tényező. A tételes árajánlat többek között erre is jó... Itt típusra leírnak mindent, amit - még egy menet közbeni egyeztetés után - be kell szerezned, utána már könnyen lehet versenyeztetni a szállítókat, csak az időzítést kell megfelelően koordinálnod.

Költségvetési kiírás: hagyd, hogy megcsinálják a "pályázók", aztán ha nincs ismeretbeli alapod arra, hogy elbíráld a műszaki tartalmat, kérj meg egy szakit, hogy nézze át. A mennyiségeket és az egységárakat/díjakat nyilván Te is össze tudod majd vetni.

A saját anyagbeszerzés általában akkor előnyösebb, ha olcsóbban jössz ki, mint az árajánlatod... (szállítással együtt persze, és olyan anyagoknál, ahogy nem kell különleges raktározási körülmény, ha nem just-in-time :), hanem korábban szállíttatod le).

Pl. megbontott Ytong nem olyan nagy probléma, ha nem ázik széjjel...(de lehet, hogy tévedek)

A "szenzációs" naplót majd később folytatom, bár szerintem egy tök átlagos építkezésről szól. Nincs benne semmi különleges, csak azért adtam közre, hogy az éppen építkezés előtt álló olyan laikusok, mint én, kicsit beleszagolhassanak abba az idegbajba, ami ilyenkor körbeveeszi az embert. Apró és pillanatnyi örömök, folyamatos idegbaj és gyors öregedés - talán ez lehetne a címe...:)

Előzmény: MacAry (199)
FLA Creative Commons License 2004.07.30 0 0 204

Húúú, vazze... :)))

Mennyi az a kis volumen? Méhány négyzetcenti? Mert akkor megértem, hogy a kiszállási költség is szerepel benne... :)))

De mondjuk mittomén ha nem az ország túlsó végéből jön és legalább 15-20 nm, akkor nagggyon brutál.

Előzmény: fougamin (200)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.30 0 0 203

Szárazvakolással?

Egy kicsit huzósnak tünik, de ha kics a nm akkor lehet reális is.

Előzmény: fougamin (200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!