Keresés

Részletes keresés

kheiron Creative Commons License 2000.05.16 0 0 3
Szia zsosz!

Én összesen három hónapot töltöttem kint, ott szoktam rá az Asztalra :-)))

Emberek: hidegek. Felszínesen nagyon kedvesek, de amikor a témavezetőm 3 hét után közölte, hogy a fia kb. annyi idős, mint én, az egészen meglepett: mi ez a bizalom!? Kb. olyan élmény volt, mintha valaki idejön, és az első este meghívják ottohnra vacsorázni...

Időjárás: hideg, bár a nyarak tudnak melegek is lenni, 25-30 fok is előfordult a praxisomban.

Árak: irtózatosak. A finnek 10 márkás egységekben számolnak, pont úgy, mint ahogy mi itthon százasokban... ehhez mérj mindent. A sör 16-20 M között, kenyér 9-15 M/kg, buszjegy 10-15 M városon belül egy útra teljes áron. A mobilbeszélgetés-árak azonban kb. itthoniak...

Szinte mindenki beszél angoul, de a kiejtést szokni kell, mivel a finnben nincs sem "s", sem "cs" hang, ezért mindenhová "sz"-et mondanak. (persze szak a kevészbé gyakorlottak :-))

Hirtelen ennyi.

Üdv
Kheirón

zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 2
1 hónap helsinki, aztán Jyva Skyla, ami h-tól északra van 150 kilcsire.... szar hely?
Előzmény: jkarhu (1)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 1
zsosz,

Ne aggódj, Finnország igen jó hely. Most hirtelen olyan dolgok jutnak eszembe, hogy rengeteg tejet isznak. Egyetemi menzán például, ahogy mész a kis tálkáddal ott van a vízautomata, üditős automata, meg a tejautomata.
A villamoson meg a buszon a belső ülésen ülő, ha le akar szállni, nem szól, hogy pattanjá' má' fő apa, hanem megemeli a cuccát, magához szorítja a táskáját stb., a kívül ülő meg automatice kiengedi.
A sör elég drága, legutóbbi tapasztalataim szerint 20 FIM/korsó. Áll (Állt, mikor legutóbb ott jártam két éve) viszont a kikötőben egy néhányszáz éves hajó, abban van egy kocsmaszerű, ott csak 16 FIM volt.
Az időjárás nem veszélyes, állandóan panaszkodnak, hogy már a teleksem a régiek. (Azért a szigetekre télen autóval járnak a jégen.)
Lassan egy csomó minden eszembe jut, úgyhogy befejezem, de ha van konkrét kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre.
Egyébként melyik városba mész?
jääkarhu

Előzmény: zsosz (-)
mizandria Creative Commons License 2000.05.16 0 0 0
ha adok egy szep nagy nulllat magaddal viszel?? :))
zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 topiknyitó
finnországba megyek egy évre, ösztöndíjjal, stb. segítsetek plíz, mit kell tudni az országról, időjárásról, milyenek az árak, az emberek, mit kellene megnézni, minden infó nagyon jól jönne!

kösz előre:
zsosz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!