Le, egy hordóban van ami félig sincs megtöltve cefrével, a hordónak a teteje végig rajta volt. Ugyan nem zár légmentesen viszont mivel a pincében alig-alig van légmozgás és a CO2 nehezebb mint a levegő gondoltam értelmetlen légmentesen takarni a CO2 párna úgy se mehet sehová.
Amire még gyanakszom azaz élesztő, kb. 1éve lejárt fajélesztőt használtam. Viszont bontatlan volt és végig a hűvös, sötét pincében pihent (nyáron max. 23 °C, télen 10 °C).
Köszi a választ. Nem éreztem ecetesnek a cefrét, de mivel még teljesen tapasztalan vagyok, lehetett az. A frakciók elválasztása sem rutinszerű még természetesen. Megpróbálok még inkább figyelni ezentúl!
Hát,ha nem mondod,hogy ez egy beszáradt szűrőpapír én biztos nem erre gondoltam volna!:)))Rezes a pálinkád!Rosszul vettél el,vagy ecetes volt a cefréd és sok rezet oldott az elő párlat.
Helló, szombat reggel cefréztem a szilvatermésünket. Mosás száreltávolítás, fúrós pépesítés, pektinbontó, savazás majd a végén ment hozzá az élesztő. Az egész hordót levittem a pincébe (stabil 21 fok) . Tegnap, vasárnap este kicsit lenyomkodtam a bundát, nem volt túl jó fény így nem néztem a hordóba.
Ma reggel megyek le, higy megnézzem mi a helyzet a cefrével és telefonnal belevilágítva ez a látvány fogadott. Láthatóan ahol tegnap nem volt lenyomkodva ott megjelent ez a fehér színű penész. Leszedtem a fehér részt majd alaposan lenyomkodtam.
Nem értem mit csináltam rosszul, reméllem nem rontja el a párlatom :(
Az az igazság, hogy nekem kb. 2 cm-re van az üstház aljától. A lángok felfűtési szakaszban simán elérik az üst alját. Amikor feljebb emeltem levegőhiány alakult ki és nem fűtött rendesen. Amint megérkezik az infrás hőmérőm, jobban betudom majd lőni a távolságot.
A képeken a már megszáradt szűrőpapír belsejét láthatjátok, amin egy bezavarosodott pálinkát szűrtem át. Remélem látható a zöld szín. Ez normális? Amennyiben nem, mitől lehet ilyen, és hogyan tudom kiküszöbölni?
Ahogy Rézműves kolléga mondja, nulláig, hígítani meg 25 re , én meg szoktam mérni és kb-ra szoktam hígítani, 25 vagy kicsit kevesebb szokott lenni, majd idővel te sem fogod centizni tudod, rutin meg az évek
Augusztus 20.-a körül cefrésztem be 200kg kipréselt Irsai Olivér héját (szár nélkül), kapott fajélesztőt, vizet és napfényt is. Nylonnal takartam, jó lenyomkodva súlyoztam le a cefrét. Tegnap a nylon szélét kicsit felhajtva megkóstoltam, savanyú volt.
Nem tudom, szerintetek ki van már forva?
Azt tudom a hogy a törköly nagy elensége az oxigén, ezért csak akkor szedem ki a súlyokat ha egyből ki is tudom főzni, az meg csak hétvégére várható.
Nem kell a rémhírterjesztés. A tisztelt úr megmondta a tutit. ö a nav elnöke, nem beszélhet baromságot, vagy még is?
Képviselő úr aggodalma a bérfőzdék esetében sem állja meg a helyét. A Kormány - a kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében - a bérfőzésnél is a lehető legalacsonyabb adómérték bevezetése mellett döntött. 50 liter párlatig a normál adómérték 50%-a az adóteher, amely egy liternyi 50 fokos pálinkánál 835 forintot jelent. A bérfözdék piaci helyzete sem veszélyeztetett, hiszen a bérfőzött párlatok jövedéki adója továbbra is lényegesen alacsonyabb marad a kereskedelmi forgalomban kapható pálinka adóterhelésénél, amely különbség kétségkfvül megmutatkozik majd az árakban. Emellett a bérfőzésnek megmarad az az előnye is, hogy ott a gyümölcstermelők a szakmai tudás elsajátftása és saját berendezés nélkül készíthetnek pálinkát saját gyümölcsükből. Mindezt figyelembe véve nem tartom megalapozottnak felvetése it, aggodalmait. Budapest, 2014. november).[. ". Tisztelettel:
Hétvégén voltam az égőért. Hát még mindig nem készült el, most a csomagtartóban kuksol nálam. Méregettem a dolgokat.
Nem egészen pontosa, de hasonlít rá. Tüzelőnyílás teteje, üst alja 16 cm. Billentéskor kb 17 cm-nél meg már akad az üstházban az égő. Olyan kérdésem van hogy ez a csöves égő milyen magasságú lángot képes előállítani? Valami mérete kellene adnom a mesternek a hegesztéshez, hogy a láng is érje az üstöt, meg billenteni is tudjak.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De lehet, hogy hamarabb leálltam a cefre főzéssel, mert hőmérős fokolóm van és 30C° felett volt a hűtővíz nem mért pontosan. Én meg nem számolgattam. Gyújtogattam a sisakon. De adott rendesen gondoltam nem pazarolom a gázt. A cefrézés édesapám szakmája, van benne tapasztalat bőven. Csak eddig főzettünk, most meg főzünk.
Ahogy mesterünk Snapszi szokta mondani, az alszesz azért alszesz, hogy homályos legyen. Ha majd letisztázod, még a leghomályosabb alszesz is szép tiszta lesz.
A kozmaolajat meg a cefrefőzés egész ideje alatt szűrni érdemes, mert sokszor a vége felé is jön bőven.
.."Kb 35-40°-os. Jó az így?"...csutkára kicsavartad és ennyi lett az átlaga??...ez gyanúsan túl jó...
Nem lehet, hogy hamar leálltál?...vagy tele volt "Kabai-napfénnyel"?...:):):)...