Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127774

Az élesztőt felfuttattad, vagy csak beledobtad a cefrébe?

Egyébkén a szárított élesztőnek nem hiszem, hogy lenne valami baja az eredeti csomagolásban még a lejárat után sem...

Előzmény: Norbi... (127773)
Norbi... Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127773

Le, egy hordóban van ami félig sincs megtöltve cefrével, a hordónak a teteje végig rajta volt. Ugyan nem zár légmentesen viszont mivel a pincében alig-alig van légmozgás és a CO2 nehezebb mint a levegő gondoltam értelmetlen légmentesen takarni a CO2 párna úgy se mehet sehová.

 

Amire még gyanakszom azaz élesztő, kb. 1éve lejárt fajélesztőt használtam. Viszont bontatlan volt és végig a hűvös, sötét pincében pihent (nyáron max. 23 °C, télen 10 °C).

Előzmény: öreg_néne_b (127769)
Fo Goj Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127772

Szia!

 

Köszi a választ. Nem éreztem ecetesnek a cefrét, de mivel még teljesen tapasztalan vagyok, lehetett az. A frakciók elválasztása sem rutinszerű még természetesen. Megpróbálok még inkább figyelni ezentúl!

 

Előzmény: Green Corner (127771)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.05 0 2 127771

Hát,ha nem mondod,hogy ez egy beszáradt szűrőpapír én biztos nem erre gondoltam volna!:)))Rezes a pálinkád!Rosszul vettél el,vagy ecetes volt a cefréd és sok rezet oldott az elő párlat.

Előzmény: Fo Goj (127766)
Jolida Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127770

"megérkezik az infrás hőmérőm"

 

Sokat azért ettől ne várj.

 

Az infrás mérők szabályosan megőrülnek az olyan csillogó felülettől, mint a réz, össze-vissza mérnek, ráadásul felforrósított levegő is zavarja.

 

A 120 fokos /fekete/ üstház melletti -már nem annyira csillogó, viharvert- üst felületén képes 40-70 fokot mérni.

 

Ha mindenáron ilyennel akarsz "mérni", keress olyan matt felületeket, mint a forrasztás, de ott se fogsz konzekvens értékeket kapni.

Előzmény: DrJackson (127767)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127769

Le volt takarva? Mert úgy néz ki, nem volt megfelelő CO2 réteg felette...

Előzmény: Norbi... (127768)
Norbi... Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127768

Helló, szombat reggel cefréztem a szilvatermésünket. Mosás száreltávolítás, fúrós pépesítés, pektinbontó, savazás majd a végén ment hozzá az élesztő. Az egész hordót levittem a pincébe (stabil 21 fok) . Tegnap,  vasárnap este kicsit lenyomkodtam a bundát, nem volt túl jó fény így nem néztem a hordóba.

 

Ma reggel megyek le, higy megnézzem mi a helyzet a cefrével és telefonnal belevilágítva ez a látvány fogadott. Láthatóan ahol tegnap nem volt lenyomkodva ott megjelent ez a fehér színű penész. Leszedtem a fehér részt majd alaposan lenyomkodtam. 

Nem értem mit csináltam rosszul, reméllem nem rontja el a párlatom :(

DrJackson Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127767

Az az igazság, hogy nekem kb. 2 cm-re van az üstház aljától. A lángok felfűtési szakaszban simán elérik az üst alját. Amikor feljebb emeltem levegőhiány alakult ki és nem fűtött rendesen. Amint megérkezik az infrás hőmérőm, jobban betudom majd lőni a távolságot. 

Előzmény: Tomsza74 (127752)
Fo Goj Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127766

Sziasztok!

 

A képeken a már megszáradt szűrőpapír belsejét láthatjátok, amin egy bezavarosodott pálinkát szűrtem át. Remélem látható a zöld szín. Ez normális? Amennyiben nem, mitől lehet ilyen, és hogyan tudom kiküszöbölni?

 

 

 

Öregdömperes Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127765

Köszönöm válaszotokat.

van 50.liter borom azt akarom ki csurgatni.

kezman46 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127764

Ahogy Rézműves kolléga mondja, nulláig, hígítani meg 25 re , én meg szoktam mérni és kb-ra szoktam hígítani, 25 vagy kicsit kevesebb szokott lenni, majd idővel te sem fogod centizni tudod, rutin meg az évek 

Előzmény: Öregdömperes (127762)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127763

Csutkára kicsavarni, hogy minden aroma átmenjen az alszeszbe (a végén is jönnek) és persze 25%-osan tesszük fel finomítani.

Előzmény: Öregdömperes (127762)
Öregdömperes Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127762

És a finomitás elött itt is higitunk 25%-ra?

 

Öregdömperes Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127761

Üdv Mindenkinek.Olyan kérdésem volna,hogy borból fözött alszeszt hány fokig szabad le engedni.

Köszönöm.

Krisi92 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127760

Köszönöm a válaszokat,akkor a 60literest fogom választani.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127759

értem, köszi

Előzmény: barkócza (127758)
barkócza Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127758

Igen.

Előzmény: Törölt nick (127757)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127757

Sziasztok!

 

Augusztus 20.-a körül cefrésztem be 200kg kipréselt Irsai Olivér héját (szár nélkül), kapott fajélesztőt, vizet és napfényt is. Nylonnal takartam, jó lenyomkodva súlyoztam le a cefrét. Tegnap a nylon szélét kicsit felhajtva megkóstoltam, savanyú volt.

Nem tudom, szerintetek ki van már forva?

Azt tudom a hogy a törköly nagy elensége az oxigén, ezért csak akkor szedem ki a súlyokat ha egyből ki is tudom főzni, az meg csak hétvégére várható. 

snapszmester Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127756

Nem kell a rémhírterjesztés. A tisztelt úr megmondta a tutit. ö a nav elnöke, nem beszélhet baromságot, vagy még is?

 

Képviselő úr aggodalma a bérfőzdék esetében sem állja meg a helyét. A Kormány
- a kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében - a bérfőzésnél is a lehető
legalacsonyabb adómérték bevezetése mellett döntött. 50 liter párlatig a normál
adómérték 50%-a az adóteher, amely egy liternyi 50 fokos pálinkánál 835 forintot
jelent.
A bérfözdék piaci helyzete sem veszélyeztetett, hiszen a bérfőzött párlatok jövedéki
adója továbbra is lényegesen alacsonyabb marad a kereskedelmi forgalomban
kapható pálinka adóterhelésénél, amely különbség kétségkfvül megmutatkozik majd
az árakban. Emellett a bérfőzésnek megmarad az az előnye is, hogy ott a
gyümölcstermelők a szakmai tudás elsajátftása és saját berendezés nélkül
készíthetnek pálinkát saját gyümölcsükből.
Mindezt figyelembe véve nem tartom megalapozottnak felvetése it, aggodalmait.
Budapest, 2014. november).[. ".
Tisztelettel:

Előzmény: schlumberger (127727)
kramoto Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127755

 

Fejből nem megy, de szerintem ugyan az amit Tomsza belinkelt. ez is 350 fokC.

 

Tomsza74 2 napja 0 1 127690

Olaj

https://olajexpressz.hu/MOL-Thermol-68-10L

 

 

 

Előzmény: fehérkutya (127716)
schlumberger Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127754

:-)

Előzmény: Törölt nick (127753)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127753

Szerintem Bertalan talált egy nagyobb poharat :)

Előzmény: schlumberger (127739)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127752

Hétvégén voltam az égőért. Hát még mindig nem készült el, most a csomagtartóban kuksol nálam. Méregettem a dolgokat.

Nem egészen pontosa, de hasonlít rá. Tüzelőnyílás teteje, üst alja 16 cm. Billentéskor kb 17 cm-nél meg már akad az üstházban az égő. Olyan kérdésem van hogy ez a csöves égő milyen magasságú lángot képes előállítani? Valami mérete kellene adnom a mesternek a hegesztéshez, hogy a láng is érje az üstöt, meg billenteni is tudjak.

Válaszodat előre is köszönöm!

Előzmény: DrJackson (127702)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127751

Úgy veszem észre lesz elég bodzapálinkám.:))Úgyhogy akár be is ugorhatsz megkóstolni!Igaz nem Katymárra,de onnan már nem messze.(vagy éppen közelebb)

Előzmény: schlumberger (127747)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.05 0 0 127750

Ha csak a gazdaságosság a szempont, jó az. 

Viszont valószínűleg bennehagytál a cefrében nagyon sok ízt, aromát. 

Előzmény: szell_laci (127746)
sogi01 Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127749

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (127734)
TINTUS Creative Commons License 2016.09.05 0 1 127748

A 60 literesre tedd rá még azt a 10 rongyot ... később nem bánod meg.

Előzmény: Krisi92 (127742)
schlumberger Creative Commons License 2016.09.04 0 0 127747

Bocs a megszólításért!Új hozzászólás akart lenni!:(

 

Sebaj :-) Szoktam Katymáron járni

Előzmény: Green Corner (127741)
szell_laci Creative Commons License 2016.09.04 0 0 127746

De lehet, hogy hamarabb leálltam a cefre főzéssel, mert hőmérős fokolóm van és 30C° felett volt a hűtővíz nem mért pontosan. Én meg nem számolgattam. Gyújtogattam a sisakon. De adott rendesen gondoltam nem pazarolom a gázt. A cefrézés édesapám szakmája, van benne tapasztalat bőven. Csak eddig főzettünk, most meg főzünk.

Előzmény: rézműves1 (127745)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.04 -1 1 127745

Ahogy mesterünk Snapszi szokta mondani, az alszesz azért alszesz, hogy homályos legyen. Ha majd letisztázod, még a leghomályosabb alszesz is szép tiszta lesz.

A kozmaolajat meg a cefrefőzés egész ideje alatt szűrni érdemes, mert sokszor a vége felé is jön bőven.

 

.."Kb 35-40°-os. Jó az így?"...csutkára kicsavartad és ennyi lett az átlaga??...ez gyanúsan túl jó...

Nem lehet, hogy hamar leálltál?...vagy tele volt "Kabai-napfénnyel"?...:):):)...

Előzmény: szell_laci (127743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!