Keresés

Részletes keresés

L0riana Creative Commons License 2013.08.16 0 0 1279

Szia Kirkira!

Te meddig feküdtél a kórházban a műtétkor?

 

A keresztszalag-pótláskor 2 nappal előtte mentem be, de aznap hazamentem, mert kiderült, hogy nem másnap, hanem 2 napra rá műtenek. A műtét napján reggel 7-re mentem be, én voltam az első. 9 körül már a műtőben voltam, 2 éjszakát kellett bent maradni. Nem volt draincső (hamstringinas pótlás volt), és alig fájt, ami csoda a korábbi 2 pótlásom után... pozitív csalódás volt.

 

Lehet altatást is kérni? Én rettegek a gerinctájitól.

 

Lehet altatást kérni, de embere válogatja, kinek mi a jó. Én legutóbb gerincbe kértem, és valószínűleg emiatt volt csak minimális a fájdalom. Az altatás után jobban fáj állítólag. Nekem is voltak fenntartásaim a spinális érzéstelenítés miatt, de alig éreztem. A fenntartásaim pedig abból adódtak, hogy az első pótlásomnál, még az Árpádban, kissé elrontották, valszeg megnyomódott a gerincvelő, emiatt borzasztóan fájt, aminek nem lett volna szabad. De így, miután az aneszteziológusnak ezt elmondtam, elmagyarázta, hogy az tényleg nem volt normális, és megnyugtatott, nem is volt semmi gond. Mondjuk, ennek ellenére ezek után csakis az altatás híve vagyok... de tisztában kell lenni vele, hogy veszélyesebb, illetve sokan rosszul lesznek utána, hánynak, émelyegnek - nekem ilyen élményem előtte nem volt, pedig már 7x alattak.

 

A műtét után kellett-e fáslit, térdrögzítőt hordanod és ha igen, meddig? Mikor léphettél rá? Kellett mankóznod? 

 

Műtét után térdrögzítőt tettek fel még a műtőben, ezt kellett hordanom szigorúan 0 fokon 5-6 hétig, alatta fásli volt. Emellett még 3 hétig mankóztam, amikor egyáltalán nem léphettem rá, és utána fokozatosan terhelhettem. A 26 nap mozdulatlanság után (egyáltalán nem hajlíthattam még torna közben sem, hogy beépüljön, letapadjon a szalag a csatornába) pedig kb. 3 napig tartott, mire 90 fokig ment a hajlítás, a rögzítőt erre állítottuk, de torna alatt fokozatosan tovább hajlítottam, semmi gond nem volt.

 

Hány hetente kell menni kontrollra? 

Emlékeim szerint a műtét után 10. napon volt varratszedés, és 3, 6, 12 hetesen, majd 6, 9, 12 hónaposan kontrollon voltam még. Azóta elvben fél évente kéne menni, de a porckopás miatt is 3 havonta jártam kábé, leszámítva az utolsó fél évet, amikor nem voltam. Most voltam megint júliusban, a doki szerint jó a térdem, csak egy keresztes a stabilitás, az izomzatom is rendben, de ettől még valószínűleg fél év múlva kitiszítja AS, mert a porckopás elég intenzív már.

Hajrá!

Előzmény: Kirkira (1277)
Kirkira Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1278

Nem magánrendelésen voltam, mert akkor még nem tudtam, hogy van olyan is. Másodszor pedig olyan vizsgálatokra kellett mennem, amit a kórházban végzett el (lachmann teszt, amit személyesen ő csinál, reggel 10-kor küldött át a röntgenbe, majd fél 4-kor jött megcsinálni a tesztet, utána jutottam be a rendelőbe és fél 5-kor végeztem)

Előzmény: Axióma (1273)
Kirkira Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1277

Szia Loriana! 

Köszönöm a gyors válaszodat. Most bejelentkeztem hozzá a magánrendelésre, szeretném ha alaposan átnézné a papírjaimat, megvizsgálna, aztán szeretném megkérni, hogy vállalja el a műtétet. Nagyon nehezen szántam rá magam az operációra, mert a baleset után hat hétig hordtam a térdrögzítőt, hetekig nem tudtam 30 foknál jobban behajlítani a térdem, teljesen beszűkült a mozgásom és nagyon sorvadtak a combizmaim.  Azóta is gyógytornára járok, de a gyógytornász szerint sem lesz tökéletes sosem a térdem szalagpótlás nélkül. Te meddig feküdtél a kórházban a műtétkor? Lehet altatást is kérni? Én rettegek a gerinctájitól. A műtét után kellett-e fáslit, térdrögzítőt hordanod és ha igen, meddig? Mikor léphettél rá? Kellett mankóznod? Hány hetente kell menni kontrollra? 

Lehet, hogy ezeket már leírtad valakinek, de olyan nehéz visszakeressi a rengeteg hozzászólás között. Köszi előre is. Szép estét neked! 

 

Előzmény: L0riana (1274)
ovecskin Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1276

ferenc.baranyi@gmail.com

Előzmény: ovecskin (1275)
ovecskin Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1275

Sziasztok !

3. KERESZTSZALAG mütétemre készülök. Nem vállalom be ismét fehérvárat.

Lorian kérlek dobd már el mailben a telószámod mert te hasonlo cipöben jársz mint én...7. térd mütétem következik de én még sportolni akarok hisz még csak 29 vagyok..

van pár kérdésem mert t.a hoz megyek, köszi

Előzmény: L0riana (1274)
L0riana Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1274

Szia Kirkira! 

Én az OSEI-be mentem, oda volt előbb időpont, amúgy magánba mentem volna. Szerintem alaposan megvizsgál, de azért 5-10 percnél többje nincs egy betegre. Ha kérdésed vagy panaszod van, akkor mindenképp mondd, ne várd, hogy kibarkóbázza, mert egyszerre több beteget is vizsgál, úgyhogy nem biztos, hogy érzi majd magától... De amikor kérdésem volt, mindig készségesen válaszolt, nem volt kelletlen sosem. Időpontot kell kérni a 06-1-488-61-97-es számon hozzá (kell majd háziorvosi beutaló is az OSEI-be), nekem eddig kb. 3 hétre adtak. Várakozni sajnos itt is kell, de én 2 óránál többet még sosem vártam. Friss műtétesként nem kellett sokat várnom, akkor mindig előre vettek. Kontrollra is mindig a Sportkórházba mentem, nem a magánba.

Ha van még kérdésed, írd meg nyugodtan.

Előzmény: Kirkira (1272)
Axióma Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1273

Szfvaron gondolom nem a maganrendelesen jartal, legalabbis nekem oda gyorsan lett es viszonylag nem csuszo idopont.

De Bp-tel szerintem jobban jarsz.

Előzmény: Kirkira (1272)
Kirkira Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1272

Szia Loriana! 

Nekem februárban volt síbalesetem, elszakadt a keresztszalagom. Akkor az orvosok azt mondták, hogy nem feltétlenül szükséges a szalagpótlás, anélkül is lehet élni, mivel nem vagyok sportoló. Azóta olvasgatom a fórumot, meg persze mindent, ami a szalagszakadással kapcsolatos. Több orvossal is konzultáltam, a többség azt mondta, hogy ha nem operáltatom meg a térdem 10 év múlva protézisem lesz. Mivel 39 éves vagyok, úgy döntöttem, hogy vállalom a műtétet. Na, de ki legyen az orvos? A mi vidéki kórházunkban mindenki azt ajánlja, hogy vagy a sportkórház, vagy Székesfehérvár. Utóbbival kezdtem. Már kétszer voltam a dokinál, most harmadszorra is mennem kellene. Minden egyes alkalommal hat és fél órát várok rá. Ez még műtét előtt elmegy, de frissen operált lábbal 300 km-es távolságban....ezt nem hiszem hogy tudom vállalni. A lényeg! A te orvosod, Tállay A. nagyon szimpatikusnak tűnik nekem, Budapest is közelebb van, mint Fehérvár, ottrokonaim is vannak, akinél megalhat az aki elkísér a műtétre. Szóval szeretném ha ő operálna. Csak azt nem tudom, hgy vegyem fel vele a kapcsolatot. Kérjek időpontot a magánredelésére és ott beszéljem meg vele, vagy hívjam a kórházat és kérjek ott időpontot hozzá, vagy nem is tudom! Tudnál nekem ebben tanácsot adni. A másik kérdésem az lenne, hogy amikor a műtét utáni kontrollokra mentél hozzá, hová kellett menned, mennyit kell ott nagyjából várakozni az orvosra, mennyi időt tud rád szánni ilyenkor, alaposan megvizsgál-e. Mert sajnos Fehérváron azt tapasztaltam, hgy a hosszas várakozás mellett az orvosnak kb. 3 perce van rád, ami alatt szinte szóhoz sem jutsz... Millió kérdésem lenne még, de egyenlőre ezek a legfontosabbak. Köszönöm előre is, ha elolvasod és időt szentelsz rám a válaszoddal! 

Előzmény: L0riana (1266)
nicky77 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 1271

Szia,

 

Én 41 éves vagyok . Kézilabdáztam balesetet szenvedtem és sajnos a legelső műtétnél (kb.17éve) begyulladt és (staphylococcus volt benne) nem tisztították ki így kissé szétszedte a térdkalács belső felszínét . Chondromalacia ill. szalagszakadás (2szer) , porcleválás! Szóval most örülök, hogy járni tudok sajnos a futás nem megy:-( .

 

5 éve minden évben kapom legalább egyszer de volt, hogy kétszer is . Nekem fáj mikor beadják de van aki azt mondja, hogy nem érzi mikor megkapja. Bevallom én utálom de mivel elvileg jót tesz így beadatom. Első napokban nekem fáj sőt beadás után van, hogy sántikálok  és olyan mintha bevízesedne utána rendeződik. Miután megkapod ha megtudod tenni ne nagyon erőltesd 1-2 napig (gondolok itt hosszabb állás vagy sport) . A doki kegalább évente ajánla , hogy beadják kb. addig is tart a hatása ..... nálam rövidebb ez az idő ,mivel nagy rossz a térdem .

 

Szerintem próbáld meg .... de kérdezd meg a dokit, hogy a Hialux is jó-e Neked! Szerintem nyugodtam említsd meg, hogy anyagilag neked az megfelelőbb . Nem hiszem , hogy nem megy bele!

 

Az első dokim most az OBSI-ban van a mostani meg az Uzsokiban!

 

 

Előzmény: molaren (1270)
molaren Creative Commons License 2013.08.13 0 0 1270

Köszi!

  • Mennyi ideig kaptad?
  • mi volt a problémád?
  • hány éves vagy?
  • fájt e a beadása?
  • meddig tartott a hatása?

Ki volt a dokid?

 

Ne haragudj, de tudod, amikor folyamataosan fáj az ember térde és ajánlanak valamit fél, nehogy csak a pénzt adja ki, fájjon és hatása sincs ...

Előzmény: nicky77 (1268)
gombóc63 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 1269

Sziasztok!

 

Van valakinek tapasztalata ciszta miatti térdműtétben? Fájdalom, gyógyulás, kiújulás....

nicky77 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 1268

szia, én a Hialuxot kapom évente 1-2szer ..... ez is jó és csak 12000 ft db-ja ebből is 3 db kell! Szerintem a hatásuk ugyanaz. Ha tudod nézd meg az összetevőket ... milyen dózis van miből.

 

Remélem tudtam segíteni!

Előzmény: molaren (1267)
molaren Creative Commons License 2013.08.12 0 0 1267

Üdvözlet!

 

Van valakinek tapasztalata EUFLEXXA injekció kúrával kapcsolatban? Férjemnek - nekem is arthrózisos - a térdünk és ezt javasolta a doki. 60000 Ft, ami nem olcsó, találtam egy olcsóbbat HYALGAN néven, az "csak" 10000/db és 3 kell belőle.

 

Minden tapasztalás, vélemény hasznos! Köszi és jobbulást a sorstársaknak!

L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1266

Ez 2 éve történt. Most is voltam kontrollon a héten, kérdezték a telefonban időpontkéréskor, hogy voltam-e korábban, mert 1 éven túl újra kell háziorvosi beutaló, de mivel nem voltam biztos benne, mikorra datálható az utolsó papír alapú dokumentáció, ezért a biztonság kedvéért kértem újra beutalót a háziorvostól. Ez így szabályos hidd el, a háziorvosod meg lehet, hogy nincs ezzel tisztában, ahogy a legtöbb ember sem. Nagynéném és egy másik ismerős is járt ott az idei évben a lentebb részletezett módszerrel, nem jártam közben az érdekükben, csak tippet adtam... A hova tartozol téma meg csak bizonyos szakrendelések esetén érdekes, amit be akartak vezetni szigorítást, végül nem vezették be olyan szinten.

Előzmény: Axióma (1265)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1265

Az lehet, hogy nekik az kell, de kerdes, hogy a haziorvos milyen alapon adhat oda beutalot. Nalunk inkabb o a szuk keresztmetszet, mindent csak szabalyosan csinal. Me'g a szakorvostol (marmint a tataitol) is megvarta azt a mondatot egy leletben irasban a kezeben, hogy otthonaban vegzett gyogytorna javasolt, addig meg se rendelte a szolgaltatast, ami igy egy hettel huzodott mert tele voltak eppen a hazhozjovos gyogytornaszok.

Persze, Tatara is volt valami beutaloval kavaras; ha jol remlik fizetosen, tehat beutalo nelkul mentem a dokihoz vizsgalatra, o ott mint szakorvos adott velemenyt, ami alapjan a hazidoki beutal egy mutetre, de erre azert nem veszek merget hogy mennyire pontosan igy volt. Es ez akar mukodhet mashol is, ha nekik erdekuk, fizetosnel nana', tb-snel fene tudja. Meg valtozhattak azota a dolgok, mi nem valtozik mostansag...

 

Szoval nem neked nem hiszek, hanem abban nem hiszek, hogy ez ennyire kivansagmusor alapjan megy. Valoszinuleg megoldhato, foleg ha az ember hajlando is tenni erte, csak nem alap.

Előzmény: L0riana (1264)
L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1264

Nem tartozom én sem oda lakóhelyileg. Háziorvosi beutaló szükséges a sport-szakorvosi rendelésre, pont. Ha nem hiszed, hát nem hiszed.

Előzmény: Axióma (1263)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1263

Akkor hajra. Majd megmondja a kerdezo, hogy neki adott-e a haziorvos olyan beutalot amit nem adhat, es fogadtak-e egy olyan korhazban, ami nem illetekes. Ha igen, es meg nem is tartottak a markukat utolag sem 50-100e ertekben, akkor jobban jart, mint en. Nem fogok ettol a Dunanak menni, orulok neki.

Előzmény: L0riana (1262)
L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1262

Ja és beutalót a háziorvos ad, miután kérsz időpontot, nem pedig a másik szakorvos... igen, ez tényleg ennyire egyszerű.

Előzmény: Axióma (1259)
L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1261

Úgy kapsz időpontot, hogy felhívod a kórházat, és időpontot kérsz. Nekem sem volt protekcióm. Ez egy nagy tévhit, hogy nem lehet úgy bekerülni oda. Én csak akkor adtam valamennyit, amikor már nem volt nekem jó időpont, mert külföldön lakom, és karácsony előtti vasárnap délelőtt fogadott a doki, miután írtam neki e-mailt, rá 3 napra. (Az e-mail-címét és telefonszámát is megadta még az első műtétem előtt.)

Előzmény: Axióma (1259)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1260

Ja, nem a Beres mutott, de nem is ot hivtuk, hanem a tatai korhazat magat. Beosztottak a legkozelebbi orvoshoz, a nyari leallas miatt nem volt mondjuk az sem par napon belul.

Előzmény: Axióma (1259)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1259

OK, na de hogy kerulsz be a sportkorhazba, ha nem vagy sportolo? Az nem e'ro"s mondas, hogy van protekciod, mert atlag mezei usernek nincs. Beutalot meg az a szakorvos adhatott volna, aki szerint nem is volt szakadasom, vagyis nem kaptam. Helyette mehettem 10x be Szentendrere parkolo ovezetbe olyan kezelesre, amire semmi szukseg, nekem ez se kis bukta volt mar penzugyileg. De ha adott volna, az akkor is csak oda ervenyes, ahova tartozol, nem?

Persze ha van ra jo megoldas, akkor hajra, foleg ha valakinek van gyomra meg penze a zsebbe boritekokra. Tippre az tobbe van, mint Tata.

Az teny, hogy en Bp-re se ertem volna lenyegesen gyorsabban be, bar nyilvan kicsit kevesebb km-rel.

Előzmény: L0riana (1258)
L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1258

Nos, ezzel párhuzamba állítva a Sportkórházat: 6 hétre előre kaptam az általam kért hétre időpontot. 2 napot voltam bent a műtét után, 4 hét múlva már dolgoztam teljes munkaidőben... kutató vagyok, a lábamat fel tudtam polcolni, de nem nagyon kellett. A műtét és az utána levő rehab orvos- és kórházfüggő, én pl. Béreshez nem kaptam időpontot, hiába hívtam, először a felesége flegmán beszólt, hogy hívjam őt másnap délután mert csak, aztán másnap a megbeszélt időpontban meg egyszerűen rámcsapta a telefont szó nélkül. Mondjuk amúgy nem is tudtam volna megoldani az oda-vissza szállítást, vagy csak nagyon macerásan. Szóval csak azt akarom mondani, hogy államiban is ellátnak rendesen, csak meg kell találni a megfelelő helyet.

Előzmény: Axióma (1257)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1257

Megj. ami nekem donto volt anno a valasztasnal, hogy az allami nem is allapitotta meg a szalagszakadast hanem elektromos kezelesre kuldtek; aztan penzes doki mar megallapitotta, de muteni nem akart mert a sullyedesem - pont a terdemtol, mint kiderult - magas volt; ja es o azt mondta hogy 2 het korhaz, 3 het onellatasra alkalmatlansag... ehhez kepest a tatai korhazban 2 ejszakat voltam bent, es osszesen voltam 6 het tappenzen. Azert ez a mai vilagban nem mind1, penzugyileg sem.

Az mas kerdes, ha mashol is meg tudjak csinalni a gyors valtozatot, nekem nem volt igazan ilyen infom akkor.

Előzmény: Axióma (1256)
Axióma Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1256

Hat ez azert erdekes. A jo dolgokat elolvashatod a sajat leirasukban meg a neten, ezert azt nem ismeteltem meg. Kezdve ott, hogy nincs paraszolvencia (eg.pt. szamlas fizetendo van), nem honapokkal kesobbre kapsz idopontot, ketagyas szobak, stb., es ezzel szemben allt egyetlen tapasztalat kigyujtott negativjai, amire ra lehet kerdezni, hogy a kb. 2 evvel ezelotti allapot ugy van-e me'g.

Előzmény: Réka 20 (1253)
Réka 20 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1255

Hát igen nagyon úgy tűnik hogy nem éri meg..

Előzmény: L0riana (1254)
L0riana Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1254

Nekem olyasmi rémlik, hogy TB-finanszírozási gondok miatt megszűnik a klinika, tuti olvastam erről pár hónapja, de lehet, azóta más a helyzet. Az ellátáshoz én nem tudok hozzászólni, de amit leírt az előző hozzászóló, az alapján nem biztos, hogy megéri odamenni...

Előzmény: Réka 20 (1251)
Réka 20 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 1253

Köszönöm a válaszokat:)

Előzmény: Axióma (1252)
Axióma Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1252

Alapvetoen igen, es tok szerencses vagyok, mert teljesen komplikaciomentesen usztam meg.

Azert aprosagok vannak. Egyreszt a latogatasi ido... en mar 10 eve szuleskor voltam utoljara korhazban (full allami), es ott lehetett latogatni, itt meg a mutobol kitolas es felebredes ideje na az pont tutko nem a rovid latogatasra esik. Igy el is ment haza a ferjem, mig ott vartam es bealudtam elokeszitve (keveset is aludtam elotte, plusz valami nyugtatot is adtak) mert a "behozas" is lejart, a tavolsag miatt vissza se johetett (delutan mar 80 km-re onnan kellett a gyerekekert menni pont akkor, mikor bejohetett volna).

Masik, hogy fel me'g nem kelhetsz az elso vacsi elott, de kezmosasra nincs lehetoseg. Szinten 10 eve hozta'k a meleg vizes torolkozot minden kaja elott annak ellenre, hogy jarokepesek voltunk, itt meg en kertem hogy az enyemet vizezve hozza mar be hogy kicsit megtorolhessem, persze keresre siman csinalta, csak fura volt (foleg a nemreg emlegetett gerinctajeki utani vizelet problema miatt...)

Ja es az a'gy, az valami fortelem, jobban fajt a derekam, mint a terdem, mert ugye felhajthatos a'gyak vannak, es ezert (ezert? - nem lenne muszaj) egy tokegyszeru, max. 10 centis szivacs van rajta, es az szerintem a max. 50 kilosokat tamasztja meg rendesen, nekem beesett a fenekem, huzta a derekam. Lehet, hogy mar nem igy van, de ezen akkor ki voltam akadva, minek lapos tv meg menuvalasztasos kaja, ha a 24 orat hasznalt a'gy komfortjat lesz*rjak.

[Amugy utolag megirtam nekik ezeket emailben, de reakcio irasban nem volt csak a level ezen kivuli reszere, szoval nem biztos hogy egyaltalan illetekes ele kerult.]

Noverek ugraltathatok, de nekem nemigen kellett, igaz jartak be tobbszor, akkor kertem altalaban. Fiuk a masik szobaban hallottam, hogy surun csengettek...

Huszadrangu, de ha netezni akarsz, az csak madzagon van, wifin nem, ugy keszulj. Vagy legalabbis ugy volt (van wifi de arra nincs jogod, ha jol tudom).

 

Előzmény: Réka 20 (1251)
Réka 20 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1251

Köszi. Minden rendben ment amúgy Tatán , rendben bántak Veled?

Előzmény: Axióma (1250)
Axióma Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1250

Tatan en voltam, de terdszalag-mutettel.

Az orvosodat kerdezd, mit enged, ennyibol me'g aki ert hozza, az se hiszem hogy merne valaszolni. En meg nem ertek hozza.

Előzmény: Réka 20 (1248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!