Keresés

Részletes keresés

Lépesméz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 25
Annyit tudtam első utamnál, hogy ha leteszed a táskád a sarkon, 1 hét múlva is ott lesz. Nagyjából ilyet tapasztaltam is.

A tavak csodálatosak, lassan és keveset beszélnek a komolyabbak. A lányokkal vigyázz, menten megnősülsz, mert nagyon szépek is vannak, de ami a legfontosabb: igzi, kedves nők. Nagy betűvel: NŐK.

Az üzleti élet már harmonizál a nyugattal, nagy cápák is vannak. Kellemes kapcsolatra csak akkor számíthatsz, ha egyenrangú félnek néznek (mindegy, hogy az vagy-e, de annak lássanak).

Szaunázásnál vigyél be szafaládét. Soha jobbat nem ettem Dijon-i mustárral, mint a szaunábanfőttet. Sört a tóban hűcccsed, júliusban 1015 fokos is lehet a széleken (nagyon tiszta a víz).

Arra vigyázz, ha kocsit bérelsz a csikket ki ne dobd az ablakon, mert azért leültethetnek!

Heinolátol északra kissé változik a világ. A van időd, nyáron menj fel stoppal Rovanniemibe. Magyr zászló és már visznek is. Sok helyre meg fognak hívni, de ne igyál soha annyit, amit ők, mert meghalsz. Szó szerint.
Nos egyelőre ennyit. Lyó kis ország, kicsit sajnálom, hogy csak 4x voltam. De most itthon is rantaa on hyvin lehelle!

Előzmény: SumQuiSum (24)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.16 0 0 24
Sziasztok!

Ahogy elolvastam az eddigi hozzászólásokat, az pont olyan, mint Finnország: az egyik fele ijesztően más, a másik pedig kellemes. És mindkettő egyszerre.
DEL-FIN hozzászólásába javítanék bele csak annyit, hogy nem azért néznek rád furcsán ha a telefonba azt mondod persze, persze, mert az a perkeléhez (ördög (durva káromkodásnak számít!!!)) hasonlít, hanem mert perse = segg.
Az időjárásról csak saját önkritikus viccüket tudom idézni, majd fordítani.
-Minkälainen Suomen sää on?
-3 kuukautta kylmää, ja 9 kuukautta helvetin kylmää.
(-Milyen a finn időjárás?)
(-3 hónap hideg és 9 hónap qrv@ hideg)
A fordítás a káromkodást illetően itt sem szó szerinti, de így ugyanolyan durva.
Inni azt tényleg tudnak... :) Amit aagnus leírt, azt eufemizálni lehetetlen.
Amivel _kiegészíteni_ tudnám az előbbieket (4,5 éves folyamatos kintlakási tapasztalat alapján), hogya birkatürelmük híres és sokrétű. Értem ezalatt:
a, mondhatsz _bármekkora_ hülyeséget, nem fognak kinevetni, de még reagálni, sőt kijavítani is alig fognak. Legfeljebb háttérben az igen-aha-értem mosoly mögött próbálják kikódolni.
b, vendégségben voltunk. Ebédlőasztal, 12 fős díszterítékkel, stb. Az orvoscsalád feje megpróbálja _megbeszélni_ (!!!) a max 4 éves kis fiacskájával, hogy ne igyon túl sok kólát, mert rosszul lesz. Kisfiú szarik a fejére, sőt elküldi a... melegebb éghajlatra. Kb 5 perrcel ezután gyün a kiccsávó az asztalhoz, hogy nem érzi jól magát. Ahogy ezt épphogy kimondta, sugárba (bocsánatot kérek az érzékenyebbektől - SQS) hányta keresztül az asztalt. (Borsó)szem nem maradt szárazon. Erre megszólal a családfő: Ohhoh, nyt sattui vahinko! Ez körübeül a magyar hoppának felel meg. Elnézést kértek és átültünk a dohányzóasztalhoz.
c, ugyanez az idő, helyszín. Már éppen elfeledtük az ebéd gyors végszavát, amikor, egy magas hang ( a kiccsávó egyik nővére) közli sok ajtó mögül: " IIIIskääää! Heeenri pissas lattialleeeee!" (Aaaapuuuu! Heeeenriiii a padlóra viiiizeeeelt!) Csfő nyel egyet, elpirul, majd visszaszól: valaki takarítsa fel!
De tényleg jó hely! :)

SumQuiSum = OlenKukaOlen

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 23
Ahol lakok, az tényleg nem az ami volt tavaly. Az megunhatatlan volt. Gondolkodom is egy költözésen... A buszokon a részegség az valóban furcsa egy idegen számára. Alkohollal Magyarországon fel sem engednének, míg itt a sofőr bármikor rutinból mobiltelefonál. A barátnőm egyenesen leakadt amikor a vonaton nőtől először hallott böfögést. (De olyat, amely bármely magyar sörözöben elismerő tekinteteket váltana ki) A legjelentékenyebb helyen az infrastruktúra szar. Hétvégén a buszpályaudvart fel nem lehet ismerni, mert mindössze 4 busz közlekedik és 7végén azok is 13-15 között mindössze talán 4 járattal. Még nem is ültem helyi buszon amióta itt lakom, pedig ez az első két hónapban napi 2 óra sétát jelentett ideális esetben. (A cég amugyis a falu szélén van, igaz bicigliút mellett.) Csak azért nem akadok ki, mert tudom, hogy nagyobb városokban normális a közlekedés. Igaz, hogy a mobildijak olcsók, nade probálj meg normális mobil fővonalhoz jutni! Nekem nemrég lett westel-es, mivel itt senki sem vágyott a havi forgalmamra :(((( Pedig emelt dijas(internet) csomagra fizettem volna elő...) A köszönés és felismerés hiányát lassan megszokom. A rövid memória más nemzetekre is igaz lehet.
Én táncklubba járok, mert nekem a tánc az életem, csak az a gond hogy az első két hónapban senki se volt hajlandó beszélgetni angolul velem. (Később sajnos kiderült a legtöbben tudtak annyit amennyire igényem lett volna. Kevés jó fej van, ahhoz képest, hogy az éjszakai szórakozóhelyek tömve vannak. (És nem tudom, hogy engednek be egyeseket, mikor engem + alig akarnak néha...))
Vannak azért normális finnek is, a munkahelyi gárda az nálunk ilyen.(igaz mérnökként dolgozom, azaz itt szinte minimum az angol nyelvtudás és az egyetemi végzettség. Ami errefele elég gyakori, hogy mint melléktevékenység idősebb korban is belevágnak. (mivel ugye az oktatás ingyenes))
A városban egy jó szórakozóhely van, és szórakozni nem is igazán vágyik el az ember, mert az aztán költséges buli. (Inkább haza szoktam repülni és vendégül látom az egész baráti köröm. Nagyjából ugyanott vagyok...) Én is nemrég jöttem meg a nyaralásból, és szerintem hamarosan vége lesz a tavasznak errefelé. (Tavaly gyönyörű nyár volt.)
Mondjuk nem vagyok egy kommunikációt igénylő tipus (ami nem igaz), igy nem zavar a hiánya. Ha valamit meg akarok beszélni, akkor majd egy közös szaunázáson megemlítem. (Sőt lehet mintha zokon is vennék, ha egy saunázáskor(ivászatkor), valakit kihagysz...) Az értelmes szakmai beszélgetésekről már tavaly lemondtam és ez most sem tűnik ugy hogy változna. ("Minden ugy van ahogy Ők eltervezik...") A légkondit én kisbaltával aprítanám szilánkokra, mert utálom hogy akkor is fázom, ha kint tűz a nap. Tavaly szigetelés gyanánt meg egyszerűen körbeszigszallagozták az ablakokat!!! Nyáron meg téphettük le és este ugyanolyan hideg volt... (Az otthoni légkondit ugyszint, mert jó ha nem fázom meg tőle... Viszont a fütött kád ötlete nagyon tetszik.)
Ha idősebb leszek, akkor el innen. Látom ismerősök gyerekeit és nem akarom, hogy a gyerekem meg kelljen nevelni, mert neki természetes lesz az alkoholizmus. (De vannak ennél finomabb kultúrálatlanságok is.(cigi, stb.)) Nekem itt van mindenem, itt az életem. A barátnőm amint meglátta az életem beleszeretett. Bár itt születtem én nem vagyok magyar. Ez az állam többet tesz és akar tenni nekem keresztbe, minthogy büszke legyek rá. Lehet, hogy finn leszek(most ide van honvágyam), de majd ha körbeutaztam a földet utánna ráérek dönteni. (Valaha volt egy közös álom, hogy irány ausztrália. Ezt az álmot ellopták tőlem.) Igyhát amerikai vagyok, de az etikusabb fajtából. Most épp itt van szükség a segítségemre, hát itt vagyok. És azért mindezek ellenére jól érzem magam.
:DEL
Előzmény: tapéta (22)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 22
Igen. Tiszta a levegö. Gyönyöru tiszta minden. Szep a taj, noha en mar unom. Nem kell rohanni. A buszon nem kurvaanyaznak le (noha a reszeg finn arcok a legarcatlanabb modon uvöltöznek a soförrel aki azt a legbugyutatbb, es legsajnalatrameltobb modon turi, es itt lattam elöször total reszeg lanyt a buszon orditozni), rend van, udvariasak, segitenek barmiben, egeszsegesen elnek, csend van, nem robbannak bombak, meg a biztonsagi örök is jo fejek, a legjelentektelebb helyeken is olyan infrastruktura van amilyennel jobb mar nem kell stb stb. DE! Ha elnyomsz egy poent nem ertik, ha beszelgetni akarsz, nincs kivel, ha kezet akarsz fogni veluk nem ertik, ha rajuk köszönsz furcsan neznek, ha akarsz egy jot bulizni, reszegsegbe fullad, szorakozohelyeket ugy kell nagyitoval keresni - en is fel tudok sorolni egy parat, de a lehetösegeket tekintve nem lehet összehasonlitani Budapesttel, ha itt jo a hangulat messze nem olyan mint ha otthon jo a hangulat, meg most is hideg van, holott ket hete voltam otthon es mar reg nyar volt (most is kabatban ulök a gepteremben) ejszaka nincs sötet nyaron, viszont telen nincs vilagos nappal (kis tulzassal), a finnekkel amugy is nehez kommunikalni (a telröl ne is beszljunk amikor mindenki depresszios), szoval ket es fel harom ev utan az embernek elege van. Lehet hogy ha idösebb leszek, majd visszavagyom (nem tudom), de most baromira nem. Mar mennek haza de nagyon. Talan meg ez is valtozni fog, de egyelöre ez a tenyallas. Otthon van mindenem, otthon van az eletem. Itt egy ket baratom van, azok elött le a kalappal tenyleg, de ez keves. Egy finn ha jo fej, akkor az minden kepzeletet felulmul. Ilyen vendegszeretettel meg nem talalkoztam sehol. De ez csak ritka kivetel (marmint az hogy ENNYIRE jo arc a haverom csak ugy magatol), noha gyakoribb mint eszakon mashol.
Keres nelkul odahoz nekem sutemenyt, elvisz szanunaklubba, programot szervez stb. Elkepesztö. En megis magyar vagyok. Egyre inkabb.
Előzmény: DEL-FIN (21)
DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 21
Sziasztok,

Kicsit hosszú leszek.

Hogy lehet valakinek ide honvágya?
Tudjátok van abban valami amikor az ember felkel, tiszta a levegő, elmegy uszodába (ha épp a tóvidéken lakik) miután felfrissült elintézi a napi dolgait, majd ugy este kilenckor még van bő 3 órája, hogy sétáljon a fenyőerdőkben. Télen ugyanez hóval. A taxikra jellemző, hogy nem akarnak átvágni, a borravaló az errefelé ismeretlen fogalom. A távolságibuszokon nincs az egymást ölő tolakodás,(legutóbb teljesen eláztam miatta, de a társaságomban lévő hölgyek 50%-a is az udvarias uriemberek miatt) manapság egyszerűen felszállsz a buszra majd az ellenőr vagy a sofőr egyszerűen körbejár. És van ugy, hogy a szorakozóhelyek előtt akár 2 órát is sorbanállnak az emberek.
Én az eltelt 1,5 év során végig ugy érzeztem magam mintha egy nyaraláson lennék, holott dolgozni jöttem. (És nem panaszkodhatok, van hogy napi 16 órát töltök munkával.(mert szeretem is csinálni)) A bárátnőm mindössze 2x4 napot töltött itt, de inkább itt szeretne mint Budapesten. (Most ez lehet, hogy csak nekem köszönhető, de szerintem Finnországnak is, hisz ugy kezdtem, hogy körbehordoztam dél Finnország legszebb helyein. Tévedések elkerülése véget most egy tengerparti "faluban" lakom és ez a hely neki jobban tetszik mint nekem.(Tavaly laktam Tamperében(3 helyen) és nekem azóta oda van honvágyam.)) Ugyanis az igaz, hogy Svédül és finnül mindenhol beszélnek, de angolul már ritkábban! (Egész pontosan mindenki beszél kivéve a postást, házmestert, buszsofőrt egyszóval akikkel naponta szükséges lenne beszélned) Érdemes beszerezned egy zseb-finnszótárt, és ha önellátó leszel, akkor tisztába jönni az ételek nevével vagy kinézetével. Én speciel utálom a halat (amibe minimális a gyanum, hogy szálka lehet) de nagyon jól átszoktam a kebabra. Az ebéded is tejjel fogyasztom, bár 25mk nekem, de nem túl sok. (Az éttermekben(ravintola), pizzériákban viszont ebből ragyogóan meg lehet kajálni.) Itt is van meki, de inkább a Hesburger van elterjedve. Sajna ebből a városból hiányzik a Carrots(3. étteremhálózat), de reménykedem hogy már nem sokáig.

A távolságtartásról (bizalmatlanságról) annyit, hogy még mindössze az egyik szomszédom ismerem, ám tavaly még egy konzervnyitó kölcsönkérése is nehézségekbe ütközött... (A bárok azonban tényleg mások. Még akkor is akarnak veled beszélgetni, ha amugy nagyon nem tudnak angolul...)
Többször voltam Stokholmba(mai napig jó városnak tartom) és Tallint is megnéztem. Ha belefér az idődbe és ki tudod gazdálkodni, egy hajóút mindenképp felejthetetlen élmény.
Ha magyarul beszélsz, akkor mindenki nézni fog, mert azt hiszik finnül teszed és csodálkoznak, hogy nem értik. Ha telefonba beszélsz és bologatsz miközben használod a persze, persze szót akkor ne lepődj ha kultúráltabb helyen felkapják az emberek a fejüket. (Finnül a perkele szónak értik, ami távolról amolyan csunya szó.) Mintahogy indiai Barátom átnevezte a kebab bárját SUTON-ra, ami indiaiul az istenek eledele viszont finnul a Satana szohoz hasonlit, ami egyezik a magyar megfelelojevel. (akar a vesi, veer, stb) Na igen, az emberek tobbsege vallasos és itt lehet latni a legfurcsabb alaku templomokat is.)

Jo utat kivan A,
Lepakko (szintén finnül van)

ui.: A lopás, garázdaság már nagyvárosokban nem ismeretlen, sőt az idegenek számának növekedésével egyre gyakoribb. Kisvárosokban gyakran a vidéki buszok gyakrabban járnak mint a helyiek, és némely illemszabályok még nem divatosak. (A papirzsepi is még csak nemrég indult hódító körútjára.) Az alkoholos ember(és az ezzel járó nyomok) pedig normális látványnak számítanak főleg bulinapok után. Az emberek egyszerűek, nem ritka hogy gyakran egy üzletbe nem megfelelő ember kerül. Azaz néha nem szándékosan, de a neked lehető legrosszabbul intézik a dolgaid. Magyarul mindenről győzödj meg, hogy pontosan megértették-e. (És legjobb ha hamar beszerzel egy helyi barátot. (Akire azért valószinűleg érvényesek lesznek az előttem szólók tapasztalatai...))

tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 20
Tul sok helyen meg en sem voltam (ahhoz kepest, hogy ma az ember "atugrik ausztraliaba"), noha egy par helyen azert voltam mar. De egyelöre nem csereltem volna el egyiket sem Magyarorszaggal. Hogy kesöbb mi lesz azt nem tudom. De gyanitom, hogy ez nem fog valtozni.
Előzmény: aagnus (19)
aagnus Creative Commons License 2000.05.16 0 0 19
Drága Tapéta,

én könnyen szövegelek itt, ne is hallgass rám. Nekem még sosem kellett döntenem, hogy "hamburger vagy hotdog, itt rosszabb, vagy ott jobb". A mi generációnk nem utazhatott, nem *választhatta* Magyarországot, mert nem volt alternatíva. Pontosabban ha az ember dobbantott, akkor hosszú-hosszú évekre- évtizedekre, egy időben úgy látszott, örökre le kell, hogy zárja a "Magyarország topicot".
Namármost, te szerencsés és boldog ember vagy, mert tudod, hová tartozol, magad döntötted el. Látod, ezért azt hiszem irigyellek. Alkalmasint ez off, de talán mégse annyira.
aagnus

Előzmény: tapéta (18)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 18
Mas az ertekrend az teny. Meg az is teny, hogy Magyarorszagon ami zajlik nem normalis. De akkor is az az en orszagom, itt csak egy idegen vagyok. Soha nem fogom magamenak erezni.
Előzmény: aagnus (17)
aagnus Creative Commons License 2000.05.16 0 0 17
Igen, igen, ez az: nincs "small talk", szocializációs locsi-fecsi. Ez adott pillanatban kínos is tud lenni (pl. egyedül, ismerősök nélkül egy többnapos rendezvényen... viszont nagy valószínűséggel *ilyenkor* vesz, akár egy tökidegen is, a szárnya alá.)
Még pár apróság eszembe jutott. Kaja - a laatikkókat ajánlom a gyomrod figyelmébe, viszont kár egy rahedli pénzt kiadni a rénszarvas meg jávorszarvas felvágottakra...
Világos éjszakák: két hétig gyakorlatilag senki nem alszik. És neked se lesz kedved. Mindenki boldog, vigad, pompásan érzi magát. Sajnos engem a kapatos emberek mindig kiszúrnak, akár ismernek, akár nem, jönnek lelket önteni, néha ez halálosan kellemetlen. Finnországban ilyen nyáréji, hajnali 1 körüli világosságban egy tömött söröző kerthelyiségben is megtaláltak. Ami érdekes: soha, de soha, de soha nem voltak agresszívek vagy tolakodóak. Összeakadt a nyelvük, csuklottak, de halál udvariasak voltak. Mikor kiderült, hogy magyar vagyok, mindig nagy volt az öröm...
S hogy lehet "oda" valakinek honvágya, a semmilyenke városokba, nagy, kétajtós-szekrény, lassú emberek közé? Talán azért, mert itt az ember hisztérikusan, frusztráltan, néha depisen, de kötelezően végigrohanja az életét, mint egy őrült. És közben *tényleg* elmegy, mit elmegy! Eltrappol azok mellett a dolgok mellett, amitől az élete emberszabásúvá és élhetővé válhatna.
Finnországban más az értékrend.
Miért élek mégis itt?
Ha harminc évvel fiatalabb lennék, le se kötözhetnének. Most azzal vigasztalom magam, hogy amúgy is: útálom a halat...;o)
aagnus
Előzmény: hirvike (14)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 16
Namarmost hirvike draga. En ugyan itt eme konkret helyen nem voltam "annyira sokat" de skandinaviaban mindent összeadva mar 2 es fel evet es mondhatom tele van a tököm a skandinav mentalitassal (a finnek jelentösen kulönböznek a svedektöl es a norvegoktol, de akkor is skandinavok), akkor is ha itt baromi nagy a jolet. Mert az, tenyleg gondtalan az elet, minden van ami kell. En is "gondtalanul" elek. Szoval semmi bajom a finnekkel azon kivul hogy nem magyarok, es nekem Magyarorszagra van honvagyam, nem mashova. Ahogy Aagnus mondja, a finn varosok olyan semmilyenek. Nem ertem hogy lehet valakinek ide honvagya, de ez nem is erdekes. Szoval a lenyeg a lenyeg, hogy becsuletesek az emberek, nehezkesek, temperamentum az ablakban, de szamithatsz rajuk. Itt nem fog atverni senki, es nem fog ellopni töled semmit. Viszont amint mondtam, idegösszeroppanast sem fogsz kapni (nem is kell). En mar kezdem tudni elhelyezni Magyarorszagot a vilagban. Az egyik legjobb hely az tuti!
Azzal meg enyhen vitatkokznek, hogy a finn nyelv könnyu. Nem mondom hogy nehez, de a többi europai nyelvnel atlagosan joval nehezebb (mondom ezt az utan, hogy beszelek egy par nyelvet folyekonyan). A nyelvtana is csak kisse hasonlit a magyarhoz. Szoval nem olyan baromira. Olyan közös szavak pedig nincsenek, amit ha meghallasz felismersz.
hirvike Creative Commons License 2000.05.16 0 0 15
hogy nem sertodnek meg, ha a masik szol hozzajuk.
helyesbites: nem sertodnek meg, ha a masik nem szol hozzajuk
Előzmény: hirvike (14)
hirvike Creative Commons License 2000.05.16 0 0 14
Nekem a legfontosabb tapasztalat az volt a finnekkel kapcsolatban, hogy ha nem beszelnek, azt azert teszik, mert a) atgondoljak az elhangzottakat, b) nincs mondanivalojuk. Naluk ismeretlen a "small talk", es ez azt is jelenti, hogy nem sertodnek meg, ha a masik szol hozzajuk.

Jellemzo kulonbseg van a kelet- es a nyugatfinnek kozott: az elobbiek sokkal elenkebbek, a nyugatiakra jellemzobb a "lassusag". De az aranyszabaly itt is a "Romaban ugy, mint a romaiak", vagyis ha megprobalod felvenni az o ritmusukat, nem fogod magad annyira kellemetlenul erezni.

A vendegeskedesrol:
A finneknel altalanos, hogy ha meghivnak, illik vinned valamit (egy csomag kavet, kekszet stb.) Nagyon ertekelik, ha sajat keszitesu dolgot viszel. Alkoholt nem erdemes vinni, mert a finnek erdekesen viszonyulnak hozza: nem szeretik megosztani. (A bulikon is jellemzo, hogy a hazigazda max. a kajat biztositja, az italt mindenki hozza maganak, es nem is igen kinalgatja. Ha elfogyott az ital, irany a bar, ahol lehet folytatni a vigadozast.)

Előzmény: aagnus (12)
pancho Creative Commons License 2000.05.16 0 0 13
Ja, Kerava vagy 30 km Helsinkitől, vonat jár, és ha már ott vagy, érdemes elmenni Jarvenpää-be is, persze a tavon (jarvi) kívül sok látnivaló nincs.
Előzmény: pancho (11)
aagnus Creative Commons License 2000.05.16 0 0 12
Helsinki, csakúgy, mint Jyväskylä szerintem pompás hely. Well, ha Ouluba szólna az ösztöndíj, akkor tényleg lehetnének némi aggoldalmak. (Egy barátom ott volt kinn egy évig, meg Turkuban. Ouluban eléggé szenvedett.)
A finn városok, már amelyikeket láttam, nem *szépek* a szó szoros értelmében. Olyan kis semmilyenek. Viszont nagyon kényelmesek és célszerűek. A finn emberek legjellemzőbb tulajdonsága tapasztalataim szerint az, hogy lassúak, néha mérgemben azt is mondtam: nehézkesek. Viszont mint a harcászati nehézjárművek, hihetetlenül kitartóak és fütyülnek az akadályokra. Ha egy finn a fejébe vesz valamit, azt nagy valószínűséggel meg is csinálja. Hogy hidegek-e? Nem tudom. Nem éreztem őket "hidegebbeknek", mint pl. a hollandokat. Tartózkodóak. De itt is igaz: ha egyszer a szívébe fogadott, akkor megbízható, hű barát.
Egy buli-ismeretség nem sokat nyom a latba. Majd az élet összhoz benneteket máskor is, hogyha akar...;o)
Az iszákosság tényleg népbetegség. És elképesztő a technikájuk: ajkához emeli a fél literes akármilyenes üveget, és el nem ereszti, míg egy csöpp van benne. Húsz perc múlva meg eldől, mint egy zsák, se kép, se hang.
Amerre én jártam ott nem sehol nem volt kerítés. Nekem ez rém szimpatikus.
A természettel sokkal közvetlenebb viszonyban állnak, mint mi. Ezt nehéz magyarázni, majd észreveszed.
Van még valami specialitásuk, a vendégségbe menetellel, kis ajándékokkal, és a kínálással, valahol olvastam, de elfelejtettem. Ha bekattan, megírom.
Frenetikus jazz-együtteseik és world-musicjuk van, fantasztikusan elegyítik a tradíciót és a legmodernebbet.
Ha szereted a halat, arany életed lesz.
Ha szeretnek a szúnyogok és a kis fekete legyek, akkor peched van...
Helsinkiben a kötelező múzeum- és templomlátogatások mellé feltétlenül iktast be az állatkertet. Óriási. Minden értelemben.
Elég sokat kódorogtam a világban, és két helyre van permanens honvágyam - az egyik Finnország...
irigyellek, hogy odamész
aagnus
pancho Creative Commons License 2000.05.16 0 0 11
Hát, nem is tudom. Pár dolgot nem árt finnül megtanulni, pláne ha egy évre mész, nem nehéz nyelv. Mert angolul ugyan majd mindenki tud, de kiírva minden finnül meg svédül van (rokon nyelv ide vagy oda, amikor először jártam kinn és semmit sem tudtam finnül, a svéd feliratokból értettem meg azt, amit megértettem - svédül se tudok, de angolul igen, meg németül is valamennyit). Mellesleg sokan jártak közülük Magyarországon (ez ilyen perverzió a finneknél), legalábbis akikkel én összefutottam. Kedvelik a magyarokat (még fizettek is sört, pedig akkor láttak először). A lányok tapasztalatom szerint elég rámenősek, viszont szépet nagyítóval kell keresni köztük.
Az időjárás... Hát nyáron van nappal néha 30 fok is, de ritka, estére meg akkor is lehűl. A jó meleg vizű tó kb. 19 fokos a helyi standard szerint, tehát ha hívnak fürödni, ne rohanj be a vízbe. Előny, hogy nyáron este 10-kor még világos van (újságot lehet olvasni az utcán), viszont télen meg 2-kor már sötét. A "nem egy világváros" Finnországban nem jelent semmit, Helsinki is csak kb. 500 000 lakosú.
Arrafelé, amerre mész, van még Kuopio, ami egyetemi város, kicsi, de szép, meg Kajaaniba is érdemes elnézni, ha van szabadidőd, vagy Rovaniemibe, amin átmegy a sarkkör.
Az árak iszonyú magasak (nekünk - a helyi átlagfizuval a zsebedben már nem annyira). Bankkártya-automata minden sarkon van, meg minden kocsmában.
Valamikor június közepe táján van Keravában a fokhagymafesztivál, érdemes megnézni, mindenféle fokhagymás étel van, meg még fokhagymasör is (iitam már jobbat, de érdemes megkóstolni 1x az életben). A legnagyobb ünnep a Szent Iván-éj (Juhannis), máglyákat gyújtanak, és a tavakra tolják, a tópartokon mindenki részeg, és mindenkin van narancssárga mentőmellény, hogy részegen vízbe ne fulladjon. A második legnagyobb ünnepet már lekésted, az április 30. és május 1., egyféle tavaszünnep, a diákok ökörködnek matrózsapkában mindenütt, aztán kivonul a nép piknikelni a parkokba.
Sok a zöld terület, és szinte mindenhol van kerékpárút a gépkocsiút mellett (legalábbis amerre én jártam). Biciklit lehet kölcsönözni is, az árakat nem tudom.
Sörben a legtöbb helyen a III-as kapható (amikor én ott jártam, 14-21 FIM között lehetett venni kocsmákban kimérve), Koff márkájú vagy Lapin Kulta (a két leggyakoribb), de ne hagyd ki a IVB-s erősségű fekete Karhut (medve, mint ahogy jkarhu kartárs neve főmedve). A sörük jó, mást meg nemigen isznakl, mert a szesz kurva drága, és csak alkoholboltokban lehet kapni (+ kocsma, de ott még drágább).
Ha lesz időd, okvetlenül nézd meg Helsinkiben a piacot meg a bolhapiacot, nagy élmény (és a bolhapiac még olcsó is).
hirvike Creative Commons License 2000.05.16 0 0 10
zsosz: tenyleg inkabb probalj konkretabban kerdezni, illetve ajanlom, hogy nezz el a Finn Nagykovetsegre (XI. Kelenhegyi ut 16/A), /bar ezt a tartozkodasi engedely kapcsan ugyis megteszed/, es kerj tajekoztatokat.
Előzmény: zsosz (-)
hirvike Creative Commons License 2000.05.16 0 0 9
Lehet, hogy en vagyok tul erzekeny, de ugy erzem, nem szep dolog igy leszolni egy nepet par honapos ismeretseg utan.

hirvi(ke), ami szinten finnul van

Előzmény: tapéta (8)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 8
azt tenyleg szamontartjak hogy rokonok vagyunk, de ha erröl egy kicsit beszelgetni akarsz veluk, akkor hamar befullad a dolog. Annyira nem erdekli öket sem a nyelvunk, sem a rokonsag. Van, ezt tudjak, ozt annyi. Hozza piat! Itt aranyra valthatod! Unicumot nem lehet kapni, ugyhogy az aduasz! Fel litert siman eladhatsz 70 markaert, de 100-nal kezdd! A tokajit is birjak!
Egy dolog tuti. Itt nem fogod halalra izgulni magad.
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 7
Nem is azt mondanam hogy nem baratsagosak a csajok (meg a faszik sem), hanem inkabb azt, hogy ha mar egyszer lealltal veluk dumalni es azt hiszed hogy sinen vagy, az nem szamit semmit. Legközelebb siman elmegy melletted köszönes nelkul. Ha raköszönsz, akkor meg zavarodott arcot vag. Ha megkerdezed hogy emlekszik e rad, akkor aszongya igen, de ahelyett hogy örulne, ugy csinal mint aki nem erti hogy ez mennyiben ok arra, hogy megszolitsd. Ha dumalni akarsz vele, akkor meg eleg nehezkes. Erölködni kell, mintha szorulasod lenne.
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 6
Engedjetek meg hogy belepofazzak. En mar harom honapja rohadok itt. Espooban vagyok Helsinkitöl 15 perc busszal (Helsinki University of Technology). Szoval Zsosz ne szarj be, minden attol fugg amitöl log. En jol megszoptam, nem csak a diplomatemammal, de a hellyel is. A finnek altalaban hasznalhatatlanok, de ha talalsz egy jofej csavot, az tenyleg jofej! Finn, tehat nem fogod vele szénné röhögni magad, de ha olyan mint az en haverom, akkor keres nelkul is kiteszi a lelket erted. Csak ugy, poenbol. Kulönben itt kibaszott hideg van (meg most is ejjel 6 fok), amit kurvara utalok. A finneknek azert van humoruk nem ugy mint mas eszaki nepeknek, ezt merem allitani. Kisse nyomasztoak, de garantaltan jobbak a svedeknel meg a norvegoknal. Szerenyebbek! Egyszoval jobb fejek! Lopni itt nem szokas, ebböl kifolyolag eleg balfacanok is, tehat ha valami aprobb szabalytalansagot kene elkövetni (mondjduk megkered hogy vegyen neked olcsobb jegyet amit csak az ö diakigazolvanyara adnak - ezt ö siman megteheti - akkor lelkiismereti okokra hivatkozva nem akar). A csajok jobbak, de nem a baratsagossagukrol hiresek. A magyaros temperamentumbol itt semmi nincs, ne is keresd. Kezet altalaban nem fognak, köszönni sem tul nepszeru, ugyhogy ha allandoan kezet akarsz fogni veluk hulyenek neznek. Bebaszni azt tudnak, itt nincs problema (de mint atom).
Kaja: 350g kenyer 4 marka. Ez a legolcsobb. Tej kb 4 marka egy liter. Hus kb 30mk/kilo, paradicsom 20mk/kilo, narancs ennek kb a fele.
Margarin 400g 8mk. Egy honapban ha a menzan kapsz 12markaert kajat (itt annyi) akkor kijössz kb 700 markabol. Attol fugg mennyit zabalsz. Lehet hogy ezerböl jössz ki, lehet hogy 600-bol.
Jyväskylä innen Helsinkitöl meg legalabb 300 km, ugyhogy ott meg hidegebb van. Lehet hogy a tarsasag jo lesz, föleg ha vannak kulföldi diakok is (bar az is attol fugg honnan). Elet az nem nagyon van amugy, (legalabb is itt). Ha van meg kerdes nyomjad.
Turai Suttyó Creative Commons License 2000.05.16 0 0 5
"Méhg egy egyébként: a finnek rendesen számontartják, hogy rokonok vagyunk és kedvelnek minket. "

Én a múltkor beszélgettem egy Aino nevű finn lánnyal (Szíriusz bácsi rulez), és ő azt mondta, hogy tökciki hogy ő nem tud semmit rólunk.

Vagy úgy értette hogy azt tudja, hogy rokonok vagyunk, de azonkívül semmit? Teljesen meg volt fogva, hogy miért ismeri mindenki a Kalevalát (persze csak egyetemistákkal találkozott).

Előzmény: jkarhu (4)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 4
Kheiron,

Azért vitatkoznék. Nem hidegek, csak távolságtartók, de ha egyszer megszerettek, akkor minden megtesznek érted. Ne ijesztgesd zsoszt, egyáltalán nem rémesek az emberek. A fiatalok meg végképp nem.
Zsosz, azt nem írtad, hogy finn nyelvből kifolyólag mész oda, vagy angolul fogsz tanulni. (ha nem tudsz finnül, érdemes megtanulni néhány alapdolgot.) Egyébként pedig ahová mész, az Jyväskylä, így egyben. Az nem egy világváros.
Méhg egy egyébként: a finnek rendesen számontartják, hogy rokonok vagyunk és kedvelnek minket. Ezt persze csak úgy a maguk módján mutatják ki, de lehet, hogy ennek tudható be az a példátlan bizalmaskodás, ami Kheironnal történt.
Az árak tényleg elég magasak, de ha igazánel akarsz szörnyedni, látogass át Norvégiába.
jääkarhu, ami szintén finnül van

Előzmény: kheiron (3)
kheiron Creative Commons License 2000.05.16 0 0 3
Szia zsosz!

Én összesen három hónapot töltöttem kint, ott szoktam rá az Asztalra :-)))

Emberek: hidegek. Felszínesen nagyon kedvesek, de amikor a témavezetőm 3 hét után közölte, hogy a fia kb. annyi idős, mint én, az egészen meglepett: mi ez a bizalom!? Kb. olyan élmény volt, mintha valaki idejön, és az első este meghívják ottohnra vacsorázni...

Időjárás: hideg, bár a nyarak tudnak melegek is lenni, 25-30 fok is előfordult a praxisomban.

Árak: irtózatosak. A finnek 10 márkás egységekben számolnak, pont úgy, mint ahogy mi itthon százasokban... ehhez mérj mindent. A sör 16-20 M között, kenyér 9-15 M/kg, buszjegy 10-15 M városon belül egy útra teljes áron. A mobilbeszélgetés-árak azonban kb. itthoniak...

Szinte mindenki beszél angoul, de a kiejtést szokni kell, mivel a finnben nincs sem "s", sem "cs" hang, ezért mindenhová "sz"-et mondanak. (persze szak a kevészbé gyakorlottak :-))

Hirtelen ennyi.

Üdv
Kheirón

zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 2
1 hónap helsinki, aztán Jyva Skyla, ami h-tól északra van 150 kilcsire.... szar hely?
Előzmény: jkarhu (1)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 1
zsosz,

Ne aggódj, Finnország igen jó hely. Most hirtelen olyan dolgok jutnak eszembe, hogy rengeteg tejet isznak. Egyetemi menzán például, ahogy mész a kis tálkáddal ott van a vízautomata, üditős automata, meg a tejautomata.
A villamoson meg a buszon a belső ülésen ülő, ha le akar szállni, nem szól, hogy pattanjá' má' fő apa, hanem megemeli a cuccát, magához szorítja a táskáját stb., a kívül ülő meg automatice kiengedi.
A sör elég drága, legutóbbi tapasztalataim szerint 20 FIM/korsó. Áll (Állt, mikor legutóbb ott jártam két éve) viszont a kikötőben egy néhányszáz éves hajó, abban van egy kocsmaszerű, ott csak 16 FIM volt.
Az időjárás nem veszélyes, állandóan panaszkodnak, hogy már a teleksem a régiek. (Azért a szigetekre télen autóval járnak a jégen.)
Lassan egy csomó minden eszembe jut, úgyhogy befejezem, de ha van konkrét kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre.
Egyébként melyik városba mész?
jääkarhu

Előzmény: zsosz (-)
mizandria Creative Commons License 2000.05.16 0 0 0
ha adok egy szep nagy nulllat magaddal viszel?? :))
zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 topiknyitó
finnországba megyek egy évre, ösztöndíjjal, stb. segítsetek plíz, mit kell tudni az országról, időjárásról, milyenek az árak, az emberek, mit kellene megnézni, minden infó nagyon jól jönne!

kösz előre:
zsosz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!