Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93702

Probalom keresni az okot, hogy ebben vajon mi a rossz. 

vs

De ezt nem biralatnak szantam, csak peldanak arra, hogy mennyire maskepp gondolkodunk.  

Előzmény: Zlot (93697)
titamita Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93701

Nrm, a magyar migrancsnak hivja oket. Igy hallottam otthon majusban, kis hijan leestem a szekrol.

Előzmény: netszkvid (93700)
netszkvid Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93700

Szerintem Te alulbecsulod a mediat. A media, amint a Brexitbol is lattuk,nem tukroz, hanem problemat teremt. Nagy Britannianak soha nem volt problemaja az EU val, csak a politikusnak kenyelmes volt ramutogatni es ujsagot lehetett az EU hulyesegeit reszletezve eladni. Ettol lett az EU problema a briteknel. Kicsit az idegengyulolet is ilyen. Mondjuk nem tudom gondolkoztatok-e mar azon, hogy semmilyen nem mas nyelven nem ocsarolo, negativ  szo a "foreigner", mitn itt az angol nyelvteruleten belul, Nagy Britanniaban (mikor hallottal magyar valaki utan kiabalni, hogy Te atkos kulfoldi?)

Előzmény: Zlot (93698)
netszkvid Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93699

Az vajon eszedbe jutott, Zlot, mit gondoltak a zsidok 1939 ben Nemetorszagban, akik nem vettek vonatjeyet Svajcba vagy Angliaba? Csak mert szerintem pont ugy jart az eszuk mint a Tied. Ami nem baj, alapvetoen, de nekik evoluciosan nem jott be... Remeljuk nem ismetlodik a tortenelem (bar altalaban szokott)

Előzmény: Zlot (93690)
Zlot Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93698

En nem tagadtam, hogy nincs idegengyulolet. Csak azt mondtam, ha a media napi szinten ezzel foglalkozik, akkor a vegen elhiszed, hogy ez sokkal nagyobb szintu problema, mint ami a valosagban.

 

Tehat a hireket elolvasva (daily mail, de akar a BBC is) egy sokkal veszelyesebb vilagot kepzel el az ember, mint ami valojaban, mert ha csak ezzel foglalkoznak, akkor egy fals kep alakul ki.

 

En ezert mondtam, hogy lehet hogy erosodott az idegengyulolet, de szerintem meg mindig elenyeszo 

 

 

Előzmény: Törölt nick (93696)
Zlot Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93697

Hm, mert szerintem a szolgaltatas amit nyujtanak, az csodalatos. Egyszeruen tokeletes. Nem az alkalmazottakkal valo banasmodukat biraltam vagy minositettem, hanem felhasznaloi oldalrol ertekeltem oket. Probalom keresni az okot, hogy ebben vajon mi a rossz. 

Előzmény: Törölt nick (93696)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93696

A media nyilvan felerositi az idegengyuloletet, de ha nem lenne, akkor nem lenne mit felerositeni. Azert nem veletlen, hogy a Daily Mail az egyik legnepszerubb napilap.

Ahogy a vicc is mondja:  

- Van maguknal rasszizmus?

- Nincs, pedig igeny az lenne ra. 

Az emberek persze szemtol-szemben maskepp viselkednek, es most mar utoljara mondom el: egyelore en sem tapasztaltam szemelyesen ilyesmit, de a tendencia minimum aggaszto. Ezzel a magam reszerol befejezem, mar igy is csak ismeteltem magam.

Az Amazont meg nem kell bojkottalni, mindenki azt csinal amit akar. Csak azt nem ertettem, hogy lehet egy ilyen ceget (vagy egyaltalan barmelyiket) csodalatosnak tartani. De ezt nem biralatnak szantam, csak peldanak arra, hogy mennyire maskepp gondolkodunk.  

Előzmény: Zlot (93694)
Zlot Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93695

Ezzel nagyon egyet tudok erteni. Engem is zavar, ha valaki annyira nem tud angolul, hogy keptelen szinte kommunikalni es megertetni magat, de teny, hogy engem az inkompetencia az, amivel ki lehet kergetni a vilagbol. 

Előzmény: Caitlin (93692)
Zlot Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93694

Hm, nem erzem, hogy homokba dugnam a fejem, persze nem ismerlek, de szerintem messze tobbet latok ebbol az orszagbol, mint barmely atlagos allampolgar. En csak azt mondom, szerintem az idegengyuloletet a media erositi fel, valamint az interneten kovetkezmenyek nelkul kimondhato "velemeny" sem segit. Statisztikailag is megnott a hate crime az orszagban, ez tagadhatatlan es az elmult evek politikai nyilatkozatai sem segitettek. De emellett tovabbra is ugy erzem az atlagember nem idegengyulolo es szerintem ez jelen pillanatban nem "nepbetegseg". Az Amazonra visszaterve pedig igenis csodalatos ceg, sajnos nincs hatalmamban az adozasi szokasaikat, vagy az alkalmazottakkal valo banasmodjukat megvaltoztatni - de emellett persze sajnalom, amit muvelnek. De a lista itt nem er veget, barmely szallitmanyozo ceg is  ugyanezt csinalja, nem is beszelve a tobbi "nagyrol" Starbucks, Costa, Sportsdirect es tarsai. Vagy bojkottalni kellene mindent es mindenkit? Nem ertem. 

Előzmény: Törölt nick (93691)
Caitlin Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93693

Most olvasom Kim Stanley Robinson Mars trilogiajat es az abban leirt eco-econommics egyre jobban tetszik. Valahol irto ijeszto, h esetleg mi vagyunk az egyetlen sentient being az univerzumban, es ha korulnezunk akkor rendesen elbasztuk/lbasztak az elodeink a lehetosegeket. 

Caitlin Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93692

en mindig verliberalisnak/anarchistanak vallottam magam. rasszizmust meg hirbol sem ismertem. De azt veszem eszre, h engem is idegesit, h nem ertem az akarhonnanjott ugyintezot, pultost, stb. Engem ez zavar a legjobban. Tekintve, h max amerikainak neznek es nem bevandolonak, atrocitas meg nem ert, de amig kesik az mulik. Es idegesit az angolul alig beszelo aki a 8.kolokkel terhes es tort angolsaggal sir a benefit picinyke mivoltan a buszon. Amikor gyonyoru angolsaggal sir hasonlo szituban nember az is idegesit persze ugyanugy. Ez a problema, nem a bevandorlas. A lustasag, butasag, hulyeseg es az entitlement erzete. nincs entitlement - az van amiert megdolgozol (szelsoseges eseteket leszamitva, betegseg, stb - az mas).

viszont barmilyen nacio hulye akkor attol nalam borul a bili. Lehet az angoloknak a sajat eszuket felmagasztalniuk, de amikor egy egyszeru banki tranzakcio miatt 1,5 orat ulok a kis szobaban es a vegen annyi a megoldas, h "ja, nem munkanap hanem 24 ora az utalastol szamitva es ezert nem megy at az utalas..." akkor raboritom a hulyere az asztalt. Az ma pont egy igazi angollal sikerult. Hulyesegbol van tul sok, nem bevandolobol. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93691

Elbeszelunk egymas mellett. Szerintem aki nem hajlando tudomast venni arrol, ami korulveszi, csak ot eddig szemelyesen nem erintette, az egyreszt homokba dugja a fejet, masreszt csunya meglepetesek erhetik a jovoben. Kb. minden masodik hsz-ben leirtam, hogy engem sem erintett eddig szemelyesen, ettol meg zavarhat.

De mondjuk szerinted az embertelen korulmenyek kozott dolgoztato, adocsalo Amazon is "csodalatos", mert masnap kiviszi a rendelt arut, szoval nyilvan mas szempontokat tartunk fontosnak :)

Előzmény: Zlot (93690)
Zlot Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93690

Senki nem mondta, hogy a media nem valtozott. Sajnos rengeteget romlott es nekem sem tetszik, hogy jovval tobbet megengednek maguknak "szolasszabadsag" cimen. De ezek mellett fentartom, hogy a valo eletben ebbol nem sokat erzek, pedig igencsak mindenfele ember korul mozgok a kornyezetemben. A londoni irodaban semmi jele, pedig sokan szavaztok a kilepesre, sot, tovabbmegyek, meg a rendorsegi muszakjaim alatt sem erzek semmi hasonlot. Persze, ez nem reprezentativ, es nincs szemellenzom, csak azt mondom, ettol meg szamomra ez egy teljesen jol elheto helyes sokkal befogadobbak az emberek, mint mondjuk Magyarorszagon. Szoval sokkal szivesebben lennek (es vagyok) bevandorlo Angliaban, mint egy bevandorlo (pirez, vagy tokmindegy milyen borszinu) Magyarorszagon. 

Előzmény: Törölt nick (93689)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93689

Na de pont ez az, hogy most mar nem csak gondolnak ra, hanem ki is mondjak. A kovetkezo lepes mi lesz? A BBC Radio 2-n Vanessa Feltz arrol beszelt egyik reggel meg az EU-referendum elott, hogy elege van a kelet-europai pincerekbol, akik nem is tudnak angolul, legalabbis o nem erti az akcentusukat. Keri vissza az angol, indiai, stb. pincereket. 10 evvel ezelott egy ilyen utan masnap be sem kellett volna mennie dolgozni, ma mar ez siman elmegy, meg csak azt sem magyarazza el neki senki, hogy az idegen akcentus nem egyenlo a nyelvtudas hianyaval.

 

De van ujabb es durvabb is:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jul/12/hate-filled-abuse-poisoning-britain-i-fought-it-viscount-st-davids

"“£5,000 for the first person to ‘accidentally’ run over this bloody troublesome first generation immigrant”." Es lesz ez meg rosszabb is, ahogy romlik majd a gazdasagi helyzet, es bunbakot kell majd keresni. Amire megint csak remek celpont lesz a bevandorlo. 

 

Nekem sem volt meg reszem szemelyesen semmi attrocitasban. De ha bekapcsolom a radiot, tevet, akkor nehez nem eszrevenni, hogy mar nem csak a Farage-fele emberektol hallani ilyeneket. Es csak nem fogom lecserelni a BBC-t tanyeros upc-re, magyar adokra.

Előzmény: titamita (93683)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93688

Szerintem az onteltsegre a legjobb pelda az, hogy mikozben a felvilagot leraboljak orvosokert, noverekert, akiknek a kepzeseert nem fizetnek egy fillert sem, folyamatosan lazadoznak a bevandorlok ellen. Akik amugy nem jonnenek, ha nem kapnanak kb. 2 perc alatt munkat, aminel egyertelmubb bizonyitek nem kell arra, hogy az orszagnak szuksege van rajuk.

Előzmény: Zlot (93667)
seci Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93687

Az emberek 90%-a total hulye es a memoriaja 1-bites. Te (es en is) neha kimozdulsz abbol a kornyezetbol, ami a 10%-bol valo minta es meglepodsz :)

-seci

Előzmény: netszkvid (93680)
seci Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93686

Hogy melyiket tanitjak: francia, nemet, spanyol.

Hogy melyiket tanuljak valojaban: egyiket sem (mert minek?)

-seci

Előzmény: KawaBazsy (93677)
KawaBazsy Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93685

A spanyolt gondoltam, de hogy francia? Aszittem nem szeretik egymást.. :-)

Előzmény: titamita (93682)
titamita Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93684

Oh, nem volt semmi nagy drama, csak a 'szolgaltatoi mentalitas' teljes hianya mar megint, sokadszor. Most eppen a 40. szulinapi tortambol lett egy sima Sainsbury's cake. 

 

Emiatt nem ertem, miert keres mindenki forumokon, face-en magyar 'szakembert'.

 

Tisztwlet a kivetelnek persze

Előzmény: 2Bálint (93681)
titamita Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93683

Szerintem ez megvolt korabban is, csak max nem mertek rola beszelni. 

 

En nem mondom, hogy nem ertem meg - reszben - ezeket az erzeseket, amikor tenyleg ozonlenek be az emberek mindenhonnan es azt latod, hogy valtozik minden es nem biztos hogy jo iranyba (vagy az altaluk jonak velt iranyba).

Előzmény: netszkvid (93680)
titamita Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93682

Itt most epp a francia a preferalt, de van, ahol spanyolt tanitanak.

Előzmény: KawaBazsy (93677)
2Bálint Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93681

Na mesélj, mit tettek a magyar mesterek?

Előzmény: titamita (93672)
netszkvid Creative Commons License 2017.07.13 0 0 93680

Szerintem ez nem az ember mikrokornyezetetol fugg. Ketlem, hogy barki liberalisabb es elfogadobb kornyezetben mozogna mint en. De pl a lanbit altal idezett radiomusorok, es nem valami kis csatornan, hanem orszagos BBC csatornakon- omlik az idegengyulolet. 

Tenyleg irigyellek Benneteket, hogy ezt tudjatok ugy tekinteni, hogy fuggetlen az eletetektol. 

Ugy szoktam fogalmazni, hogy utolert a magyar kozhangulat (angol formaban).

Előzmény: Némedi László __ (93678)
Némedi László __ Creative Commons License 2017.07.12 0 1 93679

a suliban spanyol, francia, ami megy itt. Biztos találok statisztikát a tanult/beszélt nyelvekről, de persze a szint mindig kérdés, ha önbevalláson alapul.

Előzmény: KawaBazsy (93677)
Némedi László __ Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93678

az a félelmetes, hogy 1% rossz ember el tudja rontani az ember életét, mert mindig készülhetsz valamire.

 

Én különleges helyen lakom és különleges helyen dolgozok, így nincsen problémám.

 

Előzmény: titamita (93672)
KawaBazsy Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93677

Nekünk, s persze a világ nem angol anyanyelvű részének természetes, h az angol az elsősorban tanult idegen nyelv, ha egyszer az lett a világnyelv.. De mi a helyzet velük? Az Usákok gondolom a spanyolt teszik az első helyre, de az angolok melyik nyelvet tanulják leginkább?

Dorka 57 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93676

Szlovákia

Előzmény: netszkvid (93663)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93675

Nekunk is tetszik Anglia es kulturaja. Az emberekkel nincs bajunk, inkabb a media agymosasa az ami felhaborito (meg hogy kilep az orszag az EU-bol egy tul jol sikerult valasztasi bluff miatt). Egyebkent en meg mindig nem ertem, hogyan jot ki hogy a tobbseg a kilepesre szavazott. Nalunk a cegnel vannak mindenhonnan, Londonbol, Cambridge-bol, Peterborough-bol de van aki Wales-bol jon (minden hetfon lejon, penteken meg hazamegy). Ket kollegarol tudom, hogy a kilepesre szavazott. Es kb 12-15-rol, hogy a benntmaradasra... Oke, nagyon kis minta, de akkor is. Es amikor csak szoba jon a tema, mindig az az alapallas/alapvelemeny hogy a Brexit egy marhasag, semmit nem old meg, viszont mindent elront, es igazabol nem is volt megoldando problema...

Előzmény: Zlot (93667)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93674

Igen, ez mondjuk abszurd...

Előzmény: netszkvid (93662)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.07.12 0 0 93673

De azt nem ertem, hogy mit sirnak vissza? Beszelgettem idosebbekkel, mind azt mondtak, hogy a 60-as, 70-es evek nem voltak olyan hu de jok UK-ben. Vagy meg a vilaghaboru elotti idokben elnek mindig, azt hiszik hogy meg mindig ok iranyitjak a vilagot meg a fel vilag a gyarmatuk meg mindig? Komolyan nem ertem oket.

Előzmény: netszkvid (93661)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!